5 legjobb szeptikus tartályok nem állandó lakásokhoz

*A szerkesztők szerint a legjobbak áttekintése. A kiválasztási kritériumokról. Ez az anyag szubjektív, nem reklámnak szánják, és nem szolgál vásárlási útmutatóként. Kérdezzen meg egy szakembert vásárlás előtt.

A szennyvízprobléma megoldása érdekében a hálózati vízelvezető rendszer hiányában a vidéki házak és nyaralók tulajdonosai különböző módokon és technológiákhoz folyamodnak. Ha kifejezetten szezonális lakhatásról beszélünk, ahol nem szándékozik egész évben élni, sokkal könnyebb autonóm csatornát szervezni. Az Expertology magazin szerkesztősége áttekintést nyújt a szeptikus tartályok és hasonló létesítmények legjobb lehetőségeiről a nem lakóterületek számára.

Hogyan válasszuk ki a szeptikus tartály nem állandó lakhatás számára

Kezdjük azzal, hogy tisztázzuk az állandó és a nem állandó szeptikus tartályok közötti különbséget, mivel ezzel kapcsolatban van néhány tévhit.

Nem a tartály kapacitása a legfontosabb, sem az, hogy a szeptikus tartály mennyi szennyvizet képes feldolgozni egységnyi idő alatt. A döntő kérdés itt az, hogy a szeptikus rendszer igényel-e állandó villamosenergia-csatlakozást és/vagy a felhasználó által végzett rendszeres ellenőrzést.

Biológiai kezelőállomások (aerob szeptikus tartályok)

a legjobb és leghatékonyabb kezelést egy teljes biológiai tisztítóberendezés biztosítja. A “növény” szó itt konvencionálisan értendő; valójában néhány méteres nagyságú növényről van szó.

Probléma több dologgal egyszerre. Ezekben a szeptikus tartályokban a szerves hulladékot aerob baktériumok dolgozzák fel, amelyeknek oxigénhez való hozzáférésre és bizonyos környezeti feltételekre van szükségük. Ehhez, valamint ahhoz, hogy az ilyen állomás minden funkcióját biztosítsa, a szeptikus tartály állandó csatlakoztatására van szüksége a villamos energiához. Ha egy ilyen rendszert leállítanak és hosszú időre otthon hagynak, a baktériumkolóniát elpusztítják, és hetekbe telik, mire visszatérve regenerálódik.

Egy másik fontos pont – az ilyen szeptikus tartályok banális drága, és egy ideiglenes szezonális tartózkodási egyszerűen nem igazolja a költséget. Tehát minden előnye ellenére egy teljes értékű szeptikus ilyen célokra nem a legracionálisabb megoldás.

Anaerob szeptikus tartályok

Ez egy teljesen autonóm tisztítószerkezet, amely szintén baktériumtelepeket használ a szerves hulladék feldolgozására, de mindezt levegőhöz való hozzáférés nélkül teszi. Ezenkívül az ilyen szeptikus tartályok nem igényelnek állandó villamosenergia-csatlakozást a funkcionális egységek, például a szivattyúzás stb. biztosításához. A frakciók szétválasztása természetes módon történik, főként az ülepedés miatt.

Az ilyen rendszerek hátránya, hogy nem biztosítanak olyan magas fokú tisztítást, mint a teljes értékű szennyvíztisztító telepek. A keletkező tisztított szennyvíz még csak nem is újrafelhasználásra szánt használati víz. A tisztított szennyvíz hasznosításához további szűrő- és vízelvezető rendszerre van szükség. De a legtöbb esetben, a nem állandó lakóhely, még a készülék maga is anaerob szeptikus tartály egy vízelvezető rendszer kevesebbet fog kerülni, mint egy aerob szennyvíztisztító telep.

Gyűjtőtartályok

A legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás egy nyári ház vagy vidéki ház számára, ahol nem állandó szezonális tartózkodás várható. Gyakran az egyszerű tárolótartályokat is szeptikusnak nevezik, de ez nem helytálló.

Ez nem szeptikus tartály – ez valójában a pöcegödör egy technológiai változata, és rendszeres és gyakori szivattyúzást igényel egy pöcegödörszállító teherautó által, mivel megtelik. A szeptikus tartályok esetében az ilyen szivattyúzásra évente legfeljebb egyszer van szükség, míg a tárolótartályok esetében gyakrabban van szükség ilyen eljárásra.

Olvasson tovább  8 legjobb medence porszívók

Még ennek is megvan az az előnye, hogy az elvezetendő szennyvíz kémiai összetételét és típusát a tárolótartályok alapvetően nem korlátozzák. Az egész konglomerátumot egyszerűen egy lezárt tartályban tárolják majd, és egy szennyvízszállító teherautó rendszeresen kiszivattyúzza.

A felülvizsgálat során csak az orosz gyártmányú anaerob szeptikus tartályokat vesszük figyelembe.

5 legjobb szeptikus tartályok nem állandó lakásokhoz

Jelölés Helyszín Név Ár
Az 5 legjobb szeptikus tartályok félig állandó lakhatáshoz 5 Eurolos Eco 66 310 €
4 Thermit Pro 26 200 €
3 Biophor Profi 26 900 €
2 Septobak BIO 41 500 €
1 Bárok Bio 88 600 €

Evrolos Eco

Értékelés: 4.5

EUROLOS ECO

Az Eurolos szeptikus tartályokat az azonos nevű orosz cég gyártja, és több üzemmel és kiterjedt irodahálózattal rendelkezik országszerte.

Az Eco a szeptikus tartályok teljes választékát kínálja az Eurolos termékcsaládban. Az egyes modellek mérete és kapacitása eltérő, de az elv ugyanaz.

Az Evrolos Eco – egy klasszikus, teljesen autonóm és energiafüggetlen, átfolyós szeptikus tartály típusa – működési elve szerint. A szeptikus tartály teste kiváló minőségű polipropilénből készül, automatizált eljárással hegesztve, amely kiküszöböli az emberi tényezőből adódó hibákat.

Hengeres, vízszintes testforma. Ez az alak lehetővé teszi, hogy a tartály egyenletesen támaszkodjon a talajra, ami ráadásul megakadályozza, hogy deformálódjon. A test belsejében bordák vannak a maximális stabilitás érdekében. Ezek egyben rekeszelválasztóként is szolgálnak. Összesen három rekesz van, amelyek túlfolyókkal, be- és kivezetésekkel, valamint két szerviznyílással vannak felszerelve a tetején.

A működési elve a szeptikus itt és a továbbiakban szinte azonos lesz az összes többi anaerob modellek a felülvizsgálat, kisebb különbségekkel. A szennyvíz az első tartályban leülepszik, a legdurvább frakció az aljára ülepedik. A második szakasz a szerves anyagokat anaerob baktériumok segítségével bontja le. A harmadik szakasz a szennyvíz végső tisztítását végzi el, hogy a szennyvíz a talajba történő elhelyezéshez az egészségügyi szabványok szerint elfogadható állapotba kerüljön.

Az Eurolos Eco termékcsalád 8 modellt tartalmaz. A legkompaktabb változat kapacitása legfeljebb 0.6 cbm. m szennyvíz, ami egyszerre akár három ember befogadóképességének is megfelel. Ami a szanitereket illeti, ez hagyományosan két csap és egy WC. Ez a modell 2022 júniusában alig több mint 60 ezer forintba kerül. rubel.

A legtermelékenyebb változat akár 3 köbcentimétert is képes kezelni. m szennyvíz, ami már egy nagy ház 15 lakos számára. A szaniterek feltételes elrendezése: 7 csap, 3 WC, 3 zuhanyzó/kád, 3 mosógép. 173k áron. rubel.

A termékcsalád legkisebb szeptikus tartálya 117 kg súlyú, és a következő méretekkel rendelkezik 1.71.51.2 . A legerősebb – 367 kg, azonos szélesség és magasság, de a hossza keskenyebb 7.5 .

A szeptikus tartály belsejében nem tartalmaz fém vagy más, gyors korrózióra hajlamos anyagból készült elemeket. A készülék élettartama ezért akár 50 év is lehet.

Háromévente ki kell szivattyúzni az iszapot, és szemrevételezéssel ellenőrizni kell a második rekesz kefés biogázának állapotát.

Előnyök

 • a tervezés egyszerűsége;
 • tartósság, a talajnyomás egyenletes terhelése;
 • A tartályban nincsenek fém alkatrészek;
 • Tartósság – akár 50 év;
 • Csak 3 évente igényel karbantartást.

Hátrányok

 • viszonylag magas ár.

Thermite Pro

Értékelés: 4.6

TERMIT PROFIL

A Thermit szeptikus tartályokat az orosz PK Multplast Ltd. vállalat gyártja. A “Profi” egy sor különböző kapacitású Termite anaerob szeptikus tartályok sorozata. Az elv hasonló az előző modellhez, itt vannak a sorozat fontos különbségei.

Olvasson tovább  11 legjobb elektromos szaunakályha

A teljesen energiafüggetlen, önellátó változatok az S. Ezek alkalmasak olyan szintű talajvíz, amely nem igényel kényszerített szivattyúzás. A nem állandó lakóhely és a PR módosításai alkalmasak lesznek, feltéve, hogy a helyszín csatlakozik a villamosenergia-forráshoz. Ezek szintén anaerobok, de emellett szivattyúval is fel vannak szerelve.

A Termite Profi szeptikus tartály burkolata hengeres alakú, hangsúlyos külső bordákkal. A radiális végek rugóhatást hoznak létre a talajnyomás hatékony kompenzálása érdekében. A merevítő bordák akár 80 cm magasak is lehetnek, ami biztosítja, hogy az egység szilárdan a talajban álljon.

A burkolat polietilénből (kizárólag szűz nyersanyagból) készül rotációs öntési technológiával. A módszer nem tartalmaz hegesztési varratokat, így a test 100%-ban vízhatlan, és megakadályozza a szakadást.

az anyag magas kémiai ellenállósága akár 50 éves használatot is biztosít. A gyártó által megadott falvastagság 15-20 cm. A felhasználók azonban észrevették, hogy a valódi vastagságok egyenetlenebbek, és ez részben hátrány is.

a Profi szeptikus tartályok teljes sorozata jellegzetes tervezési jellemzővel rendelkezik – egyetlen univerzális nyakkal, nem pedig kettővel, mint más gyártók számos modelljénél. Emiatt a szeptikus tartály külső része, amely a felszínen jön ki, kevesebb hasznos helyet foglal el a telephelyen. a nyakdarab fedele csuklós és kívülről rögzíthető.

Továbbá, ezek a szeptikus tartályok praktikus fűzőlyukakkal vannak ellátva, amelyek könnyen használhatóak a tartály szállításához és a gödörbe történő leeresztéséhez.

Az előző sorozathoz hasonlóan a Termite Profi termékcsalád is széles méretválasztékot kínál, a minimális, 1-2 fő kiszolgálására tervezett térfogattól a maximális, több mint 10 fő befogadóképességig. Minden más dolog egyenlő, a súlya a szeptikus tartály jelentősen alacsonyabb.

A hátrányok közül különösen az igényes felhasználók megjegyzik, hogy a szeptikus tartály sarkai nem eléggé lekerekítettek, ami a fokozott stressz és az elhajlás kockázatát okozhatja. Ez a kérdés azonban vitatható.

Előnyök

 • alacsony súly;
 • a külső merevítő bordák és a sugárirányú végek;
 • A pincében nincs szükség betonozásra;
 • egy univerzális csap;
 • Zökkenőmentes rotációs képződési technológia;
 • Akár 50 év élettartam;
 • elfogadható ár.

Hátrányok

 • a sarkok nem eléggé lekerekítettek (néhány felhasználó véleménye).

BIOFOR Profi

Értékelés: 4.7

BIOFOR PROFI

Egy másik márka anaerob szeptikus tartályok készült Oroszországban. A fő gyártóüzem Cserepovecben található, a kereskedői hálózat országszerte működik.

Profi sorozat sok szempontból hasonlít ugyanarra a szeptikus tartályok Termite sorozatára. még a külső megjelenésük is hasonló a robosztus külső bordák miatt. Itt is ugyanazt a háztechnológiát alkalmazzák – lineáris, alacsony nyomású polietilénből készült varrat nélküli fröccsöntést. Következésképpen nincs ízületi sérülékenység vagy szakadásveszély.

A szeptikumok működési elve ugyanaz, mint az előzőeké – gravitációs ülepítés, biológiai lebontás és az előtisztított szennyvíz szűrőmezőkre küldése. Teljesen automatikus működés az elektromos hálózathoz való csatlakozás nélkül.

A térfogattól és a kapacitástól függően a szeptikának két vagy három munkakamrája és egy vagy két vályúja lehet.

A Profi sorozatot a módosítások széles skálája képviseli, a napi 350 l (1-2 lakos) és 12000 l/nap közötti kapacitással. Az élettartam hasonló a hasonló technológiai jellemzőkkel rendelkező szeptikus tartályokéhoz – akár 50 év is lehet.

Előnyök

 • zökkenőmentes technológia;
 • masszív külső merevítő bordák;
 • Viszonylag kis súly;
 • könnyen telepíthető;
 • vonzó ár;
 • akár 50 éves használat.

Hátrányok

 • nincs nyilvánvaló panasz a felhasználók részéről.
Olvasson tovább  23 legjobb fajta szamóca szamóca

Septobak BIO

Értékelés: 4.8

SEPTOBACK BIO

Most fontolja meg a szeptikus, amely néhány jelentős különbségek a korábbi modellek és bizonyos körülmények között lehet előnyösebb választani. Ez a sorozat Septobak BIO által gyártott orosz vállalkozás LLC “Septobak”.

A fő jellemzője, hogy ezt a sorozatot eredetileg a legszigorúbb üzemeltetési körülményekre fejlesztették ki. üveggel erősített poliészter műanyagból készült burkolat; a megerősítéshez üveggel erősített műanyagot használnak; a tömítéshez poliészter gyantát használnak. a szeptikus tartály alakja hengeres, erősen lekerekített élekkel, amely egy ciszternára emlékeztet.

Mindezek a pontok azt jelentik, hogy a szeptikus alkalmazkodik az északi szélességeken bármely évszakban történő használathoz. Beleértve a telet, amikor a talaj teljesen fagyott (a szeptikus tartály nem kell konzerválni) és a nyarat mocsaras talajviszonyok esetén. A hengeres forma és a keresztirányú merevítő bordák miatt nem képes ellenállni a talajból eredő nyomáskülönbségnek.

A cső és a nyak minden csatlakozása mindkét oldalon bélelt, hogy a vízzáróság élethosszig tartóan biztosított legyen, és a kezeletlen szennyvíz behatolása a telephely talajába kizárt legyen. Y-alakú ferde túlfolyóelemek láthatók a kialakításban. Ez is hozzájárul a magasabb iszapeltávolítási arányhoz, és így növeli a szűrőmezők élettartamát.

Egy sor Septobak BIO egy széles választék a módosítások, attól függően, hogy a kapacitás. Tartályok 1-től.5-5 köbméter, 2-10-12 ember kiszolgálására alkalmas. Napi 200 liter/fő fogyasztás esetén.

A gyártó hangsúlyozza, hogy az egységes térfogatürítési határértékeket figyelembe kell venni az üzemeltetés során. 150 és 500 liter közötti határérték, a módosítástól függően.

Előnyök

 • Anyag – nagy teherbírású üvegszál;
 • Megerősített szerkezet;
 • Alkalmas mocsaras talajra és északi régiókra;
 • számos tervezési fejlesztés a hatékonyabb működés érdekében;
 • elfogadható ár.

Hátrányok

 • nincsenek kifejezett hátrányok.

Bárok Bio

Értékelés: 4.9

Bárok Bio

A Bars szeptikus tartályokat az orosz Akva Hold Ltd. gyártja. Teljesen önálló, energiafüggetlen, anaerob és nem állandó tartózkodásra leginkább alkalmasak a BIO sorozat modelljei. Ez a sorozat ideális homokos vagy agyagos talajon, alacsony talajvízszintű területekhez.

A szeptikus test az ilyen egységek legelterjedtebb anyagából – alacsony nyomású polietilénből – készül. Elpusztíthatatlan, egyszerre szilárd és rugalmas, könnyű és kémiailag semleges. A korróziómentes alkatrészek és a burkolat anyagának hosszú élettartama akár 50 év élettartamot is biztosít.

Ebben a sorozatban a szeptikus tartályok alakja nem megfelelően hengeres, hanem összetett, kupola alakú végekkel. A varratok a jól kidolgozott technológiának köszönhetően kellően erősek – a felhasználói visszajelzések megfelelő megbízhatóságot jeleznek, és helyes működés esetén nem ismertek szakadási esetek.

Ugyanaz az elv, mint a többi modellnél – három kamra természetes gravitációs áramlással, ahol a szilárd anyagok fokozatosan leválnak és a szennyvíz tisztul. Van egy figyelemre méltó tervezési jellemzője ennek a sorozatnak. A szennyvíz a harmadik kamrában lévő bioszűrőbe egy meredekebb lejtésű csövön keresztül áramlik. Ez az alkatrész csökkenti az áramlási turbulenciát és jobb ülepedést biztosít a biofilterben.

A probléma a szeptikus Bars Bio sorozat az, hogy gyártják őket egy meglehetősen magas küszöbérték a minimális kapacitás – legalább 5 ember. Ez azt jelenti, hogy egy 2500 literes változat minimális térfogata. Elég magas ár, még a minimális verzióért is – majdnem 90 ezer rubel 2022 júniusában. Ez észrevehetően nagyobb, mint más, hasonló jellemzőkkel rendelkező modellek.

Előnyök

 • Könnyű és tartós anyagból készült robusztus ház;
 • optimális forma;
 • viszonylag kis súly;
 • jól átgondolt tervezési jellemzők;
 • 50 év élettartam.

Hátrányok

 • legalább 5 fő részére;
 • viszonylag magas ár;
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: