A 15 legnépszerűbb város Skandináviában

*A legjobbak áttekintése a szerkesztők szerint. A kiválasztási kritériumokról. Ez az anyag szubjektív, nem reklámnak szánt, és nem minősül vásárlási útmutatónak. Vásárlás előtt vegye fel a kapcsolatot egy szakértővel.

Skandinávia egy történelmi és kulturális régió Észak-Európában. Három országot foglal magában: Norvégiát, Svédországot és Dániát. Egyes kutatók Izlandot is Skandináviához sorolják, de a nemzet saját polgárai kevéssé érthető okokból nem hajlandók belépni a kulturális és történelmi régióba.

Míg Skandinávia korábban nagyon háborús régió volt, ahol virágzott a fejszés csatakultúra, addig ma ez a három ország a minimalizmust és az élet egyszerű örömeit hirdető életmód exportőre. A svéd IKEA-nak sok mindenért lehet hálás, hiszen világszerte elterjedt, és lakonikus lakberendezési és háztartási cikkeket kínál. A skandináv életmód a környezet iránti tiszteletről (beleértve a “nulla hulladék” koncepciót) és az egyszerű kis dolgok élvezetéről is ismert. Innen származik a “hygge” fogalma, amely a dán kultúra fontos eleme, és a kényelem és a mindennapi életben való elégedettség érzését jelenti.

A skandináv életmód, a minimalista enteriőröktől a konformista hobbik kielégítéséig, meglehetősen érdekes. És persze sokan szeretnének elmerülni benne, mert egy “mérgező” környezet aligha segít ugyanannak a “hygge”-nek az elérésében. És ezért megéri elutazni Skandináviába.

Azok számára, akik a minimalista skandináv kényelmet és az élet egyszerű örömeit szeretnék élvezni, összeállítottunk egy listát Skandinávia 15 legnépszerűbb városából. Kutatásainkhoz az internetet használtuk. Minél gyakrabban említenek egy várost, annál magasabb helyet foglal el a rangsorban.

Népszerű skandináv városok rangsora

Jelölés hely A város ÉRTÉKELÉS
Népszerű skandináv városok 15 Fleckkefjord, Norvégia 4.1
14 Uppsala, Svédország 4.2
13 Skagen, Dánia 4.3
12 Stavanger, Norvégia 4.4
11 Tromsø, Norvégia 4.5
10 Aarhus, Dánia 4.5
9 Trondheim, Norvégia 4.5
8 Göteborg, Svédország 4.6
7 Geiranger, Norvégia 4.7
6 Lillehammer, Norvégia 4.7
5 Bergen, Norvégia 4.7
4 Malmö, Svédország 4.8
3 Oslo, Norvégia 4.8
2 Koppenhága, Dánia 4.9
1 Stockholm, Svédország 5.0

15. hely: Flekkefjord, Norvégia

Értékelés: 4.1

Fleckkefjord, Norvégia

Az ország déli részén fekvő kis norvég település, Flekkefjord nem egy turista Mekka. És hiába. Ha a skandináv életmódot úgy akarja érezni, ahogy az van, érdemes letérni az utazási útvonalakról, és a hátországba menni.

Flekkefjord az Atlanti-óceán partján fekszik, így az éghajlat szinte mindig kellemes. Csak télen kell fázni, amikor az óceán felől hideg szél fúj. A várost norvég fjordok veszik körül – a tengerbe vájt sziklák, amelyek kis “öblök”. Rengeteg sziget is van a környéken, de ezek nem éppen turistabarátok.

A város elsősorban a halászatból él. Ezért érezni a frissen fogott hering illatát még a kikötőktől távolabb is. Számos fehér homokos strand van, de a napozás csak nyáron lehetséges.

És van még egy “de”, amit a Skandináviának ebbe a részébe tartó turistáknak figyelembe kell venniük. Itt gyakorlatilag senki sem beszél angolul. Flekkefjord hivatalos nyelve a bumol, a norvég nyelv egyik szabványa.

Fleckkefjord népszerű, részben az orosz rockegyüttes, a Leap Year azonos című dalának köszönhetően. Ez azonban csak ott szerepel – az első strófában -, és egyáltalán nem játszik szerepet.

A 14. helyen: Uppsala, Svédország

Értékelés: 4.2

Uppsala, Svédország

Uppsala nagyon közel fekszik a svéd fővároshoz. Csak 70 kilométerre északra Stockholmtól, és máris a tudomány és a tanulás egy teljesen más világába csöppenhet.

A helyzet az, hogy Uppsala az Uppsalai Egyetem köré épült, amely Skandinávia egyik legismertebb és legnépszerűbb tudományos intézménye. A település minden harmadik lakója diák, tanár vagy kutató. Az Uppsalai Egyetem fontos nyomot hagyott a világ tudományában – itt élt és dolgozott Carl Linné természettudós, és a helyi csillagvizsgáló hatalmas számú égitestet fedezett fel.

Az Uppsalai Egyetem népszerűsége a kezdeti időkben azonban nem a világ tudásához való tudományos hozzájárulásából eredt. Ez egy erős diákközösséget alkotott, amelynek tagjai jogosultak voltak kollégiumi férőhelyekre, versenyekre és kedvezményes italokra.

Gyakorlatilag Uppsala összes fő látványossága az egyetemhez kapcsolódik. Van itt egy múzeum anatómiai színházzal, egy könyvtár régi kéziratok gyűjteményével és egy Carl Linnéról elnevezett botanikus kert, amely a patikus zöldségeskertjének helyén nőtt ki. A turisták körében szintén népszerű a gótikus Uppsala katedrális, amelynek 118 méteres tornya a legmagasabb Skandináviában.

13. hely: Skagen, Dánia

Értékelés: 4.3

Skagen, Dánia

A dán Skagen városa két “dologról” ismert – a hatalmas homokdűnékről, amelyek teljesen eltérnek a szokásos skandináv tájtól, és a Skagen óragyárról, amely jelenleg az amerikai Fossil cég tulajdonában van.

Ha elutazik ebbe az észak-dániai városba, akkor a nyár első felében kell mennie. Ekkor ünneplik a helyiek a napforduló napját, amely mára teljes értékű turisztikai fesztivállá vált. Ilyenkor a strandokon énekelnek és tábortüzeket gyújtanak, ami a skandináviai Midsommar-ünnepségeket utánozza, amelyekre az ókorban Skandináviában került sor.

Olvasson tovább  6 legjobb környék Jaroszlavlban a lakhatáshoz

A nyári napforduló megtekintése után pedig a régi templomba mehet, amely ma már a városon kívül található. Néhány évszázaddal ezelőtt még homokdűnék borították. A szó szoros értelmében molyirtották az épületet, amelyet most “Az eltemetett templom” néven emlegetnek.

Egy másik ok, amiért érdemes Skagenbe látogatni, az a rengeteg kis hal és tenger gyümölcsei, amelyeket itt, a városban fogtak ki. Igaz, ezek az éttermek kicsik és zsúfoltak, ezért érdemes jó előre asztalt foglalni. Aztán elmehet a Greinen-fokhoz, ahol a két tenger – az Északi-tenger és a Balti-tenger – találkozik. Vizeik nem keverednek, így látható határt alkotnak, amelyet a világítótoronyból is megcsodálhatunk. De úszni nem lehet, mert hideg van, és az áramlatok erősek.

12. helyezett: Stavanger, Norvégia

Értékelés: 4.4

Stavanger, Norvégia

Norvégia gazdaságilag két halászatból – a halászatból és az olajból – él. És míg a tenger gyümölcseinek kitermelése szinte az egész ország partvidékén folyik, a szénhidrogéneket Stavanger városában nyerik ki a földből.

Stavanger körül számos olajtermelő és finomító található. Ezért van az, hogy a város gazdaságilag virágzik és folyamatosan növekszik. A turistákat azonban valószínűleg nem érdekli annyira a gyárak kéményeinek megtekintése, ezért Stavanger számos történelmi helyszínt és szórakozóhelyet kínál.

Itt található Skandinávia egyik legnagyobb szabadidőközpontja, a Konserthus, amely 2012-ben nyílt meg. Ha a lovaglás nem tetszik túlságosan, akkor a számos múzeum egyikét is meglátogathatja: Tengerészeti, Konzervipari, Régészeti vagy Olajipari múzeum. A város ad otthont Norvégia legrégebbi vallási intézményének, a Stavangeri Katedrálisnak is.

Stavangert a “gótikus metál fővárosaként” is emlegetik. Itt olyan csoportok, mint a Theatre of

vagy istania. A város évente megrendezett nemzetközi sakkversenynek is otthont ad, amelyet kétszer nyert meg Szergej Karjakin orosz nagymester.

11. hely: Tromsø, Norvégia

Értékelés: 4.5

Tromsø, Norvégia

Ha Norvégiát úgy szeretné látni, ahogyan azt gyakran ábrázolják – hideg, zord országként -, érdemes elutazni Tromsøbe, mintegy 400 km-re az északi sarkkör fölé. De a fagyos időjárás ellenére ez egy élettel teli hely, ahol élni lehet. Tromsø elfoglalja Tromsø szigetét (ahol a központ található) és az azt körülvevő területet.

Tromsø büszkélkedhet a világ legészakibb célpontjai közül, többek között botanikus kerttel, planetáriummal, futballklubbal, sőt még sörfőzdével is (a helyieknek melegre van szükségük). De a városba érdemes ellátogatni azoknak is, akik vallási zarándoklatra vágynak. A Szűz Mária katedrális a világ legészakibb katedrálisa; a katedrális az egyetlen teljesen fából készült katedrális Norvégiában.

Sok más skandináv városhoz hasonlóan Tromsø is számos világhírű zenészt nevelt ki. A Röyksopp duó alapítója, a “sarkvidéki hangzású” ambient előadó, Lene Marlin mind innen származik.

Tromsø a multikulturalizmusáról is ismert. Több mint 100 nemzetiség él itt, nem csak norvégok. A legerősebb diaszpórák a szaami, a finn és az orosz diaszpóra.

10. hely: Aarhus, Dánia

Értékelés: 4.5

Aarhus, Dánia

Aarhus dán város az ország második legnagyobb városa. Tromsø lakossága több mint 250 000 fő. Emellett Skandinávia egyik legrégebbi városa, amelyet 948-ban említenek először történelmi dokumentumok.

A középkorban Aarhus volt Dánia, Skandinávia és általában Észak-Európa katolikus központja. A 13. századtól kezdve azonban a vallási személyiségek elhagyták, ami a város hanyatlásához vezetett. Másfél évszázaddal később pedig pestisjárvány pusztított. A város nagyrészt kihasználatlanul állt egészen a 19. századig, amikor is vasútvonal épült rajta keresztül, ami jelentős gazdasági és demográfiai növekedést hozott magával.

Itt alapították 1928-ban az Aarhusi Egyetemet, amely hamarosan Dánia első számú tudományos központjává vált. A városnak van egy nagy botanikus kertje is, amely ma az egyik legnépszerűbb turisztikai látványosság. Az óvárosban megtekintheti az ősi gótikus katedrálisokat és az azonos nevű múzeumot, amely bemutatja, hogyan fejlődött a dán építészet a XVI-XVII. században.

Aarhusban rengeteg érdekes múzeum várja a látogatókat – művészeti, viking, női, orvosi és tudománytörténeti múzeumok, sőt, még tűzmúzeumok is vannak. A turisták körében is népszerű a Disznó-kút, amelyet 1941-ben építettek a városháza előtt.

9. hely: Trondheim, Norvégia

Értékelés: 4.5

Trondheim, Norvégia

Trondheim Norvégia egyik legrégebbi városa. Még a neve is az ókorba nyúlik vissza, amikor a helyi lakosság harci balta kultúra volt (és ez a hivatalos neve a régészeti kultúrának). “Trondheim” a helyi nyelven azt jelenti: “az erősek otthona”.

A XI. századtól a XII. századig Trondheim volt Norvégia fővárosa. A kereskedelem fejlődésével azonban átadta státuszát Bergen városának. Trondheim első épületei fából készültek – ennek következtében a település történetében legalább 15 nagyobb tűzvész is szerepel. A 19. század végén és a 20. század elején a helyieknek elegük lett belőle, és a várost elkezdték újjáépíteni – kőépületek uralkodtak benne.

Trondheim leginkább a hatalmas Nidaros-székesegyházáról híres, amely a legjelentősebb skandináv gótikus műemlék. Ezt az egyházi épületet Szent Olaf temetkezési helyén emelték. A nidarosi székesegyházban tartják a norvég uralkodók koronázási szertartásait. Érdemes meglátogatni a House of Rockot is, amely egy múzeum és egy koncertterem keresztezése, és a heavy metal zenének van szentelve.

Trondheimben általában van zene. A Rock Háza mellett ott van a Ringve Múzeum is. Több mint 2000 hangszert mutat be a világ minden tájáról.

Olvasson tovább  Top 10 szálloda Hammamet városában

8. hely: Göteborg, Svédország

Értékelés: 4.6

Göteborg, Svédország

Göteborg Svédország második legnagyobb (és gyakran legfontosabb) városa. Az ország kikötői kapuja, ahová a legtöbb európai személy- és teherhajó érkezik. És éppen azért alapították, hogy biztosítsa Svédország hozzáférését az Északi-tengerhez, aminek oka II. Gusztáv Adolf király alapítása volt a 17. században.

Göteborg Svédország egyik legfelismerhetőbb városa. A széles sugárutakat klasszikus skandináv stílusú házak szegélyezik, és időnként kőből épült csatornák szakítják meg őket. Gyakran találkozhat a modern építészet olyan példáival, amelyek egyszerre lenyűgözőek és lenyűgözőek. Göteborgot számos kulturális helyszínével és divatos éttermével a helyiek és a külföldiek egyaránt kedvelik.

Nyáron pedig Európa minden tájáról érkező turisták lepik el Göteborgot. Vannak, akik a két botanikus kert virágai és ritka növényei miatt, mások a hatalmas természettudományi múzeumért mennek, ahol cápák élnek és a forró trópusok rekonstrukciói láthatók, megint mások pedig a Lyseberg hatalmas szabadidőparkjáért, ahol több tucat extrém látványosság várja a látogatókat.

Göteborg arról is híres, hogy itt született a YouTube weblogger PewDewPie, amely sokáig a legnépszerűbb (és legnézettebb) videoplatform volt, amíg az indiai T-Series tévésorozat le nem váltotta.

7. helyezés: Geiranger, Norvégia

Értékelés: 4.7

Geiranger, Norvégia

Meglepő módon Skandinávia és különösen Norvégia egyik legnépszerűbb városának mindössze 300 lakosa van. Alapvetően csak egy kis falu egy nagy kikötő körül. És kizárólag a turistáknak köszönhetően létezik.

Ennek oka, hogy Geiranger hihetetlenül festői helyen, a Geirangerfjord-lánc végén található. Az egész város egy domboldalon fekszik. Szintén zöld hegyek veszik körül. Éppen ezért évente több mint 100 sétahajó keresi fel a geirangeri kikötőt, mivel a turisták gyönyörű képeket akarnak készíteni az érintetlen, szinte érintetlen skandináv tájról.

Maga a Geirangerfjord az UNESCO Világörökség része. A fjord lélegzetelállítóan gyönyörű, sötét, hófödte sziklák emelkednek az égbe, smaragdzöld növényzet emelkedik, és vízesések zuhognak nagy magasságokból. Számos kilátópont van, köztük néhány kifejezetten turisták számára kialakított is. A látogatóknak érdemes kipróbálniuk a helyi éttermeket is. A legtisztább levegő és a finom, bár egyszerű, frissen fogott tenger gyümölcsei eltöltik az élet utáni vágyat.

Az egyik fontos tényező, amit figyelembe kell venni, amikor a Geirangerfjordba tervezzük a nyaralást. A hely az aktív életmódhoz. Az egyik kilátópontról a másikra eljutni több kilométeres túrát jelent, hatalmas lejtővel. Vagy kerékpározni ezt a távolságot.

6. hely: Lillehammer, Norvégia

Értékelés: 4.7

Lillehammer, Norvégia

A norvég Lillehammer városa elsősorban az egyik amerikai csatorna azonos című televíziós sorozatának köszönhetően vált ismertté. A cselekmény New Yorkban játszódik. De a főszereplő erről a norvég városról kapta a nevét.

Mindent egybevetve, Lillehammer egy kis vidéki város Norvégiában. 30 000 fő alatti népesség. A legérdekesebb látnivalók közé tartozik a Néprajzi Múzeum, amely több mint 180 épületet mutat be Norvégia különböző történelmi korszakaiból; és az Autóipari Múzeum. Van itt egy 1856-ban vízre bocsátott lapátkerekes gőzhajó is, amely még ma is közlekedik.

Lillehammer télen is megér egy látogatást – a várostól 20 kilométerre keletre található Schuschen, Skandinávia egyik legnagyobb síközpontja. Számos olimpiai helyszín, mint például a jégaréna, a bobpálya, a síugró és a freestyle korcsolyapálya. Mindegyiküket az 1994-es lillehammeri olimpiai játékokon használták, és még mindig jó állapotban vannak. 2016-ban például itt rendezték meg az ifjúsági téli olimpiát.

Egyébként a város nevének semmi köze a kalapácsokhoz. Lillehammer a “kis Hamar”. Hamar pedig egy másik város és egyházmegye Norvégiában.

5. hely: Bergen, Norvégia

Értékelés: 4.7

Bergen, Norvégia

Bergen Nyugat-Norvégia legnagyobb városa és az ország második legnagyobb városa. Jelentős kikötő és az olajipar egyik központja – bár a szénhidrogéneket Stavangerből szállítják oda finomításra. A középkorban Bergen volt az ország fővárosa – és azóta is megőrizte egyedülálló vízpartját, amely az UNESCO világörökség része.

Bergen Bryggen nevű sétánya egy jellegzetesen skandináv stílusú kereskedelmi épületekből álló komplexum. Ez a megjelenésük, hogy a leggyakrabban inspirálja a művészeket, akiknek meg kell festeni történelmi vagy vidéki Norvégia. A háromemeletes házak sora, a tégla különböző árnyalataiban festett, hegyes cseréptetőkkel, nagyon hangulatos és szokatlanul néz ki.

Bergenben a Bruggen mellett Bergen tizenkettedik századi fehér kőből épült katedrálisa, a 13. és 16. századi Bergenhus középkori erőd, az Edvard Grieg Trollhagen (“Troll-hegy”) házmúzeum és a Műszaki Múzeum is található.

Sok más norvég városhoz hasonlóan Bergen is számos hard rock zenésznek ad otthont. Köztük van az Immortal zenekar alapítója és dobosa, Gorgoroth. Itt lép fel a DJ Alan Walker és az Ylvis nevű komikus duó tagjai, akiknek a “What Does The Fox Say” című dalukban?” hangzott minden porszívóból 2014-ben.

4. hely: Malmö, Svédország

Értékelés: 4.8

Malmö, Svédország

A dél-svédországi Malmö városa, az ország harmadik legnagyobb városa. Ma az állam legfontosabb közlekedési csomópontja, 300 évvel ezelőtt pedig Skoneland fővárosa volt. Malmö egy olyan szép és kényelmes város, hogy 2017-ben a lakosság 45%-a bevándorló és családjaik voltak.

Malmö összeköti Svédországot és Dániát. A két országot összekötő Eresno híddal az egyik országból a másikba csak autóval lehet eljutni. Egyébként ez a sajátosság tükröződik az egyik legnépszerűbb modern telesorozatban Skandináviában. Egy detektívtörténetről van szó, ami egy gyilkosságról szól ezen az útszakaszon. A filmet egyébként Malmőben forgatták, így a sorozat rajongói érdekes helyeket találhatnak itt.

Olvasson tovább  A 14 legjobb gelendzsik kávézók és éttermek

És összességében Malmö a Svédország és Dánia közötti barátság igazi történelmi emlékműve. Az óváros megőrizte régi épületeit a jellegzetes dán stílusban. Bár az évszázados városfalak eltűntek, helyükre festői parkok kerültek a városban.

Aki pedig a globális kultúrából szeretne ízelítőt kapni, az a kozmopolita Mellevongen felé veszi az irányt, ahol a bevándorló diaszpóra koncentrálódik. Piacok, keleti kebabházak, indiai curryházak, vietnami tésztaboltok és balkáni kávézók sokaságát találja itt. Innen gyalogosan el lehet jutni az Öresundsen rakpartra, ahol Svédország és Skandinávia egyik új nevezetessége, a Forgó torzó áll, valamint a folyóparti hosszú strandra, amely jól felszerelt és kényelmes a vendégek számára.

3. hely: Oslo, Norvégia

Értékelés: 4.8

Oslo, Norvégia

Oslo Norvégia fővárosa és Skandinávia egyik leghíresebb települése, amelyet minden rejtvényrajongó ismer a bulvárlapok utolsó oldaláról. Hatalmas, modern metropolisz, széles utakkal és magas, emeletes épületekkel.

Oslo elég fiatal a turistáknak és a helyieknek egyaránt. Ez magyarázza a modern elrendezést és a kifinomult infrastruktúrát. A főváros a 20. század második felében drámaian megnőtt, amikor felvette az Oslo nevet – addig Christiania néven ismerték.

A megapolisz és az ország pénzügyi-politikai központja státusza azonban nem akadályozza meg Oslót abban, hogy számos történelmi és kulturális látnivalóval rendelkezzen. Itt található Akershus, az ősi erőd, amelyből a város született, a királyi palota és a katedrális. Aztán ott van több tucat múzeum, köztük néhány, amelyet a vikingeknek és Thor Heyerdahl életének szenteltek, aki egy rögtönzött Kon-Tiki tutajon kelt át a Csendes-óceánon.

Oslo a világ legmodernebb látnivalói közül is számosnak ad otthont. Például a 2008-ban megnyitott Operaház, amely a tengeri kikötőben áll – akárcsak a sydneyi… Vagy a Fram Múzeum, amely az Északi-sark norvég felfedezőinek szentelt. A Holmenkollen síugrósánc pedig Norvégia két leglátogatottabb turisztikai látványossága közé tartozik.

2. hely: Koppenhága, Dánia

Értékelés: 4.9

Koppenhága, Dánia

A metropolisz Koppenhága Dánia legnagyobb városa és fővárosa. Stockholm olyan nagy, hogy három szigeten terül el, amelyeket hidak és metróvonalak kötnek össze: Zealand, Amager és Slotsholmen. Koppenhága lakossága 600 000 fő – de ez csak a történelmi belváros. Ha a külvárosokat is beleszámítjuk, akkor ez a szám 1,3 millióra emelkedik.

Koppenhága Skandinávia és egész Észak-Európa legfontosabb üzleti központja. Itt található a legnagyobb tőzsde, ahol mindenféle gazdasági tranzakciót lebonyolítanak. Itt található a Koppenhágai Egyetem, Dánia legrégebbi egyeteme is.

A metropolisz története pedig 1043-ban kezdődött. A város akkoriban csak egy kis halászfalu volt. 1,5 évszázaddal később egy várat építettek mellé – elsősorban az Øresund-szoros védelmére. Most egy híd ível át rajta, amelynek másik vége már Svédországban, Malmö városában található.

Később Koppenhága befolyása egyre nőtt, és a XVIII-XIX. században Dánia aranykorának központjává vált. Ekkor már a főváros volt. A 20. században a koppenhágaiaknak súlyos áru- és élelmiszerhiányt kellett elszenvedniük, de a kormánynak sikerült úrrá lennie a válságon. Ennek eredményeképpen 2013-ban a Monocle brit magazin Koppenhágát a világ legjobb városának nevezte.

Még egy rövid séta Koppenhágában a szállodától a kávézóig is lehetőséget ad arra, hogy megnézzünk néhány történelmi nevezetességet, olyan sok van itt. A város ősi templomokkal, királyi palotákkal és hatalmas parkokkal büszkélkedhet. Aztán ott voltak a múzeumok és színházak tucatjai. De mindenekelőtt Koppenhága Hans Christian Andersen, a dán mesemondó szülőhelyeként ismert, és az ő tiszteletére áll a kikötő egyik rakpartján a Kis hableány szobra, amely hihetetlenül népszerű a turisták körében.

No. 1: Stockholm, Svédország

Értékelés: 5.0

Stockholm, Svédország

A Svéd Királyság fővárosa, Stockholm Skandinávia legnagyobb és legnépszerűbb városa. A város hatalmas, 14 szigeten terül el, és közel 2,5 millió embernek ad otthont. Stockholm mégsem városias – a városrészek kényelmesek és harmóniában vannak a skandináv természettel.

Stockholmban hihetetlenül könnyű élni. A város minden új fejlesztésének célja a kényelem növelése – ezért nem torlódnak el az utcák szélei végtelen kocsisorokkal, mindenütt kerékpárutak, kellemes közterek kávézókkal és padokkal, jól kiépített tömegközlekedési infrastruktúra.

Stockholm nagyon változatos és számos turisztikai látványosságot kínál. Számtalan múzeum, történelmi-kulturális emlékhely, például erődök és katedrálisok, valamint gyönyörű építészet várja a látogatókat. A turisták szeretik meglátogatni a Södermalm kilátópontot, ahonnan kilátás nyílik a városra a sok toronnyal és cseréptetővel.

Stockholm jelentős nyomot hagyott a világ történelmében és kultúrájában. És ez tükröződik a város látnivalóiban is. Astrid Lindgrennek, a Pippi Hosszúharisnya és Karlsson történetek szerzőjének múzeumot és gyermekszórakoztató központot szenteltek. Egy múzeumot is nyitottak az ABBA tiszteletére, az együttes, amely a diszkó zenei stílust alakította ki és az egyik legnépszerűbb újévi dalt, a Happy New Year-t írta (ami egyébként hihetetlenül szomorú). Itt él és dolgozik Greta Tunberg környezetvédelmi aktivista is.

A stockholmi kirándulást pedig azzal fejezheti be, hogy visszatér valami “földhözragadtabb” helyre. Például egy látogatás az Alkoholium Múzeumban. Egyébként a városban a legjobban a metróval lehet közlekedni. Helyi állomások sziklákba vájt és híres művészek által díszített állomások.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: