7 legjobb vírusellenes szerek

*A legjobbak áttekintése a szerkesztők szerint. A kiválasztási kritériumokról. Ez az anyag szubjektív, nem reklámnak és nem vásárlási útmutatónak szánják. Vásárlás előtt konzultáció szükséges egészségügyi szakemberrel.

Vírusellenes szerek – a gyógyszerek nagy csoportja. A hepatitis vagy a HIV kezelésére használt, erősen mellékhatásokkal járó vényköteles gyógyszerektől kezdve az influenza hatékony kezeléseként hirdetett homeopátiás “gyógyszerekig”, amelyek valójában nem mások, mint placebók. Ezért, hogy senkit ne vezessenek a kísértésbe, hogy súlyos betegséget kezeljen az internetről származó tanácsok segítségével, azonnal tisztázzuk: értékelésünk a vírusellenes szerekre összpontosít. Heveny, hirtelen fellépő, hirtelen fellépő fájdalom a szegycsontban.

Kettes számú jogi nyilatkozat – nem fogunk bemutatni semmilyen homeopátiás jogorvoslatot ebben a felülvizsgálatban. A legjobb gyógyszerek értékelése nem a tudományközeli viták helye, ezért emlékeztessük magunkat arra, hogy az Orosz Tudományos Akadémia a homeopátiát áltudománynak ismerte el, és az Egészségügyi Világszervezet óva int a homeopátia fertőző betegségek, köztük a megfázás esetén történő alkalmazásától.

A hatékony gyógymódok közül néhány gyógyszertárakban orvosi rendelvényre kapható, és az ő felügyelete mellett kell szedni. Ha már szóba kerültek ezek a jogorvoslatok, megemlítjük, hogy vénykötelesek.

Kérjük, ne tekintse értékelésünket átfogó útmutatónak a megfázás és az influenza kezeléséhez. A kezelésre vonatkozó tanácsadás az orvos feladata, mi csak tájékoztatjuk olvasóinkat a lehetőségekről.

Hogyan lehet megkülönböztetni a megfázást az influenzától?

A szezonális influenzaszerű megbetegedés mindennapos jelenség – az orvosok szerint egy egészséges, normális immunitású gyermek évente akár hat, egy felnőtt pedig négy megfázást is elkaphat. Az influenza viszont súlyos betegség, súlyos szövődményekkel, a legveszélyesebb a vírusos tüdőgyulladás és a légzési elégtelenség. Akut légúti vírusfertőzés esetén várhat 2-3 napot az orvoslátogatással, de a kollégák és a tömegközlekedésen együtt utazók ezt aligha fogják megköszönni, influenza gyanúja esetén minél hamarabb fel kell keresni a szakorvost.

Íme egy táblázat, amelyből kitalálhatod, hogy ezúttal mivel van dolgod.

Jelentkezzen a címen

Influenza

AKUT LÉGÚTI VÍRUSFERTŐZÉS

A betegség kezdete

Hirtelen, hirtelen, nem ritkán a betegség pontos időpontja. akár egy óra

Az állapot fokozatosan romlik, a betegség általános rossz közérzettel kezdődik.

Láz

Általában jóval 38 felett

Általában 37,1 és 37,9 között

Orrfolyás

Az első napokban nincs

Általában a betegség korai szakaszában jelentkezik

Köhögés

Az első napoktól kezdve száraz, kínzó, a szegycsont mögötti erős fájdalommal kísért

A vírustól függ, de általában 2-3 napon belül jelentkezik

Csontfájdalom, izomfájdalom

Általában jelen van, súlyos mérgezés okozza

Általában nem

Fotofóbia, könnyezés, fájdalom a mozgásraszemgolyók

Gyakran

Ritkán

Szezonalitás

Télen, általában már meghirdetett influenzajárvány esetén

Egész évben – a légkondicionáló alatt megfázhatsz, “túlfürdőzhetsz” stb

Az alábbi gyógyszerek közül néhány csak influenza ellen hatásos, ezért ezeket külön csoportba helyeztük át.

Kérjük, vegye figyelembe!Bármely vírusellenes gyógyszer csak akkor hatékony, ha a megfázás tüneteinek megjelenésétől számított első 48 órán belül elkezdi szedni.

Amikor csak lehetséges, megpróbáltuk felsorolni a hatóanyagot (nemzetközi gyógyszernevet), majd a kereskedelmi nevet (márkanevet), hogy olvasóink saját gazdasági lehetőségeik alapján választhassanak a versenytársak közül.

A legjobb vírusellenes gyógyszerek rangsora

Jelölés hely termék neve ár
A legjobb vírusellenes gyógyszerek gyermekek számára 1 Umifenovir 144€
2 Viferon 384€
3 Kagocel 223€
A legjobb vírusellenes gyógyszerek felnőttek számára 1 Tiloron 486€
2 Ingavirin 382€
A legjobb vírusellenes szerek gyerekeknek 1 Zanamivir 905€
2 Oseltamivir 1 020€
Mit tegyen, ha megfázott vagy influenzás: elsősegélynyújtás gyógyszerek nélkül

A legjobb vírusellenes szerek gyerekeknek

Ez a helyzet paradoxon a gyermekeknek szánt vírusellenes gyógyszerek tekintetében: a gyermekek sokkal gyakrabban betegszenek meg, mint a felnőttek, és alig vannak hatékony szerek a két év alatti gyermekek számára (ismétlem, nem a homeopátiáról beszélünk). Ez részben azért van így, mert az ilyen kisgyermekeknek speciális adagolási formára van szükségük: a tabletta megfulladhat, míg a spray gégegörcsöt okozhat. Mindenesetre, ha egy két év alatti gyermek megfázik vagy influenzát kap, ne kezelje saját maga, forduljon orvoshoz!

Umifenovir

Értékelés: 4.9

Umifenovir

Kereskedelmi nevek: Arbidol, Arpeflu, Orvitol, Afludol

Az Arbidol meglehetősen ellentmondásos hírnévvel rendelkezik – amikor először jelent meg, nem volt elegendő bizonyíték a hatékonyságára, és a szakemberek részéről a népszerűsítésére felhasznált adminisztratív forrásokról szóló pletykák nem voltak kedvezőek. Az elmúlt években azonban a tanulmányok száma nőtt, és a gyógyszer nemcsak a volt Szovjetunióban, hanem más országokban (Kína, Egyesült Államok) is felkeltette az orvosok érdeklődését. A statisztikák megerősítik az umifenovir hatékonyságát influenzavírusok, megfázás és enterovírusok (“bélinfluenza”, amely orrfolyással és lázzal, valamint hasmenéssel és hasi fájdalommal jár) ellen.

A gyógyszer blokkolja a vírus héjában lévő egy bizonyos molekulát, a hemagglutinint. Ez a molekula az, ami “átcsempészi” a vírust a membránokon keresztül a szervezet sejtjeibe. A baktériumokkal ellentétben a vírus nem szaporodik magától, hanem be kell jutnia egy élő sejtbe, és be kell illesztenie a génjeit, hogy a sejt elkezdjen vírusrészecskéket termelni. Amíg ez nem történt meg, addig nincs fertőzés.

Tanulmányok kimutatták, hogy az umifenovir segít csökkenteni a betegség időtartamát 1,7-2,65 nappal, és 4-szeresére csökkenti a szövődmények kockázatát.

Az umifenovir kétéves kortól vehető be, az ilyen korú csecsemők számára az Arbidol vírusellenes gyógyszer porban, hogy szuszpenziót készítsen. Más korosztályok számára 50 mg-os tabletták, 100 mg-os és 200 mg-os kapszulák állnak rendelkezésre. A terméket naponta 4-szer kell bevenni:

 1. 2-6 éves korig – 50 mg (vagy 10 ml szuszpenzió);
 2. 6-12 éves korig: 100 mg;
 3. 12 éves kor felett és felnőttek – 200 mg.

Az alábbi táblázat segíthet abban, hogy melyik adagot válasszuk egy gyermek vagy egy felnőtt számára:

Termelési forma, adagolás

2-6 éves gyermekek

6 – 12 éves korú gyermekek

12 éves kor felett és felnőttek

Arbidol por szuszpenzióhoz

+

Szedhető, de más adagokhoz képest túl drága

Szedhető, de más adagokhoz képest túl drága lehet

Arbidol tabletta 50 mg (3 éves kortól)

+

(adagonként két tabletta)

Szedhető, de más adagokhoz képest túl drága lehet

Arbidol 100mg kapszula

– – —

+

(adagonként két tabletta)

Arbidol Maximum 200 mg.

– – –

– – –

+

A vírusellenes gyógyszer ellenjavallt terhesség alatt és ismert intolerancia esetén.

Allergiás reakciók lehetségesek a mellékhatásokból.

Előnyök

 • Széles körű vírusellenes hatás,
 • minimális ellenjavallatok,
 • nincsenek mellékhatások.

Hátrányok

 • Két év alatti gyermekek számára nem alkalmas.

Viferon

Értékelés: 4.6

Viferon

Humán interferont tartalmaz, amely egyszerre rendelkezik közvetlen vírusellenes hatással és az immunrendszer serkentő képességével. A vírusellenes gyógyszer orvosi rendelvényre kapható.

A Viferon születéstől kezdve használható megfázás és influenza esetén – 12 óránként egy kúp.

Születéstől 7 éves korig a Viferon 150 000 NE adagban alkalmazható. 500,000 NE kúpok ajánlott 7 év feletti gyermekek és felnőttek számára.

A vírusellenes gyógyszer a terhesség és a szoptatás alatt is alkalmazható.

Nemkívánatos mellékhatásként allergiás reakciók léphetnek fel. Ellenjavallt, ha ismert az intolerancia.

Előnyök

 • Születéstől kezdve használható,
 • minimális mellékhatások.

Hátrányok

 • Kúpok alkalmazása esetén az interferonnak nincs közvetlen vírusellenes hatása (végül is az influenza inkább a légutak nyálkahártyáját érinti, mint a végbelet), a készítmény hatékonysága az immunrendszer válaszától függ, amely minden esetben egyedi.

Kagocel

Értékelés: 4.3

Kagocel

A Cagocel nem rendelkezik közvetlen vírusellenes hatással, de elősegíti az interferonok termelődését, amelyek viszont serkentik az immunválaszt. Hároméves kortól alkalmazható influenza és egyéb akut vírusos légúti fertőzések esetén.

12 mg-os tablettákban kapható.

A kezelés időtartama: 4 nap, a kezelés az életkortól és a betegség napjától függ:

 1. 3 és 6 év közötti gyermekek: az első 2 napban naponta kétszer, a következő 2 napban naponta egyszer, a teljes 6 tablettás kúra alatt;
 2. 6 év feletti gyermekek: Az első 2 napban naponta háromszor egy tabletta, a következő 2 napban naponta kétszer, a teljes kúra 10 tabletta,
 3. Felnőttek: az első 2 napban naponta háromszor 2 tabletta, a következő 2 napban naponta háromszor 3 tabletta. Összesen 18 tabletta egy kezeléshez.

Lehetséges mellékhatásként allergiás reakciókról számoltak be.

Vírusellenes gyógyszer ellenjavallt 3 év alatti gyermekek, terhes és szoptató nők esetében.

Előnyök

 • A mellékhatások minimális köre.

Hátrányok

 • összetett használati rendszer,
 • nincs közvetlen vírusellenes hatása, a hatékonyság az immunrendszertől függ.

A legjobb vírusellenes gyógyszerek felnőttek számára

Ebbe a szakaszba olyan vírusellenes gyógyszereket soroltunk, amelyek nemcsak felnőtteknél, hanem iskoláskorú gyermekeknél is alkalmazhatók. A gyermekek már kaphatják ugyanazt az adagolási formát (tabletta vagy kapszula), mint a felnőttek, csak az adagolás változik.

Tiloron

Értékelés: 4.5

Amixin

Márkanevek: Amixin, Lavomax.

Ez egy másik interferoninduktor – egy olyan anyag, amely nem hat közvetlenül a vírusokra, de serkenti az immunválaszt. A zanamivir nem ajánlott általános célú vírusellenes szerként megfázás és influenza kezelésére.

60 mg-os tabletta gyermekek számára és 125 mg-os tabletta felnőttek számára (18 éves kortól).

Kérjük, vegye figyelembe!A Lavomax csak 125 mg-os tabletta formájában kapható, és 18 éves kortól engedélyezett.

A vírusellenes gyógyszert naponta egyszer, a kezelés 1., 2. és 4. napján kell bevenni.

Az észlelt mellékhatások közé tartozik a diszpepszia (hasi fájdalom, hányinger, székletürítési zavar), átmeneti hidegrázás. Allergiás reakciók lehetségesek.

A Tyloron terhesség és szoptatás alatt ellenjavallt.

Előnyök

 • Naponta egyszer kell bevenni.

Hátrányok

 • Nincs közvetlen vírusellenes hatása.

Ingavirin

Értékelés: 4.4

Ingavirin

A vírusellenes szer több irányban hat: egyrészt serkenti a fertőzött sejtekben a speciális fehérjék termelését, amelyek gátolják a vírus szaporodását. Növeli az érintett sejtek érzékenységét az interferonok hatásával szemben. A gyógyszer gyenge gyulladáscsökkentő hatású.

A vizsgálatok eredményei szerint átlagosan 1 nappal csökkenti a betegség időtartamát.

Kapható 60 mg-os kapszulákban 7 éves kortól gyermekek számára és 90 mg-os kapszulákban felnőttek számára. Napi 1 kapszula 5-7 napig.

Allergiás reakciók lehetségesek.

A gyógyszer terhesség és szoptatás alatti alkalmazása nem kifejezetten tilos az utasításokban, de megjegyezzük, hogy az alkalmazás biztonságosságát ezekben az időszakokban nem vizsgálták. Nyilvánvalóan nem túl jó ötlet ilyen állapotban kísérletezni magunkon.

Előnyök

 • nincs ellenjavallat,
 • Kényelmes használat – naponta egyszer.

Hátrányok

 • Viszonylag hosszú kezelés.

Az influenza legjobb gyógymódjai

Listánk ezen része a WHO által az influenza kezelésére ajánlott gyógyszereket tartalmazza. Az akut légúti vírusfertőzések ellen azonban hatástalanok, ezért nincs értelme a szokásos szezonális megfázás ellen használni őket. Mindkét gyógyszer vényköteles, ami azt jelenti, hogy orvosnak kell felírnia őket. Terhesség és szoptatás alatt hivatalosan nem tilos, de mivel embereken érthető módon nem végeztek biztonsági vizsgálatokat, minden lehetséges kockázatot a felíró orvos és a beteg belátására bíznak.

Zanamivir

Értékelés: 4.8

Zanamivir

Kereskedelmi név: Relenza.

Ez a gyógyszer blokkolja a vírus burkán található speciális anyagot: a neuraminidázt. Ez egy enzim, amely elpusztítja a vírus receptorait a gazdasejteken, lehetővé téve a vírus számára, hogy áthatoljon a sejtmembránokon. A neuraminidáz blokkolásával az oseltamivir nemcsak a vírus terjedését, hanem a szaporodását is gátolja, mivel egyetlen vírus sem képes önmagát szaporítani.

A zanamivir átlagosan 1,5 nappal lerövidíti a betegség időtartamát, és mintegy harmadával csökkenti a szövődmények kockázatát. Csökkenti a vírus környezetbe jutását is, ami azt jelenti, hogy a zanamivirt szedő családtagoknak kisebb az esélye a fertőzésre.

Inhalációs formában kapható: a palack 5 korongot tartalmaz a gyógyszerrel, amelyet egy speciális eszközbe – a gyógyszerrel együtt szállított kiürítőbe – kell behelyezni. Egy Rotadisc 4 inhalációhoz elegendő.

A zanamivir 5 éves kortól biztonságosan alkalmazható gyermekeknél. Az alkalmazás módja és az adagolás minden korosztály számára azonos: 2 inhaláció, naponta kétszer 5 napon keresztül. Egy csomag elegendő egy kezeléshez.

Nem adható olyan személyeknek, akiknek ismert a zanamivirrel szembeni intoleranciája. Óvatosan kell eljárni a hörgőgörcsre hajlamos személyeknél (gyermekeknél. Azok számára, akiknek már volt kruppjuk, felnőttek és hörgőasztmás gyermekek számára).

Ne próbálja meg a terméket az utasításokkal ellentétben porlasztóba helyezni – a termékben lévő laktóz károsíthatja a készüléket.

Vényköteles termék.

Előnyök

 • Inhaláció formájában kapható: gyakorlatilag nem szívódik fel a vérbe, és nem befolyásolja a belső szerveket,
 • könnyű használat.

Hátrányok

 • Hörgőgörcsöt okozhat hörgőgörcsre hajlamos személyeknél.

Oseltamivir

Értékelés: 4.7

Tamiflu

Márkanevek: Tamiflu, Nomides, Oseltamivir-foszfát

A hatásmechanizmus ugyanaz, mint az előző gyógyszer esetében. A betegség időtartamát átlagosan 2 nappal csökkenti. Felnőttek és 1 évesnél idősebb gyermekek influenzájának kezelésére is alkalmazható.

Az 1 és 8 év közötti gyermekek számára ajánlott megoldás a szuszpenzió. Naponta kétszer kell használni, és a mennyiség a gyermek súlyától függ:

 1. 15 kg – 30 mg,
 2. 15 – 23 kg – 45 mg,
 3. 23 – 40 kg – 60 mg.

A szükséges mennyiség méréséhez a szuszpenzió-készítő készlet 30, 45 és 60 mg hatóanyaggal jelölt fecskendőt tartalmaz.

8 évesnél idősebb, 40 kg-nál nagyobb testtömegű gyermekek a 75 mg-os kapszulákat szedhetik, egyébként a szuszpenziót kell használni.

12 év feletti serdülőknek és felnőtteknek naponta kétszer 75 mg oseltamivir szedése ajánlott.

Lehetséges mellékhatások: hányinger, hányás, hasmenés, szédülés,

A készítmény ellenjavallt veseelégtelenség és a hatóanyaggal szembeni egyéni intolerancia esetén.

Vényköteles termék.

A

 • Bizonyítottan hatékony az influenzavírus ellen,
 • Egyéves kortól használható gyermekeknél.

Hátrányok

 • magas ár.

A rangsorban említett összes vírusellenes gyógyszer alkalmazható a megfázás kezelésére és megelőzésére egyaránt. Szándékosan kerültük az ajánlott dózisok megadásának lehetőségét, mert ez végtelenné tenné az amúgy is hosszú összefoglalót. Részletesebb információért olvassa el a gyógyszerek használati utasítását.

Mi a teendő, ha megfázás és influenza van: elsősegélynyújtás gyógyszerek nélkül

 1. Fektesse őket ágyba, mielőtt elmegy a gyógyszertárba. Vegye el a kütyüket, a számítógépet és a tévét: Hagyja, hogy kialudja magát, legalábbis az első néhány napban. Tud zenét hallgatni.
 2. Ha lehetséges, adjon a betegnek saját szobát. Nyissa ki az ablakokat: a hűvös levegő állandó áramlása csökkenti a víruskoncentrációt a szobában. Természetesen a betegnek és a helyiségben tartózkodóknak is megfelelően kell öltözködniük, ami ideális esetben nem emelkedhet 16-18 Celsius-fok fölé.
 3. Ha van párásító a házban, kapcsolja be. Ha nem, drapériázza a radiátorokat nedves frottírtörülközőkkel, és cserélje ki őket, ahogy megszáradnak. Télen a levegő túl száraz, és ez negatívan hat a nyálkahártyák védőfunkcióira. Az immunglobulinok, az interferonok és más anyagok, amelyeket a szervezetünk a vírusok elleni küzdelemben választ ki, csak nedves környezetben működnek. Valójában ezért a nyálkahártyákat nyálka borítja, és ha kiszáradnak, nem tudsz hatékonyan küzdeni a betegség ellen.
 4. Tegyen legalább két liter bármilyen italt (természetesen nem alkoholtartalmú) a beteg mellé, hogy akkor igyon, amikor csak akar. A sok folyadék fogyasztása segít a méreganyagok kiürítésében. Ez enyhítheti a fejfájást és az izomfájdalmakat.
 5. Ha a betegnek hideg a keze és a lába, húzzon zoknit (vagy kesztyűt), és takaróval takarózzon be. Ha meleg van – ne próbálja szándékosan becsomagolni, éppen ellenkezőleg, hagyja, hogy kényelmes szintre vetkőzzön. Törölje le őket hideg vízzel (csak vízzel, nem vodkával vagy ecettel). Ez segít abban, hogy a láz gyorsabban csökkenjen.
 6. A nyugati orvosok a láz csillapítását nemcsak hideg vízzel való törléssel javasolják, hanem azzal is, hogy a beteget akár 10 percre hideg fürdőbe helyezik. Honfitársaink szerint ez túl radikális módszer.
 7. Ha a betegnek száraz köhögése van, ne kényszerítse arra, hogy krumpli fölött lélegezzen – ez nemcsak égési sérüléseket okoz, hanem elősegíti a fertőzés terjedését is a légutakon keresztül. Hagyja a kádat forrni, zárja be az ajtókat, várjon 5-15 percet, amíg a szoba megtelik gőzzel, majd tegye be a beteg személyt (nem a forró vízbe, hanem a szobába)!). De könnyebb, hogy a porlasztót sima vízzel vagy lúgos (bikarbonátos) ásványvízzel adjuk, amelyből a buborékokat korábban felszabadították.
 8. Ha a beteg gyermek, és nem hajlandó enni, ne erőltesse. Majd találkozunk, ha felépült. Hagyja, hogy tejet (nem forrót és szódabikarbóna nélkül), joghurtot, gyümölcslevet stb. igyon.
 9. Ha a 2. vagy 3. napon a beteg nem javul, és még nem fordult orvoshoz, azonnal tegye meg!
Olvasson tovább  18 legjobb gyógymód a máj számára
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: