10 Legjobb könyvek Chuck Palahniuk-tól

Chuck Palaik kortárs amerikai író, aki stílusát transzgresszív fikciónak nevezi. Minden művében társadalmi problémákkal foglalkozik, a regények és történetek hősei hétköznapi emberek, bizonyos szempontból hasonlóak a szerzőhöz, annál érdekesebb olvasni a történeteiket. Az EXPERTOLOGY portál szakértői kiderítették, hogy az olvasók milyen könyveket kedvelnek Chuck Palahniuk-tól.

Chuck Palanick legjobb könyveinek rangsora

Jelölés hely a könyv értékelés
Chuck Palahniuk legjobb könyvei 1 Harcosok klubja (1996) 5.0
2 Survivor (1999).) 4.9
3 Altatódal (2003).) 4.8
4 Fulladás (2003).) 4.7
5 Napló (2003).) 4.6
6 Láthatatlan emberek (1999).) 4.5
7 Több fikció, mint fikció (2004).) 4.4
8 A kárhozottak (2011).) 4.3
9 Snuff (2008).) 4.2
10 Doomed (2014.) 4.1

Harcosok klubja (1996)

Értékelés: 5.0

harcosok klubja

A történet középpontjában Sebastian áll, aki álmatlanságban szenved, amelyet egy pszichológiai probléma okoz – az amerikai kultúra totális fogyasztói kultúrájának elutasítása, a férfiasság torz látásmódja… A szenvedés leküzdésére a hős gyógyszert szed, támogató csoportokat látogat, majd a terápia fokozására harci klubot szervez Tyler Durdennel. Sebastian hamarosan rájön, hogy társalapítójának célja nem csupán az, hogy segítsen a pszichológiai segítségre szorulókon; fő motívuma a társadalom irányítása. Idővel a klub átalakul a Rumble-projektté, a tagok büntetőkké, tolvajokká, huligánokká és terroristákká válnak.

A Harcosok klubja című regény volt Palanick legkorábbi műve: az azonos című filmből film is készült, ami népszerűséget és szédítő sikert hozott a szerzőnek, aminek következtében rendszeres olvasói és tisztelői lettek…

Túlélő (1999).)

Értékelés: 4.9

Survivor

A “Survivor” második rangsorolt regényét filmadaptációra készítették elő, de a projektet a 2001-es New York-i események után “befagyasztották”, talán hamarosan egy filmvállalat bemutatja a nagyvásznon….

A történet egy tag életének történetén alapul, amelyet egy üres Boeing 747-es repülőgépen való repülés közben diktáltak a fekete dobozba. Az egykor nagy vallási közösség tagjai, akiknek tagjai segítettek tisztán tartani az otthonaikat, a narrátor sok hasznos tippet ad a történet során a foltok eltávolítására, a rágcsálók elűzésére az ingatlanból és sok más hasznos információra vonatkozóan.

Olvasson tovább  6 legjobb anatómia tankönyv

Miután a közösség tagjainak hitét megcáfolták, a mozgalom tagjai különböző módon kezdtek meghalni, a főhős volt az egyetlen túlélő, és ő lett az új messiás, egy próféta, de elátkozza azt a napot, amikor az élet adott neki egy második esélyt ezen a földön.

A Lullaby (2003).)

Értékelés: 4.8

Altatódal

Az altatódal tele van rejtélyekkel. Versek és gyermekversek a világ minden tájáról egy afrikai törzs altatódala, amelynek varázslatos ereje van, hogy bárkit megöl, aki meghallja… Eredetileg a sebesült harcosok, a reménytelenül betegek, az éhínség és a szárazság idején a csecsemők halálos kínjainak enyhítésére használták. Karl Streitzer riporter nyomozást folytat a hirtelen csecsemőhalál szindróma ügyében, és felfedezi, hogy ez az altatódal okozta a csecsemők tragikus halálát az ágyukban, sőt a szüleik karjaiban is. A varázslat megölte a riportertársát, a szomszédokat, sőt néhány járókelőt is az utcán.

Carl elhatározza, hogy megsemmisíti a kiadás összes példányát, hogy a varázslat senki másnak ne ártson, de a mágiaőrült és mindenható Helen Hoover Boyle-nak és a rendőrorvos Nashnek saját tervei vannak a könyv eredeti gyűjteményével.

Az Altatódal című regény tele van megmagyarázhatatlannak tűnő eseményekkel, Palahnik szokatlan nézőpontot kínál a halálról és az ahhoz való viszonyulásról.

Fulladás (2003).)

Értékelés: 4.7

Fulladás

A rangsor következő regényének középpontjában egy fiatal szélhámos, Victor Mancini és barátja, Danny áll. Éttermekben naponta színlelik a fulladást, és ezzel pénzt zsarolnak ki “az egészségkárosodásért” a létesítmények vezetőségétől. Ebből éltek, és nem is rosszul.

Palahniq leírja a szereplők bizarrnak tűnő életét: furcsa ruhákat viselnek, a parkban 18. századi figuráknak, az Egyesült Államokba érkező angol bevándorlóknak mutatják magukat. És a főszereplők is szexfüggők, a szexuális intimitás rabjai, akik hasonlóan szenvedélybetegek segítő csoportjaiba járnak.

Victor elmagyarázza furcsa pénzkereseti módszereit azzal a céllal, hogy felébressze az emberekben a törődés érzését… És pénzt gyűjt a beteg édesanyja ápolására egy elmegyógyintézetben. A nő annyira rosszul van, hogy nem ismeri fel a fiát, állandóan összekeveri azzal az ügyvéddel, akiről egyszer úgy döntött, hogy feltárja Viktor szeplőtelen fogantatásának “titkát”, akiről azt mondja, hogy “Jézus Krisztus klónja”.

Napló (2003).)

Értékelés: 4.6

A napló

A Napló-regényt a szerző egy napi személyes napló formájában állítja össze. A szokatlan módon bemutatott történet Misty Mary Wilmot történetét tárja elénk, akinek férje megpróbált véget vetni az életének, de végül kórházban kötött ki. Egy nő felfedezi, hogy férje, aki egy építőipari cégnek dolgozik, csúnya graffitiket hagyott minden új ház falán, ami miatt az új lakók egyenként beperelik őt.

Olvasson tovább  A klasszikus irodalom 25 legjobb könyve

A történet egy szigeten játszódik. Misty tudomást szerez egy több száz éve tartó összeesküvésről, amelynek célja, hogy a gazdagokat, a turistákat és az ingatlanügyletekben és reklámokban érintetteket elűzzék a szigetről, és a férje is a lehetséges áldozatok között van. Anyósát kénytelen ápolni, és elveszíti a lányát. Ezek az események arra kényszerítik, hogy művészettel foglalkozzon, és néhány megdöbbentő festményt kezd el készíteni, amelyek később egyetlen festménnyé állnak össze. Hihetetlen dolgok történnek a kiállításon – a látogatók nem tudják levenni a szemüket a művekről, annak ellenére, hogy tűz ütött ki, amelyet Misty halottnak hitt lánya okozott. Motiválja a biztosítási kifizetés, hogy biztosítsa a szigetlakók szegénységben élését.

A mű cselekménye zavarosnak tűnik, de a történet tömören és érdekfeszítően épül fel, a végkifejlet valószínűleg nem lesz kiszámítható az olvasó számára.

A láthatatlanok (1999).)

Értékelés: 4.5

A láthatatlanok

Shannon McFarland egykor sikeres topmodell élete hirtelen megváltozik, miután egy puskával halálos lövést kap az arcába. Egy nő túléli, de a külseje már nem teszi lehetővé, hogy azt tegye, amit szeret. Shannon “láthatatlanná” válik, arcát egy áttetsző fátyollal takarja el, és csalásokat kezd el végrehajtani, erős drogokhoz, altatókhoz és altatókhoz jut… Társai, az exbarát és az idegen Brandy együtt dolgoznak azon, hogy megtalálják a főszereplő bántalmazóit, és bosszút álljanak az egykori topmodell tönkrement életéért.

Chuck Palahnik olyan hangulatosan közvetíti a szereplők hangulatát, mintha maga élte volna át az eseményeket, és a saját vérével írta volna meg őket.

Fantasztikusabb, mint a fikció (2004).)

Értékelés: 4.4

Inkább fantasztikus, mint kitalált

A rangsorban a Fancier Than Fiction című regény következik, amely feltárja az olvasó előtt a rejtélyt, hogy Chuck Palahnic honnan meríti az ihletet. Egy életút, gazdag tapasztalat, a szokásos körülmények sajátos szemlélete, saját világ megteremtése – mindez a szerző regényeinek létrehozásának középpontjában áll. A történetek mindegyike Pal Palahniq saját életéből vagy környezetéből származik.

Olvasson tovább  Andrej Zsvalevszkij 10 legjobb könyve

A világ valósága az újságíró szemével nézve kétértelműen érzékelhető, ezért a mű ellentmondásos kritikái. Palahnik egyik műve sem hagyja azonban közömbösnek az olvasót.

A regény inkább fantasztikus, mint fikciós, a szerző életéből származó valós történeteket koncentrál.

Az átkozottak (2011.)

Értékelés: 4.3

Átkozott

A tizenhárom éves Madison lány marihuána-túladagolásban meghal és a pokolra jut. Az új világban ugyanazokkal a bűnösökkel, a valóságshow-k tipikus szereplőivel találkozik: “sportoló”, “hercegnő”, “agy”, “bandita”, Madison pedig a “csodabogár” szerepét kapja. A Sátán keresése, démonokkal való kalandok, telemarketinggel való kommunikáció valódi emberekkel – mindez a pokol mindennapi élete. A Sátán minden napját megírja, még a “gyámoltjainak” gondolatai is neki vannak alávetve. De ez nem tetszik Madisonnak. Elindul, hogy megtalálja a paradicsomba vezető utat.

Snuff (2008).)

Értékelés: 4.2

Snuff

A Snuff című regény tele van kinyilatkoztatásokkal és csúnya nyelvezettel, így a különösen tisztelettudó olvasók valószínűleg nem fogják élvezni a művet. A cselekmény középpontjában a legendás pornósztár, Cassie Wright áll, aki karrierje végén úgy dönt, hogy 6 férfival való szexet tervez, és ezzel nyomot hagy a történelemben! Egy ilyen közelgő esemény körül igazi nyüzsgés van – az esti kábeltévés műsorok aktívan tárgyalják a témát, a fogadóirodák fogadásokat kötnek, a castingok sora valóságos zsibongás. Vajon Cassie Wright tervei valóra válnak??

Doomed (2014).)

Értékelés: 4.1

Doomed

A rangsor végén Chuck Palahniq A kárhozottak című regénye áll, amely A kárhozottak című korábbi művének folytatásaként íródott. Nemcsak a Sátánnak vannak különleges tervei Madisonnal, a lánnyal, aki az előző könyvben meghalt és a pokolba került; Istennek is különleges tervei vannak vele a mennyben. A szerző szimpatizál hősnőjével, híressé teszi őt az élők világában, sőt, az ikonikus karakterek sorába emeli őt. Most a neve olyan híres lett, hogy egy mesterséges szigetet neveztek el a lányról, ahová mindazok mennek, akik a halál után a mennyországba szeretnének jutni. Ők egy új vallás követői, akik a Madison.

A Kárhozottak regényt közvetlenül A kárhozottak első részének elolvasása után ajánlott elolvasni, amíg a fiatalember háttértörténete még frissen él a fejedben.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: