Hogyan ossza meg az internetet a Windows 10 laptopjáról

Sokan szembesültünk már azzal a helyzettel, amikor meg kell osztanunk az internetet az egyik eszközről a másikra. Például így oszthat meg egy Wi-Fi hálózatot az okostelefonjával. Android és iOS rendszereken azonban ez a funkció intuitív módon valósul meg. De mi van akkor, ha egy Windows 10 operációs rendszert futtató laptopja van??

Egyszer volt, hol nem volt, a Microsoft operációs rendszere nem tudta, hogyan kell terjeszteni az internetet. Csak érvényes Wi-Fi-hálózathoz való csatlakozást tesz lehetővé. Szerencsére a dolgok azóta sokat változtak. A Windows 10 mélyén könnyű megtalálni a saját hozzáférési pont létrehozásáért felelős kapcsolót. Csak győződjön meg róla, hogy a számítógép csatlakozik az internethez. És hogy a vezeték nélküli modem aktiválva van.

Hogyan osszuk meg az internetet egy laptopon a Windows 10 rendszerben?

Hozzáférési pont létrehozása a Windows 10-ben

A vezeték nélküli hozzáférési pont beállítása a Windows 10-ben még a kezdő felhasználók számára is egyszerű. A folyamat intuitív, mivel nem kell parancsokat beírni a konzolba, vagy speciális szoftvert telepíteni. Mindössze a következő lépéseket kell végrehajtania:

 1. Menjen a Start menüponthoz.

 2. Kattintson a Beállítások ikonra (úgy néz ki, mint egy fogaskerék).

 3. Válassza a “Hálózat és internet” menüpontot.

 4. Menjen a “Mobil hotspot” alfejezethez.

A megnyíló képernyő nagyjából a közepén található az “Internetkapcsolat megosztása” elem. Itt kell kiválasztani a globális webhez való kapcsolódás módszerét, amelyet jelenleg használunk. Ha például hálózati kábelen keresztül csatlakozik a világhálóhoz, akkor az “Ethernet” lehetőséget kell kiválasztania.

 1. Az alábbiakban a hálózati adatokat láthatja. Alatta található a “Módosítás” gomb, amelyre rá kell kattintani.

 2. Egy új ablak nyílik meg. Itt kell kitalálnia egy hálózati nevet és jelszót a hozzáféréshez. Ezeket az adatokat egy másik eszközön kell megadnia, amely csatlakozik a létrehozott Wi-Fi hálózathoz. Ha a bevitel befejeződött, nyomja meg a “Mentés” gombot.

 3. Most már csak annyit kell tennie, hogy aktiválja a “Engedélyezem az internetkapcsolat használatát más eszközökön” melletti jelölőnégyzetet.

 4. Ennyi. Nyugodtan csatlakozhat az új Wi-Fi hálózathoz. Egyszerre akár nyolc eszköz is csatlakoztatható a hotspothoz. A hálózat kikapcsolásához kattintson a feladatsor “Hálózat” ikonjára – itt találja a szükséges gombot.

Olvasson tovább  A Rendszer által lefoglalt lemez elrejtése a Windows 10 rendszerben

Javasoljuk, hogy mindkét eszközön aktiválja a Bluetooth funkciót, majd csatlakoztassa őket egymáshoz. Ebben az esetben a hozzáférési pont automatikusan megszakítja a kapcsolatot, ha az okostelefon a létrehozott hálózaton kívül van. Ez is aktiválódik, amint a készülék a számítógép közelében van.

Sajnos ez nem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik. Bizonyos esetekben a hálózat létrehozásakor egyik vagy másik hiba jelenik meg. Gyakran előfordul, hogy a rendszer a következőt írja: “Nem lehet konfigurálni a mobil hotspotot”. Kapcsolja be a Wi-Fi-t”. Ez egy gyakori probléma, amelyet általában egy hibásan működő vezeték nélküli adapter-illesztőprogram okoz.

Ha Ön is ezt a hibát kapja, a következő lépéseket kell tennie:

 1. A hálózati adapter beállításainak visszaállítása. Ehhez menjen a “Hálózat és internet” – “Állapot” – “Hálózat visszaállítása” menüpontba. Ezután adja meg a hálózati beállításokat.

 2. Ha ez nem működik, távolítsa el a Wi-Fi illesztőprogramot. Csak ne felejtsen el előzetesen letölteni egy újat a gyártó weboldaláról. Lehetséges, hogy nincs illesztőprogram a Windows 10 notebookjához. Ebben az esetben általában egy Windows 8-as illesztőprogramot töltenek le – ezek az operációs rendszerek nagyon hasonlóak, így egy ilyen illesztőprogram is működhet. Ha ez nem működik, ajánlott az “Eszközkezelő” menüpontot választani. Ellenőrizze, hogy a Microsoft virtuális adapter szerepel-e a listán. Kapcsolja be, ha nincs aktiválva.

Ha a fenti módszerek egyike sem segít, akkor a parancssort kell használnia, kézzel beírva néhány szöveget.

A parancssor használata a Windows 10-ben

A parancssor már a DOS-korszak óta létezik a Windowsban. Ez általában hiba nélkül működik. Ez azonban nem annyira felhasználóbarát, mert itt minden parancsot szövegként kell megadni.

A parancssor eléréséhez először kattintson a “Start” gombra, majd a “Parancssor (rendszergazda)” gombra. Itt a következő parancsokat kell megadnia:

 1. Netsh wlan show drivers – ez pontosan megmondja, hogy a Wi-Fi adapter támogatja-e az internetes terjesztést. Mint fentebb említettük, egyes laptopok ilyen adapterekkel vannak felszerelve, amelyek csak egy meglévő hálózathoz tudnak csatlakozni. A válasz a kérdésére a “Support for Hosted Network” sorban található – itt “Yes” (Igen) kell állnia. Ha a válasz nemleges, próbálja meg frissíteni az illesztőprogramot. Lehetséges, hogy az illesztőprogram új verziója rendelkezik a hőn áhított hotspot funkcióval.

 2. Netsh wlan set hostednetwork mode=allow ssid=Login key=Password – a “Login” helyett a hálózat nevét, a “Password” helyett pedig a kapcsolat jelszavát használja. Ez a parancs létrehoz egy hotspotot.

 3. Netsh wlan start hostednetwork – ez a parancs elindítja a hotspotot, és ezután bármilyen hordozható eszközről csatlakozhat a hozzáférési ponthoz. Előbb azonban még néhány dolgot meg kell tennie.

Olvasson tovább  A Windows 10 frissítések telepítésének 3 módja

Kattintson a bal gombbal a “Start” gombra. Itt kell kiválasztani a “Hálózati kapcsolatok” elemet. Keressen egy érvényes internetkapcsolatot a listában. Kattintson rá a jobb gombbal, és válassza a “Tulajdonságok.

A megjelenő ablakban kattintson a “Hozzáférés” fülre. Itt kell bejelölni a “Más hálózati felhasználók számára engedélyezni a számítógép internetkapcsolatának használatát” melletti négyzetet. Nos, az alábbi mezőben válassza ki a “Helyi kapcsolat” opciót, amely a következő számmal végződik.

Most már biztos, hogy nem lesz gond a számítógép által megosztott Wi-Fi hálózathoz való csatlakozással. Ha le akarja tiltani a hozzáférési pontot, lépjen ismét a parancssorba. Itt kell beírni a “netsh wlan stop hostednetwork” parancsot (idézőjelek nélkül).

Következtetés

Az internet megosztása egy laptopon a leghasznosabb, ha otthon van. Ebben az esetben az internetkábelt közvetlenül a számítógép Ethernet-portjába csatlakoztathatja, és a Wi-Fi hálózatot erről terjesztheti, mintha valamilyen router lenne. Egy ilyen hálózat beállítása egy laptopon akkor is hasznos, ha 4G modemet csatlakoztatott.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: