Diszkrét és integrált grafikus kártyák összehasonlítása – mi a különbség és melyik a jobb?

Minden számítógépnek szüksége van grafikus kártyára. Enélkül nem lenne képes a digitális jeleket analóg jelekké alakítani vagy grafikákat megjeleníteni. A fő funkciója pedig egyszerűen az, hogy egy csatlakoztatott monitort biztosítson.

Maga a videokártya lehet diszkrét vagy integrált. Ez két alapvetően különböző konstrukció. Nézzük meg, mi a különbség a kettő között, és hogy a diszkrét vagy az integrált grafikus kártya jobb-e.

A videokártyák főbb jellemzői általában

A grafikus kártyák (nevezhetjük őket grafikus gyorsítóknak, GPU-knak vagy grafikus kártyáknak is) működési elve meglehetősen egyszerű:

 1. Először a számítógép processzorától érkezik a parancs a kép megjelenítésére a képernyőn;

 2. A videomemóriába küldött információ arról, hogy mit kell megjeleníteni. A játékok esetében például a 3D modelleket ott tárolják;

 3. A videoprocesszor (GPU) a videomemóriából származó adatok segítségével kiszámítja az egyes képpontok pozícióját a képernyőn;

 4. A jelet kábelen keresztül küldik a képernyőre.

Egyértelmű, hogy a grafikus gyorsító kulcsfontosságú elemei a videoprocesszor és a videomemória. Az első kiszámítja a pixelek helyét, a második tárolja az objektumok adatait. A GPU valójában egy miniatűr számítógép, saját processzorral és memóriával.

A kialakítás azonban kissé szokatlan. Egy videoprocesszor például több ezer gyenge maggal rendelkezhet, és a videomemóriát több tízszer gyorsabban lehet lekérdezni, mint a RAM-ot.

Miért mondod ezt így? Igen, a játékok valósághű látványvilágának biztosítása érdekében! A GPU-nak nagyon gyorsan kell dolgoznia ahhoz, hogy kiszámítsa a képernyőn megjelenő minden egyes tárgy helyét, minden fénysugarat, minden vakító fényt, minden levelet és minden elrepülő golyót. Az erőforrás-igényes számításokat pedig könnyebben kezeli 4000 kis mag, mint egy nagy mag.

Mi az integrált grafikus kártya?

integrált grafikus kártya

Mint fentebb említettük, kétféle GPU létezik: integrált és diszkrét GPU-k. Az előbbire mindjárt rátérünk.

Olvasson tovább  Doc és Docx összehasonlítása | Fontos különbségek

Az integrált grafikus kártya közvetlenül a processzorba van beépítve. Nincs külön chip az alaplapon, nincs saját memóriája, és a feldolgozóegységet egy kis, alacsony teljesítményű társprocesszor képviseli. De nagyon kevés energiát használ és olcsó a működtetése.

Mivel a beágyazott grafikus kártyának nincs videomemóriája, a számításokhoz szükséges összes adatot a RAM-ban tárolja. Ezért nem alkalmas játékra. A kiosztott RAM nyilvánvalóan nem elegendő a teljes jelenet mentéséhez, csak néhány objektumot menthetünk belőle.

Az integrált grafikus gyorsító feldolgozó egysége is nagyon gyenge. Ezért nem tudnak a jelenetek gyorsan renderelni. A legjobb esetben egy “diavetítést” kapunk, a legrosszabb esetben az egyik kép néhány percre lefagy.

Ha a beépített videokártya ennyire gyenge, akkor minek is használnád egyáltalán?Nos, van néhány előnye:

 1. Nem minden ember vesz számítógépet játékra. És nincs értelme túlfizetni a “diszkrét” szolgáltatásért, ha nem tervezed használni;

 2. Működéséhez minimális hőre van szükség. A processzornak biztosított hűtés elegendő;

 3. A legkevesebb energiát fogyasztja. Általánosságban elmondható, hogy az integrált grafikus kártyával ellátott notebookok 6-10 órán át, míg a diszkrét kártyával 3-4 órán át tart az akkumulátor.

Ezen túlmenően, a modern integrált “visushki” elég teljesítményt. Vegyük például az Intel UHD Graphics 640-et. Sebessége hasonló az NVIDIA GeForce GT 1030-éhoz! Így még játékokat is játszhatsz – nem az összeset, de néhányat a nem is olyan régiek közül.

Mi az a diszkrét grafikus kártya??

Diszkrét grafikus kártya

Míg az integrált GPU-t közvetlenül a processzorra telepítik, addig a diszkrét GPU-t külön kell megvásárolni és az alaplapra telepíteni. Saját videomemóriával, saját feldolgozóegységgel rendelkezik, és nagyon nagy teljesítményű lehet. Minden úgynevezett játékgrafikus kártya diszkrét.

Nagy mennyiségű adat tárolásához nagy mennyiségű nagysebességű videomemóriára van szükség. A csúcsmodellek akár 12-16 GB videomemóriával is rendelkezhetnek, amely akár 16 GHz-es sebességgel is működhet – ez 3-4-szer gyorsabb, mint a DDR4 “RAM”.

Olvasson tovább  A Windows hibernáció és készenléti állapot összehasonlítása | Fontos különbségek

A nagy teljesítményű számítási egység, amely egyes modellekben 4-6 ezer magot is tartalmazhat, lehetővé teszi több szál egyidejű feldolgozását és a legdinamikusabb jelenetek megjelenítését.

Mindazonáltal a diszkrét GPU-k nem csak az integrált GPU-k hátrányaitól mentesek, hanem az integrált GPU-k előnyeitől is.A diszkrét kártyáknak a következő hátrányai vannak:

 1. Ár. Csak fogadja el azt a tényt, hogy a játék “látás” olcsóbb, mint $ 500 nem fog találni, és a csúcsmodell lesz, hogy feküdt ki körülbelül 2500 egység amerikai valuta;

 2. Energiafogyasztás. A nagy teljesítményű “grafikus kártyához” nagy teljesítményű tápegységre van szükség. Ha pedig egy laptopba van telepítve, gyorsabban lemerül, mint szeretné;

 3. Hő. A csúcskategóriás grafikus kártyáknak gyakran még szuperhűtést is kell alkalmazniuk, hogy ennyivel melegebbek legyenek.

Ha azonban számítógépén vagy notebookján szeretne játszani, akkor különálló kártyára lesz szüksége. Hasonlóképpen, több kijelző vagy FHD vagy UHD monitor csatlakoztatásához is szükséges.

Jobb az integrált vagy a diszkrét grafikus kártya??

A diszkrét a legtöbb dologra jobbnak tűnhet. De határozzuk meg az alkalmazások szerint.

 1. Ha nem tervezel játszani a számítógépeden,Ha szűkös a költségvetése, és olyan notebookot választ, amely a lehető leghosszabb akkumulátor-üzemidőt biztosítja, akkor nincs szüksége diszkrét grafikus kártyára.

 2. Minden más esetben szükség van rá. A játékok, az AutoCAD, a Blender, a Maya és más 3D-orientált szoftverek mind erős grafikus gyorsítót igényelnek.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: