Neil Gaiman 8 legjobb könyve

*A legjobbak áttekintése a szerkesztők szerint. A kiválasztási kritériumokról. Ez az anyag szubjektív, nem reklámnak szánják, és nem szolgál vásárlási útmutatóként. Vásárlás előtt konzultáljon szakértővel.

A fantasy műfaja már a második században sem veszíti el sürgető erejét, és a művek egyre érdekesebbé válnak, sőt a modern íróknál már a kiemelkedő elődök csontváza keletkezik, akik az irodalom világában klasszikusokká váltak, és egyúttal példát mutatnak a jövő írói számára. Mai rangsorunkban Neil Gaiman, a fantasy műfaj brit alkotójának 8 legjobb könyvét mutatjuk be. Az ő munkássága olyan ikonikus filmeket eredményezett, mint a Csillagpor, a Lucifer és a vitatott, de lenyűgöző Good Omens sorozat.

A legjobb Neil Gaiman könyvek rangsora

Jelölés hely munka Értékelés
A legjobb Neil Gaiman könyvek értékelése 1 Coraline 5.0
2 Egy temetői történet 4.9
3 Az óceán az út végén 4.8
4 Csillagpor 4.7
5 Jó előjelek 4.6
6 Skandináv istenek 4.5
7 Odd és a jégóriások 4.4
8 De a tej, szerencsére 4.3

Coralina

Értékelés: 5.0

CORALINA

2009-ben jelent meg a Caroline Rémálomországban című animációs film, amely a Coraline című történeten alapul. Ez a mű a gyermekirodalom műfajába tartozik, de még a felnőttek számára is lebilincselő olvasmány.

Coraline családja beköltözik a nagy házba. Egy nap egy lány megtalálja az egyik zárt szoba ajtaját a kastély távoli sarkában, amely mögött egy téglafal van. Később azonban a szomszéd egerek figyelmeztetik Caroline-t, hogy ne nyissa ki többé az ajtót, és megerősítik az első emeleti szomszéd félelmeit – szörnyű halált jósolnak a fiatal hősnőnek, de egy csirkeisten amulettjét adják neki, hogy megóvják.

Egy nap egy ajtót nyitva találnak, Coraline nem hagyja ki a lehetőséget, hogy kiderítse, mi van mögötte, és elindul a sötét folyosón át vezető útra… De egy összeütközés után újra a saját otthonában találja magát, ahol a szülei már mások – valahogy ugyanolyanok, csak éppen gombok vannak rajtuk szemek helyett. Több figyelem, több játék, de a beszélő szomszéd macskája figyelmezteti a lányt, hogy legyen óvatos. Egy újdonsült anya arra kéri Coraline-t, hogy örökre maradjon ebben a házban, de ehhez szemek helyett gombokat kell felvarrnia. A lány nem ért egyet, és elszökik, de vajon sikerül-e elmenekülnie a titokzatos világból, és hogyan végződik a történet?? Vajon a boszorkány keze elveheti Coraline féltve őrzött kulcsát a titkos ajtóhoz??

A művet 2002-ben adták ki. Mindenki, aki látta a filmet, majd elolvasta a könyvet, megjegyzi: a nyomtatott kiadásban a cselekmény érdekesebb, ami nem meglepő a könyv és a filmadaptáció arányában.

Olvasson tovább  12 legkelendőbb könyv a történelemben

Egy temetői történet

Értékelés: 4.9

CORALINA

Egy másik gyermekirodalmi mű, Neil Gaiman “The Graveyard Story” című műve elnyerte az Amerikai Könyvtári Szövetség Newbery-érmét jellegzetes stílusáért és a mesélési technikák egyedi keveredéséért. A könyv ötlete az volt, hogy a Dzsungel könyve mintájára próbáljon meg egy történetet létrehozni, azzal a különbséggel, hogy a cselekmény egy temetőben játszódna, ami végül meg is történt.

Minden fejezet egy különálló történet, mindegyik egy másik történet, amely egy évvel az előző után játszódik. Néhányuk valóban hasonlít a híres Dzsungel könyve történeteire. A történet elején Jack lemészárolja a családját, de a legkisebb gyermeknek, akinek még nem adtak nevet, sikerül menedéket találnia, és a temetőben leselkedik… Az ott élő szellemek gondozásába kerül, magának a Halál Lovasának áldásával. A fiúnak mostantól Nobody Owens a kereszt- és vezetékneve, sőt még családja is van. Az első tanár egy női vérfarkas, Pennyworth szelleme tanítja a temető egyetlen élő lakóját a mágikus tudományokra. Egy fiú összebarátkozik a babalelkekkel és egy élő lánnyal, Scarlettel, de a szülei azt hiszik, hogy Nict egy képzeletbeli barát. Elég ellenség van az életében: Jack még mindig meg akarja ölni Owens-t, a ghoulok megpróbálják a fiút a világukba rángatni… A legfontosabb, hogy a hős nem hagyhatja el a temetőt, mert csak ezen a területen van a fiú biztonságban. De telnek az évek, és Still No one elkezd kimenni a világba, sőt, munkát kap egy emberi iskolában, ahol a kapott mágikus képességek jól jönnek neki a huligánok ellen.

A cselekményt nehéz megjósolni, mint ahogy azt is, hogyan fog végződni ez az egész történet a szereplők számára.

Az óceán az út végén

Értékelés: 4.8

Az óceán az út végén

Az Óceán az út végén című csodálatos regény egy névtelen hősről szól – gyermekkori emlékeiről és azok összefonódásáról felnőtt életének eseményeivel.

A történet azzal kezdődik, hogy az elbeszélő visszatér a házba, ahol nővérével együtt nőtt fel. Abban az időben volt egy Letty Hampstock nevű lány, akit ismert, és aki azt mondta, hogy a háza mögött egy óceán van, bár valójában egy kis tó volt. Egy fiú felidézi, hogy szomszédja öngyilkossága után megjelent valami a világban, egy természetfeletti lény, aki érméket dobált az emberek felé, de a szellem lényege gonosznak bizonyult. Letty segítségével a hős megpróbál elpusztítani valamit, de az a fiú belsejébe kerül, ami a történet alapvető pontja – a természetfeletti kivonása a testből teljesen kudarcot vallott, és most teljesen el kell pusztítani, függetlenül attól, hogy miben nyilvánul meg.

Olvasson tovább  Top 20 poszt-apokalipszis könyv

A regény cselekménye nagyon szövevényes, kiszámíthatatlan és tele van váratlan fordulatokkal. A műben az idő mintha eltörlődött volna, a tér pedig feloldódott volna emlékekben, ahogy a múlt eseményei. Az óceán az út végén díjnyertes regény
Itish Book Awards.

Csillagpor

Értékelés: 4.7

Csillagpor

A Csillagpor című regény adaptációja bizonyára sokak számára ismerős. Ez a történet egy fiatal fiúról szól, aki egy könnyelmű lány, Victoria kedvéért utazik Varázsországba, hogy csillagot szerezzen neki. A célhoz vezető út kalandokkal teli, de a végkifejlet teljesen kiszámíthatatlan, ki gondolta volna, milyen csillagot talál a hős.

A “Csillagpor” egy olyan mese, amelyben helyet kapnak az egyszarvúak, manók és koboldok, valamint a mágikus lények – egy igazi fantasy a modern és kevésbé modern mágikus és földöntúli lények rajongói számára. Az olvasók megjegyzik, hogy a könyv elolvasása után kellemes utóíz marad, és az az érzés, hogy a mese közel van, ha egyszer teszünk egy lépést feléje. Szintén megjegyzendő: a könyv némileg másképp tárja fel a történetet, mint a filmadaptáció. A regényt olvasva mélyebben elmerülhetünk a szerző által lefektetett cselekményszínekben, sok új részlet és a szereplők jellemének számos új aspektusa tárul fel.

Jó előjelek

Értékelés: 4.6

Jó előjelek (Good Omen)

A Good Omens című regény nagy port kavart. Ez a hihetetlen képregény-fantasy Neil Gaiman első nagy műve volt. A szerző a világ teremtéséről, egy angyal és egy démon teremtéséről fantáziál, finom brit humorral fűszerezve. Egyébként a bibliai szereplők és “reinkarnációjuk” színészi karakterekként való felhasználása a történet vetítésére tett kísérletek és egyes vallási mozgalmak elismerése közötti buktatóvá vált.

A sötét erők terve szerint az Antikrisztusnak emberi alakban kell eljönnie a Földre, ezért egy csecsemőben testesül meg – most Crowley démonának egy közönséges gyermekkel kell helyettesítenie őt, aki egy amerikai köztisztviselő családjába születik. De valami elromlott. A Sátán szolgája nem rögtön jön rá. Eközben az Antikrisztus egy emberi családban él, és kedves fiúvá válik.

A történet a továbbiakban az angyal Asiraphael és a démon Crowley folyamatos összjátékaként folytatódik: egymással versengve változtatják meg az események menetét. De megértik, hogy a világvége mindkettőjük számára pusztító lesz, ezért nem akarják megengedni. Most az emberiség sorsa attól függ, hogy a fény és a sötét erők képviselői hogyan fogják befolyásolni az Antikrisztus nevelését, mert a végső csata kimenetele ettől függ. Spoiler: a végkifejlet senkit sem hagy közömbösen, a végkifejlet teljesen kiszámíthatatlan lesz, azonban, mint a kiváló sci-fi író Gaiman más történeteiben is.

Skandináv istenek

Értékelés: 4.5

Skandináv istenek

Az istenekről, az óriások és törpék világáról szóló könyvek rajongói értékelni fogják a Skandináv istenek című művet. A szerző az északi mitológiát vette alapul, újramondta és ötvözte az északi népek vallási szövegeit, és az olvasó számára is érthető modern nyelvezetbe foglalta azokat.

Olvasson tovább  16 Haruki Murakami legjobb könyvei közül

A történet sok ismerős karaktert és istent tartalmaz, és egy jó adag új karaktert is. Hasonló a helyzet a cselekménnyel is – a “Skandináv istenek” az ősi történetek és a modern valóság keveréke. Ez a stílus annyira jellemző Gaimanra, de a kritikusok egy dologban egyetértenek – nehéz a könyvet a szerző abszolút hitelének nevezni, tényleg kevés benne, ez egy jó újramesélés, hasonlóan egy minőségi fordításhoz. Az olvasók azonban elégedettek az adaptációval – sokan a regényírónak tulajdonítják, hogy a görög mitológia után a mitológia egy szokatlan nézőpontját adta nekik. Egyesek a könyvet a Marvel adaptációkhoz hasonlították a szokatlan cselekmény, a rengeteg karakter és a csavaros fantasy cselekmény miatt.

Odd és a jégóriások

Értékelés: 4.4

Odd és a jégóriások

A következő könyv, amit ajánlunk, az Odd és a jégóriások című meseregény, amely gyerekeknek és tinédzsereknek íródott, akik egyébként pozitívan értékelik a cselekményt, mert nem unalmas és általános, hanem izgalmas és fantasztikus, ami különösen fontos a felfogóképességhez. oktatás 1 A következő könyv, amit ajánlunk, az Odd és a jégóriások című meseregény.

A kis Oddnak alig volt ideje megtanulni járni, hamarosan elszökött otthonról. Amikor a tél még nem váltott át tavaszba, a világot véget nem érő hidegbe taszították. Ki gondolta volna, hogy egy ilyen fiatal hősnek kell majd megállítania a világ bukását – elindult az északi istenek városába, Asgardba, hogy mindent megtegyen azért, hogy megakadályozza a jégóriások kísérletét, hogy átvegyék az emberek által megszokott törékeny világot?. A történet egyébként mítoszokon alapul, tehát Odd nem Gaiman kitalált karaktere.

A könyvben kitalált mesefigurák, varázslat, varázslat és a jó és a rossz közötti harc szerepel. Eljön-e a tavasz egy titokzatos világban? A gyerekeknek annyira tetszik a könyv, hogy a “Csodabogár és a jégóriások” kötetet családról családra adják tovább.

De a tej, szerencsére

Értékelés: 4.3

De a tej, szerencsére

Neil Gaiman legérdekesebb könyveinek áttekintését a De tej, boldogan című novellával zárjuk. Anya üzleti úton van, apa otthon hagyja a gyerekeket, és elmegy a boltba tejért. Ki gondolta volna, hogy idegenek lopják el útközben..? Elképesztő kalandba keveredik, tele mesés karakterekkel: pónik, vámpírok, kalózok, dinoszauruszok, ősi civilizációk… Egy felnőtt számára a történet őrültnek tűnik a csavaros cselekmény és a karakterek bősége miatt, de a gyerekek nem tulajdonítanak jelentőséget ennek a szempontnak, csak szeretik a színek és a szerző képzeletének lázadását. A mese valójában nagyon kedves, ami mindenképpen dicséretes. Egyébként a De tej, boldogan sok nyomtatott kiadásban bőséges illusztrációval van ellátva.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: