Top 10 jogorvoslat szédülés ellen

Ha hinni lehet az orvosoknak, a szédülés a fejfájás után a második leggyakoribb ok, ami miatt a betegek neurológushoz fordulnak. Leggyakrabban időseknél fordul elő, a statisztikák szerint a 65 év felettiek 30%-át, 80 év felett pedig 50%-át érinti. Ennek az állapotnak az okai változatosak, és érinthetik a szív- és érrendszeri rendszert, a belső fület, vagy akár pszichológiai okokra is visszavezethetők. A szédülés önmagában nem betegség, hanem csak egy betegség tünetegyüttese. Ezért az olvasóinknak a szédülés legjobb gyógyszereinek értékelését kínálva úgy véljük, hogy emlékeztetni kell arra, hogy az orvosnak meg kell találnia az okokat és a kezelést.

A legjobb gyógyszerek rangsorolása a szédülés ellen

Jelölés hely termék neve ár
A legjobb gyógyszerek a vestibularis elváltozások által okozott szédülés kezelésére 1 Dramamine 160€
2 Betaserk 1 198€
A legjobb gyógyszerek a keringési rendellenességek által okozott szédülésre 1 Vinpocetin 84€
2 Tanakan 1 596€
3 Cinnarizine 41€
A legjobb gyógyszerek a stressz okozta szédülésre 1 Afobazol 405€
2 Anvifen 384€
3 Deprim forte 231€
A legjobb szédülés elleni gyógyszerek nyaki görcs esetén 1 Milgamm Compositum 722€
2 Catadolon 1 317€

A legjobb gyógyszerek a vestibularis elváltozások által okozott szédüléshez

A vestibuláris készülék egy kis szerv, amely mélyen a halántékcsontban található. Szabályozza a test egyensúlyérzékét és a térben elfoglalt helyét. Ha a vestibuláris rendszer érintett, a személy úgy érzi, hogy a világ körülötte forog (ahelyett, hogy a teste forogna a térben). Az orvosok az ilyen típusú szédülést szisztémás szédülésnek nevezik.

Mivel a vestibularis készülék a belső fülben található, és az idegsejtek, amelyek összekötik az agyval, ugyanabban az idegben futnak, mint a hangérzetet továbbító idegsejtek, a vestibularis elváltozások által okozott szédülés általában halláskárosodással vagy a fül gyulladásos folyamataival párosul. Kivételt képez az úgynevezett önkéntes poszturális paroxizmális szédülés, amelyet speciális struktúrák – az otolitok – mozgása okoz, amelyek mozgása irritálja a receptorokat, és szédülést és hányingert okoz, különösen a fej hirtelen elfordulása, oldalra fordulás stb. után.. Ez az állapot nem életveszélyes, és speciális gyakorlatokkal kezelhető. Egyéb lehetséges diagnózisok olyan szédülés esetén, amelynek forrása egy belsőfül-elváltozás:

 1. Meniere-kór,
 2. vestibularis neuronitis,
 3. migrénnel összefüggő szédülés,
 4. labirintusinfarktus,
 5. Daganatok a belső fül területén,
 6. barotrauma,
 7. Toxikus vestibularis idegkárosodás.
Olvasson tovább  7 legjobb műfogsor krémek

Mindezekben az esetekben az alapbetegséget kell kezelni. A szédülés ellen viszont. ami a tüneteket illeti, a vestibularis receptorok aktivitását gátló gyógyszerek segítenek.

Dramamine

Értékelés: 4.9

Dramina

Hatóanyag: dimenhidrinát.

Gátolja a vestibularis analizátor túlzott aktivitását. Csökkenti a szédülést, hányáscsillapító hatású és enyhe antiallergiás hatású. Nemcsak betegség esetén használható, hanem a tömegközlekedésben, repülőgépen, tengeren stb. jelentkező utazási betegség megelőzésére is.. A mellékhatások közé tartozhat a száj- és orrszárazság, alacsony vérnyomás, álmatlanság, fejfájás.

A gyógyszer ellenjavallt 2 év alatti gyermekeknél és terhesség alatt az első trimeszterben.

50 mg-os tablettákban kapható, naponta 3-szor kell bevenni; utazási betegség megelőzésére 1 tabletta fél órával utazás előtt.

Lehetséges alternatívák: Ciel, Aviamarin.

Előnyök

 • Használható a tengeribetegség megelőzésére,
 • vény nélkül kapható.

Hátrányok

 • lehetséges mellékhatások.

Betaserk

Értékelés: 4.5

Betaserk

Hatóanyag: Betahistine.

Hatással van mind a belső fül receptoraira, mind az agy azon központjaira, amelyek a vestibuláris receptorok információit feldolgozzák. Javítja a véráramlást a belső fülben és az agy vérellátó artériáiban. Ezért a gyógyszer nemcsak a vestibuláris receptor elváltozásaira, hanem a szédülést okozó érrendszeri problémákra is alkalmazható (a részletekért lásd a legjobb gyógyszerek értékelésének következő szakaszát). Csökkenti a szédülés, hányinger, fülzúgás epizódok gyakoriságát és intenzitását.

Ellenjavallt gyomor- és nyombélfekély, bronchiális asztma, feokromocitóma, valamint gyermekek és a terhesség első harmadában lévő nők esetében.

8, 16 és 24 mg-os tablettákban kapható, naponta 3-szor kell bevenni.

Lehetséges analógok: Betahistine, Vestibo, Tagista.

Előnyök

 • A szédülés számos lehetséges okára hat.

Hátrányok

 • lehetséges mellékhatások,
 • Vényköteles.

A keringési zavarok által okozott szédülés elleni legjobb gyógyszerek

Ez a fajta szédülés akkor jelentkezik, ha az agy egyensúlyért felelős területein a normális véráramlás zavara áll fenn. Leggyakrabban olyan betegségekben, mint az ateroszklerózis, az artériás hipertónia, a csigolyaartériák deformációja vagy szűkülete, a subclavia artéria szűkülete stb. Ilyen esetekben az agyi vérkeringést javító jogorvoslatok ajánlottak a szédülés leküzdésére. Ne feledje, hogy az ilyen típusú készítményt az orvosnak kell felírnia, figyelembe véve a beteg általános állapotát.

Vinpocetin

Értékelés: 4.8

Vinpocetin

Kereskedelmi nevek: Vinpocetine, Cavinton, Telectol, Corsavin

Javítja az agy mikrocirkulációját, növeli a hipoxiával (oxigénhiánnyal) szembeni ellenállást és serkenti az agy anyagcserét.

A gyógyszer ellenjavallt a vérzéses stroke akut fázisában, súlyos ritmuszavarok és súlyos CHD esetén, 18 év alatti gyermekeknél, terhesség és szoptatás alatt.

A leggyakoribb mellékhatások a fejfájás, vérnyomáscsökkenés, hasi diszkomfortérzés, szájszárazság.

Az alábbiak szerint kell bevenni: 5-10 mg naponta háromszor, a kezelés időtartama legfeljebb 3 hónap.

Előnyök

 • Elősegíti az agy vérkeringésének normalizálódását
Olvasson tovább  6 legjobb jogorvoslatok herpesz az ajkakon

A hátrányok

 • Vényköteles termék

Tanakan

Értékelés: 4.4

Tanakan

Ginkgo biloba kivonaton alapuló növényi termék. Normalizálja az érrendszeri tónust, javítja a véráramlást és a mikrokeringést, javítja az agy anyagcseréjét, és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik.

Ellenjavallt erozív gyomorhurut, akut gyomor- vagy nyombélfekély, akut agyi keringési zavarok, 18 év alatti gyermekek esetén. Terhes és szoptató nőknek tilos a gyógyszer alkalmazása, mivel ezeken a betegcsoportokon nem végeztek biztonsági vizsgálatokat.

Mellékhatásként allergiás reakciókat, hosszabb ideig tartó alkalmazás esetén csökkent véralvadást, fejfájást, fülzúgást, hányingert jelentettek. hányás, hasmenés.

Vegyen be 1 tablettát naponta 3-szor.

Lehetséges analógok: Memoplant.

A

 • növényi eredet,
 • vény nélkül kapható.

Hátrányok

 • lehetséges mellékhatások.

Cinnarizine

Értékelés: 4.1

Cinnarizine

Kereskedelmi nevek: Stuggeron, Cinnarone.

Kitágítja az agyban lévő kis ereket, javítja a vérkeringést, csökkenti a fejfájást, szédülést, fülzúgást. Erősíti a sejtek ellenállását a hipoxiával szemben. Enyhe antiallergiás hatása van.

A leggyakoribb mellékhatások az álmosság, fáradtság, diszpepszia, hasi fájdalom és emésztési zavarok).

Vegyen be 25 mg-ot naponta 3-szor.

Terhesség, szoptatás alatt ellenjavallt.

Előnyök

 • Javítja a véráramlást nemcsak az agyban, hanem más szervekben is.

Hátrányok

 • elálmosít.

Top jogorvoslatok a stressz okozta szédülés ellen

A szédülésnek ezt a csoportját általában pszichogénnek nevezik, de ez a kifejezés nem feltétlenül jelenti azt, hogy az áldozatnak pszichiáterhez kell fordulnia (bár bizonyos esetekben, amikor antidepresszánsok felírására van szükség, pszichiáter vagy neurológus szükséges, mivel ezeket a gyógyszereket szigorúan előírják). Még maga a szédüléstámadás is lehet stressztényező. Különösen, ha hirtelen jelentkezik (mint ahogyan az gyakran előfordul a függelék első részében említett jóindulatú poszturális paroxizmális szédülés esetén). A pszichogén szédülést gyakran pánikrohamok, a menopauza alatti hőhullámok és más, a vegetatív idegrendszeri reakciókkal kapcsolatos állapotok okozzák.

A stressz okozta szédülés általában gyengeségérzéssel, szédüléssel, a szem előtti szeszélyes “villódzással” jár, és eszméletvesztéssel (ájulással) végződhet.

Erre a célra különböző típusú nyugtatókat és antidepresszánsokat használnak.

Afobazol

Értékelés: 4.7

Afobazol

Csökkenti a szorongást, az ingerlékenységet, a sírást, megszünteti a hangulatingadozásokat (érzelmi labilitás) antidepresszáns tulajdonságokkal rendelkezik. A szédülés mellett csökkenti a szájszárazságot, az izzadást és a stressz okozta szívdobogást.

A gyógyszer hatása a használat 5-7. napján kezdődik, és a 4. hét végén éri el a csúcspontját. A kezelés időtartama – legfeljebb 3 hónap, a hatás a lemondás után 2 hétig tart.

Mellékhatásként allergiás reakciókat és fejfájást jelentettek.

Terhesség, szoptatás és 18 év alatti gyermekek számára ellenjavallt.

Előnyök

 • antidepresszáns hatás,
 • vény nélkül kapható.

Hátrányok

 • nincs.

Anvifen

Értékelés: 4.3

Anvifen

Hatóanyag: aminofenil-vajsav.

Csökkenti a szorongást, a félelmet, az ingerlékenységet és javítja az alvást. Nootróp hatású: javítja a figyelmet és a memóriát.

Szédülés esetén ajánlott naponta 3-szor 250 mg-ot bevenni.

Olvasson tovább  7 legjobb folyadék az öntözők számára

A közlekedési betegség megelőzésére is használható, ha utazás előtt egy órával 500 mg-ot veszünk be.

A mellékhatások közé tartozik a fejfájás és az álmosság a kezelés kezdetén.

Terhes és szoptató nőknek óvatosan kell alkalmazniuk, mivel humán biztonsági vizsgálatokat nem végeztek. Az állatkísérletek során nem észleltek káros hatásokat a magzatra.

Lehetséges analógok: Phenibut, Noophen.

A

 • enyhíti a szorongást,
 • Nootróp hatású.

Hátrányok

 • vényköteles.

Deprim forte

Értékelés: 4.2

Deprim forte

Természetes antidepresszáns Hypericum kivonat alapján.

Szorongásoldó, csökkenti az általános rossz közérzetet és a fáradtságot.

A hatóanyag 425 mg-os kapszulákban kapható. Vegyen be 1 kapszulát naponta 1-2 alkalommal, szükség szerint. A hatás a kezelés megkezdése után 10-14 nappal jelentkezik, a kezelés időtartama 4-6 hét.

Ha nyáron szedi a gyógyszert, ne feledje, hogy az orbáncfű növeli a bőr érzékenységét az ultraibolya fényre, és használjon fényvédő krémet.

Ellenjavallt 12 év alatti gyermekeknél, terhes nőknél.

Előnyök

 • természetes termék.

Hátrányok

 • Növeli a fényérzékenységet.

A legjobb készítmények a nyaki görcsös szédüléshez

a nyaki izomgörcs nem csak az agyat ellátó erek vérellátását befolyásolja. Maga a görcsös terület erős kóros ingerületet hoz létre, amely diszkoordinál egyes központokat.

Orvos által felállítható diagnózisok:

 1. Osteochondrosis (az orvosok évek óta vitatkoznak arról, hogy van-e létjogosultsága ennek a diagnózisnak, de egyelőre fennáll);
 2. feszültség okozta fejfájás,
 3. Spondilózis.

Ezt a szédülést általában nem pörgésként, hanem egyfajta gyengeségként, instabilitásként, a testhelyzet bizonytalanságaként és olyan érzésként élik meg, mintha minden lebegne. Ilyen esetekben a kezelés célja az izomgörcs és a fájdalom csökkentése, a görcsös izmok normális véráramlásának helyreállítása.

Milgamm Compositum

Értékelés: 4.6

Milgamm Compositum

A B1-, B6- és B12-vitaminok komplexe kombinált fájdalomcsillapító hatással rendelkezik a neuromuszkuláris fájdalom esetén. Segít továbbá helyreállítani a szervezet antinociceptív (fájdalomcsillapító) rendszerét és az idegsejtek működését.

Vegyen be 3 tablettát naponta 3-szor 3 hétig, majd napi 1 tablettát 2-3 hónapig.

Csak allergiás reakciókat jelentettek lehetséges nemkívánatos hatásként.

A gyógyszer nem ajánlott terhesség alatt a biztonsági adatok hiánya miatt.

Lehetséges analógok: Combilipen.

Előnyök

 • nagy biztonság,

Hátrányok

 • nincs.

Catadolon

Értékelés: 4.2

Catadolon

Hatóanyag: Flupirtin

Ellazítja a túlzottan feszült izmokat, miközben gátolja az agy fájdalomközpontjait, ezáltal csökkenti a kóros impulzusok áramlását. A gyógyszer nem okoz függőséget, így a kezelés időtartama nem korlátozott.

A megfigyelt mellékhatások közül gyengeség, álmosság. Nem kombinálható alkohollal. mert fokozza az alkohol hatását.

Vegyen be 100 mg-ot naponta 3-szor,

Terhesség és szoptatás, alkoholista gyermekek, súlyos májkárosodás esetén ellenjavallt.

Lehetséges analógok: neudrolon.

Előnyök

 • Enyhíti az izomgörcsöket

A hátrányok

 • Nem szabad a volán mögé ülni,
 • vényköteles.
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: