A 20 legjobb látnivaló Tyumenben

*A legjobbak áttekintése a szerkesztők szerint. A kiválasztási kritériumokról. Ez az anyag szubjektív, nem reklám, és nem minősül vásárlási ajánlásnak. Vásárlás előtt konzultálni kell egy szakemberrel.

A legelső város, amely Szibériában épült, Tyumen. 1586-ban fektették le azon a helyen, ahol egykor egy ősi település állt a Tyumenka folyó torkolatánál. A név a török “tyumen” szóból származik, amely “alföldet, alacsonyabb földet” jelent. A 17. század elejétől kezdve a város fontos közlekedési csomóponttá vált, amely összekötötte az orosz városokat Kínával.

Tjumenben erős kézműves ipar volt. A kovácsmesterségre, szappankészítésre és famegmunkálásra szakosodott mesterek egész Szibériában ismertek voltak. A város különös népszerűségre tett szert a bőrök renderelésének művészetének köszönhetően. A műalkotásokat nemcsak hazánkban értékesítették, hanem külföldre is importálták.

Az első gőzhajó 1838-ban indult útjára, és a Tyumen-Jekatyerinburg vasútvonal megnyitása 1885-ben. a várost Oroszország fontos gazdasági központjává tette. Ebben az időben új iparágak jönnek létre és a régiek bővülnek. Az első sörfőzde híres italairól, amelyek rangos díjakat és elismeréseket nyertek Európában. A hajógyárak új gőzhajókat adnak át. A Tyumeni Hajógyár 1903-ban szállított először új hajókat. 191 van belőlük a folyókon. A huszadik század elejére a lakossága 30 000-re nőtt. A városban 117 gyár és üzem működött, többek között cserzőüzemek, szerszámgépek, bútor-, lábbeli-, szőrme-, fafeldolgozó-, konzervgyárak, konzervgyárak, stb. üzemek.

A Nagy Honvédő Háború idején fontos vállalatokat evakuáltak a városba, ahol a tyumeniek katonai felszereléseket, ruhákat és élelmiszert készítettek a frontra. Tjumeni polgárok tízezrei indultak háborúba a nácik ellen. A tyumeni régió 1944-ben alakult meg. A város lett a közigazgatási központja.

A további fejlődés elválaszthatatlanul kapcsolódik az olajmezők felfedezéséhez. Az 1960-as évek elejétől kezdve aktívan fejlesztették őket. Ezzel egy időben létrehozták a polgári repülési részleget, amely az ország minden részéből több ezer szakembert juttatott el a tajga és a tundra legnehezebben megközelíthető részeire. Az új folyami útvonalak további közlekedési lehetőségeket nyitnak meg.

Tjumen ma hazánk olaj- és gázipari fővárosa. Tyumen Oroszország legnagyobb gazdasági, kulturális, tudományos és sportközpontja. Tyumen az elmúlt évtizedekben több rangsor élén végzett. Oroszország legjobb megapoliszává válik, vezető szerepet tölt be az életminőség és az infrastruktúra fejlesztése terén, és a születésszám tekintetében az első három város közé tartozik.

Tjumen nem egy népszerű turisztikai célpont, de a látogatók számára rengeteg látnivalót kínál. Azok számára, akik először látogatnak el ebbe a vendégszerető szibériai városba, szakértőink összeállítottak 20 legérdekesebb látnivalót, amelyek mesélnek a város történelméről és szórakoztatják Önt a szabadidejében.

A legérdekesebb látnivalók értékelése Tjumenben

Jelölés hely mérföldkő értékelés
A legérdekesebb katonai-hazafias látnivalók Tjumenben 1 Emlékmű a front és a hazai front vasutasainak emlékére 5.0
2 Emlékmű a háborúból vissza nem tért tjumeni iskolák diákjainak emlékére 4.9
3 Emlékmű az otthoni fronton dolgozóknak 4.8
Tyumen legérdekesebb természeti látnivalói 1 Termálforrások 5.0
2 Gilevszkaja liget 4.9
3 Solenoye tó 4.8
A legérdekesebb vallási látnivalók Tyumenben 1 Znamenski székesegyház 5.0
2 Tyumen zsinagóga 4.9
3 Szent József templom 4.8
4 Kazarovszkaja mecset 4.7
A legérdekesebb kulturális látnivalók Tjumenben 1 Tyumeni Drámai Színház 5.0
2 Tyumeni Filharmónia 4.9
3 Ifjúsági színház 4.8
A legérdekesebb építészeti látnivalók Tjumenben 1 A Tura folyó gátja 5.0
2 A szerelmesek hídja 4.9
3 Kolokolnyikov birtok 4.8
4 Szibériai macska tér 4.7
A legérdekesebb szabadidős látványosságok Tyumenben 1 Tsvetnoy sugárút 5.0
2 Tyumeni cirkusz 4.9
3 Tyumeni Bábszínház 4.8

A legérdekesebb katonai-hazafias látnivalók Tyumenben

Emlékmű az elülső és hátsó vasúti dolgozóknak

A látvány értékelése (Tyumen): 5.0

Az első hely egy emlékhely, ahová a városlakók eljönnek, hogy leróják kegyeletüket és virágcsokrokat helyezzenek el. Az obeliszket 2015 szeptemberében állították fel a vasútállomástól nem messze, a Zseleznodorozsnyik Kulturális Központ bejárata melletti téren. Ez a méltóságteljes emlékmű tisztelgés mindazon vasutasok, férfiak és nők előtt, akik a hazai fronton dolgoztak és harcoltak a II. világháború csatáiban. Az emlékmű valódi sínekből készült, amelyeket a vonatok használtak, hogy evakuált embereket, sebesült katonákat, lőszert, fegyvereket és élelmiszert szállítsanak Szibériába.

Az emlékmű mintegy 60 tonnát nyom, és egy gránit alapra van szerelve. Összesen 3000 síndarab. Teljes hossza 1 km. A legmagasabb pont – 6 méter. A boltív közepén egy harang található Alekszandr Nyevszkij, Szergej Radonyezsovszkij, Dmitrij Donszkoj és Szent György arcmásával. A nagyméretű domborművek egy egészalakos frontszolgálatot, egy veteránt szegfűvel, egy nőt, tizenéveseket és a fronton dolgozó férfiakat ábrázolnak. Egy érdekes részlet: a bal oldali oszlopon minden hetedik sín fordítva van, és ez hazánk minden hetedik állampolgárát jelképezi, aki meghalt a második világháborúban.

Az emlékművet jekatyerinburgi és tyumeni szobrászok és építészek készítették. A szerzők az orosz vasutak történetének megörökítéséért az Orosz Vasutak elnökétől személyi órát kaptak.

Emlékmű a háborúból vissza nem tért tjumeni iskolák diákjainak emlékére

Értékelés városnézés (Tyumen): 4.9

A minősítés második sorában egy katonai-hazafias attrakció található a város központjában, a Búcsúparkban. Az emlékművet azoknak a fiúknak és lányoknak az emlékére állították, akik éppen csak leérettségiztek, és azonnal a frontra mentek, hogy megvédjék az országot a fasizmustól. Június 22-én állították fel a Nagy Honvédő Háború kezdetének 50. évfordulójára. A létrehozásának ötlete az 1941-1945-ben végzett iskolásoké volt. B.V. Karelnikov tyumeni építész hívta életre. Zhuchenko és a szobrász N. Raspopov.

Az emlékmű két fiatalember szobrából áll. Egy mezítlábas lány egy katonaruhás fiút kísér puskával a frontra. Ennek a képnek különleges jelentése van: a háború hirtelen kezdődött, és senki sem számított rá. A márvány talapzat középső részén ez olvasható: “A háborúból vissza nem tért tjumeni iskolák diákjainak”. Az oszlopokra 112 helyi iskola végzős diákjának nevét vésték fel, akik a fronton haltak meg.

Az emlékmű az 1941-45-ben végzett veteránok találkozóhelyeként szolgál. Az öregdiákok fiatalabb generációja is ide jön, hogy lerója tiszteletét azon társaik előtt, akiknek fiatalkora az ország legnehezebb időszakára esett. Itt tömegrendezvényeket szerveznek minden iskolás számára, a Győzelem Napja és a szomorú dátum – 22.06.1941. Nagyon kevés ilyen műemlék van az országban, ezért aki Tjumenbe érkezik, mindenképpen meglátogatja ezt az emlékművet.

Emlékmű a hazai front dolgozóinak

Értékelési látnivalók (Tyumen): 4.8

A minősítés harmadik helye méltán tartozik egy tyumeni látványossághoz, amely a “Hazai front munkásai” közkertben található. Az emlékmű ötlete 2008-ra nyúlik vissza. A városi tanácsosok és a helyiek egyaránt kedvezően fogadják. A tervezetet a közigazgatás a Háborús Veteránok Szövetségével és a Munkaviselt Veteránok Szövetségével közösen hagyta jóvá. A Jekatyerinburgi Művészeti Alapítvány tagjai készítették.

Olvasson tovább  Top 10 legjobb hely Moszkva közelében

A telepítést három különböző helyre tervezték, de végül különböző okok miatt mindegyiket el kellett hagyni. Ennek eredményeképpen az Olimpiai tér, amelyet hamarosan emlékműnek neveztek át, lett az optimális hely. A kompozíciót egy talapzatra helyezik. A bronzszobrok egy gyári munkásnőt, egy második világháborús rokkantat, egy mérnököt és egy tinédzsert ábrázolnak, akik “Mindenki a frontért” és “Mindenki a győzelemért” feliratú plakátokat tartanak a kezükben!”. A felfelé vezető négy lépcsőfok a négyéves háborút szimbolizálja.

Egy 2010-ben felállított emlékmű tiszteleg a tyumeni emberek előtt, akik a háború alatt gyárakban és üzemekben dolgoztak, és a fasizmus felett aratott korai győzelemhez szükséges mindennel ellátták a frontot. Mellette van egy fal, amelyen az 1941 és 1945 közötti időszakban működő összes vállalat vésett listája látható.

Tyumen legérdekesebb természeti látnivalói

Termálforrások

A látvány értékelése (Tyumen): 5.0

A természeti látnivalók listájának élén Tjumen termálforrásai állnak, amelyek messze a régió határain túl is ismertek. Ezek különböző körzetekben találhatók. Néhányat maximálisan felszereltek, és használatuk fizetős, mások megőrizték természetes környezetüket, és ingyenesen látogathatók. A tyumeni víz gyógyító tulajdonságai nem kisebbek, mint a kaukázusi ásványvizeké. Mikroelemekben gazdag. Ásványosodás – 75 g/l.

A fürdés minden évszakban kényelmes. Ennek oka, hogy a nátrium-kloridos és brómos vizet a föld alatti természetes hővel +45°-ra melegítik, és minden évszakban megőrzi tulajdonságait. A forró fürdők az izom- és csontrendszer, a gyomor-bélrendszer betegségei, a krónikus fáradtság és a krónikus fáradtság esetén javallottak.

A termálforrások sok helyi lakost vonzanak. Ez a csodálatos természeti övezet új érzéseket ad nekik, amelyekhez a kemény szibériai éghajlat miatt nem szoktak hozzá. A legnépszerűbb látogatási időszak novembertől márciusig tart, amikor a környezeti hőmérséklet eléri a fagypont alatti hőmérsékletet. Sokan jönnek egy napra. Néhányan a közeli szállodákban szállnak meg, és élvezik a teljes nyaralást, amely a pihenést egy kis szórakozással ötvözi.

Gilevszkaja liget

Látványminősítés (Tyumen): 4.9

Gilevskaya liget

A ranglista ezüstérmese egy festői természeti terület, ahol a lakosok minden korosztály szeret pihenni. Hétköznapokon itt sportolókat és babakocsis anyukákat láthatsz. Hétvégén sok család összejön és piknikezik. Régen ez a vad tűlevelű erdő messze volt a lakóépületektől, de apránként a város is eljutott ide. A 80-as évek óta a Gilyovszkaja liget lett az első erdei park Tjumenben.

2014-ben Szibéria legrégebbi és legszebb templomának jelölték. Megkezdődött a gazdaság átfogó rekonstrukciója. De minden erőfeszítést megtettek a természeti környezet lehető legnagyobb mértékű megőrzésére. Az erdőben számos fa- és cserjefaj található. Évszázados fenyők, málna, madárcseresznye és galagonya van itt. A második világháború alatt kivágott tűlevelűek helyére nyírfákat ültettek. A liget a Vojnovka folyó és a Krivoj-tó között található, amely gazdag vízimadarakban, például kacsákban, homoki récékben és sirályokban. Vannak itt pontyok, süllők, süllők, csukák és sügérek.

A terület számos szórakozási lehetőséggel rendelkezik: kis sportváros, hajóállomás, csónakázó állomás. Itt lugasokat, padokat és játszótereket építettek a gyerekeknek. A liget bejáratát egy nagy boltív koronázza. Az emberek az év minden szakában idejönnek. Télen itt lehet síelni, nyáron pedig úszni a medencékben. Tavasszal és ősszel az emberek csak azért jönnek ide, hogy friss levegőt szívjanak és élvezzék a gyönyörű természetet.

Solenoye-tó

A látvány értékelése (Tyumen): 4.8

A rangsor harmadik helyezettje egy olyan nevezetesség, amely nemcsak festői kilátással rendelkezik, hanem magas terápiás tulajdonságokkal is rendelkezik. Sós egy halott tó. A magas sókoncentráció miatt a halak nem élnek itt, a nád nem nő, és az emberi test könnyen a felszínre úszik anélkül, hogy a fenékre süllyedne. Ez nem mély. Egyes helyeken át lehet gázolni rajta. A víz tulajdonságai közel vannak az Usolsk és Muyaldy forrásokhoz. Kiválóan alkalmas bőrbetegségek kezelésére.

Az iszapot magas ásványi anyag tartalma jellemzi. Segít a mozgásszervi problémákon. A vízhőmérséklet tavasszal mindig néhány fokkal magasabb, mint más helyi víztározókban. Solenohótól néhány méterre található az édesvízi tó, az Okunevoje, tiszta, tiszta vízzel. Megvan a maga előnye. A nyaralók az előbbiben való fürdés után az utóbbiban lemoshatják magukról a sót és az iszapot.

A Tyumeni-tó népszerű a helyiek és a látogatók körében egyaránt. Sokan a Holt-tenger alternatívájának tartják, csakhogy az Oroszországban található. A helyiek szerint a tóból származó sót a háború alatt a frontra küldték. Ma nyáron napközben akár 1000 nyaraló is összegyűlik itt. Sokan gyűjtik az egészséges iszapot tartályokba, és hazaviszik, hogy ott folytassák a kezelést.

Tyumen legérdekesebb vallási látnivalói

Znamensky székesegyház

Látványosságok értékelése (Tyumen): 5.0

Znamensky székesegyház

Az első jelölt Szibéria egyik legrégebbi és legszebb temploma. Eredetileg egy kis fatemplom épült a 17. században. Teljesen megsemmisült egy tűzben. A későbbi épületek ugyanezt a sorsot szenvedték el. 1768-ban letették az első követ, és megkezdődött az új templom építése. A templom építése pénzhiány miatt késik. Amikor a munkálatok véget értek, a hívek látták a csodálatra méltó építészeti és díszítési munkálatokat, amelyek a Znamensky székesegyházat az ortodoxia központjává tették a tyumeni régióban.

Amikor a szovjetek hatalomra kerültek, a szolgáltatások folytatódtak. De 1930-ban itt alakult meg a régió egyetlen orgánuma. A templomot bezárták és tornateremmé alakították át. Három évvel később ismét átadták a híveknek. Az istentiszteletek a Nagy Honvédő Háború alatt sem szűntek meg. 2003-ban az épületet a Tyumeni Regionális Történeti Múzeum vette át. A székesegyház átfogó felújításon esett át. A kereszteket és a kupolákat kicserélték. A projekt szerzői igyekeztek megőrizni a történelmi képet anélkül, hogy a kép integritását lerombolnák.

Az épületet az orosz barokk stílusban építették. A hófehér homlokzat és a világoskék kupolák tiszta lelkeket sugallnak, és ünnepélyesnek és ünnepélyesnek tűnnek. Ma vasárnapi iskolát és műhelymunkákat szerveznek itt. Nemcsak Tyumen lakói jönnek ide, hanem a különböző régiókból érkező zarándokok is.

Tyumen zsinagóga

Látványminősítés (Tyumen): 4.9

Tyumen zsinagóga

A rangsor második helyezettje a város vallási nevezetessége és a helyi zsidó közösség szent helye. 1911-ben kezdődött az építkezés, amely egy évvel később a tyumeni zsinagóga felavatásával ért véget. A zsinagógát 5 évvel később bezárták. A forradalom után az épületet sokáig különböző célokra használták. Kollégium, zeneiskola, raktár és filharmónia működött benne. Felújítás nélkül a helyiségek leromlottak. A tető és az ablakok tönkrementek.

1993-ban az épületet ilyen szomorú állapotban adták át a “Madregot” közösségnek. A jelentős helyreállítási és rekonstrukciós munkálatoknak köszönhetően a zsinagóga visszakapta korábbi formáját. A vörös téglahomlokzatot a főbejárat feletti torony koronázza. A magas ablakok hófehér burkolatokkal és Dávid-csillagos keretekkel tűnnek ki ebből a háttérből.

A kis, gondozott területet gyönyörű kovácsoltvas kerítés veszi körül. A belső tér lakonikusan, extravaganciák nélkül van berendezve. A zsinagógában nem csak zsidókat látnak szívesen. Keresztényekkel és muzulmánokkal közös ünnepségeket, fesztiválokat és versenyeket szerveznek itt. A rendezvényeken népi együttesek lépnek fel, a gyerekek szórakoznak, és mindenki finom ételeket fogyaszt. A tyumeni zsinagóga nemcsak a régióból, hanem más szibériai városokból is vonzza az embereket.

A Szent József templom a Vőlegénynek

A látvány értékelése (Tyumen): 4.8

A Szent József vőlegény temploma

A tyumeni katolikus egyház a harmadik helyen áll. Felállítása három évig, 1903-tól 1906-ig tartott. A száműzetésben élő lengyelek körében gyűjtöttek pénzt. Jelentős anyagi segítséget nyújtott a művészetek mecénása, Vikentyij Alfonzovics Poklevszkij-Kozell. A templomot Obruchnik Szent József tiszteletére szentelték fel, aki a nehéz élethelyzetben lévők védőszentje. Könyvtárral rendelkezett, amelyben több mint 3000 kötet vallási irodalom volt.

Olvasson tovább  Top 25 látnivaló Nicosia városában

Amikor a szovjetek hatalomra kerültek, a templomot bezárták, akárcsak más felekezetek templomait. Sportcsarnok, raktár és a “Tudósok Háza” volt benne. 1984-ben a templomot bezárták. Az épületet átadták a Tyumeni Helytörténeti Múzeumnak. Az egész térség egyetlen orgánuma itt jött létre. Később a helyi filharmóniába költöztették. A lakosok kérésére az épületet az 1990-es évek elején visszaadták a híveknek. Az újjáépítés 1993-ban ért véget, és a római katolikus plébánia megnyitotta kapuit a hívek előtt.

Ma sok katolikus jön, hogy tiszteletét tegye a Szent József jegyesnél őrzött kegyhelyen. Ezek Szent Lőrinc, Szent Cecília és Szent Rafael ereklyéi. Volt vasárnapi iskola, és rendszeresen tartottak nyilvános rendezvényeket, ahol az egész tjumeni katolikus közösség összegyűlt.

Kazarovszkaja mecset

A helyszín értékelése (Tyumen): 4.7

Kazarovszkaja mecset

A szentély minden muszlimok Tyumen rangsorolja negyedik. Az első építés pontos időpontja nem ismert. Az első említés az 1920-as évekből származik. A fából készült épület az elmúlt hat évtizedben leromlott és részben összeomlott. 1885-ben úgy döntöttek, hogy új mecsetet építenek. Bibichamal Apsalyamova gondoskodott az összes költségről. Nem volt túl jellemző a muszlimokra, hogy egy nő vezette a projektet. Ennek ellenére a helyiek nagyon hálásak voltak neki, mivel a városnak nem volt más épülete, ahol a hívek összegyűlhettek volna.

Az új mecset, bár ismét fából készült, kőből épült. A szovjet uralom megalakulásával a színház elvesztette az épületet. 40 éven át egy általános iskolának adott otthont. 1960-ban. A minaretet lebontották. A régitől nem messze egy új kőépületet építettek, és ma már egyszerre két látványosságot lehet megfigyelni. A kazarovszki mecsetet 2001-ben avatták fel.

Az épület néhány kilométerre található a központtól. A mecsetnek van egy másik neve is – Khadija. Nevét Mohamed próféta feleségéről kapta, aki életében hűséges társa és harcostársa volt.

A legérdekesebb kulturális látnivalók Tyumen

Tyumeni Drámai Színház

Értékelési látvány (Tyumen): 5.0

Tyumeni Drámai Színház

A lista élén ebben a kategóriában a helyi lakosok és a látogatók kulturális vonzereje áll. A Tyumeni Drámai Színház a legnagyobb az országban. Történelme nagyon gazdag és érdekes. Kezdetben a művészet iránt elkötelezett hétköznapi emberek szűk köre volt. Az első előadás 1858 decemberében került megrendezésre. Telt ház volt. Egy egész éven át csak egy darab volt a repertoárban, de a közönségnek minden alkalommal állva kellett leküldenie az előadókat a színpadról.

A forradalom után a színház nehéz időket élt meg. Tizenhárom év alatt tizenegyszer változott a mecset szereposztása. A kritikusok és a közönség nem volt elégedett a társulat munkájával. 1935-ben. A színház új épületbe költözött. Három évvel később kialakult egy állandó, profi, tehetséges színészekből álló stáb. A színház kolosszális erkölcsi támogatást nyújtott a Nagy Honvédő Háború során evakuált és megsebesült civileknek. Itt klasszikusok, gyermek- és forradalmi előadások kerültek színpadra.

2005-ben a városi önkormányzat új, fenséges és gyönyörű épületet ajándékozott a színháznak. Vonzó építészetű, csodálatos külső és belső térrel rendelkezik. Ma a színház hatalmas, 32 000 négyzetméteres alapterülettel rendelkezik. kv. . Változatos repertoár. Kísérleti és klasszikus produkciók kerülnek itt színpadra, amelyek senkit sem hagynak hidegen.

Tyumeni Filharmóniai Társaság

Látványminősítés (Tyumen): 4.9

Tyumeni Filharmónia

Értékelésünk második sorában az 1958-ban alapított kulturális intézmény áll. Valójában ez volt az az időszak, amikor az 1944 óta működő Koncert- és Varieté Irodát megreformálták. A Filharmonikusok az egész országban koncerteztek. 1967-ben a filharmonikusok számos szibériai, majd oroszországi városban adtak elő. Egy tágas épületbe költözött, ahol nagyszabású fesztiválokat és versenyeket kezdtek tartani. 2001-ben a Filharmónia két évig tartó nagyszabású rekonstrukcióba kezdett.

A közönség a felújított helyiségekbe érkezett, ahol a megnövelt előadóterem 1229 férőhelyesre bővült. A nagy színpad most színházi és koreográfiai csoportoknak ad otthont. A továbbfejlesztett hangrendszer lehetővé teszi a nagyszerű hangzás élvezetét. A kamara- és orgonazene kedvelőinek külön terem állt rendelkezésre, amely 240 fő befogadására volt alkalmas.

A Tyumeni Filharmonikusok büszkék az együtteseikre. A Szimfonikus Zenekar, az Állami Táncegyüttes, a Kóruskápolna, az Ének- és Popcsoport, az Orosz Népi Duó és a szólisták saját színpadon és turnékon lépnek fel. Az intézmény aktívan együttműködik más régiók filharmóniáival. Nemzeti és nemzetközi zenészek adnak koncerteket a csarnokokban, tehetségükkel és előadásmódjukkal örvendeztetve meg a tyumeni lakosokat.

Ifjúsági Színház Angazhement

A vonzerő értékelése (Tyumen): 4.8

A rangsor harmadik helyét az Ifjúsági Színház foglalja el, amely felnőtt és gyermek közönség számára egyaránt mutat be darabokat. A koncerttermet 1994-ben nyitották meg, amikor a nehéz gazdasági helyzetben az embereknek sem idejük, sem pénzük nem volt arra, hogy kulturális rendezvényekre járjanak. Ilyen helyzetben sok intézmény kénytelen volt csökkenteni a repertoárt, sőt, be is kellett zárni.

A mecénások támogatásának, a rendező tehetségének és az alkotócsapat profizmusának köszönhetően az ifjúsági színház nemcsak túlélte ezeket a nehéz időket, hanem a kritikusok és a közönség elismerését is kivívta. A társulat szibériai városokban, majd később egész Oroszországban turnézni kezdett. Elkezdte vonzani a színházi főiskolák és iskolák végzőseit. 2000-ben vált önkormányzati intézménnyé.

Az eredeti repertoár és a szerző klasszikus darabokról alkotott elképzelése kétségtelenül sikerre vezet a közönség körében. Az “Elkötelezettség” többször lett díjazott és nyertes a városi, regionális és szövetségi szintű fesztiválokon. Teljes mértékben kielégíti a tyumeni fiatalok kulturális oktatás iránti igényeit. A színház jótékonysági munkája tagadhatatlanul előnyös. Az “Angazhement” ingyenes színházi előadásokat szervez a szociálisan hátrányos helyzetű nézők számára.

Tyumen legérdekesebb építészeti nevezetességei

A Tura folyó rakpartja

Értékelés városnézés (Tyumen): 5.0

A Tura folyó rakpartja

Egyedülálló építészeti stílusú műemlék méltán foglalja el az első helyet a rangsorban. A Tura folyó partja a gyermekekkel való séták helyszíne, ahol barátok és szerelmesek találkoznak, és ahol vidám társaságok találkoznak. A komplex mérnöki szerkezetnek több funkciója van. A partvonal megerősítésére épült, és egy négyszintes szerkezetből áll. Amikor a folyó árad, az alsó két szint árad.

Gyakorlati értéke mellett kulturális jelentőséggel is bír. A tyumeni rakpart az egész város névjegye. Tervezése és megvalósítása összetett globális folyamat volt. Harminc híres szobrász, mérnök, építész, földmérő vett részt a tervezésben. Az 1500 méter hosszú híd első szakaszát 2012-ben adták át. A lépcső oldalait hullámok formájú gránit díszíti. A töltés teljes hosszában kovácsolt elemekkel ellátott lámpák vannak.

A támfalakon található domborművek és a közeli szobrok a város történetét mesélik el a korai időktől napjainkig. A gátat javították. Vannak kényelmes padok és kis szökőkutak. A modern építkezést nem csak a polgárok értékelték. 2014-ben a Tyumen rakpart felkerült az UNESCO legjobb turisztikai útvonalainak listájára.

A szerelmesek hídja

A látvány értékelése (Tyumen): 4.9

A szerelmesek hídja

A polgárok jól ismert és kedvelt építészeti nevezetessége, a Tyumenben található Szerelmesek hídja a második helyen áll a rangsorban. Ez nem csak egy gyalogos zóna. Ez a romantikus találkozók és randevúk helye, amelyet legalább egyszer, de minden szerelmes pár meglátogat a városban. Rajta egy óra lóg, hogy visszaszámolja a várva várt találkozóig hátralévő másodperceket. A hidat az 1980-as években építették, és “A szerelmesek hídjának” nevezték el. A modern elnevezés 2003-ban jelent meg, amikor versenyt szerveztek a leghosszabb csókért.

Olvasson tovább  11 legjobb utazási iroda Moszkva városában

Éjszaka a hidat kivilágítják, így a szerelmesek a nap bármely szakában meglátogathatják. 2005 óta. megjelent az a hagyomány, hogy az ifjú házasok névre szóló lakatokat akasztottak a korlátra, és a kulcsot a folyóba dobták. A híd annyira népszerűvé vált, hogy az adminisztráció úgy döntött, hogy rendszeres időközönként eltávolítja őket, hogy csökkentse a szerkezet terhelését. Az egykor az építmény teljes kerületén álló padokat ugyanebből a célból lebontották.

A híd a Tura két partját köti össze. Figyelemre méltó, hogy az egyik oldalon fából készült, gazdag történelemmel rendelkező épületek, a másik oldalon pedig egy kőből épült töltés modern épületekkel. Az ide látogató turisták is nagyon szeretik, és sokan úgy gondolják, hogy kötelező fényképet készíteni és érmét dobni a Tura folyóba, hogy újra visszatérhessenek a vendégszerető városba.

Kolokolnyikov kastély

A látvány értékelése (Tyumen): 4.8

A bronzérmet az a kastély kapja, amely egykor Tjumen díszpolgárának tulajdonában volt, és róla nevezték el. A 200 éves, forradalom előtti épület a mai napig jól megmaradt. Tulajdonosai különböző időkben neves kereskedők voltak. A birtokon egykor a későbbi Sándor császár, a költő Vaszilij Zsukovszkij és Vaszilij Blucher marsall lakott. A ház eredetileg kétemeletes volt: az első kőből, a második fából készült. 1888-ban a házat átépítették. Sztepan Ivanovics Kolokolnyikov lett a tulajdonos.

Az ő kívánságának megfelelően az épületet részben átépítették. Meghosszabbították, és a homlokzatot gazdag faragványokkal díszítették. A belső tér kifinomultabbá vált. Az új tulajdonos palotává alakította a házat, a mennyezeteket stukkóval díszítette, a szobákat pedig íves ajtónyílásokkal kötötte össze. Az épület kívülről úgy néz ki, mint egy kőépület. Valójában az első emelet fahomlokzatát gondosan elrejtették vakolattal.

Ma a belső elrendezés kissé megváltozott. A termek tele vannak hétköznapi tárgyakkal, tárgyakkal, régi festményekkel és fényképekkel. A birtok a tyumeni helytörténeti múzeumhoz tartozik. Az 1996-ban befejeződött, 6 évig tartó átfogó rekonstrukciót követően ma már tárlatvezetéseket tartanak itt, amelyek során a ház és lakóinak érdekes 19. századi és 20. század eleji történetét mesélik el.

Szibériai macska tér

Városnézés értékelése (Tyumen): 4.7

A minősítés negyedik jelöltje Tjumen érdekes nevezetessége, amelyet a város látogatóinak kötelezően meg kell nézniük. Története a II. világháborúig nyúlik vissza, amikor az ostromlott Leningrádban az éhínség miatt kiirtották az összes macskát, és ennek következtében patkányhordák támadták meg a várost. Rágcsálók tömeges inváziója volt, akiket semmi sem állított meg. Azonnal felfalják a csekély ételmaradékot, és még a kimerült embereket is megtámadják. Híres Ermitázs-festményeket is károsítottak a kártevők.

A patkányok ellen különböző módokon küzdöttek, de nem volt eredményes. A blokád áttörése után az egyetlen helyes döntés az volt, hogy macskákat hoztak más régiókból. Több mint 5000 patkányfogó érkezett szibériai városokból, köztük Tyumenből. Ma már 70 macska az Ermitázs hivatalos őre, és “Ermitázs-útlevéllel” rendelkezik.

Hálából, amiért több ezer emberi életet mentettek meg és értékes történelmi kiállítási tárgyakat mentettek meg, úgy döntöttek, hogy emlékművet építenek az állatoknak. Ennek eredményeképpen 2008 óta a téren számos gránit talapzat található, amelyeken aranyszínűre festett, öntöttvas, tizenkét macskát ábrázoló, játszó vagy pihentető figurák állnak. Az ötletet Marina Alcibaeva szobrászművész valósította meg.

Tyumen legérdekesebb szórakoztató attrakciói

Tsvetnoy sugárút

Látványminősítés (Tyumen): 5.0

Színes körút

A tjumeni lakosok népszerű üdülőhelye a rangsor élén áll. A leghosszabb gyalogos zóna a központon keresztül halad. A Moszkva utcával analóg módon nevezték el Tsvetnoy-nak, mivel a cirkusz is itt található. A bejáratot egy gyönyörű fém boltív alkotja. A körúton öt tér található. A ‘Seasons’ vízinstalláció a Fountain Square-en emelkedik. A Szporodnaja téren található a Centralnij komplexum, a Cirkovaja téren pedig egy új, modern cirkusz.

A 90-es évek elején az utca leromlott, és úgy döntöttek, hogy visszaadják a város kedvenc sétálóutcáját. Ma ez egy jól felszerelt hely, amely minden korosztály számára szórakoztató és érdekes. A Szerelem téren gyerekek tombolnak, párok találkoznak, fiatalok gyülekeznek, a nyugdíjasok pedig a padokon pihennek. Az egész kerület mentén szobrok vannak. A legkedveltebbek közülük a legendás bohócok, Oleg Popov, Pencil és Jurij Nikulin voltak.

Sokan élvezik a vidámpark látogatását. Az óriáskerékről panoráma nyílik a városra és a Tura folyóra. A modern szabadidős terület a szabadidő és a vásárlás központjává vált. Vannak butikok és üzletek, mozi, éttermek és kávézók. Nyáron koncerteket és ünnepségeket tartanak a cirkusz területén, télen pedig jégpályát és díszes jégszobrokat állítanak fel, amelyeket éjszaka kivilágítanak.

Tyumeni cirkusz

Látványosságok értékelése (Tyumen): 4.9

A második helyezett a Tyumeni Cirkusz, amely hosszú múltra tekint vissza, és saját, jól megalapozott hagyományokkal rendelkezik. A 17. és 18. században a zsonglőrök és akrobaták közvetlenül a város utcáin léptek fel. Később megjelentek a sátrak, amelyeket 1897-ben egy kemencével felszerelt pavilon váltott fel, így az előadások télen sem szűntek meg. 1903-ban a kupola a hó nyomása miatt felrobbant. Új nyári cirkusz épült egy helyi emberbarát pénzéből. Hét évvel később megalakult a rendszeres társulat. A nehéz forradalmi évek alatt a cirkusz továbbra is vidám és mulatságos előadásokat mutatott be…

A régi épületet 1932-ben lebontották. Egy újat építettek. Csak nyári előadásokra szánták, és télire bezárták. A cirkusz sok évtizeden át gyönyörködtette a kicsiket és nagyokat, az épület leromlott állapota ellenére. 2001-ben Moszkvában megnyílt a Cirkusz. a kupola a hó, az eső és a szél nyomásának hatására felrobbant. Ennek következtében az épületet lebontották. 2 év elteltével kiterjedt építési munkálatok kezdődtek és 10 hónappal később fejeződtek be.

Különlegessége, hogy a cirkusznak nincsenek falai, hanem egyetlen egybefüggő, kör alakú ólomüveg ablak van. Az embernek az az érzése, hogy a hatalmas kupola mintha a levegőben lógna. Az aréna átmérője 13 méter. Az előadóterem egyszerre 1400 fő befogadására alkalmas. Az oszlopok hiányának köszönhetően nincsenek kényelmetlen ülések. Még a kisgyermekek minden rangúak is tökéletesen látnak mindent, ami történik. A statisztikák szerint a tyumeni cirkusz nézői a látogatottság tekintetében megelőzik más régiók nézőit.

Tyumeni Bábszínház

A látnivaló értékelése (Tyumen): 4.8

Tyumeni Bábszínház

A minősítés harmadik sorában a legérdekesebb szórakoztató attrakció a fiatal és felnőtt lakosok számára Tjumenben. Már 3 éves kortól játszanak a nézők számára. A színház hivatalosan 1946 júniusában nyílt meg, de a társulat már jóval korábban megalakult, és már a második világháború alatt is fellépett. Az 1960-as években nemcsak a nemzeti versenyeken, hanem a külföldi fesztiválokon is aktívan részt vett.

1972-ben átköltöztek az új, 400 férőhelyes épületbe, tágas előcsarnokkal, kényelmes ülésekkel, nagy színpaddal, érdekes és szép díszítésekkel. Abban az időben a bábok mellett elkezdtek maszkokat használni. 2000-ben a cirkusz befogadóképessége egyszerre 1400 fő volt. az épületet elkezdték átépíteni. A felújítások 2002-ig tartottak. A cirkusz sokat turnézott. Ezek a tartományi és fővárosi partvidékek, az európai színterek.

Ma a TTC változatos repertoárt kínál. Nemcsak a gyerekeknek szóló bábelőadások, hanem a felnőtt közönségnek szóló maszkos produkciók és “élő show” is. Kreatív, tehetséges csapatot foglalkoztat, akik elkötelezettek a művészet iránt. A Tyumeni Bábszínház számos díjat nyert, többek között nemzetközi fesztiválok díjait.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: