6 fő különbség az 1080i és az 1080p között

Ha egy üzletben TV-t vagy monitort választ, előfordulhat, hogy az “1080i” vagy “1080p” kijelzőtípussal találkozik. E mátrixok felbontása megegyezik, de a képminőség eltérő. A különbség elsősorban a bitráta típusában rejlik. Az 1080i felbontás így különbözik az 1080p-től.

TV a belső térben

1080i interlaced formátum

Mielőtt a progresszív és az interlaced szkennelés közötti különbségekkel foglalkoznánk, meg kell értenünk, miről is szól a szkennelés.

Vetítés – egy kép képernyőn való megjelenítésének módja. Lehet progresszív, interlaced vagy progresszív. Az első változatot manapság gyakorlatilag nem használják, de még mindig megtalálható a régi CRT monitorokban vagy olcsó LED panelekben.

Progresszív pásztázás esetén először az első pixelsor jelenik meg, majd a második, majd a harmadik, és így tovább. Nagyon gyors, így az emberi szem nem látja. De ez látható, ha egy CRT-monitort nézünk egy okostelefon kameráján keresztül (a képernyőn “futó” csíkok lesznek), vagy akár akkor is, ha fényképet készítünk róla (a monitor egy része egyáltalán nem lesz látható, mintha ki lenne kapcsolva).

A vonalkapacitás a múlt relikviája maradt, de mielőtt végleg eltűnt volna, volt ideje “fejlődni” a modernebb 1080i szabvány felé. A képet szekvenciálisan jeleníti meg a képernyőn. Azonban először a páros sorok jelennek meg, majd a páratlan sorok, aztán ismét a páros sorok, és így tovább.

A szkennelés olyan gyorsan történik, hogy az emberi szem észre sem veszi. A képkocka sebesség körülbelül 30 képkocka másodpercenként minden típusból (vagy 60 képkocka egyáltalán). Az 1080i szabvány használata annak a ténynek köszönhető, hogy amikor az ilyen monitorok először megjelentek, a legtöbb videokártya nem volt képes nagy mennyiségű adat zökkenőmentes továbbítására – és az F

    l A HD nagyon magas bitrátával rendelkezik. Tehát meg kellett csinálnod a trükköt. A grafikus kártya minden órajelciklusban (a másodperc 1/60-ad része) a szükséges F
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: