Az i3, i5 és i7 processzorok összehasonlítása | Melyiket válasszuk?

Az Intelnek három Intel Core processzorcsaládja van – i3, i5 és i7. És nem csak a nevek utolsó számjegyeiben különböznek. A CPU-k specifikációi is eltérőek.

Nézzük meg a különbséget az i3, i5 és i7 CPU-k között, mielőtt az m3 és az i9 a főáramba kerül és bonyolítja a dolgokat.

Mi a különbség az i3, i5 és i7 processzorok között egyszerű szavakkal?

Az i3, i5 és i7 processzorok közötti különbség

A lehető legegyszerűbben fogalmazva, a CPU-család elsősorban a teljesítményét mutatja meg. A szám a végén nem a magok száma, csak a chip osztályát mutatja.

Különösen:

 1. Intel Core i3 – irodai szintű megoldások. Olyan számítógépekhez alkalmasak, amelyeket elsősorban dokumentumokkal való munkára és internetezésre terveztek. Az i3-as konfigurációk húzhatnak néhány játékot, de csak a nagyon régi és hardverigényes játékokat;

 2. Intel Core i5 – az “otthoni felhasználó” megoldás. Ugyanilyen sikerrel használhatja őket videók szerkesztésére, internetezésre és nagyméretű dokumentumok szerkesztésére is. Irodai használatra is jól alkalmazhatók, ha a munkavállalónak számításigényes adatbázisokkal kell foglalkoznia;

 3. Intel Core i7 – “professzionális” megoldások. Maximális átviteli sebességet biztosítanak, ami elegendő a játékokhoz, a programozáshoz és minden máshoz, amire szüksége van. Támogatják a túlhajtást is.

Így a CPU teljesítménye az áruknak megfelelően emelkedik. És most nézzük a részleteket.

A magok száma az i3, i5 és i7 processzorokban

A processzormagok száma határozza meg a CPU teljesítményét a legigényesebb feladatokban. Tehát a kétmagos chipek egyszerre két, a négymagosak négy, a Hyper-Threading technológiával ellátott négymagosak pedig nyolc feldolgozási szálat tudnak végrehajtani.

 1. Az i3 szinte mindig kétmagos, kivéve a legújabb modelleket. A család egyes modelljei támogatják a Hyper-Threading technológiát a számítási szálak számának megduplázásához, mások nem. Ennek ellenére az i3 tényleges magjainak száma mindig kettő.

 2. Az i5 modellek a legtöbb esetben négymagosak. Nem, természetesen a vállalatnak is van egy sor Dual Core Core Core i5 notebook és ultrabook chipje, de akkor ezek Hyper-Threading képes. A család négymagos chipjei a legtöbb esetben nem támogatják a Hyper-Threadinget, de nincs is rá szükségük.

 3. Az i7-es modellek általában négymagosak, Hyper-Threading képességgel, ami nyolc egyidejű számítási szálat tesz lehetővé. Ez lehetővé teszi a többprocesszoros konfigurációkat támogató alkalmazások azonnali futtatását. Emellett a jelenlegi, 2019 elejére tervezett Coffee Lake termékcsaládban egy hatmagos i7-es is szerepel, amely 12 számítási szálat támogat.

Olvasson tovább  Melyik a jobb - UTP vagy FTP | Fontos különbségek

Ha már a számítási szálaknál tartunk,Nézzünk meg néhány olyan esetet, amikor valóban szükség van rájuk:

 1. Szoftverfejlesztés. A programozó adja meg azt a kódot, amely közvetlenül (vagy közvetve) parancsokat ad a processzornak. Minél nagyobb és összetettebb az alkalmazás, annál nagyobb az igény a chipre. Az alkalmazások hibakeresése az olyan alacsony teljesítményű konfigurációkon, mint az i3, legalábbis a türelmesek feladata;

 2. 3D modellfejlesztés. Természetesen ebben az esetben elsősorban a videokártya “terhelődik”, de a CPU is “részt vesz” a létrehozás folyamatában;

 3. Tervezés. Különösen az AutoCAD, a Compass és más CAD szoftverek legújabb verzióiban;

 4. 1C alkalmazások és könyvelési szoftverek. Bármely dokumentum felülvizsgálata és az összes többi nyilvántartás feldolgozása szükséges. Hasonlóképpen, nagy teljesítményű CPU-t igényelnek;

 5. Online szerencsejáték. Ezekben a CPU felelős a karakterek viselkedésének kezeléséért a térképen és a nézőtéren;

 6. Offline játék. Ezekben a CPU a grafikus kártyával együtt dolgozik, hogy megkönnyítse a mesterséges intelligencia – például a nem játszható karakterek vagy ellenfelek – viselkedésének kiszámításában végzett “munkáját”.

Így, ha komoly fejlesztést tervezel, akkor nagy teljesítményű többprocesszoros konfigurációkra van szükség – i5 és i7. Az irodában pedig egy i3 is megfelel.

Az i3, i5 és i7 processzorok órajele

Az órajele valójában a processzor futási sebessége. És rögtön meg kell mondani, hogy e chipek összehasonlítása e paraméter alapján némileg értelmetlen. Lehet, hogy az i7 alacsonyabb órajelen van, mint az i3, de még mindig “gyorsabb” lesz.

A titok a magokban és a feldolgozószálakban rejlik. De még mindig tudunk egy kis elemzést végezni. Vegyük példának a 2018 végén megjelent Coffee Lake termékcsaládot:

 1. Intel Core i3 8350K – négy mag, négy szál, órajel: 4.0 GHz;

 2. Intel Core i5 8600K – hat mag, hat szál, órajel 3.6 GHz;

 3. Intel Core i7 8086K – hat mag, tizenkét szál, órajel 4.0 GHz.

Láthatjuk, hogy az i7 (a legdrágább és legerősebb a kínálatban) és az i3 (a legolcsóbb) órajele megegyezik. És az i5 még alacsonyabb, mint a konkurencia. A titok azonban a többszálúságban rejlik.

Olvasson tovább  Az EPUB és az FB2 összehasonlítása | Melyik a jobb?

Az Intel Core i7 8086K egyszerre tizenkét különböző feladat elvégzésére képes 4.0 GHz, és Intel Core i3 8350K csak négy ugyanolyan frekvenciával. Tehát ugyanabban a helyzetben az i7 háromszor gyorsabbnak tűnik az i3-nál.

De van egy másik “de” is, és a neve Intel Turbo Boost.

Az i3, i5 és i7 processzorok turbófokozása

Az i3, i5 és i7 processzorok turbófokozása

Az Intel Turbo Boost technológia lehetővé teszi a processzor órajelének ideiglenes növelését egy vagy több mag gyorsításával. A chip csak korlátozott ideig képes erre. De ha a feladatnak megfelel, a Turbo Boost segíthet.

Az i3 családba tartozó processzorok pedig nem támogatják a Turbo Boostot. Valójában még a legújabb.

Az i5 és i7 lapkák támogatják. A támogatás különböző módon valósítható meg. Térjünk vissza a fenti Coffee Lake családi chipekhez:

 1. Intel Core i5 8600K szabványos órajelen, 3 %-os órajelen.6GHz ‘túlhajtás’ 4 GHz-ig.3GHz egy magon vagy akár 4 magon.1 GHz mind a hat magon;

 2. Intel Core i5 8600 (blokkolt szorzóval) 3.Az 1 GHz-es frekvencia akár 4.3GHz egy magon, és a többszálú Turbo Boost egyáltalán nem támogatott;

 3. Intel Core i7 8086K szabványos órajelen 4.0GHz akár 5 GHz-re is túlhajtja.0GHz egy magon vagy akár 4 GHz-ig.3GHz mind a haton;

 4. Az Intel Core i7 8700T (a család legkisebb modellje) az iparágban vezető, 2.4 GHz felgyorsulhat 4.0 GHz egy magon, és a többszálú Turbo Boost nem támogatott.

A lényeg,Mindenesetre az i7 gyorsabbnak tűnik az i5-nélugyanabból a szegmensből, és sokkal gyorsabb, mint az i3. A csúcskategóriás i5 azonban gyorsabbnak bizonyulhat a minimális i7-nél.

Az órajelsebesség azonban olyan paraméter, amelyre elsősorban erőforrás-igényes feladatok és szintetikus munkaterhelések esetén van szükség. Van egy másik jellemző is, amely befolyásolja a chip sebességét – a gyorsítótár memória mennyisége.

i3, i5 és i7 processzor gyorsítótárak

Ha már a processzor gyorsítótáráról beszélünk, először is az L3 gyorsítótárra gondolunk. Itt tárolják a chip futtatásához szükséges összes adatot, valamint néhány számítás eredményét. Cache memóriára van szükség, hogy a processzor kevesebb RAM-ot és merevlemezt használjon.

Olvasson tovább  A bittérképes grafika és a vektorgrafika összehasonlítása | Fontos különbségek

Képzeljünk el egy helyzetet. A processzor rengeteg parancsot kap, amelyeket végre kell hajtania. A chipnek fizikailag nincs ideje mindet végrehajtani, és sorba állítja. A kérdés az, hogy hová helyezzük a sorba?

Van egy első lehetőség – elhelyezés a RAM-ban. A processzor az 1. utasítás végrehajtása után hozzáfér a működési memóriához, megkapja a 2. utasítást, végrehajtja azt, ismét hozzáfér a működési memóriához, megkapja a 3. utasítást, és addig folytatja, amíg el nem kékül az arca. Ezek a be- és kimenetek sok időt emésztenek fel, és a számítógép teljesítménye nagyon lassú.

A második lehetőség az, hogy a parancsokat a processzor memóriájában helyezzük el. A nyomtatáshoz szükséges idő sokkal gyorsabb, és a számítógép is sokkal gyorsabban működik.

Ez az L3 szintű gyorsítótár, amely a processzor memóriája. És természetesen minél nagyobb, annál jobb.

A Coffee Lake családba tartozó lapkákról szólva a következő specifikációkat érdemes megemlíteni:

 1. Intel Core i3 – 4-8MB, revíziótól függően;

 2. Intel Core i5 – 9MB;

 3. Intel Core i7 – 12MB.

Nyilvánvaló, hogy az i7-es modellek több parancsot tárolnak a memóriában, és így növelik a számítógép általános teljesítményét.

Következtetés

 1. Általánosságban elmondható, hogy az Intel Core sorozat nagy teljesítményű processzorokat tartalmaz, amelyek kiváló sebességgel rendelkeznek. De a maximális teljesítményt az i7, míg a minimális és csak “átlagos felhasználóknak” megfelelő teljesítményt az i3 nyújtja. A processzort a feladatainak megfelelően kell kiválasztania.

 2. Egy otthoni számítógép esetében, ahol filmeket, weboldalakat és dokumentumokat néznek, egy nagy teljesítményű i7 felesleges lesz. Elég i5 vagy i3. De egy fejlesztésre használt munkaállomáshoz az i5/i3 sebesség alapvetően nem elegendő.

 3. Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy a processzorok nem az egyetlen sebességet meghatározó komponensek. Minden az egyensúlyról szól. Egy csúcsminőségű i7-es, de 2 GB RAM-mal és lassú SATA I merevlemezzel rendelkező számítógép lassan és szomorúan fog futni; míg egy i3-as gyors RAM-mal és PCIe SSD-vel még viszonylag “nehéz” játékokat is tud futtatni, vagy AutoCAD-del dolgozni (a legjobb esetben is, de működik – az anyag szerzőjének tapasztalata).

 4. Ha a költségvetés lehetővé teszi, győződjön meg róla, hogy kiegyensúlyozott komponenskészletet használ – felső kategóriás i7-eseket és középkategóriás i5-ösöket és i3-asokat. És akkor elégedett a sebességével.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: