7 legjobb orsó a jigekhez

*A szerkesztő véleménye a legjobbakról. Kiválasztási kritériumok. Ez az anyag szubjektív, nem reklám, és nem szolgál vásárlási útmutatóként. Szakmai tanácsadás vásárlás előtt.

Hogyan válasszunk egy jó jigging tárcsát?

A Jig halászat, mint bármely más halászati módszer, sajátos sajátosságokkal és számos apró árnyalattal rendelkezik, amelyeket figyelembe kell venni bizonyos felszerelések kiválasztásakor. Míg a csali kiválasztása a jighez nem nehéz feladat (a szerkezet és a súly miatt), az orsó kiválasztása kényes és kritikus döntés – nem csak a horgászat hatékonyságáról van szó, hanem arról is, hogy mennyi pénz forog kockán. Annak érdekében, hogy egy ilyen kritikus elem kiválasztásakor ne döntsön rosszul, az Expertology azt javasolja, hogy figyeljen a következő paraméterekre:

Tekercs típusa.A jelenlegi szakaszban a tárcsa, használt jigging, lehet osztani kétféle: csörlő nélküli és multiplikátor. Az előbbi egy hagyományos amatőr és kezdő felszerelés, amely széles körben elérhető a kiskereskedelemben, és több árszegmensre oszlik. Ez utóbbiak viszont a sportolók és a szakemberek drága tárcsáiként ismertek, amelyeket a nagy ragadozók fogására és a jigelés ideális technikájának ösztönzésére fejlesztettek ki. Ha egy kezdő, hogy a választás javára egyszerű és világos bezinertsionok – a növekedés a tapasztalat és a készség akkor biztosan lesz ideje, hogy elérje a szorzó modellek.

súrlódó fék.A siker kulcsa a halászatban és a trófeás halak fogásában. Próbáljon meg olyan orsót választani, amelynek a súrlódása az elején van – könnyebb használni. Vegye figyelembe a trambulin terhelhetőségét is. A nagy ragadozóhalakra való halászat során előnyben kell részesíteni azokat az orsókat, amelyek maximális ereje meghaladja a hat kilogrammot.

Reel osztály. Ez egy kulcsfontosságú paraméter a jig orsóknál, mivel ez határozza meg, hogy mely csalik és fonórudak melyik modellel működnek a legjobban. Hagyományosan négy osztály emelkedik ki:

 1. Mikro jig, amelynek csaliteszt felső határa 7 gramm;
 2. könnyű jig, 21 grammos felső vizsgálati határértékkel;
 3. Közepes jigelés, ahol a csalik súlya elérheti a 42 grammot;
 4. 42 grammtól felfelé.

Alaposan vizsgálja meg a tekercs jellemzőit, és hasonlítsa össze őket a céljaival, és gondolja át, milyen halak találhatók az elárasztott vizekben.

Csapágyak száma.Az elmozdulás simaságát és a lengő alkatrészek játékmentességét befolyásoló műszaki paraméterek. Általában minél több csapágy van, annál simább az orsó lökése és annál pontosabb a csali lépcsőzetes mozgása.

Olvasson tovább  9 legjobb monocikli

A legjobb jigelő tárcsák

Jelölés hely termék neve ár
A legjobb jigelő tárcsák 1 Shimano Twin Power 3000 36 200 €
2 Daiwa Freams 3000 11 581€
3 Shimano 15 Aldebaran 51 36 000€
4 Shimano Nasci 13 2500 11 470€
5 Ryobi Excia MX 3000 3 830€
6 Okuma Ceymar C-25 FD 4 280€
7 Daiwa Exceler Z 3000 7 752€

Shimano Twin Power 3000

Értékelés: 4.9

Shimano Twin Power 3000

A drága prémium modellek nagyon ritkán szerepelnek a legjobb tárcsák értékelésében. Azonban, ha vannak precedensek, akkor nagyon, nagyon élénken történik. A Shimano Twin Power 3000 a megbízhatóság szempontjából igazi etalon, amely a japán cég minden fejlett fejlesztését egyesíti. Az orsó hajtóműve kilenc súrlódásgátló csapágyon alapul, amely biztosítja, hogy a fogantyú és az orsó hosszú időn keresztül ne legyen holtjátékos. A sima futás tökéletes, akárcsak az első súrlódás teljesítménye. Objektíve a súrlódó fék nem a legtartósabb, de jó vonalmentesítést biztosít a nyolc kilogrammos terhelési küszöb felett.

Ami a vásárlók szempontjait illeti, ennek az orsónak a fő felhasználói a hivatásos halászok, akik számára a felszerelés költsége nem jelent problémát. Az amatőrök nagyon ritkán fordulnak a Shimano Twin Power 3000 megvásárlásához, de egy prémiumért ez nem tekinthető hátránynak.

Előnyök

 • A Freams a közepes méretű jigek és a technikai képességek halászatához a csipegetéshez;
 • Ultraérzékeny súrlódás (a nyolc kilogrammos küszöbérték feletti lecsupaszítás);
 • Mérsékelten tágas orsó (210 méter zsinór 0,25 mm-es szelvénnyel);
 • Kiváló testreszabhatóság.

Hátrányok

 • nincs.

Daiwa Freams 3000

Értékelés: 4.8

Daiwa Freams 3000

A szabadonfutó orsók elit sorozatának egy másik tagja, amelyet a felhasználók a könnyűség és a megbízhatóság ideális kombinációja miatt értékelnek. A 280 g-os orsó jól működik a közepes és nagy teherbírású jigekkel, amelyeknek a kapui tisztán vannak elhelyezve. A mechanizmus kialakítása olyan, hogy a rotorra ható terhelés egyenletesen oszlik el, így nem alakul ki precedens az elem meghibásodására. A Daiwa mindössze négy golyóscsapágyat épített be a modellbe a sima és szabad forgás érdekében, bár a korrózió- és sótűrés terén némi javulással. A Daiwa Freams 3000-et hét kilogramm nettó terhelés elnyelésére tervezték, finomhangolt féknyomással. A tekercs használatának előnyei közül a halászok valójában megjegyzik a sor szervizelhető tárolását az orsón (akár 200 méter 0,28 mm-es szál), a fogantyú felszerelésének képessége a vezető kéz és a gyönyörű megjelenés (ezüst + arany) alatt.

Előnyök

 • az ár és a minőség optimális kombinációja;
 • kiváló testreszabhatóság
 • Kényelmes fogás és informatív mechanizmus;
 • a tárcsasúrlódás finomhangolásának lehetősége a kioldáshoz igazodva.

Hátrányok

 • nem található.

Shimano 15 Aldebaran 51

Értékelés: 4.8

Shimano 15 Aldebaran 51

“Az Aldebaran 51 az egyetlen olyan multiplikátoros orsó a rangsorban, amely a sokoldalúság és a kiváló ergonómia előnyével rendelkezik. Ez a modell méltó helyettesítője minden tank nélküli legyezőbotnak, magas áttételezéssel rendelkezik (7,4:1), ami a sima és nagyon robbanékony gépekre jellemző. Ez a szorzó alkalmas mérsékelten agresszív sodrásra, valamint a jig-fejekkel vagy közepes méretű twisterekkel történő lépcsőzetes sodrásra.

Olvasson tovább  A 22 legjobb trollerező a nyári horgászathoz

A Shimano 15 Aldebaran 51 kis súlya (mindössze 135 gramm) nem befolyásolja a tartósságot: megfelelő használat mellett akár öt-hét szezont is kibírhat. Enyhén pumpált mágneses súrlódás, képes ellenállni csak 4,5 kg csúcs, de a vonal húzza nem panaszkodik – egy különösen turbulens nibble vonal jön le engedelmesen, de ugyanakkor biztosítja a képességét, hogy azonnal felvenni.

Előnyök

 • sima futás kilenc golyóscsapágyon
 • Alacsony súly (135 gramm);
 • univerzális modell (csípésre és jigelésre alkalmas).

Hátrányok

 • magas ár.

Shimano Nasci 13 2500

Értékelés: 4.7

Shimano Nasci 13 2500

A Nasci 13 2500 kiváló példa arra, hogy egy közepes költségvetésű tárcsasorozat hogyan válik elit sorozattá anélkül, hogy a fogyasztók tömeges elvándorlását okozná. A Shimano alapvető működésének modernizálása spontán és – ami a legfontosabb – a megfelelő időben történt. A 270 grammos orsót csak dobásra alkalmas elemekkel tervezték, ami a gyakorlatban rövid időn belül bebizonyosodott. A Nasci 13 2500 egy klasszikus fogaskerék-konfiguráció négy súrlódásgátló rögzítéssel, ezúttal megnövelt élettartammal. Ez az összeállítás megszüntette a holtjátékot és biztosította a forgó alkatrészek rendkívül sima futását. Az első tengelykapcsoló extra szívósságot és 8,5 kilogramm terhelés hordozására való képességet szerzett, fokozatosan leválasztva a vonalat még az index legkisebb túllépése esetén is.

A fogyasztók fejében a Shimano Nasci 13 2500 egy igazán menő orsónak bizonyult, amely képes egyedül megoldani a vitákat a különösen makacs halakkal. Bár az ára súlyosan sértheti a vásárló pénztárcáját, minden amatőr horgásznak ilyen modellnek kell lennie az arzenáljában.

Előnyök

 • az ár és a minőség optimális kombinációja;
 • Nagyon kitartó és ésszerű súrlódás;
 • kizárólag a jigek számára készült;
 • könnyűszerkezetes építés.

Hátrányok

 • nincs extra orsó mellékelve.

Ryobi Excia MX 3000

Értékelés: 4.7

Ryobi Excia MX 3000

Egy közepes árú orsó, amely a felhasználók körében való nagy népszerűségének és a közepes jig horgászat minden követelményének való megfelelésének köszönhetően került be a rangsorba. A Ryobi Excia MX 3000 orsó akár 300 méter 0,2 milliméter átmérőjű zsinórt is tartalmazhat, ami elegendő a kényelmes horgászathoz a nagy vízfelületeken. A mozgó alkatrészek mozgása sima, amit a nyolc golyóscsapágy jelenléte biztosít, amelyek racionálisan vannak elosztva a mechanizmusban. Az elülső súrlódás szokatlanul szívós, a legkisebb, hat kilogrammos túlterhelésnél is beindul, ami megakadályozza a zsinórszakadást, ha nagy ragadozóval horgászik.

Olvasson tovább  18 legjobb robogó felnőtteknek

A halászok szerint a Ryobi Excia MX 3000 teljes mértékben igazolja a vásárláskor fizetett előleget. Igen, rendszeres kenésre van szükség. Igen, a fogantyún és az orsón sok a holtjáték. De a modell általános benyomása nagyszerű, különösen a jig horgászat nagy teljesítményének fényében.

Előnyök

 • elfogadható ár;
 • optimális műszaki értékek;
 • érzékeny súrlódás, amely a legkisebb terhelésváltozásra is reagál
 • kellemes megjelenés.

Hátrányok

 • az orsó és a fogantyú holtjátéka;
 • egyes modellek extra zsírt igényelhetnek.

Okuma Ceymar C-25 FD

Értékelés: 4.6

Okuma Ceymar C-25 FD

Nem ritka vendége a minősítés, a japán cég Okuma, nem népszerű a hazai halászok körében, de a tisztességes tárcsák előállításához a jigging minden bizonnyal képes arra, hogy. Ceymar C-25 FD – a szabadon futó gépek teljes sorozata, amely öt modellt tartalmaz, amelyek súlya 216 és 392 gramm között mozog. Következetes tervezés nyolc kopásálló csapággyal (7+1), speciális ellipszis alakú hajtóművel és a második generációs RES rotor kiegyensúlyozó rendszerrel. Más szóval, mindent tud, amire szüksége van egy magabiztos jighez: és simaság, és a működés pontossága, és a mechanizmus műveletének könnyű manipulálása.

Amint azt a felhasználók megjegyezték, az Okuma Ceymar C-25 FD sorozat rendkívül sikeresnek bizonyult, és a benne található modellek sokféleségével együtt. Az építési minőség összhangban van a kért árral, és az egyetlen igazi hátránya az extra orsó hiánya.

Előnyök

 • alacsony ár;
 • kiváló műszaki jellemzők;
 • Precíz lépésenkénti adagolás
 • magas zavartalan futás.

Hátrányok

 • nem tartalmaz további orsót.

Daiwa Exceler Z 3000

Értékelés: 4.5

Daiwa Exceler Z 3000

Középméretű szabadonfutó orsó a Daiwától, amely a közelmúltban a közepes és nehéz jigek orsói között a kedvenc címet kapta. Hét golyóscsapággyal felszerelve, amelyeket CRBB technológiával kezeltek, amely növeli a golyós fém korrózióval és sós vízzel szembeni ellenállását. Az első súrlódás Daiwa Exceler Z 3000 mérsékelten megbízhatónak bizonyult, de nem a legtartósabb – a súrlódás feloldása már hat font terhelésnél bekövetkezik. Így azonban elkerülhetőek a gyakori sortörések, ami nagy előny.

A Daiwa Exceler Z 3000 szakértői véleménye kiderült, hogy a tekercs “szoros” vezetésének ideje az osztályban eltelt, és az egész sorozatnak további fejlesztésre van szüksége. Az igazság az, hogy néhány szezonnal ezelőtt ez a modell alig több mint 4000 rubel volt. Jelenleg ez a szám 2,5-szeresére nőtt, ami logikusan elriasztja a legtöbb fogyasztót, és az orsó részleges versenyképtelenségét okozza az új ármezőben.

Előnyök

 • kiváló megjelenés;
 • hét csapágy, fokozott kopásállósággal;
 • “Finom súrlódáskioldás hat kilogrammnál.

Hátrányok

 • magas ár;
 • Az elavuláshoz közeledő és a versenyelőny elvesztése.
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: