A 30+ legjobb hajómotor

*A legjobbak áttekintése a szerkesztők szerint. A kiválasztási kritériumokról. Ez az anyag szubjektív, nem reklám, és nem szolgál vásárlási útmutatóként. Vásárlás előtt szakértői konzultáció szükséges.

A csónakmotorok a belső égésű motorok speciális típusai, amelyek a csónakok és más típusú kishajók mozgatására szolgáló “lábhoz” és hajócsavarhoz kapcsolódnak. Történelmileg, mint minden motor, a besorolás szerint az égési ütemek száma szerint, kétütemű és négyüteműre osztva. Műszaki szempontból az utóbbiak tökéletesebbnek tűnnek, mivel a nagyobb teljesítmény és nyomaték miatt nagyobb sebességet tesznek lehetővé, és nagyobb méretű hajókat mozgatnak a vízen keresztül. A megbízhatósági kérdések azonban nem ennyire egyértelműek, amint azt a kiválasztási iránymutatásokban és az összehasonlítással foglalkozó részben részletesen kifejtjük.

Ebben a cikkben minden a piacon lévő motormodellek és az őket gyártó vállalatok bőségéről szól. A nagyfokú verseny miatt (több mint ezer egység verseng a különböző területek vezető pozíciójáért) néha nehéz megkülönböztetni a valóban érdemes és megfelelő terméket. Ezért az Expertology magazin, saját piackutatását elvégezve, kiválasztotta a 30 legígéretesebb hajómotort, nyolc tematikus kategóriába sorolva. Az értékelési szempontok egy szakértői csoport következtetései, valamint a modelleket különböző éghajlati és működési körülmények között tesztelő felhasználók visszajelzései voltak.

A cikk tartalma

Hogyan válasszunk csónakmotort

A csónakmotor kiválasztásának folyamata számos alapvető és sajátos árnyalatot foglal magában, amelyeket feltétlenül figyelembe kell venni. Magazinunk motorcsónakokkal foglalkozó szakemberei 7 ilyen tételt jelöltek ki:

Motor típusa.E szempont szerint a csónakmotorok benzines és elektromos motorokra oszthatók.

Benzinmotoros ezek szabványos belső égésű motorok, amelyek az üzemanyag elégetéséből származó energiát a hajócsavar forgómozgására és a hajó későbbi meghajtására alakítják át. Kétütemű és négyütemű egységekre osztva, a bevezetőben leírtak szerint.

 1. A kétütemű motorok műszakilag egyszerűbbek, kétütemű üzemanyag-befecskendezéssel, kompresszióval, detonációval, égéssel és kipufogóval. A működés szinte minden komponensében a négyüteműek alulmaradnak a négyütemű társaikkal szemben, de költség és ergonómia szempontjából felülmúlják az utóbbiakat. A tervezés egyszerűsége szempontjából megbízhatóbbnak tekinthető, de állandóan nagyobb rezgéseknek van kitéve, és a környezeti hatások is alacsonyak, ami hosszú távon szintén befolyásolja a megbízhatóságot, “mínusz” előjellel;

 2. négyütemű motorok – a belsőégésű motorok legújabb fejlődése, amelyek működési ciklusa négy ütemből áll (befecskendezés, sűrítés, detonáció (égés), kipufogás – minden művelet egy ütemnek felel meg). bonyolultabb szerkezeti egységet alkotnak, ami negatív hatással van a megbízhatósági paraméterekre. A csökkentett rezgésterhelés, a jobb környezeti teljesítmény és a jobb égésminőség miatt azonban a tartósság (a megbízhatóság egyik összetevője) kompenzálódik. Költséghatékonyabbak, mint kétütemű társaik, de kényelmetlen a szállításuk és sokkal terjedelmesebbnek tűnnek.

Elektromos motorokviszonylag nemrégiben váltak a hazai fogyasztók előjogává, de az európai és az észak-amerikai piacon is sikeresen megvetették a lábukat. Fő előnyük a zaj gyakorlatilag teljes hiánya, mivel a konstrukcióban nincs olyan sok súrlódó csomópont (mint a benzinmotorokban), valamint az elektromos energia felhasználása miatt nagyfokú környezetbarát jelleg. Sok szakértő a költségmutatókat előnyként említi, de a valóságban egy ilyen motor megvásárlása szinte drágább, mint a benzin analógja. az a tény, hogy a munkaegységen kívül még egy akkumulátort és egy töltőt is meg kell vásárolni, ami ráadásul negatív hatással van a berendezés teljes súlyára is.

Teljesítmény.A motorok kiválasztásának alapjául a hajó méretének és az utasok maximális számának kell szolgálnia. Tehát, ha azt tervezi, hogy szóló csónakázást tesz, anélkül, hogy rakományt (például felszerelést, fonórudakat és egyéb horgászfelszerelést) rakna fel, akkor egy 5 lóerős gép ideális. Rövid átutazásokhoz is megfelel az egyik “vízfoltból” a másikba egy pár ember jelenlétében, kis mennyiségű felszereléssel.

Ha a hajó 2-3 személy és kis mennyiségű rakomány elhelyezésére szolgál, a megvásárolt motor optimális teljesítménye 10 lóerő lesz.

A nagy hajók és fémhajók (6-8 fő befogadására alkalmasak) esetében egy nagyon erős, 20-25 lóerős motor lenne a “minimum” a tömeges hajózáshoz.

Méretek.Ügyeljen arra, hogy a hajó méretét a hajóhoz igazítsa. Ha az egyik nem megfelelően illeszkedik a másikhoz, fennáll a veszélye annak, hogy a hajó hátsó része nagy dőlésszöget kap, ami megkérdőjelezi a fedélzeti kényelmet. A kompakt motor (két- vagy négyütemű – ez az Ön döntése) 1-2 literes üzemanyagtartállyal elegendő a kis hajó mozgatásához a vízen. A vásárlást mindig mértékkel mérlegelje, hogy annak képességei elegendőek-e a kívánt teljesítményszint biztosításához.

propeller merülési mélység.A farcső hossza (a köznyelvben a motor és a hajócsavar közötti könyök hossza) nagyon fontos szempont a hajómotoroknál. A helyes választás itt nemcsak az élettartam gyorsasága, hanem a hasznos energia ésszerű felhasználása szempontjából is fontos. A hajó magassága és merülési mélysége közül kell választania. Például egy rövid tatcsőmotor nem süllyedhet el teljesen a vízben, és üresjáratban jelentős teljesítményt veszíthet, különösen a levegő-víz ellenállással szemben. Ezzel szemben hosszú forgattyús tengely esetén a légcsavar mélyebb lesz, és valamivel magasabb légellenállási értékekkel dolgozik, ami jelentősen csökkenti a leadott teljesítményt. Elengedhetetlen, hogy nagyobb figyelmet fordítsunk erre a tényezőre.

Az ellenőrzési rendszer típusa.A csónakmotor-vezérlőrendszerek távvezérlésre (távvezérlés) és közvetlen vezérlésre oszthatók. Az első jellemző a hosszú hajókra és a motorcsónakokra jellemző: kormányrészük a fedélzet közepén van elhelyezve. Az irányítást egy fogaskerék biztosítja, amely egyenletesen, de enyhe késleltetéssel reagál a pilóta kezeire.

A motor közvetlen vezérlése a kormányrúddal történik, amely a készülék szerkezetének kötelező része. Érdemes megemlíteni, hogy a kormányrúdrendszer megbízhatóbb, mivel nem rendelkezik annyi láncszemmel és fogaskerékkel. Alaprendszernek tekinthető kis és közepes méretű hajókhoz, ahol a kormányműtől való távolság nem olyan nagy.

Gyártó vállalatok.Egy közvetett paraméter, amely azonban nagymértékben meghatározhatja a hajómotor hosszú távú használatra való alkalmasságát. Ennek a pontnak a sajátosságai a két nagy fogyasztói csoportra vonatkozó tippek irányultságában találhatók.

az újoncoknak erősen javasoljuk, hogy a szegmens vezetőinek – a világpiacon széles körben ismert gyártók: Mercury, Yamaha, HDX, Tohatsu, Honda stb. motorjait részesítsék előnyben. Először is, ezek a vállalatok megbízható termékek beszállítóiként vannak jelen, amelyek sok szezonon keresztül működhetnek meghibásodás vagy panasz nélkül. Másodszor, az interneten rengeteg kézikönyvet és egyéb anyagot találhat a karbantartásukról, illetve a javításukról, valamint több tucat kereskedőnél.

A tapasztalt felhasználók számára sokkal kevesebb korlátozás van: míg az értékesítési láncban a piacvezetők vannak túlsúlyban, addig a feltörekvő cégeket is keresheti. különösen az orosz és a kínai, amelyeknek sikerült elfogadható szintre hozniuk a termelést. Persze, ez inkább arról szól, hogy képes legyen megjavítani a motort, ha meghibásodik, anélkül, hogy hivatkozna az anyagokra (amelyekből nem sok van a homályos modellek) és a kézikönyvekre. De az alkalmi részletekbe való beleásás szeretetével az üzlet nagyon nyereségesnek tűnik – a no-names megszerzésére fordított összegek nem hasonlíthatók össze a jól ismert motorok árával.

A megfelelő módszer az olcsóbbá tételhez.Azok számára, akik ennek ellenére egy jól ismert gyártótól szeretnének készüléket vásárolni, de pénzszűkében vannak, van egy alternatív út a használt piacra. Általánosságban elmondható, hogy az ott bemutatott dolgok nagy része szemét, de elég érdekes példányokkal találkozhatsz.

Ha motort vásárol a másodlagos piaconFontos, hogy ellenőrizze az állapotát és a teljesítményét, ha erre lehetőség nyílik. Vagy szánjon időt a motor “betörésére”. Általában 3-7 napot vesz igénybe, de még ezeket a feltételeket is ritkán teljesíti a kiskereskedő.

Ezért, ha a választás előtt áll, hogy használt vagy új hajómotort vásároljon, de nincs elég pénze a másodikra, akkor érdemes elhalasztani a vásárlást, és elegendő pénzt gyűjteni egy új gépre. De ha az idő a lényeg, és nem tud várni, akkor az utángyártott vásárlóknak csak olyan jó hírű gyártóktól származó minőségi modelleket kell vásárolni, akik már több száz és ezer bókot kaptak a felhasználóktól és a szakértőktől egyaránt.

Melyik külmotor jobb 2 vagy 4 ütemű?

Mint a bevezetőben említettük, a benzinmotoros csónakmotorok kétütemű és négyütemű motorok formájában kaphatók. A funkciók és az elrendezési megoldások alapvető hasonlósága ellenére ezek az egységek számos különbséggel, valamint a hozzájuk tartozó előnyökkel és hátrányokkal rendelkeznek. De ki a jobb?? Erre a kérdésre a választ az összehasonlító táblázatban találja meg:

Hajómotor típusa

Előnyök

Hátrányok

2 ütemű

+ Könnyű kivitelezés, amely nagyfokú megbízhatóságot garantál

+ Alacsony beszerzési ár

+ Kis teljes méret és súly

+ könnyű szállítás

– Magasabb üzemanyag-fogyasztás, mint a négyüteműeknél

– Zajos, különösen magas fordulatszámon

– Alacsony fordulatszámon vibrációsan instabil

– Füstölgő kipufogógáz, ezért problémák vannak a használat környezetbarát jellegével kapcsolatban

– A kialakítás szándékosan elavultabb elrendezésű, ami befolyásolja a működés tartósságát

4 ütemű

+ Javított működési elv, amely kisebb kopást és elhasználódást eredményez, valamint növeli a tartósságot

+ Alacsony rezgésszint alacsony fordulatszámon

+ Sokkal alacsonyabb károsanyag-kibocsátás, alacsony füstkibocsátás

+ Alacsonyabb zajkibocsátás magas fordulatszámon történő munkavégzéskor

+ Valamivel gazdaságosabb, mint a kétütemű változat

– Bonyolult kialakítás, nagyobb a valószínűsége, hogy meghibásodik, mint egy kétütemű rendszer esetében

– Magas ár

– Megnövekedett összméretek és súly, problémák a szállítási módszerekkel kapcsolatban

A legjobb csónakmotorok értékelése

Jelölje a címet hely termék neve ár
Top kétütemű motorok 5 literes méretben. . 1 Tohatsu M5BDS 61 900€
2 HDX T 5 BMS 42 500€
3 Mercury 5M 62 500€
4 NISSAN MARINE NS 5 B D1 63 900€
5 Toyama T5BMS 46 900€
Legjobb négyütemű motorok 5 literes motorokkal. . 1 Yamaha F5AMHS 72 100€
2 Honda BF5DH SHU 105 900€
3 HDX F 5 BMS 47 000€
4 Mercury F5M 62 500€
LEGJOBB 2 HENGERES HAJÓMOTOROK 9-IG.9 . . 1 Mikatsu M9.9FHS 159 900€
2 Mercury ME 9.9 M 106 100€
3 Tohatsu M9.8BS 76 900€
4 HDX T 9.9 BMS 73 900€
5 Nissan Marine NS 9.8 BS 90 500€
A legjobb 4 ütemű csónakmotorok 15 literig. . 1 Honda BF15DK2SHU 190 500€
2 Yamaha F15 CEHS 177 200€
3 Mercury ME F 15 MH 150 100€
4 HDX F 15 FWS 109 900€
A legjobb hajómotorok 15 és 40 liter között. . 1 Yamaha F40 FET 410 000€
2 Honda BF30DK2 SRTU (BF30D4 SRTU) 364 900€
3 Mercury 40M 213 200€
4 HDX F 20 BMS 112 900€
A legjobb nagy teljesítményű hajómotorok 1 Yamaha F350 AETX 1 844 000€
2 Mercury 150 PRO XS L OptiMax 150 PRO XS L OptiMax 816 200€
3 HDX T75FEL-T 256 700€
4 Tohatsu M50D2EPTOS 317 000€
Top kínai hajómotorok 1 Sea-Pro OTH9.9S 64 900€
2 Golfstream T15BMS 72 900€
3 HANGKAI M3.5HP 11 900€
A legjobb elektromos hajómotorok 1 HDX 86X 19 500€
2 Minn Kota Endura C2 30 16 640€

Legjobb kétütemű motorok 5 literes teljesítménnyel. .

Tohatsu M5BDS

Értékelés: 4.9

Tohatsu M5BDS

A Tohatsu egyhengeres külmotor egy gazdaságos kétütemű motor azok számára, akik szeretnek a nyílt vizeken hajózni. A motor kompakt mérete ellenére 5 lóerős, és a beépített üzemanyagtartályban akár 2 liter benzin is elfér. Hosszabb kirándulásokhoz egy 12,5 literes külső üzemanyagtartályt is csatlakoztathat, amelynek kapacitása 1,8 liter óránként, így több mint 6 órányi folyamatos üzemet biztosít.

A Tohatsu M5BDS háromfokozatú sebességváltóval rendelkezik, előre, hátra és semleges üzemmóddal. Integrált és ésszerű indításgátló rendszer sebességfokozatban, amely biztosítja a felhasználó és a légcsavar hatósugarában tartózkodó személyek biztonságát. De a pozitív tulajdonságok itt még nem érnek véget. A japán gyártók nem feledkeztek meg az egység felszereléséről és a mentőkötélről, amelynek segítségével vészleállító motort lehet készíteni. Összességében a modell nem kínál egyedi műszaki megoldásokat, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy saját maguk döntsenek a javításról és karbantartásról. Első helyezés fenntartások nélkül.

Előnyök

 • A kompakt mechanikus rendszer külső 12,5 literes üzemanyagtartállyal van felszerelve;
 • egyszerűsített műszaki megoldások alkalmazása, amelyek lehetővé teszik, hogy a motorokat a fogyasztók szervizelhessék;
 • Két beépített biztonsági rendszer (vészhelyzeti propellerleállítás, sebességváltós indítás)
 • nagyfokú megbízhatóság;
 • alacsony ár.

Hátrányok

 • nem található.

HDX T 5 BMS

Értékelés: 4.8

HDX T 5 BMS

HDX T 5 – a Toyama 5 teljesítményű motorjának nagyon közeli analógja, egészen a tervezési árnyalatokig és a teljesítményig. Kiváló hosszú távú megbízhatóságáról és alacsony (még a kétütemű motorok mércéjével mérve is) piaci áráról nevezték el. Minden plusz a tükör valóság a japán analóg, ami tulajdonítható a stabilitás a működés magas fordulatszámon (a motor nem fojtogat a bőséges teljesítmény), és elfogadható zajszint, és kevés rezgés, amikor cirkáláskor.

A HDX T 5 kialakítása azonban tartalmaz néhány, a felhasználók és a szakértők által kiemelt tervezési árnyalatot. Először is, nincs mechanizmus a vészhelyzet leállítása csónakmotor, így egy véletlen úszás sekély vízben nem csak megfosztani a hajócsavar lapátok, hanem törje meg a sebességváltó, amely sokk terhelés és forgácsolás fogak. Másodszor, egy kicsit logikátlan, hogy a motort 1,5 literes üzemanyagtartállyal szereljük fel, mert nyílt vízen teljes gázzal aligha elég egy oda-vissza út megtételéhez… így jobb, ha van nálad egy tartalék tartály… vagy egy közönséges evező…

Előnyök

 • az ár és a minőség legjobb kombinációja;
 • A zaj- és rezgésszintek a specifikáción belül vannak;
 • stabilan gyorsul;
 • A kis üzemanyagtartály kedvezően hat a súlyra;
 • Mérsékelten megbízható egy kínai kétüteműhöz képest.

Hátrányok

 • az üzemanyagtartály kis térfogata és ennek következtében kis hatótávolsága;
 • nincs vészleállító funkció.

Mercury 5M

Értékelés: 4.7

Mercury 5M

A technikailag erős Mercury képviselője, amely a hordozható 5-ös sorozatú motorok egyik módosítása. Tény, hogy az egyetlen különbség az eredeti itt van felszerelve egy távoli üzemanyagtartály 12 liter, és a képesség, hogy telepíteni egy 50 wattos generátor jelenlegi 4 amper. Egyébként a konstrukciós különbségek minimálisak: ugyanaz a 3,86 lóerős teljesítmény, három fokozat és 4 és 5000 fordulat/perc közötti fordulatszámon való működés.

A fogyasztók szerint a Mercury 5M egy igazi “szántóvető”, amely becsületesen és kellő következetességgel teljesíti a tervezett élettartamot. Az ajánlott magassága 381 milliméter, ami némileg korlátozza a használatát. És a 20 kilogrammos súly nem tűnik valami szokatlannak, ami teljes mértékben megfelel a “hordozható” fogalomnak. Nem a legdrágább a piacon, ez a motor az ügyfelek széles köre számára az első választás, különösen a vészleállító egység elérhetőségének és az átgondolt részletek hatalmas alapjának fényében, egészen a test áramvonalas kontúrjáig és mindenféle finomításig a kényelmes működés érdekében.

Előnyök

 • Optimális ár/teljesítmény arány;
 • Okos megközelítés a füstgázelvonáshoz (blow-by loop);
 • Kompakt összméretek, 20 kilogramm súly;
 • Lehetőség van külső 12 literes üzemanyagtartállyal való kiegészítésre (a saját tartály térfogata 2,5 liter).

Hátrányok

 • az idő múlásával az egyes alkatrészek – a sebességváltó és a dugattyúmechanizmus – karbantartása kritikusan fontos;
 • magasabb üzemanyag-fogyasztás a második ütem speciális gyári beállítása miatt – üzemanyag-befecskendezés/kipufogó nyomaték.

NISSAN MARINE NS 5 B D1

Értékelés: 4.6

NISSAN MARINE NS 5 B D1

A japán gyártó két- és négyütemű csónakok motorjainak beszállítója is. A beszállító, mivel a szegmens legrégebbi márkája nagyon kevés saját koncepciót fejlesztett ki, és motorbeszerzéseinek nagy részét a Hondára és a Tohatsura hagyatkozik. Így történik, hogy a NISSAN MARINE NS 5 B D1 – szinte egy teljes analóg (kivéve a kozmetikai árnyalatok) kétütemű Tohatsu, amelynek térfogata, hagyományosan ebben a szegmensben, 102 köbcentiméter.

A külmotor egyéb jellemzői közé tartozik a beépített 2,5 literes üzemanyagtartály, amely opcionális külső tartály csatlakoztatásával további 12 literrel növelhető. A fogyasztók szerint a motor beállítása és szervizelése is egyszerű: a kialakítás olyan egyszerű, hogy a garázsban is meg lehet javítani, így megelőzhető a meghibásodás vagy a rossz teljesítmény. Mindez természetesen jó, de ne felejtsük el azt a tényt, hogy a NISSAN MARINE NS 5 B D1 ára kétszer olyan magas, mint társai, és ezért sokkal kevesebbet vásárolnak, mint mások.

Előnyök

 • a motor tengervízben is használható (a só nem befolyásolja a készülék teljesítményét);
 • Választható in-line és külső tartály (2,5 liter + 12 liter);
 • A kialakítás egyszerűsége, amely lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy saját maguk végezzék el a karbantartást;
 • jó megbízhatóság.

Hátrányok

 • A magas ár, a márka népszerűsége miatt;
 • alacsony elérhetőség a kiskereskedelemben.

Toyama T5BMS

Értékelés: 4.5

Toyama T5BMS

A minősítést a kétüteműek piacának meglehetősen régi képviselője nyitja meg, amely elvesztette a legnépszerűbb pozícióját a kis teljesítményű kétütemű motorok szegmensében. Toyama T5BMS fokozatosan átmegy a múlt relikviáinak kategóriájába, és az oroszországi kiskereskedelmi üzletek hálózatában nagy gyakorisággal ragaszkodik korábbi népszerűségének maradványaihoz. Koncepcionálisan ez ugyanaz a kompakt egység, mint a Mercury 5M esetében, 20 kilogramm súlyú és 102 cm3-es motorral (5 lóerő). A sebességváltó a kétüteműek klasszikus háromütemű váltója, előre- és hátrameneti üzemmóddal, valamint semleges üzemmóddal. Csavaros rögzítéssel rögzítik a tológerendához, és ajánlott magassága 380 milliméter.

Az ilyen rendes, a vizsgált versenytársak szempontjából a Toyama T5BMS rendkívül pazarló és zajos kültéri motor lesz, amelynek személyes üzemanyagtartaléka (2,7 liter) alig elegendő egy hosszú útra. Mint a szakértők jelzik, nem szabad illúziókat táplálni az eredettel kapcsolatban – azok az idők, amikor a Toyama Japánban összpontosította termelését, már régen elmúltak, és ma már Kína is részt vesz a hajókhoz való aggregátumok gyártásában. Az igazat megvallva, az összeszerelés minőségére nem mondhatunk semmit – a japánoknak sikerült egy merev ellenőrzési szintet biztosítaniuk.

Előnyök

 • Magas építési minőség még akkor is, ha Kínában készül
 • A csomópontok és alkatrészek jó élettartama;
 • kompakt méret, mindössze 20 kilogramm súly;
 • könnyen megtalálható az oroszországi kiskereskedelmi üzletekben.

Hátrányok

 • A 2,7 liter alig elegendő egy óra vezetésre végsebességgel;
 • nagyon drága egy öregedő modellhez;
 • magas zajszint.

Legjobb négyütemű motorok 5 lóerővel. .

Yamaha F5AMHS

Értékelés: 4.9

Yamaha F5AMHS

Gazdaságos csónakmotor hatalmas terhelhetőséggel, 139 köbcentiméteres lökettérfogattal. Az égéstér üzemanyag-ellátásának optimalizálásával a Yamaha a fogyasztást óránként 1,7 literre tudta csökkenteni, ami kedvezően hatott a karbantartási költségekre. Általánosságban az F5AMHS tökéletes vásárlásnak nevezhető, kivéve talán a 80 ezer rubeles árat, amely egyszerűen rablásnak tűnik az 5 lóerős teljesítmény hátterében, amelyet a maximálisan kiadott. A szép kis dolgok között, opcionális (amelyért szintén fizetni kell) egy generátor, egy szerszámkészlet az önkiszolgáláshoz, egy olajnyomásmérő, valamint az indítóvédelem. Végső soron ez a vásárlás alkalmas azok számára, akik a halászatot egy kicsit másképp kezelik, mint egy egyszerű hobbi, és nyereséget kapnak kütyük, készpénzdíjak vagy jutalmak formájában.

Előnyök

 • opcionális felszerelés, amely lehetővé teszi, hogy a motorból egy teljes egységet hozzon létre a hosszú horgászatokhoz;
 • Optimális üzemanyag-fogyasztás (1,7 liter/óra csúcssebességnél);
 • magas fokú minőség és szerkezeti megbízhatóság;
 • Alacsony zajszint és alacsony rezgésszám.

Hátrányok

 • magas ár.

Honda BF5DH SHU

Értékelés: 4.8

Honda BF5DH SHU

Ennek a csónakmotornak a magas ára a gyártó hangzatos nevének köszönhető, azonban a NISSAN-nal ellentétben a fejlesztés teljes egészében a Honda égisze alatt történik. A 127 cm3-es motor 5 lóereje kiváló eredmény, különösen a csúcssebességen mért alacsony üzemanyag-fogyasztás (mindössze 1,5 liter/óra) mellett. A beépített tartály valójában erre a benzinmennyiségre van tervezve, de a felhasználóknak lehetőségük van arra, hogy egy külső tartály hozzáadásával bővítsék azt a szabványos 12 literes kapacitású tartályra, amelynél az utazás 8 és 16 óra között lehet.

A Honda BF5DH SHU fontos előnye a versenytársakkal szemben a 6 amperes generátor jelenléte volt, amely ellensúlyozza a magas árcédulát. elektromos indítás, csak vízhűtés (nem hibrid, termosztáttal kiegészítve), de olajnyomás-mérővel. Mindent összevetve, egy teljes csomag, és ilyen magas építési minőségben. Különálló pontokban ez a modell még jobbnak tűnik, mint közvetlen versenytársa, a Yamaha, de a magasabb ára és az orosz piacon való kisebb népszerűsége miatt a második díjat adjuk neki.

Előnyök

 • a beszerelt, általában opcionálisan, térítés ellenében biztosított felépítmények megléte (generátor, olajnyomásmérő, elektromos gyújtás stb.); és.);
 • a tökéletes építési minőség és az alkatrészek nagyfokú megbízhatósága;
 • Alacsony üzemanyag-fogyasztás (1,5 liter/óra);
 • az alkatrészek tökéletesen illeszkednek egymáshoz, és gyakorlatilag nincs zaj és rezgés.

Hátrányok

 • nagyon magas ár egy hajómotorért.

HDX F 5 BMS

Értékelés: 4.7

HDX F 5 BMS

A kínai Hondex gyártó évek óta aktívan népszerűsíti magát a hazai piacon, és a fogyasztók tudatában a legolcsóbb, elfogadható minőségű termék szállítójaként jelent meg. A HDX F 5 BMS négyütemű csónakmotor nem volt kivétel: árkülönbség a kétütemű társa (T 5 BMS) csak 10 ezer RUB. A tervezés szempontjából nem tűnik ésszerűnek az a döntés, hogy egy túlméretezett motort zsúfoljanak a régi műanyag házba, aminek oka az üzemanyagtartály kapacitásának még globálisabb, 1,3 literre történő csökkentése volt. A nem a legterjedelmesebb égéstér (112 köbcentiméter), valamint a meglepően jó üzemanyagnyomaték-beállítás hátterében azonban valahogy mégis lehet létezni ezen a.

De az F 5 BMS talán leglenyűgözőbb tulajdonsága a nagy nyomaték alacsony fordulatszámon, amely lehetővé teszi, hogy még egy erősen terhelt hajót is felgyorsítson 18 … 22 kilométer/órára, bár hosszú időintervallumban. A készülék nem okoz nagyobb meglepetéseket, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy szükség esetén maguk végezzék el a javításokat. Mindent egybevetve, kategóriájának méltó képviselője, a környező versenytársakhoz képest a legérdekesebbnek a költségek tekintetében tűnik.

Előnyök

 • alacsony ár a versenytársakhoz képest
 • gazdaságosság és szerkezeti egyszerűség (könnyen karbantartható);
 • nagy nyomaték kifejtésének képessége alacsony fordulatszámon.

Hátrányok

 • rosszul átgondolt, “szűkös” kialakítás, kis fedélzeti gáztartállyal (1,3 literes).

Mercury F5M

értékelés: 4.6

Mercury F5M

Az amerikai Mercury cég másik képviselője a beépített üzemanyagtartály kapacitásának kiábrándító indexével szerepel a minősítésben, amely csak 1 liter. Kár, de világos, hogy a gyártók maguk miért mentek rá – a 12 literes külső tartály opcionális beszerzése sokkal vonzóbbnak tűnik a kilátásokban, mint a lassú csónakázás egy evezővel készenlétben.

Ez azonban nem vonja kétségbe a modell kiváló minőségű kivitelezésének tényét, valamint elfogadható teljesítményét. Az 5 lóerő egy 123 cm3-es hengerből származik, ami nagy nyomatékot és gyors gyorsulási képességet biztosít nagy terhelés esetén. Vízhűtéses, és a kipufogógáz egyenesen a légkörbe távozik, ami azt jelenti, hogy valamivel zajosabb, mint a rangsorban szereplő riválisai. Ne hagyjuk figyelmen kívül az amerikai fejlesztés magas költségeit, amelyben a kínai képviselőkkel való versenyben is egy pillantásra elveszik a versenyt. De még a tisztán összehasonlító hiányosságok halmaza ellenére is, mondjuk – a Mercury F5M-et érdemes megvásárolni, és ennek oka a nagy megbízhatóság, majd az alkotóelemek magas élettartama.

Előnyök

 • jó minőség;
 • a csomópontok és a motoron belüli alkatrészek magas élettartama;
 • optimális nyomatéki jellemzők;
 • Manőverezhetőség sekély vízben.

Hátrányok

 • a hátrányok ellenére magas költségek;
 • Alacsony üzemanyagtartály-kapacitás;
 • zajosabb, mint a versenytársak.

A legjobb 2 ütemű külmotorok 9-ig.9 . .

Mikatsu M9.9FHS

Értékelés: 4.9

4325687654.jpg

Előnyök

 • minden modellt háromszoros gyári tesztelésnek vetett alá;
 • könnyű karbantartás;
 • gazdaságos üzemanyag-fogyasztás;
 • Magas minőségéhez képest megfizethető.

Hátrányok

 • nehéz egyedül felszerelni a motort.

Mercury ME 9.9 M

Értékelés: 4.9

Mercury ME 9.9 M

Egészen váratlanul a rangsor egyik vezető helyét az amerikai Mercury vállalat terméke foglalta el, amely kiemelkedő eredményeket mutatott a teljesítmény, a nyomaték és az építési minőség tekintetében. Kívülről az ME 9.A 9 M nagyszerűen néz ki, ami alátámasztja az első benyomást a jó teljesítményről a vízen. A 9,9 lóerőt produkáló egység 262 köbméteres, két hengeres, percenként 6000 fordulatszámra korlátozott hengerűrtartalommal rendelkezik.

A 12 literes külső tartállyal felszerelt, kissé hibás kialakítás aligha elegendő egy jó horgásztúrához anélkül, hogy a tankolást megzavarnák. a hűtőrendszer tartalmaz egy termosztátot, és további hőelvezetést biztosít a rendszerben keringtetett vízzel. A felhasználók szerint sós vízi hajózásra is használható, de hacsak nem feltétlenül szükséges, nem javasoljuk. De a Mercury ME 9 felszereléséhez.9 M rövid és hosszú hajókon egyaránt használható – kormányrúd és távirányítás egyaránt lehetséges. A költségek szempontjából ez az egység jövedelmezőbb, mint a kevésbé erős Nissan Marine, de a teljesítmény tekintetében felülmúlhatja a versenytársak kategóriájában bemutatott összeset.

Előnyök

 • nagyon jó teljesítményű csomag;
 • termosztatikus és vízhűtés rendelkezésre állása a rendszerben;
 • Távirányítóval és távirányítóval is működtethető;
 • kiváló minőség;
 • magas, de megfelelő motoros képességek ára.

Hátrányok

 • indokolatlanul kicsi üzemanyagtartály (csak 12 liter).

Tohatsu M9.8BS

Értékelés: 4.8

Tohatsu M9.8BS

Ugyanaz az eredeti Tohatsu csónakmotor, amelyet megvásároltak és kissé átalakítottak Nissan Marine termékké. Legendás státuszát a minőség, a tartósság és a számos opcionális extra kombinációjának köszönheti, amely helyi felhasználók ezreit vonzotta. A 26 kilogramm súlyú motor 9,8 lóerőt produkál a ma már megszokott 9,8-asból, két hengerrel, összesen 169 köbcentiméteres lökettérfogattal.

A Tohatsu M9 üzemanyagtartályaként.A 8BS egy külső 12 literes üzemanyagtartályt használ, amelynek kapacitása 6-8 órányi nyíltvízi hajózásra elegendő maximális sebesség mellett. A sekély víz és a füves területek jól kezelhetőek, jó a horgászoknak és a vadászoknak egyaránt. És végül, a modell további tartozékaként megvásárolhatja a generátort és a fordulatszámmérőt, amely lehetővé teszi a motor fordulatszámának ellenőrzését a túlmelegedés és a hosszan tartó stressz elkerülése érdekében.

Előnyök

 • Nagyszerű ár-érték arány;
 • további vásárlási lehetőségek elérhetősége;
 • 12 literes üzemanyagtartály, amely lehetővé teszi, hogy alacsony üzemanyag-fogyasztás mellett több tucat órán keresztül hajózhasson;
 • Szilárd felépítés, nyikorgás és felesleges zaj nélkül;
 • nagyon népszerű a fogyasztók körében – az emberek választása.

Hátrányok

 • nem található.

HDX T 9.9 BMS

Értékelés: 4.7

HDX T 9.9 BMS

Hondex T 9 kétütemű csónakmotor.9 BMS egy igazi csemege a nyílt vízen való gyors és hosszú vezetés rajongói számára, anélkül, hogy füves és sekély területeken gázolnának. a 9,9 lóerőt egy 246 cm3 hengerűrtartalmú motor termeli. Első pillantásra elég pazarlónak tűnik, de a rövid farral rendelkező hajókra (381 mm) való alkalmasságának köszönhetően rengeteg nyomaték áll rendelkezésre. Ezért a jó gyorsulás és a nagy önsúly hordozására való képesség, és a fokozatos elérés tekintélyes sebességek elérése.

Az is figyelemre méltó, hogy a HDX T 9.A 9 BMS az első olyan modell a felülvizsgálatban, amely 24 literes külső gáztartállyal rendelkezik, így hosszú utakat tehet meg anélkül, hogy visszanézne a partra. Mint a felhasználók megjegyzik, a modell kapacitása 50%-kal nagyobbnak bizonyul, mint a gyártó által megadott kapacitás. Ez a teljesítménynövekedés a kisebb összeszerelési hibákat csak apróságnak tűntetik. És egy pillantást vetve az árra, meg lehet nevezni a kínai gyártás következő képviselőjét, és általában az egyik legjobbat a szegmensben.

Előnyök

 • a valós teljesítmény nagyobb, mint a meghirdetett;
 • Lehetőség van a motor 24 literes külső üzemanyagtartállyal való felszerelésére;
 • Kiváló gyorsulás;
 • kiváló minőségű alkatrészek és ezáltal hosszabb élettartam.

Hátrányok

 • terjedelmes modell (36 kilogramm súly);
 • a szerelvény nem büszkélkedhet csendes működéssel.

Nissan Marine NS 9.8 BS

Értékelés: 4.6

Nissan Marine NS 9.8 BS

Hajómotor rövid farokhoz, amelynek hasznos térfogata 169 köbcentiméter. Egy 26 kilogrammos, karburátoros kétütemű motor esetében ez a szám nagyon, nagyon tiszteletreméltó, különösen annak fényében, hogy 30 kilométer/órás sebességre képes gyorsulni (és ez nem a határ). NS Marine NM 9.A 8 BS nagyon népszerű a fogyasztói körökben, és ennek oka az ikonikus dolgok ügyes álcázása egy teljesen új márka alatt. A HDX T 9 egy Tohatsu motor, és a Tohatsu motorral való hasonlósága még a legapróbb részletekben is nyomon követhető.

Ami az NS Marine NM 9 teljesítménypotenciálját illeti.8 BS, képes egy vitorlázórepülőn két embert húzni a felszereléssel, vagy hármat, de anélkül, fokozatosan növelve a sebességet a fent említett 30 km/óráig. Sajnos, a költségek szempontjából hajó motor rosszabb, mint a közvetlen versenytársak: a fogyasztók kényelmesebb vásárolni az eredeti Tohatsu, miután fizetett érte 1,5 (körülbelül) alkalommal kevesebbet.

Előnyök

 • A motor hengerűrtartalma (169 cm3);
 • magas építési minőség
 • 26 kilogramm üres tömeg;
 • alacsony fordulatszámon nagy nyomatékot fejleszt.

Hátrányok

 • Semmi sem hasonlít a Tohatsu M9-hez.8BS;
 • magas érték.

A legjobb 4 ütemű csónakmotorok 15L alatt. .

Honda BF15DK2SHU

Értékelés: 4.9

Honda BF15DK2SHU

Sok felhasználó szerint a Honda BF15DK2SHU a legtakarékosabb a négyütemű motorok közül, 7,3 kilométer megtételére elegendő üzemanyaggal, csúcssebességgel. Mítikusan hangzik, de ennek oka a jó nyomaték és az adagszabályozás, amihez a Honda bizonyára sokat ért. A 12,5 literes víztározó elegendő egy hosszú és eredményes horgásztúrához.

A négyütemű motor két hengerének együttes hengerűrtartalma 350 cm3, mint valami jó kis motorkerékpár a mindennapi használatra. Hozzájárul ez a modell szilárdságához?? Természetesen, és a nyomaték is, hogy képes legyen nagyon nagy önsúlyt szállítani (emberekkel és felszereléssel együtt). A Honda BF15DK2SHU további előnyei közé tartozik a túlmelegedés- és olajnyomásjelző, a beépített 6 amperes generátor és vészleállító egység, valamint a sebességkorlátozó (fordulatszámmérővel). Végeredményben csak egyetlen fontos tényező választja el a fogyasztót a vásárlástól – az ár, amely az elmúlt négy évben közel 50%-kal nőtt. Ez azonban nem érvényteleníti azt a tényt, hogy ez a modell hűvös, különösen a versenytársakhoz képest.

Az érdemek

 • Kiváló minőség;
 • A versenytársak közül a legtakarékosabb (1 liter üzemanyag 7,3 km-enként);
 • Rengeteg fejlett műszer, beépített generátor, fordulatszámmérő és fordulatszám-korlátozó
 • nagyfokú szerkezeti megbízhatóság;
 • Képes a sekély vízben való navigációra.

Hátrányok

 • nagyon magas ár.

Yamaha F15 CEHS

Értékelés: 4.8

Yamaha F15 CEHS

Valójában a Honda fő versenytársa a 15 lóerős négyüteműeknél még mindig (mint néhány évvel ezelőtt) problémákkal küzd az erős árkülönbségek miatt az egyes forgalmazók között. Az F15 CEHS motor hengerűrtartalma 362 cm3, ami a Honda BF15DK2SHU motorral szemben a hatékonyság tekintetében némi előnyt jelent. Ezért a nagy súly (53,7 kg) és az üzemanyag-fogyasztás csökkenése (5,4 liter óránként) alig észrevehető a modell 25 literes külső tartályához képest.

Teljes méretei ellenére a Yamaha F15 CEHS csónakmotor kiválóan alkalmas a halászok és a vadászok számára egyaránt, mivel képes a sekély vízben gázolni, és szükség esetén vészleállító egységet használni. A leggyakrabban idézett előnyök a tartósság és az a képesség, hogy több évet is kibírnak egyetlen meghibásodás nélkül (megfelelő karbantartás mellett). Sajnos az F15 CEHS az ármanipuláció túsza lett, amely a márkakereskedésekben és az oroszországi piaci viszonyok között érvényesült. Néha a helyzet az abszurditást is eléri, és a régión belüli árkülönbség elérheti a 40-50%-ot is. A már amúgy is jelentős áremelkedés mellett a többletköltségek egyre inkább elriasztják az ügyfeleket, és negatívan hatnak a vállalat presztízsére.

Előnyök

 • Nagyon magas szintű megbízhatóság;
 • optimális teljesítmény;
 • 25 literes üzemanyagtartály tartozék;
 • a sekély vízen való áthaladás képessége, valamint a motor és a kormányrúd dőlésszögének beállítása;
 • elektromos indítás és vészhelyzeti motorleállító rendszer rendelkezésre állása.

Hátrányok

 • rendkívül széles árkülönbség az orosz piacon – a felár elérheti a 40-50%-ot is.

Mercury ME F 15 MH

Értékelés: 4.7

Mercury ME F 15 MH

Az ME F 15 MH egy kiváló minőségű és közepes árú termék (más versenytársakhoz képest), amely képes kielégíteni a vadászok és a horgászok igényeit. A 352 köbcentiméteres motor 15 lóerőt teljesít, a 12 literes üzemanyagtartály pedig jó üzemanyag-fogyasztást biztosít. Számos kijelzővel rendelkezik, amelyek nemcsak a tengelyfordulatszámot, hanem a motor hőmérsékletét és a rendszerben lévő olajnyomás állapotát is figyelik. fontos biztonsági funkciókat tartalmaz, valamint azt a képességet, hogy sekély vízben közlekedjen a hajócsavar tengelyének sérülése vagy a fűbe való belegabalyodás veszélye nélkül.

A technikai megfontolásoktól eltekintve, van egy igen vitatható paraméter, amely negatív hatással van az ergonómiára. A Mercury ME F 15 MH nagy tömege magától értetődő. Ha a HDX F 15 FWS esetében ezt a tényt a nagyon terjedelmes üzemanyagtartály beépítése okozza, itt az ilyen nehéz konstrukció (52 kilogramm) jelensége nem egyértelmű és nagyon vitathatónak tűnik. Általában nem lehet kifogásolni a modellt semmi másban, de megjegyezni, hogy például a 12 amperes generátor rendelkezésre állása lehetséges, és egyértelmű hitelezéssel. Az ár, az egész kategória képviselete szerint, egy kicsit megérinti, de tökéletesen megfelel a minőségi paramétereknek.

Előnyök

 • optimális ár-minőség arány;
 • 12 amperes generátor rendelkezésre állása;
 • Rengeteg érzékelő (fordulatszámmérő, olajnyomás, túlmelegedés);
 • a kényszerleállító funkció rendelkezésre állása és a sekély vízben való hajózás lehetősége;
 • magas szerkezeti megbízhatóság

Hátrányok

 • terjedelmes és nehéz kivitel (52 kg).

HDX F 15 FWS

Értékelés: 4.6

HDX F 15 FWS

Még a 15 lóerős motorok sorában is a kínai Hondex továbbra is egy költségvetési termék hiánypótló gyártójaként jelenik meg, amely a fogyasztók számára mind a minőséggel, mind az elfogadható árszinttel küzd. A HDX F 15 FWS kiváló ár-érték arányú, hasonló teljesítményű prémium kétütemű motorokkal összehasonlítható.

Ami azt illeti, ha nem vesszük figyelembe a minőségi paramétereket (amelyek a japán egységekben tudatosan magasabbak, mint ebben a kínai csodában), a modellnek minden esélye megvan arra, hogy a kategória valódi vezetőjének tekintsük. Ennek oka egyszerű: a 323 köbcentiméteres motor még mindig ugyanazt a 15 lóerőt produkálja, mint a versenytársak, ami jóval hatékonyabbnak bizonyul a hatékonyság szempontjából. És még az 51 kilogrammos súly is könnyen megmagyarázható, mivel a HDX F 15 FWS 24 literes üzemanyagtartálya könnyen elérhető további 12 literrel. Sekélyvíz-képesség, kettős indítórendszer (kézi és elektromos) és motorleállítás. Ha nem lenne néhány kisebb tervezési hiba, ez egy referenciaépítés lenne.

Előnyök

 • kézi és elektromos indítás elérhetősége;
 • nagy hatékonyság;
 • Az üzemanyagtartályok teljes térfogata legfeljebb 36 liter lehet;
 • a sekély vízben való vezetés képessége;
 • vonzó ár a versenytársakhoz képest.

Hátrányok

 • A motor teljesen normális működése közben idegen zajok hallatszanak.

A legjobb csónakmotorok 15 és 40 liter közötti teljesítményű motorok. .

Yamaha F40 FET

Értékelés: 4.9

Yamaha F40 FET

Minden tekintetben kiváló Yamaha sorozat nagy teljesítményű motorok, háromhengeres lökettérfogatú (!), amelynek motorja 747 köbcentiméteres. Elsősorban a hivatásos halászok körében van kereslet, mivel a közel 400 ezer rubel ára és a vontatási jellemzők a kényelmes halászathoz egy nagy hajóról és a nyílt vízen való gyors mozgásra való képességhez vannak felcsiszolva. Azonban a nádasban és a sekély vízben való vadászat rajongói számára a Yamaha F40 FET minden kényelmet kínál: elektromos motoros emelő, a dőlésszög állítása biztosított, és a gyártók maguk is megjegyzik, hogy képesek alacsony vízben mozogni.

94 kilogrammos súly – elég nagy kihívás, mind szállítás közben, mind pedig a farokrészre szerelve. Nyilvánvaló, hogy a motor a súly egy részét, a másik részét pedig a háromlapátos légcsavarral ellátott hajtáslánc teszi ki. A Honda mérnökei a saját méretek és a súly legalább némi csökkentése érdekében cselhez folyamodtak, és kivették a 25 literes üzemanyagtartályt a rendszerből. Óránként 10 liternél nagyobb fogyasztás esetén azonban hosszú ideig nem lesz elegendő – és itt a fogyasztó nagyon komoly választás elé kerül: a parthoz “kötve” vagy egy másik víztározó megvásárlása. Tekintettel az egység már magas költségeire, a további költségek őszintén rossznak tűnnek, de a kényelmes halászat lehetőségéért néhányan hajlandóak fizetni és sokkal többet fizetni.

Előnyök

 • rengeteg extrával (érzékelők, 17 amperes generátor, motorvédelmi és leállító rendszerek);
 • 40 lóerő egy háromhengeres négyütemű motorból;
 • a sekély vízben való úszás képessége;
 • kiváló minőségű kivitelezés és hosszú élettartam.

Hátrányok

 • rendkívül magas ár.

Honda BF30DK2 SRTU (BF30D4 SRTU)

Értékelés: 4.8

Honda BF30DK2 SRTU (BF30D4 SRTU)

A japán Honda egy újabb csúcskészüléke, amely alacsony zajszintű működést és sima vezetést biztosít nyílt vízen. Kiváló húzóerő 700 kg önsúlyú hajókhoz, ami 5-6 embernek felel meg felszereléssel és felszereléssel együtt. A BF30DK2 SRTU nagy teljesítménye miatt szükség van egy karburátorcsoportra és egy nyomásfokozó szivattyúra az üzemanyagrendszerben lévő nyomás fokozására. Ami a fogyasztást illeti, a motor maximális fordulatszámon legfeljebb 9 litert éget el óránként, ami átlagosan 18%-kal kevesebb, mint a Yamaha és a Tohatsu közvetlen versenytársainál.

A segédrendszerek integrálásában a Honda BF30DK2 SRTU csak pozitívan különbözik a többitől. Az elektronikus gyújtásrendszer, a vízhűtőrendszer, az elektromos motoros emelő, valamint a hátrameneti és vészleállító funkció például eszköznek tekinthető. Általánosságban elmondható, hogy a japán egység teljes jellemzői közül a felhasználók csak a fogyasztást szidják – az üzemanyagtartály kapacitása alig elegendő 1,5 órás működéshez. a költség kérdése ebben az esetben háttérbe szorul, de megvásárlását elsősorban a hivatásos halászok közelítik meg.

Előnyök

 • kiváló minőségű motor, magas szintű összeszereléssel;
 • csökkentett üzemanyag-fogyasztás a jobb benzin-levegő keverési elveknek köszönhetően;
 • további érzékelők és elemek sokasága
 • nagy terhelési potenciál;
 • szakmai választás.

Hátrányok

 • kis térfogatú üzemanyagtartály (12 liter).

Mercury 40M

értékelés: 4.7

Mercury 40M

Rendkívül erős motor nagy hajókhoz, akár 40 lóerőt is termel két hengeren keresztül, 644 köbcentiméteres teljes térfogattal. Hatékonyság szempontjából hatékonyabb, mint a listavezető Yamaha, de maximális sebességgel dolgozva gyorsan elhasználódik egyes alkatrészeknél.

Egy másik, alapvetően pozitív különbség a fő versenytárshoz képest egy ármutató: gyakorlatilag kétszer alacsonyabb, ami vonzza az ügyfeleket a közönséges horgászrajongók közül – tapasztaltabb, mint a profi, a sportbajnokságokon részt vevő profik. A Mercury 40M opcionális extrafelszereltségként 10 amperes generátorral, valamint túlmelegedés-, hőmérséklet- és olajnyomás-érzékelőkkel van felszerelve. A jármű teljes tömege 75 kg, a levehető 24 literes tartályt nem számítva. Összességében az üzemanyag-fogyasztás egy órányi vitorlázásra alig 10 liter, így egy teli tank körülbelül 2,5 órányi folyamatos vitorlázásra elegendő. Amit végül kapunk, az egy nagyszerű modell, optimális funkciókkal… amely bár árban előnyösebbnek tűnik japán riválisánál, teljesítmény tekintetében nem tudja felvenni vele a harcot…

Előnyök

 • optimális hatékonysági adatok;
 • magasabb üzemanyag-fogyasztás, mint a versenytársaké;
 • Rengeteg további alkatrész és egy telepített generátor;
 • viszonylag alacsony ár.

Hátrányok

 • nem található.

HDX F 20 BMS

Értékelés: 4.6

HDX F 20 BMS

Egy 20 lóerős csónakmotor, amely a profi horgászok körében igazi sláger lett egy ilyen produktív egység abnormálisan alacsony ára miatt. A mindössze 66 kilogrammos súlya egyértelműen jelzi, hogy a nagy terhelésű csónakokban és 5 főig terjedő hajókban kell használni. Az üzemanyag-fogyasztás maximális teljesítmény mellett 7,3 liter óránként, ami az F 20 BMS 3 órás hatótávolságot biztosít, mivel a külső üzemanyagtartály 24 liter benzint tartalmaz.

Érdemes megjegyezni, hogy a nagy méretek a terjedelmes hengerekhez kapcsolódnak, amelyek munkaterülete 498 köbcentiméter. Van egy vészhelyzeti motorleállító rendszer, egy fordulatszám-korlátozó, amely megakadályozza a motor túlmelegedését, és egy kipufogó, amely a légcsavaron keresztül vezet, és jelentősen csökkenti az általános zajt. A motor szögbeállítása elérhető, de még mindig nem ajánlott sekély vízben úszni vele. Végső soron a felhasználó az erős egységek kategóriájának méltó képviselőjét kapja meg, amely valóban sokat tud venni, és a feltételeikért mindössze egy fillért fizet.

Előnyök

 • Alacsony fogyasztás egy ilyen erős motorhoz képest (7,3 liter/óra);
 • 24 literes külső üzemanyagtartály (AI-92);
 • nagyon vonzó áron;
 • optimális teljesítmény a leadott teljesítményhez képest.

Hátrányok

 • nem található.

A legjobb nagy teljesítményű hajómotorok

Yamaha F350 AETX

Értékelés: 4.9

Yamaha F350 AETX

És végül a rangsor vezető helyét egy lélegzetelállító teljesítményű csónakmotor foglalja el, amelynek munkatérfogata 5330 köbcentiméter. Ez a tengeri “szörnyeteg” egy olyan fejlesztés, amely nagyon drága verseny- vagy kedvtelési célú hajók befejezéséhez szükséges, és képes megtéríteni a beszerzés és a működtetés hatalmas költségeit. A Yamaha F350 AETX 350 lóereje nyolc V-twin hengerrel működik, hogy helyet és méreteket takarítson meg. Állítható üzemanyag-befecskendező rendszer, amely növeli a gyorsulási potenciált a versenyre vonatkozó állításokhoz.

Külön pont a Yamaha F350 AETX megközelítése, amely különböző érzékelőkkel van felszerelve, amelyek lehetővé teszik a motor gyakorlatilag minden paraméterének valós idejű vezérlését. Ezekből 13 van (értsd: csatlakoztatott érzékelők), pl. sebességmérő, fordulatszámmérő, üzemanyag-fogyasztás érzékelő, gázpedál állás, trimm pozíció stb. Dióhéjban nem lehet elmondani egy ilyen összetett rendszerről, így az utolsó dolog, amit tudnia kell, hogy egy ilyen egység költsége 1,5 millió rubel. oktatás 1 Az egység ára 1,5 millió rubel. Megkérdőjelezhetetlen kategóriavezető.

Előnyök

 • egység cirkáláshoz vagy versenyzéshez;
 • 350 lóerő egy 5330 köbcentiméteres motorból;
 • Gyakorlatilag minden működési paraméter vezérlésének lehetősége;
 • Teljesen villamosított rendszer, amely lehetővé teszi, hogy a motor kezelését egy számítógépről szervezze;
 • a legmagasabb minőségi és megbízhatósági paraméterek.

hátrányok

 • rendkívül magas ár.

Mercury 150 PRO XS L OptiMax 150 PRO XS L OptiMax

Értékelés: 4.8

Mercury 150 PRO XS L OptiMax 150 PRO XS L OptiMax

Az amerikai motor Mercury 150 PRO XS L OptiMax, amely hatalmas, nem túlságosan szükséges a tömeges fogyasztók számára 150 lóerő, egy lépésre van a rangsor vezető pozíciójától. Hat V-típusú, 2500 köbméter hengerűrtartalmú henger működésével állítják elő. Ezt az egységet elsősorban fém sporthajókra szerelik fel, amelyek a tengeren cirkáló vagy halászhajók (ami nagyon ritka) funkcióját látják el.

A Mercury 150 PRO XS L OptiMax a karburátor helyett kétfázisú közvetlen üzemanyag-befecskendező rendszert használ, amely szigorúan meghatározott benzinfogyasztásra van beállítva a levegő-üzemanyag keverék létrehozásához. Ez alapvető fontosságú egy olyan rendszerben, amely liternyi üzemanyagot “eszik”. Természetesen ilyen teljesítmény- és költségszinten különös figyelmet kell fordítani a biztonsági rendszerekre. Itt négy van belőlük, de a gyártó magas szintű fejlett technológiája alapján. A SmartCraft Guardian technológiája felelős a motor túlmelegedés és egyéb problémák elleni védelméért. Hasonlóképpen “rendezett” érzékelők vezérlik a sebességet és az olajszintet. Végül arra a következtetésre juthatunk, hogy a 150 PRO XS L OptiMax egy nagyszerű motor, amelyet a fogyasztók egy kis csoportja számára hoztak létre, és logikus helyet foglal el a legjobbak rangsorában.

Előnyök

 • A legmagasabb minőség a kivitelezés és a gyári összeszerelési ellenőrzések tekintetében;
 • 150 lóerő 2500 köbcentiméteres hengerűrtartalom mellett;
 • 100 kilométer/óra feletti végsebesség;
 • védelmi rendszerek sokasága.

Hátrányok

 • nem azonosítják.

HDX T75FEL-T

Értékelés: 4.7

HDX T75FEL-T

A harmadik legerősebb hajómotor 75 lóerővel, de a kevésbé erős japán motorok árának töredékéért. Nagyon furcsa tény, hogy méltó reklám a már népszerű HDX T75FEL-T számára. A hengerűrtartalom 1141 köbcentiméter, amely három hengerre oszlik el. Kisebb bosszúságot okoz a kétütemű henger- és dugattyúcsoportos rendszer, amely a gázok kiszellőztetésekor kis üzemanyagveszteséget (kb. 5-7%) eredményez. A rendszerbe beépített 24 literes tartály alig elegendő mindössze 1,5 órás üzemidőre, ami szükségessé teszi, hogy a felhasználó a motort egy kiegészítő tartállyal szerelje fel.

Érdemes megjegyezni, hogy ebben a modellben Hondex hajtották végre elektromos indító rendszer, valamint a távirányító rendszer, mivel azt használják elsősorban együtt nagy csónakok és csónakok, tervezett befogadására 10 ember. A motor teljes súlya 119 kilogramm, ami komoly problémákat okoz a szállítás és a hajóról való le- és felszerelés során. Valójában ez az a pont, ahol a HDX T75FEL-T-ben rejlő funkciók sokasága. Nagyszerű vétel azoknak, akik egy olcsó “munkagépet” keresnek a csoportos vitorlázáshoz.

Előnyök

 • Nagy kapacitás, amely lehetővé teszi akár 10 ember szállítását felszerelésükkel együtt;
 • alacsony ár egy csúcskategóriás modellhez képest;
 • A kötelező tartozékok megléte, beleértve a motor vészleállító egységet is;
 • Nagy szerkezeti megbízhatóság.

Hátrányok

 • Az üzemanyagtartály kapacitása 1,5 óra úszáshoz elegendő.

Tohatsu M50D2EPTOS

Értékelés: 4.6

Tohatsu M50D2EPTOS

Az értékelés ezen szakaszában a versenyzők felosztása kizárólag a teljesítménymutató alapján történik, ezért a Tohatsu M50D2EPTOS a megtisztelő negyedik helyet foglalja el. A három hengerben lévő 697 köbméteres lökettérfogattal és 85 kilogrammos tömeggel ez az 50 lóerős egység minőségi referenciának számít. Elektromos indítóval és távirányítóval felszerelve, amely a motor hosszú csónakok és vízrebocsátók farára történő felszerelésénél használható (magassága 381 mm).

Egy tágas 25 literes tartály felel a motor üzemanyaggal való ellátásáért, bár a térfogata nem elegendő hosszú időre: a maximális löket üzemmódban a benzin 2 óra alatt leég, így egy további tartályról a hosszú úszáshoz előre gondoskodni kell. A jelenlegi ár (330 ezer rubel) alatti kiegészítőként a modell automatikus hidraulikus emelővel, túlmelegedésérzékelővel, manométerrel és fordulatszámmérővel rendelkezik. A készülék élettartamának meghosszabbítása érdekében a vízszivattyú és a vízzel kapcsolatos egyéb alkatrészek krómozott rozsdamentes acélból készültek, és számos technológiai intézkedést hoztak a sós lerakódások (tengeri használat esetén) és a sekély vízben való úszás okozta károk megelőzésére. Általánosságban elmondható, hogy a motor nagyon jól sikerült, és nem lehet komolyabb hibákat észlelni.

Előnyök

 • A motor működési paramétereinek szabályozására szolgáló eszközök sokasága;
 • a vízrendszer védelme, beleértve a rozsdamentes acél alkatrészeket is;
 • az ár és a kivitelezés optimális kombinációja;
 • Alacsony súly egy nagyon összetett és terjedelmes felépítéshez képest
 • nagy népszerűség a piacon.

Hátrányok

 • nincs.

A legjobb kínai hajómotorok

Sea-Pro OTH9.9S

Értékelés: 4.7

Sea-Pro OTH9.9S

A prémium kínai márka Sea-Pro csúcsterméke, amelyet a Yamaha cég megfelelő teljesítményű (9,9 LE) kétütemű csónakmotorjának legsikeresebb másolataként ismernek el. Oroszországban OTH9.9S nagy sikert aratott: úgy tűnik, hogy a közönség nagy része alig várta, hogy a japán egységek olcsóbb változatát kapja, amely nem rosszabb az utóbbinál a manőverezhetőség és a minőség/ár arány tekintetében (még akkor is, ha a szintje).

Az első dolog, ami feltűnik, az az alacsony üzemanyag-fogyasztás, amely maximális sebességnél és sebességnél alig több mint 5 liter óránként. A második a sebességkomponens. Annak ellenére, hogy 36 kilogrammal növeli az önsúlyt, képes a hajót 35 kilométer/órás sebességre gyorsítani, és arra kényszeríti a felhasználót, hogy szorosan kapaszkodjon a kormányrúdba. Az üzemanyagtartály térfogata 12 liter, kézi gyújtás, sekély vízben is lehet úszni. Összességében a Sea-Pro OTH9.A 9S egy kiváló motor, amely megfelelő karbantartás mellett több mint egy évig is eltarthat.

Előnyök

 • kedvező ár (a prémium kategóriás japán versenytársakhoz és különösen az eredetihez képest);
 • Alacsony üzemanyag-fogyasztás (5 liter/óra);
 • minőségi kivitelezés, nagy megbízhatósággal;
 • sekélyvízi képesség.

Hátrányok

 • nem található.

Golfstream T15VMS

Értékelés: 4.6

Golfstream T15VMS

A Mercury 15 lóerős motorjának közeli másolata, amelynek ára minden bizonnyal alacsonyabb, mint a teljes értékű eredeti terméké. A henger hengerűrtartalma 246 köbméter, amely két 56 milliméter átmérőjű hengerre oszlik. Súlya 37,5 kilogramm, amelynek egy része a tágas 24 literes üzemanyagtartályhoz tartozik, amely elegendő benzint tartalmaz a nyílt vízen való hosszú rafting túrákhoz. A maximális óránkénti fogyasztás csúcssebességen itt elérheti a 7,9 litert, ebben az esetben a nettó hatótávolság alig több mint két óra lehet.

Ezt a kétütemű motort 381 mm-es farmagasságú hajókhoz tervezték, de némi manipulációval 508 mm-es fedélzetmagasságú hajókhoz is igazítható. A kormányrúd-kormányzás, amely kiküszöböli a motor távoli irányításának lehetőségét, ami összességében nem túl rossz az általános élmény szempontjából. Ahogy a gyártók biztosítják, minden tétel Golfstream T15VMS értékesítésre szánt Oroszországban, átesik egy speciális kiigazítás a karburátor injekciós paraméterek és táplált részek, tiszteletben tartva a sajátosságait a hazai üzemanyagok. A szakértők azonban azt állítják, hogy ez nem több, mint egy marketingfogás, és hogy vásárláskor újra kell hangolni.

Előnyök

 • Nagy teljesítmény és rengeteg üzemanyag párosul a hosszú távú vadászathoz és horgászathoz;
 • optimális árszint;
 • A gyári összeszerelés magas minősége;
 • a motor 381 és 508 milliméteres farokmagassághoz való igazításának lehetősége

Hibák

 • Nincsenek opcionális extrák.

HANGKAI M3.5HP

Értékelés: 4.1

HANGKAI M3.5HP

Olcsó kétütemű motor a Celestial Empire-től, 49 cm3-es motorral és 3,5 LE teljesítményű motorral. Nem tekinthető referencia-minőségűnek, de két-három évig meglehetősen stabil használatot biztosít, majd időszakos karbantartásra és javításra lesz szükség. Kisebb, egy vagy két személyes gumicsónakokban való használatra tervezték, 381 milliméteres farmagassággal.

A HANGKAI M3 erősségei.5HP a fogyasztók kompakt méretűnek, 9,56 kilogramm súlyúnak és beépített 1,3 literes üzemanyagtartálynak tartják, ami körülbelül 4-5 órányi vitorlázáshoz elegendő. Természetesen ilyen alacsony árért nem tartalmazza a szükséges funkciókat, mint például a kényszerített motorleállítás, az olajnyomás-ellenőrzés, a fordulatszámmérő és a generátor. Ami azonban érezhetően megkíméli a gépet, csökkenti a bonyolultságot és közvetve növeli a megbízhatóságot.

Előnyök

 • Üzemanyag-fogyasztás;
 • egyszerű felépítése miatt nagy megbízhatóság;
 • nagyon alacsony ár.

Hibák

 • Kis teljesítményű, kis felfújható csónakokra szerelhető;
 • az építési minőség sok kívánnivalót hagy maga után.

A legjobb elektromos csónakmotorok

HDX 86X

Értékelés: 4.9

HDX 86X

A Hondex új fejlesztése, amely részben átdolgozta az elektromos csónakmotorok gyártását, a teljesítményt tekintve kedvezőbbnek tűnik. HDX 86X – 1,2 lóerős, vízhűtéses elektromos egység, 13,2 kilogramm tömeggel. Legfeljebb 1400 kg önsúlyú hajókhoz ajánlott, maximálisan 37,8 kg vonóerőt biztosítva.

A Minn Kota Endura C2 30 modellel ellentétben az akkumulátor áramfelvétele csúcssebességen 84 amper. Következésképpen a HDX 86X képes nagyobb sebességre, azaz 15 kilométer/órás sebességre gyorsulni, ami a meghajtott hajó súlyától is függ. Valójában az akkumulátorral kapcsolatos hátrányok ebben az esetben sem tűnnek el. Továbbá: a vízben való hosszú távú vezetéshez ajánlott nagyobb kapacitású (100 Ah vagy annál nagyobb) akkumulátort vásárolni. A költségek is magasabbak lesznek, de a minőséghez és a kapacitáshoz viszonyítva ez jobban megalapozott. Így jobb híján a kínai motort helyezzük a kategória élére – megérdemelten.

Előnyök

 • 1,2 LE teljesítmény;
 • a kétlapátos motor alacsony zajszintje és a kipufogógáz hiánya;
 • Legfeljebb 1400 kg tömegű hajókra szerelhető (920 milliméteren belüli farmagassággal);
 • ár-érték arány.

Hátrányok

 • az akkumulátort közvetlenül a hajóban kell felszerelni és szállítani.

Minn Kota Endura C2 30

Értékelés: 4.8

Minn Kota Endura C2 30

Minőségi alternatíva a “piszkos” benzinmotorok helyett, alkalmas kis gumicsónakok és csónakok használatára a kényelmes sétákhoz és a vízben való horgászathoz. A Minn Kota Endura C2 30 tervezésénél egyértelműen a tömörségre helyezték a hangsúlyt, ami a szó szoros értelmében az egész konstrukcióban megmutatkozik, még a mérete ellenére is. A kétlapátos légcsavar kiválóan alkalmas a füves területeken való áthaladásra, és még abban az esetben is, ha elakad, könnyen ki tud jutni a sövényből, ha hátramenetbe kapcsol. A motor fordulatszáma és méretei azonban nem elegendőek ahhoz, hogy a hajót 5 km/óránál nagyobb sebességre gyorsítsa – ez az 5. fokozat maximális sebessége, amelynél a motor 30 amper áramot fogyaszt.

Néhány felhasználó visszajelzései alapján (a technológia most érkezik a hazai piacra, így a körülöttük lévő izgalom nem nagy), a motor és a kapcsolódó berendezések rendkívül könnyen elhelyezhetők az autó csomagtartójában. Ne ringassa magát azonban illúziókba e “öröm” könnyű súlyával kapcsolatban – bár a motor súlya 7 kg, a 100 Ah-s akkumulátor bőven ellensúlyozza a hiányzó súlyt. Érdemes egy ilyen dolgot megvenni? Ítéld meg magad, de az a tény, hogy nincs kipufogó és a zaj tényleges hiánya jó okok arra, hogy.

Előnyök

 • nagyon alacsony zajszint és nincs kipufogógáz-kibocsátás;
 • kompakt kialakítás, amely lehetővé teszi, hogy az autó csomagtartójában akadálytalanul szállítható legyen;
 • Elég minőségi termék;
 • alacsony ár.

Hátrányok

 • a hajóban lévő akkumulátor szükségessége (zselés vagy savas-lúgos;
 • alacsony végsebesség (legfeljebb 5 km/óra).
Olvasson tovább  16 legjobb ablaktörlő lapátok
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: