11 A 11 legokosabb kutyafajta

*A szerkesztők szerint a legjobbak összefoglalója. A kiválasztási kritériumokról. Ez az anyag szubjektív, nem reklám, és nem szolgál vásárlási útmutatóként. Vásárlás előtt kérjen szakmai tanácsot.

A kutyákat hagyományosan nemcsak a leghűségesebb, hanem a legokosabb barátunknak is tartják. Sajnos ez nem mondható el minden kutyáról egyszerre. Manapság annyi különböző fajta létezik, és mindegyik másban jó. Mégis sokan keresnek egy olyan kutyát, aki intellektuális kíváncsisággal rendelkezik.

Elkészítettük Önnek a legokosabb kutyafajták értékelését, amely kanadai tudósok kutatásán alapul, akiket Dr. S.Korenom. Az intelligenciát a kutya azon képessége alapján értékelték, hogy mennyire képes megérteni és engedelmeskedni a parancsoknak, problémákat megoldani, valamint hogy mennyire jól végzi el a fajtának szánt feladatokat.

A legokosabb kutyák értékelése

Jelölés Termék neve ár
Top Legokosabb kutyák 1 Border Collie 4.9
2 Poodle 4.9
3 Golden Retriever 4.9
4 Német juhászkutya 4.8
5 Collie 4.8
6 Labrador retriever 4.7
7 Papillon 4.6
8 Dobermann 4.5
9 A rottweiler 4.5
10 Ausztrál juhászkutya 4.5
11 Welsh Corgi 4.5
12 Zwergschnauzer 4.4

Border Collie

Értékelés: 4.9

Border Collie

A lista élén a Nagy-Britanniában tenyésztett pásztorkutya, a Border Collie áll, amely nemcsak rendkívül intelligens, hanem nagyon jóképű és könnyen kezelhető is. Az intelligencia tekintetében a fajta nem rosszabb, mint egy 2-3 éves gyermek. Okosak vagy sem, de még mindig képzésre szorulnak: bár könnyen képezhetőek, ravaszak és félénkek lehetnek, ha olyan feladatok elvégzésére kérik őket, amelyeket nem szeretnek. Másrészt, ez is nagyon éleslátó, és kitalálja, hogy mit akarsz tőle.

Kíváncsi, energikus, szereti az akciót, szeret jól kijönni más háziállatokkal, gyerekekkel és még idegenekkel is. Gyakran követik a gazdájukat mindenhová, de nem tolakodóak. Ennek ellenére az ösztöneik mindig bejönnek a mindennapi életben, és a collie mindig figyeli a háztartást, akár finoman is “felépítheti” őket.

Könnyen gondozhatók, de ügyelni kell a rendszeres sétákra és a sok mozgásra, különösen, ha lakásban élnek. Egyéb szokásos ápolási rutinok: rendszeres kefélés, szem- és fültisztítás, körömreszelés. Az élelmiszerben a border collie nem igényes, csak meg kell győződnie arról, hogy a háziállat mindig elegendő vízzel rendelkezik, és az étrend elegendő kalóriát tartalmaz ahhoz, hogy energiát biztosítson egy aktív kutya számára.

Előnyök

 • Ravaszság és páratlan intelligencia
 • A szőrzet kevéssé hullik
 • Szinte egyáltalán nem hajlamos megbetegedni

Hátrányok

 • Rendszeres fizikai és szellemi stimulációra, hosszú sétákra van szüksége
 • Ösztönösen dominálhat más háziállatok felett

Poodle

Értékelés: 4.9

Poodle

Az uszkár nem téveszthető össze egyetlen más kutyával sem: jellegzetes külseje és büszke testtartása éles elmével és pajkos szellemmel párosul. Az uszkárok nagyon szeretik az emberi társaságot, jól kijönnek a gyerekekkel és az idősekkel is, más állatokkal is barátságosak. Az uszkárnak sok energiája van, de mindig alkalmazkodik a tulajdonos hangulatához, és nem fogja untatni őt a rossz időben.

Más intelligens kutyákhoz hasonlóan az uszkár is lehet ravasz és kitérő. Nevelje kiskutyát már kiskorától kezdve, hogy megmutassa neki, ki a főnök. Akkor egyáltalán nem lesz nehéz megszelídíteni az uszkár csínytevéseit és rossz szokásait.

Az uszkár életében csak egyszer vedlik, így ideális az allergiások számára. Göndör vagy hosszúkás szőrzete azonban különleges ápolást igényel: rendszeres és gyakori fésülést, fürdetést, legalább 2 havonta történő hajvágást. A szemet naponta ki kell törölni forró vízzel, a fogakat 3-4 naponta meg kell mosni. Az uszkár táplálkozását is ellenőrizni kell.

Az uszkár az egyetlen fajta, amely négy méretben kapható, a 25 cm-es toy uszkártól a 70 cm-es király uszkárig. A méretnek semmi köze az intelligenciához vagy a jellemhez, így azt az uszkárt választhatod, amelyik a legjobban tetszik neked.

Olvasson tovább  A 15 legjobb akváriumi hal

Előnyök

 • kivételesen barátságos
 • Nem hullik vagy bűzlik
 • Különböző méretek és színek
 • Alkalmas idősek és gyermekes családok számára

Hibák

 • aprólékos gondosságot igényel
 • Számos betegségre hajlamos

Golden Retriever

Értékelés: 4.9

Golden Retriever

Egyes tenyésztők szerint a Golden Retrieverek nemcsak színesek, hanem temperamentumosak is. Ezek a kutyák valóban nem csak okosak, hanem kivételesen kedvesek, szeretetteljesek és társaságkedvelők is. A golden retriever célzottan vadászkutya, nem őrző-védő, túlságosan barátságos. Emellett engedelmes kutya, így még egy kezdő is képes kiképezni, és csak extrém esetekben csonkít, ha túl kevés figyelmet kap.

A legtöbb nagytestű fajtához hasonlóan a Golden Retrieverek is szeretik a szabadtéri tevékenységeket, beleértve az úszást is. Ennek ellenére a kutya temperamentuma nyugodt, így nem fog elszabadulni, és még a legvidámabb játék során is engedelmes marad.

A retriever gyönyörű szőrzetének napi ápolásra van szüksége. Fordítson különös figyelmet kutyája táplálkozására: az étkezési zavarok szúrós szagot okozhatnak. Egyéb golden retriever gyengeségek – szemek és fülek.

Előnyök

 • Nem hajlamosak ugatásra
 • Nyugodt, optimista és barátságos
 • Alkalmas kezdő kutyavezetők számára
 • szereti a gyerekeket

Hátrányok

 • Allergiára hajlamos
 • Hosszú sétákra és testmozgásra van szükség

Német juhászkutya

Értékelés: 4.8

Német juhászkutya

A német juhászkutyát mindannyian rendőrkutyaként ismerjük, de ez egy alaposan sokoldalú fajta, amely őrzővé, vezetővé és hűséges társsá teszi őket. A német juhászkutya intelligens és nyugodt: sem az idegenek tömege, sem a fülét rángató gyerekek nem veszítik el a türelmét. A juhászkutyák szorgalmasak, örömmel tanulnak, szeretik a társaságot és az aktív játékot. A tétlenség és a magány lehangolja a németeket.

A német juhászkutyák általában egy gazdát választanak, de szükség esetén engedelmeskednek egy másik családtagnak is. A gazdájuk őrzését egyik feladatuknak tekintik, ezért kiváló házőrző vagy személyi testőr – az okos kutya tudja, mikor kell őrködni, és mikor kell nyugodtnak maradni. A juhászkutyák békésen viselkednek emberekkel és állatokkal egyaránt, ha nem veszélyeztetettek.

A pásztorkutyák ápolása nem bonyolult: hetente 3-4 alkalommal fésülje meg, vágja le a körmöket, minden nap mossa meg a fogakat. Szintén szemmel kell tartani a kutya étrendjét, és helyet kell biztosítani a tevékenységhez.

Előnyök

 • Nyugodt, kiegyensúlyozott természet
 • Nem hajlandó tulajdonost vagy környezetet váltani
 • Jól kijön a gyerekekkel

Hátrányok

 • Hosszú, élénk séták szükségesek
 • A kutya egy egész évig fog vedleni egy lakásban
 • Hajlamos szem- és mozgásszervi problémákra

Collies

Értékelés: 4.8

Collie

A collie vagy skót juhászkutya az egyik legbékésebb és legintelligensebb fajta. Sok közös vonásuk van a többi terelőkutyával: képezhetőek, nem szeretnek egy helyben ülni, szívesen játszanak a gyerekekkel és nagyon hűségesek a gazdájukhoz. A collie-knak természetes ösztöne van a sétához: megpróbálják terelni a gyerekeket vagy a gazdákat, ha túl messzire mennek egymástól.

A collie-k érzelmes fajták. Az időszerű és nagylelkű dicséret különösen fontos a képzés és az oktatás szempontjából. Ha valami nem tetszik neki (például a zajos vagy ismeretlen környezet), hangos ugatással figyelmezteti Önt. Az elhanyagolás vagy a durva bánásmód dühössé és tréfássá teheti a collie-t.

A collie-knak két fajtája van: rövid és hosszú szőrű. A hosszú szőrű collie-k sokkal népszerűbbek, és elegáns, felismerhető megjelenésűek. Elég tiszták azonban, és a szőrzetük a rendszeres kefélésen kívül nem igényel különösebb gondoskodást. A hosszú szőrű collie-k általában nyugodtabbak, mint rövid szőrű testvéreik.

Előnyök

 • az agresszió teljes hiánya
 • Alkalmas gyermekes családok számára

Hátrányok

 • Hosszú sétákra és testmozgásra van szükség
 • Örökletes betegségek kockázata

Labrador retriever

Értékelés: 4.7

Labrador retriever

A labradort vadászkutyának tenyésztették ki, de ma már sokkal gyakrabban barátként és társként tartják. Vadászként a labradorok éles szaglással és visszafogott temperamentummal rendelkeznek. Kivételesen szelíd, intelligens, okos és engedelmes, könnyen alkalmazkodik az új környezethez és szocializálódik más háziállatokkal. A labradorok mindig örülnek az emberi társaságnak, de soha nem tolakodóak. Nem lehet hosszú ideig felügyelet nélkül hagyni: a kutya így szomorkodik és felhívja magára a figyelmet. Az agresszivitás és a félénkség nem velejárója ennek a fajtának. A labrador középszerű őrző-védő: az újonnan érkezett emberre ugat, de ennél többet nem.

Olvasson tovább  A 8 legjobb macskaeledel skót macskák számára

A labradorok keveset vedlenek, ami lehetővé teszi, hogy a lakásban tartsa őket túl sok kellemetlenség nélkül. Ezeknek a kutyáknak azonban rendszeres mozgásra van szükségük, szeretnek futni, úszni és optimista természetüket mutatni. A labrador sokáig szórakoztató kölyökkutya marad, még akkor is, ha már felnőtt kutyának néz ki.

A labradorok fenntartása nagyon egyszerű: hetente néhányszor meg kell vakarni őket, naponta fogat kell mosni, a füleket tisztítani kell. A labradorok szeretnek enni, és hajlamosak hízni, ezért étrendjüket szigorúan ellenőrizni kell.

Előnyök

 • Kedves és szelíd természet
 • Enyhe vedlés
 • Jól kijön a gyerekekkel és a háziállatokkal

Hátrányok

 • Sok órányi testmozgást igényel
 • hajlamosak a túlsúlyra

Papillon

Értékelés: 4.6

Papillon

A Continental Toy Spaniel jobban ismert “Papillon” néven, ami franciául “pillangót” jelent – ezt a nevet az aranyos kis kutya a fülének jellegzetes formájáról kapta. A Papillon egy ritka eset, amikor egy díszkutya is nagyon jól képezhető. Minden egyes “pillangó” egy csomó energia és kíváncsiság… A játéknál semmit sem szeretnek jobban, mint szocializálódni a gazdáikkal, akiket nagyon szeretnek és tisztelnek. Ahhoz, hogy felnőtt Papillonként jól viselkedjen, kölyökkortól kezdve nevelni kell, különben fennáll a veszélye, hogy szeszélyes, szeszélyes és akár harapós arisztokratává válik.

A Papillon jól kijön a gyerekekkel, de féltékeny lehet más háziállatokra, vendégekre vagy családtagokra. A kutyus nem viseli el a durva bánásmódot, és képes sértődötten viselkedni, és ha hosszú ideig figyelem nélkül marad, szomorú és unatkozik. A szeretetért és a jó viselkedésért cserébe a pillangó kutyus kimeríthetetlen optimizmussal, a lelkesedésed felemelő képességével és szinte emberhez hasonló érzékenységével rendelkezik.

A Papillon mérete lehetővé teszi, hogy akár egy kis lakásban is tartható legyen. Csak a csodálatos labrador szőrzete igényel különleges gondoskodást: 2-3 naponta egyszer meg kell kefélni és időben meg kell nyírni. Egyébként nem kell őket annyit ápolni, mint máskor, és nem okoznak gondot.

Előnyök

 • barátságos és vidám természet
 • Nem ugat ok nélkül
 • Kompakt méret

Hátrányok

 • Honvágy, amikor egyedül vagyok
 • Féltékeny lehet
 • a bunda ápolásra szorul

Dobermann

Értékelés: 4.5

Dobermann

A dobermannt széles körben kegyetlen és gonosz házőrzőnek tartják, de veszélyes megjelenése a kutya intelligenciáját és gazdái iránti végtelen szeretetét rejti. A dobermannok nagyszerű őrök, és szükség esetén a családjuk védelmére sietnek, de soha nem lesznek ok nélkül agresszívek. A dobermann temperamentuma jellemzően visszafogott, intelligens. Szociális, de nem megszállott, jól bánik a gyerekekkel.

A dobermann tulajdonosnak készen kell állnia arra, hogy a kutyáját a kezdeti napoktól kezdve nevelje. Ez a kutya mindig éber és figyelmes. Az illetéktelen embereket és állatokat a dobermannok potenciális fenyegetésnek tekintik, ezért fontos, hogy tisztelje a gazdáit és helyesen engedelmeskedjen a parancsoknak, hogy megelőzze a túlzott agresszivitást. Szerencsére a dobermann intelligenciája miatt a kiképzése kevésbé jelent kihívást.

A dobermannt lakásban vagy magánlakásban is tarthatja, amennyiben helyet biztosít a rendszeres sétákhoz és a rendszeres testmozgáshoz. A rövidszőrű könnyen gondozható és a vedlés alig észrevehető.

Előnyök

 • könnyű ápolás
 • Jó a gyerekekkel
 • Személyes testőr lehet

Hátrányok

 • Egyesek túlságosan izgatottnak és agresszívnek bizonyulhatnak

Rottweiler

Értékelés: 4.5

Rottweiler

A rottweiler a dobermann egyik őse, és sok hasonlóságot mutat a fajtával. A dobermannhoz hasonlóan a rottweiler is kiváló védelmező, kiegyensúlyozott és gyors észjárású, a gazdákkal és a gyerekekkel nagyon ragaszkodó, de idegenekkel bizalmatlan és éber. Már kölyökkutyaként képezd ki a rottweilert, különben egy kezelhetetlen, agresszív kutyát kaphatsz. Bár a rottweilert könnyű kiképezni, a folyamat mégis időt és energiát igényel a tulajdonosától, ezért csak akkor érdemes beszerezni egyet, ha teljesen felkészült a vele való munkára.

Egy felnőtt rottweiler mindig viszonozza a jó hozzáállást. Gyakran előfordul, hogy ezek a kutyák egy személyhez kötődnek, és honvágyuk van, ezért előnyös, ha a család minden tagja osztatlan figyelmet szentel a kutyának. A rottweilerek szeretik a nyugodt környezetet, a családon belüli állandó viták és kiabálás idegessé teszi a kutyát. Nem ajánlott a kutyát felügyelet nélkül hagyni kisgyermekekkel.

A rottweiler könnyen nevelhető, könnyen ehető és jól tűri a hideget. Mint minden kutyát, őt is rendszeresen meg kell fésülni, a fülét, a szemét és a körmét pedig fésülni kell. A szobatiszta rottweilernek mozgásra és hosszú sétákra van szüksége.

Olvasson tovább  12 legjobb macskaeledel idős macskák számára

Előnyök

 • Kiegyensúlyozott, békés természet
 • jó védő
 • könnyű ápolás

Hibák

 • Csak tapasztalt kutyavezető számára alkalmas
 • Nem viseli jól a tulajdonosváltást
 • Hosszú sétákra és testmozgásra van szüksége

Ausztrál juhászkutya

Értékelés: 4.5

Ausztrál juhászkutya

Az ausztrál pásztorkutya, más néven Heeler, egy viszonylag fiatal fajta, amelynek ősei között megtalálhatóak a collie-k és a vad dingók. A Heeler elsősorban munkakutya, szorgalmas, intelligens, energikus és szívós. “Az ausztrálnak térre és rendszeres mozgásra van szüksége, ezért nem szabad lakásban tartani. Ha a szabadban él és szabadon kóborol – győződjön meg róla, hogy a kerítések elég biztonságosak, mivel egy intelligens és kíváncsi keselyű könnyen átmászik rajtuk, átássa őket, és még ajtókat is kinyit, hogy kalandot keressen.

Az auszik barátságosak, de nem tolakodóak a gazdáikkal. A Heeler általában egy “fő” gazdát választ, de a háztartás többi tagjával is barátságot ápol. Bizalmatlan az idegenekkel szemben, időbe telik, mire elfogad egy új embert a családban. A zaj és a kiabálás zavaró lehet, ezért nem felel meg egy kisgyermekes családnak. A Heeler kiváló őrző, de néha túlságosan agresszív.

A gyógyítóknak nincs szükségük gyakori kefélésre vagy különleges ápolásra, csak hely kell nekik, ahol szaladgálhatnak. Azonban nem könnyű felnevelni és szocializálni egy önfejű kutyát, ezért jobb lenne egy másik fajtát választani első kutyának.

Előnyök

 • Hűségesek, jó természetűek és könnyen kijönnek a gazdájukkal
 • alacsony karbantartási igény
 • Jó egészség és általában hosszú élettartam

Hátrányok

 • Nem jön ki jól más állatokkal vagy kisgyerekekkel
 • Idegenekkel szemben agresszív lehet
 • Nem alkalmas tapasztalatlan tenyésztők számára

Welsh Corgi

Értékelés: 4.5

Welsh Corgi

Két fajta welsh corgi létezik, mindkettőnek más a megjelenése és a személyisége. A Pembroke welsh corgi vidám természete, rövid mancsai és aranyos “mosolygós” arca miatt népszerűbb. Welsh Corgi Cardigan testvérük valamivel nagyobb, nyugodt, megfontolt természetű. De mindkét fajta corgi egyformán intelligens, barátságos és bájos. A fajta olyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint a tapintat és a humorérzék, amelyek szerepelnek a standardban, de az agresszió és az idegesség nem szokatlan.

A kutyát könnyű elhelyezni: kevés helyet foglal, és nem igényel különösebb gondozást. Mint minden juhászkutya (a Korgi is ilyen), szeret futni és hancúrozni, ezért érdemes a Korgival hosszú sétákat tenni. Ezek a kutyák hajlamosak a túlevésre, és nagyon is tisztában vannak azzal, hogy milyen aranyosak, így manipulálhatják gazdáikat, hogy adjanak nekik egy kis jutalomfalatot. Tudni kell ellenállni a corgi bájának, és figyelni kell a táplálkozására.

Előnyök

 • Szórakozás és békés természet
 • könnyű ápolás
 • Jól kijön a gyerekekkel és a háziállatokkal

Hátrányok

 • Hosszú sétákat igényel
 • A szabadban való tartózkodás után mossák meg a mancsaikat és a hasukat

Zwerschnauzer

Értékelés: 4.4

Zwergschnauzer

A Zwerschnauzer pontos mása nagyobb testvérének, és semmiképpen sem egy kis szobakutya. A méret ellenére a kutya magabiztos és kemény munkakutya, amely nem engedelmeskedik az embernek, ha úgy gondolja, hogy nincs hatalma. A szép arcával megtévesztve – a schnauzer ugyanolyan kiképzést igényel, mint bármelyik nagy házőrző, mert ez a fajta megszokta, hogy őrzi a tulajdonosát és a tulajdonát, és ha szükséges, félelem nélkül ront a támadóra, ha a tulajdonos parancsa nem állítja meg.

A két ellentét a schnauzer karakterében egyesül. Egyrészt nagyon játékos, aktív kutya, akinek sok sétára és mozgásra van szüksége. Szocializálódik, szereti a gyerekeket, más kutyákkal szocializálódik. Másrészt a Zwerg mindig óvatos és bizalmatlan az idegenekkel szemben, potenciális fenyegetést lát bennük.

A Zwerg schnauzer egy kemény szőrű fajta, amely különleges gondoskodást igényel: nem hullik ki magától, ezért elég gyakran kell kefélni, valamint egy speciális és trükkös szőrtelenítési eljárást – trimmelést – kell végezni. A kutya szakállát minden étkezés után meg kell mosni, és az ételét gondosan ellenőrizni kell, hogy megvédje őt a betegségektől.

Előnyök

 • kompakt méret
 • nincs vedlés
 • jól kijön a gyerekekkel
 • védő hatású

Hátrányok

 • Napi kabátápolás
 • A tulajdonosnak tapasztaltnak kell lennie
 • betegségre való fogékonyság
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: