A Heptral vs Fosfogliv összehasonlítása | A legjobb meghatározása

A világstatisztikák szerint a májbetegségek száma folyamatosan nő. A WHO szerint például mintegy 325 millió ember él vírusos hepatitisszel. A világ népességének egyharmadánál diagnosztizálták a nem alkoholos zsírmájbetegséget. Protozoonfertőzés, alkoholmérgezés vagy kábítószer-túladagolás okozta hepatitis. Mindezek a körülmények elpusztítják a májsejteket és a májfunkció visszafordíthatatlan károsodásához vezetnek.

májbetegség

A kockázatok tudatában a tudósok olyan gyógyszereket fejlesztettek ki, amelyek védik a májat. Ezeket a gyógyszereket hepatoprotektoroknak nevezik, és más gyógyszerekkel kombinálva írják fel őket. A világpiacon ma több mint 500 hepatoprotektort forgalmaznak. Ebben a cikkben csak két gyógyszert fogunk megvizsgálni – Heptral és Fosfogliv.

Magazinunk szakértői elemezték a benyújtott termékek összetételét, és megállapították: első pillantásra semmi közös nincs közöttük. A Heptral aminosavakon alapul, a Fosfogliv foszfolipideket tartalmaz. Különböző hatásuk van, de mindegyiknek ugyanaz a hatása: megvédik a májsejteket a pusztulástól. Értsük meg, hogy a hepatoprotektorok olyan jól működnek-e, és milyen helyzetekben írják fel őket.

Hasonlítsuk össze a gyógyszerek összetételét

A Heptral és a Fosfogliv ugyanabba a farmakológiai csoportba tartozik. Ezek hepatoprotektorok – olyan gyógyszerek, amelyek védik a májsejteket. Olvasson többet az egyes gyógyszerekről a táblázatban.

a legjobb gyógyszer

Heptral

Fosfogliv

a hatóanyag

Ademetionine

Foszfolipidek (lipoid C80) – fő összetevője a foszfatidil-kolin, nátrium-glicirrizinát

Adagolás

400 mg

65/35 mg

A termelés formája

Liofilizátum intramuszkuláris és intravénás injekcióhoz való oldat készítéséhez, bevont tabletta

Liofilizátum intravénás injekcióhoz való oldat készítéséhez, kapszula

Forgalmazás a gyógyszertárban

Vényköteles

Vény nélkül

Gyártó

Abbott Laboratories GmbH (Németország)

“Pharmstandard (Németország)

Költségek

1500-2000 rubel

1200-1500 rubel

Hogyan védik a májat a hepatoprotektorok

A hepatoprotektoroknak ugyanaz a céljuk, de másképp működnek. Tekintsük át részletesen az egyes gyógyszereket.

Heptral

Heptral

Az ademetioninnak ezek a hatásai:

 1. kolerikus és kolokinetikus hatás: növeli az epesavak koncentrációját az epében és fokozza a kiválasztást;

 2. Méregtelenítő hatás: korrigálja a mérgezést

 3. Regeneráló hatás: felgyorsítja a szövetek gyógyulását;

 4. antioxidáns hatás: semlegesíti a szabad gyökök és más hasonló anyagok oxidatív hatásait;

 5. Antifibrotikus hatás: lassítja a májfibrózis és a májzsugor kialakulását – gátolja a funkcionális hepatociták inaktív kötőszövettel való helyettesítését;

 6. Neuroprotektív tulajdonság: védi az idegszövetet;

 7. antidepresszáns hatás: javítja a hangulatot, enyhíti az apátiát, a szorongást, a félelmet, normalizálja az alvást és más agyi funkciókat.

A véráramba kerülve a Heptral pótolja az S-adenozil-L-metionin (ademetionin) hiányát, és serkenti annak további termelését a szervezetben. Ennek az aminosavnak a maximális koncentrációja a májban és az agysejtekben található. Részt vesz a kulcsfontosságú anyagcsere-folyamatokban – befolyásolja a nukleinsavak, fehérjék, hormonok, foszfolipidek szintézisét. Biztosít néhány redukciós-oxidatív folyamatot és normalizálja a sejtek energiapotenciálját.

A Heptral fő hatása az epehajtó. Az ademetionin normalizálja az epeáramlást, megszünteti a bőrviszketést, csökkenti a bilirubin, ALT és AST szintjét intrahepatikus kolestázisban. A hatás a terápia után legfeljebb három hónapig tart.

A Heptral antidepresszáns hatása egy hét szedés után jelentkezik, és 14 nap után stabilizálódik.

A maximális gyógyszerkoncentráció a vérben 45 perccel a bevétel után éri el a szintet. A májban metabolizálódik és a vesék által kiválasztódik.

Fosfogliv

Fosfogliv

A gyógyszer összetevői rendelkeznek ezzel a hatással:

 1. A foszfatidil-kolin a sejtmembránok fő szerkezeti eleme. Beépül a sérült sejtekbe és helyreállítja azok integritását – citoprotektív hatást fejt ki. A foszfolipidek normalizálják a sejtek anyagcseréjét, megakadályozzák az enzimek és más bioaktív anyagok elvesztését, helyreállítják a máj méregtelenítő képességét. Gátolják a kötőszövet kialakulását és megakadályozzák a fibrózis és a májzsugor kialakulását.

 2. A glicirrizinsav elnyomja a vírusok szaporodását a májsejtekben és más szövetekben. Erős hatással van a hepatitis B és C vírusellenes gyógyszerekre. Hepatoprotektív és gyulladáscsökkentő hatású a nem fertőző szervi károsodásokban.

 3. Kísérletekben kimutatták, hogy a foszfolipidek megduplázzák a glicirrizinsav aktivitását.

A hepatoprotektorok hatékonysága a bizonyítékokon alapuló orvoslás szempontjából

A hepatoprotektorok ellentmondásos gyógyszerek. A hatékonyságukról évek óta folyik a vita, és az orvosok eddig nem tudtak konszenzusra jutni. Egyes szakértők szerint a hepatoprotektorok a máj védelmének legjobb eszközei, míg mások szerint az ilyen gyógyszerek hatása a placebóéhoz hasonló. Megvizsgáltuk az előnyöket és hátrányokat, és készen állunk arra, hogy bemutassuk azokat Önnek.

Van némi bizonyíték a hepatoprotektorok mellett:

 1. A Hepard multicentrikus, kettős vak, randomizált, placebo-kontrollált vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy az esszenciális foszfolipidek és a glicirrizinsav (Fosfogliv) előnyös. A gyógyszer statisztikailag szignifikánsabb hatását találták a májra a nem alkoholos zsírmájbetegségben. Bizonyított antifibrotikus hatás és a mellékhatások alacsony kockázata.

 2. Egy hasonlóan nagy Jaguar-vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy a Fosfogliv hatásos az alkoholos májbetegségben. A legjobb eredmény akkor érhető el, ha az alkoholt egyidejűleg vonják vissza.

 3. A glicirrizinsav hatásosnak bizonyult a vírusos hepatitis C-ben. A szerzők hangsúlyozzák, hogy az alapterápia mellett is alkalmazható.

 4. Az orosz nyelvű szakirodalomban a Heptralt általános célú, széles körű felhasználású gyógyszerként állítják be. Az ademetionin a kolesztatikus állapotok kezelésére is ajánlott, beleértve a terhességet is. De sok szerző azt mondja: ideális hepatoprotektorok nem léteznek, és nem lehet véglegesen beszélni a nagy hatékonyságukról.

 5. A külföldi orvosi szakirodalom szkeptikus a hepatoprotektorokkal kapcsolatban. Az egyik nagy áttekintésben a szerzők több mint 90 tanulmányt vizsgáltak át. Megállapították, hogy az esszenciális foszfolipidek javítják a túlélési esélyeket májkómában, javítják a krónikus hepatitisben és zsírmájdisztrófiában szenvedő betegek állapotát. Ennek a bizonyítéknak a minősége azonban megkérdőjelezhető, és több adatra van szükség a következők vizsgálatához.

 6. Egy másik áttekintésben a szerzők áttekintették a hepatoprotektorokkal kapcsolatos irodalmat a vezető orvosi szakirodalomban – Med

 7. ne, Embase, a Cochrane Library és a közismert tudományos folyóiratok 1988-tól 2014-ig. A szerzők azonban csak a hepatoprotektorok pozitív tulajdonságait hangsúlyozták, a kiválasztott cikkekre vonatkozó kritikai megjegyzéseket kizárva.

Használati rend

Használati rend

A Heptral és a Fosfogliv a következő állapotok esetén javallott

 1. zsíros májdisztrófia;

 2. Alkoholos, toxikus, gyógyszer okozta májkárosodás;

 3. Vírusos hepatitis.

A Heptralra vonatkozó irányelvek egyéb javallatokat is említenek:

 1. Krónikus, nem kalkulózus cholecystitis (kő képződése nélkül);

 2. epehólyaghurut;

 3. májzsugorodás;

 4. intrahepatikus cholestasis terhes nőknél;

 5. depresszió.

A kezelés adagolása és időtartama a betegség súlyosságától függ. A hepatoprotektort általában napi 1-2 alkalommal írják fel 4 héten keresztül vagy annál hosszabb ideig.

Óvintézkedések

A Fosfogliv jól tolerálható és ritkán okoz mellékhatásokat. A betegtájékoztatóban csak a következő reakciókat említették:

 1. Allergiás bőrkiütés, viszketés, köhögés, kötőhártya-gyulladás;

 2. Átmeneti vérnyomás-emelkedés;

 3. ödéma;

 4. böfögés, hányinger és puffadás.

A Heptral mellékhatásainak listája hosszabb:

 1. Szorongás, álmatlanság és szellemi zavartság;

 2. Fejfájás, szédülés;

 3. alacsony vérnyomás;

 4. Gyomorrontás, puffadás, hasi fájdalom, gyomor-bélrendszeri vérzés;

 5. Fokozott izzadás;

 6. Ízületi és izomfájdalom;

 7. Általános rossz közérzet;

 8. Allergiás reakciók.

Máj

A gyógyszerek eltérő alkalmazása a betegek speciális kategóriáiban:

 1. A Heptral a terhesség második trimeszterétől engedélyezett, de a Fosfogliv nem engedélyezett a terhesség alatt.

 2. Mindkét gyógyszert nem szabad szoptatás alatt szedni.

 3. Fosfogliv 12 éves kortól, Heptral 18 éves kortól.

Mindkét készítményt vese- és májkárosodás esetén óvatosan kell felírni.

Következtetések

Összefoglalva:

 1. A Heptral és a Fosfogliv hepatoprotektorok. Védi a májsejteket a károsodástól és felgyorsítja a szövetek regenerálódását. Különböző májbetegségek – vírusos, alkoholos, toxikus és egyéb elváltozások – kezelésére írják elő.

 2. A Heptralnak kolerikus hatása van. Növeli az epe minőségét és felgyorsítja az epekiválasztást, ezért cholestasisra írják fel.

 3. A foszfogliv gátolja a vírusok szaporodását a májsejtekben, ezért vírusos hepatitisz esetén alkalmazzák.

 4. A Fosfogliv jobban tolerálható. A Heptral nagyobb valószínűséggel okoz mellékhatásokat.

A hepatoprotektorok kiválasztásakor ne feledje: az ilyen gyógyszereket csak más, a betegség okára és mechanizmusára ható gyógyszerekkel kombinálva írják fel. A hepatitisz nem kezelhető kizárólag amino- vagy lipid-kiegészítőkkel. A hepatoprotektorok nem működnek önmagukban – jól működnek együtt a vírusellenes, epehajtó és egyéb szerekkel.

Olvasson tovább  A Filtrum és a Polysorb gyógyszerek áttekintése
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: