A 6 legjobb koleszterin tabletta

*A szerkesztők szerint a legjobbak áttekintése. A kiválasztási kritériumokról. Ez az anyag szubjektív, nem reklám, és nem értelmezhető vásárlási útmutatónak. Vásárlás előtt szaktanácsadásra van szükség.

Sokan úgy gondolják, hogy a koleszterinszint csökkentése tablettákkal, diétával vagy egészséges életmódra vonatkozó ajánlásokkal önmagában is cél: a koleszterinszintnek adott, normális határértékeken belül kell lennie. A koleszterin valóban “jó” és “rossz”, és a “rossz” koleszterin fokozatosan lerakódik az erek lumenében, plakkokat képezve, amelyek az érrendszeri balesetek – szívroham és stroke – fokozott kockázatát okozzák.

A koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek vagy hipolipidémiás szerek szedése azonban elsősorban nem csak a normális koleszterinszint fenntartására, hanem úgynevezett másodlagos megelőzésre is javallott a szívinfarktuson átesett betegeknél. Ezekre a gyógyszerekre mindenekelőtt azért van szükség, hogy megelőzzék az újabb szívrohamot. Számos hiteles klinikai vizsgálat több százezer önkéntes bevonásával megállapította, hogy a sztatinok hosszú távú alkalmazása legalább 30%-kal csökkenti a korábbi szívrohamot követő általános halálozás kockázatát. Itt valóban hosszú távú használatról beszélünk, 3 vagy 5 évről.

Természetesen a magas vérkoleszterinszint vagy hiperkoleszterinémia nem csak a szívroham vagy a koszorúér-betegség kockázati tényezője. Hozzájárul az elhízáshoz, a magas vérnyomáshoz, növeli a cukorbetegség és a hasnyálmirigy-gyulladás kockázatát.

Fontos, hogy a koleszterinszint csökkentésére csak orvos írhat fel gyógyszert, és a szokásos taktikát kell követni. Először is, a szívroham vagy a stroke magas kockázatának kitett betegnek követnie kell az étrendi irányelveket, meg kell változtatnia életmódját, fel kell hagynia a rossz szokásokkal, és csak akkor, ha mindezek az intézkedések hatástalanok, és gyógyszeres terápiát írnak elő.

Nagyon fontos, hogy elérjük az összkoleszterin célértékét. Például egy egészséges személynek 6,2 mmol/l-nél alacsonyabb összkoleszterinnel kell rendelkeznie. Koszorúér-betegségben szenvedő betegek esetében a célértéknek, azaz a gyógyszer felírásával elérendő plazmakoleszterin-koncentrációnak 5 mmol/l alatt kell lennie.

A sztatinok hosszú távú alkalmazása bizonyítottan csökkenti a szívinfarktus, a stroke és a hirtelen szívhalál kockázatát, ha az indikáció, valamint az összkoleszterin és frakciói célértékeinek elérése esetén. Ez a lista a legmodernebb és leghatékonyabb koleszterin tablettákat tartalmazza. Ezek a sztatinok csoportjába tartozó hipolipidémiás gyógyszerek, a fibrátok és az epesav-szekvenstriensek.

A koleszterin tabletták áttekintése

Jelölés hely termék neve ár
Modern sztatinok a koleszterinszint csökkentésére 1 Rosuvastatin – Crestor (Rosucard, Rosulip, Tevastor) 583€
2 Atorvastatin – Liprimar (Tulip, Torvacard, Atoris) 226€
3 Fluvastatin – Lescol Forte 1 750€
A koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek egyéb csoportjai 1 Ezetrol (ezetemib) 1 695€
2 Omacor 1 546€
3 Lipantil (fenofibrát) 906€

Modern sztatinok a koleszterinszint csökkentésére

A sztatinok több generációja ismert. Bár több gyógyszercsoport is csökkenti a koleszterinszintet, a sztatinok a leggyakrabban felírt vérlemezke-ellenes gyógyszerek a világon. Mindegyik nagyjából ugyanazon a mechanizmuson keresztül működik, gátolják a HMG-CoA reduktáz nevű enzimet. A májban működik, és részt vesz a koleszterin szintézisében. Nézzük először a legmodernebb koleszteringyógyszert – a sztatinok negyedik generációját.

Rosuvastatin – Crestor (Rosucard, Rosulip, Tevastor)

Népszerűségi értékelés*: 4.9

Rosucard

A Crestor minden olyan betegnél javallott, akinél magas az érrendszeri balesetek kockázata, a koleszterinszint-célértékek elérése érdekében. Az ilyen betegek közé tartoznak az artériás magas vérnyomásban, cukorbetegségben, szívkoszorúér-betegségben szenvedő betegek. Feltételek: A gyógyszer szedése előtt a betegnek bizonyítania kell, hogy képes módosítani étrendjét és követni a koleszterinszint csökkentését célzó étrendet. Nincs értelme ezeket a gyógyszereket szedni, ha a beteg nem megfelelően táplálkozik, és sok koleszterinforrást fogyaszt az étrendjében. Ezért minden koleszterinszint-csökkentő gyógyszer diétát igényel.

A Crestor standard adagja napi 5-10 mg, a kezdő adag a kezdeti koleszterin koncentrációtól függ. Az adagot csak egy hónap elteltével lehet növelni. A maximális napi adag 40 mg naponta. A tablettát nem szabad megrágni, és a nap bármely szakában, étkezéshez kapcsolódóan bevehető.

Gyártja Crestor brit cég Astra Zeneca, és a csomag a minimális dózis (tabletta 5 mg) kerül 1835 rubel 28 tabletta. Ez az eredeti termék egy hónapos kúrájának minimális költsége. Tekintettel arra, hogy gyakran a dózis fokozatos növelésére van szükség, más számadatok is említhetők. A 0,02 g-os adag négyszeresét tartalmazó csomag 3 925 rubelbe kerülne, és szintén egy hónapig kell szedni. Vannak olcsóbb lehetőségek is. A Rozart (Actavis) csomagja 535 rubelbe kerül, ugyanaz a 28 darab 5 mg-os tabletta.

Olvasson tovább  Az 5 legjobb érintésmentes hőmérő

Előnyök és hátrányok

A gyógyszer előnye a magas aktivitás és a bizonyított hatékonyság. Időseknél nincs szükség dózismódosításra, és ezt a szempontot általában figyelembe kell venni számos időseknek szóló receptnél. Enyhe veseelégtelenség esetén az adagot nem lehet megváltoztatni.

Bár a Crestor számos tanulmány bizonyította, hogy rendkívül hatékony, de vannak ellenjavallatai. Ciklosporinnal, terhességgel és szoptatással, különböző myopathiák jelenlétével és alkoholfogyasztással egyidejűleg végzett kezelés. Óvatosan alkalmazható a Crestor alacsony pajzsmirigy-funkció, valamint egyéb súlyos endokrin rendellenességek és epilepszia esetén. A Crestor azonban minden hátrányával együtt az egyik leghatékonyabb és legmodernebb gyógyszer a hirtelen halál és az érrendszeri események kockázatának csökkentésére.

Atorvastatin – Liprimar (Tulip, Torvacard, Atoris)

népszerűségi besorolás*: 4.8

Tulipán

A Liprimar egy rendkívül hatékony koleszterintabletta, de nem a negyedik, hanem a harmadik, előző generációs sztatinokhoz tartozik. A hatóanyag az atorvasztatin. A fő különbség a negyedik és a harmadik generációs sztatinok között az, hogy a harmadik generációs termékek csak jól működnek és csökkentik a “rossz” koleszterin mennyiségét, de a negyedik generációs termékek, mint például a fent leírt Crestor, miközben még mindig hozzájárulnak a “jó” koleszterin vérkoncentrációjának növeléséhez. A Liprimar azonban kiváló minőségű és eredeti gyógyszer.

Négy adagban kapható: 10, 20, 40 és 80 mg. A “rossz” koleszterinszint emelkedése esetén – különböző eredetű hiperkoleszterinémiában, a szívinfarktus és a szívkoszorúér-betegség komplex megelőzésében, magas kockázatú betegeknél, mind az elsődleges, mind a másodlagos megelőzésre javallott.

A Liprimar-t, akárcsak a Crestor-t, naponta egyszer, bármikor, étkezéstől függetlenül kell bevenni. Az adagolás jelentősen változhat 10 és 80 mg között, a maximális adag 80 mg naponta. A kezelést leggyakrabban napi 10 mg-os minimális adaggal kezdik, az adagot fokozatosan és csak akkor növelik, ha az orvos előírja. A Liprimar olcsóbb, mint a Crestor. Egy 30 tablettából álló csomag, legalább 10 mg-os adagolással, egy hónapos tanfolyamra, 350 rubeltől kezdődően megtalálható a gyógyszertárakban, és az átlagos ár 717 rubel csomagonként. A Liprimart egy jól ismert gyógyszeripari vállalat, a Pfizer gyártja.

A Liprimarnak számos sokkal megfizethetőbb generikus változata van, beleértve a hazai gyártású atorvasztatint is. Pontosan ugyanaz a csomag, amelyet csak az Irbit Chemical Pharmaceutical Plant gyárt, átlagosan 135 rubelbe kerül. csomagonként, de ha szeretné, a gyógyszertárakban 60 rubelnél is alacsonyabb áron kapható.

Előnyök és hátrányok

A Liprimar nagy előnyei a jó tanulmányok és a nemzetközi tapasztalatok, a magas hatékonyság, a kényelmes, napi egyszeri használat és az adagolás változtatásának rugalmassága. Számos ellenjavallat, mellékhatás és speciális állapot létezik azonban, amelyek között számos kölcsönhatás van az atorvasztatin és más gyógyszerek között. Nem szabad a Liprimar-t felírni magas májenzimszintek, terhes vagy szoptató nők, 18 év alatti gyermekek, jelentős veseműködési problémákkal küzdő betegek, csökkent pajzsmirigyműködésű betegek vagy különböző izombetegségekben szenvedő betegek esetében.

Az olyan mellékhatások, mint a fejfájás és torokfájás, székrekedés és puffadás, különböző izom- és ízületi fájdalmak, megnövekedett májenzimek, allergia és még a magas vércukorszint is elég gyakoriak. A Liprimar számos különböző gyógyszerrel kölcsönhatásba lép, ezért mindig orvosnak kell felírnia, valamint a kezelés ellenőrzésére. De ez a gyógyszer, ha szakember írja fel, figyelembe véve az összes ellenjavallatot, jó munkát végez, és csökkenti a szívmegállások kockázatát.

Fluvastatin – Lescol Forte

Népszerűségi besorolás*: 4.8

Fluvastatin

A Lescol forte egy rendkívül hatékony koleszterinszint-csökkentő gyógyszer. A szívkoszorúér-betegségben szenvedő, magas rossz koleszterinszintű betegeknél, beleértve a családi hiperkoleszterinémiához társuló betegeket is, a szívinfarktus elsődleges és másodlagos megelőzésére javallott. A Lescol monoterápiaként is alkalmazható, azaz nincs szükség további gyógyszerekre.

Olvasson tovább  12 Top fogkrémek parodontitis és parodontális betegségek ellen

Egy tabletta 80 mg fluvasztatint tartalmaz, és a hatóanyag lassabban szabadul fel ebből a tablettából, így a vérplazmában egyenletes koncentrációt hoz létre, amely nem ingadozik egyik napról a másikra, ami megmagyarázza a magas költséget. A felírt gyógyszer maximális hatása egy hónap elteltével érhető el, ekkor az előírt adagot felül lehet vizsgálni és felfelé módosítani. A kezelés előtt a betegnek a koleszterinszint csökkentését célzó diétát kell tartania, és ezt a diétát a kezelés időtartama alatt követnie kell. A gyógyszert a Novartis gyógyszergyár gyártja, és egy 28 tablettából álló, egy hónapra tervezett csomag ára átlagosan 2800 rubel.

Előnyök és hátrányok

A Lescol előnyei a kiváló minőség, a bizonyított hatékonyság, a késleltetett felszabadulás, amely nem teszi lehetővé a koncentráció ingadozását, és a megvonás után is hosszan tartó hatás. A Lescol azonban ellenjavallt terhes és szoptató nőknél, aktív májkóros folyamatok jelenlétében, amelyeket fokozott májenzim-aktivitás kísér. Vannak mellékhatások is. Gyakoriak az olyan tünetek, mint a fejfájás, a hasi diszkomfortérzés és a hányinger. A nagy hatékonyság ellenére a kezelés során a májenzimeket háromhavonta biokémiai vérvizsgálattal kell ellenőrizni. Ez a májfunkció ellenőrzése érdekében történik az előírt gyógyszer hátterében.

A kezelés megkezdése előtt fontos meggyőződni arról is, hogy a betegnek nincs pajzsmirigy alulműködése, örökletes izombetegsége és nem él vissza alkohollal. Ha mindent figyelembe vesznek, és a kezelést kardiológus felügyeli, ez a gyógyszer sok esetben segít a betegeknek megszabadulni a “rossz koleszterintől”, a szívrohamot, a stroke-ot és a szívkoszorúér-betegség progresszióját.

A koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek egyéb csoportjainak áttekintése

A sztatinokat külön kiemelték és külön vizsgálták, mivel ezeket írják fel leggyakrabban. De a sztatinok mellett vannak más gyógyszercsoportok is, amelyek csökkentik a nem kívánt koleszterin mennyiségét a vérplazmában. Ezek közé tartozik a nikotinsav, az ioncserélő gyanták, mint például a kolestiramin, a fibronsav-származékok, mint például a klofibrát. Nézzünk meg néhány olyan szert, amelyet az orvosok gyakran írnak fel a magas szívkockázatú betegek hiperkoleszterinémiájának kezelésére.

Ezetrol (ezetemib)

Népszerűségi értékelés*: 4.9

Ezetrol

Az Ezetrol egy olyan gyógyszer, amely más mechanizmussal csökkenti a plazma rossz koleszterinszintjét. Nem befolyásolja a májenzimeket, de megakadályozza a koleszterin felszívódását a bélben lévő táplálékból. Így a máj koleszterintartalékai fokozatosan kimerülnek az Ezetrol adagolását követően, majd a vér koleszterinkoncentrációja csökken. Ez a gyógyszer az ateroszklerózis, a hiperkoleszterinémia kezelésére javallt, és orvosi felügyelet mellett önmagában vagy sztatinokkal együtt alkalmazható. De a fő indikáció a súlyos hiperkoleszterinémia, amely genetikailag öröklődik és különböző családi esetekben jelentkezik.

Az Ezetrol a nap bármely szakában, étkezéstől függetlenül bevehető. Az Ezetrol kezdő adagja 10 mg naponta egyszer. Egy 28 tablettából álló csomag ára egy hónapos kurzusra átlagosan 2000 rubelbe kerül, és az Ezetrolt a jól ismert Schering-Plough gyógyszergyár gyártja. A gyógyszernek nincsenek ismert generikus változatai.

Előnyök és hátrányok

Az Ezetrol előnye az egyedülálló hatásmechanizmusa, jó tolerálhatósága. A nemkívánatos hatások enyhék voltak, gyakran nem volt szükség dózismódosításra és a kezelés megszakítására. A fejfájás és a hasi diszkomfortérzés voltak a leggyakoribb mellékhatások. Az Ezetrol ellenjavallt súlyos májelégtelenségben, az összetevőkkel szembeni túlérzékenység esetén, és nem alkalmazható egyidejűleg a fibrátcsoportba tartozó gyógyszerrel.

Az Ezetrol nem ajánlott terhes és szoptató nők számára, de csak azért, mert nem végeztek vizsgálatokat, de ez egy nagyon jó ok arra, hogy visszavonják a gyógyszert, ha a terhesség bekövetkezik. Az Ezetrol azonban sztatinokkal kombinálva is alkalmazható, ebben az esetben a célkoleszterinértékek elérésének sebessége jelentősen nagyobb, mint külön kezelés esetén. Azonban még akkor is, ha Ezetrolt írnak fel, a betegeknek diétát kell tartaniuk, amelynek célja az étrendi koleszterin mennyiségének csökkentése.

Omacor

Népszerűségi besorolás*: 4.8

Omacor

Az Omacor nagyon eltérő módon csökkenti a rossz plazmakoleszterinszintet. Ezek már nem tabletták, hanem lágy zselatin kapszulák, amelyek átlátszóak, és világossárga, zsíros folyadékot tartalmaznak. Az Omacor hatóanyaga az Omega-3 telítetlen savak, nevezetesen e savak két képviselőjének etil-észtereinek keveréke.

Ezenkívül a kapszulák E-vitamint, azaz alfa-tokoferolt tartalmaznak, amely zsírban oldódó anyag. Az Omacor befolyásolja és csökkenti a nagyon alacsony sűrűségű lipoproteinek (VLDL) koncentrációját. Csökkenti a szabad zsírsavakat, és számos tanulmány kimutatta, hogy azoknál a betegeknél, akik 3,5 éven keresztül rendszeresen szedtek napi egy Omacor kapszulát, csökkent az általános halálozás, valamint kevesebb szívinfarktus és stroke fordult elő.

Olvasson tovább  Top 9 jogorvoslatok cystitis

Az Omacor-t a szívroham megelőzésére és a magas koleszterinszint kezelésére használják a gyógyszeres terápia kiegészítéseként. Az Omacor önmagában is alkalmazható, sztatin gyógyszerek felírása nélkül. A betegnek azonban először hipokoleszterinémiás diétát kell kezdenie. Az Omacor-t a németországi és hollandiai székhelyű Banner Pharma gyógyszergyár gyártja, és egy 28 kapszulát tartalmazó csomag egy hónapos használatra 1657 rubelbe kerül a gyógyszertárban.

Előnyök és hátrányok

Nagy előnye az Omacor rugalmassága: alacsony koleszterinszintű betegeknél önmagában is felírható, míg súlyos hiperkoleszterinémia esetén sztatinokkal kombinálva alkalmazzák. Az Omacor bizonyítottan hatásos és jól tolerálható. Csak terhesség, szoptatás és a gyógyszerösszetevőkkel szembeni érzékenység esetén ellenjavallt. Az Omacor ellenjavallt, ha a trigliceridek étrendi bevitele jelentős mértékű.

Azonban 18 év alattiaknál, időseknél és súlyos máj- vagy vesekárosodásban szenvedő betegeknél óvatosan kell alkalmazni. Külön orvosi felügyeletet igényelhet, ha a fibrátokkal egyidejűleg alkalmazzák. A leggyakoribb mellékhatások a diszpeptikus panaszok, mint például a hasi diszkomfortérzés és a puffadás voltak. Az Omacor jó, megbízható adjuváns a hiperkoleszterolémia minden stádiumának kezelésére: a súlyos familiáris hiperkoleszterolémiától a komplex terápia részeként az enyhe, a családi hiperkoleszterolémiáig.

Lipantil (fenofibrát)

népszerűségi besorolás*: 4.7

Lipantil

A fenofibrát a fibrinsav származékok közé tartozik, és csökkenti a trigliceridek és a nagyon alacsony sűrűségű lipoproteinek koncentrációját a vérben, amelyek végül “rossz” koleszterinné alakulnak át. Ez a gyógyszer 200 mg fenofibrátot tartalmazó kapszulákban kapható. Ez egy eszköz a triglicerid anyagcsere befolyásolására. Használata megzavarja a zsírsavak szintézisét és csökkenti a koleszterin koncentrációját. A Lipantil javítja a vér folyékonyságát, és enyhén csökkenti a plazma cukor koncentrációját, így cukorbetegeknél felírható.

A vizsgálatok azt mutatják, hogy a Lipantil 25%-kal csökkenti az összkoleszterinszintet, és a diétával nem korrigálható hiperkoleszterinémia kezelésének részeként javallott. A Lipantilt étkezés közben kell bevenni, napi egy kapszulát. A kezelés időtartamát az orvos határozza meg. A Lipantilt a francia Riefarm cég gyártja, és egy 30 kapszulát tartalmazó csomag egy hónapos tanfolyamra átlagosan 1000 rubelbe kerül.

Előnyök és hátrányok

A Lipantil ellenjavallt izomszöveti patológiában, beleértve az örökletes, súlyos máj- és vesekárosodást, valamint a fibrátokkal szembeni intolerancia esetén. Nem alkalmazható 18 év alatti gyermekeknél, terhes és szoptató nőknél, valamint laktázhiányos betegeknél. Jól tolerálható, de orvosnak kell felírnia, mivel a sztatinokkal való kombinálása önmagában izomkomplikációkat okozhat. Ha a beteg szívroham vagy stroke után Warfarint vagy más véralvadásgátlót használ, fennállhat a vérzés kockázata. A Lipantil nem szedhető monoamino-oxidáz-gátlókkal (MAOI) együtt. Mindezek az óvintézkedések, ha időben alkalmazzák őket, beleértve a szérum májenzimek ellenőrzését a kezelés alatt, jelentős koleszterinszint-csökkenést eredményezhetnek.

Következtetés

Végezetül egy fontos, de nagyon egyszerű dolgot kell elmondani. A modern gyógyszeripar számos drága és olcsó koleszterinszint-csökkentő gyógyszert állít elő, és alkalmazásuk számos tanulmány szerint jelentősen meghosszabbítja a várható élettartamot és csökkenti az érrendszeri balesetek kockázatát. De minden esetben a gyógyszert elő kell készíteni, és a beteg felkészülése az életmód megváltoztatására, a rossz szokások elhagyására, és ami a legfontosabb – a koleszterinszegény étrend betartása.

Ezt nem szabad elfelejtenie annak, aki azt hiszi, hogy a tabletták szedése helyettesítheti a diétát. A diéta nem helyettesítheti a gyógyszeres kezelést, és a halálozási kockázat csökkenése és a várható élettartam növekedése csak akkor mutatható ki megbízhatóan, ha a beteg nemcsak a gyógyszert szedi, hanem tudatosan dolgozik a saját étrendjén is.

Ezt nem szabad elfelejteni, és nem érdemes pénzt pazarolni rá. Csak akkor szabad elkezdeni a gyógyszereket, ha a beteg legalább három hétig vagy egy hónapig diétázik, és a koleszterinszint nem változik. Ha azonban a diéta mégis kifizetődik, akkor azt addig kell folytatni, amíg a koleszterinszint csökkenése megáll. Ha nem éri el a diétával a célértékeket, csak ekkor szabad bekapcsolni a minősített gyógyszereket.

*A népszerűségi rangsor a wordstat keresleti adatainak elemzésén alapul..

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: