Az Amlodipin és a Bisoprolol összehasonlítása | Melyik a jobb és mi a különbség?

A világ népességének többsége magas vérnyomásban szenved. Számos belső és külső tényező okoz szív- és érrendszeri rendellenességeket. A legújabb statisztikák szerint az 50-52 évesek 60-67%-ának magas a vérnyomása, a 35 év felettiek 10%-ának pedig magas a vérnyomása. Ez utóbbi évről évre változik, a fiatalok nem alszanak eleget, gyakran nagyfokú stressznek és túlzott fizikai vagy szellemi munkának vannak kitéve. Ráadásul az egészségtelen táplálkozás, azaz a GMO-kkal teli gyorsételek, a magas fokú tartósítószerek, a só, valamint a hosszú tárolási idővel rendelkező számos termék befolyásolja a magas vérnyomás megfiatalodását.

A magas vérnyomás lehet kardiogén, pszichotróp (CNS-függő) vagy kombinált típusú, és a következő típusok lehetnek: szúró, egyenletes kezdetű. A patológia visszafordításához vérnyomáscsökkentő gyógyszerekre van szükség. Az amlodipin és a biszoprolol a hatékony gyógyszerek legújabb generációjának tekinthető. Expertology elemzőink azt javasolják, hogy a legfontosabb információk ismertetésével derítsük ki, melyik a hatékonyabb: Amlodipin vagy biszoprolol: mi a különbség és melyik a jobb?.

Amlodipin

Amlodipin

Az amlodipin, amely a szelektív vérnyomáscsökkentők csoportjába tartozik, blokkolja a II. osztályú kalciumcsatornákat. A hatásmechanizmus az érrendszer simaizmainak ellazítása. A gyógyszer hatása kiterjeszti a kapilláris hálózatot. Ez a válasz a perifériás érrendszeri ellenállás (PBPR) csökkenéséhez vezet, ami csökkenti a nyomást az általános érrendszerben. A gyógyszer másik előnye, hogy szabályozza a szívverést, csökkentve a reflexes tachycardia kockázatát.

A normális szívizomműködés nem igényel fokozott anyagcserét és magas oxigénfelvételt, azaz az amlodipin normális feltételeket teremt a szívizom ritmikus összehúzódásához és megfelelő táplálkozásához. Ez utóbbi hatás a koszorúerek tágulásának köszönhető, amelyek bizonyos mennyiségű tápanyaggal és oxigénnel látják el az izmot. Az Amlodipin még szívizom iszkémiában is megfelelően hat, elősegítve a szívizom iszkémiával érintett területeinek gyors helyreállítását. A gyógyszer – pontosabban annak hatóanyaga – megszünteti a koszorúérgörcsöket, és javítja a szív vérellátását..

Farmakokinetika

Az amlodipin 5 mg-os és 10 mg-os tabletta formájában kapható. Kalciumcsatorna-blokkolók, amlodipin-bezilát hatóanyagúak. Konkrétan csökkenti a szisztolés és diasztolés vérnyomást, miközben növeli a szívet ellátó perifériás erek átmérőjét. A gyomor-bél traktuson keresztül történő felszívódása lassú, 100%-os. A gyógyszer nem semlegesül a gyomor-bélrendszerben vagy a májban, teljesen fehérjékhez kötődik, csak 2%-a ürül ki a vesék által érintetlenül. Az élelmiszer-bevitel nem befolyásolja a vérnyomáscsökkentő felszívódását. A hatóanyag az erek simaizmaira hat, kitágítva azokat. A hatóanyagnak köszönhetően elegendő vér kering az ereken keresztül, hogy kielégítse a szívizomszövet tápanyagigényét, megelőzve az oxigénhiányt, az iszkémiát és a vérszegénységet. A gyógyszert a vesék és a máj 48-65 óra múlva metabolitokként kiüríti, a beteg általános állapotától és életkorától függően.

Olvasson tovább  A Fosfogliv és a Carsil összehasonlítása | A legjobb kiválasztása

Ajánlások

Kizárólag szívbetegségek kezelésére használt vérnyomáscsökkentő + antianginális gyógyszer. Kollégáink vizsgálatokat végeztek az Amlodipin alkalmazásáról: a vizsgálatban részt vevő válaszadók 50% -át, vagy stabil magas vérnyomással diagnosztizált betegeket kezelik a vérnyomáscsökkentő szerrel, és elégedettek a kezelés eredményeivel.

Az amlodipin ajánlott, ha:

 1. Bármilyen típusú magas vérnyomás.

 2. Angina pectoris (stabil, instabil, prinzmetális).

 3. Szívischaemia.

 4. Szívelégtelenség.

Elemeztük, hogy az Amplodipin folyamatos alkalmazása angina pectoris esetén (5 vagy 10 mg/nap) megelőzi az akut rohamokat, lehetővé téve a szív normális működését. Ennek az intézkedésnek az eredménye: fokozott fizikai aktivitás rövid időközökkel, amelyekben a betegek fittnek érzik magukat. Plusz a vérnyomás 120/80 vagy 130/90 mmHg lesz.st., az életkortól és a szív- és érrendszer állapotától, valamint az olyan társbetegségektől függően, mint a cukorbetegség, a reuma vagy a Basedow-kór. Ha a napi 5 mg-os adag nem csökkenti a vérnyomást, az adagot 10 mg/napra kell emelni. Célszerű naponta háromszor mérni a vérnyomást: reggel, ebédidőben és este, hogy elkerülhető legyen a magas vérnyomás vagy hipotenzív krízis. Van egy másik kiút: tanulmányozzon mindent az Amlodipinről vagy a biszoprololról: mi a különbség és melyik jobb, és változtassa meg a gyógyszert egy másik, gyengédebb és hatékonyabb gyógyszerre.

Ellenjavallatok

A vérnyomáscsökkentő szer nem rendelkezik specifikus ellenjavallatok listájával, és szinte ideális a magas vérnyomás és az érgörcs kezelésére. Újságíróink csak néhány olyan esetet azonosítottak, amikor az Amlodipin nem ajánlott a szervezet bizonyos patológiái miatt.

Az Amlodipin alkalmazásának ellenjavallatai a következők:

 1. Fokozott allergiás reakciók;

 2. alacsony vérnyomás vagy hipotenzió;

 3. ájulás vagy összeomlás;

 4. terhesség és szoptatás;

 5. kardiogén sokk;

 6. urolithiasis;

 7. veseelégtelenség.

szívinfarktusban, aorta-szűkületben, 1-2. fokú nefrolitiszben, 2-3. típusú cukorbetegségben és szisztémás betegségekben szenvedő betegeknél az Amlodipin csak műszeres, laboratóriumi vizsgálatot követően írható fel.

Fontos pont!A vérnyomáscsökkentő gyógyszerek csak más gyógyszerekkel kombinálva ajánlottak. Alapként vagy önmagában alkalmazva tönkreteheti a szív izomrostjainak szerkezetét. Az ilyen helyzetek megelőzése érdekében hatékony, ha mindent megtudunk az Amlodipinről vagy a Bisoprololról: mi a különbség és melyik a jobb, és a gyógyszerek váltása.

Mellékhatások

Az amlodipin, a mellékhatások kis listáját tartalmazza. Ezek a beteg általános állapotától, allergiás hátterétől, immunitásától, a szervek és rendszerek krónikus betegségeitől függnek.

A gyógyszer beadása után a rendszerekben váratlan reakciók léphetnek fel:

 1. Szív- és érrendszeri: az alsó végtagok pasztózisa, szívdobogás, az arc és a nyak kipirosodása, túladagolás esetén hipotenzió, légszomj, rendellenes szívritmuszavar és összeomlás léphet fel;

 2. Gyomor-bélrendszeri zavarok: hányinger, bélfájdalom, hasmenés, vastagbélgyulladás;

 3. CNS és szimpatikus innerváció: migrén, általános gyengeség, álmosság, szédülés; egyes bőrterületek érzékenységének megváltozása.

Olvasson tovább  Az Aqualor és az Aquamaris összehasonlítása | Válassza a legjobbat

Az allergénekre erősen reagáló embereknél a gyógyszer csalánkiütést, vörös foltokat, ritkán anafilaxiás sokkot okoz. A gyógyszer hosszú távú használata az alsó és felső végtagok izmainak görcséhez, valamint bélkólikához, székrekedéshez, proctitis, sigmoiditis, aranyér súlyosbodásához vezet.

Bisoprolol

Bisoprolol

A béta-adrenoblokkolók egy szelektív csoportjából álló gyógyszer. Szelektív gyógyszer, amelynek hatóanyaga a β1-adrenoreceptorokhoz kötődik, blokkolva a katekolaminok, azaz az adrenalin és a noradrenalin hatását. A biszoprolol az alapvető terápiás szer a magas vérnyomás bármely típusának (kezdeti, időszakos, állandó, kombinált formák) és bármely eredetű (szív-, pszichotróp, vegyes típusú) kezelési rendjében. A vérnyomáscsökkentő gyógyszer részletes leírása segít a feladat elvégzésében: ” Amlodipin vagy biszoprolol: mi a különbség és melyik jobb??

Farmakokinetika és farmakodinamika

A biszoprolol fumarát hatóanyag, a biszoprolol alapja az 5 mg és 10 mg-os tabletta formájában. A katekolaminok blokkolásával csökkenti a szisztolés és diasztolés vérnyomást, tágítja az ereket, enyhíti a görcsöket és szabályozza a szívritmust. Vagyis antianginális, antiaritmiás és vérnyomáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. A vérnyomást az értágulat és a vérmennyiség csökkentése csökkenti. A teljes vérnyomáscsökkentő hatás csak 3 vagy 5 nap után jelentkezik, és a tartós hatás 1-1,5 vagy 2 hónapig tart. Bisoprolol, csökkenti az oxigénhiány kockázatát, szabályozza a szív innervációját, kiküszöböli az ischaemiát, az aritmiát és a hipertóniás válságot. Vizsgálatainkban a vérnyomáscsökkentő gyógyszer 98%-ban felszívódik a gyomor-bél traktusban, tovább kötődik a vérfehérjékhez, és metabolitokként kiválasztódik a vesék és a máj által.

A bisoprolol indikációi

A szelektív vérnyomáscsökkentő gyógyszer saját tulajdonságokkal rendelkezik: egyetlen reggeli adag 15-20 perccel étkezés előtt ajánlott. Nem ajánlott a tablettákat megrágni, lassan kell feloldódniuk a gyomorban és frakcionáltan kell felszívódniuk, ez a hipotenzió hatékonysága. Teljesen felszívódva olyan mellékhatások léphetnek fel, mint a gyomorfájdalom, szédülés vagy a vérnyomás hirtelen emelkedése, amelyet hirtelen emelkedés követhet.

A bisoprolol alkalmazásának javallatai a következők:

 1. Hipertónia.

 2. Szívkoszorúér-betegség.

 3. Szívelégtelenség.

A műszeres és laboratóriumi jellegű diagnosztikai vizsgálat elvégzése után az orvos olyan speciális dózist ír elő, amelynek alkalmasnak kell lennie az adott beteg számára. Kezdeti magas vérnyomás esetén az adag pontosan 5 mg/nap. Más, magas vérnyomásindexű formáknál megnövelt adagra (10-20 mg) van szükség. Az adagot csak az orvos vagy a kardiológus választhatja meg, és nem szabad egyedül bevenni.

Ellenjavallatok

Ha a beteg allergiában, akut szívelégtelenségben, bradycardiában, bronchiális asztmában vagy cukorbetegségben szenved – a gyógyszer ellenjavallt. Kardiogén sokk, tüdőödéma és súlyos artériás hipotenzió is szerepel az ellenjavallatok listáján. A terhesség és a gyermekkor, valamint a szoptatás szintén ellenjavallt.

Olvasson tovább  A Concor és az Egilox összehasonlítása | A legjobb megoldás meghatározása

Hatékonysági szint és megkülönböztető tulajdonságok

A fent leírt gyógyszerek olyan szívgyógyszerek, amelyeket széles körben alkalmaznak bármilyen etiológiájú magas vérnyomás, angina pectoris, ritmuszavarok, szívelégtelenség, szívelégtelenség terápiás kezelésében. A gyógyszereknek meghatározott adagolási rendet kell alkalmazniuk: reggel, ha a gyógyszer a béta-blokkoló csoportba tartozik, reggel és este, ha a gyógyszer a kalciumgátló csoportba tartozik. A hatékonyság egy hónapos kezelés után érezhető. A terápia szabályainak betartásával, valamint a meghatározott dózis szedésével a beteg gyorsabban fog felépülni.

Fontos! Az öngyógyítás szigorúan tilos; szívroham vagy anafilaxiás sokk, valamint visszafordíthatatlan és halálos mellékhatások kockázata lehetséges!

A vérnyomáscsökkentő gyógyszerek közötti különbségek:

Tulajdonságok

Amlodipin

Bisoprolol

Famakokinetika

2. osztályú kalciumcsatorna-gátló.

Katekolamin-gátló (adrenalin és noradrenalin).

Jelzések

Magas vérnyomás, szívelégtelenség és szívizom-ischaemia.

A javallatok hasonlóak az Amlodipinhez.

Ellenjavallatok

Súlyos cukorbetegség, veseelégtelenség

Allergia, bronchiális asztma, obstruktív hörghurut, májbetegségek.

Adminisztrációs módszer

Naponta kétszer: reggel és este, függetlenül attól, hogy a nap melyik szakában vesszük be.

Csak reggel, 15-20 perccel étkezés előtt.

Mellékhatások

Izomgörcs, bélgörcsök.

Túladagolás esetén migrén, hányinger és összeomlás.

Érrendszeri állapotok

Ajánlott.

Ellenjavallt.

Hatékonyság

Gyengébb.

Erősebb, mint.

Használati utasítás

Kombinált terápiában.

Monoterápia.

Összeegyeztethetőség más gyógyszerekkel

90%-ban megfelel.

2% kompatibilitás.

A jelzett gyógyszerek közvetlen hatást gyakorolnak az erekre és a szívre. A kezelés után a szívműködés javul, a vérnyomás stabilizálódik és a ritmuszavarok megszűnnek. A gyógyszerek a legerősebb vérnyomáscsökkentők csoportjába tartoznak, így lehetetlen meghatározni az Amlodipin vagy a biszoprolol: mi a különbség és melyik jobb?. Megtudjuk, hogy a különböző típusú betegek számára hosszú távon melyik gyógyszer a megfelelőbb. Az adagolást az orvos írja elő, minden egyes beteg számára egyedi. Miután felírták, a beteget fekvőbetegként vagy járóbetegként figyelik. Mellékhatások esetén a gyógyszert visszavonják, és egy másik gyógyszert írnak fel.

Összefoglaló

A magas vérnyomás a leggyakoribb betegség a világon, ezért a farmakológusok gyógyszereket hoztak létre a kezelésére. A kezelési terápia fő pontja a vérnyomáscsökkentők rendszeres adagolása. A hatóanyagok megfelelő felhalmozódása után a szívritmus normalizálódik, a nyomás eléri a normál paramétereket, és az edények elegendő mennyiségű, tápanyagokkal és oxigénnel dúsított vért tolnak a hálózaton keresztül. Rendszeres használata csökkenti a szívinfarktushoz vagy vérzéses stroke-hoz vezető iszkémiás megbetegedés kockázatát. Az Expertology magazin szakértői részletesen bemutatták az információkat: ” Amlodipin vagy biszoprolol: mi a különbség és melyik a jobb, és a választás az orvosra van bízva.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: