Top 10 antibakteriális szemcsepp

*A legjobbak áttekintése a szerkesztők szerint. A kiválasztási kritériumokról. Ez az anyag szubjektív, nem reklám, és nem tekinthető vásárlási útmutatónak. Vásárlás előtt konzultáció szükséges szakemberrel.

Az antibiotikumok, az antiszeptikumok és a baktériumok elleni küzdelemre szolgáló szintetikus antibakteriális szerek az orvostudomány különböző ágaiban megvetették a lábukat. Az antibiotikumokat a szisztémás véráramba, intravénásan, néha még az agy-gerincvelői folyadékba is beadják, de sokkal gyakrabban a belgyógyászati klinikákon inkább intramuszkulárisan adják be őket.

Mindannyian ismerjük az antibiotikumokat tartalmazó porokat, tablettákat és kapszulákat, különböző kenőcsöket és krémeket, spray-ket, antibiotikumokat és fertőtlenítőszereket tartalmazó nyalókákat, és végül szem- és fülcseppeket. A szemészorvos szerencsés ebben az értelemben, mivel a szemgolyó és függelékei, amelyeket a szem járulékos apparátusának neveznek, nagyon jól vérrel vannak ellátva, és a legtöbb esetben elegendő az antibiotikumok és más antibakteriális készítmények helyi alkalmazása a szemhéj felszínére, a szemhéj mögé helyezett szemkenőcsök vagy a kötőhártya-zsákba cseppentett cseppek formájában.

Elsősorban antibakteriális vagy antimikrobiális szemcseppeket használnak a szem függelékeinek, nevezetesen a kötőhártya, a szemhéj bőrének fertőzései és a könnyszervek patológiájának kezelésére. Az antibakteriális szemcseppek farmakológiai szempontból több csoportra oszthatók:

 1. a fő csoportba az antibiotikumok tartoznak, de nem mindegyik, nevezetesen azok, amelyek jól oldódnak és nem képeznek szuszpenziót. Ezek közé tartozik a fuzidinsav, az aminoglikozidok, a polymyxin B, a glikopeptidek és a cefalosporinok, a makrolidok, a tetraciklinek és a penicillinek;
 2. A szemcseppek nagy része szulfonamid és fluorokinolon, azaz olyan antibakteriális szer, amely nem természetes úton termelődik, hanem mesterségesen szintetizálják;
 3. különböző fertőtlenítőszerek, valamint parazita-, vírus- és gombaölő szerek.

Az immunmodulátorok és az interferonkészítmények külön is bemutathatók, de itt nem foglalkozunk velük. Részben azért, mert ezeknek a gyógyszereknek a hatékonysága nem bizonyított, mint az immunmodulátorok esetében. Az immunmodulátorokról nagyon jól beszélnek ezen az erőforráson:

“Az immunstimulánsok rendkívül ellentmondásosak. Ezeket gyártják, aktívan forgalmazzák és értékesítik. Ugyanakkor sok farmakológus és háziorvos úgy véli, hogy e gyógyszerek nagy része nem bizonyult hatékonynak. Gyakran állítják, hogy az immunitást elvileg nem lehet stimulálni (a védőoltásokon kívül), és ezért minden “immunstimuláns” áldrog”.

Az interferonok vírusellenes szerek – ez egy másik téma.

Ez az anyag az Orosz Föderációban szemcsepp formájában értékesített antimikrobiális szemészeti gyógyszerek áttekintése.

Egyesek úgy gondolják, hogy a szembetegséget kizárólag szemcseppekkel, krémekkel, kenőcsökkel vagy teába áztatott vattakorongokkal lehet kezelni. Egyáltalán nem, mivel a gyógyszer beadási módja, még a szemészetben is, nemcsak a kórokozó konkrét típusától, hanem a gyógyszerrel szembeni érzékenységétől is függ.

Ahhoz, hogy az antibakteriális kezelést racionális elvek szerint lehessen felírni, ezért már a kezdetektől fogva tudni kell, hogy az orvos milyen kórokozóval foglalkozik, majd meg kell határozni annak antibiotikumokkal szembeni érzékenységét. De néha akut körülmények között erre egyszerűen nincs idő, ezért olyan gyógyszereket írnak fel, amelyek széles hatásspektrummal rendelkeznek, és biztosan segítenek. De mindenesetre célszerű az anyag felvétele után adni őket, hogy ne “elmosódjon” a kép.

Régebben, amikor csak bakteriológiai vizsgálatot és tenyésztést lehetett végezni megfelelő táptalajon, hosszú időbe telt: több napba vagy még hosszabb időbe, amíg a kórokozó tiszta tenyészete kifejlődött. Ez az időtartam mára jelentősen lerövidült a polimeráz láncreakció vagy PCR esetében. Ugyanezen a napon a kórokozó neve, neme és faja már ismert lehet, de tenyésztési tulajdonságait és antibiotikum-érzékenységét még mindig a “régi módszerrel” határozzák meg, amikor tiszta kultúrát tenyésztenek.

A gyógyszer beadásának módja a betegségtől függ. Ha a szem és függelékeinek betegsége, ahogy mondják, “a felszínen fekszik”, akkor felváltva lehet alkalmazni kenőcsöket, cseppeket vagy ezeket a helyi jogorvoslatokat. Ha a szem belsejében lévő fertőzésekről van szó, a szemcseppeken és kenőcsökön kívül a periorbitalis szövetbe vagy a retrobulbáris tartalomba, sőt az üvegtestbe, azaz a szem átlátszó közegébe is be lehet adni gyógyszereket. Ezt a ritkán előforduló kezelési módot intravitreális.

Természetesen, súlyos szisztémás bakteriális elváltozások, szeptikus állapotok, anaerob flóra, súlyos mérgezés, szisztémás terápia: intravénás antibiotikumok és testen kívüli méregtelenítési módszerek.

A szemészetben még mindig sok olyan antibiotikumot használnak, amelyek viszonylag gyengének számítanak a bőrön kenőcsök, krémek és gélek formájában történő alkalmazásra, még kevésbé intramuszkuláris beadásra. Ilyen például a klóramfenikol vagy a levomicetin. A levomicetint meglehetősen ritkán használják, és egyre inkább felváltják a modernebb gyógyszerek, de a szemészetben még mindig hatékony. Tény, hogy a szem elülső kamrájának fertőzéseinek, azaz a kötőhártya-gyulladás, a dacryocystitis, a blepharitis leggyakoribb kórokozói a szokásos Staphylococcus aureus, Haemophilus influenzae és Streptococcus, és ezek mind többé-kevésbé, de klóramfenikolra érzékenyek. Szerencsére ez az egyik legolcsóbb és leginkább költségvetés-barát gyógyszer.

Az antibiotikumok közül a tobramicint, eritromicint és gentamicint, a fuzidinsavat (Fucitalmik) és más vegyületeket széles körben használják a szemészetben. Még mindig használatban van a szulfonamid, a szulfacil-nátrium, amely Albucid néven ismert. A gyerekek nagyon nem szeretik, mert annyira csípi a szemüket. A szulfonamidok nem olyan hatékonyak, mint a modern antibiotikumok. Ha azonban a beteg egy bizonyos típusú antibiotikummal szemben intoleranciával vagy rezisztens mikrobiális flórával szemben, akkor kombinációként is alkalmazható.

A szintetikus antimikrobás szerek, vagy fluorokinolonok nagyon széles körben elérhetőek a szemészeti cseppekben, az első generációk legegyszerűbb képviselőitől kezdve: ciprofloxacin, ofloxacin és a modernekig: lomefloxacin és mások. A fluorokinolonok előnye a gyors és teljes penetráció a szaruhártya hámján keresztül a szem elülső kamrájába és még mélyebbre. A cseppek alkalmazását követő 10 percen belül baktériumölő, terápiás koncentráció alakul ki a szem elülső kamrájában, amely 4-6 órán keresztül tart. Szisztémás, azaz szájon át történő alkalmazás esetén a fluorokinolonok jól áthatolnak a vér-szemészeti gáton, és szájon át történő alkalmazás esetén is fenntartják a terápiás koncentrációt az intraokuláris folyadékban.

A fluorokinolonok előnye az is, hogy a nagy mikrobiális közösségekben a rezisztencia lassan alakul ki, sokkal lassabban, mint a természetes antibiotikumok esetében. A fluorokinolonokat cseppekben bakteriális uveitis, iridociklinitisz, keratitisz és egy bizonyos klamídiával, Chlamydia

achomatis.

A fertőtlenítőszerek a gyógyszertárakban is széles körben kaphatók. Ezeket a szemhéjszélek kezelésére, a kötőhártya-zsákba történő szemcseppentésre, valamint a szemészetben végzett sebészeti beavatkozások utáni szövődmények megelőzésére használják, mint például az intraokuláris lencse vagy műlencse alkalmazása és a szürkehályog eltávolítása, szemsérülések kezelése és egyéb esetek.

Ezek az antiszeptikumok állhatnak egyetlen összetevőből, mint például az Ocomistin, vagy kombinált formában, mint például ezek a cink-szulfátot és bórsavat egyaránt tartalmazó szemcseppek. A legtöbb fertőtlenítőszer viszonylag rövid eltarthatósági idővel rendelkezik, és a gyógyszertárak vényköteles részlegeiben ex tempore, azaz közvetlenül az értékesítés előtt készítik el. Átlagosan 3-7 napig tárolják őket.

Megállapítható, hogy a modern szemészet jelentős gyógyszerarzenállal rendelkezik, beleértve az antibakteriális gyógyszereket is, helyi hatóanyagok, cseppek és kenőcsök formájában.

Antibakteriális hatású szemcseppek

Ez az áttekintés a mikrobiális gyulladás kezelésére tervezett, de vírusellenes hatás nélküli szemcseppeket vizsgálja meg. A vírusok nem sejtes életformák, és speciális vírusellenes gyógyszerekre van szükség például a herpeszes keratitisz kezeléséhez. Nem segítenek az antimikrobiális cseppek vagy injekciók.

A felülvizsgálatban szereplő minden egyes gyógyszer rendelkezik egy nemzetközi szabadnevet (INN), amely a sorszám után az elején van feltüntetve. Zárójelben a gyógyszertárban forgalmazott márkanév szerepel.

Minden gyógyszer esetében a feltüntetett ártartomány 2021 márciusára érvényes az Orosz Föderáció minden tulajdonformájú gyógyszertárára. A listán szereplő valamennyi készítmény a szem és függelékei gennyes gyulladásos betegségeinek kezelésére ajánlott a nemzeti és nemzetközi klinikai irányelvek, valamint az akut és krónikus gennyes gyulladásos betegségekre vonatkozó protokollok szerint.

A gyógyszerek felsorolása nem reklám, és nem minősül vásárlási felhívásnak; minden gyógyszert csak orvos írhat fel, figyelembe véve a javallatokat és ellenjavallatokat. A gyógyszerekre vonatkozó összes adat kizárólag nyilvános forrásokból származik, amelyek a hivatalos használati utasítás a weboldalon találhatóak .

Az antibiotikumokról szóló áttekintésünket a kedvező árú és olcsó termékekkel kezdjük, amelyek első körben a fertőzések megelőzésében segítenek, pl. baleseti sérülés, kötőhártya-gyulladás, vörös szem szindróma stb. esetén.

Jelölés Helyszín Név Ár
Antibakteriális hatású szemcseppek 1 Szulfacetamid (szulfacil-nátrium, Albucid) 39 €
2 Klóramfenikol (levomicetin) 109 €
3 Ciprofloxacin (Cipromed) 129 €
4 Oftavix, Signif (Levofloxacin) 199 €
5 Normax (norfloxacin) 154 €
6 Lomefloxacin (Lofox) 452 €
7 Moxifloxacin (Vigamox) 152 €
8 Tobrex (Tobramycin), Tobriss, Tobropt 156 €
9 Fucitalmix (fuzidinsav) 254 €
10 Dexametazon + Polymyxin B + Neomycin (Maxitrol) 488 €

Szulfacetamid (szulfacil-nátrium, Albucid)

Értékelés: 4.9

Szulfacetamid (nátrium-szulfacil, Albucid)

Az “Albucidot” a gyógyszertárban minden recepciós, gyógyszerész és még inkább a gyógyszerészek ismerik. Ezek a 20%-os szemcseppek 5 ml-es műanyag cseppentős üvegekben minden gyógyszertárban megtalálhatók 15 és 98 € közötti áron. Olcsó, és szulfonamid. Ez egy bakteriosztatikum, nem öli meg a baktériumokat, de megakadályozza a szaporodásukat.

Az Albucid hatásmechanizmusa a csírák örökítőanyag-szintézisének megzavarása; egy specifikus enzimre hat, megzavarva a tetrahidrofolsav szintézisét. Az Albucid még mindig meglehetősen aktív a Gram-pozitív és Gram-negatív mikroorganizmusokkal szemben, amelyek a leggyakoribb fertőzéseket okozzák a szemészetben. Ezek az E. coli, különböző bacillusok, beleértve a lépfene és a clostridiumokat, a corynebacteriumok és a yersiniae, a chlamydiae, az aktinomycetek és a toxoplazmák.

Olvasson tovább  7 modern gyógyszer az élelmiszer-allergiákra

A lista lenyűgöző, de a gyógyszerrel szembeni rezisztencia gyakori használat esetén kialakulhat. Az albucid a kötőhártyán keresztül felszívódhat a szisztémás véráramba, különösen, ha az hiperémás, fokozott véráramlás és gyulladás van. A gyógyszer a szemhéjgyulladás, kötőhártya-gyulladás, keratitisz és elülső kamrai betegség kezelésére javallt. Az albucid a másodlagos mikrobiális fertőzés megelőzésére is szolgál a látószervek traumája és égési sérülései esetén.

Az Albucid profilaktikus szemcseppként is adható szemszárazság szindróma esetén, műkönnyekkel együtt, valamint poros levegő esetén. Albucid cseppek 2-3 csepp minden kötőhártya-zsákba, legfeljebb napi 5-6 alkalommal.

Előnyök és hátrányok

Az Albucid fő előnye az alacsony költség és a gyógyszertárakban való széles körű elérhetőség, míg a fő hátránya az, hogy egyesek, különösen a gyermekek rosszul tolerálják. Az Albucid egy nagyon “nyúlós” szemcsepp, ezért az Albucidot egyszer kipróbált gyermekek nem hajlandóak többé cseppenteni. De jól tolerálható, és az égő, könnyező és szemmel kapcsolatos kellemetlenségek általában néhány másodperc alatt elmúlnak. Egyéb mellékhatások közé tartozik a szulfonamid allergia, ha van ilyen, és a könnyezés. De maga az Albucid ártalmatlan, még a csecsemők számára is, és más szemcseppek hiányában még újszülötteknél is használható, a születés után a terméket két cseppet a szembe helyezzük, és 2 órával később megismételjük az eljárást, a blennorrhoea megelőzésére újszülötteknél. A blennorrheáról és annak megelőzéséről itt olvashat:

Klóramfenikol (levomicetin)

Értékelés: 4.9

KLÓRAMFENIKOL (LEVOMICETIN)

A következő “népi” szemcseppek, a klóramfenikoltartalmú levomicetin cseppek abszolút vezető szerepet játszanak a hozzáférhetőség és a megfizethetőség terén. 10 ml-es üveg 2021 tavaszán a gyógyszertárakban nagyon alacsony áron, 6 és 15 rubel között kapható., A Levomycetin-t pedig a hazai Szláv Gyógyszergyár gyártja.

Ez a gyógymód már természetes antibiotikum, és bakteriosztatikus hatással is rendelkezik, hatással van a gonokokkuszokra és a meningokokkuszokra, az E. coli és a Haemophilus influenzae, a Proteus, a Salmonella és a Klebsiella különböző típusaira, a spirochétákra és még néhány nagyobb vírusra is. A szemcseppek sikeresen kezelhetnek néhány rezisztens törzset, és tartalékként is használhatók, ha az Albucid nem hatásos, ha a flóra nem érzékeny a szulfonamidokra. Az albucidról levomicetinre és vissza (minden második nap) történő időszakos váltás is lehetséges, ha költségvetési kezelésre van szükség.

A szemészetben a Levomycetin cseppek a szem függelékeinek fertőző-gyulladásos betegségei és az elülső kamra betegségei esetén javallottak. Ezek a következők: keratitis, kötőhártya-gyulladás, szemhéjgyulladás. A levomicetin cseppeket minden kötőhártya-zsákba naponta 3-4 alkalommal 1 cseppet kell cseppenteni. 3 napnál nem hosszabb kezelés orvosi tanács nélkül.

Előnyök és hátrányok

Mind az Albucidnak, mind a második gyógyszernek vannak előnyei és hátrányai. Levomicetin és Albucid könnyen megtalálható a gyógyszertárakban, olcsó, és egy utazási készletben mindig segít megelőzni a szem fertőző, gennyes gyulladását bármilyen baleset vagy a kötőhártya- és szemhéjgyulladás tünetei esetén. De nem valószínű, hogy rutinszerű, orvos által felírt terápiaként hasznosak lennének.

Ezek már eléggé elavultak, és csak együttesen használhatók, de külön-külön, önmagukban nem valószínű, hogy megbirkóznak az azonos cocci vagy E. coli modern agresszív törzseivel, különösen, ha a gennyes gyulladás már elterjedt.

A levomicetin esetében még a cseppek alkalmazása is ellenjavallt, mivel a szem elülső kamrájából szisztémásan felszívódik, és az anyag, bár alacsony koncentrációban, de megtalálható a vérben. Aplasztikus és hipoplasztikus anémia, vérképzés, mind erythrocytás, mind leukocytás, krónikus viszkető bőrbetegségek, mint pl. pikkelysömör, ekcéma. Levomicetin szemcseppet tilos terhes és szoptató nőknek, csecsemőknek.

Ciprofloxacin (Cipromed)

Értékelés: 4.9

Ciprofloxacin (Cipromed)

A következő öt gyógyszer szintetikus szemészeti antimikrobiális szer a fluorozott kinolonok csoportjából. Ez mutatja, hogy a fluorokinolonok mennyire népszerűek a szemészeti gyakorlatban. A fluorokinolonokról, mint antibakteriális szerek osztályáról itt olvashat.

Itt találja a csoport teljes listáját az Orosz Föderációban bejegyzett készítményekről.

A Cipromed az indiai Centiss Pharma cégtől származik, és egy kis 5 ml-es fiola elég sokba kerül: 100-120 rbl között. Ez a készítmény ciprofloxacint tartalmaz, egy baktériumölő fluorokinolon, amely gátolja a baktériumsejt DNS-gyráz enzimét. Blokkolása a DNS megduplázódásának és így a sejtfehérje szintézisének megzavarásához vezet. Fontos, hogy a ciprofloxacin mind a nyugvó, mind a szaporodó mikrobákra hat.

Számos mikroorganizmus ellen is aktív, de elsősorban a Gram-negatív baktériumok ellen. A gram-pozitív sejtekre, mint például a streptococcusokra és a staphylococcusokra, a diftéria bacilusokra és a listeriára a Tsipromed sokkal gyengébb hatást fejt ki. Ezért célszerű ezt a szert célzottan, bakteriológiai vizsgálat, tiszta tenyészet izolálása és antibiotikum-érzékenységének meghatározása után, vagy a Gram-negatív csírák csoportjába tartozó kórokozóra vonatkozó pozitív PCR-eredmény után használni.

A Tsipromedet kötőhártya-gyulladás, dacryocystitis, blepharitis, az elülső kamra betegségei, elülső uveitis és keratitis esetén kell alkalmazni. A Tsipromed-et a mikrobiális genezis akut betegségeiben naponta 4-8 alkalommal, egy-két cseppet kell cseppenteni. A kezelés időtartama: 1-2 hét.

A Tsipromed-et különböző betegségekre különböző gyakorisággal és különböző mennyiségben adagolják és írják fel, ezért a gyógyszert szemészorvosnak kell felírnia, miután a diagnózist megállapították.

Előnyök és hátrányok

A Cipromed egy alacsony toxicitású termék, amely elég gyakran kapható a gyógyszertárakban és olcsó. Minden egyes injekció beadása után egy-két percig tartó enyhe égő, viszkető érzés és esetleg enyhe kötőhártya-hiperémia jelentkezhet. Ezek a kellemetlen tünetek általában hamar elmúlnak, és nem jelentkeznek. Ha Ön különösen a ciprofloxacinra és általában a fluorokinolonokra intoleráns, akkor elhúzódó könnyezést, allergiás reakciókat és kellemetlen szájízt tapasztalhat.

Ilyen esetben a cseppek alkalmazását abba kell hagyni, és orvoshoz kell fordulni. Használatának ellenjavallatai meglehetősen korlátozottak: terhesség, szoptatás, 1 év alatti életkor és túlérzékenység.

Oftavix, Signicef (Levofloxacin)

Értékelés: 4.8

OFTAVIX, SIGNICEF (LEVOFLOXACIN)

Tekintsünk egy másik cseppet, a modern fluorokinolonok egyik képviselője. Ez Oftavix cseppek, vagy Signifyf. levofloxacint tartalmaznak. Az első gyógyszert a finn Santen cég gyártja, és egy 5 ml-es üveg 200-260 rubelbe kerül., A Synthes Pharma által Indiában gyártott Signitsef hasonló üvegje egy kicsit olcsóbb lesz: 180 rubelről 213-ra 2021 tavaszán.

A korábbiakhoz hasonlóan ez egy szintetikus antibakteriális szer a fluorokinolonok csoportjából, amely a Gram-negatív mikrobák ellen a legaktívabb. Gram-negatív mikroorganizmusok: katarrális moraxella, Haemophilus influenzae. A gram-pozitív kokcik közül a levofloxacin kifejezett aktivitást mutat a piogén vagy pusiform streptococcus és a staphylococcus aureus ellen. Ezek felelősek az egyszerű, katarrális és gennyes fertőzésekért a szemhéjgyulladás és a gennyes kötőhártya-gyulladás esetében, mivel bőségesen megtalálhatók a közönséges háztartási és közúti porban.

A gyógyszer a végbélnyúlványok és az elülső kamra mikrobiális fertőzéseinek kezelésére és megelőzésére javallott 1 éves kortól és felnőtteknél. Megelőző intézkedésként az Oftavix a rutin szemészeti műtétek után, valamint a lézeres látásjavítás után is alkalmazható.

Előnyök és hátrányok

Ez a gyógyszer jól tolerálható, de a különböző korcsoportokba tartozó betegek körülbelül 10%-ánál jelentkeznek különböző mellékhatások. A leggyakoribb tünetek a szem égése, a látásélesség átmeneti csökkenése és a nyálkahártya-szerű csomók megjelenése (de gyorsan eltűnnek) a beesett szem felszínén. Az Oftavix és analógjai ellenjavallt terhesség, szoptatás, fluorokinolonokra és a gyógyszer egyéb összetevőire való nagyfokú érzékenység esetén. 1 éves kor alatt nem adható gyermekeknek, ellenkező esetben gyermekorvoshoz vagy gyermekszemészhez kell fordulni.

Normax (norfloxacin)

Értékelés: 4.8

Normox (norfloxacin)

A Normax az indiai Ipka cég jól ismert gyógyszere, amely a fluorokinolonok csoportjába tartozó jól ismert antimikrobiális szert, nevezetesen a norfloxacint tartalmazza. Ez a gyógyszer különböző kötőhártya-gyulladások, szemhéjgyulladás vagy szemhéjgyulladás kezelésére, a szaruhártya mikrobiális elváltozásainak megelőzésére, a gonokokkuszos kötőhártya-gyulladás kezelésére a veleszületett gonokokkuszfertőzésben szenvedő csecsemőknél.

Ezeknek a cseppeknek nagy előnye az egységes forma: ugyanazok a cseppek Normax nemcsak a szembe, hanem a fülbe is elhelyezhetők, így a külső és belső középfülgyulladás, valamint az eustachiai csövek vagy a hallócsövek fertőző elváltozásai esetén is javallottak. Megelőző célokra a szemen és a középfül szervein végzett különböző műtétek után, valamint a szaruhártyából és a kötőhártya-üregből származó különböző idegen testek eltávolítása és eltávolítása után írják elő.

A Normax-ot egy vagy két cseppben kell beadni a gyulladt szembe a bőrpírra, akár naponta 4 alkalommal is. Ha a gyulladásos tünetek megszűntek, a következő két napban folytatni kell az adagolást. Mint már említettük, ezt a gyógyszert az indiai Ipka cég gyártja, és egy 5 ml-es üveg 170 rubelért vásárolható meg.

Előnyök és hátrányok

E szemcseppek fő előnye a jó tolerálhatóság és a gram-negatív mikroorganizmusok széles körére való hatás. A Normax a külső hallójáratba is beadható, és ehhez nincs szükség külön adagolási formára. A cseppeket széles körben használják profilaktikus célokra, jó minőségűek és olcsók. Bizonyos esetekben azonban mellékhatások jelentkezhetnek, amelyek hányingerben, fejfájásban és bőrkiütés kialakulásában nyilvánulnak meg. Ezek a cseppek nem alkalmazhatóak gyermekeknél, csak 18 éves korú személyeknél; terhes vagy szoptató nőknél nem alkalmazhatóak.

Lomefloxacin (Lofox)

Értékelés: 4.8

LOMEFLOXACIN (LOFOX)

Nem nehéz kitalálni, hogy a Lofox – szintén a fluorokinolonok csoportjába tartozó gyógyszer, szintetikus antibakteriális szerek, amelyek elsősorban a Gram-negatív flórára hatnak. Ez egy hazai termék, amelyet a Synthesis, Ltd. gyárt. Barrow. 1 ml szemcsepp 3 mg lomefloxacint, illetve 0,3%-ot tartalmaz. Ez egy modern fluorokinolon, amely megzavarja a fehérjeszintézist a mikrobiális DNS átírási és replikációs szakaszában, ami a mikrobiális sejt halálához vezet.

A termék azonnali baktériumölő hatással rendelkezik, azaz elpusztítja a patogén mikroorganizmusokat, és nem gátolja azok fejlődését. A lomefloxacin rendkívül aktív az aerob gram-negatív mikrobák ellen. A kórokozók gonorrhea, meningococcus, E. Coli. A lomefloxacin (lomefloxacin) képes elpusztítani a mikrobiális DNS-t és a mikrobiális sejt halálát okozza. Van egy csoport kevésbé érzékeny mikroorganizmus, például nem jó ötlet egy bizonyos chlamydia által okozott trachoma kezelése ezzel a gyógyszerrel. Végül a különböző streptococcusok, mycoplasmák és ureaplasmák rezisztensek lesznek a lomefloxacinnal szemben. De általában nem is okoznak közönséges pióniás-gyulladásos szemfertőzést.

Olvasson tovább  A 6 legjobb koleszterin tabletta

Ezért a Lofox felírásának indikációi közé tartoznak az elülső szem különböző mikrobiális fertőzései, a közös szemhéjgyulladás, a kötőhártya- és a szemhéjkonjunktivitis, beleértve a chlamydiás (de nem trachomatosus) fertőzéseket. Ez az anyag nem reklám, hanem útmutató a szülés után a baba megjelenésében bekövetkező változások okairól. A WHO hivatalos honlapján itt kaphat egy alapvető bevezetőt a trachomáról.

Felnőtteknek egy vagy két héten keresztül naponta legfeljebb háromszor egy cseppet lehet adni. Az első napon gyakoribb használat lehetséges: egy csepp 5 perces időközönként, 20 percen keresztül. Öt csepp kerül így elhelyezésre, az első csepp mellett. A második kezelési lehetőség az, hogy az első napon 10 órán keresztül óránként egy cseppet csepegtetünk.

A chlamydia fertőzések “méltó ellenségei”; ezekbe a cseppekbe naponta kettő-négy cseppet lehet tenni akár két hónapig, de mindig orvos írja fel, és a megfelelő teszteredményekkel ellenőrzik.

Előnyök és hátrányok

Mint más esetekben is, a gyógyszer alkalmazása előtt célszerű először bakteriális vizsgálatokat és tenyésztéseket végezni, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a betegnél gennyesedés van, vagy a katarrális gyulladást egy jól eliminálható anaerob gram-negatív flóra okozza. Nem valószínű, hogy ezeket a gyógyszereket empirikusan kellene alkalmazni, ha nagy a cocci-fertőzés kockázata.

A gyógyszer jól tolerálható és olcsó. Az egyetlen mellékhatás az első napokban jelentkező homályos látásérzet. Azonban óvatosnak kell lenned. Ha a gyógyszert túl hosszú ideig alkalmazzák, pl. a chlamydiás kötőhártya-gyulladás kezelésében, másodlagos gombás fertőzés alakulhat ki. A Lofox ellenjavallt terhes és szoptató nők, gyermekek, serdülők, tizennyolc év alatti fiúk és lányok, valamint egyéni túlérzékenység esetén. Természetesen a kezelés alatt nem szabad kontaktlencsét viselni.

Moxifloxacin (Vigamox)

Értékelés: 4.8

Moxifloxacin (Vigamox)

A moxifloxacin az egyik legmodernebb és a közelmúltban kifejlesztett fluorokinolon, Vigamox nevű szemcseppekben is megjelent. Ezeket a cseppeket a világ egyik vezető szemészeti vállalata, a belga Alcon gyártja. Egy 5 ml-es kiszerelés 140 és 220 rubel közötti összegbe kerül. 2021 tavaszán lesz elérhető az Orosz Föderáció gyógyszertáraiban. Túl sok időt venne igénybe a Vigamoxot elpusztító mikroorganizmusok felsorolása, ezért azonnal a hivatalos utasításokra kell hivatkoznunk, amelyek nyilvánosan elérhetők.

A Vigamoxot leggyakrabban a bakteriális kötőhártya-gyulladás kezelésére használják, de másodvonalbeli gyógyszerként alkalmazzák, ezért jobb, ha tartalékban tartjuk, és nem használjuk az első találkozáskor. A kötőhártya-gyulladáson kívül ez a gyógyszer alkalmazható szemhéjgyulladásra is, valamint egyedi javallatra, szemészorvossal való konzultációt követően szaruhártya-elváltozásokra, azaz akut keratitisre. A moxifloxacint cseppekben a másodlagos mikrobiális fertőzés megelőzésére is használják különböző szemsérülések és égési sérülések esetén.

A Vigamoxot az alsó kötőhártya-zsákba kell csepegtetni, naponta 3-szor 1 cseppet, felnőtteknek és 1 évesnél idősebb gyermekeknek egyaránt. Kézzelfogható terápiás hatás 2-3 nap után várható, és a kezelést egy hétig kell folytatni. Ha 5 napon belül nem következik be javulás, szemészhez kell fordulni.

Előnyök és hátrányok

A Vigamox egy rendkívül hatékony gyógyszer, egy 4. generációs fluorokinolon, amely bakteriosztatikus hatás nélkül inkább kíméletlenül megöli a baktériumokat. Ugyanakkor az előző gyógymódtól eltérően sokkal nagyobb aktivitással rendelkezik a Gram-pozitív mikroorganizmusok és az anaerobok ellen. Ugyanakkor a moxifloxacin nem rendelkezik keresztrezisztenciával az aminoglikozidokkal, tetraciklinekkel és makrolidokkal szemben, ami lehetővé teszi, hogy aktívabban használják a fenti antibiotikumokkal szemben rezisztens mikrobapopulációk azonosítása esetén.

A gyógyszer jól tolerálható, és 1 évesnél idősebb gyermekeknél is alkalmazható, de még mindig lehetségesek helyi és akár szisztémás mellékhatások. Leggyakrabban fájdalom, irritáció és viszketés jelentkezik a szemben, hosszan tartó használat esetén szemszárazság és kötőhártya-hiperémia léphet fel. Lehetséges szisztémás hatások a gyógyszer véráramba való felszívódása miatt. Ezek a szisztémás hatások közé tartozik az ízlelési zavar, fejfájás vagy a vér hemoglobinszint csökkenése, de csak hosszú ideig és nagy dózisban történő alkalmazás esetén.

Tobrex (tobramicin), Tobriss, Tobropt

Értékelés: 4.7

TOBREX (TOBRAMICIN), TOBRISS, TOBROPT

Ha az előző antimikrobiális szer jó, a Tobrex joggal tekinthető kiválónak, mivel a tobramicin modern gyógyszer, és erősebb, mint sok más, évtizedek óta használt antibiotikum. A Tobrex javallatai pontosan ugyanazok: kötőhártya-gyulladás, mikrobiális bőrpír, keratitisz, iridociklinitisz, szemsérülést követő másodlagos mikrobiális fertőzés megelőzése, valamint sebészeti beavatkozások után. A tobramicin az aminoglikozidok csoportjába tartozik, és különösen jó a streptococcusok és staphylococcusok, azaz Gram-pozitív mikroorganizmusok által okozott szemfertőzések kezelésére.

A Tobrex-et közepes adagolási rend szerint kell beadni, enyhe vagy közepesen súlyos fertőzések esetén 4 óránként legfeljebb 2 cseppet. Súlyos esetekben óránként két cseppet kell beadni, és az állapot javulásával hosszabb időközönként kell szedni. Mivel a Tobrex egy monogyógyszer, amelynek minimális mellékhatásai vannak, a kezelés időtartama akár több hétig is eltarthat, de csak orvosi felügyelet mellett. A Tobrexet a kiváló minőségű szemcseppek jól ismert belga gyártója, az Alkon cég gyártja, és az ára nem túl magas: egy 5 ml-es üvegért körülbelül 200 rubelt kell fizetnie.

Előnyök és hátrányok

A Tobrex előnyei közé tartozik a jó tolerálhatóság és a hosszan tartó alkalmazás lehetősége, a Gram-pozitív flóra növekedését és szaporodását gátló képessége, valamint az alacsony szisztémás felszívódása. Nincs mérgező hatása. Azonban túlérzékenység vagy allergiás reakció, viszketés, csalánkiütés vagy kiütés jelentkezhet, ebben az esetben a kezelést gyorsan abba kell hagyni és orvoshoz kell fordulni. A kezelés alatt nem szabad kontaktlencsét viselni, és az injekció beadása után legalább 15 percnek el kell telnie, mielőtt a beteg felvenné azt. Magától értetődik, hogy szemfertőzés esetén a kontaktlencse használata feltétlenül tilos; a tobrex azonban csak ebben az esetben használható profilaktikus intézkedésként.

Fucitalmik (fuzidinsav)

Értékelés: 4.7

Fucitalmik (fuzidinsav)

A Fucitalmik egy modern, közepes árú termék, amely egy fuzidinsav nevű antibiotikumot tartalmaz. A Fucitalmikot a szemhéj területén kialakuló mély gyulladásos folyamatok, keratitis, kötőhártya-gyulladás, valamint a könnycsatornák elzáródása és gyulladása esetén alkalmazzák. Ezt az antibiotikumot a gombák szintetizálják, és ezzel védekeznek a baktériumok ellen, megzavarva azok fehérjeszintézisét. A Haemophilus influenzae, a staphylococcusok és a streptococcusok érzékenyek erre az antibiotikumra. Ezek azok a mikroorganizmusok, amelyekkel a leggyakrabban találkozunk a mikrobiális szemfertőzésekben.

A Fucitalmik nem folyékony, hanem viszkózus szemcsepp. A felhordás után jól tapadnak a kötőhártyához, és ez a tartós kontaktus biztosítja az antibiotikum állandó koncentrációját a szemgolyó és a kötőhártya felszínén. A gyógyszert naponta 2-szer egy cseppben kell alkalmazni, a kezelés átlagos időtartama egy hét. A Fucitalmikot az ír Leo Pharmaceutical cég gyártja, és egy 5 ml-es kis üveg ára körülbelül 400 rubel.

Előnyök és hátrányok

A Fucitalmik egy alternatív készítmény, amelyet gyakran tartalékban tartanak, és amelyet a Haemophilus influenzae, Streptococcus vagy Staphylococcus aureus fertőzéssel fertőzött kötőhártya-minták vizsgálata után adnak. Nagyon hatásos, mivel nagyon viszkózus formában van, és 1 éves kor után a lehető leghamarabb javallott. Terhes és szoptató nők esetében szintén óvatosságra int a készítmény felírása során, de csak azért, mert még nem végeztek kiterjedt vizsgálatokat és klinikai tapasztalatokat. Jól tolerálható, csak alkalmanként jelentkező kisebb allergiás reakciókkal.

Dexametazon + Polymyxin B + neomicin (Maxitrol)

Értékelés: 4.7

DEXAMETAZON + POLYMYXIN B + NEOMICIN (MAXITROL)

A belga Alkon cég kiváló minőségű szemcseppjeinek másik képviselője – az antibiotikumok és a glükokortikoid hormonok komplex készítménye Maxitrol. Két aktív antibakteriális összetevőt tartalmaz: polymyxin B-t és neomycint, és gyulladáscsökkentő hatásúként a kortikoszteroid hormon dexametazon került hozzá, amely meglehetősen gyakori az orrspray-kben, valamint a kenőcsökben és krémekben. Ez az egyetlen “hármas” termék az antibakteriális cseppek felülvizsgálatában, és kortikoszteroid hormont is tartalmaz.

A gyógyszer indikációi pontosan ugyanazok: a szemhéj, a kötőhártya, a sclera, a szaruhártya, a szivárványhártya, az elülső kamra és még a szem mély médiumainak különböző gyulladásos betegségei. Megelőző intézkedésként is előírják.

A Maxitrolt az ellenjavallatokkal együtt kell használni. Elsősorban vírusos elváltozás, a szem tuberkulózisa, amely ritka, de előfordul. A herpeszvírus által okozott gombás fertőzés, keratitis, amely hólyagszerű bőrkiütést okoz. A Maxitrol cseppeket 4-6 óránként 1-2 cseppet kell beadni. Súlyos fertőzés esetén a cseppeket óránként, de legfeljebb 3 napig és csak orvosi felügyelet mellett alkalmazzák. A Maxitrol nem olcsó: egy 5 ml-es üveg körülbelül 570 rubelbe kerül egy kiskereskedelmi gyógyszertárban.

Előnyök és hátrányok

A Maxitrol előnye az antibiotikumok és a gyulladáscsökkentő hormonális komponens jól megválasztott kombinációja. Tehát ez egy három az egyben kombináció, és az ára 570 rubel. Most elég kicsinek tűnik, ha három részre osztjuk. Kombinálható más szemcseppekkel, de az egyes alkalmazások közötti időköznek legalább 10 percnek kell lennie.

A Maxitrolra, mint bármely más készítményre, allergiás reakció alakulhat ki: viszketés és szemhéjduzzanat; a kortikoszteroid hormon növelheti a szemnyomásszintet; ezért a készítmény vény nélkül csak rövid ideig alkalmazható; 10 napnál hosszabb ideig történő alkalmazás esetén a szemnyomásszintet ellenőrizni kell.

Különleges rész: Betegségek

Nem minden fertőző betegség a szemészetben öngyógyításra szorul. Egyeseket fekvőbetegként kezelnek, mert sebészeti kezelést igényelnek antibiotikus gyógyszerek felírásával együtt. Néha sürgős kórházi kezelésre van szükség. Íme néhány olyan állapot, amelyet feltétlenül szemészorvosnak kell kezelnie, és lehetőleg kórházban kell kezelni.

A szemhéj tályogja vagy flegmája

A szemhéjtályog tályog vagy flegma a szemhéjszövet korlátozott vagy beszivárgó gennyes gyulladása, amely átterjedhet a környező szövetekre. A szemhéj bőrén akut hiperémia és feszültség jelentkezik, a szemhéj fényes lesz, a beteg fájdalomra és puffadásra panaszkodik, a szemhéj élesen fájdalmas, amikor tapintani próbálja, és duzzanat lép fel. A szemrés drasztikusan beszűkül, és gyakran a szemet nem lehet kinyitni. Általános mérgezés tünetei jelentkeznek a regionális nyirokcsomók megnagyobbodásával, lázzal, fejfájással.

Olvasson tovább  Top 10 jogorvoslat a rossz lehelet ellen

Kúszó szaruhártya fekély

A második kórházban kezelendő állapot a kúszó szaruhártya-fekély, különösen, ha azt Pseudomonas aeruginosa és gonokokkuszok okozzák. A szaruhártya-szindróma először jelentkezik, és könnyezéssel, szemhéjgörccsel és a szem becsukására tett kísérlettel, valamint fotofóbiával nyilvánul meg. Ilyen tünetek esetén tanácsos sürgősen szemészorvoshoz fordulni.

Ophthalmoherpes

Az ophthalmoherpes nem bakteriális betegség, nem kezelhető antibakteriális cseppekkel és gyógyszerekkel, mivel az ophthalmoherpes vírusos elváltozás. Azonban csak tájékoztatásul tettük ide, hogy sürgősen szemészhez fordulhasson, ha bármilyen tünete van.

Az a tény, hogy az ophthalmoherpes nemcsak súlyos látáskárosodáshoz, hanem a központi idegrendszer struktúráinak károsodásához is vezethet. A herpeszes folyamat a retináról a látóidegek mentén az agyba terjedve agyvelőgyulladást, azaz herpeszes agyszöveti károsodást okozhat, amely súlyos neurológiai tünetekkel, tudatzavarokkal, heves mozgásokkal, esetleges agyödémával és nagyfokú halálveszéllyel járhat.

Minden olyan betegnek, akinek többé-kevésbé gyakori az ajkán a megfázás, vagy akinek jelentősen csökkent az immunitása, és aki 2-es típusú herpeszvírussal vagy genitális herpesszel ürül, tisztában kell lennie az ophthalmoherpes lehetőségével. A herpeszes szemhéjgyulladás klasszikus tünetei a következők:

 1. A kötőhártya-gyulladás szokásos jelei;
 2. A hasadék duzzanata és szűkülete, ami azonban nem szükséges;
 3. fotofóbia, könnyező szemek és homokérzet a szemben (ez sem szükséges);
 4. Az egyik legfontosabb tünet a szemhéjakon megjelenő hólyagszerű kiütés, amely hasonlít a bárányhimlő vagy a herpes simplex esetén kialakuló hólyagosodáshoz.

A különbség az, hogy a normál, ajakherpesznél ezek a hólyagok az ajkakon és a nasolabialis háromszög területén helyezkednek el, de itt a szemhéjakon, a szemhéjak bőrén és belső oldalán, a kötőhártyán találhatók.

Ha ez a szövődmény több mint néhány nappal a közönséges herpeszes kiütés után jelentkezik, acyclovir vagy Zovirax 200 mg-os tablettában, naponta 5 alkalommal, 4 óránként (kivéve az éjszakai 8 órás szünetet), a szemhéj széle mögött acyclovir vagy Zovirax kenőcsöt kell alkalmazni, és szemklinikára vagy szemkórházba kell menni. Ezek a manipulációk nem lesznek öngyógyítás, mert még ha téved is, a vírusellenes szerek nem ártanak, és ha valóban herpeszes szemelváltozásról van szó, a minél hamarabb megkezdett kezelés, mind a helyi készítmények, mind a tabletták, elkerülhetik a súlyos szövődményeket. Ezt nem szabad elfelejteni.

Otthon alkalmazott cseppek

A következő fertőző-gyulladásos szembetegségek otthon is kezelhetők, de mindig orvosával való konzultációt követően.

Árpa

Az árpa otthon is kezelhető, de elengedhetetlen, hogy az orvos írja fel a gyógyszert, és helyesen ütemezze a kezelést, valamint a nyomon követési időpontot. Az árpa a szempilla- vagy faggyúmirigy, illetve a szőrtüsző gyökerének gennyes gyulladása. A disszeminált szemhéjflegmonnal ellentétben egy korlátozott, sűrű, vörös és duzzadt csomó jelenik meg az egyik vagy ritkábban mindkét szemhéj területén. A fekélyt leggyakrabban a közönséges gennykeltő baktériumok, a Staphylococcus aureus okozza. Többszörös infiltrátumszerű megvastagodások lehetnek.

Általában 2-3 nap múlva a gyulladás megszűnik, és gennyes, hiperémiás, duzzanatos gennyes pustulák alakulnak ki. A harmadik vagy negyedik napon a csomópont megnyílik, genny ürül, és egy kis heg jelenik meg. Ezt az állapotot szemészorvos felügyelete mellett kell kezelni, mivel keléssé alakulhat, tályogokkal. A szemhéj bőrvastagságának tályogja az, ami olyan súlyos szövődményhez vezethet, mint az infiltrált szemhéjflegma, amelyet kórházban kell kezelni szisztémás antibiotikumokkal.

Meibomitis

Ha a folyamat nem a külső, hanem a szemhéj belső oldalán keletkezett, akkor már akut meibomitis lesz. Nem a faggyúmirigyek gyulladtak már be, és nem a szőrtüsző, hanem a szemhéjlemezkék porcos mirigyei. Ezért akut meibomitis esetén a kezelést fokozni kell, és bizonyos esetekben műtétre van szükség. Helyi cseppeket vagy infiltrációs érzéstelenítést alkalmaznak. A szemhéjra egy szorítót helyeznek, a kötőhártyát felvágják, a gyulladást kimetszik és a szemfenékágyat kikaparják. Ezt követi az antibakteriális kenőcsök és speciális fertőtlenítő folyadékok alkalmazása. A műtét utáni időszakban a betegnek a fent említett antibakteriális cseppeket írják fel. Ezt az eljárást általában ambulánsan végzik.

Blepharitis

A szemhéjgyulladás a szemhéj peremének gyulladása, és leggyakrabban krónikus. A szemhéjak szélei vörösek, megvastagodnak, és különböző kérgek és pikkelyek borítják. A szemhéjgyulladás lehet fertőző és nem fertőző is. Gyakoribbak a kellemetlen tünetek, mint a viszketés és a fájdalom, az idegen test érzése, a szemhéjak nehézsége, valamint a fokozott szemfáradtság és az általános kellemetlen érzés. A szemhéjgyulladás a bőr és a szempillák hámlásához, fekélyekhez és a szempillák megvastagodásához vezethet.

Csak egy szemészorvos tudja diagnosztizálni az okot. Végtére is, a blepharitis oka nemcsak egyszerű fertőző gyulladás lehet, hanem demodekoz-mite, féregfertőzés, a gyomor-bélrendszer krónikus gyulladása és más okok is okozhatják.

A szemhéjgyulladás kezelésének első lépése a szemhéjak megfelelő ápolása. A váladékot steril, nedves tamponnal kell eltávolítani, és ha durva kéreg van rajta, akkor krémmel vagy kenőccsel kell felpuhítani. Ezután vagy egy kortikoszteroid hormonokból és antibiotikumokból álló komplex kenőcsöt, vagy a megfelelő cseppeket (Maxitrol) alkalmazzák a szemhéj peremére. Ha a szemhéjgyulladás szaruhártya- vagy kötőhártya-gyulladást okoz, akkor ezeket Tobradexszel kell kezelni. Atkafertőzés esetén ichtiol vagy kénes szemcseppeket alkalmaznak, a szemhéjak szélét pilokarpinnal vagy speciális oldatokkal lehet kezelni, és belsőleg Metronidazolt adnak.

Kötőhártya-gyulladás

Az antimikrobiális szemcseppek felírásának egyik leggyakoribb oka a különféle kötőhártya-gyulladások. Mindegyiknek közösek a tünetei: viszketés, fotofóbia, ami azonban nem gyakori, valamint a kötőhártyaüregből származó szálak és váladékozás. Gyakrabban mindkét szem érintett. A krónikus kötőhártya-gyulladásnak lehetnek javuló és súlyosbodó időszakai. A krónikus kötőhártya-gyulladás részleges remissziója esetén előfordulhat fotofóbia, fokozott látásfáradtság és enyhe irritáció.

A szemésznek mindig figyelnie kell a kötőhártya-gyulladás és más betegségek közötti kapcsolatra. Ezek közé tartozik a krónikus mandulagyulladás, a torokgyulladás, a hallójáratokat is érintő krónikus középfülgyulladás, az orrmelléküreggyulladás. Végül is a koponyaüregben a kóros fertőző folyamatok szabadon mozoghatnak egy érzékszervtől, például a belső fül üregéből a szemgolyó struktúráihoz. oktatás 1 A kóros fertőzéses folyamatok az egyik érzékszervből, például a belső fül üregéből a szemgolyó struktúráihoz.

A szemészek és bőrgyógyászok által közösen vizsgált egyik tipikus akut kötőhártya-gyulladás a gonokokkuszos kötőhártya-gyulladás, amely kontaktus útján terjed. Kialakulhat olyan újszülötteknél is, akik a gonorrhoeás anya fertőzött útjain keresztül haladnak át. A kötőhártya-gyulladás duzzadt szemhéjaként jelentkezik, bőséges váladékkal, gennyes, élesen hiperémás, irritált kötőhártya-gyulladással, amely még a redőkbe is összegyűlik. Körülbelül 30%-ban szaruhártya-gyulladás vagy keratitisz is társul hozzá. Fekélyek is előfordulhatnak.

A kialakuló szaruhártya-fekély már egy vagy két nap múlva szaruhártya-perforációhoz vezethet, és ekkor a gonokokkuszos kötőhártya-gyulladás fekvőbeteg-kezelést igényel. Ritkán, de lehetséges a gonokokkuszfertőzés behatolása a szemgolyó belsejébe, a szemgolyó összes membránjának és médiumának gyulladásával, azaz panophthalmitis kialakulásával.

A súlyos kötőhártya-gyulladás, mint például a gonokokkusz vagy a diftéria, manapság természetesen ritka. A szemészek gyakrabban találkoznak nem specifikus katarrális kötőhártya-gyulladással, amelyet a gyakori staphylococcusok és streptococcusok okoznak.

Ilyenkor leggyakrabban antibakteriális cseppeket írnak fel. Az akut nem specifikus kötőhártya-gyulladás klasszikus megjelenési formája:

 1. a szemek reggeli kinyitásának képtelensége: a szemhéjak sűrű váladékkal tapadnak össze, amely csak meleg vízzel történő gyengéd mosás után távolítható el;
 2. A vizsgálat során a kötőhártya és a szklera hiperémássá válik, és a szklera erei be vannak injektálva;
 3. Vannak panaszok a “homok”, “szakadás” miatt.

A kötőhártya-gyulladást súlyosbítják a könnykiáramlási zavarok, a hipovitaminózis – különösen az A- és E-vitaminok (retinol és tokoferol), a gyomor-bélrendszer krónikus betegségei és a kapcsolódó arcüreggyulladás (phronitis, sinusitis). Este a krónikus kötőhártya-gyulladásnál fokozódnak az olyan tünetek, mint az égő, viszkető és idegen test a szemben. A bakteriális kötőhártya-gyulladást antibiotikumokkal és fluorokinolonokkal kezelik; intolerancia esetén a szulfonamidok is hatásosak lehetnek.

A kötőhártya-gyulladás megfelelő kezelése az antimikrobiális szerek használata mellett helyi érzéstelenítők, antiszeptikumok, például Miramistine (Ocomistine) vagy kálium-permanganát és furacilin oldatának használatát igényli. A kezelés során a bőrpírt és a viszketést csökkentő antiallergiás gyógyszereket, pl. Allergodilt alkalmaznak. A nem-szteroid gyulladáscsökkentő szereket (NSAID), mint például az Indicollir (indometacin szemcseppben) vagy a diklofenák cseppeket súlyos gyulladások kezelésére használják.

A cseppek használatára vonatkozó általános ajánlások

A legtöbb szemcsepp és kenőcs ellenjavallt lágy kontaktlencse viselése esetén a hatóanyag és a cseppekben lévő tartósítószerek halmozódásának (felhalmozódásának) veszélye miatt.

Ha követi ezeket az egyszerű irányelveket, akkor az antibakteriális szemcseppek hatékonyságát maximalizálni tudja, és a lehető leggyorsabban enyhülést kaphat:

 1. Ha a beteg kontaktlencsét visel, figyelmeztetni kell, hogy az injekció beadása előtt le kell venni, és legkorábban 20-30 perc múlva kell visszatenni;
 2. a kenőcsöket csak éjszaka szabad használni;
 3. Ha két vagy több különböző típusú szemcseppet ír fel, ne feledje, hogy az első gyógyszer hatása 45-50%-kal csökken, ha a második gyógyszert 30 másodperc után adják be. A különböző termékek adagjai között legalább 10-15 percnek, de lehetőleg fél órának kell eltelnie;
 4. Akut fertőző szembetegségben (bakteriális kötőhártya-gyulladás) a cseppeket naponta 8-12 alkalommal, de szemészorvosnak kell felírnia, krónikus esetekben legfeljebb napi 2-3 alkalommal;
 5. A kereskedelmi forgalomban kapható cseppek eltarthatósága 2-3 év, ha szobahőmérsékleten, napfénytől védve tárolják. A terméket az injekciós üveg felbontását követő 1 hónapon belül kell felhasználni, és néha erre vonatkozóan külön jelzés található a használati utasításban;
 6. A gyógyszer behatolását a szembe növelheti, ha egy gyógyszerrel átitatott vattapamacsot helyez a kötőhártya-zsákba vagy egy gyógyszerrel töltött lágy kontaktlencsét – de a szemészorvosnak el kell magyaráznia, hogyan kell ezt a műveletet elvégezni.

Természetesen ez a felülvizsgálat messze nem kimerítő a szemcseppek formájában alkalmazott antimikrobiális gyógyszerek neveinek bemutatásával. A szulfonamidok, a fluorokinolonok több generációja, a kombinált készítmények és a gombák által szintetizált készítmények, mint például a fuzidinsav, mind bevezetésre kerültek. Gyakorlatilag bármilyen bakteriális szemfertőzés kezelhető ezekkel a szerekkel, amennyiben nincs szükség egyidejűleg szisztémás gyógyszeres kezelésre tabletta, intramuszkuláris vagy intravénás injekció formájában.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Comments: 1
 1. Levente

  Kedves olvasó! Az Ön kérdése az, hogy melyek a legjobb antibakteriális szemcseppek, igaz?

  Válasz
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: