A 15 legjobb rózsafajta Szibériában

*A legjobbak áttekintése a szerkesztők szerint. A kiválasztási kritériumokról. Ez a dokumentum szubjektív, nem reklám, és nem értelmezhető vásárlási ajánlásként. Vásárlás előtt feltétlenül szükséges a szakértői tanácsadás.

A rózsát kedvelők még a zord éghajlatú régiókban is termesztik. A télálló és robusztus fajták kifejlesztésével e növény termesztése lehetővé vált a szibériai kertekben. Ebben az ellenséges térségben a termelőknek ismerniük és betartaniuk kell az agronómiai szabályokat, valamint gondosan kell kiválasztaniuk a télálló fajtákat.

Minden rózsafajtát számos fajra osztanak, beleértve a különböző fajtákat és hibrideket. Szakértőink elvégezték a kutatást, és összeállították a legjobb virágbundák, kúszónövények és örökzöldek rangsorát ebben a kerti kultúrában, hogy megkönnyítsék a választást a bimbózó rózsatermesztők számára.

A legjobb rózsafajták rangsora Szibéria számára

Jelölés hely Rózsa fajta Szibéria számára értékelés
A legjobb fajta floribunda rózsa Szibéria számára 1 Solero 5.0
2 Cirkusz 4.9
3 Citrom Rokoko 4.8
A legjobb virágzó rózsák Szibériában 1 John Cabot 5.0
2 Jasmina 4.9
3 Hattyúk tava 4.8
4 J. P. Connell (J.P. Connell) 4.7
5 Rosarium Uetersen 4.6
6 Sympathie 4.5
A legjobb hibrid tearózsa Szibéria számára 1 Ashram 5.0
2 Chippendale 4.9
3 Deja vu 4.8
4 Big Purple 4.7
5 Fehér medve 4.6
6 Osiana 4.5

A legjobb szibériai floribunda rózsa

Az ebbe a csoportba tartozó rózsák formájukban és virágszépségükben hasonlítanak a hibrid tearózsákra, de abban különböznek tőlük, hogy bőségesebben és gyakorlatilag megszakítás nélkül virágoznak. Jellemzőjük a jó fagyállóság, valamint a kártevőkkel és betegségekkel szembeni ellenálló képesség.

Solero

Értékelés: 5.0

SOLERO

A német Solero fajta méltán vezeti a legjobb szibériai rózsák rangsorát. Nagyon szép floribunda a virágzás bármely szakaszában. A bokor felfelé nő. Legfeljebb 70 cm magas és 50 cm széles. A Rosa Solero ismétlődő virágzású fajta. A félig matt lombozat sűrűn elrendezett. Színe sötétzöld. Jó ellenálló képességgel rendelkezik a gombabetegségekkel szemben.

A Solero rózsa sűrűn virágos (75-78 szirom). Tál alakúak, átmérőjük legfeljebb 7-8 cm lehet. A Solero színe megkülönbözteti a többi sárga rózsától. Finom citromsárga színű, a közepén intenzívebbé válik. A cserje nem magas, de egész nyáron virágokban bővelkedik.

A Solero ültetése az ágyás oldalára a legjobbnak mondható, mivel szétterülő bokorral rendelkezik. Szakértőink ezt a fajtát azért sorolták a minősítésbe, mert jó fagyállósággal rendelkezik. A Solero rózsa jól bírja az esőt és a napsütést is. Ezek a rózsák nem tartanak a fekete foltosságtól vagy a lisztharmattól.

Előnyök

 • Bőségesen virágzik;
 • Gyönyörű citromsárga színű;
 • Egészséges és szívós;
 • jó télállóság.

Hátrányok

 • illat alig érzékelhető.

Cirkusz

Értékelés: 4.9

CIRCUS

A második helyezett a floribunda Cirrus, a rózsatermesztők kedvence. Az egyenes, bokros bokrok elérik a 80 cm-es magasságot. Bő, bőrszerű lombozat borítja őket. Sötétzöldek, bronzos patinával; egészségesnek tűnnek. Virágok fürtökben. A virágok színei folyamatosan változnak. Általában az éghajlati viszonyokhoz kapcsolódik.

A rügyek hosszúkásak és kúposak. A rózsák közepén rézsárga, a széle mentén lazacrózsaszínűek. A virágzás után mélyvörösre színeződik. A virágok nagyok (37-40 sziromlevél) és meglehetősen nagyok (átmérő – 7-8 cm). Hosszú (50-60 cm) virágzatú, 3-10 rozettából álló virágzattal.

A rózsatermesztők nagyon elismerően nyilatkoznak a fajtákról a véleményükben. Átlagon felüli fagy- és betegségállóságról számolnak be. Megérdemli a helyét a rangsorban, mert bőségesen virágzik, bírja az esőt, és nem fél a tűző naptól. A rózsa a virágzás minden szakaszában gyönyörű. Meglehetősen erős cseresznyeszerű illata van.

Előnyök

 • A virágok színpompásak;
 • A bokor rövid és karcsú;
 • jól bírja az esőt;
 • kellemes illat;
 • Átlagon felüli fagyállóság.

Hátrányok

 • Enyhe bokrosodás lehetséges.

Citrom Rokoko

Értékelés: 4.8

CITROM ROKOKO

A német Lemon Rococo floribunda a harmadik a rangsorban. A bokor felfelé nő és elágazik. 70-100 cm magas és 50 cm széles. A bokor fényes, sötétzöld levelekkel rendelkezik. Lemon Rococo virágzik hullámokban. A rózsák nem romlanak a rossz időjárás alatt, és hosszú ideig vágva maradnak.

Olvasson tovább  12 Top lonc fajták Moszkva régió számára

A fehér és krémzöld között változó színű, akár 41 sziromlevelű virágok bolyhosak. Virágzatba gyűjtik őket. Teljesen elvirágzott állapotban az ősi rózsákhoz hasonlítanak. Minden virágszáron akár 3-5 bimbó is lehet. A rügyek sokáig nyitva maradnak. A citromos Rokoko rózsa illata halvány.

A vélemények szerint a Lemon Rococo bokor nagyon látványosnak tűnik. Az ecsetek a bimbózás különböző szakaszaiban lévő pomponokból állnak. Ezt a fajtát az egyik legjobbnak ítélték a szibériai termesztésre, mivel jól bírja a fagyot, és jó gondozás mellett jól fejlődik a régióban. Ezenkívül penész- és esőálló.

Előnyök

 • Gyönyörű félig virágzó virágok;
 • Jó időjárási tűrőképesség;
 • Fagyállósága nem rossz;
 • A virágok nem romlanak meg sokáig a vágás után;
 • A bokrok jól védettek.

Hátrányok

 • Az esőzés alatt a nehéz keféket meg kell támasztani.

A legjobb ostor rózsa Szibéria számára

Még Szibériában is sok kertész szeretné kipróbálni a kúszó rózsákat. De igyekeznek úgy elhelyezni őket a kertben, hogy más növények ne képezzenek sűrű árnyékot felettük.

John Cabot

Értékelés: 5.0

JOHN CABOT

A fagyálló John Cabot az Index első helyén áll. A bokor erőteljesen nő. 1,2-1,8 m magas, ha szabadon ültetik. És ha a John Cabot-t kúszórózsának nevezzük, akkor akár 2 méter magasra is megnőhet. Ív alakú, tüskékkel sűrűn borított hajtások és világoszöld fényes lombozat.

A széles tál alakú, mahagóni rózsák. Mély rózsaszín vagy lilás-rózsaszínűek. Porzók élénksárga. A rózsák meglehetősen laposak. Kicsit furcsa, de vonzó. Nem lehet levenni a szemünket a bokorról, amikor a virágok teljes virágzásban vannak. Csak az illat hiánya rontja az összképet.

A szibériai kertészek nagyon elismerően nyilatkoznak erről a fajtáról. A rózsa szívós és mindenféle kedvezőtlen időjárási körülményt elvisel. Azt mondják azonban, hogy a hóhatár felett megfagy, így ha kúszórózsaként használják, akkor le kell takarni egy kanyarral. Mivel ez a rózsa akár -35°C-os hőmérsékletet is képes elviselni, méltán érdemli meg a rangsorban elfoglalt helyét.

Előnyök

 • Virágok bősége;
 • jó immunitás;
 • Gyönyörű formájú bokor;
 • könnyű dugványozással szaporítani;
 • fagyállóság.

Hátrányok

 • Illat hiánya.

Jasmina

Értékelés: 4.9

JASMINE

Második helyezett a rangsorban: Jasmine. A termesztési körülményektől és az éghajlattól függően a cserje északnyugaton és Szibériában elérheti a 1,5 métert, délen pedig a 3 métert vagy annál is magasabbat. A hajtások sok tüskével borítottak, merevek, vonakodva hajolnak meg. Enyhén fényes, közepes méretű lombozat sűrűn borítja a hajtásokat.

A rózsák lila-rózsaszínűek. Tál alakúak. Minden virágfürt 10-15 virágot tartalmaz. Illatos, édes illatúak. A hajtások folyamatosan új hajtásokat hoznak, és rügyekkel vannak tele. Az első virágzás egy hónapig tart. A második közelebb van az őszhöz, de nem olyan bőséges. Közöttük az egyes ecsetek kivirágoznak.

A beszámolók szerint minden rendben van ezzel a fajtával, kivéve a bokor alakját és a szárak problémás telelését. És mégis a szakértőink, a rózsa jázmin a legjobbak közé tartozik, mert tökéletesen túléli Szibéria zord körülményeit, ismételt virágzást élvez, és kellemes illata van, amely egy zöld almára emlékeztet. A növény könnyen vágható, a lehető legrövidebb idő alatt nagy bokrot nevel, és gyakorlatilag betegségektől mentes.

Előnyök

 • Hosszú időn keresztül aktívan virágzik;
 • Az illata kellemes;
 • Jó immunitás;
 • fagyálló.

Hátrányok

 • bokor alakú.

Hattyúk tava

Értékelés: 4.8

SWAN LAKE

A rangsorban a nagyvirágú kúszó rózsa Swan Lake következik. Nagyon erős, akár 1,8-3,5 m magas és 1,9 m széles is lehet. Szilárd, erős, sok tövissel borított hajtások. A félig fényes levelek lekerekített alakúak. Sötétzöld színűek.

Terry virágok (40-50 szirom) elérik a 7-9 cm átmérőjű átmérőjét. A félig kinyílt rózsák közepe krémszínű rózsaszínű. A virágok alakja virágzás közben változik, először kúp alakúvá, majd tál alakúvá válnak. A virágok egyenként vagy laza, 4 bimbóból álló bimbókban nőnek. A Swan Lake könnyű és kellemes illatú.

A kertészek megjegyzik, hogy a Hattyúk tava különösen vonzó a félig szaporodó szakaszban. Ugyanilyen érdekes a teljesen kinyílt virág, amely finom, hattyúszárnyas alakú, fehér alsó szirmokkal. Bár ez a rózsa nem tartozik a strapabíró fajták közé, de azért került fel a listára, mert megfelelő gondoskodással Szibériában is termeszthető.

Előnyök

 • A bokor jól nő;
 • A szirmok finom színűek;
 • a virágzás bőséges;
 • A hajtások könnyen vezethetők a támasztékra.

Hátrányok

 • Tüskés bokor.

JP Connell (J.P. Connell)

Értékelés: 4.7

J.P. CONNELL

A negyedik helyen J.P. Connell áll. A bokor felfelé nő. Sokféle dús, élénkzöld levél borítja. A hajtások meglehetősen merevek és sárgászöld színűek. Nem túl erőteljes növekedésű bokor. Több évbe telik, amíg eléri maximális méretét.

Olvasson tovább  A 6 legjobb grillsütő a nyaralójába

Rózsák sárga vagy citromsárga. Közvetlen napfényben krémszínűre fakulnak, de a közepük továbbra is sárga marad. Egyenként jelennek meg, vagy 7 fős csoportokat alkotnak. Tál alakúak. A bimbók nagyszámú szirmot tartalmaznak, és a közepükön piros porzók találhatók.

A rózsafajtáról azt mondják, hogy az első évben erősen hajlamos kiégni. A következő évben azonban mély krémsárga színt vesznek fel. Szakértőink a J.P. Connell rózsát azért vették fel a rangsorba, mert nem tartják nagyon szívósnak és közepesen ellenállónak a főbb rózsabetegségekkel szemben.

Előnyök

 • Finom citromsárga virágok;
 • Magas fagyállóság;
 • nincsenek tüskék.

Hátrányok

 • Nem tartja jól az esőt.

Rosarium Uetersen

Értékelés: 4.6

ROSARIUM UETERSEN

Rosarium Utersen az ötödik helyen áll. A kúszórózsa a kankalinfélék családjába tartozik. A bokor egyenes, erőteljes hajtásokkal rendelkezik. A bokrok 1,5 m szélesre nőnek. Nagyszámú fényes levél borítja őket, amelyek mélyzöldre színeződnek. A bokor 3,5 m magasra nő, de legfeljebb 2 m-re vágható.

A rózsák nagyok, négy szegmensre osztva. Minden virágnak akár 100 szirma is lehet. A rózsák egyenként vagy 5-6 fős csoportokban nőnek. Teljes virágzáskor a szirmok ezüstösre színeződnek. Az érett rózsák erősen kinyílnak, és lapos rózsatövekké válnak (10-12 cm átmérőjűek).

A Rosarium Utersen kellemes, finom illatú, édes, almás illatjegyekkel. Megérdemelten tartozik a Best of the Best, mert a bőséges virágzás miatt. A rózsák ellenállnak a szélsőséges időjárási körülményeknek, nem károsítja őket az eső, a szél. Kiváló télállósággal rendelkezik, ezért alkalmas szibériai termesztésre.

Előnyök

 • dekoratív tulajdonságok;
 • kellemes illat;
 • Robusztussága az ellátási hibákkal szemben;
 • Jó fagyállóság;
 • Tűrő a metszéssel szemben.

Hátrányok

 • a hajtások nehezen hajlanak a menedékhez.

Sympathie

Értékelés: 4.5

SYMPATHIE

A legjobb szibériai kúszórózsák rangsorát a Sympathie zárja. A bokor erősen szétterül és sok ággal rendelkezik. A hajtások 3-3,5 m magasak és 2 m szélesek. Sok fényes, élénkzöld levél borítja őket, amelyek ellenállnak a betegségeknek. A Sympathie a kiváló télállóságot elegáns formával ötvözi.

A rózsák frottírból vannak, hajtogatott levelekkel. Élénkvörös színűek, sötét, bársonyos fényűek. Minden bogyó 3-10 virágot tartalmaz. A Sympathyra jellemző a hullámos mintázat a virágzásban. A rózsák jól tűrik a szelet és a hosszan tartó esőzést.

A kertészek a Sympathy-t szépségéért és folyamatos virágzásáért dicsérik a kritikáikban. Kertészeti szakértőink az egyik legjobbnak ítélték, mert fagytűrő, jól tűri a nagy esőzéseket, és szinte semmilyen jelentős rózsabetegsége nincs.

Előnyök

 • A cserje díszítőértéke magas;
 • Jól bírja az esőt és a szelet;
 • jó betegségekkel szembeni ellenálló képesség.

Hátrányok

 • díszítésre van szükség a “lábakon.

A legjobb hibrid tea hibrid rózsa Szibéria számára

A teahibrid rózsákat gyakran bokorrózsának is nevezik. Szibériában is népszerű.

Ashram

Értékelés: 5.0

ASHRAM

Az első helyezett az Ashram. a bokrok magassága nem haladja meg a 80-120 cm-t, de elég erősek. A növény lombja egészséges. A kertészek megjegyzik, hogy jól fejlődik, még gyenge palántákból is. Szívósnak és erősnek írják le. Ashram jó a vágásra.

Illatos, nagy virágok teszik ezt a szokatlanul szép fajtát. A színezés élénk mézbarna vagy narancssárga árnyalatot tartalmaz. És ahogy virágoznak és kiégnek, a rozetták egyre világosabbak és világosabbak lesznek. Mivel a bimbók nem egyszerre nyílnak ki, a különböző színű rózsákat tartalmazó bokor nagyon fényesen és festőien néz ki.

A kertészek beszámolói szerint a bokor virágai kissé elszáradnak, és sokáig így is maradnak. Kiváló fagyállósága miatt megérdemelten szerepel az első helyen. A rózsatermesztők is megjegyzik, hogy az Ashram rózsa nagyon ellenálló a gyakori betegségekkel és a gyakori esőzésekkel szemben.

Előnyök

 • A rózsák színe szokatlan;
 • egy gyönyörű bokor;
 • akár 2 hétig is megőrzi a szín tisztaságát;
 • magas télállóság.

Hátrányok

 • nincs illat.

Chippendale

Értékelés: 4.9

Chippendale

A Chippendale fajta teahibrid rózsa a második helyen áll. A növény erőteljesen növekszik. 80-120 cm magas és 1 m széles lehet. A bokrot sok fényes, sötétzöld levél borítja. A hajtások felfelé állnak, és nagyszámú tüske borítja őket. Megfelelő gondossággal kompaktnak és rendezettnek tűnik.

Minden száron legfeljebb 3 rügy található. Kerek, tojás alakú, sűrűn lakott (akár 100 sziromlevél). Színük kezdetben sötét narancssárga, de a virágzás során változik. Teljes virágzás után rózsaszínűnek tűnnek, majd a közepük felé lazacszínűre változnak. Teljes virágzásban és a napfény hatására a szirmok finom barackszínt vesznek fel.

Olvasson tovább  A 12 legjobb rózsafajta Moszkva külvárosaiban

A beszámolók szerint a Chippendale rózsák illata nyomasztó. Gyümölcsös jegyeket és keleti fűszereket tartalmaz. Szakértőink ezt a rózsát a legjobb rózsák közé sorolták, mivel meglehetősen szívós, tisztességes védettséggel rendelkezik, és nem rontja el a folyamatos esőzés.

Előnyök

 • Vonzó megjelenésű cserje;
 • Nem igényel különleges gondoskodást;
 • illatos virágok;
 • Nem befolyásolja az eső vagy a fagy.

Hátrányok

 • számos tüske.

Deja vu

Értékelés: 4.8

DEJA VU

Harmadik helyen a Deja vu. Nagyon zömök, mégis kompakt (magassága 80-120 cm, szélessége a tetején 65 cm). Hajtásai egyenesen felfelé állnak, és nagyszámú, közepes méretű, sötétzöld levéllel borítottak.

Minden virágzatban 3-5 rügy van virágzatonként. Sűrű, virágos (30-35 sziromlevél), csésze alakú és 11 cm-es körméretű. Teljes virágzáskor a virág átmérője 12-14 cm. A szirmok sárga színűek narancs-rózsaszín rojtokkal kombinálva. A Deja vu rózsa nem nevezhető illatosnak.

A jelentések szerint a Deja Vu bőségesen és gazdagon virágzik az egész szezonban. A fajtát a legjobbnak ítélték, mert jól tűri a hőmérséklet-zuhanásokat, és nem fél a kártevőktől vagy a főbb növénybetegségektől. A virágzat jól tűri a heves esőzéseket.

Előnyök

 • Egy gyönyörű kétszínű virág
 • Alkalmas vágásra;
 • Rendkívül ellenálló a faggyal és a betegségekkel szemben.

Hátrányok

 • az illat nem mindig hangsúlyos.

Big Purple

Értékelés: 4.7

BIG PURPLE

Negyedik helyezett a Big Purple. Egy nagy cserje, felálló, egyenes szárral. Magasságuk 1,2 és 3 m között változhat. Ritkán haladja meg az 1 m-es körméretet. A Big Purple a tövénél csupasz, de szárának nagy részét szürkésbarna levelek borítják.

A virágok nagyok (13 cm átmérőjűek), akár 45 sziromlevéllel. A rózsák mélyvörösek, domináns lila árnyalattal. A legszebb rózsák azok, amelyek éppen kinyíltak, de színük idővel egyre kevésbé lesz vonzó. Az illata intenzív.

A kertészek megjegyzik, hogy a rózsák vágáskor jól állnak. Hosszú ideig maradnak a vízben anélkül, hogy megváltoznának. Szakértőink a Big Purple-t a legjobb fajták közé sorolták, mivel meglehetősen ellenálló a faggyal és a gyakori betegségekkel szemben. Hosszan tartó esőzés esetén azonban a Big Purple rózsák elveszítik formájukat és szépségüket.

Előnyök

 • Vonzó megjelenés;
 • Csodálatos illat;
 • nagyfokú ellenállóképesség a hideggel és a betegségekkel szemben;
 • A rózsa egy jó vágó.

Hátrányok

 • Rosszul reagál a túlzott nedvességre.

Fehér medve

Értékelés: 4.6

FEHÉR MEDVE

A Chano hibrid rózsa White Bear az ötödik helyen áll. Erőteljes, akár 1 m magas bokor. A hajtások meglehetősen erősek és egyenesek. Sok fényes, sötétzöld lombozat borítja őket. Virágbimbói klasszikus csésze alakú bimbókká fejlődnek.

Sűrűn pattanó, hamuszínű fehér rügyek a teljes virágzás után. Kerületük eléri a 14-16 cm-t. A Jegesmedve rózsák gazdag illatúak. A szirmok, amelyek a virágot alkotják, sárga alapszínűek. A virágzat közepe enyhén krémszínű. A száraknak 1-3 rügye van, és elég sokáig maradnak a növényen.

A vélemények szerint a Fehér Medve a régi orosz rózsát képviseli. Azért szerepel a minősítésben, mert jó télállósággal, a gombabetegségekkel és a tartós esőzésekkel szembeni ellenálló képességgel rendelkezik. Takarás nélkül azonban a növény nagyobb valószínűséggel pusztul el, ezért az áttelelést tudatosan kell megközelíteni.

Előnyök

 • Pompásan és bőségesen virágzik;
 • Tökéletesen harmonizál a többi rózsával az ágyásban;
 • rendkívül fagy- és betegségtűrő.

Hátrányok

 • A bokor széteshet.

Osiana

Értékelés: 4.5

OSIANA

A legjobb szibériai hibrid tearózsák listáját az Osiana zárja. A kompakt, erős bokrok elérik a 1,5 m magasságot és az 1 m szélességet. A hajtások egyenesen nőnek. Kevés tüske. A fényes lombozat meglehetősen nagy és zöld színű. Az Osiana fajta alkalmas vágásra vagy dekoratív kerti fajtáknak.

A rügyek kúp alakúak és szorosan nyílnak. Általában egyszerre csak egyet növesztenek. A virágzás bőséges. A frottír virág átmérője eléri a 12 cm-t. A szirmok főleg krémszínűek, de elefántcsont, pezsgő vagy bézs árnyalatok is láthatók. A rózsák hosszú ideig tartanak a bokrokon, és akár 20 napig is vághatók. Az osiana kellemes, finom illatú.

A kertészek megjegyzik a véleményükben, hogy Osiana soha nem betegszik meg. A bokor akár három méter magasra is megnő, és a legtöbbször nagy számban, csészealj nagyságú virágokat hoz. Szirmai és leveles szárai vastagok és szívósak. Ellenáll a kedvezőtlen körülményeknek. Az egyetlen hátránya a hosszú lábak és a hatalmas csokor a tetején.

Előnyök

 • elegáns rózsa;
 • Hosszú ideig megőrzi a virágokat;
 • Fagyálló;
 • jó immunitás;
 • enyhén tüskés.

Hátrányok

 • csupasz hosszú lábak.
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: