A klasszikus irodalom 25 legjobb könyve

*A szerkesztők szerint a legjobbak áttekintése. A kiválasztási kritériumokról. Ez az anyag szubjektív, nem reklámnak és nem értékesítési céllal készült. Vásárlás előtt kérjük, konzultáljon szakértővel.

Az irodalom világa büszke képviselőire, akik a korszakok különbségei ellenére egy dolog közös – a tehetség és az elkötelezettség. A nagy írók felbecsülhetetlenül sokat tettek hozzá a fejlődéséhez, tükrözve saját országuk és koruk sajátosságait… Műveik halhatatlanok, és minden új nemzedék elragadtatással olvassa a történeteket és regényeket, regényeket és esszéket olyan szerzőktől, akiknek a neve mindenki ajkán van, és nincs szükségük képviseletre.

Magazinunk szakértői 20 klasszikus irodalmi művet válogattak össze, amelyek közül sok szerepel az iskolai tantervben, néhányat pedig egyszerűen csak olvasásra ajánlunk.

A legjobb klasszikus könyvek rangsora

Jelölés Helyszín Cím Értékelés
Az orosz klasszikus irodalom legjobb könyvei 1 “Leó Tolsztoj Háború és béke 5.0
2 “A Mester és Margarita”, írta Mihail Bulgakov 4.9
3 “Holt lelkek” Nyikolaj Gogoltól 4.8
4 “Bűn és bűnhődés” Fjodor Dosztojevszkijtől 4.7
5 “Doktor Zsivago” Borisz Paszternak-tól 4.6
6 “Alekszandr Puskin: Eugen Onegin 4.5
7 Mihail Lermontov “Korunk hőse” című műve 4.5
8 “Apák és gyermekek” Ivan Turgenyevtől 4.5
9 “Woe from Wit” Alexander Griboyedovtól 4.5
10 “Anton Csehov Cseresznyéskertje 4.5
11 “Oblomov” Ivan Goncsarovtól 4.5
12 “Az ember sorsa”, írta Mihail Sholokhov 4.4
13 “A gránátalma karkötő” Alexander Kuprin 4.3
A külföldi klasszikus irodalom legjobb könyvei 1 “Rómeó és Júlia” William Shakespeare-től 5.0
2 “Miguel Cervantes Don Quijote-ja 4.9
3 “Monte Cristo grófja” (Alexandre Dumas) 4.8
4 Johann Wolfgang von Goethe “Faust” című műve 4.8
5 “Elfújta a szél” Margaret Mitchell-től 4.7
6 “Martin Eden” Jack Londontól 4.7
7 “A fejetlen lovas” (The Headless Horseman by Mein Reed) 4.7
8 “A nyomorultak” Victor Hugo 4.7
9 “A három elvtárs” Erich Maria Remarque-tól 4.7
10 “Az öregember és a tenger” Ernest Hemingwaytől 4.7
11 Antoine de Saint-Exupery “A kis herceg” című műve 4.6
12 “A titokzatos sziget”, Jules Verne 4.5

Az orosz klasszikus irodalom legjobb könyvei

“Háború és béke” Leo Tolsztojtól

Értékelés: 5.0

háború és béke leo tolstoy.webp

Lev Nyikolajevics Tolsztoj regénye, amelyet a nagy klasszikusok között tartanak számon, a lista élén áll. Az 1805-1812 közötti időszakot öleli fel. Az epikus regény 4 kötetből áll. Az első 1805-1807-ben játszódik. A második kötet az orosz társadalom békés életét mutatja be 1806-1812 között. Az utolsó könyv Napóleon hadseregének az országba való betörésével kezdődik.

A Háború és béke számos fejezetet és részt tartalmaz, amelyek közül néhánynak a cselekmény teljessége. A szerző térben és időben mozgatja az olvasót, de ez olyan filigrán, hogy nem zavarja össze, hanem inkább fokozza a benyomást és növeli az érdeklődést. A könyv fő gondolata a végére kiderül: az orosz nép legyőzhetetlen, amit Napóleon hadseregének teljes veresége ismét bizonyít.

Sokan közülünk olvastuk fiatalon, hogy a legérdekesebb pontok. A fiúkat a katonai akciók, a lányokat a ruhák, kocsik és paloták leírása nyűgözte le. Sokan közülük hasonlítani akartak Natasa Rostovára és Andrej Bolkonszkijra. Az idősebbek értékelni tudják a szereplők kapcsolatainak finomságait és összetettségét. A szerző még a mellékszereplőket sem hanyagolja el. Összesen 550 van belőlük. A mérföldkőnek számító könyv senkit sem hagy hidegen, és sokan többször is újraolvassák.

“A Mester és Margarita”, írta Mihail Bulgakov

Értékelés: 4.9

MESTER ÉS MARGARET MIKHAIL BULGAKOV.webp

A második helyezett Mihail Bulgakov “A Mester és Margarita” című misztikus regénye, amelyet az orosz klasszikus irodalom legrejtélyesebb művének tartanak. 1966 óta háromszor adták ki, a címe változott. A könyv a szerző befejezetlen művei közé tartozik. Bulgakov özvegye volt felelős a tervezetek összeállításáért. A végleges változatot 1990-ben mutatták be az olvasóknak.

A történet egy napsütéses májusi napon kezdődik, amikor az irodalmár, Mihail Berlioz és a költő Ivan Bezdomnij a Pátriárka-tavak mentén sétálgatva találkoznak egy idegen külföldinek látszó furcsa férfival. Egyikük sem gyanítja, hogy ez maga az ördög – Woland. Berlioz haláláról szóló jóslatai valóra válnak: az irodalmárt elüti egy villamos, és levágják a fejét. A Sátán és szolgái különböző tréfákat és átveréseket szerveznek Moszkvában.

A Mester és Margarita története a kor esszenciáját tükrözi. Pszichiátriai kórházban köt ki, mert regényét félreértik, nem hajlandó kiadni, és a sajtó üldözi. Kész zálogba adni a lelkét az ördögnek, csak hogy megtudja, hol van a férfi, akit szeret… A könyvet többször is el lehet olvasni, és minden alkalommal érdekesebb lesz, mint az előző.

“Holt lelkek” Nyikolaj Gogoltól

Értékelés: 4.8

halott lelkek nikolai gogol.webp

A nagy orosz klasszikus Nyikolaj Vasziljevics Gogol és halhatatlan műve – a harmadik helyen a minősítésen. Az ismeretség az iskoláskorban kezdődik. Nem veszíti el sürgető erejét, ahogy az ember idősebb lesz, és ha idősebb korban újraolvassuk, olyan új részleteket fedezünk fel, amelyeket fiatalkorunkban talán észre sem vettünk volna… A művet a szerző elképzelése szerint három kötetben adták volna ki… De míg az első könyv 1842-ben látott napvilágot, a másodikból csak néhány vázlat maradt fenn, és a harmadikat soha nem kezdték el.

A főszereplő Pavel Ivanovics Csicsikov. Egy volt kollégiumi tanácsadó érkezik N városába, ahol ügyesen kiadja magát egy főbérlőnek. Magabiztosan dörgölőzik a helyiekhez, akik nem tudják, hogy a kalandor valódi célja, hogy minden eszközzel meggazdagodjon. Az átverés lényege, hogy a még élő halott parasztokat a saját nevére jegyezteti be, ezzel emelve társadalmi státuszát.

Gogol humoros formában írja le a város lakóit, szokásaikat és bűneiket. Sok név köznévvé vált. A manilovszkinát úgy határozták meg, mint tétlen hozzáállást mindenhez, ami körülvesz. Pljuscskin példát mutatott a kapzsiságból és a fösvénységből. Ez a klasszikus mű lehetőséget ad arra, hogy az orosz tartományok életét a szerző szatírájának prizmáján keresztül nézzük, és élvezzük az érdekes és jellegzetes, másoktól eltérő stílust.

“Bűn és bűnhődés” Fjodor Dosztojevszkijtől

Értékelés: 4.7

FEDOR Dosztojevszkij Börtön és büntetés.jpeg

A társadalmi és pszichológiai mű először 1866-ban jelent meg folyóiratban. A könyvet egy évvel később adták ki, a szerző átdolgozta és számos javítást eszközölt rajta. Az eltelt évek ellenére a történet még mindig aktuális, mivel az emberi gondolatokat és érzelmeket érinti, nem pedig egy adott tér-időbeli helyzetet.

Olvasson tovább  Charlie Chaplin 18 legjobb filmje

Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij nagyon finoman írta le a főhős tétovázását a bűntény előtt és a lelki gyötrelmeket az öreg pénzmosó meggyilkolása után. Egy volt diák, Rodion Raszkolnyikov, aki kénytelen elhagyni az egyetemet, mert nem tudja fizetni a tandíjat, gondolatai rabjává válik… A maga számára világosan felosztotta az embereket “reszkető teremtményekre” és “jogokkal rendelkezőkre”. Miután eldöntötte, hogy bármit megtehet, bűncselekményt követ el, és jó szándékkal igazolja magát. De ez nem hoz számára megkönnyebbülést.

A mű végén a hős megtalálja a számára egyetlen helyes kiutat, és átadja magát az igazságszolgáltatásnak. Az epilógusban Raszkolnyikov a fogolytáborban van, ahol meglátogatja őt Szonecska Marmeladova, aki kénytelen volt eladni magát, hogy megmentse szeretteit. A könyv pozitívan zárul. Az olvasó meggyőződik arról, hogy e két ember újjászületése a szeretet, az együttérzés és az önfeláldozás révén lehetséges.

Borisz Paszternak “Doktor Zsivágó” című műve

Értékelés: 4.6

DOCTOR VIVAGO BORIS PASTERNAK.webp

“A Doktor Zsivago kétségtelenül orosz klasszikus. Az 1958-ban Nobel-díjjal kitüntetett orosz író és költő munkásságának csúcspontja az egy évtized alatt született csúcsregény. A szerző maga is életművének tekintette a könyvet. Ebben Paszternak az értelmiség nehéz életét mutatja be 1900-tól a Nagy Honvédő Háborúig.

A művet azért tiltották be, mert a szerző ideológiailag nem értett egyet a hatóságok álláspontjával az ország számos jelentős eseményével kapcsolatban. A regény külföldi megjelenése után Paszternakot szovjetellenes propagandával vádolták és zaklatásnak vetették alá. A regényt csak harminc évvel később nyomtatták ki a szerző hazájában, ami nemcsak külföldön, hanem itthon is elismerést és hírnevet hozott számára.

A főhős élete gyermekkorában kezdődik, amikor édesanyja hirtelen meghal, és kénytelen egyik rokonától a másikhoz költözni. Felnőttként a fiatalember tehetségessé válik a költészet iránt. Jurij Zsivágó drámai élettörténete egyfajta életrajz az íróról, csak nem valóságos, és olyan, amilyet Borisz Paszternak maga is szeretett volna megélni. Az egykor tiltott könyvet kézzel írták újra. Ma lehetőség van arra, hogy élvezze a szerző művét, és megtalálja a saját válaszait a regényben felvetett kérdésekre.

“Eugene Onegin” Alekszandr Puskintól

Értékelés: 4.5

EVGENY ONEGIN ALEXANDER PUSHKIN.webp

Nincs olyan ember hazánkban, aki ne ismerné Alekszandr Szergejevics Puskin zseniális munkásságát… A verses regényt az orosz irodalom legjelentősebb művének ismerik el. Ez befolyásolta annak további fejlődését. A regény befejezése hét évig tartott, és a szerző “bravúrként” jellemzi a rajta végzett munkát. Puskin a kisinyovi száműzetésben kezdte írni művét. A romantikát rögtön elutasította, és a realizmust részesítette előnyben.

Az olvasó megismerkedik a nemesség életével a 19. század elején. A könyv a Napóleon honvédő háborúban elszenvedett vereségét követő eseményeket öleli fel 1819-től a Szenátus téri dekabrista felkelésig. A történetet az ismeretlen elbeszélő nevében meséli el, aki Onegin jó barátja volt.

A. . Puskin regénye minden középiskola programjában szerepel, és Oroszország nemzeti örökségének számít. Nem hiába B.. Belinszkij “az orosz élet enciklopédiájának” nevezte. Szakértőink nem hagyhatták figyelem nélkül a verset, hiszen a világ legjobb klasszikusai közé sorolták, és érett korban is ajánlják olvasásra.

Mihail Lermontov “Korunk hőse” című műve

Értékelés: 4.5

Korunk hőse - Mihail Lermontov.webp

“Korunk hőse 1840-ben jelent meg, és megragadta a kor emberének elméjét. Közel 180 év elteltével a mű nem vesztette el újdonságát, mind az iskolások, mind az idősebb korosztály szívesen olvassa. A történelem első lírai-lélektani regényeként tartják számon, és nem kisebb hírnévre tett szert, mint a költői művek.

Pecsorin első megismerkedése teljes ellenszenvet vált ki belőle, de fokozatosan, ahogy lelkének ismeretlen oldalai felszínre kerülnek, kezdjük megérteni őt, sőt, még szimpatizálunk is vele… . Lermontov számos olyan problémát vet fel, amelyek a valós élethez kapcsolódhatnak: a boldogság, az élet értelmének keresése, az erkölcstelenség…. De nem ítéli el Pecsorint, hanem elismeri, hogy a körülményei miatt kénytelen volt ilyenné válni.

“Apák és gyermekek” Ivan Turgenyevtől

Értékelés: 4.5

DATES AND DETIvAN TURGENEV.webp

Ivan Vasziljevics Turgenyev – publicista, prózaíró, költő, a 19. század klasszikus irodalmának egyik legfényesebb képviselője. Megjelenése után Bazarov képét a fiatalok a kor szimbólumaként és követendő példaként vették. A minősítésben szereplő mű két generáció konfliktusáról, az apák és a gyermekek örökös szembenállásáról szól. Ez a probléma minden időben aktuális, és ez alól a miénk sem kivétel. A fiatalok előre akarnak lépni, figyelmen kívül hagyva a konvenciókat és a szokásokat. Az idősebb generáció konzervatívabb, és nem akar semmit sem megváltoztatni.

A főhős példáján keresztül az író az orosz értelmiség rejtélyes lelkületét akarta megmutatni. Evgeny Bazarov diák, forradalmi demokrata, aki sem a liberális eszméket, sem a konzervatív nézeteket nem fogadja el. De nihilista elvei összeomlanak, és elbuknak a szeretet próbáján. Bazarov rájön, hogy ő nem egy lázadó lázadó, aki mindent megtagad, hanem egy szókimondó romantikus.

“Woe from Wit” Alexander Griboyedovtól

Értékelés: 4.5

jaj a bölcsességtől alexander griboedov.webp

Gribojedov legnagyobb műve és kreativitásának apoteózisa, a híres Jaj a szellemességtől című vígjáték méltó helyet foglal el az orosz klasszikusok legjobb könyvei között. A verses darab azon kevesek egyike lett, amelyet rendszeresen színpadra állítanak az orosz és külföldi színházakban. Számos idézetnek és kifejezésnek már régóta megvan a maga külön élete. A cselekmény 10 évvel az orosz hadsereg Napóleon felett aratott elsöprő győzelme után játszódik.

A könyv a moszkvai világi társadalom életét írja le. Az arisztokrata osztály minden rosszaságát bemutatja, és a szatíra jelenléte a szereplők leírásában valódi érdeklődést vált ki. A fő üzenet, amit az író át akart adni az olvasónak: egy szabad ember tiltakozása a valós valóság ellen… Nem véletlen, hogy a mű lelkes fogadtatásra talált a dekabristák körében.

Alexander Chatsky egy okos, művelt fiatalember, akit a szabadság és a testvériség inspirál. Miután külföldről visszatér Moszkvába, rájön, hogy a változás szele nem érintette meg a társadalmat, a tudatlanság és a képmutatás ugyanúgy uralkodik. És még a szerelem is csalódáshoz vezet. A mű a fiatalok, valamint a közép- és idősebb generáció számára is vonzó lesz.

“Anton Csehov “Cseresznyéskert

Értékelés: 4.5

ANTON CHEKHOV VINCENTNESS KERTÉSZETE.webp

A legjobb orosz klasszikusok top tízes listájának alján Anton Csehov 1903-as, zseniális műve áll. Ez volt az író utolsó műve, amelyet korai halála előestéjén fejezett be. Egy évvel később a darabot a moszkvai Művész Színházban állították színpadra. A közönség megtapsolta. Egy évszázaddal később A cseresznyéskert nemcsak az orosz, hanem a külföldi színházak repertoárján is szerepel.

A cselekmény Ranevszkaja földbirtokosnő birtokán játszódik, aki Franciaországból jutott vissza Oroszországba. Nem maradt pénze, és a házat, a csodálatos cseresznyéskertjével együtt, hamarosan eladhatják adósság miatt. A műnek mély filozófiai jelentése van. Mind a fő-, mind a mellékszereplők karakterei élénken megmutatkoznak benne. Bár a darab komédiaként kezdődik, a végére tragikomédiává válik.

A szerző a cseresznyéskertet az orosz nemesség szimbólumának tekintette. A fákat kivágják – a klánok fészkei felbomlanak, a változások ideje közeledik. A szerző sok eseményt előre látott, de soha nem volt képes előre látni, hogy bekövetkeznek. Érdemes megjegyezni, hogy a XX. század legnagyobb színésznője, Faina Ranevskaya ebből a műből vette álnevét a földbirtokos Ljubov Andrejevna tiszteletére.

“Oblomov Ivan Goncsarov

Értékelés: 4.5

Goncsarov Oblomov című regénye kötelező olvasmány az iskolában. Valószínűleg sokan találják magukat ebben a műben, a legtöbben a főszereplő Ilja Iljics személyében vagy a többi szereplő között, akik közül sokan vannak. Oblomov tipikus otthonülő, aki szokott álmodozni. De annyi élet zajlik körülöttünk, és ha csak fantáziálunk, és szorgalmasan menekülünk az élet kihívásai elől, mi lesz belőle??

Olvasson tovább  15 legjobb könyv 12 éveseknek

A regény a XIX. század közepén, 1847-1859 között íródott, és egyes kritikusok szerint a kor társadalmi és politikai helyzetét tükrözi. A kortársak azonban a műben egy egyedülálló társadalmi jelenséget látnak, amelyet “Oblomovshchina” – az emberek egyre inkább inaktívvá válnak. Talán a hasonló elfogultság elkerülése érdekében a könyvet már az iskolában elolvassák. Mindenképpen ajánlom olvasásra és emlékezetfrissítésre.

“Az ember sorsa” (The Fate of Man by Mikhail Sholokhov)

Értékelés: 4.4

Az 1957-ben megjelent Az ember sorsa című novelláskötet az egyik legújabb könyv toplistánkon. A novellák olyan katonák életét mesélik el, akik átélték a Nagy Honvédő Háborút. Andrej Szokolov, a sofőr a frontra megy; sorsa harci harcokon, náci fogságon és családja elvesztésén keresztül vezeti, de sikerül megőriznie az élni akarását… Mihail Sholokhovnak sikerült olyan munkát létrehoznia, amely áthatol – sok modern ember számára egyszerűen nehéz könnyek nélkül olvasni a gyűjtemény történeteit – annyi fájdalom van a szörnyű eseményeket leíró sorokban, a felnőttek és a gyerekek érzéseiben. “Az ember sorsa” – nem a hősiességről szól. Az élni akarásról szól, mindennek ellenére.

“Gránátalma karkötő” Alexander Kuprin által

Értékelés: 4.4

A gránátalma karkötő az orosz irodalom klasszikusa is. A szerény hivatalnok, Georgij Zseltkov, aki titokban szerelmes Vera Nyikolajevna Sheina hercegnőbe, leveleket ír neki a nyaralásokon, és egyszer egy ritka gránátokkal díszített arany karkötőt küld neki. A hősnő férje megtalálja Zseltkovot és visszaadja az ékszert. Ez fordulópont lesz mind a hivatalnok, mind a hercegnő életében.

Néha az emberek csak a nehézségek, olykor a végzetes megpróbáltatások során döbbennek rá, hogy valami fontos dologról maradnak le az életben. Vera Nyikolajevna túl későn jött rá. De lehetett volna happy end??

A külföldi klasszikus irodalom legjobb könyvei

“Rómeó és Júlia” William Shakespeare-től

Értékelés: 5.0

RÓMA ÉS JULIETTE William Shakespeare-től

Rómeó és Júlia kamaszkori szerelme még mindig izgatja a fiatalokat, és elgondolkodtatja az idősebb generációt. Kétségtelen, hogy a klasszikus külföldi irodalom első számú ranglistás könyve William Shakespeare halhatatlan műve – a világ leghíresebb drámaírója -. Az 1595-ben játszódó tragikus történet senkit sem hagy hidegen. Színházakban színre vitték, filmre adaptálták, és zenés műveket készítettek belőle.

Az irodalomtörténet egyik legnépszerűbb darabjává vált. Az idézet közhelyes kifejezéssé vált. A világ minden tájáról érkeznek párok Veronába, ahol a fél évszázaddal ezelőtti események zajlanak, hogy örök szerelmet és hűséget fogadjanak egymásnak. A cselekmény a Montague-ok és Capuletek olasz klánjainak évszázados viszálya közepette bontakozik ki. Rómeó és Júlia tiltott szerelme tragikus végkifejlethez vezet. És bár a szerelmesek tudták, hogy nem lehetnek együtt, nem tudtak ellenállni az érzésnek, hogy halálukig folytassák…

“Nincs szomorúbb történet a világon…”. Tényleg az. De a mű szimbolikája abban rejlik, hogy az igaz szerelem minden akadályt legyőz, a férfi és a nő kora, a tilalmak és az előítéletek ellenére.

“Don Quijote” by Miguel Cervantes

Értékelés: 4.9

DON QUIET MIGUEL SERVANTES.webp

A rangsor második helyén a spanyol író Don Quijote de la Mancha című regénye áll, amely két kötetben jelent meg: A leleményes Hidalgo Don Quijote de la Mancha és A leleményes lovag Don Quijote de la Mancha második része 1605-ben, illetve 1615-ben. A világirodalom egyik legnépszerűbb művévé vált, és minden európai nyelvre lefordították. Az íráshoz egy regény adta az indíttatást, amely egy parasztot gúnyolt ki, aki megőrült, miután sok lovagról szóló történetet olvasott.

A főhős egy elszegényedett nemesember. Meggyőződése, hogy a lovagok hivatása a gyengék és a hátrányos helyzetűek védelme. Don Quijote elhatározza, hogy megismétli hőstetteiket, és a gyönyörű Dulcineának ajánlja őket. Az elbeszélés során különböző komikus és nevetséges helyzetekbe kerül. A közelben mindig ott van egy hűséges inas, egy paraszt, és most egy szolga – Sancho Panza. Don Quijote hamarosan rájön, hogy mindenki nevetség tárgya volt, és örökre feladja a vándorló lovag imázsát.

A könyv csodálatos és szórakoztató időtöltés lesz. Az olvasó nevetni és sírni fog, amikor a hős szélmalmokkal harcol, mert szörnyű óriásoknak hiszi őket, vagy amikor egy birkanyájjal küzd, mert azt hiszi, hogy egy varázsló által átalakított sereg…

“Monte Cristo grófja” Alexandre Dumas

Értékelés: 4.8

GRAPH MONTE CRISTO ALEXANDER DUMA.webp

A francia író regénye bekerült a világirodalom kincsestárába, és a harmadik helyet foglalja el értékelésünkben. 1844-ben jelent meg, és azonnali és átütő sikert aratott, felülmúlva a szerző minden más művét. Alexandre Dumas a könyv megírása előtt rendőrségi archívumokban kutatott, és rábukkant François Picot, egy cipész esetére, aki a főszereplő prototípusa lett. A Földközi-tenger körüli utazása során meglátta Montecristo szigetét, és hallotta a legendát az ott eltemetett gazdagságról.

Edmond Dantès, egy marseille-i tengerész, a Château d’If-ben rágalmazás és becsületsértés miatt fogságba esik. Hosszú magánzárkában töltött idő után úgy dönt, hogy meghal, de egy találkozás Faria apáttal megváltoztatja az egész életét. Bosszút esküszik bántalmazóin, és szökést készít elő, ami sikerül is neki. Miután 14 évet töltött a szigeten, megtalálja a kincset, és hazatér, nagylelkűen megjutalmazza mindazokat, akik kedvesek voltak hozzá, még a csempészeket is, akik megmentették, és bosszút áll ellenségein. Hamarosan rájön, hogy ő maga is bűnözővé vált, és megálljt parancsol, amikor rájön, mit tett.

A regényt többször feldolgozták, és musicaleket, színdarabokat is színpadra állítottak belőle. A hihetetlenül szórakoztató történet az olvasók minden generációjának tetszett. A könyv egy táblás könyv, sokszor újraolvasható.

Johann Wolfgang von Goethe “Faust” című műve

Értékelés: 4.8

FAUST JOHANN WOLFGANG von Goethe.webp

“Faust” – Goethe német költő és gondolkodó filozófiai munkája, amelyen 60 évig szinte egész életében dolgozott. A XVI. századi alkimista és nekromanta, Johann Faustus története állt a legközelebb a valósághoz. Számos legenda és hihetetlen történet inspirálta az írókat különböző időkben, hogy könyveket készítsenek róla, de csak Goethe volt képes ilyen magasságokba emelkedni, és belépni a világ klasszikusainak aranyalapjába.

Goethe könyvében nemcsak legendák, hanem ősi mítoszok, bibliai történetek, filozófiai eszmék és népi folklór is tükröződnek. Az emberiség több generációját késztette arra, hogy elgondolkodjon az élet értelmén. A modern embereket egy csodálatos és magával ragadó olvasmánynak örvendeztetik, amely mindig aktuális, élvezi az újdonságot, és biztos, hogy nem lesz unalmas.

“Elfújta a szél” Margaret Mitchell tollából

Értékelés: 4.7

A regény az amerikai polgárháború idején játszódik, az áru-pénz viszonyokon alapuló akut politikai és társadalmi jelenségek és értékek hátterében. Scarlett egy szeszélyes, önző személyiség, akit a külvilág problémáitól a közöny és – bármennyire is furcsa – az egyszerű ostobaság páncélja védi meg. Egy gazdag földbirtokos családjának gondtalan gyermekkora hirtelen véget ér a háború közeledtével, édesanyja halálával és édesapja betegségével – mindezt egyszerre…

Egy nap Scarlett beleszeret Ashley-be, de a viszonzatlan érzésekkel szembesülve magába zárja érzelmeit, és nem tudja elfogadni, hogy az események nem az általa elképzelt forgatókönyv szerint alakulnak. Idővel a lány teljesen elveszik az érzéseiben, sőt, mintha Rhett Butlerben látná a sorsát, de hiányzik neki…

Az Elfújta a szél című regény olyan sikeres volt, hogy Clark Gable és Vivien Leigh főszereplésével film is készült belőle. A film nyolc Oscar-jelölést kapott. Maga a könyv egy az egyben olvasható, és soha nem válik unalmassá – a múlt században és ma is érdekli a közönséget.

Olvasson tovább  Joan Rowling 12 legjobb könyve

“Martin Eden” Jack Londontól

Értékelés: 4.7

MARTIN IDEN JACK LONDON.webp

Jack London 1909-ben megjelent A HALÁL NÉLKÜLI TANÚ című műve méltó helyet foglal el a ranglistán. Népszerűségét azóta sem vesztette el, és ma is a világ klasszikus irodalmának 100 legjobb könyve között szerepel. A cselekmény a 20. század első éveiben játszódik. A főhős egy átlagos, szegény családból származó munkásfiú. Egy véletlen találkozás egy gazdag családból származó lánnyal szerelemmé alakul.

A határtalan társadalmi szakadék nem állítja meg Martin Edent, és ő mindenáron méltóvá akar válni választottjához, és a magas társadalom részévé akar válni. Önképzésbe kezdett, és író akar lenni, miután megismerte a nyomtatott sajtó által a szerzőknek fizetett jogdíjakat. Ruth aktívan segíti őt ebben. Egy fiatalember megtanulja helyesen írni és kiejteni a szavakat, és könyveket olvas.

Nem sokkal azután, hogy sikertelenül próbálta eladni történeteit, esszéit és verseit magazinoknak, egy kiadvány hajlandó megjelentetni munkáit. De a siker nem vezet boldogsághoz. Martin mindenben csalódott, még a szerelemben is, ezért hajóval elhagyja a várost, hogy elszigetelten éljen egy kis szigeten az óceánban. De az élni akarás elhagyja, és a vízbe ugrik. A mű nagyon dinamikus, tragikus, de miután elolvasta, el kell gondolkodnia, hogy mi a legfontosabb dolog az életben: egy jól táplált, gazdag létezés vagy egy nyugodt élet a lelkiismeretükkel összhangban.

“A fejetlen lovas” Mein Reed

Értékelés: 4.7

A HULLADÉK FEJ NÉLKÜL by MAINE READ.webp

A Mein Ried által 1865-ben írt misztikus történet a következő helyen áll. A szerző saját amerikai kalandjain alapult. A cselekmény a tizenkilencedik század közepén játszódik, amikor az Egyesült Államok megszállta Texast, és megkezdte a hatalmas terület meghódítását. Egy egykor gazdag, de tönkrement ültetvényes és családja új otthonba költözik a délnyugati vad prérin.

A mustang Maurice Geralddal való megismerkedése érzelmeket ébreszt közte és Louise, Woodley Poindexter telepes lánya között. Az unokaöccsének is tervei vannak a lánnyal, különösen azért, mert a nagybátyja tartozik neki egy nagy összeggel. A gyáva és arrogáns, féltékenységtől fűtött Calhoun elhatározza, hogy egy ravasz tervvel elpusztítja az ellenséget. De ez nem válik valóra, és hamarosan a vádlottak padján találja magát Louise Henry bátyjának meggyilkolásáért.

A történet happy enddel végződik. Maurice nagy örökséget kap, feleségül veszi szerelmét, és kifizeti a családja összes adósságát. Az első oldaltól kezdve lebilincselő olvasmány. Minden nemű és korosztályú ember élvezni fogja a könyvet. Fiúk és lányok, anyukáik és apukáik, valamint nagyszüleik élvezettel olvassák újra a szerelemről és gyűlöletről, barátságról és árulásról szóló könyvet.

Victor Hugo “Les Miserables” (A nyomorultak)

Értékelés: 4.7

A BOLDOG NŐK by VICTOR HUGO.webp

Minden idők legnagyobb regényét 1862-ben írták. Azonnali kritikai elismerést és lelkes kritikákat kapott az olvasóktól. A könyv felveti a jó és a rossz, az erkölcs és az erkölcstelenség, az érzéketlenség és a szimpátia kérdését. Az igaz ember és a lázadó úgy jelenik meg, mint egy egyén két ellentétes vonása.

Jean Valjean az erkölcsi megtisztuláshoz vezető utat mutatja be. Egy volt fegyencből igaz ember lesz, és gondoskodik a munkásairól. A többi szereplő naturalista, hű rekonstrukciója a korabeli társadalomnak: az utcagyerek Gavroche, a Kakastarisznya-társadalom gengszterei, a sziklafenék lakói – a közösség Tenardieu családja. A Nyomorultakban Hugónak nemcsak a szereplők pszichológiai portréit sikerült pontosan megrajzolnia, hanem a város házait, utcáit és tájait is részletesen leírnia.

“Három elvtárs” Erich Maria Remarque-tól

Értékelés: 4.7

ERICH MARIE HÁROM BARÁTJA REMARK.webp

“A három elvtárs olyan könyv, amely méltó arra, hogy bekerüljön a legjobb külföldi klasszikusok rangsorába. Tragikus regény a barátságról és a szerelemről, a bonyolult emberi kapcsolatokról. 1936-ban adták ki., és 22 évvel később lefordították oroszra, azonnal kivívta a hazai olvasók szeretetét. Ma világszerte emberek milliói tartják a regényt a XX. század egyik legjobb művének, amelyet később több tucatszor adaptáltak és színházakban színpadra állítottak, ami még nagyobb népszerűséget eredményezett.

A cselekmény a háború utáni Németországban, 1928-ban kezdődik. Három barát, Robert, Otto és Gottfried nyit egy javítóműhelyt. Mindannyian szenvedélyesen szeretik az autókat. Egyik útja során Robbie találkozik egy bájos lánnyal, akibe első látásra beleszeret. Nagyon különbözőek, és a társadalmi egyenlőtlenségek ellenére megható és gyengéd románcba kezdenek.

Szörnyű emlékek gyötrik a főszereplőket, a háború visszhangjai nem hagyják őket békén. A könyv nagyon mélyen mutatja be az “elveszett” generáció problémáját. A fiatalok képtelenek voltak elfelejteni a háború borzalmait, amely mindannyiukra rányomta bélyegét, és képtelenek voltak alkalmazkodni a polgári élethez, a társadalom felesleges tagjaivá váltak.

“Az öregember és a tenger” (The Old Man and the Sea) Ernest Hemingwaytől

Értékelés: 4.7

AZ ÖREG ÉS A TENGER by Ernest Hemingway.webp

Az utolsó, még életében kiadott mű, 1952-ben jelent meg. Egy évvel később Ernest Hemingway amerikai író és újságíró megkapja a Pulitzer-díjat, két évvel később pedig a Nobel-díjat A vénember és a tenger című regényéért. A történet középpontjában Santiago, egy kubai halász áll. Majdnem három hónapja nem volt fogása. A körülötte élők szerencsétlennek tartják, és ő is ezt kezdi hinni.

Manolin, aki nem halászhat Santiagóval, továbbra is az egyetlen barátja és támasza, de mindenben segít neki – felszerelést hoz, főz és beszélget. Egy nap egy öregember a tengeren jár, és hihetetlen szerencséje van, hogy kifog egy több mint öt méter hosszú, gigantikus marlint. Két nap és két éjjel próbálja partra vinni a halat. Beszél hozzá, megérti fájdalmát és tehetetlenségét, testvérének szólítja. A harmadik napon a marlin vére vonzza a cápákat. Az öregember ötöt megöl közülük, de a többiek teljesen felfalják a hal tetemét.

Santiago kiér a partra, és meg van győződve arról, hogy valóban balszerencsés. A hajó által hátrahagyott csontváz felkeltette a helyiek figyelmét. Filmek és tévésorozatok, rajzfilmek, színdarabok és színdarabok alapjául szolgált. Az olvasót mélyen megérinti, és arra kényszeríti, hogy újra és újra elolvassa.

Antoine de Saint-Exupery “A kis herceg” című műve

Értékelés: 4.6

A kis herceg Antoine de Saint-Exupery.webp

Rangsorunkat világszerte több millió ember kedvenc műve zárja. “A kis herceg” a francia író leghíresebb könyve, amely 1943-ban jelent meg.A film ihletője Kurt Hitchcock vágó volt, aki meglátta Antoine csontvázát egy étterem asztalán. Kiderült, hogy az író egy barátot képzelt el, akit a szívében őrzött… Egy szerkesztő felajánlotta, hogy ír egy mesét gyerekeknek. Az eredmény egy olyan példázat, amely megragadta a felnőttek elméjét…

Az összes illusztrációt maga Antoine de Saint-Exupery készítette, és azok a mű részét képezik. Filozofikus mese egy rejtélyes fiúról egy másik bolygóról, aki találkozik egy pilótával, aki kényszerleszállást hajt végre a forró Szaharában.

A kis herceg elmeséli kalandjait. Elindult, hogy felfedezze a galaxist, és útja során különböző személyiségekkel találkozott: egy geográfussal, egy királlyal, egy részegessel, egy lámpagyújtogatóval… A herceg prototípusa maga a szerző volt gyermekkorában. Szerette hosszan bámulni a csillagokat, amiért a “Holdjáró” becenevet kapta. Az író központi gondolata: “Minden felnőtt gyerek volt, csak kevesen emlékeznek rá.

“A titokzatos sziget”, Jules Verne

Értékelés: 4.5

Az amerikai polgárháborúban négy északi férfi és egy fiú egy hőlégballonnal menekül a fogságból, de egy vihar megváltoztatja az útvonalukat, és egy lakatlan szigetre küldi őket… A barátok nem jönnek zavarba, és elkezdik felfedezni a vad partvidéket. Minden rendben ment, amíg a kalóztámadás veszélye el nem fenyegette őket.

“A titokzatos sziget megrendítő mű, Jules Verne egyik legjobb művének tartják.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: