A Neuromultivit és a Milgamm összehasonlítása | A legjobb meghatározása

Az emberi idegrendszer finom drótok – idegek és idegsejtek – komplexuma. Impulzusokat küld az agynak és a gerincvelőnek, jeleket küld a test különböző részeiről, és elindítja a megfelelő folyamatokat. De idővel ez a rendszer elhasználódik – ahogy minden élőlény a bolygón. Sérülések, műtétek, gyulladásos betegségek is megváltoztatják az idegsejtek és rostok szerkezetét. A mielinhüvely integritása sérül, és fájdalom lép fel – a szervezet természetes reakciója.

A vitaminkomplexek segíthetnek megbirkózni a fájdalommal és csökkenthetik a szövődmények kockázatát. Ebben a cikkben két jól ismert gyógyszert – Neuromultivit és Milgamma – fogunk megvizsgálni. Összetételük hasonló: B-vitaminokat tartalmaznak, és neurológiai betegségek kezelésére használják. A Milgamma lidokaint is tartalmaz, ami lehetővé teszi a fájdalomcsillapításban való elsősegélynyújtásként való alkalmazását. További információ arról, hogy más gyógyszerek hogyan különböznek.

vitaminok

A gyógyszerek összetételének összehasonlítása

A Milgamma és a Neuromultivit ugyanabba a farmakológiai kategóriába tartozik – B-vitaminok. Ezek összetett gyógyszerek, amelyeket főként a neurológiában használnak. További információ a kábítószerekről a táblázatban.

A termék és jellemzői

Neuromultivit

Milgamm

Összetétel

Tiamin-hidroklorid 100 mg;

piridoxin-hidroklorid 100 mg;

cianokobalamin 1 mg

Tiamin-hidroklorid 100 mg;

piridoxin-hidroklorid 100 mg;

cianokobalamin 1 mg;

lidokain-hidroklorid 20 mg

Formanyomtatvány kiadása

Oldat intramuszkuláris injekcióhoz, tabletta

Oldat intramuszkuláris injekcióhoz, tabletta

Kapható a gyógyszertárban

Vényköteles

Vényköteles

A gyártó

“Valeant (Oroszország), GL. Pharma GmbH (Ausztria)

“Verwag Pharma (Németország)

Költségek

150-250 RUB 5 ampulla;

600-800 rubel 60 tabletta

250-400 rubel 5 ampulla, 1200-1400 rubel 60 tabletta

Mindkét gyógyszer érzékeny a hőmérséklet-változásra. Hűtőszekrényben 2 és 8°C közötti hőmérsékleten tárolható.

Hogyan segítik a vitaminok az idegrendszert

A B-csoportba tartozó vitaminok neurotróp hatásúak. Az anyagcsere számos kulcsfontosságú láncszemére hatnak, de különleges affinitással rendelkeznek az idegsejtekhez. A gyógyszer hatását az összetétele határozza meg:

 1. A B1-vitamin (tiamin) részt vesz a szénhidrátok átalakításában és szabályozza a Krebs-ciklus egyes folyamatait. Segít az ATP és a PTF szintézisében, ami azt jelenti, hogy az izmok és az idegrostok működnek.

 2. A B6-vitamin (piridoxin) egy anyagcsere-stimuláns. Befolyásolja a fehérjék anyagcseréjét, részt vesz a zsírok és szénhidrátok átalakulásában. Szükséges a normál hemoglobintermeléshez és oxigénszállításhoz, a glükóz egyenletes eloszlásához a sejtekben. Erősíti a tiamin hatását.

 3. A B12-vitamin (cianokobalamin) nélkülözhetetlen a mielinhüvely – az idegrostokat borító és a környezeti ártalmaktól védő szerkezet – teljes szintéziséhez. Serkenti a vérképződést – befolyásolja a vérképző elemek képződését. A folsav (B9-vitamin) aktiválásán keresztül befolyásolja a nukleotid-anyagcserét. Csökkenti a fájdalom szindrómát az idegrendszeri patológiákban.

A Neuromultivit és a Milgamm gyorsan kompenzálja a vitaminhiányt és jótékony hatással van az idegrendszerre. A terápia csökkenti a gyulladást, lassítja a szövetromlást és javítja a beteg állapotát. Mindkettő növeli a helyi véráramlást és felgyorsítja a sejtek oxigénellátását.

A Milgamm lidokaint is tartalmaz. Ez egy helyi érzéstelenítő – csökkenti a fájdalmat, azaz megszünteti a neurológiai betegség egyik fő tünetét. A Neuromultivit szintén enyhíti a fájdalom szindrómát, de csak a benne lévő B 12-vitamin miatt. Ezért a Neuromultivit hatása gyengébb, és nem írják elő a folyamat kifejezett súlyosbodását.

Külön meg kell említeni a farmakokinetikát – a gyógyszer eloszlását a szövetekben:

 1. A tiamin gyorsan felszívódik az injekció beadásának helyéről, és az első fél órán belül felszabadul a vérben. Átjut a vér-agy gáton és a placentáris gáton, és kimutatható az anyatejben. A vitaminok közül ezek kisebb mértékben maradnak meg a szövetekben.

 2. A piridoxin a plazmafehérjékhez kötődik és gyorsan eloszlik a szövetekben. Áthalad a placentán és a vér-agy gáton, bejut az anyatejbe. Depotot hoz létre a májban.

 3. A cianokobalamin komplexeket képez a vérben lévő transzportfehérjékkel, és gyorsan adszorbeálódik a májban és a csontvelőben. Áthatol a méhlepényi gáton keresztül.

 4. A lidokain helyileg hat, és nem jut be a szisztémás véráramba.

A gyógyszerek hatékonysága: mit mondanak az orvosok

A gyógyszer hatékonysága

A modern orvostudomány bizonyítékokon alapuló megközelítésen alapul. Tanulmányozzuk a cochrane felülvizsgálatokat, megbízható forrásokból (pl. PubMed, a PubMed orvosi tudásbázis) származó tudományos cikkeket olvasunk, és értékeljük a terméket a potenciális előnyök szempontjából. Egy ideális világban az orvos csak olyan gyógyszert írhatna fel, amely véletlenszerű, kettős vak, placebokontrollált vizsgálatokon esett át, és hatásosnak bizonyult.

A gyakorlatban nem egészen ugyanaz. A komoly vizsgálatok hosszúak és drágák, ezért nem minden gyógyszergyártó végzi el őket. Oroszországban engedélyezett a kábítószerek bizonyítékok nélküli kiadása és felhasználása. Az orvosokat a tapasztalat vezérli, a nemzeti szakirodalomban bemutatott adatokat tanulmányozzák. Így jelennek meg a receptekben a nem tesztelt, de a valós életben alkalmazott gyógymódok.

Lapunk szakértői nem találtak említést a Neuromultivitről és a Milgammról a Cochrane Libraryben. Ezek a termékek a nemzetközi szabványok szerint nem bizonyítottan hatékony gyógyszereknek minősülnek. Mi azonban orosz nyelvű forrásokhoz fordultunk, és más véleményt találtunk a drogokról.

Mit írnak a szakértők a Neuromultivitről:

 1. A B-csoportba tartozó vitaminok kezelik az idegszövet károsodását és természetes regenerációs mechanizmusokat indítanak be. Befolyásolják a myelinhüvely összetevőinek szintézisét, helyreállítják annak szerkezetét és csökkentik a fájdalmat. Nagy dózisban – növeli a véráramlást az érintett területre.

 2. A Neuromultivit a vertebrogén radiculopathia – a gerincvelő gyökereinek károsodása a gerincbetegségek hátterében – alapterápiájaként ajánlott.

 3. A Neuromultivit előnyös lesz a különböző eredetű fájdalom szindrómában, beleértve a rákos betegek támogató terápiáját is. A szakemberek nem-szteroid gyulladáscsökkentőkkel és izomlazítókkal együtt történő alkalmazását javasolják.

 4. A Neuromultivit alkalmazása statisztikailag jelentősen javítja a gerinc degeneratív betegségeinek kezelésének hatékonyságát.

 5. A Neuromultivit diabéteszes és alkoholos neuropátia esetén ajánlott. A MIDIN jól tolerálhatónak bizonyult, és időseknél is alkalmazható.

 6. A Neuromultivit kétlépcsős alkalmazása bizonyítottan enyhíti a fájdalmat és megakadályozza a folyamat krónikussá válását. A cikk szerzői azt javasolják, hogy először intramuszkulárisan írják fel a gyógyszert, majd váltsanak át tablettákra.

Az orosz nyelvű interneten Milgamma néven is emlegetik:

 1. A MIDIN tanulmány (2014) eredményei azt mutatják, hogy a gyógyszer hatékony a diabéteszes polineuropátia kezelésében. A cikk szerzői azt tanácsolják, hogy az intramuszkuláris injekciókkal kezdjük, majd térjünk át a tablettákra.

 2. A Milgamma a dorsopathia – különböző neurológiai betegségek által okozott hátfájás – esetén ajánlott gyógyszer.

 3. A farmakológiai vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy a Milgamm valóban hatékony a neurológiai fájdalom szindróma kezelésére (beleértve az akut fájdalmat is). A fájdalom 20 perc használat után enyhül, a hatás akár 20 órán át tart.

 4. Egy nyílt orosz multicentrikus MINERVA vizsgálat kimutatta a Milgamm hatékonyságát a különböző eredetű neuropathia komplex kezelésében.

 5. Vannak olyan tanulmányok, amelyek megerősítik a gyógyszer pozitív hatását a neuroszenzoros halláskárosodásban.

Beadási rend

Rendszer

A Neuromultivit és a Milgamma az idegrendszeri betegségek patogenetikai és tüneti kezelésére szolgál. A gyógyszerek használatának javallatai hasonlóak:

 1. Neuralgia és neuritis;

 2. arcidegbénulás;

 3. idegdúcok (beleértve az övsömört is);

 4. polineuropátia cukorbetegség, alkoholmérgezés és egyéb állapotok hátterében;

 5. éjszakai izomgörcsök;

 6. Az osteochondrosis neurológiai megnyilvánulásai, beleértve a hát- és nyaki fájdalmat, az izomtónus változásait.

A Milgamma lidokain tartalmú, ezért gyakrabban írják fel akut fájdalomra – pl. ágyéki osteochondrosis, arc neuralgia. A Neuromultivit alkalmazható a betegség enyhe vagy közepesen súlyos eseteiben, amikor nincs kifejezett fájdalom szindróma.

A gyógyszeres kezelés hasonló. Az orvos először Neuromultivit vagy Milgammu-t ír fel intramuszkuláris injekció formájában. A kezelés adagolása és gyakorisága a betegség súlyosságától függ. Fokozatosan, a fájdalom enyhülése után a beadás módja megváltozik – a gyógyszert ritkábban adják be, és az adagot csökkentik. Az injekciók 10-20 napig tartanak, majd a páciens átáll a tabletta formájára.

Óvintézkedések

A Neuromultivit és a Milgamm jól tolerálhatók. A mellékhatások ritkák és a gyógyszerrel szembeni egyéni intoleranciával kapcsolatosak. Ezek a reakciók a kezelés hátterében is előfordulhatnak:

Hányinger, néha hányás;

 1. Tachycardia – szívdobogás;

 2. fokozott izzadás;

 3. szédülés;

 4. bőrviszketés.

A Milgamm néha rohamokat okozhat, különösen az arra hajlamos embereknél.

A gyógyszer intramuszkuláris beadása esetén duzzanat, bőrpír, irritáció jelentkezhet az injekció beadásának helyén. Ezek a tünetek gyorsan megszűnnek, és nem igényelnek további terápiát. E reakciók elkerülése érdekében a gyógyszert lassan kell beadni, és az adagolást szigorúan be kell tartani.

neuralgia

A Neuromultivit és a Milgamm nem írható fel ezekre a betegségekre:

 1. Terhesség és szoptatás;

 2. gyermekkor;

 3. súlyos szívbetegség;

 4. egyéni intolerancia (allergiás reakció vagy súlyos mellékhatások a gyógyszer korábbi injekciójára).

Következtetések

Összefoglalva:

 1. A Neuromultivit és a Milgamm kombinált terápiák. B-vitaminokat tartalmaznak, és számos neurológiai betegség kezelésére használják.

 2. Mindkét gyógyszer hatékonysága nem bizonyított, de az orosz nyelvű médiában megbízhatónak nevezik őket.

 3. A Neuromultivit és a Milgamm kétféle formában – injekciós oldat és tabletta – kapható. Kezdje a kezelést intramuszkuláris injekcióval. A fő tünetek enyhülése után a beteget tablettára váltják.

 4. Mindkét gyógyszer jól tolerálható, nincs jelentős különbség közöttük. Terhes és szoptató nőknek, gyermekeknek és súlyos szívbetegségben szenvedőknek nem írható fel.

 5. A Neuromultivit és a Milgamma csak orvosi rendelvényre kapható. Ne aggódjon, ha ezek vitaminok – a túladagolás és a visszaélés veszélyes. Ne próbálja magát kezelni – forduljon szakemberhez.

Olvasson tovább  A Fitolysin és a Cystone összehasonlítása | Melyiket válasszuk?
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: