Gömbölyű TUI: leírás, típusok és növekvő

A dekoratív növények közül a Tuya Scharovoid különösen szereti a professzionális tervezők, hanem a szerelmes kertészek is. Gyakran látható a kompozíciókban a városok és a városok parkjai, valamint a kerti helyek.

Gömbölyű TUI: leírás, típusok és növekvő

Gömbölyű TUI: leírás, típusok és növekvő

Gömbölyű TUI: leírás, típusok és növekvő

Leírás

Thuja a ciprusfák családjához tartozik az örökzöldek nemzetségéből, tűlevelű növények. Motherland Tui – Észak-Amerika és Kelet-Ázsia, ahol vad körülmények között növekszik. A Tuya egy cserje, kevésbé gyakran egy fa, amely 70 m-es magasságot ér el a 2,5 m-es tűk átmérőjével. Fiatal Thuja lágy tűk, és egy felnőtt növény – az ellenkezője, a hátsó része a szorult.

Virágzás után ovális vagy hosszúkás kúpok vannak kialakítva. Lapos magvak, amelynek érése ősszel jön, 2 szűk szárny van. A versenye 5 faj van: Tuya nyugati és koreai, japán és szecsuán, óriás (hajtogatott) Thuja.

Mindezek a fajok hatalmas mennyiségű fajtákat kapnak a kiválasztás eredményeként, és 2 paraméterrel osztályozzák:

 • Tájkép kialakításához;
 • korona formájában.

Az űrlap különbségei A TUI típusai:

 • piramis;
 • Colon haját;
 • Kegeloid;
 • esernyő;
 • Sharo alakú.

Gömbölyű TUI: leírás, típusok és növekvő

Gömbölyű TUI: leírás, típusok és növekvő

Gömbölyű TUI: leírás, típusok és növekvő

Thuja gömbölyű – ez nem egy különleges különféle növény, de a kiválasztás eredménye. A kerek formájú kulcstartók különböző típusú tui (koreai, nyugati, japán és más fajok) vannak. Hazánkban csak nyugati gömbölyű lehet. Más fajokkal ellentétben jól tolerálja az orosz éghajlati viszonyokat, és nagy változatossággal rendelkezik.

A nyugati Thuja egy kerek koronával fagyálló örökzöld cserje-hosszú máj: 50-150 évig növekszik. Ez egy alacsony cserje, amelynek ágai nőnek, hogy egy tál vagy egy kúp vastag korona formájú. Néhány fajta nem kell korrekciós vágást, mivel a kerek forma független.

A gömb alakú thua egy törpe faj, és fejlődését lassú növekedés jellemzi. 100-150 évig csak 1-2 m-re érhető el, és a legnagyobb magasság 2,5 m lehet. Általában a minimális magasság nem haladja meg a 0,5 m-t, és gyakran csak néhány tucat centiméter. Az ágakat sima barna kéreg borítja, vöröses árnyalattal. A tűk körülbelül 3 évig nőnek, és 7 cm hosszúságot érhetnek el, majd kis gallyakkal együtt esnek. A fiatal bokrok tűje puha, de mivel a növény növekszik, bruttóvá válik.

A virágzás rugó, majd kicsi (kb. 1,2 cm) ovális vagy kiterjesztett pikkelyes dudorok, amelyek 2 magot tartalmaznak. A korona különböző árnyalatú lehet: a sötétzöldtől a sárga-zöldig, barna és barna és arany színű. Tuya egész évben megmenti a tűk telített színét. Ezért ezek a dekoratív tulajdonságok teszik nyáron hangsúlyozni más virágos növények, és az ősszel, ez a fő és meghatározó eleme a dekoráció. A Western Schroen Thuya jól mozog a város szennyezett légi környezetéhez.

Tartalmazza és gazdagítja a légkört az illóolajokkal és anyagokkal, amelyek túlterhelik a mikrobák növekedését. Ezért a levegőt megkülönbözteti a TUI ültetése tisztasággal és specifikus aromával.

Gömbölyű TUI: leírás, típusok és növekvő

Gömbölyű TUI: leírás, típusok és növekvő

Népszerű fajok

A gömb alakú kocsi fajtájának fajtáit nagy változatosság képviseli. Az ilyen fajták megszerezték a legnagyobb elosztást és népszerűséget.

 • “Globes. Ez az első, a XIX. Század közepén, a labda fokozatában. Nagyon magas növekedéssel rendelkezik: a felnőtt THUA képes 1,5-2,5 m-re növelni. A többi fajtához képest gyorsan növekszik: 1 évig képes 10-20 cm-re növekedni. A korai években a bokrok növekedése nem rendelkezik a fő törzs. A vezető menekülés csak 10-15 évig alakítható ki. A Crohn elején keskeny háromszög alakú formát szerez, amely csak 5-7 évig fordult. A tűk odaítélése rendelkezik olyan funkcióval, amely megváltoztatja színét a szezon szerint: Nyáron gazdag zöld színű, amely télen szürke lesz. A korona sűrűsége és vastagsága nő, mivel a növény növekszik. A “Globes” nem igényel a vágást.

Gömbölyű TUI: leírás, típusok és növekvő

 • Danika. Ezt a fajtát a dániai tenyésztők a huszadik század közepén kapták meg, rövidebb fajokra utal. A “Danika” lassú növekedés jellemzi. A növény 1 évig körülbelül 5 cm magas és körülbelül 4 cm szélességű. A tízéves bokor képes elérni a fél méteres magasság és körülbelül 1 m átmérőjű magasságát, és a maximális magasság 0,8 m. A körülmények között eltérő, jól növekszik a megvilágított, és árnyas területeken. A napsütésben azonban a cserje tűk színe telített, és a korona vastagabbá válik. Danika jó fagyállósággal rendelkezik. A fokozat nem igényel a vágást.

Gömbölyű TUI: leírás, típusok és növekvő

Gömbölyű TUI: leírás, típusok és növekvő

 • Thuja “Ringold” utal a körzetesség magas szintjére, amelynek magassága 1,5 m lehet. A fajta jellemzi a tűk színének megváltoztatásának képességét: a tavasszal rózsaszín árnyalatú, amely arany nyárba kerül, és az ősszel sárga-rézből készült, gyakorlatilag barna. Először is, a vékony ágakkal rendelkező fiatal bokrok gömb alakúak, amely a növekvő és növekvő növények, oválisvá válik.

Gömbölyű TUI: leírás, típusok és növekvő

 • Törpe körben thuja teddy egy új, nemrégiben levő fajta, amelyet a lassú növekedés jellemez. A kis főzéstől való kali, amely több mint 10 éves, akár 30 cm-ig terjedő, rendkívüli sűrűség és serdülőkor is megkülönböztethető. Teddy sima, nincs spiny, gazdag-zöld tűvel. Télen Buroy lesz, és maga a frufru megszerzi a párnát. A fokozat jól tolerálja a napelemek hiányát, a normál növekedéshez, elegendő csak néhány órát a napsütésben.

Gömbölyű TUI: leírás, típusok és növekvő

 • “Tini Tim” fokozat a törpe thu képviselője. Ez egy meglehetősen ismert és hosszú távú fajta, amely több mint fél évszázaddal ezelőtt származott. A növény magassága a 10. életkor csak 0,3 m, és szélessége – 0,5 m. A Little Thuja-t lassú növekedés jellemzi, ami csak 2 cm-t ad hozzá évente magasságban. A tűk sötétzöld festését a telítettség és a fényerő megkülönbözteti. A fokozatosan tolerálja a szárazságot, ellenáll a hidegnek, de előnyben részesíti a napot: a korona árnyékában laza lesz.

Gömbölyű TUI: leírás, típusok és növekvő

 • “Golden Tuffett” – egy kis bokor, amelynek magassága körülbelül 35 cm, amely látványos, gyönyörűen eső ágak, amelyek csipkekeretet alkotnak. Télen festett tűk, télen és arany nyáron. A fajta előnyben részesíti a napellenzőt: a tűk árnyalatú színe homályos.

Gömbölyű TUI: leírás, típusok és növekvő

Gömbölyű TUI: leírás, típusok és növekvő

Gömbölyű TUI: leírás, típusok és növekvő

 • Tui fajták “Golden Glob” A gyorsan növekvő fajta képviselője is. Éves növekedése körülbelül 10 cm. Az alacsony bokrokat egy sajt borítja, megváltoztatva a színüket: a tavaszon arany, nyáron zöld árnyék jelenik meg, és az ősszel – réz. A növények tiszta és vastag korona, amely nem igényel vágást. Szegény elviseli az aszályt és szereti az árnyékos szakaszokat. Nagy fagyállósággal rendelkezik.

Gömbölyű TUI: leírás, típusok és növekvő

A TUI nyugati jellegű fajtái eltérhetnek és megjelenhetnek, és a termesztési feltételekre vonatkozó követelményei. Azonban az összes fajta általános tulajdonsága a fagyállóság: a “Danika” fagyok -40-re, és Teddy – akár -45 fokig is.

Gömbölyű TUI: leírás, típusok és növekvő

Gömbölyű TUI: leírás, típusok és növekvő

Gömbölyű TUI: leírás, típusok és növekvő

Hogyan kell ültetni?

Mielőtt a nyílt talajba esne, helyesen kell meghatározni a leszállás helyét. A hely megválasztását gyakran befolyásolja a gömb alakú tui fokozatának. A sárga vagy világos színű rágó növények rengeteg világítást igényelnek, és a sötét sajttal az árnyékolt helyek.

De leginkább ezek a növények szeretik a napfényt, de elérhetetlenek az egyenes napfényhez. A legjobb hely a kertben lesz a nap napja, a nap napján a nap cserélte az árnyékot. Bokorban, folyamatosan növekszik az árnyékban, Krona ritka lesz, a gallyakat kihúzzák, és az üzem elveszíti díszes megjelenését. Többek között a kirakodás helye nem állhat rendelkezésre a szelek számára, mivel az üzem nem tolerálja a tervezeteket.

Bár a thua nem igényes a talaj összetételére, jobb növekszik a mérsékelten nedves termékeny talajon. Azt is szükség lehet elkerülni olyan helyek, ahol a felszín alatti víz sekély a felületről.

A síkságokban, amikor a leszállási lyukba kerül, a vízelvezetést körülbelül 20 cm-es réteggel kell elhelyezni.

Gömbölyű TUI: leírás, típusok és növekvő

A leszállás legjobb ideje korai tavasszal történik az üzem aktív növényzete előtt. A nyári és az őszi bokrok jól illeszkednek és télre készülnek. Transzplantációs palánták lehetségesek őszén. A 3-5 éves bokrok a transzplantációs legjobb palántáknak tekinthetők. A kirakodáshoz tartozó kocsmák előre, körülbelül 14 napig vannak elkészítve, hogy a talaj oxigénnel telített legyen. Egy speciális tápanyagkeveréket helyeznek el, amely a tőzeg 1 részét, a homok 1 részét és a gyep-talaj 2 részét tartalmazza. A tápanyagot igénylő fajták esetében a műtrágyát (nitroammoszint) adhatjuk hozzá.

A seatalom kirakodáskor a szabályt kell követnie: A pörkölő nyaknak a talajszint felett kell lennie, így a leszállási fossanak nem lehet nagyon mély, de elég tágas ahhoz, hogy kényelmesen elrendezze a növény gyökérrendszerét. Mielőtt a tartályba kerülne, bőségesen hidratálódik, majd fokozatosan engedje el a palántát, és tegye az elkészített gödörbe. Elalszik a talaj szintén fokozatosan, enyhén helyénvaló az üresség elkerülése érdekében. Ezután a lyuk a karok közelében van kialakítva, így a víz nem áramlik víz alatt.

A csoportos kirakodásokkal a leszállási gödrök közötti távolság nem lehet kevesebb, mint 50 cm. Ugyanakkor figyelembe kell venni azokat a méreteket is, amelyek egy felnőtt növényben lesznek. Például a “Globes” és a “Golden Globa” fajtái esetében a bokrok közötti résnek 2-3 m-re kell lennie.

A növekedés első évét, a fiatal bokrokat védeni kell a közvetlen napfénytől, mivel rosszul hordozzák. Ehhez a bokornak bármilyen ruhával vagy padlóval kell elrejteni.

Gömbölyű TUI: leírás, típusok és növekvő

Helyes ellátás

Nem nehéz gondoskodni a Thuy-ről, csak rendszeres rendezvényeket kell gyakorolnia: öntözés és talaj lazító, takarmányozás, vágás bokrok és telek. Közvetlenül a transzplantáció után, a növény napi öntözést igényel egy hónapig. Minden palánta alatt öntött egy vödör vizet. A jövőben az öntözés 7 nap alatt egyszerre csökken, a víz mennyisége ugyanaz – 10 liter az üzem alatt. Szintén öntözött és felnőtt.

Az aszályban és a nagyon meleg időjárás során gyakrabban kell vizet venni – körülbelül 2-szer 7 nap alatt. A bőséges öntözést igénylő fajták, kivéve a talaj hidratálását a bokor alatt, ajánlott vízpermetezés koronát. Az öntözésnek a bokrok alatti föld lazításának kíséretét kell kísérnie. Szükség van annak érdekében, hogy biztosítsák az üzem gyökereihez való légiközlekedést. A lazítás mélysége körülbelül 10 cm legyen. Ezután a bokor közelében lévő talaj a mulch (tőzeg, fűrészpor, komposzt) van bevonva, amelynek vastagsága 7-10 cm. Megtakarítja a nedvességet a földön, és megakadályozza a gyomok növekedését is.

3-4 évig a kiszállást követően, nem szükséges aligha nehéz, mivel az üzemnek lassú növekedése van. Ezután szükség szerint táplálkozzon, körülbelül 2 vagy 3 év, komplex ásványi műtrágyák alkalmazásával. Tavasszal kell ellátni a “Kemira Universal” értéket (50-60 g / 1 kV. m) vagy nitroamphosz (30 g. 1 négyzetméterenként. m). A tavasszal szerves műtrágyákat is készíthet. Összességében (októberben) a potash műtrágyák általában használatosak.

A szükséges mennyiségű műtrágya közvetlenül befolyásolja a gömbölyű TUI fokozatát: a törpe fajtáknak kevesebb műtrágyát igényelnek, mint a magas.

Gömbölyű TUI: leírás, típusok és növekvő

Gömbölyű TUI: leírás, típusok és növekvő

Gömbölyű TUI: leírás, típusok és növekvő

A gömb alakú nyugati tui sok fajta nem igényel vágást: a kerek alak természetesen alakul ki. Tavasszal azonban a növény szaniter frizuráját kell elvégezni: a szárított, a betegek és a sérült hajtások eltávolításra kerülnek. Tyu, amelyet élő sövényként használnak, 2-szer kell vágnia – tavasszal és augusztus végén, hogy támogassa az ültetvények magasságát. A bokrok vastag korona lehetővé teszi a dekoratív formáció alkalmazását. A tervezők szakemberei bokrokat adhatnak a tájkép díszítéséhez.

A korrekciós berendezés olyan vágó ágakat tartalmaz, amelyek helytelen növekedési irányúak. Szintén távolítsa el az extra ágakat, amelyek zavarják a másikat. Fontos, hogy ne hagyja el az ágak leveleket, mert a thua nincs alvó vese, és a “meztelen” ágak általában kiszáradnak. Ezenkívül a hígítás javítja a légáramlást.

A gömbölyű thuu megfelelő vágása olyan lépéseket tartalmaz:

 • Szerszámkészítés. A metszést csak nagyon éles eszközökkel kell elvégezni.
 • A szakácsok ellenőrzése. Szükséges az összes száraz, beteg és sérült gallyak azonosítására, szintén menekülni, megsértve a növény formáját.
 • Az azonosított betegek eltávolítása sérült hajtások.
 • Javító fodrász – vágó ágak, amelyek megszakadnak.

A metsző növényeket felhős napon kell elvégezni. Az eljárás után a bokrok öntöttek vízzel.

A hideg, a fiatal palánták borítottak bukott lombozat, édesem. A hőmérséklet -5 fokos csökkenésével a bokrok burkolatával vagy más megfigyelő anyagával vannak ellátva, így a fiatal bokrok télen nem fagynak le.

Felnőtt növények fagyállóak és nem kell fedezni.

Gömbölyű TUI: leírás, típusok és növekvő

A tenyésztési módszerek

Ezek több módszerrel is megszorozódhatnak:

 • Magok. Ez a fajta reprodukció ritkán alkalmazzák, mivel a TUI termesztése több évig tart.
 • A kiemelés a legnépszerűbb módja. A dugványok reprodukcióját általában tavasszal végezzük el +17 fokos hőmérsékleten:
  • A dugványokat a széles körű oldali ágakból vágják;
  • A dugványok vágásait a “heteroaceuxin” növekedésének stimulálásával kezeljük;
  • Készítse elő a tápanyag szubsztrátot a perlit, a vermikulit, tőzeg és a homok egyenlő arányban;
  • A dugványok körülbelül 3 cm mélységbe mélyülnek;
  • Leszállás után rendszeresen permetezniük kell őket vízzel. Miután a Chenkov megjelenik a gyökereknek, nyitott földre átültetik őket.
 • Bokor. A hó után tavasszal végezzük, általában április végén. Megoszthatja a bokorot, ha az üzem gyökérrendszere jól fejlett és autonóm. Ha a gyökerek rosszul fejlődtek, meg kell vágniuk őket, és ez a bokor megsemmisítését okozhatja.
 • Szaporodás vízszintes láncok. A fokozatok a bokor alján lévő ágak és a talajra irányulnak. Ezek a talajhoz vannak rögzítve, és öntsük. A gyökeresedés csak egy év alatt fordul elő, amikor a fiatal hajtások nőnek a hornyok. Aztán új bokrokba oszlik, és a földre helyezünk.

Gömbölyű TUI: leírás, típusok és növekvő

Gömbölyű TUI: leírás, típusok és növekvő

Betegségek és kártevők

Tui-ban, mint bármely növény, betegségek előfordulhatnak vagy káros rovarok. Leggyakrabban ilyen problémák vannak.

 • Túlzott megtermékenyítéssel, gyökérégések fordulhatnak elő. A tűk sárga. Ennek elkerülése érdekében egyértelműen be kell tartania a szabályokat a takarmányozás során.
 • A felesleges nedvesség a fitooflorin betegségéhez vezet. Első csodálatos gyökérrendszer, majd fokozatosan a betegség felemelkedik a koronába. A tűk szürke lesz, puha, és maga a bokor elhalványul. Közel a bokor érezte a rothadt szagot. A phytoofllora kezelése nagyon nehéz, könnyebb megakadályozni. Annak megakadályozására, hogy rendszeresen laza talajt és öntözést kell biztosítani, hogy gombaölő szereket készítsen. A cserje károsodása jobban ásni és éget, és megváltoztatja a talajt.
 • A Phytophlore mellett a TUI lehet ilyen gombás betegség, mint egy gomba tuteik, amely befolyásolja a törzset, behatolt a sebek. Ez a bokor halálához vezet. A megelőzésre bordó folyadékot kell permeteznie. Az ágakat a gomba el kell távolítani.
 • A növény korai tavaszi ágai néha düh. Kezelés nélkül, hajtások meghalnak. A megjelent unalmas ágakat meg kell vágni, a bokor körüli földet megszórjuk a Krona Fundazol mészkő és beporzásával.

Ezek leggyakrabban befolyásolják az ilyen rovarirtókat.

 • Toy Tla. A vereség jele a sárga tűk megjelenése. Leginkább a TLL az alsó ágakat ütközik. A kártevők megsemmisítése alkalmazza a permetezést a “karbofosokra”.
 • MOL Pestry – kicsi (kb. 4 mm), de nagyon veszélyes rovar. A móló veresége a bokor felső ágainak megszüntetéséhez vezet, míg a tű drone lesz. A Mole megelőzésére és ellenőrzésére ajánlott többször is inszekticid készítményekkel tölteni. Csináld jobb nyáron – június végén.
 • Szürke pásztor, ami károsítja az otthont, amikor hernyóvá válik. A “Bitonsibatsillin” és a “Lepidoocid” vagy a “DUTIKS”, “FUFANON”.
 • Bogarak-tengelykapcsoló kár, mert táplálják őket. Betegség esetén a “Fufanon”, “Decis” talaj permetezése.

Gömbölyű TUI: leírás, típusok és növekvő

Gömbölyű TUI: leírás, típusok és növekvő

Gömbölyű TUI: leírás, típusok és növekvő

Használat a tájtervezésben

Sharovy Tyuyo széles körben használják a tájkép kialakításában. A fajta fajta lehetővé teszi, hogy bármilyen tervező készítményekben használható:

 • magányos leszállásokban;
 • egy osztályú csoportos kirakodásokban;
 • vegyes készítményekben különböző fajták felhasználásával;
 • élő sövényként;
 • A kőkertek (ROCARY) tervezéséhez;
 • Különböző méretű alpesi csúszdákban.

Az egyidejűleg és az élők számára, többnyire átlagos és magas fokozatok. A törpe bokrok leggyakrabban az alpesi csúszdákban és a rockerekben, vázában termeszthetők és bármilyen helyen vannak, például az erkélyre.

Thuja jól néz ki a virágzó növényekkel és más tűlevelekkel kombinálva. Ő díszíti virágágyásokat és virágágyásokat, rajzoljon határokat. A bolyhos bokrok tökéletesen kombinálhatók olyan dekoratív elemekkel, mint a szobrok, gyönyörűen néznek a kövek helyére.

Gömbölyű TUI: leírás, típusok és növekvő

Gömbölyű TUI: leírás, típusok és növekvő

TUI, díszesen vágott formájában különböző számok, hozzon létre egyedi kompozíciókat, és adjon semmilyen táj egyedi eredetiséget.

A következő videóban vársz egy gömb alakú autó vágására.

Kamat cikk
( Még nincs értékelés )
Ossza meg barátaival
123
Megjegyzés hozzáadása