Hainan és Phuket összehasonlítása | Hová menjünk?

Az egzotikus szigeti nyaralás ma már hatalmas népszerűségnek örvend. Ma két olyan üdülőhelyről fogunk beszélni, amelyek távol vannak egymástól és különböző országokban találhatók: a thaiföldi Phuket szigetén és a kínai Hainan szigetén. Mindkét úti célt a régió “óriásainak” tekintik, és folyamatosan jelentős érdeklődést váltanak ki a turisták körében világszerte. Melyik opciót érdemes választani? Trükkös kérdés, de szakértőink megtalálták a választ.

Strand

Az üdülőhelyek földrajza

A kínai Hainan szigetet Kelet-Ázsia egyik legjobbjának tartják. Az ókorban következetesen vonzotta a külföldi betolakodókat, ami nem meglepő természeti gazdagságát és elhelyezkedésének sajátosságait tekintve. Hainan 1988-ban vált önálló üdülővidéki tartományná, és nemrégiben világszínvonalú gyógyhely lett. A Dél-kínai-tenger által határolt több kisebb sziget.

Az Andamán-tengeren fekvő thaiföldi Phuket szigetét 1200-ban említik először a krónikák. A legnagyobbnak számít az országban. Phuket több mint 840 km-re van a thaiföldi fővárostól és egy kicsit távolabb Malajziától. Úgy tűnik, hogy a földrajz nagyban befolyásolta Phuket etnikai összetételét, a lakosság több mint 60%-a malajziai muszlim származású. A sziget feltehetően egykor a szárazföld része volt, de tektonikai elmozdulások miatt elvált tőle. Ma egy körülbelül fél kilométer hosszú híd köti össze a szárazfölddel.

Hogyan juthat el oda

A Phuketre való eljutás néhány leggyakoribb módja. Az utazónak kell eldöntenie, hogy melyiket választja:

 1. Repülővel – a sziget repülőtere az ország egyik legforgalmasabb repülőtere, ahová naponta több mint 40 országból érkeznek járatok. Phuketre közvetlen járatok indulnak Moszkvából, Jekatyerinburgból, Irkutszkból, Novoszibirszkből, stb. Ha az Ön városa nem szerepel a listán, bármikor választhat egy csatlakozó járatot Bangkokba.

 2. Busszal – ha van jegye Bangkokba, és két repülőjárat egy nap túl bonyolult, akkor fontolja meg az egyszerű és olcsó lehetőséget – a buszra. A legtöbb járat a szigetre a főváros déli buszpályaudvaráról indul.

 3. Kompokkal – sajnos még nincsenek közvetlen vízi útvonalak Phuketre. De az egyik közeli szigetről, Krabiról komppal is megközelíthető.

 4. Autóval – szeretem a mozgás szabadságát, és nemzetközi jogosítvánnyal rendelkezem? Merjen autót bérelni. A szigetre vezető úton pedig meglátogathatja a nemzeti parkokat, gyönyörködhet a rizsföldek látványában, pihenhet a három vízipark egyikében stb.

FIGYELMEZTETÉS.A Suvarnabhumi repülőtér, a főváros fő repülőtere, amely minden nemzetközi járatot fogad (legalábbis Oroszországból). Kényelmesebb és olcsóbb a helyi fapados légitársasággal eljutni Phuketre a Dongmyang repülőtérről.

Hainanra Oroszország szinte minden pontjáról el lehet jutni. A szigetre sajnos nincsenek közvetlen járatok (kivéve a charterjáratokat), de bármelyik kínai városból lehet kényelmes csatlakozást találni. Azok, akik nem szeretnének jelentős időt tölteni repüléssel, megfontolhatják a buszos átszállást (Huanzhou-ba kell repülni, majd vonattal a sziget fővárosába utazni).

Olvasson tovább  Összehasonlítjuk Bulgáriát és Törökországot | hol nyaralhat jobban

Éghajlat és időjárás

Bár Phuket az egyenlítői övben fekszik, éghajlata inkább szub-egyenlítői zóna, határozott szezonalitással. A szigeten egész évben nyár van. Az év fele száraz és forró (november-április), az év felében a trópusi monszun miatt időnként esik az eső. Az átlaghőmérséklet a száraz nyárban +30 fok körül van 0C, a tenger vízhőmérséklete eléri a +28 C-ot 0.

MEGJEGYZÉS. Az úgynevezett “esős évszak” nem igazán hoz rossz időjárást a szigetre; csak időnként fordul elő rövid zápor, és a strandok zárva vannak fürdésre. De a világ minden tájáról érkező szörfösök nagyon aktívak ebben az időszakban.

Hainan az egyetlen trópusi éghajlatú kínai szigetnek számít: az év mintegy 300 napján meleg és napos az időjárás. Az átlaghőmérséklet +25 fok körül van 0C hőmérsékleten a víz akár +26°C-ra is felmelegszik 0. Bár az üdülőhely egész évben látogatható, a legjobb időszak a márciustól novemberig tartó időszak. Az idő többi részében a hőség fokozottabb, és időnként esik az eső.

Strandok

strand

Hainan szigetének valamennyi strandja önkormányzati (a belépés bármelyikre ingyenes), és a közeli szállodák felszerelik őket mindennel, ami a jó pihenéshez szükséges: napágyakkal, napernyőkkel, zuhanyzókkal (és itt fizetni kell érte). Egy másik tengerparti jellegzetesség a puszta bársonyos homok és a lágyan lejtő víz. A part közelében mindig sekély a víz, így kisgyerekekkel is biztonságosan megpihenhet. Egyébként maguk a kínaiak nem annyira fürdeni jönnek a partra, hanem élvezni a gyönyörű, nyugodt kilátást.

Phuket strandjai hasonlóak a Hainanban található strandokhoz, mivel ezek mind önkormányzati strandok, ami azt jelenti, hogy bárki akadály nélkül hozzáférhet bármelyikhez. A turisták körében azonban a legnépszerűbb a sziget nyugati partja. A legtöbb strand homokos. Patong strand tekinthető a legaktívabbnak (némileg emlékeztet Pattayára a maga ragyogásában, mert a turisták hihetetlen mennyisége és ugyanaz a “felnőtt” szórakozás). Van néhány kevésbé nyüzsgő, de ugyanolyan értékes strand Patongtól délre (például Tri Trang). A leghíresebbek közé tartozik Katu (amely majdnem olyan aktív, mint Patong) és a hatalmas (kb. 5 km hosszú) Karon – a csendes, pihentető tengerparti nyaraláshoz.

Szállodai infrastruktúra

Azok számára, akik hajlamosak választani Hainan sziget legtöbb szállodai infrastruktúra 5*-os szállodák. A négy üdülőhely a szálláshelyek minősége és a szolgáltatások kínálata tekintetében jelentősen eltér az öt üdülőhelytől. Ráadásul mindannyian a tengertől a második sorban vannak.

MELLÉKESEN MEGJEGYZEM.Hainan olcsó szállást is kínál. Azoknak, akik a lehető legolcsóbban szeretnék élvezni a szigeti nyaralásukat, és a tevékenységekre és látnivalókra összpontosítanak, érdemes megfontolniuk, hogy a kollégiumokban szálljanak meg. Az ágyak ára 30 jüantól kezdődik.

Olvasson tovább  Összehasonlítjuk a Krím és Törökország | Hol jobb menni

Néhányan tévesen azt hiszik, hogy Phuket egy drága üdülőhely. Ráadásul a kedvező árú panzióktól kezdve a tágas, tengerparti villákig, amelyekhez saját kert tartozik, többféle, kedvező árú szálláshely közül választhat. A legfontosabb dolog a megfelelő szálloda kiválasztásakor az, hogy a nyaraláshoz megfelelő helyen legyen.

Búvárkodás

Phuket – a búvárok paradicsoma. A sziget partvidéke tele van mindenféle búváriskolával és -központtal, valamint különféle kölcsönzőkkel és speciális felszereléseket és felszereléseket árusító boltokkal. Az üdülőhely vizei nyitva állnak a búvárok számára minden tapasztalati szinthez, legyen szó akár kezdő, akár tapasztalt búvárról. A tengerparton a kiváló minőségű és szórakoztató búvárkodás mellett a turistáknak többnapos szafari túrákat is kínálnak a tengeren keresztül.

Phukethez hasonlóan Hainan is magas színvonalú és izgalmas búvárkodást kínál a világ turistáinak: ez a kiváló víz alatti látási viszonyok (kb. 20 méteres mélységben), az erős aluláramlások hiánya, valamint a folyamatosan enyhe éghajlat miatt lehetséges. Időnként azonban viharok törnek ki a szigeten, így a búvárok helyét szörfösök veszik át.

Konyha

Hainan a tartományra jellemző kínai konyha sokszínűségét kínálja. Például négyszögletes bab, Hainan tészta, sült fagylalt, helyi kacsa, különféle helyi gyümölcsök stb.

Számos kávézó és étterem található a szállodákban és azokon kívül is. Különös figyelmet kell fordítani a tenger gyümölcsei kávézókra (megkülönböztető jel – nagy akváriumok), amelyek friss tenger gyümölcseiből készült ízletes ételeket szolgálnak fel. Azokat az étkezőket, akik nem akarják kockáztatni a gyomrukat, az európai, amerikai, örmény és a világ más konyháinak választéka vonzza.

Thaiföld minden tartománya ismert az édesszájúakról, így Phuket is. Lehetetlen mindenre emlékezni, de érdemes mindegyiket kipróbálni. A konyhát tekintve a helyi specialitásokat, valamint az európai, japán és még az orosz konyhát is élvezheti. Mindenki kiválaszthatja, hogy mit szeretne.

Szórakozás és látnivalók

Szórakozás.webp

Mindkét üdülőhely természeti szépségekben és kulturális látnivalókban bővelkedik. Ha már Hainanban van, feltétlenül el kell látogatni a helyi etnikai parkot (Betel Nhat), természetvédelmi területeket stb. A helyi buddhista templom és Buddha szobrai szintén megérnek egy látogatást, akárcsak a kilátóterasz, ahonnan kiváló kilátás nyílik a tengerre.

A minőségi horgászat szerelmesei értékelni fogják a lehetőséget, hogy a helyiekkel tutajokon horgászhatnak, és azonnal megkóstolhatják a finoman elkészített fogást. A Mennyei barlangok, a sziget egyik legrégebbi látványossága nemcsak látványos kilátással, hanem egyedülálló történelmi építményekkel is büszkélkedhet.

Külön meg kell említeni a sziget vendégeinek kínált kezelési programot. Ez magában foglalja a hagyományos kínai gyakorlatokat, amelyek nem igényelnek műtétet. Az emberek tüdőbetegségek, gyomor-bélrendszeri betegségek, bőrbetegségek, urológiai problémák, reuma, magas vérnyomás stb. kezelésére érkeznek ide.

Olvasson tovább  Görögország és Törökország összehasonlítása: hová menjünk?

Nyaralás Phuket – egy nagyszerű lehetőség, hogy ne csak élvezze a természeti szépség, amely számtalan, hanem, hogy sok helyi látnivalók. Szóval mit érdemes csinálni Phuketen

 1. Látogasson el a Nagy Buddha templomba;

 2. Mássza meg a Majomhegyet;

 3. Élvezze a kirándulást a közeli szigetekre;

 4. Keresse meg kedvenc strandját a thaiföldi partvidéken;

 5. Látogasson el a vasárnapi édességvásárra a városban;

 6. Látogasson el a phuketi botanikus kertbe;

 7. Látogasson el a helyi farmokra (kígyó, gyöngy) stb.

Vakáció gyerekekkel

Hainan minden üdülőhelye tökéletes bármilyen korú gyermek számára. A legtöbb szálloda eléggé alkalmazkodik a fiatalabb vendégekhez, játszóterekkel, kis csúszdákkal, gyerekétkezésekkel, szórakoztató programokkal és így tovább. A Dongshanhun-tó ad otthont Ázsia legnagyobb állatmenhelyének, ahol az ország minden szegletéből származó állatok élnek.

A thaiföldiek imádják a gyerekeket, ezért a családi nyaralás Phuketen remek ötlet. Phuketen rengeteg tevékenység várja a kicsiket: nagyszerű strandok a biztonságos csobbanáshoz, vidámparkok, vízipark, színes nemzeti színdarabok és még sok más.

PLACEMENTS.Ha gyerekekkel tervezel kirándulást Phuketre, javasoljuk, hogy állj ellen a kísértésnek, és vidd el őket a közeli szigetekre induló hajókirándulások egyikére. Az ilyen kirándulások általában hosszú ideig tartanak, és a hosszú hullámlovaglás néha túl sok lehet egy felnőttnek, nemhogy egy gyereknek.

Vásároljon a

Hainan névjegye – gyöngyei. A formák és színek hihetetlenül változatosak. A különféle teák, selymek, porcelánok, helyi fafaragók és még sok minden más is megér egy látogatást. A sziget legnagyobb helyi piaca, a The First Market (Első piac) kötelező látnivaló. Itt vásárolhat természetes kínai fűszereket, ajándéktárgyakat, a legfrissebb zöldségeket. A Haikou Street az előkelő vásárlóknak szól.

Thai Phuket egyike azoknak a helyeknek, ahová nagyjából egy bőröndnyi finomságot lehet pakolni. Ezen az egzotikus szigeten mindenféle fűszereket, olajokat, művészeti termékeket, thai gyógymódokat, gyöngyöket és még sok mást is vásárolhat.

Gyors összefoglaló

Tehát, a hagyományos összefoglaló. Ki a jobb ebben az ázsiai rangadóban?? Lásd.

Értékelési kritériumok

Phuket

Hainan

Turisztikai szezon

November-április

Márciustól novemberig

Szállodai bázis

Különböző kategóriájú szállodák (3*-tól 5*-ig), panziók és panziók

A szállodák túlnyomórészt az 5*-os kategóriába tartoznak, bár még néhány gesztorház is található

Strandok

Homokos strandok sokasága a pihentető és aktív nyaraláshoz. Ezek mind önkormányzati tulajdonban vannak

Különféle homokos strandok a pihentető és aktív nyaraláshoz. Ezek mind önkormányzati

Búvárkodás

Nagyszerű helyszín

Nagyszerű a

Szórakozás, látnivalók

Kulturális, történelmi és természeti látnivalók nagy választéka

Kulturális, történelmi és természeti látnivalók nagy választéka

Nyaralás gyerekekkel

Néhány szállodában bébiétel, szórakozás főleg a szállodán kívül

Gyermekétkeztetés, animáció és vízi tevékenységek

Vásárlás

Fűszerek, olajok, gyöngyök, thaiföldi gyógynövények

Gyöngyök, tea, selyem és fűszerek

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: