Hogyan telepíthet Linuxot a Windows 10 mellé

A két operációs rendszer rendelkezésre állása a számítógépen növeli az általa megoldható feladatok körét. Az egyes operációs rendszerek erősségeinek kihasználása lehetséges, szükség szerint váltva közöttük. Szakértőink elmondják, hogyan telepítheti ugyanarra a merevlemezre

 • nux a Windows 10 mellett.

  Szabad hely kiosztása

  Miután döntöttünk a második operációs rendszer által végrehajtandó feladatokról, készítsünk elő egy helyet a számára.

  Nyissa meg a Windows beállítások panelt a “Win+i” billentyűkombinációval. Menjen a képernyőképen egy kerettel jelzett részhez.

  Az oldalsávban jelölje ki a “Memória” sort, amelyet egy. Váltson az ablak jobb oldalára, és kattintson a nyíllal jelzett leírási területre.

  Ellenőrizze, hogy a “Frissítések tisztítása” jelölőnégyzet nincs-e bejelölve. A felszabadult lemezterület teljes mérete a zölddel kiemelt sorban látható. Egy hosszú ideje működő és nem rendszeresen tisztított rendszerben ez az érték több tíz gigabájtot is elérhet. Kattintson a D-vel jelölt gombra a felesleges fájlok eltávolításához és a hasznos hely növeléséhez.

  Bővítse a “Start” menüt a “Win+X” billentyűkombinációval. Kattintson a kiemelt sorra a lemezkezelésre tervezett MMC konzol alkalmazás elindításához.

  A rendszerpartíció szerkesztési menüje az egérgombra kattintva. Alapértelmezés szerint mindig “C” betűvel van jelölve. Kattintson a dupla vonallal jelölt sorra.

  A nyíllal jelzett területen állítsa be a kiosztott helyet a kiválasztott elosztás rendszerkövetelményei alapján

 • nux. Nyomja meg a dupla nyíllal jelölt gombot a meghajtó tömörítési folyamatának elindításához.

  A grafikus területen a fel nem osztott területet kiemelve látja, és a telepítéshez felhasználhatja

 • nux.

  A telepítése
 • nux a kiemelt partícióra
 • Miután a merevlemezen a szabad hely elkészült, folytassa a második rendszer telepítését. Indítás az előre elkészített telepítő médiáról a kiválasztott disztribúcióval

 • nux.

  Válassza a GRUB bootloader bootstrap menüjének legfelső sorát az operációs rendszer indításához a

 • ve CD.

  Az asztalon kattintson duplán a kiemelt ikonra a lépésről lépésre haladó varázsló aktiválásához.

  A kezdőképernyőn válassza ki a honosítást. Kattintson a bal oldali nyelvválasztó mezőre, hogy kiválassza, milyen nyelven lesz telepítve a rendszer és a telepítővarázsló.

  Billentyűzetkiosztás meghatározása. Válassza ki a fő nyelvet az ablak bal oldalán. Válassza ki a jobb oldalon az alap vagy a nemzetileg adaptált elrendezést.

  A szabadalmaztatott komponenseket támogató disztribúciókban jelölje be a nem szabad codec-eket és illesztőprogramokat engedélyező négyzetet.

  A telepítés típusának kiválasztásánál a rádiógombot a nyilakkal jelölt pozícióba kell helyezni.

  A varázsló által felfedezett partíciók listájában keresse meg a meghajtón lévő szabad helyet. Miután az egérrel megjelölte a sort, kattintson a kétjegyű karakter melletti pluszjelre.

  Válassza ki az Ext4 fájlrendszert a kiválasztott partícióhoz. Állítsa be a gyökércsatlakozási pontot, amelyet a legördülő listában a “/” szimbólum jelez. Fejezze be a kötet telepítésre való előkészítését az “OK” gombra kattintva.

  Visszatérve a kötetlista ablakhoz, amint látjuk, hogy a szabad hely Ext4 partícióként van jelölve. Keresse meg a “Windows Boot Manager” feliratú sort. Ellenőrizze az adathordozó nevét, és válassza ki a dupla jelölésű legördülő menüből a GRUB boot-loader helyeként. Kattintson a “Telepítés” gombra.

  Egy felugró üzenet megerősíti, hogy meg kívánja változtatni a merevlemez partíciós tábláját, és formázni kívánja a kiválasztott merevlemezt

 • nux kötet.

  Válassza ki a megfelelő időzónát a nyílnak a térképen a kívánt helyre történő mozgatásával.

  Az utolsó lépésben megadjuk a hálózaton megjelenő számítógép nevét, valamint a felhasználónevet és a jelszót. Nyomja meg a “Folytatás” gombot a telepítés megkezdéséhez

 • nux a merevlemezre.

  Partícionálja a lemezt
 • nux
 • Egy második operációs rendszer számára közvetlenül a telepítővarázslóban is kioszthat lemezterületet.

  A fent leírt műveleteket követően megkapjuk a partíciós listát. Válassza ki azt az NTFS fájlrendszerrel rendelkező kötetet, amelyre a Windows telepítve van. Kattintson a “mínusz” szimbólumra, amelyet egy kettős jelez.

  A Windows partíció méretének módosítása a felugró ablakban a kiemelt mezőben.

  Erősítse meg a meglévő kötet megváltoztatására vonatkozó döntését a “Folytatás” gombra kattintva.

  Ha a partíciós listában megjelenik a “szabad hely” sor, ismételje meg a hetedik lépést.

  Boot menü

  A telepítés befejeztével megjelenik egy felugró menü. A felhasználót arra ösztönzik, hogy továbbra is használja

 • nux mód
 • Indítsa újra a számítógépet, vagy indítsa újra a számítógépet az új operációs rendszerhez.

  A számítógép indításakor megjelenik a GRUB rendszerbetöltő. A készülék az alapértelmezett rendszert mutatja, ebben a példában

 • Mint telepítése. A kurzort a kettős jelöléssel jelölt területre helyezve a felhasználó elindítja a Windows. Tíz másodperces indítási késleltetés, az időszámlálót a billentyűzet kurzormozgató nyilainak megnyomásával lehet visszaállítani.

  Végül

  A következő, szakértőinktől kapott lépésről lépésre történő útmutatásokkal Ön képes lesz arra, hogy

 • nux egy Windows 10 PC-n egy dual-boot konfiguráció létrehozásával.
  Olvasson tovább  3 módja a fordító telepítésének a Google Chrome-ban
 • Értékelje a cikket
  ( Még nincsenek értékelések )
  Megjegyzések hozzáadása

  ;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: