Az izoprinozin és az aciklovir összehasonlítása | A legjobb meghatározása

Az izoprinozin és az aciklovir olyan vírusellenes gyógyszerek, amelyek összetételükben különböző összetevőkkel rendelkeznek, de hasonló hatásúak. Lebontottuk a gyógyszereket, hogy lássuk, mi a legjobb választás.

A gyógyszer

A

Hátrányok

Isoprinosin

Nemcsak a betegség ellen küzd, hanem a gyógyulási időszakot is megkönnyíti;

További védekező mechanizmusokat aktivál; Növeli a mellékhatások kockázatát, de a lista rövid; A ciklovir nem túl hatékony.

Hosszú, több szakaszból álló kezelés;

Magasabb a mellékhatások kockázata, de a lista kicsi;

Terhesség alatt tilos

Acyclovir

A felszabadítás számos formája;

Kényelmesen használható különböző betegségek esetén;

Csak 10 napig szedhető;

Jobban alkalmas a betegség bőrnyilvánulásaira;

Sokkal olcsóbb.

A mellékhatások rendkívül ritkák, de a lista hosszú;

Hatásköre a herpeszvírus családra korlátozódik;

A helyi készítmények gyengébb eredményeket mutatnak.

Az izoprinozin leírása

Izoprinozin

Az izoprinozin egy inozin pranobex-alapú gyógyszer, amely 500 mg-os tabletta formájában kerül forgalomba. Komplex immunstimuláns és vírusellenes gyógyszer. A herpeszvírusok által okozott kórképek kezelésére használják.

A hatóanyag vírusellenes hatású és növeli a szervezet általános ellenálló képességét. Aktív herpeszvírusok, mumpsz, kanyaró ellen. Más gyógyszerekkel, például aciklovirral kombinálva is szedhető az interferon-aktivitás fokozása érdekében. A gyógyszer jól tolerálható, és gyermekgyógyászatban is felírható.

Tanulmány és hatékonyság

Az izoprinozin csökkenti a SARS gyakoriságát, és alkalmazása krónikus VEB-fertőzésben szenvedő gyermekeknél ajánlott. Gátolja a VEB replikációját, ami a vírusaktivitás-markerek eltűnését eredményezi. A széles körű vírusellenes hatás biztosítja a patogén ARI-kórokozók elnyomását is.

Az immunmoduláló hatás is fontos. Az izoprinozin alkalmazása jobb eredményeket mutat, mint a standard kezelés. A betegek jól tolerálják, és kevés mellékhatásuk van.

Forrás:“Az inozin pranobex hatékonysága krónikus Epstein-Barr-fertőzésben szenvedő, gyakran beteg gyermekeknél” 2011, E.. Simovanian.

Ellenjavallatok

A gyógyszert nem írják fel 3 év alatt és 15 kg-nál kisebb testtömeggel.

A gyógymódnak egyéb ellenjavallatai is vannak:

 1. urolithiasis;

 2. Szívbetegség, ritmuszavarok;

 3. Túlérzékenység a készítményben lévő anyagokkal szemben;

 4. köszvény;

 5. Krónikus veseelégtelenség.

Terhesség alatt tilos, mivel biztonságossága nem bizonyított. Ez magában foglalja a szoptatási időszakot is.

Mellékhatások

Az izoprinozin biztonságos és nem mérgező anyagnak minősül. Gyermekek és felnőtt betegek jól tolerálják. Néhány mellékhatás azonban meglehetősen gyakori. Nem veszélyesek, de az adagolást felül kell vizsgálni. Allergiás tünetek, gyengeség, álmatlanság és nappali álmosság, hányinger, köszvény súlyosbodása.

Az utasítások szerint súlyos mellékhatások előfordulása lehetséges. A gyógyszer hosszú ideig történő szedése után gyermekeknél toxikus májgyulladás alakulhat ki. A húgysavat a hosszú kezelés alatt figyelemmel kell kísérni.

Adagolás

Adagolás

Az izoprinozint szájon át, étkezés után kell bevenni. A felnőttek és gyermekek adagját egyformán számítják ki – 50 mg 1 kg testtömegenként. Az adagot napi több adagra lehet osztani.

A dózis növelhető, ha a fertőzés súlyos. A maximális napi adag 50 mg/kg gyermekeknél és 4 g felnőtteknél.

A terápia időtartama a betegség jellegétől függ:

 1. Visszatérő kórképek – több 10 napos kúra 7 napos szünettel;

 2. Akut megbetegedés – a tünetek megszűnése előtt legfeljebb 14 nappal, utána legfeljebb 2 nappal;

 3. Támogató kezelés – napi 500-1000 mg egy hónapig;

 4. Herpeszfertőzés – 5-10 nap, majd napi 2 tabletta egy hónapig;

 5. Papillomavírus – 2 tabletta 3-szor 14-28 napon át.

Az izoprinozint tanfolyamokban adják. A kezelés megszakítása a betegség kiújulásához és progressziójához vezethet. Ha a gyógyszer alkalmazása során bármilyen mellékhatás jelentkezik, az adagolás módosítása érdekében orvoshoz kell fordulni.

Ki a megfelelő

A gyógyszer számos fertőző betegség esetén javallott. Mind a legyengült, mind a normál immunitás esetén javallott.

A gyógyszert a következő állapotok kezelésére használják:

 1. mononukleózis Epstein-Barr-vírus hátterével;

 2. Herpes genitális és ajakherpesz, herpeszes keratitis;

 3. Fertőző eredetű krónikus és akut hepatitis;

 4. légúti és húgyúti fertőzések;

 5. vírusos hörghurut;

 6. Hosszú távú akut légúti fertőzések és influenza;

 7. Bárányhimlő, kanyaró, övsömör;

 8. papillomavírus;

 9. Molluscum contagiosum, citomegalovírus.

Az izoprinozin az immunhiányos állapotok hatékony kezelésének tekinthető. Nemcsak a kezelés, hanem a gyógyulás során is előírják.

A gyógyszer leírása Acyclovir

acyclovir

Az aciklovir egy modern vírusellenes gyógyszer, amelyet herpesz és néhány más fertőző betegség kezelésére írnak fel. A fő hatóanyag az aciklovir. Az aciklovir többféle formában kapható, ami megkülönbözteti az izoprinozintól.

A gyógyszer adagolási formái:

 1. 200 és 400 mg-os tabletták;

 2. megoldás;

 3. kenőcs;

 4. szemkenőcs;

 5. a tejszín.

Az aciklovir közvetlen vírusellenes hatással rendelkezik, mivel közvetlenül a vírusra hat, gátolva annak szaporodását. A hatóanyag behatol a fertőzött sejtekbe, ahol aktivitást kezd kifejteni. Az aciklovir nem befolyásolja a sejtek DNS-ét, és nem vezet mutációkhoz.

Kísérletek és hatékonyság

1988-ban a gyógyszer kifejlesztője elnyerte az élettani vagy orvosi Nobel-díjat egy olyan gyógyszerért, amely molekuláris célpontokat céloz meg.

Kazantseva I.. “Az aciklovir és a Valtresc klinikai hatékonysága a visszatérő herpeszes ajakfertőzések kezelésében gyermekeknél” című tanulmányában ismertette tanulmányának eredményeit. Arról számolt be, hogy az aciklovir kenőcs alkalmazása lerövidítette a kiütés időtartamát, de nem akadályozta meg a kiújulását. A helyi szerek kevésbé hatásosnak bizonyultak, mint a szisztémás gyógyszerek.

Arra a következtetésre jutottak, hogy az aciklovir tabletta formájában hatékonyabb. A generikus gyógyszerek jobban hatnak a visszatérő herpesz ellen.

ForrásA: Egészségügy és oktatás a XXI. században, 7. szám, 2006, T.8.

Ellenjavallatok

Az aciklovir nem írható fel a hatóanyagokkal szembeni túlérzékenység esetén. Szintén ellenjavallt 3 éves kor előtt. Nem alkalmas terhes nők számára a méhlepénygát átlépése miatt. A szoptatás ideje alatt az orvos az összes lehetséges kockázatot mérlegelve és a várható előnyöket mérlegelve aciklovirt írhat fel.

Mellékhatások

Gyakoriak az allergiás reakciók. Viszketés, viszketés, nehézlégzés, fényérzékenység, anafilaxiás sokk és angioödéma. Ide tartoznak még a diszpepsziás tünetek, szédülés, hasmenés, hallucinációk, hányinger, szédülés, fejfájás, hányás.

Egyéb lehetséges mellékhatások:

 1. Nem gyakran – epilepszia, fáradtság, álmatlanság, fejfájás, tudatzavar, emelkedett bilirubin- és kreatininszint;

 2. Ritkán vérszegénység, leukopénia, veseelégtelenség, hepatitis, sárgaság, trombocitopénia, pszichózis, deperszonalizáció és derealizáció.

Ha bármilyen nemkívánatos tünetet észlel, ideiglenesen hagyja abba a használatát, és forduljon orvoshoz. Helyi reakciók esetén alaposan öblítse le a bőrt folyó víz alatt, és ne alkalmazza tovább az aciklovir krémet vagy kenőcsöt.

Adagolás

Adagolás

A tablettákat étkezés után, vízzel kell bevenni. Herpes simplex vírus esetén 200 mg 5 alkalommal 4 óra különbséggel. A kezelés időtartama: egy hét.

Hosszú ideje fennálló fertőzéseknél a visszaesés megelőzésére 6-12 hónapon keresztül 6 óránként 4 alkalommal 200 mg 6-12 hónapon keresztül. Ugyanaz az adagolás súlyos immunszuppresszió esetén.

Gyermekeknél a gyógyszert 20 mg/kg-os adagban írják fel. A terméket 5 napon keresztül 4 alkalommal kell bevenni. Az aciklovir maximális adagja 2 g.

A kenőcs használatakor vékony rétegben kell felvinni az érintett bőrfelületre. A kezelést a tünetek megszűnéséig kell folytatni.

Kinek való?

Az aciklovir a herpes simplex vírus hatékony kezelése. A gyógyszer alkalmazható arc- és nyálkahártya-kiütések esetén. Szintén hatékony övsömör és bárányhimlő esetén. Az Epstein-Barr-vírus és a citomegalovírus terápiájában az aciklovir alkalmazható, de nagyobb dózisban.

Költségek és elérhetőség

A gyógyszerek és analógjaik költségének összehasonlító jellemzői:

A gyógyszer

Költségek

Analógok

Isoprinosin

500 mg #20 – 580 rubeltől;

500 mg #30 – 870 rubeltől;

500 mg #50 – 1 460 rubelből

Groprinosin

Acyclovir

200 mg #20 – 60 rubeltől;

5%-os kenőcs 5 g – 25 rubeltől;

Krém 5% 2 g – 85 rubeltől;

Szemkenőcs 5% 5 g – 30 rubelből

Zovirax

Melyik gyógyszer a jobb?

Az aciklovir a herpeszfertőzéseknél a legjobban alkalmazható. Rövid időn belül hatásosak a vírus ellen. Az izoprinozin szélesebb körben alkalmazható, és súlyos fertőzések esetén orvos írhatja fel.

Az aciklovir használata kényelmesebb, mivel többféle adagolási formája van. A kenőcsök és krémek nem olyan hatásosak, mint a tabletták. Az aciklovir előnye az alacsony költség, majdnem 10-szer olcsóbb, mint az izoprinozin.

A gyógyszer kiválasztása az orvosra van bízva, hogy meghatározza a kórokozót és kiválassza a legmegfelelőbb terápiás kezelést. Az öngyógyítás veszélyes lehet.

Olvasson tovább  A jód és a Verdigris összehasonlítása | Mi a legjobb sebkezelés?
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: