Gabriel García Márquez 13 legjobb könyve

Gabriel García Márquez munkásságáról valószínűleg sokan hallottak már a huszadik századi irodalom klasszikusainak szerelmesei közül. Művei regények és novellák a mágikus realizmus műfajában, amely a misztikus technikák és elemek valós életbe való integrálását jelenti. Politikai és újságírói tevékenységet is folytatott, ami megterhelte írói munkásságát.

Gabriel García Márquez legjobb könyveinek rangsora

Jelölés hely a munka értékelés
Gabriel García Márquez legjobb könyveinek rangsora 1 Száz év magány 4.9
2 Szerelem a pestis idején 4.8
3 A pátriárka ősze 4.8
4 A kék kutya szemei 4.7
5 Buendia ház 4.7
6 Lehullott levelek 4.7
7 A szerelem mögött a halál elkerülhetetlensége 4.7
8 A szerelemről és más démonokról 4.6
9 A vérnyomod a hóban 4.6
10 Miguel Littin veszélyes kalandjai Chilében 4.5
11 Egy átkozott idő 4.5
12 Elrablás történet 4.5
13 A tábornok a labirintusában van 4.5

Száz év magány

Szerző: Gabriel García Márquez

Értékelés: 4.9

Száz év magány

Az első helyen a Gabriel Garcia Marquez legjobb könyveinek rangsorában – a Száz év magány című regény. Olyan sokrétű és mélyreható, a Lantine Amerikát, sőt a világot is érintő sürgető társadalmi kérdéseket vet fel, hogy a kritikusok és az olvasók egyaránt dicsérték a művet.

A történet a kolumbiai Macondo fiktív településen játszódik, középpontjában a Buendia család áll. Ez egy olyan család, amelynek élete egy mindennapi csoda, és ők a nap rendjében vannak, és senki sem figyel fel a furcsaságokra. A családi klán sokszínű személyiség: igazak és bűnösök, kalandorok, hősök, forradalmárok – a történet a kezdetektől a végéig összefonja a különböző világnézetű rokonok sorsát városuk létezése során. Sok hősük ellenére mindegyiküknek az a sorsa, hogy egyedül maradjon – a Buendia család egyfajta “keresztje”. A szenvedélyek úgy csavarodnak, mint egy latin-amerikai szappanopera, amely a regény 20 fejezetéből áll.

“A Száz év magányt értelmesen kell olvasni. Nem mindenki lesz képes megragadni a cselekmény fonalát a sok szereplő összefonódó sorsa miatt. A regény nem foglalkozik közvetlenül a valósággal, de szemléletesen mutatja be a latin-amerikai életmódot és történelmet.

Szerelem a pestis idején

Szerző: Gabriel Garcia Marquez

Értékelés: 4.8

Szerelem a pestis idején

A regény eredeti címe: Szerelem a kolera idején.

A regény olyan hamis kérdést vet fel mindenki életében, mint az első szerelem. A gyönyörű Fermina elutasította gyermekkori barátját, Fiorentino Arist, aki őszintén szerette őt, és 21 évesen hozzáment Dr. Juvenal Urbino-hoz, akinek álma, hogy gyógymódot és védelmet találjon a középkor csapása – a pestis (vagy kolera, a fordítástól függően) ellen. A tudós életmódja rendkívül racionális volt, Urbinót nem jellemezték érzelmek és szenvedélyek, ellentétben az elutasított Arisszal, akinek lelke tele van romantikával, amit a hősnő nem értékel…

Olvasson tovább  8 Theodore Dreiser legjobb könyvei közül

Fermina nem számított arra, hogy férje hűtlen lesz – nem sokkal a halála előtt bevallotta a házasságtörést. Urbino halála után az özvegy asszony ismét Fiorentino felé fordítja figyelmét, aki ennyi éven át várta egyetlen igaz szerelme ragaszkodását. A szenvedély kitört közöttük, de minősége más volt, mint a fiatalkori rajongás – most már az érett emberek tudatos romantikája volt.

Egy házaspár Aris hajóján hajókázni indul, és hogy elkerüljék a felesleges vámvizsgálatokat, a fedélzetre kitűznek egy zászlót, amely jelzi, hogy a hajó pestises (kolerás). Miatta nem mehetnek haza, ezért Fiorentino és Fermina új útra indulnak.

A pátriárka ősze

Szerző: Gabriel Garcia Marquez

Értékelés: 4.8

A pátriárka ősze

A pátriárka őszében Gabriel García Márquez groteszk formában ábrázolja egy latin-amerikai diktátor, az elnök életét, aki a Latin-Amerikában uralkodó összes zsarnok kollektív képének megtestesítője.

A középpontjában egy Sacarias nevű kitalált diktátor áll, akinek az anyja szegény baromfitenyésztő volt. Sok éve van hatalmon, és már nem emlékszik arra, hogyan került hatalomra – brit tengerészek tették elnökké. A szerző fantáziamágikus alakban mutatja be őt, egy uralkodót, Isten megtestesülését, aki egyszerre bábu a Végzet kezében, az élők rémülete, miközben ő maga is várja és fél a haláltól…. Ő egy legenda, a tökéletes hatalom megtestesítője, a kép mégis kissé komikus és nem teljesen retorikus.

A történet tele van a kormányzó életéről szóló történetekkel, sorsát pletykák és legendák alakítják, gyakran szándékosan egymás ellenében, hogy az olvasó elgondolkodjon, hol a fikció, és mi történt valójában a hőssel.

A kék kutya szemei

A könyv szerzője: Gabriel Garcia Marquez

Értékelés: 4.7

A kék kutya szemei

A negyedik helyen a rangsorban a “Kék kutyaszemek” című regény, amely az azonos című gyűjteményben szerepel.

Egyszer találkozott Ő és a Nő. Lenyűgözte a lány szeme, amelyet egy kék kutya szeméhez hasonlított. Egy férfi a halál küszöbén áll, és a nő mindenhova “Kék kutyaszemeket” kezd írni, hogy emlékeztesse rá. Ez a nő macskává változott, és Nabo, a néger bármit megtesz, hogy az angyalok még egy kicsit várjanak. A regény olvasása közben az olvasónak számos kérdés fog felmerülni, amelyekre a végsőkig kiélvezheti a válaszokat.

A cselekmény Macondo fantázia-városában játszódik, amikor beköszönt az esős évszak – ekkor hihetetlen és rejtélyes események történnek.

Dom Buendía

A könyv szerzője: Gabriel García Márquez

Értékelés: 4.7

A Buendia-ház

Gabriel García Márquez 1940 és 1980 között írt rövid műveinek gyűjteménye, amely a rangsorolás szerint. Ez az időintervallum megmutatja a szerző 40 év alatt végbement fejlődését, a történetek sokszínűségét a különböző életkorok tekintetében; a történetek nem egyformák, a szereplők és sorsuk különbözik egymástól.

A gyűjtemény tartalmazza a jól ismert történeteket: “Szieszta kedd”, mintha a “Száz év magány”, “Mesterséges rózsák” és mások, összesen 34 történet. Az olvasók érdeklődésére számot tarthat még egy oroszországi látogatásról szóló szkeccs, Márquez szatirikus szkeccse, egy Nobel-előadás (emlékeztetünk, a szerző a rangos díj nyertese), valamint monológok Borgesről.

Olvasson tovább  10 legjobb könyv a kötésről

A könyv az örömtől a mélységes szomorúságig számos érzelmet kavar fel, megnyitva a saját életünk különböző szempontok szerinti értékelésének lehetőségét.

Lehullott levelek

Szerző: Gabriel Garcia Márquez

Értékelés: 4.7

Fallen Leaves című könyv megvásárlása

A regény másik címe “Bolyhos levelek”. Ez az első történet Macondo fiktív városáról, amely Márquez számos művében szerepel. Itt jelenik meg először Aureliano Buendia ezredes is.

A cím ékesszólóan beszél a Márquez műveire jellemző magányról és feledésről. Aureliano ezredes és családjának emlékei a város negyedszázados életét mutatják be. Nehéz azt mondani, hogy csak szomorú események történnek Macondóban, elég sok vicces történet, drámai és megdöbbentő a magja.

A halál elkerülhetetlenségének szeretete mögött

Szerző: Gabriel García Márquez

Értékelés: 4.7

A szerelem mögött a halál elkerülhetetlensége áll

Onesimo Sanchez szenátor hat hónappal a halála előtt találkozik élete asszonyával. Laura Farinát az apja küldi hozzá. Ez most a szenátor életét tölti ki, és többet jelent neki, mint a közelgő választások. A választási kampány most nem olyan érdekes, különösen a betegség miatti előre jelzett halála előtt. A halál mindent a helyére tesz, letépi a maszkokat és számvetésre kényszerít.

A regényben a hangsúly a politikán és annak hamisságán van az őszinteség és gyakran – a józan ész – szempontjából. Egy szenátor, bár tudja, hogy az idő rövid, hatalmában és hatalomérzetében mindent akar.

A szerelemről és más démonokról

A könyv szerzője: Gabriel Garcia Marquez

Értékelés: 4.6

A szerelemről és más démonokról

A szerelem, a magányosság és az élet fáradtsága ellenére Marquez műveiben minden történetben jelen van, különböző mértékben és minőségben. A “Szerelemről és más démonokról” című regény sem volt kivétel. Mária, a fiatal és gyönyörű márkinő démonoktól megszállt – vagy legalábbis azt a benyomást keltette, amiért zárdába zárták, hogy megtisztuljon. Egy fiatal pap, Caetano, vállalja a feladatot, hogy idegen entitásokat űz ki a testéből.

De a cselekmény váratlan fordulatot vesz – Maria és Caetano között szerelem kezdődik, egy olyan szenvedély, amelyet böjt vagy ima sem tud elűzni.

“Ha a puskaporhoz tüzet adnak, ne várj jót” – ez a spanyol közmondás jellemzi a “Szerelemről és más ördögökről” című regényt.

A vérnyomod a hóban

A könyv szerzője: Gabriel García Márquez

Értékelés: 4.6

A vérnyomod a hóban

A Tizenkét utazó története sorozatban szerepel a “Véred nyoma a hóban” című, világszerte ismert történet.

Nena Daconte és Billy Sanchez, akik néhány napja házasok, egy vadonatúj Mustanggal indulnak útnak Marseille-ből Franciaországba. A pár jól érzi magát, Nena két hónapos terhes. Minden megváltozik egy végzetes balesetben – egy üzleti fogadáson egy fiatal feleség megsérül az ujját az ajándékcsokor rózsájának tüskéjével. A vérzés nem áll meg az út során, nyomot hagyva a hóban, amely alapján Nena és Billy megtalálhatók, ahogy a nő viccelődött. A seb nem záródott, a lánynak orvoshoz kellett mennie. Nena kórházban marad, és Billy csak kedden, egy bizonyos időpontban látogathatja meg, ami hat nap múlva lesz.

A történet egy rövid történet, amelyet egy lélegzetvétel alatt egy óra alatt el lehet olvasni.

Olvasson tovább  14 A legjobb Tim Burton filmek

Miguel Littin veszélyes kalandjai Chilében

Szerző: Gabriel García Márquez

Értékelés: 4.5

Miguel Littin veszélyes kalandjai Chilében

A Miguel Littin veszélyes kalandjai Chilében Miguel Littin, egy chilei filmrendező valós életén alapul, aki a Pinochet-rezsim által kiutasított Miguel Littin hazatérése után hazatér. Nem meglepő, hogy az uralkodó megtiltotta a mű terjesztését az országban, és elrendelte a teljes beérkező példányszám megsemmisítését.

Littin illegálisan tért vissza Chilébe, hogy filmet készítsen az ország Augusto Pinochet katonai diktatúrája alatti pusztulásáról. Az így készült film, A chilei egyetemes nyilatkozat a Velencei Filmfesztiválon díjat nyert. Feltárja egy olyan nemzet valós életét, amelyről a világ keveset tudott, és részben azt is, hogy egy politikai katonai rendszer sok szempontból eltitkolja az országon belül zajló eseményeket.

A “Miguel Littin veszélyes kalandjai Chilében” című könyv nemcsak a rendező életének kockázatos pillanatait tartalmazza, hanem más, a kalandos próza szellemében megírt történeteket is.

Egy átkozott idő

A könyv szerzője: Gabriel Garcia Márquez

Értékelés: 4.5

Elátkozott idő

Ismét a Macondo, a latin-amerikai tartomány szimbóluma Márquez műveiben. Az “Elátkozott idő” vagy “Egy kegyetlen óra” elmeríti az olvasót egy kitalált város világában, ahol az események napról napra, évszakról évszakra, évről évre ismétlődnek. Tele vannak csodákkal, amelyekre hétköznapiságuk miatt senki sem figyel fel. A szenvedély forr, mint a latin-amerikai sorozatok hagyományos műfajában. Egy nap minden megváltozik. Valaki megjelenik a városban, aki az utcákon szórólapokat helyez el, amelyeken minden színben és részletben a városlakók bűneiről van szó.

Az emberrablás története

Szerző: Gabriel García Márquez

Értékelés: 4.5

Emberrablás történet

Az elrablás története Marquezre nem jellemző a gyors tempójú cselekmény, a hangsúly nem a magyarázaton vagy a leíráson van, hanem az események kibontakozásán, szinte olyan, mint egy detektívtörténet. A 90-es évek elején Pablo Escobar nem kisebb hírű drogbárók kíséretében elrabol egy csoport neves újságírót… Az emberrablók kilenc újságíró életét ajánlották fel cserébe azért, hogy egy drogbanda több prominens tagjának az Egyesült Államokba való kitoloncolását engedélyezzék, hogy ott életfogytiglani börtönbüntetésüket töltsék. A zsarolás kudarcot vall. Aztán az egyik elrabolt újságíró férje közbelép – ő lesz a közvetítő a drogbárók és a kormány között.

Egy tábornok a labirintusában

Szerző: Gabriel Garcia Marquez

Értékelés: 4.5

A tábornok a labirintusában

Fejezzük be egy történelmi diktatúráról szóló regénnyel, A tábornok a labirintusában cíművel. Signor Bolivarról, a latin-amerikai spanyol gyarmatok felszabadító tábornokáról szól. Marquez elmeséli egy egykor zseniális vezető életét a hadseregből való visszavonulása után. Egyébként a hivatalos adatok szerint a történészek szinte semmit sem tudnak Bolivar kései életrajzáról.

Gabriel Garcia Marquez a mágikus realizmus segítségével egy zseniális tábornok legendáját formálja meg, bizonyos ismert tényeket felhasználva, igazsággá és mítosszá alakítja őket, amelyeket az olvasónak magának kell megosztania. Bolívar szimbolikus utazása a folyó mentén az emlékek útján való sétává válik, az utazás összegzésévé, amely a halál után mindenkire vár.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: