12 Legjobb eperfajták Szibéria számára

*A legjobbak áttekintése a szerkesztők szerint. A kiválasztási kritériumokról. Ez az anyag szubjektív, nem reklám és nem vásárlási útmutató. Vásárlás előtt konzultálni kell egy szakemberrel.

Az eper a gyerekek és a felnőttek egyik kedvenc gyümölcse. Sokoldalúan képzett. Frissen fogyasztva, fagyasztva, kompót, lekvár, dzsem, dzsemek, szörpök készítéséhez felhasználva. Az eper jól keveredik más bogyós gyümölcsökkel, alkalmas különböző desszertek készítésére. Ízük és zamatuk mellett egészségügyi előnyökkel is járnak. A gyümölcsök ásványi anyagok és vitaminok forrásai, amelyeket az egészséges táplálkozásban használnak.

A bogyó erős természetes antioxidáns. Megtisztítja a szervezetet a méreganyagoktól és megakadályozza a korai öregedést. A termék jótékony hatással van az emésztési folyamatra, valamint vizelethajtó és izzasztó hatású. Az anyagcsere felgyorsítására, vashiány esetén, az immunitás javítására használják. A diétás bogyónak hashajtó hatása van és zsírt éget.

Ma már az év bármelyik évszakában lehet epret vásárolni. A legegészségesebb bogyók azonban azok, amelyeket házilag, ellenőrzött műtrágya- és adalékanyag-felhasználással termelnek. Az ország középső részén élő kertészek számára egyáltalán nem okoz gondot a gondozása. Szibéria más tészta. A nehéz időjárási körülmények nem teszik lehetővé a hagyományos fajták termesztését. Különleges fajokat tenyésztettek ki a régió számára, amelyek minden időjárási tényezőnek ellenállnak és gazdag termést hoznak. Íme 12 eperfajta, amelyek a legjobban illeszkednek Oroszország szibériai körzetéhez.

A legjobb eperfajták rangsora Szibéria számára

Jelölés hely név Értékelés
A legjobb hazai eperfajták Szibéria számára 1 Fesztivál 5.0
2 Tündér 4.
3 Omszk korán 4.
4 Napos rét 4.
5 Tanyusha 4.
6 Első osztályosok 4.
A legjobb importált eperfajták Szibéria számára 1 Junia Smades 5.0
2 Elsanta 4.
3 Talisman 4.
4 Lord 4.
5 Zephyr 4.
6 Idun 4.

A legjobb hazai eperfajták Szibéria számára

Fesztivál

Értékelés: 5.0

Festivalnaya

Az orosz tudósok által nemesített legjobb fajta a “Festival” eper volt. A tenyésztési eredmények állami nyilvántartásába 1965-ben kerültek be. A kora és az új, modern fajták széles választéka ellenére a bogyó nem veszítette el népszerűségét, és ma már az ország különböző régióiban magánterületeken és mezőgazdasági területeken található. A zord szibériai éghajlaton a szamóca túléli az alacsony hőmérsékletet, a korai fagyokat, a hűvös nyarat és a hideg nyarat.

Fagyálló, igénytelen. A bokrok magasak és kompaktak. A virágszárak vastagok és erőteljesek, nem hajlamosak a bogyók súlya alatt elállni. A terméskötés június közepén kezdődik és kora ősszel ér véget. A bogyók oválisak, kissé hosszúkásak. Élénkvörös bőre jellegzetes fényes csillogással rendelkezik. A gyümölcshús lédús és finom, de sűrű, így a tárolás és szállítás során is megőrzi alakját. A desszert ízét 4,7 %-ra értékelték. Édes, laktózmentes, alacsony savtartalommal.

A bogyókat friss formában használják fel. Könnyen túlélik a szállítást, megőrizve vonzó megjelenésüket. Ezeket konzervek készítésére használják. A gyümölcs nem puhul meg, nem válik péppé. Nem veszítik el alakjukat a kiolvasztás során.

Előnyök

 • sokoldalú kulináris felhasználás;
 • Vezető C-vitamin-tartalom
 • könnyű bogyószedés sérülés nélkül;
 • a palánták legjobb túlélési aránya.

Hátrányok

 • nem azonosított.

Tündér

Értékelés: 4.9

Tündér

A második helyezett egy olyan fajta, amely a legszélsőségesebb fagyok esetén is jól teljesített. 1970-ben tenyésztették ki. A “Fairy” kiváló ízű és illatú. Egy másik előnye a bőséges gyümölcsössége. 1 bokor termése akár 1,5 kg bogyó, amelynek tömege eléri a 40 g-ot. Kicsi, felálló bokrok. A virágszárak erősek és tartósak. A növények nem igényelnek összetett gondozást. Sötétvörös fényes bőr. Lédús, vastag hús.

Olvasson tovább  9 legjobb kínai talajművelő gépek

Június második évtizedében érik. Hosszú ideig megőrzi friss megjelenését. Az epret teljes kiőrlésű lekvár készítéséhez is használják, mivel a hőkezelés nem változtatja meg az alakját.

A “Fairy”-t a termelők több generációja tesztelte. A kereskedelemben széles körben használják őket. Ellenálló a betegségekkel és kártevőkkel szemben. Ha a lombozat megsérül, a növény gyorsan helyreáll. A környezeti feltételekhez való alkalmazkodóképesség nemcsak az állami termesztési nyilvántartás által ajánlott területeken (Nyugat-Szibéria, Volgo-Vyatsky, Kelet-Szibéria), hanem az ország más régióiban is népszerűvé tette a szamócát.

Előnyök

 • magas terméshozamú fajta;
 • fokozott télállóság;
 • univerzális használat;
 • könnyű ápolás.

Hátrányok

 • nem azonosított.

Omszkaja korai madár

Értékelés: 4.8

Omszkaja korai madár

A harmadik helyen – télálló fajta 95-100%-os túlélési aránnyal a kiültetés után. Rövid érési idő. A növény félig szétterülő, sűrű lombozatú. A virágszárak a lombozat alatt helyezkednek el. Ugyanaz az alak, kissé lapított bogyók. Bőr fényes. Néhány mag. Rózsaszínű hús, lédús, közepes állagú. A gyümölcsök magas koncentrációban tartalmaznak C-vitamint. A kóstolási minőség közel áll a maximális értékeléshez.

A bokrok mérsékelten terjednek. Alacsony virágszárak, amelyeket a levelek védenek a madaraktól. Szilárdak, nem fekszenek a földre az érett bogyók súlya alatt. A termés jól tolerálható a hosszú távú szállítás során, és további feldolgozás nélkül 5 napig stabil marad. A fajta rendelkezik a nehéz éghajlati övezetekben történő ültetéshez szükséges összes tulajdonsággal. A nyugat-szibériai régió állami nyilvántartásában szerepelnek. A vizsgálati évek alatt nem volt fagykár.

Az “Omskaya early” magán kertekben és gazdaságokban használatos. Könnyű hozzáférhetősége és magas termőképessége miatt az egyik legnépszerűbb szibériai burgonyafajtává vált.

Előnyök

 • Állandóan magas hozamok;
 • Kiváló minőségű íz;
 • egyszerű agronómiai gondozás;
 • szállíthatóság.

Hátrányok

 • nem azonosított.

Napos rét

Értékelés: 4.7

Napos rét

Negyedik helyezett az a fajta, amelynek jellemzői közel állnak a maximális kóstolási pontszámhoz. Nemcsak a fagyot, hanem a szárazságot és a hőséget is jól tűri. A legtöbb betegséggel szemben ellenálló, és nagyon kevés kártevővel szemben. 2000-ben mutatták be Barnaulban. Maximálisan alkalmazkodott a szibériai körülményekhez, és magas terméshozamával gyönyörködteti a nyaralókat.

A nagyszámú bajuszszálak megkönnyítik a növény kereskedelmi célú szaporítását. Magas, erőteljes, közepes méretű, sűrű lombozatú cserjék. A kocsányok úgy helyezkednek el, hogy a gyümölcs viszonylag gyorsan leszedhető legyen. A bogyók hosszúkásak, pirosak és fényesek. Testes, édes ízű, erős aromával. Átlagos súlya 20 g, maximális súlya 40 g. Az első gyümölcsök június végén érnek.

Sokoldalú használat. A bogyós gyümölcsöket frissen, tartósításra, fagyasztásra használják. Hosszú távú szállítás esetén is megőrzik rendezett megjelenésüket. A termelékenység és az alacsony karbantartási igény párosul, ami ezt a viszonylag fiatal fajtát népszerűvé tette az amatőrök és a szakemberek körében.

Előnyök

 • könnyű betakarítási folyamat;
 • tolerancia a különböző körülményekkel szemben
 • Jellegzetes eperízét;
 • Jó eltarthatóság kezelés nélkül.

Hátrányok

 • nem azonosított.

Tanyusha

Értékelés: 4.6

Tanyusha

Ebben a kategóriában az ötödik helyen a remontáns eper áll, amelynek élénk édes-savanyú íze és gazdag aromája van. A télállóságot nemcsak a kutatóközpontokban, hanem az üdülőterületeken és a mezőgazdasági termelők földjein is tesztelték. Ezen paraméter mellett a növény nagyon jól tűri a szárazságot és a hőséget. A gyümölcsöket frissen vagy feldolgozva fogyasztják. Szétszórt, szépen virágzó bokrok. A bogyók kicsik, tompa kúp alakúak, mélyvörös színűek. Könnyen leválasztható betakarítás közben.

Szakértői kóstolási pontszám – 4.6. A “Tanyusha” ellenáll a szürkerothadásnak, a szamóca atkának és a szürke atkának. Nincs megnövekedett gondozási igény. Gazdag terméshozamát a kiváló ízű, piacképes gyümölcsök garantálják a megfelelő termesztési technikák alkalmazásával. A bogyók a betakarítás után megőrzik alakjukat, és feldolgozás nélkül hosszú ideig eltarthatók. A szállítással szembeni toleranciája alkalmassá tette kereskedelmi felhasználásra.

Olvasson tovább  10 Legjobb paradicsomfajták az Urálban

Nemcsak az íze tette népszerűvé ezt a fajtát. Sok kertész megjegyzi, hogy ez egyike azon keveseknek, amelyek állandó emberi beavatkozás nélkül is képesek ellenállni az időjárás viszontagságainak.

Előnyök

 • alkalmazkodás bármely éghajlathoz
 • lédús, közepesen tömör hús;
 • a gyümölcs vonzó megjelenése;
 • magas szakértői értékelés.

Hátrányok

 • nem azonosított.

Első osztályosok

Értékelés: 4.5

First Lady

A hatodik fajta a felülvizsgálatban a “Fairy” és a “Torpedo” keresztezése, amely jobb íz- és teljesítményjellemzőkkel rendelkező epret eredményezett. Ajánlott területek: Kemerovo, Omszk, Tomszk, Tyumen, Novoszibirszk, Altaj Kraj, Kemerovo, Omszk, Tomszk, Tyumen, Novoszibirszk. Sok kertész kedveli őket édes és savanyú ízük miatt. Íze nem étvágygerjesztő és frissítő. A hús nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaz. A bokor erőteljes, felálló.

Szabályos alakú, tompa-kúp alakú bogyók. Az első betakarításkor a súlyuk 35 g, később 10-15 g. A növény szíve közepesen sűrű és az íze világos. A bogyók szedés után szárazak maradnak. Leginkább friss fogyasztásra használják. Finom válogatott lekvárok és dzsemek. Az “első osztályú” széles körben használják a főzésben különböző desszertek összetevőjeként.

A fajta az állami kísérletek során ritkán szenvedett kártevők által okozott károkat. A kertészek megjegyzik a betegségekkel, hideggel, szárazsággal, esővel szembeni ellenállóképességet.

Előnyök

 • 100%-os csemete túlélési arány;
 • stabil termésképződés;
 • fagykárokkal szembeni ellenállás;
 • igénytelen a talajjal szemben.

Hátrányok

 • Nem bírja a hosszú szállítást.

A legjobb importált eperfajták Szibéria számára

Junia Smades

Értékelés: 5.0

Junia Smades

Az első helyen – a balti tenyésztők terméke, amely több mint egy tucat éve keresett a kertészek körében. A bokrok erősek, félig elágazó tetejűek. A virágszárak a levelek alatt helyezkednek el, így a bogyók nem láthatók a madarak számára, és kevésbé vannak kitéve a közvetlen napfénynek. Erős gyökérzet a harmadik évben teljesen kifejlődött. Nagy terméshozamú növényeket termel. Akár 1 kg bogyó növényenként.

A szimmetrikus gyümölcsök átlagos tömege 30 g. A bőr feszes, így a kártevők nem harapják meg könnyen. A hús élénkpiros és illatos. A szakértők és a termelők “A+” minősítést adnak az ízére. Édessége nem cukros, enyhe savassággal. A gyerekek nagyon szeretik a friss epret feldolgozás nélkül. Széles körben használják desszertek, lekvárok, dzsemek főzésére.

A megfelelő termesztési gondoskodás biztosítja a minőségi termést, a jó szállíthatóságot és a feldolgozatlan gyümölcs hosszú eltarthatóságát. A növénytermesztő híres az alacsony erőfeszítéséről. A tavaszi fagyokat jól tűri; ritkán szenved lisztharmattól, lisztharmattól vagy gombabetegségektől. Az érett gyümölcsök nem hullanak le.

Előnyök

 • kiváló íz és aroma;
 • magas fagyállóság;
 • magasabb hozamok;
 • könnyen ápolható.

Hátrányok

 • nem azonosított.

Elsanta

Értékelés: 4.9

Elsanta

Az ezüstöt a kereskedelmi célú termesztés referenciájaként elismert középkorai fajta kapja. Holland tudósok fejlesztették ki 1975-ben, és ma már Európa földterületeinek 50%-át művelik vele. A fajtát 2007-ben felvették az Orosz Föderáció állami nyilvántartásába. Kiváló télállósággal rendelkezik, ezért az orosz nemesítők a szibériai régió kertjeibe és gazdaságaiba ajánlják.

Magas terméshozam szabadföldön és üvegházban, fóliaalagútban, melegágyban egyaránt. Első érés május végén/június elején. A termés 3 hétig tart. A szamóca felálló és közepes magasságú. Erős virágszárak a levelek magasságában. Érdes, kerekded-kúpos bogyók. Mélyvörös színt kapnak, fényes csillogással. Az aroma jellegzetes és intenzív.

A kóstolási pontszám 4,7. Kiváló desszertízének köszönhetően az epret feldolgozatlanul fogyasztják, bár konzerválásra is optimálisan alkalmas.

Előnyök

 • külsőleg vonzó;
 • A bokrok tömörített ültetése;
 • ellenáll a rothadásnak és a kártevőknek;
 • Hosszú távú szállításra alkalmas.

Hátrányok

 • nem azonosítják.

Talizmán

Értékelés: 4.8

Talisman

A harmadik a skót származású eper, amelyet a legnagyobb terméshozamú európai fajták keresztezésével nyertek. A múlt század 70-es éveiben került be az állami nyilvántartásba, és még az új fajok fejlődésével sem veszíti el népszerűségét a kertészek körében. Nagyfokú fagyállóságának köszönhetően a legjobban megfelel a szibériai zord körülményeknek.

Olvasson tovább  A 9 legjobb gáztartály

Erős, nagy virágszárak a levelek alatt. Közepes bokor sok rozettával. A kerek, henger alakú bogyók tömege legalább 20 g. Az illatos gyümölcshús lédús. Ízvilágos és testes.

A “Talisman” gyakorlatilag immunis a gyakori betegségekre. Tökéletesen tűri a fagyokat, nem igényel további védelmet az alacsony hőmérséklet ellen. A gyümölcsöt frissen vagy feldolgozva használják fel. Dzsemek, lekvárok, szirupok készítésére, desszertekhez való hozzáadásra használják. A mérsékelten sűrű magszerkezet lehetővé teszi a bogyók különböző távolságokra történő szállítását a fogyasztói vonzerő csökkenése nélkül.

Előnyök

 • piacképesség;
 • Minden típusú feldolgozásra alkalmas;
 • nagyfokú szállíthatóság
 • szerénység a művelésben.

Hátrányok

 • nem található.

Lord

Értékelés: 4.7

Lorde

A negyedik helyen egy középérésű fajta áll, amelyet angol tudósok nemesítettek, és amely a múlt század végén vált hazánkban híressé. Minden éghajlati viszonyhoz alkalmazkodik, ezért népszerű a déli régiókban, a központi régiókban, az Urálban és Szibériában, ahol különösen szélsőséges fagyos tél van. A szakértői értékelés szerint a “Lord” nagy potenciállal rendelkezik, és jövedelmezősége 100-134% között mozog.

Erős, nagy, terjedő bokrok, üvegházban és szabadföldön egyaránt termeszthető. Akár 15 virágszár is kialakulhat, mindegyik 5-6 petefészket hordozhat. A gyümölcsök súlya eléri a 100 g-ot. Átlagos hozam: 30g. Élénkpiros, fényes bogyók, fényes csillogással és tompa kúp alakkal.

A télálló fajta nem hajlamos a levélbetegségekre és a gyümölcsrothadásra, kártevőkre. Betakarítás június végén. A termés akár 4 hétig is eltarthat. Megfelelő gondozás mellett a stabil termelékenység 10 évig garantált, 3-4 évenkénti megújítás nélkül. Sűrű textúrájuk jó tárolási és szállítási tűrőképességet biztosít.

Előnyök

 • Magas télállóság;
 • az alak és a méret egységessége;
 • Univerzális konyhai felhasználás
 • Kóstolási pontszám: 4.6 az 5-ből.

Hátrányok

 • nem azonosított.

Zephyr

Értékelés: 4.6

Marshmallow

Az ötödik helyen a dán tudósok által létrehozott fajta áll. A gyümölcs gyorsan érik, gazdag termés és nagy gyümölcsméret jellemzi. Személyes és kereskedelmi használatra. A bogyók a betakarítás után szárazak és tiszták maradnak, hosszú távolságokra szállíthatóak. A “Zephyr” az ipari termelésben használatos, mivel a gyümölcsök nem bomlanak le, nem veszítik el alakjukat.

A bokrok meglehetősen kompaktak. A virágszárak a sötétzöld ovális levelek alatt helyezkednek el. Az érett bogyók nem pihennek a földön. A gyümölcsök 40-50 g-osak, és elérik a 60 g-ot. Az aratók terméshozama növényenként 1 kg. Bőr közepesen sűrű. Illatos, piros hús. Testes, édes íz, túl sok sav és zamat nélkül.

Jó kültéri, üvegházi és üvegházi termesztéshez. június 20-ig érik. Az északi régiókban elviselik a korai fagyokat és a kemény teleket. Ellenáll a betegségeknek. Minimális megelőző gondozással gyakorlatilag sérthetetlen a kártevőkkel és a károsodásokkal szemben.

Előnyök

 • kiváló bemutató
 • a terméskötés stabilitása;
 • desszert édes íze;
 • a külső körülményekhez igazodva.

Hátrányok

 • nem azonosított.

Idun

Értékelés: 4.5

Idun

Az előző díjazotthoz hasonlóan a dán nemesítők által létrehozott korai érésű fajta zárja az áttekintést. A szibériai kertészek nagyra értékelik magas ízminősége, terméshozama, betegségekkel szembeni ellenállóképessége miatt. Igénytelen és minden talajra alkalmas. A bokrok sűrűek és tömörek. A kis, kerek bogyók elérik a 20-25 grammot. Málnavörös bőr. Lágy, zsenge magja miatt a friss fogyasztásra, valamint édes mártások, lekvárok és desszertek alapanyagainak előállítására alkalmas fajta. Édes, enyhe savassággal.

A zord körülményekre nemesített fajta a gyakorlatban is igazolja tulajdonságait. Nem érinti a szamóca atka, a lisztharmat vagy a levélfoltosság betegsége. A levelek gyorsan regenerálódnak a sérülések és a metszés után, ami egy újabb előny.

Az ‘Idun’-t évtizedek óta választják a kertészek édes bogyótermése miatt. Nem fázik, túléli a szélsőséges hideget, jól fejlődik és jól érik a hűvös, hőmérséklet- és páratartalom-változással járó nyárban is.

Előnyök

 • jellegzetes világos íz;
 • Erős immunitás a betegségekkel szemben;
 • egyenletes alakú, azonos bogyók;
 • Húsos, lédús hús.

Hátrányok

 • Rosszul tűri a szállítás során.
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: