A 8 legjobb orvosság álmosság ellen

*A szerkesztőbizottság szerint a legjobbak értékelése. Kiválasztási kritériumok. Ez az anyag szubjektív, nem reklám, és nem szolgál vásárlási útmutatóként. A vásárlás előtt konzultációra van szükség egy szakemberrel.

Az altatókról szóló cikkben elmondtuk, hogyan kell kezelni az álmatlanságot, hogy kényelmesen és teljes mértékben pihenhessen. Meglepő módon az álmatlanság kezelése az Orosz Föderációban sokkal jobb szinten van, közel a világszinthez, mint a fordított helyzet. A nyugati országokban szabadon árusított álmosság elleni kábítószerek, kábítószer-erősítő szerek, pszichostimulánsok, amelyek hazánkban nem állnak rendelkezésre, mivel szerepelnek a kábítószerek és prekurzoraik listáján. Ezért csalnunk kell, és “ősi” módszerekkel kell beérnünk.

Ha az álmatlanság kezeléséről szóló cikkek beszélhetnének egy gyógyszercsoportról, a kezelőorvos széles választéka, mind a vényköteles, mind a vény nélkül kapható gyógyszerek, a hazai orvoslás lehetőségei a somnolencia kezelésében sokkal szűkösebbek. Azonban egyenként. Először is magyarázzuk el, miért fordulhat elő túlzott álmosság, milyen formái léteznek az álmosságnak és hogyan nevezik őket, és hogyan kell megfelelően diagnosztizálni.

Valójában gyakran a betegnek egészen más gyógyszereket kell szednie, amelyek segítenek neki, és nem az álmosságra vonatkozó jogorvoslatokat. A pajzsmirigy elégtelen működése például pajzsmirigy-alulműködést okoz, amelyet állandó nappali álmosság és letargia jellemez. Az ilyen beteget egyáltalán nem kell pszichostimulánsokkal kezelni. Elég, ha normalizáljuk hormonális hátterét, és amikor a pajzsmirigyhormonok koncentrációja eléri a megfelelő értékeket, az ilyen kóros álmosság önmagában eltűnik. Ugyanez más helyzetekben is megtörténhet, így még egy orvosi oktatás nélküli személy is kívánatos, hogy ismerje a túlzott álmosság okait, hogy azonnal kapcsolatba lépjen egy tapasztalt szakemberrel. oktatás 1 A túlzott álmosság okainak megismerése. Hogyan határozza meg a modern tudomány a túlzott álmosságot?

Mi a hipersomnia és mi okozza?

A túlzott álmosságot olyan időpontban, amikor Öntől természetes módon elvárható, hogy teljesen éber és aktív legyen, hipersomniának nevezik (ne feledje, hogy az álmatlanságot álmatlansági zavarnak hívják).

Ez a hypersomniacális nappali álmosság – egy olyan állapot, amikor az ember a nap nagy részében képtelen aktív lenni.

A nappali álmosság második kritériuma az, amikor egy személy elalszik napközben saját akarata ellenére, és három hónapon keresztül legalább egy ilyen epizód van, majd az állapot megismétlődik. Más szóval, egy éven belül legalább 4 epizódnak kell bekövetkeznie a véletlenszerű elalvásból, hogy hosszú távú hipersomniás zavarnak lehessen tekinteni.

Az alvászavarok nemzetközi osztályozása a túlzott kóros álmossághoz a következő betegségeket és állapotokat foglalja magában: narkolepszia, Kleine-Levin-szindróma, idiopátiás hipersomnia és a másodlagos állapotok egész csoportja. Beszéljünk róluk részletesen.

A hipersomnia okai

A kóros álmosság nem mindig fordul elő. Egészséges személyeknél is előfordulhat, ha hosszú ideig nem aludtak, ha szoronganak vagy ideges stressz alatt állnak, vagy ha nagy dózisú kávé hatása alatt állnak. De vannak különleges, fájdalmas körülmények. Ezek a narkolepszia, a Levin-szindróma és az idiopátiás hipersomnia. Ebben az esetben nincs olyan külső ok, amely befolyásolhatja az álmosságot, nem észlelhető, ez valójában egy elsődleges alvászavar. Ismerkedjünk meg velük részletesebben.

Narkolepszia

A narkolepszia a legismertebb ilyen betegség. Számos klasszikus jel nagyon jellemző a narkolepsziára. A betegek súlyos nappali álmossággal küzdenek, az alvás iránti késztetés olyannyira nyomasztó lehet, hogy azt kényszerűnek vagy kényszeresnek nevezik, és a beteg időszakosan olyan nappali szundikálásba esik, amellyel nem tud megbirkózni.

Az izomtónus jelentős csökkenése vagy teljes izomletargia, az úgynevezett kataplexia. Napközben gyakran előfordulnak ilyen kataplexiás epizódok, vagy izomlassúság, és elalvás és ébredés közben a beteg élénk vizuális látomásokat vagy hallucinációs jellegű képeket láthat. A beteg izomtónusa ébredéskor és elalváskor is drámaian csökken, és az éjszakai alvásuk jelentősen romlik.

A fő tünet, amely súlyosan rontja az életminőséget, és akár rokkantsághoz is vezethet, az ellenállhatatlan alvásigény a nap folyamán, és az elalvás gyakori epizódjai. A beteg 2-3 perctől több óráig is aludhat. Az ébredés után a beteg jobban érzi magát, és aktívabb, mint korábban, de nem sokáig.

Gyakori, hogy ezek a támadások akkor következnek be, amikor a személy nem vesz részt aktívan egy folyamatban. Ez egy utazás a tömegközlekedésen, moziban lenni, olvasni… A testmozgás, a zuhanyzás vagy a kocogás elnyomhatja az alvás utáni vágyat, de néha az álmossági rohamok nagyon intenzívek és hirtelen jelentkeznek, például étkezés közben vagy akár séta közben.

A betegeknek nagy gondot okoz az éjszakai pihenés. Igen, gyorsan és jól elalszanak, de utána rövid ideig alszanak, gyakran felébrednek és nehezen alszanak el újra, az alvásuk nem pihentető éjszaka, és nagyon aktívak. Ezenkívül a betegeknél alvás közben fogcsikorgatás (bruxizmus), nyugtalan láb szindróma és más kóros jelenségek is előfordulhatnak. Hozzá kell tenni, hogy ezek az emberek gyakran túlsúlyosak, krónikus szorongással vagy depresszióval küzdenek, pánikrohamokkal küzdenek és kóros fáradtságtól szenvednek.

Kleine-Levin szindróma

Ez egy nagyon ritka állapot, az úgynevezett intermittáló hibernációs szindróma. Az álmosság nagyon nehéz és tartós, és hosszú ideig, átlagosan 10-15 napig tart. Súlyos esetekben a hibernáció hetekig vagy akár hónapokig is eltarthat. Ezek az álmossági időszakok általában ismétlődőek, a beteg akár napi 20 órát is alszik, és csak evés és WC-használat miatt kel fel. Ezért nem tévesztendő össze a letargikus alvással. A letargikus alvásban lévő emberek egyáltalán nem ébrednek fel, nem mennek WC-re, anyagcseréjük lassú, és napokig vagy hetekig halott emberre hasonlíthatnak. A Kleine-Levin-betegségben szenvedő betegnek továbbra is minden nap legalább néhány órán át aktívnak kell lennie, hogy egyen és WC-re menjen, ami azt jelenti, hogy az anyagcseréje és az anyagcsererátája normális szinten marad.

Ha valaki hibernáció közben felébred, letargikus, álmos és apatikus marad. Ebben az alvási periódusban a beteg nem emlékszik az előző éjszakai alvásra, rosszul érzékeli a körülötte lévő világot, és falánk, hiperszexuális és szorongó lehet. Ennek az epizódnak a során a személy sok napra kiesik a társadalmi életből és a szakmai életből, és ezeket a napokat az ágyban tölti. A belső szervekben nincsenek fizikai elváltozások vagy rendellenességek a vizsgálatokban. E hibernációs epizódok között az ember teljesen normális életet él.

Emlékeztetni kell arra, hogy rendkívül ritka rendellenességről van szó, és 140 millió ember közül csak minden ötödiknek van hipersomniája. Oroszországban valószínűleg 50-60 ember nem rendelkezik ezzel a diagnózissal, mivel az incidencia átlagosan 1/1000000 esetből 1, kivéve a csecsemőket és az időseket. Idővel a kóros álmosság epizódjai egyre ritkábban fordulnak elő, és átlagosan 15 évvel az első roham után a személy normális lesz. Férfiaknál, akiknél a kóros álmosság korai, 12 éves kor alatt kezdődik, a betegség kissé hosszabb ideig tart.

Olvasson tovább  7 modern gyógyszer az élelmiszer-allergiákra

Idiopátiás hipersomnia

Ez egy olyan betegség, amelyben kevés tünet van, és a nappali álmosság rendezetlen és kaotikus, nincs kataplexia vagy csökkent izomtónus ezeknél a betegeknél, nincsenek hibernációs időszakok. Az éjszakai alvás időtartama normális, és nincs éjszakai álmatlanság.

Az ilyen egyéneknek nehézséget okoz az ébredés, és néha kialakul az úgynevezett álmatlanság vagy alvási inercia. Amikor megpróbálják felébreszteni az ilyen betegeket, ingerlékenyek lesznek, tudatuk zavaros, és automatikus viselkedést tanúsíthatnak. Ez a fajta álmosság akár egy órán keresztül is eltarthat. Amikor azonban felébrednek, megállapítják, hogy még mindig megtört állapotban vannak, és hogy az előző alvás nem hozott számukra megkönnyebbülést. Az ilyen betegeknél gyakran előfordulnak a vegetatív idegrendszeri rendellenességek, fejfájás, érrendszeri rendellenességek…

A nők a leggyakoribb szenvedők, átlagosan 18 éves korban kezdődik, és az idiopátiás hipersomnia gyakran családi formában fordul elő. A betegség szövődményei közé tartoznak a társadalmi következmények. A munkahely elvesztésének lehetősége, a teljesítmény csökkenése, a társadalmi státusz romlása és így tovább. A társadalmi következmények azonban minden primer hipersomnia esetében veszélyesek.

A másodlagos hipersomniák egy csoportja

A másodlagos hipersomnia abban különbözik az elsődleges hipersomniától, hogy az agyban található alvás- és ébrenléti központok nem érintettek, de a kóros álmosság oka egy másik szomatikus rendellenesség, például ugyanaz a pajzsmirigy alulműködés vagy myxödéma. A tünetek ugyanazok: nappali álmosság, elalvás napközben, elhúzódó éjszakai alvás és egyéb jelek. Az orvos fő feladata, hogy megtalálja a túlzott álmosságot okozó okot. A leggyakoribb a központi idegrendszer betegsége. Metabolikus encephalopathiák, krónikus mérgezések, agyvelőgyulladás következményei, agydaganatok, szarkoidózis. Különösen gyakori a hipotalamusz régiót érintő sok tömeg esetében. A túlzott nappali álmosság a Parkinson-kórban és különböző genetikai örökletes betegségekben is előfordulhat. Tekintsünk néhányat a leggyakoribb másodlagos hipersomniák közül.

Gyógyszer okozta álmosság

Ez a leggyakoribb csoport. Számos gyógyszer egyidejűleg nyugtató hatású, és a leggyakrabban a rosszul megválasztott altatók napközben is hatnak. Mindkettő benzodiazepin és barbiturát. Epilepszia elleni görcsoldó gyógyszerek vagy allergia elleni gyógyszerek, különösen a nyers, első generációs gyógyszerek szedésekor álmosság alakulhat ki. Ezek a következők: Suprastin, Tavegil, Diazolin, Dimedrol. Álmosság jelentkezik nem-szteroid gyulladáscsökkentők, egyes antiaritmiás gyógyszerek és béta-blokkolók szedésekor is. Gyakran előfordul a nappali álmosság olyan idős betegeknél, akik egyidejűleg nagyszámú különböző gyógyszert szednek a szívbetegség miatt. Bizonyos esetekben a gyógyszeres kezelés okozta álmosságot az antikolinerg gyógyszerek és egyes antidepresszánsok szedése okozhatja.

Álmosság mentális rendellenességek esetén

Ha az illető pszichiáterhez van bejelentkezve, a nappali álmosság is kimutatható. Okozhatja súlyos depresszió, bipoláris zavar, korábbi nevén mániás-depressziós betegség. Körülbelül minden 20. tartós nappali álmosságban szenvedő betegnek pszichiátriai betegsége van. Az ilyen betegeknek hosszú elalvási periódusaik vannak, gyakran felébrednek, és az alváson belül van egy ébrenléti fázisuk, és bár a szükségesnél tovább maradnak az ágyban, ennek az alvásnak a hatékonysága csökken.

Alvásmegvonás szindróma

Végül, a másodlagos hipersomnia magában foglalja az álmatlansági szindrómát is. Ez akkor következik be, amikor az alvás mesterségesen korlátozott és kevesebb, mint amennyire a szervezetnek szüksége van. tartós konfliktus alakul ki a szervezet pihenés iránti igénye és az alvás tényleges időtartama között. Gyakran a betegek nem veszik észre, hogy a hosszú munkaidő és a kevés alvás súlyos álmosságot okozhat napközben. A szindróma azonban nem korlátozódik az álmosságra. Rossz közérzet és nyugtalanság, energia- és motivációhiány, alacsony aktivitás és figyelmetlenség jelentkezik. Ingerlékenyek lehetnek. Az elégtelen alvás szindrómáját természetesen a rendszer megváltoztatásával kell kezelni, és minden tünet visszafejlődik, ha az alvás időtartamát hosszabb időn keresztül legalább napi 7 órára növeljük. Természetesen a serdülőket, a fiatalokat és a diákokat érinti leggyakrabban az álmatlanság.

Diagnosztikai módszerek

Ha úgy gondolja, hogy csak panaszkodik a nappali álmosságra, és a diagnózis egyértelmű, egyáltalán nem igaz… Kezdetben egy szomnológus, vagy alvászavarral foglalkozó szakemberrel való találkozás során el kell mondania a panaszait, és válaszolnia kell a speciális kérdőíveken feltett kérdésekre. Vannak speciális nemzetközi álmossági skálák, mint például a Stanford- és a Caroline-skála, ezek szubjektívek, mivel a beteg maga is befolyásolhatja pontosságukat.

Az alvászavart ezután más műszeres módszerekkel kell objektiválni. Ezek a többszörös alvási késleltetési teszt, a poliszomnográfia és más módszerek. Az alvási késleltetési teszt például azt vizsgálja, hogy egy személy képes-e elaludni normális, nyugodt környezetben. Először poliszomnográfiát végeznek, amely bizonyítja, hogy a vizsgálat előtt a betegnek az előző éjszakai alvás szokásos időtartama legalább 7 óra volt. Ezután kerül sor a vizsgálatra, amely egy felnőtt és egészséges személy esetében általában több mint 10 percig tart. Tehát ha napközben nyugodt, nyugodt környezetben fekszik, akkor az elalvást célzó személy 10 percig nem fog elaludni. De egy hipersomniás vagy álmosságban szenvedő betegnél ez az idő lényegesen rövidebb, és a diagnosztikai jelentőség 8 percnél rövidebb időtartamú. A hipersomnia diagnózisának megerősítéséhez vagy megcáfolásához más műszeres vizsgálatokat is el kell végezni.

Álmosság kezelése

Először azokat a gyógyszereket fogjuk megvizsgálni, amelyeket könnyen megvásárolhatunk bármely orosz gyógyszertárban recept nélkül, és amelyek némileg élénkítik a betegeket, és növelik vitalitásukat. Ez az adaptogének egy csoportja. Ezután megnézzük azokat a gyógyszereket, amelyek vény nélkül is megvásárolhatók a gyógyszertárakban, de már nem adaptogének, hanem szintetikus gyógyszerek, mint például a legbiztonságosabb és leghatékonyabb koffein. Végül az utolsó csoportba tartoznak a külföldön használt leghatékonyabb tabletták, amelyeket néha nemcsak az álmosság különböző formáinak kezelésére, hanem a szellemi kapacitás javítására is használnak.

Ezeket a gyógyszereket néha diákok, sőt, kutatómunkások is használják különösen megterhelő feladatokhoz, ezek a gyógyszerek növelik az éberséget és stimulálják a központi idegrendszert. Ez az, ami miatt az érintett “hatóságok” aggódtak értük.

Minden egyes gyógyszer esetében meg kell adni a nemzetközi szabadnevet vagy INN-t, ha lehetséges. Ha van olyan eredeti képviselő, amelyet elsőként fejlesztettek ki és vezettek be a klinikai gyakorlatba, akkor annak nevét közvetlenül az INN után adják meg. Ahol generikumok vagy kereskedelmi másolatok állnak rendelkezésre, ott a legismertebbeket is felsoroljuk, és néhány gyógyszer esetében ársávot is megadunk. Az ár az Orosz Föderáció minden tulajdonformájának gyógyszertárai számára 2019 októberében érvényes.

Az álmosság legjobb gyógymódjai

Jelölés hely termék neve ár
Belföldi pszichostimulánsok 1 Koffein 48€
2 Sydnocarb 730€
3 Venlafaxin (Velafaxin, Velafax, Venlaxor, venlafaxin-organikusok) 217€
Az FDA által jóváhagyott gyógyszerek (USA) 1 Nátrium-oxibutirát (Xyrem) 1 109€
2 Modafinil (Provigil) 3 500€
3 Szolriamfetol (Sunosi) és pitolizant (Wakix) 3 500€
4 Levothyroxin (Synthroid) 83€
5 Melatonin (Melaxen) 370€

Adaptogének

Az adaptogének megkezdik a gyógyászati harcot az álmosság ellen. Az adaptogének olyan növényi alapú tonizáló gyógyszerek, amelyek fokozzák a szervezet anyagcseréjét és a változó környezeti feltételekhez való alkalmazkodást, ezért is nevezik őket így. Több ilyen is van. Ezek közé tartozik a kínai citromfű, a ginzeng, a rhodiola rosea, a leuzea, az aralia, sőt a csipkebogyó és az echinacea főzete és tinktúrája is.

Mindezeket a gyógyszereket általában folyékony formában, kivonatok és tinktúrák formájában értékesítik, és olcsóak. A szervezetre gyakorolt hatásuk mechanizmusa nem teljesen világos, de hatásuk jól ismert. A test tónusa fokozatosan növekszik, így a vitalitás is. Az anyagcsere aktiválódik, a vegetatív és endokrin funkciók is aktiválódnak.

Olvasson tovább  A 18 legjobb jogorvoslat az ekcéma ellen

Hogyan nyilvánul meg ez az általános tonizáló hatás?? A gyomor-bélrendszeri szekréció, az étvágy, a szívműködés és a vérnyomás enyhén emelkedik. A szervekre gyakorolt általános hatások mellett enyhe pszichostimuláns hatása is van. Természetesen a szintje nem olyan magas, mint a külföldi kábítószerekben, például az amfetamin-származékokhoz kapcsolódóan. Enyhe esetekben azonban az ilyen pszichostimuláció jó hatással van az álmosság kezelésére. A beteg munkaképessége, mind fizikailag, mind szellemileg növekszik. Ez csökkenti a fáradtságot és az aszténiás tüneteket.

Fontos megjegyezni, hogy ezek a pszichostimuláló és gyulladáscsökkentő hatások enyhék, és a normális élettani határokon belülinek tekinthetők. Az adaptogéneknek nincs addiktív hatása, nincs túlpörgés, és még kevésbé eufória. Nagyon fontos mellékhatások az immunitás fokozása, alacsony toxicitás, jó tolerálhatóság és nincsenek jelentős mellékhatások.

A növényi alapanyagok mellett meg kell említeni a pantokrin-t, amelyet a gímszarvas (Altaj-szarvas) fiatal szarvából nyernek. Az adaptogének közé tartozik még a propolisz, a múmia és a különböző vitaminkomplexek, amelyek tartalmazzák a kiegészítéseiket, mint például a Doppelcherz-Ginseng, a Bittner’s Herbal Elixir és a kínai balzsam Golden Dragon. Különböző adaptogéneket és fenyőkivonatot tartalmazó fürdősók állnak rendelkezésre. Nincs értelme részletesen felsorolni az egyes képviselők előnyeit és hátrányait; általános képet kell kapnia róluk, mivel mindannyian vény nélkül kaphatók, és első vonalbeli gyógyszerekként használhatók a túlzott álmosság elleni küzdelemben.

Belföldi pszichostimulánsok

Miért hívják ezt a szakaszt “hazai” pszichostimulánsoknak?? Mert az importált pszichostimulánsok illegálisak. Szerencsétlenségükre a kábítószerek közül sok az amfetamin. De az ilyen listákra való felvételük, a terjesztésük korlátozása nagyon rövidlátó és ostoba intézkedés. A kábítószerrel való visszaélés hazánkban fokozatosan olcsóbbá válik, megjelentek a kémiai és sóoldatpótlók, a kábítószerfüggők száma nem csökken, a fővárosi elit pedig tiszta kokainnal dorbézol. Ennek fényében a drága gyógyszerek nem képesek segíteni a betegeken, és a kábítószer-függőség továbbra is virágzik.

A hazánkban nem is olyan régen forgalomba került pszichostimulánsok sokkal gyengébbek, mint az amfetaminok, például a Mesocarb vagy a Sidnocarb. Ezt a gyógyszert már a hazai szakemberek is felírhatták, de sajnos a regisztráció lejárt, és nem újították meg, ami ismét egy szándékos politika, ami az egészségügy megsemmisítéséhez vezet. oktatás 1 Ez a gyógyszer már a hazai szakemberek által is felírható volt. Végül az oroszoknak a pszichostimulánsok közül csak a metilxantin-származékok, vagyis a hagyományos koffein maradt. Ez oldatként és tabletta formájában is kapható, és elég jól működik a szokásos, enyhe álmossági és kimerültségi rohamokra. Vannak más farmakológiai csoportokba tartozó gyógyszerek, amelyek nem tartoznak az adaptogének közé, de ezeket itt nem tárgyaljuk.

Tekintsük csak Sidnocarb és koffein. A hazai szakértők az álmatlanság elleni küzdelemben más gyógyszereket is használnak, például a duloxetin és a venlafaxin az antidepresszánsok csoportjából – szelektív szerotonin visszavétel gátlók. Ez nem túl kényelmes, mert a venlafaxin rövid hatástartamú, míg az álmosság elleni küzdelemben a hosszabb felszabadulás megfelelőbb. Egy másik alkalmazható antidepresszáns a fluoxetin, amely a narkolepsziához társuló depresszió vagy szorongás esetén indokolt.

Fontos megjegyezni, hogy e gyógyszerek hirtelen megvonása fokozhatja az izomtónus csökkenését vagy a kataplexiát, ami a “kataplexiás állapotnak” nevezett súlyos állapothoz vezethet. Az összes gyógyszer közül csak a koffeint lehet biztonságosan, recept nélkül megvásárolni a gyógyszertárakban. De nem túl erős, úgyhogy kezdjük vele.

Koffein

Népszerűségi értékelés:* 4.9

Koffein

A koffein élénkítő hatása ismerős. Az alkaloid jelen van a tealevelekben, a kávészemekben és a kóladióban is, amelyből az eredeti Coca Cola készül. Felkelti a központi idegrendszert, növeli a hatékonyságot és lerövidíti a reakcióidőt. A koffein bevétele utáni álmosság átmenetileg csökken. Növeli a szív erejét, emeli a vérnyomást, és fokozott vizelethajtást okoz. Egy csésze erős kávé után több vizeletre van szükség.

Kis adagokban a koffein élénkítő hatású, de nagyobb adagokban nyomasztó és álmosságot okozhat. Az idősekre erősebb hatást gyakorol, mint a fiatalabbakra. Álmosság esetén 100 mg-os adagban reggel és 100 mg-os adagban, ugyanebben az adagban délután. Nem szabad nagy dózisban, több mint 3 tablettát, azaz napi 300 mg-ot felírni. Ez négy nagy csésze elég erős kávéval egyenértékű.

A tablettás koffein (koffein-nátrium-benzoát) nagyon olcsó, de a csomagolásban csak néhány tablettát tartalmaz. Egy 10 darab 100 mg koffein tartalmú tabletta csomagja 40-70 rubelbe kerül., a Tatchempharmpreparaty hazai gyártmányú. Az adag duplája, 200 mg #10, szintén kapható, és körülbelül 60 rubelbe kerül. Az ukrajnai Borschagovsky vegyi üzem állítja elő.

Előnyök és hátrányok

A koffein előnye, hogy természetes, gyorsan ható, mellékhatások nélküli gyógyszer, amíg az adagot nem növeljük. Ha a dózis nagy, akkor kóros izgalmat okoz, az álmosság megszabadulása álmatlansággá válik, tachycardia, magas vérnyomás és egyéb kellemetlen hatások lesznek. A koffeint nem szabad szedni, ha magas a vérnyomása, glaukómája vagy szívritmuszavara van. Kétségtelen előnye az enyhe hatás, az alacsony költség, és a rajongók, akik nem tolerálják a kávét, a koffein tabletta teljes mértékben helyettesítheti a kedvenc ital érzését. Ott van még a koffein tagadhatatlan erénye. Ha vidámságot és gondolati tisztaságot szeretne, például vizsga közben, akkor egyszerűen megvásárolhatja vény nélkül, teljesen szabadon.

Sydnocarb

Népszerűségi értékelés:* 4.8

Sidnocarb alvási támogatás

Sidnocarb és analógja – A mezokarb sokkal erősebb pszichostimuláns; körülbelül félúton van a koffein és az Oroszországban betiltott amfetaminszármazékok között. A Sidnocarb az álmosság mellett letargia, csökkent teljesítmény, letargia és asztenoneurotikus szindróma esetén is javallott. Segít a különböző súlyos betegségek, mérgezések és fertőzések kezelésében a gyógyulási szakaszban. Használják továbbá alkoholizmus és elvonási tünetek, gyermekkori mentális retardáció és a központi idegrendszer szerves betegségeinek kezelésére. A gyógyszert naponta egyszer vagy kétszer kell bevenni, kivéve este, azaz reggel és ebéd előtt, étkezés előtt. A szokásos adagolás napi 25 mg, a kezdő adag 5 mg.

Előnyök és hátrányok

Fontos megjegyezni, hogy ennek a gyógyszernek az élénkítő hatása fokozatosan, és nem azonnal alakul ki. Ez jó dolog, mivel nincs hirtelen aktiválás és ébredés a kezdetektől fogva. A termék nem okoz eufóriát, nincs motoros izgalom, nincs tachycardia vagy magas vérnyomás, azaz nincsenek a koffeinre jellemző mellékhatások. A Sidnocarbnak nincs. Ha abbahagyják, az általános gyengeség és álmosság nem tér vissza, és a hozzászokás hatásai sokkal kevésbé kifejezettek. A betegnél azonban olyan mellékhatások jelentkezhetnek, mint az étvágycsökkenés, álmatlanság, nyugtalanság és fékezhetetlenség.

Talán a legnagyobb bosszúság az Orosz Föderáció gyógyszertáraiban való hosszan tartó elérhetetlensége, és a szinte mindenütt jelenlévő. Információk szerint a Sidnocarb elvesztette regisztrációs bizonyítványát, és már nem értékesítik Oroszországban. Ez egy nagyon kellemetlen tény, ami azt jelzi, hogy a hazai egészségügyi hatóságokat nem érdeklik a betegek igényei. Ezért ezt a gyógyszert csak azért tárgyaljuk itt, mert lehetőség van arra, hogy külföldön vásárolják meg, ha vannak jelzések.

Venlafaxin (Velaxin, Velafax, Venlaxor, venlafaxin-organikusok)

Népszerűség értékelése:* 4.7

VENLAFAXIN (VELAFAXIN, VELAFAX, VENLAXOR, VENLAFAXIN-ORGANIKUSOK)

A velaxin egy modern gyógyszer a szelektív szerotonin visszavétel gátlók csoportjából, egy antidepresszáns. Az álmosság mellett depresszió, szorongásos zavarok esetén is javallott. A napi egyszeri 75 mg-os adag elegendő lehet a beteg aktiválásához, de az adag megduplázása is lehetséges, mindig figyelembe véve az ellenjavallatokat. A venlafaxin maximális napi adagja 350 mg.

Olvasson tovább  7 legjobb Omron porlasztók

A legolcsóbb hazai venlafaxint az Organica gyártja – 280 rbl-től vásárolható meg. 30 db 75 mg-os tabletta csomagonként. Emlékezzünk arra, hogy egy 28 Velaksin tablettából álló csomag, amelyet Magyarországon az Aegis gyárt, 950 rubelbe kerül. Ha lassú felszabadulású, elnyújtott kapszulákról beszélünk, amelyek hosszabb és kényelmesebb küzdelmet biztosítanak az álmossággal, drágábbak lesznek. Az áruk 1100 rubeltől kezdődik. 1500 rubelig. ugyanarra a csomagra.

Előnyök és hátrányok

Ez a gyógyszer ellenjavallt súlyos máj- és vesekárosodásban szenvedő személyek, terhes és szoptató nők, valamint 18 év alattiak számára. Óvatosan kell eljárni magas vérnyomásban, beleértve a szemnyomás és a glaukóma, alacsony testtömeg és szívelégtelenség esetén történő felírása esetén. A gyógyszer mellékhatásai közé tartozik a gyengeség, az álmatlanság és a nyugtalanság, a vérnyomáscsökkenés, a vérlemezkeszám csökkenése, az izzadás, a merevedési zavarok és a férfi magömlési zavarok.

Az FDA által jóváhagyott gyógyszerek (USA)

Ezeket a kábítószereket Oroszországban nem lehet megvásárolni, és büntetőjogi felelősségre vonással kell számolnia, ha megpróbálja behozni őket az országba. Ezek amfetamin-származékokat tartalmazhatnak, és hasonló történet lehet, mint a hírhedt Frisium. A legismertebb gyógyszer azonban a modafinil. 2019-ben két további, az álmosság és a narkolepszia kezelésére szolgáló gyógyszert hagytak jóvá az Egyesült Államokban, beszéljünk róluk röviden. De kezdjük a hagyományos nátrium-oxibutiráttal vagy gamma-oxibutirinsavval.

Nátrium-hidroxibutirát (Xyrem)

Népszerűségi értékelés:* 4.9

Nátrium-oxibutirát (Xyrem)

A nátrium-hidroxibutirát (GHB) a kilencvenes években nagyon népszerű volt a sebészeti kórházakban, az aneszteziológián és az intenzív osztályokon, és nem voltak különösebb problémák a forgalmával kapcsolatban. Mostanra teljesen indokolatlanul bonyolulttá váltak, és a nátrium-oxibutirát nem kapható szabadon a piacon vagy vénykötelesen. A gyógyszer nagyon ritkán áll rendelkezésre, még a szakkórházakban is.

Ez a gyógyszer javítja mind a gyors, mind a lassú alvás időtartamát, és nagyon jó a narkolepszia kezelésére. Napközben szabályozza az álmosságot, képes megszüntetni az alvási paralízist, küzd a hallucinációk ellen és csökkenti a kataplexia megjelenését. Hatása nagyon rövid ideig tart, legfeljebb 4 órán át. Ezért az éjszakai fiziológiai és megfelelő alvás érdekében 2 alkalommal kell bevenni: lefekvés előtt és az éjszaka közepén, külön erre ébredve. A kezdeti adag 4,5 gramm naponta, és kéthetente 1,5 grammal növelhető. A nátrium-oxibutirát maximális dózisa napi 9 g. A leggyakoribb mellékhatások a fogyás és a hányinger, és a szedáció miatt a túlsúlyos betegeknél fokozott éjszakai horkolás és alvási apnoe jelentkezhet, ami fokozott halálozási kockázattal járhat.

Modafinil (Provigil)

népszerűségi besorolás:* 4.8

Modafinil (Provigil)

A modafinilt nagyon széles körben használják az álmosság ellen, bár mechanizmusa még nem teljesen ismert. Úgy gondolják, hogy növeli a monoaminok koncentrációját a központi idegrendszeri struktúrákban. Az extrapiramidális neuropiramisokban megnő a dopamin, a hipotalamuszban megnő a noradrenalin, és a frontális lebeny kéregben megnő a szerotonintermelés. Reggel az első dolgot 100 mg-os adagban kell bevenni. Ezt követi egy ugyanolyan erősségű déli adag. A maximális napi adag 400 mg.

Kimutatták, hogy a betegek 50%-ánál pszichostimuláló hatás jelentkezik, amely elegendő az álmosság ellensúlyozására. Néha azonban fejfájás jelentkezhet, különösen, ha az adagot gyorsan növelik. Ha lassan emelik, ez a mellékhatás nem jelentkezik. A modafinil emellett növelheti a vérnyomást és a szorongás szintjét, mint az összes olyan gyógyszer, amely sikeresen kezeli az álmosságot. Amint fent említettük, ez a gyógyszer nincs és nem is lesz bejegyezve hazánkban.

Szolriamfetol (Sunosi) és pitolizant (Wakix)

Népszerűségi értékelés:* 4.7

SZOLRIAMFETOL (SUNOSI) ÉS PITOLISANT (WAKIX)

A gyógyszerek teljesen újak, és az amerikai szövetségi ügynökség (FDA) csak idén hagyta jóvá őket. Az első gyógyszer az álmosság kezelésére, beleértve az elsődleges álmosságot, a narkolepsziát és az alvási apnoe szindrómát is. Létrehozását forradalmi áttörésnek tekinthetjük, mivel a gyógyszer teljesen más farmakológiai hatással rendelkezik, amely különbözik a pszichostimulációtól. Ez az első törzskönyvezett kettős hatású dopamin- és noradrenalin-visszavétel-gátló. A szolriamfetolt felnőttek nappali álmosságának kezelésére is engedélyezték.

Egy második gyógyszer, a pytholizant, szintén elnevezhető. Még az Egyesült Államokban sem érhető el, mivel az FDA csak idén augusztusban (2019) hagyta jóvá. Ez egy 3. típusú hisztaminreceptor-antagonista, és feladata a hisztamin szintézisének és felszabadulásának növelése az agyban. A hisztamin köztudottan olyan közvetítő anyag, amely serkenti az éberséget és csökkenti az álmosságot. Ez a gyógyszer bizonyítottan jelentősen csökkenti az álmosságot a betegségben szenvedők 30%-ánál, akik más gyógyszerekkel szemben rezisztensek voltak. Ezért a jövőben a Wakix az elsődleges hipersomnia tartalék vagy másodvonalbeli terápiája lehet.

Levothyroxin (Synthroid)

Népszerűség értékelése:* 4.7

Synthroid

Ez a gyógyszer a pajzsmirigyhormon szintetikus analógja, és az Egyesült Államokban az endokrin patológia kezelésére használják. Általában myxödémában vagy pajzsmirigy alulműködésben szenvedőknek írják fel. Vizsgálatok azonban kimutatták, hogy a pajzsmirigy alulműködés korai formájában, a hormonkoncentráció enyhe csökkenésével járó betegeknél alkalmazva ez a gyógyszer csökkenti a nappali álmosságot, valamint az átlagos alvási időt. Ez egy kellemes mellékhatás volt. Ezt a gyógyszert módosítják, tanulmányozzák és javítják, mivel ígéretes potenciális felhasználási lehetőségei ellenére potenciális kockázatot hordoz a ritmuszavarok és azok előfordulásának fokozására.

Melatonin (Melaxen)

Népszerűségi értékelés:* 4.7

MELATONIN (MELAXEN)

Ezt az anyagot, a melatonin hormon szintetikus analógját már leírták más felülvizsgálatokban, amikor az álmatlanságról, a jetlagről, azaz az időzónák változásához való fájdalmas alkalmazkodásról beszéltek. A melatonin fiatal korban aktívan termelődik az epifízisben, vagyis a tobozmirigyben, és idősebb korban fokozatosan csökken. A Melaxen javallott lehet nappali álmosság esetén, de nem az energizáló vagy pszichostimuláns hatása miatt, hanem a fiziológiai éjszakai alvás minőségének javítása érdekében. Itt nem részletezzük a Melaxen és analógjainak gyártóit, hatásait és árait, hanem a vonatkozó cikkekre hivatkozunk.

Következtetés helyett

Valójában más gyógyszereknek is lehet aktiváló hatásuk, de ezeket egészen más állapotok kezelésére tervezték. Például a szelegilin vagy a monoamino-oxidáz-gátlók (MAOI-k) képviselője. Elsősorban a Parkinson-kór kezelésére használják, de a nappali álmosságot is elnyomja. Ezért ez is alkalmazható bizonyos indikációkban.

Érdekes vizsgálatok kimutatták, hogy a gyakori antibiotikum, a klaritromicin is küzd a nappali álmosság ellen és javítja az életminőséget. Ez egy makrolid antibiotikum, az eritromicin származéka, és már régóta használják különböző fertőzések kezelésére. A nappali álmosság elleni képességét egy valódi kettős vak, placebo-kontrollált vizsgálatban bizonyították 2015-ben, amelyet egy jól vezetett. A gyógyszer jelentősen csökkentette az álmosságot és növelte az energiát.

Emlékeztetni kell arra, hogy a koffein, a taurin és analógjaik szigorúan tilosak alkohollal együtt. Minden alkoholos koffeintartalmú koktél, pl. Jaga, Jagych, azaz a hírhedt Jaguár dobozos, napi 3-5 dobozos mennyiségben rendszeresen fogyasztva hat hónapon belül az alkoholos kardiomiopátia súlyos, visszafordíthatatlan formáihoz vezet, ami gyakran fiatal férfiaknál hirtelen halállal végződött, látszólag teljes egészségi állapotúak között.

Természetesen még az elsődleges hipersomnia esetében is nemcsak orvosi kezelésre van szükség, hanem egyéni alkalmazkodásra, a betegséghez való helyes hozzáállásra és az adaptív viselkedési készségek fejlesztésére is. Fontos a beteg önbecsülésének növelése és az orvosok tájékoztatása a hipersomniáról. Ez egy fontos probléma az alvásgyógyászatban, és eddig hazánkban, amint az a gyógyszerek listájából látható, nem fordítottak rá elég figyelmet.

*A népszerűségi rangsorok a wordstat keresleti adatainak elemzésén alapulnak..

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: