A gipszvakolat és a cementvakolat összehasonlítása | Melyik a jobb?

Úgy döntöttünk, hogy megkérdezzük a szakértőket, hogy van-e alapvető különbség a gipsz és a cementvakolat között, és hogy kombinálhatók-e. Az építők véleménye megoszlott, de néhány következtetést le tudtunk vonni. Mindkét esetben a falak és a mennyezetek kiegyenlítésére használt habarcsról van szó, amely egyenletes felületet biztosít. Mind a gipsz alapú készítmények, mind a cement-homok keverék nagyon népszerű, sok tekintetben felülmúlják a versenytársakat, és a választás a helyiségek jellemzőitől és egyéb feltételektől függ. Részletesen bemutatjuk, kezdve az anyagok összetételének elemzésével.

Cement vakolat összetétele

Egy adott építőanyag előnyeiről csak az összetétel tanulmányozása után lehet beszélni. Sokan azzal magyarázzák a cement-homok keverék népszerűségét, hogy összetétele megfizethető összetevőket tartalmaz.

 1. Cement.A fő kötőanyag a cement, a habarcs szilárdsága és a bevonat tartóssága annak minőségétől függ. Míg az M400-as cementet külső munkálatokhoz és agresszív közegnek kitett helyiségek falegyengetéséhez használják, addig az olcsóbb M150-es cementet belső befejező munkákhoz lehet használni.

 2. Homok.A szilárdság és a képlékenység növelésére különböző töltőanyagokat használnak, de leggyakrabban homokot, amely eredet (folyami, gödör, alluviális homok) és frakció szerint különbözik. A durva szemcséjű homok ideális útépítéshez és alapozáshoz, míg a finom szemcséjű homokot leggyakrabban cement-homok vakolatkeverékek alapanyagaként használják.Fontos!A szakértők nem javasolják a homok túl finom frakciójának kergetését, mivel az ennek alapján készített vakolatkeverék gyorsan megrepedhet. Másrészt, ha durva homokot használ, készüljön fel arra, hogy sok időt fog tölteni a felület csiszolásával, ezért meg kell találnia az “arany középutat”.

 3. Víz,cement, amelynek összegét szintén minden esetben külön-külön kell kiigazítani.

 4. Adalékanyagok,A leggyakoribb mész a mész, de azt legalább két hétig szénsavasítani és érlelni kell, hogy javuljon a plaszticitás, a vízgőzáteresztő képesség és az anyag egyéb tulajdonságai. Ha a mész nem tart, nemkívánatos dudorok jelenhetnek meg a felületen.

 5. Polimer adalékanyagok, javítja az anyag szilárdságát és a korróziós hatásokkal szembeni ellenállását, és sok építő a PVA ragasztót részesíti előnyben ebben a kérdésben, szintén a hozzáférhetősége miatt.

A cementet és a homokot az alkalmazástól és a vakolatkeveréknek adandó tulajdonságoktól függően különböző arányban keverik össze, de általában három vagy négy térfogatnyi homokot használnak egy térfogatnyi cementhez. Előre tekintve azt szeretnénk mondani, hogy ez a lehetőség a keverék elkészítéséhez használt összetevők mennyiségével és minőségével való kísérletezésre, ami a szakértők szerint a cement-homok habarcs fő előnye.

Olvasson tovább  Akril és vízbázisú emulziós festék - részletes összehasonlítás

Miután meghallgattuk az alternatív véleményt, arra a következtetésre jutottunk, hogy nem szükséges a cementkeveréket saját magunk elkészíteni, és az ismert összetevőkön alapuló modern kész keverékek minősége egyértelmű bizonyíték erre. A “klasszikus” ismerői számára a különösen robusztus polimercement-keverékek, amelyeket az idő előtti kopással szembeni ellenállás, az ütésekkel és a hőmérséklet-ingadozásokkal szembeni nagyfokú ellenállás jellemez, érvként hozhatók fel. A Knauf termékek különösen népszerűek a gyártásukkal foglalkozó vállalatok körében. Ezek olyan kész keverékek, amelyeket durva és befejező munkákhoz használnak.

gipszvakolat összetétele és sajátosságai

Gipsz vakolat– a készre kevert habarcsok egész csoportja, amelyet főként normál nedvességtartalmú helyiségek belső befejezéséhez használnak. Könnyű kitalálni, hogy a fő kötőanyag itt a gipszpor. természetes ásványokból nyerik, előkezelésnek és zúzásnak vetik alá. természetes vagy szintetikus töltőanyagokat és polimer adalékanyagokat használnak a fogyasztás csökkentése, a szilárdság növelése és a tapadás javítása érdekében.

A gipszvakolatok különböző méretekben kaphatók, és víz hozzáadásával használatra készek. A habarcs “zsírossága” és alkalmazási köre a folyadék mennyiségétől függ. ha a fal repedését tömíteni kell, a hozzáadandó vízmennyiségnek minimálisnak kell lennie. A befejezéshez (dekoratív vakolat) a habarcsnak kellően folyékonynak kell lennie, és jól fel kell kenni a falra.

A cementvakolat előnyei és hátrányai

Cement vakolat

Az összetétel egyszerű elemzése nem ad teljes képet és nem válaszol arra a kérdésre, hogy melyik vakolatkeverék előnyösebb. A szakemberek a legjobb módon tudnak erről beszámolni. A cement-homok habarcs előnyei a következők:

 1. magas nedvességállóság, ami a kültéri alkalmazások alapját képezi;

 2. a vakolat nagy tartóssága, amely megfelelő adagolás esetén hosszú ideig eltartható, ellenáll a légköri és mechanikai hatásoknak;

 3. Az anyag plaszticitása, és az előre elkészített keverék több órán keresztül használható;

 4. Alacsony költség és elérhetőség.

Ugyanakkor, az építők beszélnek a hátrányai cement vakolat, és nem tapad jól a beton, amely további felületkezelés (maratás). A szakértők is megjegyzik a hosszú száradási idő, és cement keverék kell állni legalább két hétig, de a kész keverék kell locsolni vízzel a kristályosodáshoz. A zsugorodás után a szabálytalanságok megjelenése lehetséges, és a repedések elkerülése érdekében ne használjon fűtőberendezéseket a szárítóhelyiségek szárítására. A cementkeverék nehéz, ezért nem alkalmas mennyezetek kiegyenlítésére. A cementnek csúnya szürke színe van, ezért az épület homlokzatát be kell fejezni, ami sok időt és pénzt igényel.

A gipszkeverékek előnyei és hátrányai

Gipsz vakolat

A cementvakolat előnyeinek és hátrányainak felmérése után áttérhet a gipszkeverékek tulajdonságainak tanulmányozására. A versenytársaktól eltérően nagymértékű tapadással rendelkeznek, így tökéletesen tapadnak bármilyen felületre, és nem igényelnek további felületkezelést. A gipszvakolat bevonat nem igényel további bevonatot, mivel a felület tökéletesnek tűnik.

Olvasson tovább  Összehasonlítjuk a ház hőszigetelését - poliuretán hab vagy polisztirolhab | Mi a jobb?

A gipszvakolat négyzetméterenkénti fogyasztása 1,5-2-szer alacsonyabb, mint a cementalapú vakolaté, ami szintén felveti az anyagköltség kérdését. A cement-homok keverék előnyei között sokan megjegyzik az alacsony költségeket a gipsz megfelelőjéhez képest, de ez a kérdés ellentmondásos, mivel az ár is fél vagy kétszer különbözik, így nem beszélhet megtakarításokról. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a gipszalapú bevonatok jó hang- és hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek, ellentétben a cement- és homokalapú keverékekkel. De nem minden olyan jó, mint ahogyan a gipszről kiderül, ezért külön szeretnénk beszélni a gipszalapú bevonatok hátrányairól:

 1. A gipszporos oldattal vakolt felület nem ellenálló a mechanikai sérülésekkel szemben, ezért nem alkalmas homlokzatok befejezésére;

 2. A gipsz fél a magas páratartalomtól, ami egyben az anyag használatának oka is. Csak belső felületek befejezésére ajánlott;

 3. A gipszhabarccsal végzett munkának gyorsnak kell lennie, mivel gyorsan szilárdul, ezért a keveréket kis mennyiségben készítik el, ami növeli a munka időzítését;

 4. A magas tapadás ellenére betonfelületeken további utómunkálatokat igényel, valamint alapozást, ha fémfelületeket kell vízszigetelés nélkül vakolni.

Az építkezésen háromféle gipszvakolatot használnak: finom, közepes és durva gipszvakolatot. A finomszemcsés keveréket legfeljebb 0,8 mm-es rétegben alkalmazzák, további réteget igényel, és főként mennyezetek vakolására használják. Közepes szemcseméretű gipszvakolat, amelyet legfeljebb 5 cm-es rétegekben alkalmaznak, és a cement-homok bevonatok fő versenytársa. durva frakció, amelyet jelentős felületi hibák elfedésére használnak, és gyakran homlokzatburkolatokhoz, de jó vízállóság esetén. Rothband gipszkeverékek Rothband nagyon népszerűek.

Gipsz és cement vakolat összehasonlításban

A gipszvakolat és a cement-homok vakolat jellemzőinek összehasonlító elemzése azt sugallja, hogy mindegyiknek megvannak a maga előnyei, nem bevonatok és hátrányok nélkül. Kerülje el a lehetséges problémákat a megfelelő anyag kiválasztásával, a felhasználás sajátosságaitól függően. Az épületen kívül és a magas páratartalmú helyiségekben (fürdőszoba, konyha) mindenképpen jobb, ha cementkeverékeket használunk, és az épületeken belüli befejező munkálatokhoz a vakolat jobban megfelel, nem igényel további csempézést.

Hasznos tipp:A gipszet úgy tekintik, hogy fél a nedvességtől, ezért nem használják vakolásra fürdőszobákban, uszodákban, konyhákban és más helyiségekben, ahol magas a páratartalom. A szakemberek azt javasolják, hogy lakkot használjanak, amelyet a vakolat tetejére visznek fel. Az ilyen felület nem fél a víztől, és tökéletesen néz ki.

A gipszbevonat vonzóbbnak tűnik, műanyag és könnyen megmunkálható, és ezzel nehéz vitatkozni, de ha nincs gipszkartonozási készsége, akkor jobb, ha megtanulja a cementhabarcsot. A gipszvakolat szó szerint a szemünk előtt szárad ki (10-15 perc), és az ilyen keverék újrafelhasználása lehetetlen, de ez egy nélkülözhetetlen funkció a mennyezet és a nehezen hozzáférhető helyek kiegyenlítésekor. A cement-homok bevonat a maga részéről csak néhány óra múlva szárad meg, és ez idő alatt még egy kezdő vakoló is képes nagy területet vakolni.

Olvasson tovább  Alkid és akrilfesték: melyik a jobb?

Még egy tapasztalt építő, mérlegelve az összes előnye és hátránya, nem tudja egyértelműen megmondani, hogy jobb-e gipsz vakolat vagy cement vakolat használata. A gipsz számos nyilvánvaló előnye mellett érdemes felismerni, hogy aligha alkalmas homlokzatok befejezésére, így nincs alternatívája a cement-homok keveréknek. Eközben a cementvakolattal való munka nehezebb, így csak megfelelő tapasztalattal végezheti a munkát. A gipszvakolat-keverékek drágábbak, de a fogyasztás alacsonyabb, ami szintén okoz némi nehézséget a kiválasztási folyamatban. Számos tényezőt kell figyelembe venni, és hogy segítsünk jobban megérteni őket, az összes információt egy táblázatba gyűjtöttük össze.

Jellemzők

Gipsz vakolat

Cement vakolat

Összetétel

Különböző frakciók gipszpora, polimer módosítók

Cement, homok, víz, mész és egyéb adalékanyagok (szükség szerint)

A kész vakolat száradási sebessége

2-3 nap, vastag bevonatok esetén akár 7 nap is lehet

Két-négy hét (a szőrzet vastagságától, a páratartalomtól és a hőmérséklettől függően)

Ellenállás a nedvességgel szemben

Alacsony, ezért magas páratartalmú helyiségekben történő használat esetén védőkészítmények használata ajánlott

Magas, így használható fürdőszobákban, medencékben, konyhákban és épületek homlokzatán is

Zsugorodás

Nem hajlamos

2 mm-en belül 1 méterenként

Az anyag átlagos fogyasztása 10 mm vastagságnál

10 kg négyzetméterenként. .

17 kg per 1 négyzetméter. .

1 kg készre kevert vakolat átlagos ára

25-30 RUB.

15-20 rubel.

Gyors tippek: a téglafal vakolásának legjobb módja

A gipsz- és cementvakolat előnyeinek értékelése során szakértőink hasznos ajánlásokat is adtak a téglafal vakolásának legjobb módjára vonatkozóan.

Tipp 1

Ellentétben azzal a véleménnyel, hogy felhős időben vakolni kell a falakat, úgy vélik, hogy jobb, ha süt a nap, de a levegő hőmérséklete 5 és 30 fok között volt nulla fok felett. Az is bizonyított tény, hogy a vakolat jobban szárad a melegben, de ez nem segít a felületen, amely rövid távon garantáltan megrepedezik.

Tipp 2

A kézzel vagy géppel felhordott cementvakolat szilárdságának javításához a teljes keverék térfogatának 1-2%-ában keményítőt kell használni. A tökéletes felületképzés érdekében a teljes felületen azonos vastagságú réteget kell felvinni.

Tipp 3

Amikor a gipszvakolatra történő téglafektetés lehetőségéről kérdezték, az építők egyértelműen nemmel válaszoltak. A gipsz más összetételű, mint a falazásban használt cementkeverék, ráadásul könnyen eltávolítható a fal felületéről. A téglát legjobb cement-homok vakolatra fektetni, és mind a vakolat, mind a cementhabarcs alkalmatlan a közönséges téglaépítésre.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: