A lépcsőtartók összehasonlítása – stringer és bowstringer

A gerendákat a ház falazott szerkezeteinek rögzítésére használják. Ez utóbbiakat stringer vagy stringboard elemeknek nevezik. Mindkettőt használják a lépcsőfokok alapjául, de a beépítési eljárás eltérő. Mik az egyes termékek különleges tulajdonságai, és vannak-e különbségek közöttük?? Ez az, amiről a következőkben beszélni fogunk.

Lépcsők a stringereken: Gyártási technológia, különleges jellemzők

Lépcső egy stringer

A stringerrel ellátott lépcsők nagyon biztonságosak, mivel fémprofilból vagy tömör fából készülnek, legfeljebb 5 cm vastagságig. Szükség esetén a lépcsőfokok további rögzítése ékekkel, csavarokkal stb. történik. Egy szerkezet építése során általában többféleképpen párosítják és szerelik fel azt.

A stringer belső részeibe nyílásokat vágnak, amelyekbe a lépcsőfokokat és a felszállókat illesztik be. Az utóbbiak végeit ragasztóval kenik, ami segít elkerülni a kellemetlen nyikorgást a kész konstrukció használata során. A lépcsőfokokat fém vagy fa konzolokkal rögzítik az íjhúrhoz. Ezek be vannak kalapálva a stringer belsejébe. A lépcsőket a tetejére helyezik, és önmetsző csavarokkal vagy csavarokkal rögzítik. Előfúrt lyukak a rögzítőfejek számára.

Félkész lépcsők befejezésekor a rögzítések látható részeit általában speciális fa/metál dugókkal takarják el, vagy a lépcsőfokokhoz illeszkedő festéssel látják el. Fából készült ékek vagy fémkonzolok helyett rétegelt lemezből készült gerendák is használhatók. Támogatni fogják a lépéseket.

A stringerre szerelt lépcsőnek számos tagadhatatlan előnye van:

  1. Rendkívül megbízható;

  2. Könnyen használható;

  3. Szerkezeti biztonság (nehéz terhek esetén is);

  4. A lépcső tisztaságának hosszú távú megőrzése;

  5. Elegáns megjelenés.

Az egyetlen hátránya valószínűleg a lépcsőfok nagyobb szélessége. A stringer vastagságára való tekintettel azonban néhány centimétert már beépítettek a tervezésbe.

Lépcsők a stringereken: technológia és jellemzők

Lépcső a gerendán

A stringereken alapuló lépcsők nagyon könnyen elkészíthetők, és minimális építőipari ismereteket (és minimális szerszámkészletet) igényelnek. Mi az a stringer? Egyszerűbben fogalmazva, a vízszintes tartógerenda egy teherhordó gerenda, amely “alapként” szolgál a lépcsőfokok számára, amelyeket a lépcső tetején egy speciális fésűvel rögzítenek.

Olvasson tovább  Melyik lehetőség jobb a falak befejezéséhez - tapéta vagy festék

A stringer lépcsőkkel ellentétben a stringer kialakítás lehet egy elem, mint alap, vagy lehet több is. Két alapvető módszert használnak az ilyen termékek házhoz való előállítására:

Bevágások – közvetlenül a gerenda testén, leggyakrabban háromszög alakban.

A gerendák olyan speciális szerkezeti elemek, amelyeket közvetlenül a tartógerendára rögzítenek. A lépcsőfokok közvetlenül a karókra vannak szerelve. Az elemek háromszög alakúak, és a felső élre vannak szerelve.

A gerendás lépcsők számos előnnyel járnak:

  1. Alkalmas nehéz terhekhez;

  2. Kompakt kialakítás jellemzi őket;

  3. Alkalmas zárt terekbe.

A merevítőtartók építéséhez nehéz acéllemezeket, csatornákat, T-gerendákat, üreges profilokat (téglalap keresztmetszetűek) használnak. A múltban ez a fajta építési mód nagyon népszerű volt. Működésük és gyártásuk nagyon egyszerű. Mivel túlnyomórészt fémből készülnek, jó hegesztési készségeket igényelnek.

A konzolok 7 cm vastag fából készülnek, 30 cm szélesek. Leggyakrabban bükkből, tölgyből vagy más keményfából készült deszkákat használnak. Érdemes megjegyezni, hogy csak ragasztott deszkákat használnak a munkához, mivel egy tömör gerenda repedést adhat. A lépcső építéséhez 5 cm vastag és 30 cm széles deszkákat használnak. Fűrész, fúró, csiszológép és egyéb anyagok is szükségesek a munkához.

MEGJEGYZÉS. A lépcsőfűrészek ideálisak kompakt helyiségekbe. A lépcsőfokok szélessége 0,8 és 1 méter között változik, és megegyezik az egész lépcső szélességével. Az íves kialakításnál a lépcső szélessége a két tartógerenda miatt lényegesen nagyobb lesz.

Összehasonlító jellemző

Összehasonlító jellemző

A hagyományos összegzés – szakértőink összehasonlították a stringer és a bowstringer. Ez az, amiből készültek.

stringer

Purlins

Shape

Összetett fogazott forma

A sima kontúros kialakítás

Helyszín

Illeszkedik a lépcső alá

Illeszkedik a lépcső alá, és az oldalakat is elfoglalja

A támogatás típusa

Balusztrátorok a lépcsőn

Egy oszlopra vagy egy rúdra szögezett lécre van szerelve

Méretek

Kis méreteiről nevezetes

Jelentős mennyiségű helyet foglal el

A megjelenés és az érzés

Nagyon könnyű megnézni

Kitűnő megjelenése jellemzi

Olvasson tovább  A PVC-csempe és a linóleum összehasonlítása | Melyik a jobb?
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: