Top 10 város Oroszországban az életminőség szempontjából

*A szerkesztőbizottság szerint a legjobbak értékelése. A kiválasztási kritériumokról. Ez az anyag szubjektív, nem reklám, és nem értelmezhető vásárlási útmutatónak. Vásárlás előtt konzultáljon szakemberrel.

A “Ki él jól Oroszországban??A “jó élet” témája az államalapítás óta foglalkoztatja az oroszokat. Nem csoda, hiszen mindenki kényelmet, biztonságot, kényelmes városi infrastruktúrát és – ami még kívánatosabb – magas jövedelemszintet szeretne. De, mint kiderül, mindez a jóság nem feltétlenül mozog feltételes Kanada. Oroszországban is van jó néhány város, ahol az élet jó, szabad és könnyű.

Különösen azok számára, akik készen állnak arra, hogy a legközelebbi kényelmes megavárosba költözzenek, a 10 legjobb életminőségű városból készítettünk értékelést. Társadalmi kutatásokat használtak a vezetők azonosítására, és olyan paramétereket vizsgáltak, mint a biztonság, a tisztaság, a környezetbarátság, a közlekedési infrastruktúra, a kulturális és szabadidős lehetőségek, a lakhatás és a közművek, és természetesen a jövedelmezőség.

Érdemes megjegyezni, hogy a minősítés csak a milliomos városokat tartalmazza. Mert aligha hajlandó bárki is elköltözni a jobb életminőség érdekében Nyizsnyevartovszkba. És a semmiért.

Oroszország legjobb életminőségű városainak rangsora

Jelölés hely város értékelés
Oroszország legjobb városainak rangsora az életszínvonal szempontjából 10 Nyizsnyij Novgorod 6.9/10
9 Voronyezs 7.0/10
8 Ufa 7.1/10
7 Novoszibirszk 7.1/10
6 Perm 7.2/10
5 Jekatyerinburg 7.2/10
4 Kazan 7.2/10
3 Szentpétervár 7.5/10
2 Krasznodar 7.6/10
1 Moszkva 7.6/10
Mi a helyzet a kisebb városokkal?

10. hely: Nyizsnyij Novgorod

10. hely: Nyizsnyij Novgorod

A város életszínvonal szerinti besorolása: 6.9/10

Nyizsnyij Novgorod egy ősi, hangulatos és nagyon szép város. A főváros és egyben a Volga régió legnagyobb városa. A gazdaság és a termelés, a tudomány és a kultúra itt összpontosul. Nyizsnyij Novgorod a turisták körében is népszerű látványosság, mivel a város történelmileg gazdag, és rengeteg építészeti műemlékkel rendelkezik. Még a francia filozófus, költő és gondolkodó Theophile Gautier is pozitívan nyilatkozott a városról.

De a francia romantikusok egy dolog, a pragmatikus oroszok meg egy másik. Érdemes Nyizsnyij Novgorodba költözni?? A következő adatok statisztikai átlagok:

 1. Az ingatlanvásárlás ára 60-70 ezer €. € per m2. Nagyon függ a metróállomástól. A legdrágább lakások a Moszkovszkaja utcában, a legolcsóbbak a Komszomolszkaja utcában találhatók;
 2. A lakásbérlés 15,000. € havonta. A legolcsóbb a Kirovszkaja utcában lakni, a legdrágább a Gorkovszkaja utcában;
 3. Fizetés – 33,600. € havonta. Az építőipari dolgozók keresnek a legtöbbet, a tanárok a legkevesebbet.
 4. A novgorodi lakosok megjegyzik, hogy az utcák tisztasága alacsony szintű (ez szinte minden oroszországi városban probléma), de nagyszámú kulturális és szórakoztató központról számolnak be.

9. hely: Voronyezs

9. hely: Voronyezs

A város életszínvonal szerinti besorolása: 7.0/10

Voronyezs egy csodálatos város, amelynek lakossága több millió fő. Kényelmes, hangulatos és zöld. Nyugodt, csendes és kellemes. A városban lehet és érdemes sétálni, mert a város bármely pontjáról megcsodálhatja a gyönyörű építészetét. Voronyezs azoknak is tetszeni fog, akik szeretik a zöld városokat – hol máshol a megavárosban találhat főutcákat, ahol a sűrű fakoronák miatt nem látja az eget? És micsoda park..

Az életszínvonal sem rossz. Az alábbiakban – az átlagos pénzügyi mutatók, amelyekből megtudhatja, hogy érdemes-e csomagolnia és elutaznia ebbe a csodálatos városba:

 1. Lakásvásárlás: 50k. € négyzetméterenként2. Valamilyen oknál fogva ebben a regionális fővárosban nincs metró, így az árak attól függnek, hogy milyen messze van a központtól;
 2. Egy lakás bérleti díja – 15 ezer. € havonta. Hasonlóképpen, minél közelebb van a központhoz és minél újabb az épület, annál magasabbak a megélhetési költségek;
 3. 38 000 € havonta. 38 000 euró havonta. A közlekedés, az építőipar és az ingatlanügyek szakemberei keresik a legtöbbet. De ez nem jó az informatikusoknak, jobb, ha máshol választanak.
 4. A voronyezsi polgárok negatívan beszélnek a szülőváros biztonságáról és a bűnözési helyzetről, de elégedettek a jövedelmükkel – a bérből lehet élni, és néha még elég jól is.

8. hely: Ufa

8. hely: Ufa

A város életszínvonal szerinti értékelése: 7.1/10

Ufa a Baskír Köztársaság fővárosa, az ország egyik legnagyobb gazdasági, tudományos és kulturális központja. A városban rengeteg színvonalas egyetem található, ahol sokkal olcsóbban tanulhatsz, mint egyes moszkvai iskolákban. Ezért nem meglepő, hogy sok hozzáértő diák (különösen az informatika területén) Ufába költözik.

De ha a tanulmányaid alatt el tudod viselni – különösen az ízletes, kiadós és olcsó helyi konyha mellett -, akkor mit tehetsz az egyetem után?? Érdemes-e Ufába költözni és milyen itt az élet – az átlagok nyelve:

 1. Ha saját ingatlant szeretne, akkor körülbelül 72,6 millió rbl-t érdemes befektetni.. per m2. A városban nincs metró, így az árak a ház minőségétől és a központtól való távolságtól függően változnak;
 2. Egy lakás bérlése havonta körülbelül 20 000 euróba kerül.. A helykínálattól és a ház elhelyezkedésétől függ;
 3. Fizetés – 42 ezer rubel. Az építőipari és műszaki (mérnöki) szakmákban dolgozók keresik a legtöbbet. De a felsővezetők számára nem lesz olyan könnyű.
 4. Ufa lakosai elégedetlenek a gyermekek infrastruktúrájával, ezért nem a legjobb település a fiatal szülők számára. De szeretik a biztonságot, a sport- és szabadidőközpontokat. Azt is érdemes megjegyezni, hogy az Ufa lakói nem tartják a fizetéseiket magasnak és a gondtalan életre alkalmasnak.
Olvasson tovább  A világ 10 leghidegebb városa

7. hely: Novoszibirszk

7. hely: Novoszibirszk

A város életszínvonal szerinti rangsora: 7.1/10

Szibéria igazi fővárosa, a régió gazdasági és ipari központja, Novoszibirszk Oroszország harmadik legnépesebb megapolisza. “Népszerűségét” nagyrészt annak köszönheti, hogy az ország nyugati részét kelet felé vezető fő közlekedési útvonalak, köztük a transzszibériai vasútvonal is áthalad rajta. Ezért Novoszibirszk nem alkalmas város azok számára, akik békét és nyugalmat keresnek.

Újabban Novoszibirszk még Amerikában is híres lett. Az amerikai Chris Herwig fotós könyvet adott ki a szovjet és orosz metróról. És a novoszibirszki állomásokat nevezte a legkreatívabbnak.

Ebben a városban azonban nem csak metróval jó menni. Nézzük a gazdasági átlagokat:

 1. A saját otthon 4 millió rubelbe kerülne. Ez körülbelül 72,5 t.. négyzetméterenként.. A legdrágábban a központban, a Ploshchad Lenina metróállomásnál lehet lakni. A kedvezőbb költségvetésű lehetőségek a külvárosban találhatók – a Studencseszkaja és a Zolotaja Niva állomásokon;
 2. Egy bérlakás 20 t.. A legolcsóbban a Lenin téren lehet lakni, de a legolcsóbban a Marx téren és az Arany Niva téren lehet megszállni;
 3. Átlagos fizetés – 37 ezer rubel. A város szereti és értékeli az informatikusokat és a vállalatvezetőket, de a reklámszakemberek és az építőipari dolgozók jobban járnának egy másik régióban.
 4. A novoszibirszki lakosok nem tartják elég biztonságosnak a városukat. Ugyanakkor elismerően nyilatkoznak az utcák tisztaságáról, valamint a sport- és szabadidőközpontok számáról.

6. hely: Perm

6. hely: Perm

A város életminőségi rangsora: 7.2/10

Perm elsősorban ipari város. Az Ural egyik legnagyobb feldolgozóipari központja! A város azonban nem túl vonzó a turisták számára, annak ellenére, hogy gazdag történelme van. Szinte egész fennállása alatt ipari és feldolgozóipari város volt, ezért nem sok látnivaló volt itt.

De a városokat életvitelszerűen választjuk, nem pedig azért, hogy romantikus sétákat tegyünk egyik emlékműtől a másikig. Lássuk tehát, mit kínál Perm az újonnan érkezőknek a gazdasági statisztikák segítségével:

 1. Lakóingatlanok – az egyik legolcsóbb Oroszországban. Ha lakást szeretne vásárolni, akkor átlagosan 3,2 millió rubelt kell költenie. Egy négyzetméterre – 57 ezer. Az árak a területtől (vagy inkább a parttól – a bal parton az ingatlanok valamivel drágábbak, mint a jobb parton) függnek;
 2. De a bérleti díjak eléggé szokványosak. Átlagos a városban – 17 ezer rubel havonta. Egy egyszobás lakásért körülbelül 13 ezret kérnek, egy kétszobásért már 19 ezret;
 3. Az átlagos fizetés Permben 35 ezer rubel havonta. A termelési szakemberek iránt a legnagyobb a kereslet. Ők azok, akik a legtöbbet kapnak belőle. Az informatikai és marketing szakemberek azonban jobban teszik, ha máshol keresnek.
 4. A permi lakosok határozottan elégedetlenek az utcaseprés minőségével. De elégedettek a város nyugalmával (ami szokatlan egy ipari központban) és a biztonsággal. Jónak tartják a fizetésüket.

5. hely: Jekatyerinburg

5. hely: Jekatyerinburg

A város életszínvonal szerinti rangsora: 7.2/10

Jekatyerinburg az Urál kulturális fővárosa. Míg Perm az ipari központ, ebben a milliós városban egyedülálló zenét, festészetet, szobrászatot, színházat és más művészeteket élvezhet. Persze, egy kicsit keménynek tűnhetnek (de egyébként nem lehet örülni az életnek a téli -30-as hőmérsékletben), de van bennük egyfajta figyelemre méltó, uráli szépség.

 1. Jekatyerinburgot fiatal városnak lehet nevezni. A 35 év alattiak azok, akik képesek lesznek teljes mértékben értékelni a kulturális és szórakoztató infrastruktúrát. Lehet-e Jekatyerinburgot életre szóló városnak nevezni – vagy jobb, ha a szomszédos Cseljabinszkba megyünk?? Nézzük a statisztikákat:
 2. A lakóingatlanok drágák. Többe kerül, mint a rangsorban szereplő többi városnak. A m..2 Önnek 75 000 € körüli összeget ajánlanak, egy lakásért pedig átlagosan 4,3 millió €-t kell fizetnie. A legdrágább ingatlanok a központban – Ploshchad 1905 Goda és Geologicseszkaja metróállomások, a legolcsóbbak – az Uralmash állomáson és a Prospekt Kosmonavtovnál (általában az ipari övezetben);
 3. A bérleti díj sem olcsó. Az átlagos költség 26 000 euró havonta (vagy körülbelül 18 000 euró egy egyágyas szoba esetében). Ahogy az eladás esetében, azoknak, akik a központban – Ploshchad 1905 Goda és Dinamó állomások – akarnak élni, többet kell fizetniük. Ha pedig pénzt akarsz spórolni, üdvözöllek az ipari övezetben;
 4. Átlagos fizetés: 45 000 €. A biztosítási és ingatlanszakemberek kapják a legnagyobb fizetéseket, míg az informatikusoknak és a marketingszakembereknek kenyérrel és vízzel kell beérniük. Jó fizetést kapnak a tanárok és a tudósok is – számukra érdemes megpróbálni Jekatyerinburgban élni, ha Moszkva valamiért nem csábít.
 5. A jekatyerinburgiak elégedettek a város környezeti helyzetével és tisztaságával, valamint a gyermekek infrastruktúrájával és szomszédaival. A biztonság azonban messze nem ideális. Fizetéseiket átlagosnak tartják.
Olvasson tovább  A 10 legnagyobb pók a világon

4. hely: Kazan

4. hely: Kazan

Városi életszínvonal: 7.2/10

Kazan, a Tatár Köztársaság fővárosa, Oroszország egyik legnagyobb turisztikai célpontja. az emberek azért jönnek Kazánba, hogy megnézzék a legrégebbi építészeti és történelmi emlékműveket, az egyik legnagyobb mecsetet és megkóstolják az echtpochmakot. Nagyon finom! Kazánnak még saját utazási márkája is van, és az útikönyvekben Oroszország harmadik fővárosának nevezik.

Ha Oroszország első két fővárosa nem csábítja Önt, akkor talán a harmadikat kellene kipróbálnia? Nézzük meg, hogy ez gazdaságilag mennyire megalapozott, és szokás szerint használjunk száraz statisztikákat:

 1. Az ingatlanárak valóban nagyvárosiak. Ahhoz, hogy lakást vásároljon Kazanban, körülbelül 4,6 millió rubelt kell megtakarítania – vagy csak a négyzetméter súlyozott átlagköltségéből 83 ezer rubelből induljon ki. A legdrágább – a Kreml metróállomás közelében – ott már hat számjegyű az egy lakásra jutó ár. És a legolcsóbb helyen élni az Aviastroitelnaya;
 2. A bérlés sem olcsó. Átlagosan 23000 € havonta kell fizetnie a tulajdonosnak. A vásárláshoz hasonlóan a legdrágább hely a Kremlben, a legolcsóbb pedig az Aviastroitelnaya;
 3. Az átlagfizetés 42 000 €. A legnépszerűbbek a termelési szakemberek – de ők átlagosan. A legmagasabb fizetések Kazanyban – felsővezetők (a főváros után) és az ingatlanügynökségeknél dolgozók. A legalacsonyabbak a szépségiparban és a reklámiparban. Általánosságban elmondható, hogy a “manikűr otthon” jobb, ha más települést találunk.
 4. A kazanyiak maguk is átlagosnak nevezik a fizetésüket. Tehát van elég pénz élelmiszerre, vízre, néhány háztartási eszközre. A nagy bevásárlásokhoz vagy a mindennapi szórakozáshoz pedig spórolni kell. A lakosok elégedettek a közlekedési infrastruktúrával és az utak biztonságával, de nem elégedettek a környezetbarát és az utak minőségével.

3. hely: Szentpétervár

3. hely: Szentpétervár

A város életszínvonal szerinti rangsora: 7.5/10

Szentpétervár Oroszország kulturális fővárosa. Kortárs és modern művészetet egyaránt találhat itt. Ezért vonzza a város a romantikus lelkeket az ország minden tájáról, és kínál lenyűgöző sétákat számos bárban, számos csatorna mentén, a szűnni nem akaró esőben.

Szentpétervár turisztikai és kulturális központ. De vajon alkalmas-e az életre?? Különösen, ha figyelembe vesszük, hogy nem elégszik meg azzal, hogy csak sétálgat és barkochol a Brodszkij hangulatban. Szerezd meg kedvenc statisztikáinkat és nézd meg:

 1. Aki Szentpéterváron akar lakást venni, annak ki kell ráznia az összes malacperselyét. Egy szentpétervári lakás átlagára 9,2 millió euró (134 ezer euró). € per m2). A legdrágábbak – a Cskalovszkaja és a Krestovszkij Osztrov metróállomásokon, a legolcsóbbak – a Djbenko utcán és a Grasdansky Prospektuson;
 2. A házbérlés sem olcsó. Minden hónapban átlagosan 37 ezer rubelre kell osztoznia. Könnyebb lenne jelzáloghitelt felvenni – a törlesztőrészlet körülbelül ugyanannyi lenne. A legmagasabb bérleti díjak az Admiraltejszkaja és a Cskalovszkaja, azaz a város történelmi és üzleti központjában vannak. És itt azok, akik a gazdaság kedvéért készek órákat tölteni, hogy munkába álljanak, illeszkedjenek Devjatkino és Akademicseszkaja állomásokhoz. Ott az átlagos havi díj – 19 ezer rubel, ami elég kényelmes Szentpétervár számára;
 3. És most itt az ideje egy nehéz sóhajnak. Átlagos fizetés Szentpéterváron: 49 ezer rubel. Úgy értem, van elég pénz a lakbérre és a Red Price péksüteményre… A legkeresettebb területek – termelés és kereskedelem. A legtöbbet az informatikusok és az ingatlanszakemberek keresnek, a legkevesebbet pedig a szépség- és sportszakemberek. Kinek kell lenyűgözőnek lennie, ha a nap úgyis naponta egyszer süt ki, és minden utcában egy tucat bár van?
 4. A lényeg az, hogy Szentpétervár egy kényelmes város az igénytelen élethez. Itt meg kell elégednetek a szellemi táplálékkal, amelyből bőségesen van. És az anyagi dolgokért – a Metro, Auchan és más, alacsony árú üzletekbe.
 5. A szentpéterváriak többsége elégedett a kulturális és szórakoztató infrastruktúrával (természetesen)!) és a csend. De nem tartják tiszta városukat, és nem elégedettek a kommunális szolgáltatásokkal. A péterváriak fizetései saját véleményük szerint átlagosak.
Olvasson tovább  A világ 9 legnagyobb atomhatalma

2. hely: Krasznodar

2. hely: Krasznodar

A város életminőségi rangsora: 7.6/10

A legnagyobb dél-oroszországi város, a Kubán fővárosa, Krasznodar jó hely a nyugodt és kimért élethez. Csendes, békés és kényelmes. Senki sem siet sehová, nyáron a város a tűző napban fürdik, és a szív sziesztáért könyörög. Krasznodar azoknak való, akik szeretik a városlátogatást, de nem akarnak megválni a nagyvárosok infrastruktúrájától.

Itt azonban amúgy sincs metró. De a többi infrastruktúra jó szinten van. A gazdasági statisztikák megerősítik, hogy Krasznodar nem rossz hely az életre:

 1. Az új lakás átlagosan 3,4 millió euróba fog kerülni – ez körülbelül 61 ezer euró négyzetméterenként. Krasznodar megtartja a tartományi városok lakásárak sajátosságait – a legdrágább ingatlanok a központban és az újonnan épült lakótelepeken. A legolcsóbbak a külvárosokban vannak (hacsak nem épül ott egy új városrész);
 2. Az átlagos bérleti díj – 17,9 ezer. €. Egy egy hálószobás lakás 14,4 ezer, egy kétszobás 21 ezer forintba kerül. A költségek is változnak a kerületektől függően – a központban drágább, a külvárosokban olcsóbb;
 3. Átlagos fizetés – 47 ezer. Ez azt jelenti, hogy nem csak a lakbérre elég, hanem elegendő élelmiszerre is – még akkor is, ha minden nap vásárolsz. A feldolgozóipar és a kereskedelem a legkeresettebb ágazatok. Az építők és a művészeti szakemberek kapják a legtöbbet (a krasznodariak szeretik magukat szórakoztatni)!), míg az informatikusok és a szépségipari szakemberek jobban tennék, ha az orosz fővároshoz közelebb költöznének.
 4. A krasznodariak nem örülnek oroszországi bajaiknak. Nem elégedettek a szomszédaikkal (akiket vagy “kubanoidoknak” neveznek – viccelődve a dél-orosz gondolkodásmóddal, vagy alkoholistáknak), és nem elégedettek az utak minőségével (ami valójában érthető: egy Krasznodarba tett utazás nem a gyengébb szívűeknek való). De elégedettek a fizetésükkel és a biztonságukkal. Természetesen ez a doni kozákok fővárosa!

1. hely: Moszkva

1. hely: Moszkva

A város életszínvonal szerinti rangsora: 7.6/10

Moszkva az a város, ahová az emberek a jobb életminőségért jönnek. Oroszország egész területéről, valamint a közeli és távoli külföldről is vonzza az embereket. És ez nem meglepő – felhőkarcolók, kiváló városi infrastruktúra, rengeteg üzleti központok és üzletek téli kabátok 250 ezer rubel, műemlékek és évente változó csempe a járdákon, gasztronómiai fesztiválok és Zaryadye park növekvő gyakoriságú szexuális gyakorlat közvetlenül a padokon – mindez ígér jólétet.

De Moszkva a kegyetlenségéről is ismert. Azok, akik nem tudtak “talpon maradni”, szörnyű helyzetben találják magukat, rengeteg kölcsönnel és adóssággal. Azok, akik tudtak – fizetik a jelzálogot egy egy hálószobás lakásra, mindössze 6 km-re a moszkvai körgyűrűtől, és valamikor 2036-ban fejezik be.

A gazdasági statisztikák minden szónál jobban árulkodnak a moszkvai helyzetről. Menjünk:

 1. Jelzáloghitel nélkül nem valószínű, hogy lakást veszel Moszkvában. A 216 ezer rubeles négyzetméter átlagos árával a teljes ház 15 millió rubelbe kerül. Azonban, ha beleegyezik, hogy egy szekrényben éljen, nemrég kezdtek el építeni egy szép ingatlant: 12m2, 3 millió €. De Moszkvában. A legdrágább ingatlanok – a Garden Ring és a Moszkva City felhőkarcolói között. A külvárosban persze olcsóbb. És még a moszkvai körgyűrűn kívül is lehet élni;
 2. Átlagos bérleti díj – 68 ezer rubel havonta. Ez azonban azoknak szól, akik értékelik a kényelmet. Ha valami egyszerűbbel is beérné, havi 36 000 rubelért is találhatna valamit. A Belorusszkaja metróállomás közelében vannak lakótelepi garázsok, de ezek sem olcsók. A lakásbérlés Moszkva központjában nem lesz különösen pazarló – alig van kiadó ingatlan. Elvileg szinte minden lakás a hálószobák környékén van szétszórva;
 3. Átlagos fizetés Moszkvában – 55 ezer rubel. Igen, nem érdemes átutazni érte Oroszországot. A közlekedés és a kereskedelem a legnépszerűbb célpontok. A topmenedzserek, marketingesek és informatikusok keresnek a legtöbbet, az építkezők és a biztosítók a legkevesebbet.
 4. A moszkvaiak elégedetlenek a szomszédokkal és az utakkal. És valóban, a városban szinte mindig dugó van. Elégedett a gyerekekkel és a szórakozási infrastruktúrával, a tömegközlekedéssel és az utcák biztonságával. De nem Butovóban. Nem Butovo.

Mi a helyzet a kisvárosokkal?

A kisvárosok sem rossz hely. A szociológiai felmérések szerint a legmagasabb életszínvonallal rendelkező, legfeljebb 1 millió lakosú települések a legjobbak

 1. Armavir (Krasznodari terület);
 2. Szocsi (Krasznodari terület);
 3. Tyumen (Tyumeni régió);
 4. Nyizsnyevartovszk (Hanti-Manszi Autonóm Terület);
 5. Nalcsik (Kabardino-Balkár Köztársaság);
 6. Szurgut (Hanti-Manszijszki Autonóm Körzet);
 7. Domodedovo (Moszkvai terület);
 8. Groznijban (Csecsen Köztársaság);
 9. Gelendzsik (Krasznodari terület);
 10. Anapa (Krasznodar régió).

Általában, ha van egy paradicsom a földön – ez a Krasznodar régió.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: