Összehasonlítjuk Bulgáriát és Törökországot | hol nyaralhat jobban

Mindkét ország viszonylag olcsó nyaralást kínál, valamint lehetőséget az elitben való kikapcsolódásra. Melyik úti cél a jobb választás egy látogatásra?? Mindez természetesen a személyes preferenciáktól függ, de nem anélkül, hogy figyelembe vennénk az egyes országok jellemzőire vonatkozó alapvető információkat. Szakértőink elmondják Önnek.

Kappadókia

Szellemiség

Mivel Bulgária és Törökország – egy ország nagyon eltérő kulturális jellemzőkkel, meg kell választani a megfelelő úti célt a kikapcsolódásra. Bulgária lélekben kétségtelenül közelebb áll hozzánk. Emellett ebben az országban nincs nyelvi akadály (bár a törökök már régen megtanultak oroszul, és még egy kicsit “fecsegnek” is).

Érdemes megemlíteni a helyiek hozzáállását a turistákhoz. A bolgárok nagyon barátságosak és kedvesek, soha senki nem kiabál utánad (különösen, ha lány vagy). A törökök forrófejűek, indulatosak és néha nem túl udvariasak. Persze, ha csak a szállodában marad, nem kellemetlen érzés nem fog érezni. Azok számára, akik azt tervezik, hogy elhagyják a szállodát, jobb, ha alaposan átgondolják az utazási és pihenési tervüket.

Vízum

Vízumkövetelmények – fontos szempont egyes turisták számára. És bár a bolgár vízum inkább csak formalitás, az igényléséhez időre van szükség. Törökországban sokkal egyszerűbb: ha megérkezik a repülőtérre, csak egy érkezési bélyegzőt kell elhelyeznie az útlevelében.

Ahhoz, hogy Bulgáriába juthasson, össze kell gyűjtenie egy (bár szerény) dokumentumcsomagot, amely egy kérdőívet és egy fényképet tartalmaz. De fontos, hogy a folyamat várakozás a vízumra legalább egy hétig tart (ami azt jelenti, hogy repülni egy “forró” túra nem fog működni, hacsak nem rendelkezik schengeni vagy multi-vízummal), és a költsége nem olyan kicsi: körülbelül 70 euró fizet minden felnőtt fél utazik.

Az éghajlat jellemzői

A török éghajlat melegebb: a főszezonban (július-augusztus) a hőmérő higanyszála elérheti a +40 °C-ot 0. Ilyen hőmérsékleten optimális csak “lusta” strand pihenés. Bulgáriában sokkal enyhébb az éghajlat, nagyon hasonló a Krímhez. Az eső pedig gyakoribb jelenség, mint Törökországban, de a többi nem zavarja.

Olvasson tovább  Görögország és Törökország összehasonlítása: hová menjünk?

Néhány szó a tengerről. Mindkét országnak közvetlen hozzáférése van a Fekete-tengerhez. De ha ez az egyetlen lehetőség Bulgáriában, Törökország közvetlen hozzáférést biztosít a négy tengerhez, és a Fekete-tenger partja egyébként nem az üdülőövezetben van. A másik háromban, a Márvány-tengerben, a Földközi-tengerben és az Égei-tengerben is csobbanhatsz. Sűrűségben, színben és még melegségben is különböznek.

Strandok

A török strandok között találhat kavicsos és homokos strandokat egyaránt (ez leginkább az üdülőhelytől függ). Kemer például széles kavicsos strandjairól ismert, és a fő turisztikai központ – Dalaman – üdülőhelyei általában ritkán büszkélkedhetnek tengerparti sávval (csak stégek vannak, amelyek a partról egyenesen a vízbe vezetnek). De az üdülőterület pazar, enyhe éghajlata, a fenyőfás növényzet és a kiváló szolgáltatás mind-mind a különbséget jelentik. Bulgáriában a strandokat főként finom, puha homok borítja.

Törökországban a tengerparti terület fel van osztva a szállodák között: mindegyiknek megvan a saját “darabja”, amely mindennel fel van szerelve, ami egy kényelmes tengerparti nyaraláshoz szükséges: napernyőkkel, nyugágyakkal stb. A bolgár strandok nem mindig büszkélkedhetnek magas színvonalú szolgáltatásokkal. Mindenki maga dönti el, hogy milyen szolgáltatási szintet választ.

És ami a hossza a strand, akkor itt, természetesen, nyer Bulgária. Egyes strandok hossza elérheti a több kilométert, és a parti sáv szélessége szinte mindig kényelmes a pihenéshez, és 100-300 m.

Turisztikai infrastruktúra

Törökország

Minden kétséget kizáróan kijelenthetjük, hogy Törökországban és Bulgáriában a rekreációhoz való hozzáállás, bár nem radikálisan, de mégis különbözik. Hasonlítsuk össze a célállomásokat a legfontosabb kritériumok alapján:

  1. Szállodai létesítmények – mindkét ország kiváló szállodai infrastruktúrával rendelkezik. De Törökország esetében elsősorban 4* és 5*-os szállodákról beszélünk (hármas – ritkaság, és nem mindegyikük magas színvonalú). Bulgáriában a szállodai bázis meglehetősen változatos, de a turisták nem kevésbé keresik az apartmanokat, néha még a magánszállásokat is.

  2. Ételek és italok – Törökország a mindenütt jelenlévő all inclusive étkezési rendszeréről ismert. És ezt minden szálloda a maga módján értelmezi, és saját jelentése van: általában napi 4-5 étkezést jelent, italokkal együtt (néha még a külföldieket is beleértve). Bulgáriában ritkaságnak számít az élelmiszerek ilyen megközelítése. A legtöbb szálloda reggelit, néha reggelit/vacsorát vagy napi háromszori étkezést kínál. Az üdülőhely területén számos olcsó kávézó és étterem is található, amelyek ízletes ételeket szolgálnak fel.

  3. Szórakozás – Törökország a vendégszeretetéről és a kiváló animációról ismert a szállodákban: egész csapatok dolgoznak, a lelküket beleadva. Minden nap változatos szabadidős és szórakoztató programok állnak rendelkezésre, így nincs idő unatkozni. A híres szállodákban gyakran tartanak tematikus partikat, meghívják a popsztárokat. Ami a szállodákon kívüli területeket illeti, azok többnyire egyhangúak, és kevés szórakozási lehetőséget kínálnak. Bulgáriában érdekes animáció csak klubszállodák a családi pihenés számára. A szállodákon kívül azonban rengeteg étterem, éjszakai klub, vidámpark, vidámpark, vidámpark, bevásárlóközpontok, autentikus piacok és még sok minden más várja a látogatókat.

Olvasson tovább  Anapa és Gelendzsik összehasonlítása | Találja meg a legjobbat

MEGJEGYZÉS.Sokan tévesen azt hiszik, hogy Törökország a tengerparti nyaraláson kívül semmi mást nem tud nyújtani. Valójában minden egészen más: az ország tele van kulturális és történelmi emlékekkel. A probléma az, hogy az odajutás időigényes, és nem minden turista hajlandó ezt megtenni.

Hogyan juthat el oda?

Természetesen Bulgáriába és Törökországba is el lehet jutni túl sok gond nélkül. Csak ha az első esetben egyszerre négy közlekedési módról beszélünk, a második esetben csak egy áll rendelkezésre. Tehát, ha szeretné és megengedheti magának, hogy eljusson a bolgár üdülőhelyekre, eljuthat autóval, vonattal, kényelmes busszal vagy repülővel. És szomorú hír az aero-fóbiásoknak: Törökországban csak repülővel lehet eljutni. Néhány szó a repülés időtartamáról. Burgaszba repülővel 2-3 óra alatt el lehet jutni, Törökországba kicsit tovább kell utazni.

Biztonság, kényelem a kommunikációban

Bulgária a szláv kultúra és hagyományok országa. A helyi nyelvet nem ismerve könnyen kommunikálhatsz oroszul, és ha a felirat csak bolgárul van, az sem döntő (könnyen kitalálhatod, miről van szó). Törökországban még mindig érezhető a nyelvi korlát, különösen a szállodai területen kívül.

Nos, ha már a biztonságról beszélünk. Mindkettő meglehetősen “turistabarát” ország. Talán csak a török árusok és a helyi férfilakosság megszállottságának egy részét lehet megjegyezni a bejövő szép nemmel szemben. Természetesen semmi bűn, de néha ez a fajta figyelem zavaró és irritáló.

Összefoglalva

A részletes kép kialakításához és a döntés meghozatalához röviden összefoglaljuk a fő értékelési kritériumokat.

Értékelési kritérium

Törökország

Bulgária

Turisztikai szezon

Május-október

Május-szeptember

Szállodai bázis

Jól kiépített infrastruktúra, főként közép- és felső kategóriás szállodák (4* és 5*)

Fejlett infrastruktúra, kevés új szálloda, a 4*-os szállodák túlsúlya

Strandok

Homokos/kavicsos, minden strand privát (külön kategória – 3* szállodák)

A homokos strandok túlsúlya, a strandok önkormányzati strandok

Vízum

+

Látnivalók

Kulturális, történelmi és természeti látnivalók széles választéka

Kulturális, történelmi és természeti emlékek nagy választéka

Az út

Repülővel

Autóval, repülővel, vonattal, busszal

Árak

Közepes vagy magas

Alacsonyról magasra

Olvasson tovább  Hainan és Phuket összehasonlítása | Hová menjünk?
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: