Latexfesték vs. akrilfesték – melyik a jobb?

A latex és az akril színek a fogyasztók és a szakemberek körében egyaránt a legnépszerűbb színek közé tartoznak. Igaz, hogy (a marketingkampányoknak köszönhetően) a két fogalom között olyan kavarodás van, amely sokakat összezavart. Van különbség a latex akril? ez a lényeg – ez nem. Az akril latexfesték a helyes kifejezés az akril- és latexalapú vegyületekre. Mégis van különbség? Ezt az alábbiakban tárgyaljuk.

latex: sajátosságok, anyagjellemzők

latexfesték

Először is, érdemes tisztázni, hogy. A “latex” általában természetes vagy mesterséges eredetű polimerek vizes emulziójára utal. A latex hagyományos természetes képviselője a gumi – a trópusi hevea növény nedve. Az emberiség latex iránti igénye miatt a gumigyár önmagában nem elég, ezért a vegyipar jött a segítségére, és mostanáig fejlesztett technológiákat a polimerek előállítására.

És most egy-két szó a szintetikus latexről. Kopolimerek vízben oldódó diszperziója, beleértve a polivinil-acetátot, izoprént, akrilátot (akril/poliakril) stb. Ez azt jelenti, hogy a latex nem kémiai vegyület, hanem polimerek gyűjteménye. Az akrilfesték, mint minden más festék, minden latexből áll.

Ennek ellenére a latex és az akril festékek továbbra is elkülönülnek a közös használatban, ezért helyénvaló lenne tisztázni, hogy mi mi a piacon. Az akril bevonatok tehát olyan kompozícióknak tekinthetők, amelyekben az akril kötőanyagként működik. az ilyen termékek ellenállnak a kopásnak és hosszú élettartamúak. A butadién-sztirolt mint kötőanyagot (valamilyen ismeretlen okból kifolyólag) latexszínezéknek tekintik.

Minden festék, még akkor is, ha a csomagoláson az áll, hogy “latex” vagy “akril”, kulcsfontosságú összetevőkből áll:

 1. Kötőanyag – polimer vagy polimerek keveréke, amely alapvetően meghatározza a készítmény egészének jellemzőit – tartósságát, tapadását, kopását stb.

 2. Az oldószer az a folyadék, amely a festékanyag összes alkotóelemét egyesíti. Általában vizet vagy szerves oldószert használnak.

 3. Pigment – por alakú, oldhatatlan anyag, amelynek célja, hogy a készítménynek egy adott színt kölcsönözzön.

 4. A töltőanyag szerkezetileg hasonló a pigmenthez, csak nagyobb részecskékkel képviselteti magát. Fő funkciója, hogy matt/fényes megjelenést kölcsönöz a festéknek. A festék tapadását és filmszilárdságát is befolyásolja.

 5. Adalékanyagok – a termék bizonyos tulajdonságainak javítására szolgálnak. A festékben lévő adalékanyagok meghatározzák a festék viselkedését bizonyos felületeken (fém, fa stb.), és befolyásolják a festék tapadását.).

Olvasson tovább  A400 és A500 betonacél összehasonlítása | Fontos különbségek

A latexfestékeknek számos fontos jellemzője van, amelyeket ismerni és figyelembe kell venni.

 1. Ellenáll a szennyeződéseknek – minimális mennyiségű pigmentet és töltőanyagot tartalmaz, így nem fél a szennyeződésektől. A szárítás után képződő film gyakran porlepergető tulajdonságokkal rendelkezik.

 2. Színmegtartás – a felhasznált pigmentek általában ellenállnak az UV sugárzásnak, így a végső bevonat tartósan megőrzi az eredeti színt.

 3. Környezetbarát – a festék semleges szagú, és nem tartalmaz semmilyen toxint. A házon belül bármilyen felület díszítésére használható, és akár több napig is bent maradhat a házban, amíg megszárad.

 4. esztétika – az akrilfesték matt és fényes változatban is kapható – bárki kiválaszthatja a legjobb terméket bármilyen felületre.

 5. nedvesen tisztítható – a latex borítás könnyen tisztítható nedves szivaccsal vagy ruhával (egyes esetekben akár mosószerrel is).

 6. Rugalmasság – lehetővé teszi, hogy a latexkeverékek bármilyen felületen (beleértve a dombornyomott felületeket is) könnyedén létrehozzák a kívánt vastagságú réteget.

 7. “Lélegző fedőréteg – miután megszáradt, a fedőréteg lég- és gőzáteresztő, így alkalmas kültéri használatra – a nedvesség nem gyűlik fel a falon belül, hanem gyorsan elpárolog kívülre.

Kötőanyag fajták

Vízbázisú emulziós festék

És most még többet a latex diszperziókról. Mint már említettük, a latex különböző kopolimerekből áll. Ezek a festékek a legkeresettebbek a piacon:

 1. Akril-szilikon – kopás- és UV-álló, vízálló, nagymértékben páraáteresztő. Ideális termék a homlokzatok befejezéséhez. Gyakran használják a szilikon- és szilikátfestékek alternatívájaként a hasonló anyagok miatt. Ráadásul az ára is jelentősen alacsonyabb, ami még vonzóbbá teszi.

 2. Polyvinil-acetát – más néven vízbázisú. PVA-ból áll. Oldószermentes és szagtalan. A kezelendő felülethez való tökéletes tapadás (adhézió) jellemzi. De ne felejtsük el a kompozíció hátrányait: gyenge nedvességállóság, gyenge fagyállóság (csak fűtéssel ellátott helyiségek számára alkalmas).

 3. butadién-sztirol – hasonló a vízbázisú emulzióhoz, de ellenállóbb a kopással és a nedvességgel szemben, így alkalmas magas páratartalmú helyiségekbe. De van egy hátránya az ilyen termékeknek – érzékenyek az UV sugárzásnak. A festék még mindig sikeresen használható olyan helyiségekben, ahol kevés a napfény.

 4. Gumi akrilát-latex – egy high-tech termék, amely képes rugalmas, nedvességet nem áteresztő bevonatot létrehozni. A termék érzéketlen az alacsony hőmérsékletre, páraáteresztő és minden anyaghoz (fa, tégla, fém, sőt még aszfalt is) alkalmas.

Olvasson tovább  A szalagalapozás és a födémalapozás összehasonlítása | Melyik a jobb?

Akril – valószínűleg az egyik leggyakoribb választás a bemutatottak közül, magas ára ellenére. Ez azonban indokolt, figyelembe véve, hogy a festék tulajdonságai jobbak, mint a polimer keverékeké.

Hogyan válasszuk ki a festéket?

Most, hogy tudjuk, mi a latex festék és mi az akril összetétel sajátossága, sokkal könnyebb választani. A legfontosabb dolog az, hogy figyelembe vegyünk néhány fontos kritériumot.

Az alkalmazás típusa

Az első dolog, amit a festék vásárlásakor nem szabad elfelejteni, hogy. A márkák által forgalmazott termékek kategóriákba vannak sorolva, attól függően, hogy milyen típusú munkára alkalmasak: belső tér, homlokzat stb. Egy dolgot nem szabad elfelejteni: ha a terméket belső dekorációra készítették, nem használható homlokzatra – nem fog ellenállni a környezet hatásának.

Kopásállóság

Ez a paraméter különösen fontos a belsőépítészetben. Például a mennyezetekhez készített készítmények meglehetősen alacsony kopásállósággal rendelkeznek, így aligha alkalmasak falakra. A gyártók gyakran feltüntetik, hogy az általuk készített termék milyen típusú felületre alkalmas.

Ellenállás a nedvességgel szemben

Ha a festendő felületek magas páratartalmú helyiségben lesznek, akkor a nedvességállóság az első paraméter, amire figyelni kell. Az ilyen termékek olyan speciális adalékanyagokat tartalmaznak, amelyek hidrofóbiássá teszik a bevonatot.

A fehérség mértéke

Ez a kritérium csak a fehér színű festékekre vonatkozik. A gyártó gyakran jelzi a fehérség mértékét a termék csomagolásán. A mennyezet befejezéséhez például csak szuperfehér festéket keressen – a sárgulásnak semmi nyoma.

A bevonat típusa

A kívánt hatástól függően választhat fényes, matt vagy selyem matt festék között. Az előbbi száradás után fényes megjelenést kölcsönöz a felületnek, ami bizonyos mértékig elrejti a kisebb hibákat. A második alacsony fényű, és csak sima felületeken használható, mivel kiemeli a tökéletlenségeket.

Gyakran a gyártók meghatározzák a szőnyeg típusát. lehet mély, bársonyos vagy selymesen matt. az utóbbi változat a magas dekoratív tulajdonságai miatt relevánsabb: szennyeződésálló, kifinomult megjelenést kölcsönöz a felületnek és könnyen tisztítható.

Olvasson tovább  A PVC-csempe és a linóleum összehasonlítása | Melyik a jobb?
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: