A 11 legjobb fogamzásgátló tabletta 30 után

*A szerkesztőbizottság véleménye szerint a legjobbak áttekintése. A kiválasztási kritériumokról. Ez az anyag szubjektív, nem reklámnak szánják, és nem szolgál értékesítési céllal. Vásárlás előtt konzultáljon egészségügyi szakemberrel.

A hormonális fogamzásgátló tabletták még mindig hírhedtek az orosz nők körében, és furcsa módon egyes orvosok körében is. Valójában 60 évvel ezelőtt, amikor az ilyen fogamzásgátlók először jelentek meg, a modern szabványok szerint hatalmas dózisú hormonokat tartalmaztak, és számos súlyos szövődményt okoztak. De azóta több mint fél évszázad telt el, emlékezzünk vissza. A fogamzásgátló tabletták összetétele megváltozott, a termékekben lévő hormonok mennyisége több tucatszor csökkent, de az előítélet megmaradt.

Eközben a modern hormonális fogamzásgátlók nemcsak ártalmatlanok, ha helyesen használják őket, hanem jelentősen támogathatják a nők egészségét. Bebizonyosodott, hogy a fogamzásgátló tabletta rendszeres szedésével:

 1. csökken a tőgygyulladás kockázata,
 2. Csökken az endometriózis kockázata:
 3. A menstruációs vérveszteség csökken, és így a vérszegénység valószínűsége is, amely a szülőképes korú orosz nők 10%-át érinti;
 4. Csökkenti a premenstruációs szindróma súlyosságát,
 5. A menstruációs migrén ritkábbá válik,
 6. Csökkenti a “női” gyulladás kialakulásának valószínűségét,
 7. alacsonyabb a méhen kívüli terhesség kockázata
 8. csökkenti az endometrium-, petefészek- és vastagbélrák kockázatát,
 9. A perimenopauzában lévő nőknél a csontritkulás kialakulása késik.

Néhány fogamzásgátló tabletta képes normalizálni a női és férfi nemi hormonok közötti normális egyensúlyt, és sikeresen alkalmazzák őket pattanások (pattanások) kezelésére – ezekről a termékekről a minősítés vonatkozó részeiben bővebben is szólunk.

Összességében egy megfigyeléses tanulmány szerint, amely 46 000 nő egészségét vizsgálta 39 éven keresztül, a hormonális fogamzásgátlás rendszeres használata 29%-kal csökkenti a “nőgyógyászati” rákos megbetegedésekben való elhalálozás kockázatát.

A 30 év utáni nők esetében nincs korlátozás a használatukra: a menopauzáig használhatók. De minél idősebb egy nő, annál több betegsége van, és ezek közül néhány ellenjavallt lehet a fogamzásgátló szedésére.

Hogyan válasszunk fogamzásgátló tablettát

Nem ritka, hogy egy népszerű orosz nyelvű cikkben olvasható: a megfelelő hormonális fogamzásgátló kiválasztásához számos vizsgálaton kell átesni, beleértve a hormonális profil költséges vizsgálatát is.

Ezt a véleményt a WHO szakértői nem osztják, akik azt tanácsolják, hogy ha a kórtörténet nem igazol ellenjavallatokat, akkor a modern, alacsony és mikrodózisú, kontrollált tabletták bármelyike ajánlható. Valójában semmilyen teszt, semmilyen hormonális alapvizsgálat nem képes megjósolni vagy megelőzni a lehetséges mellékhatásokat. Ezért a szokásos gyakorlat az, hogy a terméket próba és hiba útján választjuk ki (ha ez a tabletta nem működik, próbáljunk ki egy másikat). Nem szabad elfelejteni, hogy a fogamzásgátló tabletták többsége 2-3 hónapos szedés után csökkenti a mellékhatások kockázatát.

Mivel azonban a cikk a 30 év feletti nőkre vonatkozik, abban a korban, amikor a különböző krónikus betegségek kezdenek megnyilvánulni, bölcs dolog vizsgálatokat végezni a hormonális fogamzásgátlók használatának ellenjavallatainak felderítésére:

 1. Mérje meg a vérnyomását, ideális esetben naponta kétszer egy héten keresztül, vagy legalább 2-3 alkalommal néhány napos időközönként.
 2. Végeztessen mammográfiát az emlő rosszindulatú daganatainak kizárására.
 3. Vegyen Papanicolaou-kenetet (PAP-teszt) a méhnyakrák kizárására.

Figyelembe véve a modern Oroszország valóságát, és a partnerek szélsőséges ellenszenvét a barrier fogamzásgátló módszerekkel szemben, javasoljuk, hogy vizsgáltassa meg magát a humán papilloma vírusra, mivel növeli a méhnyakrák kockázatát, és a hormonális fogamzásgátlók szedése felgyorsítja ezt a folyamatot (de az OC-k, mint emlékeztetünk, nem növelik a rák kockázatát).

Egyébként a fogamzásgátló tabletták kiválasztásakor csak a józan ész és az anyagi lehetőségek kell, hogy vezéreljék:

 1. “Normális” nők, akiknek nincsenek egészségügyi problémáik, normális bőrük van, bármilyen mikrodózisú modern gyógyszert használhatnak;
 2. Ha az androgéntúlsúly jelei vannak: túlzott szőrzet, zsíros haj, zsíros bőr kiütésekkel, akkor jobb, ha antiandrogén hatású eszközöket választunk.
 3. Ha ellenjavallt az OC-k szedése, ellenőrizze, hogy a progesztin fogamzásgátlók szedhetők-e, és használja azokat.

Az internetes javaslatok, amelyek a nőket “ösztrogén”, “progesztin” és “kiegyensúlyozott” típusokra osztják a megjelenés és a készítmény kiválasztása alapján, semmi köze a hormonális fogamzásgátlók felírására vonatkozó modern ajánlásokhoz.

A tabletta vagy a spirál

A modern fogamzásgátló tabletták minden előnye mellett van egy nagy hátrányuk: ne feledje, hogy minden nap be kell venni a gyógyszert. Ráadásul sok nő még mindig fél a hormonok szedésétől. Ilyen helyzetben a méhen belüli eszköz tűnik a legjobb választásnak. De vannak buktatók is.

A spirál egy idegen test, amely maga is aszeptikus (nem mikrobiális) gyulladást képez a méh üregében. És a legkisebb fertőzés az aszeptikus folyamatot szeptikussá teszi – az összes ebből eredő női problémával. Ezért nem ajánlott a spirál olyan nők számára, akik gyakran váltogatják a szexuális partnereiket (bár nincs iránymutatás, amely meghatározza, hogy ez hányszor tekinthető “gyakori” alkalomnak).

A spirál növeli a vérveszteséget a menstruáció alatt. A cikk elején már említettük. Oroszországban a nők 10%-a vashiányos vérszegénységben szenved, és 50%-uknak rejtett – azaz klinikailag még nem manifeszt – vashiánya van. A fokozott havi vérzés ezt a rejtett hiányosságot nyilvánvalóvá teheti.

Még egy kellemetlen dolog: egy idegen test – egy tekercs – megzavarja a petevezetékek normális mozgékonyságát, és ezért növeli a méhen kívüli terhesség esélyét.

Több évre elfelejtheti, szoptatás közben is használhatja, és a hosszú használat időtartamot figyelembe véve költségtakarékosabb.

COC

Progesztin OC-k

réztekercs

Hormontartalmú tekercs

A teherbeesés esélye egy éven belül

0,1-0,9%

0,5-3%

0,9-3%

0,1-0,5%

hormonális stabilizáció

Igen

igen

igen

nincs

A menstruációs ciklus stabilizálása

igen

igen

nincs hatása

igen

Hatások a menstruációs vérzésre

csökkentse

csökkentse

növeli a

növeli a

Hatás a méhen kívüli terhesség lehetőségére

csökkenti a valószínűségét annak, hogy

csökkenti a valószínűségét annak, hogy

növeli annak valószínűségét, hogy

növeli a valószínűségét

Szisztémás mellékhatások

elérhető

lehetséges

nincs

lehetséges

gyógyszerkölcsönhatások

lehetséges

lehetséges

nincs

lehetséges

A legjobb fogamzásgátló tabletták rangsora 30 év után

Jelölés hely termék neve ár
A legjobb kombinált orális fogamzásgátlók 1 Modell Libera 1 162€
2 Novinet 456€
3 Logest 500€
4 Zoeli 1 265€
A legjobb antiandrogén tabletták 1 Ges 1 025€
2 Jarina plusz 1 016€
A legjobb progesztagén fogamzásgátló tabletta 1 Charosette 1 423€
2 Excluto 3 231€
Legjobb sürgősségi fogamzásgátló tabletta 1 Escapel 402€
2 Genale 412€
3 Postinor 345€

A legjobb kombinált orális fogamzásgátlók

A kombinált orális fogamzásgátlók (OC-k) olyan fogamzásgátló tabletták, amelyek a női nemi hormonok 2 típusának – ösztrogének és progesztinek – szintetikus analógjait tartalmazzák, amelyek az egészséges nő normális hormonális hormonális hátterét utánozzák. Amikor ezeknek a tablettáknak a hatóanyaga rendszeresen bejut a véráramba, a szervezet összetéveszti azt a hormonjaival, és “elaltatja” a petefészkek tevékenységét, amelyek hasonló anyagokat termelnek. A petesejt nem érik meg, és nem hagyja el a tüszőt, és mivel nincs petesejt, nem lehet megtermékenyíteni. Ha a kombinált fogamzásgátló tablettát szigorúan az utasítás szerint szedi, és nem hagyja ki az adagot, a terhesség esélye kevesebb, mint 1%.

A legjobb, ha reggel veszi be őket: ha a nő bármilyen okból elfelejti bevenni őket, egész nap van ideje emlékezni és bevenni őket. Ha a következő napon kihagyást találnak, egyszerre két tablettát kell bevenni. Ha két vagy több napot kihagyott, akkor két tablettát kell bevennie, majd a csomag végéig egy tablettát kell bevennie. Ha ez történik a csomag utolsó 7 tablettájának egyikével, akkor csak egy új csomagot kell kezdenie, egy hét szünet nélkül. A fogamzásgátlás hatékonysága ebben az esetben csökken, ezért ha a terhesség nem feltétlenül szükséges, a következő 7 napban kiegészítő módszert kell alkalmazni: óvszer, hüvelykúp vagy krém.

A kombinált fogamzásgátló tabletták hagyományos rendje – 21+7, azaz három hét folyamatos használat és egy hét megvonás, amely alatt menstruációszerű vérzés jelentkezik. A jelenlegi hormonális fogamzásgátlók fogadásakor a menstruáció nem fordul elő, mivel a női ciklusok változását szabályozó petefészkek a tablettán “alszanak”, és megszűnnek a hormonok elosztása. A tabletták egyes ciklusai közötti ürülések valójában csak a hormonszint meredek csökkenésének jelei. Ha tehát a megszakítás hetében hirtelen nem jelentkezik vérzés, és a terhességi teszt negatív, nincs miért aggódnia.

Érdekes módon 60 évvel ezelőtt a tabletta feltalálója kifejezetten a menstruáció utánzására fejlesztette ki ezt a rendszert – úgy gondolta, hogy a normális női ciklus utánzása pozitívabb fényben tünteti fel az új fogamzásgátló módszert, és esetleg elnyeri a katolikus egyház jóváhagyását (mint tudjuk, a katolikus egyház minden fogamzásgátló módszert tilt, kivéve a naptári módszert és a megszakított közösülést, amely a legmegbízhatatlanabb az összes lehetőség közül). A trükk nem jött be: a pápa nem helyesli a hormonális fogamzásgátlót. De a kezelés marad.

Most az orvosok lassan eltávolodnak ettől a hagyománytól, és nem látnak semmi rosszat abban, hogy 2-3 egymást követő hónapig szünet nélkül szedjenek OC-ket. Mi több, ez a módszer növeli a fogamzásgátló hatás megbízhatóságát. Új gyógyszer, amelyet kezdetben 3 hónapos folyamatos használatra terveztek. Az egyetlen bejegyzett márka Oroszországban, amelyet most megvitatunk.

Modell Libera

Értékelés: 4.9

MODELL BIBLIÓ.webp

Ezek a fogamzásgátló tabletták viszonylag nemrég jelentek meg a piacon: a gyógyszert 2016 végén regisztrálták Oroszországban.

A termék nem szabványos kezeléssel rendelkezik. 84 egymást követő napon kell bevennie a tablettát. 100 mcg levonorgestrelt és 20 mcg etinilösztradiolt tartalmazó tabletta, majd egy héten át a tabletta, amelyben a progesztin levonorgestrel hiányzik, és az ösztrogén etinilösztradiol mennyisége 10-szeresére csökken. Ez idő alatt a menstruációs vérzés eláll.

Ez a kezelés többszörösen megbízhatóbbá teszi a fogamzásgátló hatást, még egyetlen kihagyott tabletta esetén is (de azért nem szabad túlzásba vinni). További előnye, hogy a menstruáció, annak minden kellemetlenségével együtt, évente csak négyszer jelentkezik.

Mivel három hónapig szedik őket, ezek a fogamzásgátló tabletták viszonylag drágának tűnhetnek – de havonta olcsóbbak, mint sok hagyományos tabletta.

Előnyök

 • Javított megbízhatóság;
 • Alacsony havidíj.

Hátrányok

 • nincs

Novinet

Értékelés: 4.6

NOVINET.webp

Ezek a fogamzásgátló tabletták már több mint 15 éve ismertek Oroszországban, és időközben bebizonyították magukat.

Mint minden gyógyszer a tízes rangsorunkban, a Novinet egy mikrodózisú OC. Ez azt jelenti, hogy hormonkoncentrációja rendkívül alacsony: 0,02 mg (20 mcg) etinilösztradiol és 0,15 mg (150 mcg) szintetikus progesztin desogesztrel.

Jól tolerálható a 21+7 standard kezelés során, de 2 egymást követő hónapig is alkalmazható, ha valamilyen okból elkerülhetetlen a vérzési zavar. Sok nő, aki szedi, a bőr gyulladásának csökkenését észlelte. Nem nyilvánvaló, de hasznos bónusz – segít normalizálni a lipidanyagcserét azáltal, hogy növeli a nagy sűrűségű lipoproteinek tartalmát a vérben (“jó” koleszterin), ami 30 év után fontos a nők számára.

Előnyök

 • Javítja a bőr állapotát,
 • alacsony ár.

Hátrányok

 • nincs.

Logest

Értékelés: 4.4

LOGEST.webp

Az előző gyógyszerhez hasonlóan ez sem újdonság a piacunkon. Tartalmazza: 20 mcg etinil-ösztradiol és 75 mcg gesztodén.

Ezeknek a fogamzásgátló tablettáknak a különlegessége pontosan a gesztodénben rejlik – anti-mineralokortikoid aktivitással rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy csökkenti a mellékvese hormon aldoszteron hatását, amely vízvisszatartást okoz a szervezetben. A Gestoden elősegíti az ödéma csökkentését, és ezért a háttérben az olyan mellékhatások valószínűsége, mint a mell duzzanat és fájdalom a mellekben, súlygyarapodás, vérnyomás-emelkedés, ödéma, valójában sokkal kisebb.

Hátrányai a viszonylag magas költségek. Azok, akik nem engedhetik meg maguknak a Logestet, választhatják a kedvezőbb költségvetésű Lindinet 20 megfelelőjét.

Előnyök

 • Időben bevált gyógymód,
 • Megakadályozza a vízvisszatartást a szervezetben.

Hátrányok

 • magas ár

Zoeli

Értékelés: 4.3

Zoeli.webp

Ez a fogamzásgátló tabletta körülbelül 6 évvel ezelőtt jelent meg Oroszországban. 2,5 mg nomegesztrol-acetátot és 1,55 mg ösztradiol-hemihidrátot tartalmaz. Az ösztradiol-hemihidrát molekula kémiai szerkezete a jelenleg ismert molekulák közül az egyik legközelebb áll a természetes ösztradiolhoz, míg a nomegesztrol-acetát egy rendkívül szelektív gesztagén. Mindez minimálisra csökkenti a nem kívánt jelenségek valószínűségét.

Az OC szedésének rendje kissé eltér a hagyományostól. A fogamzásgátló tablettát általában 3 héten keresztül ajánlott szedni egymás után, és egy hét szünetet tartani. A csomag 24 aktív hormontablettát és 4 placebo tablettát tartalmaz, amelyek csak a napok visszaszámlálásának megkönnyítésére szükségesek.

Ez rövidebb vérzésmegvonást okoz, ami a menstruációt helyettesíti az OC-k szedése alatt. Nem ritka, hogy hat hónapos használat után eltűnik, ami sok fiatal nőt megijeszthet, de valójában egyáltalán nem ad okot aggodalomra.

Előnyök

 • a hormonmolekula a lehető legközelebb áll a természeteshez.

Hátrányok

 • eltüntetheti a “menstruációs időszakokat”,
 • magas ár.

Az OC-k lehetséges mellékhatásai

Az útmutató ezen részében csak az alacsony dózisú gyógyszereket gyűjtöttük össze – azaz a minimális mennyiségű hormont tartalmazó tablettákat. Azonban minden erénye ellenére a fogamzásgátló tabletta, mint minden valóban hatékony gyógyszer, okozhat mellékhatásokat:

 1. Mellfájás;
 2. fejfájás;
 3. szivárgó véres váladék;
 4. Csökkentett nemi vágy;
 5. hangulatváltozások;
 6. Cholestasis;
 7. Duzzanat;
 8. fokozott fáradtság.

És azt is el kell mondani, hogy az OC-k szedésének mellékhatásai az első hónapban a legerősebbek, de ahogy a szervezet alkalmazkodik a hormonokhoz – általában három ciklus után – a semmibe vesznek. Ez különösen igaz az elkenődött kisülés esetén. Néha azonban a túl kevés hormon az ok. Akkor magasabb etinil-ösztradiol-tartalmú tablettákat kell keresnie (de legfeljebb 35 mcg).

Mindenesetre erősen ajánlott, hogy ne hagyja abba a fogamzásgátló tabletták szedését a ciklus közepén, hanem fejezze be a tabletták szedését a lehető leghamarabb. De természetesen kolestázis, súlyos migrén vagy súlyos allergiás reakció esetén ez az ajánlás nem alkalmazható. Életveszélyes állapotokban, amelyek közé tartoznak a fent felsoroltak, a gyógyszert azonnal abba kell hagyni.

Kiknek nem szabad OC-ket szedniük:

 1. terhes nők;
 2. szoptató nők;
 3. a szülés utáni első 3 hétben azoknak a nőknek, akik nem tervezik a szoptatást;
 4. 35 év feletti nők, akik dohányoznak;
 5. Azok a nők, akik a gyomor vagy a vékonybél egy részének reszekcióján estek át (a hatóanyagnak egyszerűen nem lesz ideje teljesen felszívódni);
 6. artériás magas vérnyomás (BP140/90);
 7. Szívkoszorúér-betegség, stroke vagy komplikált szívbillentyű-betegség esetén;
 8. időszakos sántítás;
 9. Ha fél óránál hosszabb ideig tartó műtétet tervez, amelyet a mozgásának hosszan tartó korlátozása követ;
 10. Olyan betegeknél, akik hosszú ideje kerekesszékben ülnek vagy bénulásban szenvednek;
 11. szisztémás lupus erythematosusban szenvedő nők, akiknél a foszfolipid antitestek tesztje pozitív;
 12. migrén aurával és fókuszos tünetekkel;
 13. Azok a nők, akiknek a kórtörténetében emlőrák szerepel, vagy akiknek génmutációja van
  CA1 és
  CA2;
 14. Antiretrovirális terápiában részesülő HIV-fertőzött nők, mivel ezek a gyógyszerek csökkentik az OC-k hatékonyságát;
 15. Komplikált cukorbetegségben (diabéteszes angiopátiák, neuropátiák, retinopátiák) vagy ha a betegség több mint 20 éve tart;
 16. Akut vírusos májgyulladás esetén;
 17. szövődményes májzsugorodás esetén (aszcitisz, sárgaság, enkefalopátia, gyomor-bélrendszeri vérzés);
 18. Ha májrákja van.

Mint láthatjuk, a legtöbb ellenjavallat a tabletták azon képességével kapcsolatos, hogy növelik az artériás trombózis valószínűségét. De egy olyan tökéletesen természetes állapot, mint a terhesség, 10-szeresére növeli a trombózis esélyét, és akár 100-szorosára is a szülés utáni első három hétben, szemben a modern OC-k 2-4-szeresével.

A legjobb anti-androgén hatású tabletták

Minden OC-nek antiandrogén hatása van : az a képesség, hogy csökkenti a férfi nemi hormonokat a szervezetben egy teljesen mesterséges hormonális háttér létrehozásával. De egyesek aktívabbak, mint mások az androgének hatásainak semlegesítésében. A tablettát kifejezett hormonális egyensúlyhiányos állapotok esetén ajánlják: túlzott hajhullás (hirsutizmus), akne, policisztás ovárium szindróma. Természetesen sokkal nagyobb a kereslet a fiatal nők körében, és a súlyos akne vagy túlzott menstruációval rendelkező serdülőket gyakran szexuális tevékenység hiányában is előírják. Az antiandrogén hatású OC-k azonban az érett nők számára is szükségesek lehetnek, ezért vettük fel őket ebbe a listába.

Ges

Értékelés: 4.8

JES.webp

Ez a fogamzásgátló tabletta alacsony, 0,02 mg etinil-ösztradiol-tartalma miatt kedvezően hasonlít más antiandrogén szerekhez. A második hasonló hatású gyógyszerek közül a második ilyen kis mennyiségű ösztrogénnel – legalábbis Oroszországban a minősítés idején.

Egy másik pozitív pont: a progesztin a drospirenon hatóanyagot 3 mg-os dózisban használja. A drospirenon az egyik viszonylag új anyag, amely nemcsak anti-androgén, hanem anti-mineralokortikoid hatással is rendelkezik. Nemcsak hogy nem okoz súlygyarapodást, amitől gyakran tartanak, amikor a nők elkezdik szedni az OC-ket, de még fogyáshoz is vezethet. A drospirenon segít normalizálni a szérum lipidprofilját is, ami 30 éves kor után szintén nem rossz dolog.

A hátrányok a magas ár. Olcsóbb termékek hasonló összetétellel – Dimia, Modell Trend.

Előnyök

 • alacsony hormontartalom,
 • Megakadályozza a folyadékvisszatartást,
 • Elősegítheti a fogyást.

Hátrányok

 • Magas ár.

Yarina plusz

Értékelés: 4.5

JARINA PLUS.webp

Ez a gyógyszer sok tekintetben hasonlít az előzőhöz – hasonló hatóanyagok, de valamivel nagyobb mennyiségű ösztrogén (0,03 mg versus 0,02 mg a Jes esetében). Egyrészt ez növelheti a nemkívánatos események gyakoriságát, másrészt ezek az etinil-ösztradiol kissé magasabb tartalmú eszközök nélkülözhetetlenek lehetnek azon nők számára, akiknek a mikrodózisú gyógyszerek a ciklus közepén vérzést okoznak. De a Yarina Plus nem ettől olyan különleges.

Ezeknek a fogamzásgátló tablettáknak a fő előnye a folsav hozzáadása, amely a felnőtteknél a vérképződésért, a magzatoknál pedig az agy és a gerincvelő kialakulásáért felelős vitamin. Gyakori, hogy a tartós OC-használat veszélyezteti a folsavszintet, és gyakran tanácsos vitaminkúrát tartani a teherbeesés előtt. Ezekkel a termékekkel lehetséges teherbe esni, amint a fogamzásgátló tabletták abbahagyják működésüket.

Előnyök

 • Folsavhiányt pótol.

A hátrányok

 • magas ár.

Nem vettük bele ebbe a minősítésbe egy olyan jól ismert terméket, mint a Diane 35, mert a nagy mennyiségű etinil-ösztradiol (0,035 mg vagy 35 mcg) más eszközökhöz képest: ezek a fogamzásgátló tabletták sok éven át, és a modernebb, alacsony dózisú és hatékony OC-k jelenlétében emlékezni róla nincs értelme.

A legjobb progesztogén fogamzásgátló tabletták

Ezek a hormonális fogamzásgátlók kizárólag a női hormon progeszteron analógjait tartalmazzák. Ugyanolyan hatékonyak, mint a tabletták, de a rendszeresség szempontjából sokkal igényesebbek: a szokásos használati időhöz képest akár 3 órás késés is további védőintézkedéseket igényel legalább a következő 2 napban. Tiszta progesztin használata esetén gyakrabban fordul elő menstruációközi folyás, mint az OC-k esetében, és maga a ciklus kiszámíthatatlanabbá válik: egy csomag 28 tabletta, amelyet folyamatosan kell bevenni, és körülbelül ebben az időintervallumban jelentkezik a menstruációs válasz – vagy egyáltalán nem.

Másrészt az ösztrogén hiánya miatt, amely az OC-k legtöbb mellékhatását okozza, a progesztinek biztonságosabbak. Szedhetők akár szoptatás közben is, és gyakran az egyetlen rendelkezésre álló mód arra, hogy elkerüljük a szülés közötti túl rövid szünetet.

Charosette

Értékelés: 4.7

CHAROSETTA.webp

0,075 mg (75 mcg) dezogesztrelt tartalmaz. Ez a terhesség alatt termelődő hormonok, a gestagének szintetikus analógja. Nincs hatással a szoptatási aktivitásra, és nagyon kevéssé hatol be az anyatejbe, így ezek a fogamzásgátló tabletták szoptatás alatt is használhatók. A 30 év utáni nők számára a gyógyszer hasznos lehet olyan esetekben, amikor nem lehet a kombinált fogamzásgátló tablettát szedni, amely progesztineket és ösztrogéneket is tartalmaz – az utóbbinak sokkal több ellenjavallata van.

Hátrányai a hagyományosan magas költségek. Olcsóbb ellenpéldák: Lactinet, Diamilla, Modell Mam.

Előnyök

 • kevés ellenjavallat,
 • szoptatás alatt is használható.

Hátrányok

 • magas ár.

Excluto

Értékelés: 4.2

EXCLUTON.webp

Egy másik fogamzásgátló tabletta, amely már legalább egy évtizede bevált. 0,5 mg linestrenolt tartalmaz.

Nagyon jó véleményeket kapott, és jól tolerálható, de a magas ár (majdnem 3000 csomagonként) elrontja a képet, mivel nincsenek olcsóbb alternatívák.

Előnyök

 • szoptató nők is szedhetik,
 • jó tűrőképesség

Hátrányok

 • Drága.

Az OC-khez hasonlóan a progesztinek is okozhatnak mellékhatásokat:

 1. szabálytalan ciklusok;
 2. hányinger;
 3. súlygyarapodás;
 4. pattanások;
 5. fejfájás;
 6. hangulatingadozás.

Fogamzásgátlók A progesztin fogamzásgátlók ellenjavalltak:

 1. terhesség;
 2. Artériás trombózis az akut fázisban;
 3. szívkoszorúér-betegség;
 4. stroke;
 5. szisztémás lupus erythematosus, pozitív foszfolipid antitestekkel;
 6. Mellrák, beleértve a remisszióban lévő állapotot is;
 7. Dekompenzált májcirrózis;
 8. rosszindulatú májdaganat;
 9. Tisztázatlan eredetű hüvelyi vérzés;
 10. Bizonyos görcsoldók, antiretrovirális szerek (ellenőrizze a betegtájékoztatót), rifampicin szedése.

A legjobb sürgősségi fogamzásgátló tabletták

A fogamzásgátló tabletta nagy dózisú hormonokat tartalmaz, ezért nem használható tartós fogamzásgátlásként. De nélkülözhetetlenek vészhelyzetekben, például eltört óvszer, hiba a közösülés során, nemi erőszak….

Technikailag ilyen esetekben a szokásos progesztin vagy a levonorgesztrelt tartalmazó kombinált fogamzásgátló tabletták is szedhetők – csak egyszerre több tablettát, hogy a hormon teljes dózisa elérje az 1,5 mg-ot. De ha ehhez OC-ket használ, az ösztrogén ozmózis is rendkívül magas, ami trombózist és más veszélyes szövődményeket okozhat. Tehát jobb, ha nem vállalja a kockázatot, és megvásárolja az 1 tablettát, amire szüksége van.

A sürgősségi fogamzásgátló tabletta a védekezés nélküli közösülést követő első 3 napban a leghatékonyabb, de 5 napon belül is alkalmazható, bár ez jelentősen növeli a nem kívánt terhesség esélyét.

Escapel

Értékelés: 4.1

ESCAPEL.webp

A tablettát soha nem szabad tartós fogamzásgátlóként használni. Ez a sürgősségi fogamzásgátlás eszköze, olyan helyzetekben, amikor valamilyen okból védekezés nélküli közösülés történt, de a terhesség és a szülés nem szerepel a tervekben.

Nagy dózisú hormont tartalmaz: 1,5 mg levonorgesztrel. Összehasonlításképpen: a lista elején említett Libera Modelle 0,1 mg levonorgesztrelt tartalmaz, azaz 15-ször kevesebbet. Ez a hormonmennyiség szükséges az ovuláció (a petefészekből történő petesejt felszabadulás) gátlásához, ha az érintkezés a ciklus első felében történt, vagy ahhoz, hogy a méhnyálkahártya alkalmatlanná váljon a petesejt beágyazódására. De éppen e magas hormontartalom miatt van annyi mellékhatása:

 1. hányás,
 2. fejfájás,
 3. szédülés,
 4. alhasi fájdalom,
 5. vérzés.

Ne szedje, ha súlyos májkárosodásban szenved, vagy ha 16 év alatti.

Előnyök

 • Megelőzi a nem kívánt terhességeket,
 • Kevés ellenjavallat.

Hátrányok

 • A nemkívánatos események nagy valószínűsége.

Genale

Értékelés: 4.0

GENALE.webp

Ezek a fogamzásgátló tabletták nem analógot, hanem gesztagén-antagonistát tartalmaznak: mifeprisztont 10 mg-os adagban. Az alkalmazás utáni eredmény hasonló: ha az ovuláció még nem következett be, akkor blokkolódik, ha pedig a petesejt már kialakult és a megtermékenyítés lehetséges, a gyógyszer a méhnyálkahártya kilökődését okozza (körülbelül ugyanez a folyamat zajlik a normál menstruáció során), ami után a megtermékenyített petesejt nem tud beágyazódni.

Megtalálható az a vélemény, hogy a gyógyszer nem hormonális, és ezért biztonságosabb, mint az Escapel, de ez alapvetően téves – a hormonantagonisták ugyanúgy megváltoztatják a normál hátteret, mint társaik.

Általánosságban elmondható, hogy a fogamzásgátló tablettával kapcsolatos vélemények nem rosszak, és a nemkívánatos események ritkán fordulnak elő. De a levonorgestrel-alapú gyógyszerekhez képest valamivel gyakoribbak a termék hatástalanságának felülvizsgálata, még akkor is, ha helyesen alkalmazzák.

Lehetséges mellékhatások:

 1. hasi fájdalom,
 2. hányinger,
 3. hányás,
 4. hasmenés,
 5. A “női” gyulladás súlyosbodása,
 6. fejfájás,
 7. gyengeség.

Ellenjavallatok:mellékveseelégtelenség, vese- vagy májelégtelenség, glükokortikoszteroidok alkalmazása, vérszegénység,

porfíria, véralvadási zavarok.

Lehetséges analógok:gynepristone.

Előnyök

 • Megelőzi a nem tervezett terhességet.

Hátrányok

 • nem működhet.

Postinor

Értékelés: 3.9

POSTINOR.webp

Értékelés: 3.9.

A hatóanyag hasonló az Escapel hatóanyagához, de a mennyisége pontosan feleannyi. És ha az Escapelt elég egyszer bevenni, a Postinort kétszer kell bevenni, a második tablettát pontosan 12 órával az első után, ami nagyon kényelmetlen lehet. Vagy figyelmen kívül hagyva az utasításokat, egyszerre két tablettát fogyasszon, emlékezve a hasonló gyógyszerek adagolására.

Előnyök

 • véd a nem kívánt terhesség ellen.

Hátrányok

 • gyakran vannak mellékhatásai.
Olvasson tovább  A 9 legjobb gyógymód a zúzódások ellen
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: