Reggel vagy este jobb futni?

Az √∂nkontroll kulcsfontoss√°g√ļ az eg√©szs√©ges √©letm√≥d elkezd√©sekor. √Čs a modern vil√°gban a testmozg√°sra is idŇĎt kell sz√°nni! √Čs egy√°ltal√°n nem vil√°gos, hogy mikor kell felvenni a k√©pz√©st a menetrendbe – √©s mit kell fel√°ldozni a jobb kardiovaszkul√°ris fitts√©g √©s az izomrendszer nev√©ben, valamint eltŇĪnik a szemed elŇĎtt a fontok.

Az egyik legnagyobb k√©rd√©s a kezdŇĎ sportol√≥k sz√°m√°ra: “Reggel vagy este jobb futni??”. A nap melyik szak√°ban a leghat√©konyabb ez az edz√©s?? √Čs van-e alapvetŇĎ k√ľl√∂nbs√©g?

N√©zz√ľnk a k√©rd√©s v√©g√©re an√©lk√ľl, hogy h√©tfŇĎig halogatn√°nk.

Fut√°s

Fut√°s reggelente

A reggeli fut√°sban az a nagyszerŇĪ, hogy eg√©sz napra tele leszel energi√°val. Seg√≠t a szervezetnek fel√©bredni, √©s jav√≠tja a l√©gzŇĎ- √©s sz√≠v- √©s √©rrendszer mŇĪk√∂d√©s√©t.

Ezt fŇĎk√©nt a szervezet bioritmusa okozza. A szervezet √©jszaka felfriss√ľl √©s meg√ļjul, √©s az √ļj sejteket “aktiv√°lni kell”. A kocog√°s mindenk√©ppen seg√≠t ebben az esetben, mivel pozit√≠v hat√°ssal van az √∂sszes testrendszerre. M√©g em√©szt√©st elŇĎseg√≠tŇĎ.

A reggeli kocog√°s tov√°bbi elŇĎnye, hogy a v√°ros tiszta √©s rendezett. Az emberek √©pp most √©brednek, nincs t√∂meg vagy forgalom az utc√°kon. A parkok tiszt√°k, nincsenek r√©szeg t√°rsas√°gok, csak gondnokok, akik csendben s√∂prik el a szemetet. √Āltal√°ban senki sem √°ll a reggeli fut√°s √ļtj√°ba.

V√©g√ľl, a profi sportol√≥k a reggeli idŇĎpontot v√°lasztj√°k az edz√©s√ľkh√∂z.

√Črdemes azonban megjegyezni, hogy a legjobb fut√°si idŇĎ reggel 8 √©s 11 √≥ra k√∂z√∂tt van. A kor√°bbi edz√©sek semmik√©ppen sem aj√°nlottak, mivel megterhelik a szervezetet. A testnek idŇĎ kell ahhoz, hogy egy √©jszaka alatt kipihenje mag√°t.

ElŇĎny√∂k

 • Seg√≠t fel√©bredni;

 • Eg√©sz napra energi√°t ad;

 • Alig vannak emberek a v√°rosban √©s a parkokban.

H√°tr√°nyok

 • Kor√°bban kell kelnie, vagy valahogy √°t kell alak√≠tania a munkarendj√©t.
Olvasson tov√°bb  A fitness √©s az aqua aerobic √∂sszehasonl√≠t√°sa | Melyik a jobb a fogy√°s szempontj√°b√≥l?

Esti fut√°s

Az esti fut√°s √∂tv√∂zi a testmozg√°s elŇĎnyeit l√©nyeg√©ben medit√°ci√≥val √©s √∂nhipn√≥zissal. A ritmikus mozg√°sok √©s a fut√°sra val√≥ koncentr√°l√°s, nem pedig b√°rmilyen idegen k√©rd√©sre, seg√≠t megszabadulni az idegess√©gtŇĎl √©s a napi munk√°b√≥l eredŇĎ f√°radts√°gt√≥l. A medit√°ci√≥hoz √©s az √∂nhipn√≥zis elj√°r√°sokhoz hasonl√≠that√≥.

Az esti kocog√°s az alv√°s minŇĎs√©g√©t is jav√≠tja. Intenz√≠v fizikai edz√©s ut√°n az ember gyorsabban elalszik √©s ritk√°bban √©bred fel √©jszaka. A fogy√≥k√ļr√°z√≥knak √©s azoknak is j√≥, akik csak a kal√≥ria- √©s FGD-bevitel√ľket ellenŇĎrzik.

Az edz√©s seg√≠t “el√©getni” azokat a kal√≥ri√°kat, melyektŇĎl a norm√°l napi rutin sor√°n nem szabaduln√°l meg. Egyen egy pizz√°t eb√©dre? Az esti fut√°st 10-15 perccel meghosszabb√≠thatja, hogy ez az olasz √©tel ne vegye el a combjait.

Az esti fut√°s legfŇĎbb h√°tr√°nya azonban a zs√ļfolts√°g. Naplemente ut√°n a v√°ros √©letre kel. A parkok tele vannak vid√°m √©s n√©ha r√©szeg emberekkel, a metr√≥ percenk√©nt rohan hazafel√©, az utc√°kon pedig dug√≥ van. Valamilyen kiigaz√≠t√°st kell majd tennie, vagy valahova a v√°roson k√≠v√ľlre kell mennie edzeni.

ElŇĎny√∂k

 • Seg√≠t ellazulni √©s kikapcsol√≥dni egy neh√©z munkanap ut√°n;

 • Seg√≠t a kal√≥riabevitel √©s -felhaszn√°l√°s szab√°lyoz√°s√°ban;

 • K√∂nnyebben illeszthetŇĎ a munkarendbe.

H√°tr√°nyok

 • Rengeteg ember;

 • A levegŇĎ t√ļl szennyezett lehet

Van alapvetŇĎ k√ľl√∂nbs√©g a reggeli √©s az esti fut√°s k√∂z√∂tt??

Minden fut√°s j√≥t tesz neked. A sport seg√≠t a motoros, mozg√°sszervi, sz√≠v- √©s √©rrendszeri, l√©gzŇĎszervi √©s idegrendszeri fejlŇĎd√©sben. Fut√°s k√∂zben a kal√≥ri√°k akt√≠van fogynak, √≠gy azoknak is j√≥, akik fogyni szeretn√©nek.

De vajon van-e alapvetŇĎ k√ľl√∂nbs√©g a reggeli √©s az esti kocog√°s k√∂z√∂tt?? Van!

Fut√°s reggelente

Fut√°s este

Energetiz√°l√≥ √©s √©l√©nk√≠tŇĎ hat√°s√ļ

Nyugtató, stresszoldó

Egy csendesebb, kev√©sb√© zs√ļfolt v√°rosban

Egy zajos városban agresszív csoportokkal találkozhat

Ezt a hivatásos sportolók választják

A profi sportol√≥k ezt az idŇĎt nem tekintik olyan pozit√≠van, mint a reggeli √≥r√°kat

Fontos, hogy számolja a nap folyamán elégetett kalóriákat

Seg√≠t “el√©getni” az elfogyasztott kal√≥ri√°kat, k√ľl√∂n√∂sen akkor, ha valamilyen okb√≥l kifoly√≥lag az √©trendben megboml√°s van

Teh√°t, ha eg√©szs√©ges akarsz maradni, √©s csak a kond√≠ci√≥dat akarod jav√≠tani, a legjobb idŇĎpont a reggeli fut√°sra. De azok sz√°m√°ra, akik fogyni akarnak, vagy nagy stressznek kitett munkak√∂rben dolgoznak, az esti kocog√°s a megfelelŇĎ v√°laszt√°s.

Mikor kocogjunk??

Egyr√©szt minden idŇĎpontnak megvannak az elŇĎnyei √©s h√°tr√°nyai. A sportol√≥knak viszont van bioritmusuk.

√Čs ezeket a bioritmusokat kell elsŇĎk√©nt figyelembe venni:

 1. Ha √©jszakai bagoly vagy, akkor az esti kocog√°s a legjobb, mivel a tested ekkor van az energiacs√ļcson;

 2. Ha reggeli ember vagy, a reggeli kocogás még jobb tonizáló hatást fog kifejteni.

Term√©szetesen a bioritmusok √°trendezhetŇĎk. De a tested lebont√°sa az√°ltal, hogy az edz√©st k√≠nz√°ss√° v√°ltoztatod, semmik√©ppen sem helyes. Ez√©rt j√≥ √∂tlet, ha a testmozg√°st aszerint idŇĎz√≠ted, hogy hogyan √©rzed magad, mit szeretsz √©s milyen az idŇĎbeoszt√°sod. A kocog√°s mindig hasznos.

Olvasson tov√°bb  A kazein vagy a tejsav√≥feh√©rje √∂sszehasonl√≠t√°sa | A legjobb term√©k meghat√°roz√°sa
√Črt√©kelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Hell√≥ mindenkinek! √Čn vagyok Cybulya Guculka, √©s nagy lelkesed√©ssel osztom meg szenved√©lyemet a h√°ztart√°si g√©pek jav√≠t√°s√°val √©s telep√≠t√©s√©vel kapcsolatban. Ennek az oldalnak az √≠r√≥jak√©nt engem a technol√≥gia ir√°nti szeretetem √©s a v√°gy hajt, hogy seg√≠tsek m√°soknak meg√©rteni √©s megoldani a g√©peikkel kapcsolatos probl√©m√°kat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: