A teodolit és a szintező összehasonlítása | A legjobb meghatározása

Az építőiparban egy épület minősége, megbízhatósága és szépsége nemcsak a munkások kézügyességén múlik, hanem a felhasznált eszközökön is. A megfelelő berendezés kiválasztása pedig sokkal bonyolultabb lehet, mint amilyennek hangzik. Rengeteg olyan eszköz és készülék van, amely látszólag egy dolgot csinál – de a gyakorlatban nagyon különböző funkciókat lát el.

Ilyen hasonló eszköz például a vízmérték és a teodolit. Elvileg mindkettőnek az a feladata, hogy szögeket mérjen. A gyakorlatban azonban teljesen más célokra használják őket.

Ebben az anyagban pedig a teodolit és a vízmérték közötti különbséget vizsgáljuk meg – és azt, hogy bizonyos esetekben melyik a jobb megoldás.

Leveller

Leveller

A vízmérték olyan optikai vagy elektronikus (beleértve a lézeres) műszer, amelyet a mérendő felület különböző pontjai magasságának arányának meghatározására terveztek. Ez valójában lehetővé teszi, hogy azonosítsa, hogy egy terület magasabb, mint egy másik. Ezt a folyamatot nevezik kiegyenlítésnek.

A vízmérték az iránymeghatározáshoz is használható bizonyos építési vagy befejező munkálatoknál.

Így a szintezőt a következő helyzetekben kényelmesen lehet használni:

 1. Amikor az alapot akarja önteni vagy a padlót alapozni. A szintezés szintén elengedhetetlen a tökéletesen sík felület eléréséhez;

 2. A falak fektetése során. Ezután egy kiegyenlítővel sima függőleges felületet érhetünk el, ahol nincsenek elhajlások és egyéb problémák. Különösen fontos a kiegyenlítés alkalmazása a falazott falak fektetésekor, mivel még a kis eltérések is későbbi szabálytalanságokhoz vezethetnek;

 3. Befejező munka. A kiegyenlítés különösen hasznos eljárás a csempézésnél, de tapétázásnál, vakolásnál stb. is jól használható.

 4. Segít a padlóburkolási munkák megfelelő referenciavonalának beállításában is. De általánosságban elmondható, hogy ez egy elemzési eszköz, nem pedig a mérés eszköze. Vagyis egyszerűen szintezéssel megállapítható, hogy a fal vagy a padló eltér a függőleges vagy vízszintes síktól. Már nem az, hogy milyen szögben állnak.

Olvasson tovább  A léc és a faanyagutánzat összehasonlítása | melyik a jobb

Előnyök

 • Számos építési helyzetben használható, az alapok ásásától a végső befejezésekig;

 • Könnyen használható, nem igényel speciális készségeket;

 • Elsősorban alacsony ára jellemzi.

Hátrányok

 • Ez egy elemzési eszköz, nem pedig mérési eszköz. Vagyis az eltérés tényét meg tudja határozni, de a százalékos arányt vagy a szöget nem;

 • Sok alkalmazáshoz két emberre van szükség. Az egyik a szintezőt, a másik a speciális függőleges bóbát működteti;

 • Általában csak egy szabadsági fok, így minden új mérést újra kell kalibrálni.

Mint már említettük, három lehetőség van: optikai, elektronikus és lézeres. Az előbbi a legolcsóbb, de két emberre van szükség a működtetéséhez, és nehezen vezethető. A lézer a legpraktikusabb, de viszonylag drága.

Theodolit

Theodolit

Theodolit – földmérő és építőipari eszköz. Lehet optikai, elektronikus és lézeres is – és szögek meghatározására is használják. Pontosabban, szögmérésekhez szükséges, és valóban képes szögeket mérni – fokban vagy más mértékegységben.

Ezért a felhasználási területét a következő helyzetek írják le:

 1. A fal függőleges síkjának kitérési szögének becslése az eltérés mértékének meghatározásával;

 2. Az útburkolati jelek helyessége nagy távolságokon is értékelhető, például az útfelület profiljának jelölésekor;

 3. Különböző földmérési, építési, tájépítészeti, meliorációs, csillagászati és egyéb munkálatok.

Ezt a széleskörű alkalmazási kört a teodolit kialakítása határozza meg. Két szabadsági fokozattal rendelkezik – vízszintes és függőleges. Vagyis a mérőrács a szükséges tengelyekkel felfelé és lefelé, valamint balra és jobbra mozoghat.

A konstrukció összetettsége miatt a teodolit általában drágább, mint az alternatív vagy hasonló mérőműszerek. De pontosabb és megbízhatóbb, mint a telodolit. A Theodolit képes helyettesíteni a hasonló építőipari eszközöket is.

Összefoglalva tehát.

Előnyök

 • Két szabadsági fok, amelynek köszönhetően nemcsak az eltérés tényét lehet meghatározni, hanem megfelelő szögméréseket is lehet végezni;

 • Nincs szükség külső személyzetre vagy lécekre

 • Teljesen helyettesítheti a kiegyenlítő eszközöket.

Hátrányok

 • Viszonylag magas ár, ami a professzionális modellek esetében normál használat esetén egyáltalán nem feltétlenül indokolt;

 • Viszonylag bonyolult használat. A helyes működéshez gyakran matematikai számítások és mutató-összehasonlító táblázatok használatára van szükség;

 • maga a készülék bonyolult szerkezete, amely a mechanikai igénybevételekkel szemben rendkívül instabillá teszi azt. A legnagyobb körültekintéssel kell használni.

Olvasson tovább  Összehasonlítjuk az Ursa és a Foamplex szigetelést | Határozza meg a legjobbat

A teodolitoknak három változata létezik – optikai (mechanikus), elektronikus és lézeres. Az előbbi a legolcsóbb, de az összes számítást magának kell elvégeznie. Másodszor, az értékeléshez optikai rendszert használnak, de az elektronikus platform könnyen meghatározza a szükséges értékeket. A lézeres teodolitok viszont a legpontosabbak és a legpraktikusabbak, de drágák.

Melyik a jobb – egy szintező vagy egy teodolit??

Melyik a jobb?

Tehát a vízszintes vagy függőleges tengelytől (vagy síkjától) való eltérés tényének meghatározásához szükség van a szintezőre, és a teodolit az optikai vizor két szabadsági fokának köszönhetően éppen ennek az eltérésnek a mérésében is segít. De nem ez az egyetlen különbség a két gép között.

Jellemzők

Leveller

Theodolit

A fő feladat

Tengely- vagy síkeltérések meghatározása, szintezés

A tengelytől vagy síktól való elhajlás mértékének (szögének) mérése

Szabadságfokok száma méréskor

Egy (függőleges vagy vízszintes)

Két

Nehéz használni

Bizonyos esetekben a teodolitnak szüksége van egy második személyre egy speciális mérőpálcával

bizonyos esetekben matematikai számításokat kell végezni, vagy eltérési táblázatokat kell használni

Ár

Viszonylag alacsony

viszonylag magas

Alapvetően a teodolit több szempontból is képes helyettesíteni az építőiparban a vízmértéket. De jobb, ha mindkettőt használja, vagy a feladattól függően kiválasztja a céloknak legmegfelelőbbet.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: