A single malt és a blended whisky összehasonlítása | fontos különbségek

A whisky nem csak egy alkoholos ital. Ez egy valóságos életforma, palackba zárva. A whisky a sikert és a bizalmat szimbolizálja. Igazi férfiak itala, erős és perzselő, de egyedi ízvilággal is rendelkezik.

Nehéz megmondani, honnan származik a whisky. Eredetileg Skóciában és Írországban fejlesztették ki, de hamarosan eljutott Amerikába, ahol a kukoricapüré felhasználásával új ízeket fejlesztettek ki, és hagyományos amerikai itallá vált.

Ezért több száz fajta és márkájú whisky található ma már az italboltok polcain. A megfelelő kiválasztása nehéz lehet. Melyik a jobb – a single malt vagy a blended?? Vagy talán még gabonapelyhet is?

Ebben a cikkben megvizsgáljuk a Single Malt és a Blended Whisky közötti különbséget, és megvitatjuk a kérdést, hogy melyik a legjobb whisky.

Hogyan készül a whisky általában

whisky

A single malt és a blended whisky közötti különbség elvileg rendkívül egyszerű és nyilvánvaló. Az elsőt egyetlen szeszfőzde egyetlen gabonatermésből származó párlatából készítik, a másodikat pedig különböző szeszfőzdék párlataiból keverik.

Annak, aki csak most ismerkedik a kemény italok világával, a fenti meghatározás legalábbis érthetetlen lehet. Milyen szeszfőzdék? Mik a betakarítások? Milyen szellemek? Vessünk tehát egy pillantást arra, hogyan készülnek a whisky és a hasonló italok.

A technológia valójában egyszerre egyszerű és összetett:

 1. Először a malátát készítik el. Különböző gabonafélékkel készíthető. Skóciában és Írországban leginkább árpát, búzát és rozst használnak. Egyes esetekben még hajdina is. Az Egyesült Államokban pedig a kukorica. A gabonát összegyűjtik, hántolják és szárítják, majd egy bizonyos hőmérsékleten és páratartalom mellett malátázóba dobják. 7-10 nap múlva a “szemek” kicsíráznak és malátává válnak;

 2. A malátát hagyják száradni. A skót whisky hagyományos receptje szerint a csíráztatott gabonát tőzeggel és bükkfüsttel égetik el. Ez adja a maláta “füstös” megjelenését és egyedi ízét. Füst nélkül is lehet szárítani, ahogyan azt Írországban és az Egyesült Államokban teszik;

 3. A szárított malátát lisztté őrlik és forró vízzel összekeverik, majd 8-12 órán át áztatják. A végeredmény egy édeskés utóízű folyadék. Ezt nevezik “sörnek”, és nagy mennyiségű szénhidrátot tartalmaz (keményítőt és egyszerűbb szénhidrátokat egyaránt);

 4. Az élesztőt hozzáadjuk a sörléhez, és néhány napig hagyjuk melegedni. Ez idő alatt a folyadékban erjedés megy végbe. Az így kapott folyadék 2 nap elteltével sörízű, 5% körüli alkoholtartalommal. A cefrében lévő alkohol a szénhidrátok (keményítő és glükóz) élesztő általi bomlásából származik;

 5. Az erjesztett cefrét a víz és az alkohol elpárologtatásával desztillálják. Ez kétszer történik. A helyzet az, hogy az első desztilláció után egy meglehetősen “piszkos” és alacsony koncentrációjú folyadékot kapunk, amelynek alkoholtartalma akár 30% is lehet. Skóciában “gyenge bornak” hívják. Egy második lepárlás után kapjuk a végleges whisky párlatot, amelynek alkoholtartalma 70 % körüli;

 6. A whisky párlatot ezután vízzel hígítják. A 70% nagyon magas proof. Tehát addig adunk vizet, amíg a “normális” értéket el nem érjük, ami 32-50% lehet. És ezután jön a szórakoztató rész.

Természetesen ez a scotch már iható. De az íze végtelenül rosszabb lesz az ideálisnál. Ezért töltik hordókba.

Az ideális megoldás a sherry hordóban történő érlelés. A whisky az elfogyasztásához szükséges idő alatt rendkívül gazdag, testes aromát és fényűző ízt fejleszt. Az ital színe is kissé megváltozik. De a sherry hordóban érlelt whisky az egyik legjobb a piacon.

Mivel nincs elég sherry hordó mindenkinek, használhat hagyományos tölgyfát is. De van egy bökkenő. Az íz javítása érdekében a tölgyfahordókat olcsó sherryvel kezelik. Másik lehetőség, hogy ugyanazokat a tartályokat használják, amelyekben a bourbont korábban érlelték.

Minél tovább érlelődik a scotch, annál lágyabb lesz. Az olcsó fajták esetében azonban a szabvány három év hordóban való tárolás.

Három év hordóban töltött idő után a whisky vagy azonnal palackba kerül, vagy a lepárlóüzembe kerül, ahol a különböző lepárlóüzemek több whiskyjének keveréke készül.

Egyébként néhány recept nem írja elő a maláta csíráztatását. Az egész árpából, búzából vagy kukoricából készült whiskyt “grain whisky”-nek nevezik. Íze kissé eltér a többi whiskytípustól.

Single Malt Whisky

Single malt whisky

A single malt scotchot ugyanabban a lepárlóüzemben, ugyanolyan típusú malátából állítják elő. A legtöbb esetben ugyanabból a betakarításból származó szemeket is felhasználják. Ez megőrzi mind a lepárlóüzem, mind a whisky identitását.

Ha ipari méretekről van szó, kiderül, hogy a single malt scotchot elég nehéz elkészíteni. Az ízt nagymértékben befolyásolják a gabona jellemzői. Ezek viszont némileg változnak, de betakarításról betakarításra. Így nehéz lehet fenntartani ugyanazt az ízminőséget minden egyes maláta tételben.

Másrészt az erős italok igazi ínyencei, akik képesek megkülönböztetni az íz legfinomabb árnyalatait is, gyakran választják a single maltot. És néha egyetlen szeszfőzdéhez “kötődnek”. A scotch-gyártók valójában soha nem kötnek kompromisszumot az erjesztési hőmérséklet, a szárítási idő és módszer, valamint a lepárlás és a hordós érlelés típusa tekintetében.

A single malt whisky ezért jellegzetes ízzel és aromával rendelkezik. A szeszes italok kedvelői különösen nagyra értékelik.

Összefoglalva.

Előnyök

 • Különleges íz és aroma, amelyet minden egyes lepárlóüzem ugyanazzal a gyártási technikával őriz meg;

 • A legmagasabb minőség.

Hátrányok

 • Drága és szokatlan.

A Single Malt magas minősége annak köszönhető, hogy a lepárlók csak a legjobb whiskyket palackozzák. A középszerűeket elküldik keverésre. A Single Malt Scotch a szeszfőzde igazi “névjegye”, és a készítők számára legalábbis veszteséges valami alacsony minőségű terméket előállítani.

Blended whisky

Blended whisky

A kevert whisky több whiskyből készült keverék. A single malt italokat általában keverik, de bizonyos esetekben különböző gabonafajtákból származó szeszes italokat is hozzáadhatnak.

A kevert whisky készítésének két oka van:

 1. A keveréknek szokatlan íze vagy illata lehet. Ez lágyabbá és ízletesebbé teszi;

 2. Néhány közepes whiskyből egy többé-kevésbé jó whisky lesz. A különböző fajták egyszerűen ellensúlyozzák egymás hátrányait.

Az ízfokozás céljából történő keverés ritka, és a végtermék meglehetősen drága. Ehhez általában maláta- és gabonaviskót vesznek, majd speciális tartályokban keverik össze, és 6-8 hónapig tölgyfahordókban érlelik.

Ez a keverés tartós tulajdonságokkal rendelkező keveréket hoz létre. Íze és zamata valószínűleg nem változik tételről tételre, és az időjárási körülmények valószínűleg nem befolyásolják a kész whisky minőségét.

A legtöbb esetben azonban a keverés egyszerűen egy olcsó, de egyáltalán nem giccses whiskyt eredményez. Különböző szeszes italok, köztük gabonából és malátából készült szeszes italok keveréke, amelyek optimális ízprofilú italt eredményeznek. Nagyon enyhén érlelt, a keverés után csak néhány hétig tart.

A kevert whisky az egyik legelterjedtebb a piacon. A világszerte előállított whisky mintegy 80%-a whisky. Az alacsony ár, amely egy 0,7 literes palack esetében 1500-2000 rubel körül lehet, rendkívül vonzóvá teszi a fogyasztók széles köre számára. Még az olyan nagy nevek, mint a Jack Daniel’s, a White Horse vagy a Johnny Walker is kevert whiskyek.

Ez nem azt jelenti, hogy a kevert whisky rossz. Inkább egy tömegfogyasztásra szánt ital. Ez azzal a további előnnyel jár, hogy a keverék konzisztens marad, így a whisky íze tételről tételre és évről évre megmarad.

Összefoglalva.

Előnyök

 • homogenitás. A párlat íze és aromája azonos lesz, függetlenül a tételektől és a szüret évétől;

 • Alacsony ár és széles körű elérhetőség. A kevert fajták megtalálhatók minden üzletben, alkomarketben stb. És a költségei nem igazán ütik meg a zsebét.

Hátrányok

 • Legtöbbször inkább középszerű minőségben. Lehet, hogy az ital nem elég enyhe vagy kellemes.

Érdemes megjegyezni azt is, hogy az utóbbi időben meglehetősen furcsa termékek kerültek a lepárlóüzemek polcaira, például “whisky whisky” vagy “whiskyből készült whisky”. A Fox Dogs egy ilyen termék példája. Tömegpiaci whisky a költségvetésben, de a whisky szó gyökere a whisky. Természetesen a keverékük tartalmaz whisky párlatot, de nem érlelik, és nincs hiteles gyártási eljárás.

Összehasonlítás

Az első dolog, amit meg kell jegyezni, hogy a single malt egy nagyon hiánypótló termék. Nem valószínű, hogy érdekli az átlagembert, aki nem “vadászik” a fajtajellemzőkre. Ráadásul a legjobb dolog a single malt whiskyben az, hogy a kóstoló egyetlen korttyal meg tudja ítélni a mesterséget.

Vagyis az átlagember számára, aki nem fog egy szivarral és egy pohárral az erkélyen üldögélni, egy skót naplementét nézni és élvezni a lepárlóüzem tehetségét, a single malt whisky kevéssé érdekes és minden bizonnyal túl drága termék. Ezzel szemben koktélt készíteni belőle felesleges pénzkidobás.

A kevert whisky tömegfogyasztásra szánt termék. De ettől még nem lesz jobb vagy rosszabb. Bizonyos szempontból, mint például az íz állandósága, még a single maltot is felülmúlja. Koktélokhoz is ideális, mivel jellegzetes whiskyaromával rendelkezik, és nem túlárazott.

Egy kicsit más fajtákból

Érdemes megemlíteni más típusú whiskyket is:

 1. Gabona. A maláta nem csírázott;

 2. Bourbon. Egyedülállóan amerikai. Kizárólag kukoricából készül, ami jellegzetes sárgás színét és nagyon enyhe ízét adja. A belsejében égetett hordókban érlelve kellemesen édes ízt kap. A bourbon kiválasztásánál döntő szerepet játszik a folyadék színe, amely ideális esetben gazdag aranyszínű;

 3. Tennessee. Ez is kizárólag amerikai. A maláta gabonakeverékből készül, amelynek legalább 51%-a kukorica. Különleges szűrőrendszer jellemzi, amely különösen enyhévé teszi az italt;

 4. Puree-Pot Mill. Ír recept, amelynek malátája csíráztatott és csíráztatatlan gabonából egyaránt készül. Más gabonaféléket, mint például rozs, búza és kukorica is hozzáadnak. Ezután háromszoros lepárlás következik, ami biztosítja a könnyű, édes és jellegzetes fűszeres-gyümölcsös illatát.

A whisky világa tehát nem korlátozódik a single malts és a blendek világára. Sok esetben ez a szesz már a maláta betakarítási szakaszában is szemek keveréke.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: