A bolygó 22 legszebb helye

*A legjobbak áttekintése a szerkesztők szerint. Kiválasztási kritériumok. Ez az anyag szubjektív, nem reklám, és nem szolgál vásárlási útmutatóként. Vásárlás előtt szakorvosi konzultáció szükséges.

Világunk tele van szépséggel – amelyet az ember keze és a természet erői egyaránt teremtettek. Valószínűleg egy életre lenne szükség ahhoz, hogy a saját szemével lássa a bolygó összes rendkívüli, lenyűgöző helyét, amelyektől eláll a lélegzete. Szakértőink kiválasztottak Önnek néhányat a világ számos csodálatos, páratlan helyei közül, és virtuális utazást kínálnak Önnek hozzájuk.

A csodák világában: 22 a világ legszebb helyei közül

Jelölés hely cím értékelés
A csodák világában: 22 a világ legszebb helyei közül 1 Mount Roraima, Venezuela 5.0
2 Márványbarlangok, Argentína/Chile 4.9
3 White Harbour Beach, Ausztrália 4.9
4 Jégkanyon, Grönland 4.8
5 Uyuni sós mocsár, Bolívia 4.8
6 Plitvicei-tavak, Horvátország 4.7
7 Chocolate Hills, Fülöp-szigetek 4.7
8 Grand Canyon, USA 4.7
9 Fingalow-barlang, Skócia 4.6
10 Petra, Jordánia 4.6
11 Zhangye Dangxia színes sziklák, Kína 4.5
12 Batu-barlangok, Malajzia 4.5
13 Pearl Falls, Kína 4.5
14 A Nagy Kék Lyuk, Belize 4.5
15 Kappadókia, Törökország 4.4
16 Feröer-szigetek, Dánia 4.4
17 Shondong-barlang, Vietnam 4.3
18 Weddell-tenger, Antarktisz 4.3
19 Nike barlang, Mexikó 4.2
20 Pamukkale, Törökország 4.2
21 Iguazu-vízesés, Argentína/Brazília 4.2
22 Glacial Lake Moraine, Kanada 4.2

Mount Roraima, Venezuela

Értékelés: 5.0

Mount Roraima, Venezuela

Ez az egyedülálló természeti terület egyszerre 3 ország határán fekszik: Brazília, Venezuela és Guyana határán. És bár a terület számos gyönyörű és magas hegységnek ad otthont, a Roraima az, amely a legtöbb figyelmet kapja. Ez a természeti látványosság több mint 2800 méteres magasságban található, és még vonzóbb, mert meg lehet mászni. Azonban jól fel kell készülnie: készítsen élelmiszert, meleg, vízálló ruhát és szúnyogriasztót.

Sűrű, tejszerű felhők kavarognak a fennsík körül, amelyeket több folyó – az Ontario, az Amazonas és az Essequibo – közelsége alakított ki. A strandok a hegyek lábánál erednek. A Roraima felszínén végigfutó gyönyörű vízesések teszik teljessé a látványos képet. Hosszú ideig a hegy feltáratlan maradt.

Csak 1884-ben hódították meg a csúcsát az első fenegyerekek: két brit tudós, Thurn és Perkins. Ők voltak azok, akik beszámoltak a világnak az egyedülálló hegyi ökoszisztémáról. Feljegyzéseik ihlették Arthur Conan Doyle híres fantasy regényét, Az elveszett világot, amely őskori lényeknek adott otthont. Ez részben igaz. Roraima – egyedülálló állatok otthona. Endemikus (csak a fennsíkon megtalálható állatfajok) élnek itt.

Vicces tény. Roraima lakóinak többsége fekete, mint például a szitakötők, pillangók és apró varangyok, amelyek eső előtt egyfajta fütyülő hangot adnak ki.

Egyébként nem csak az állatok színe dominál: maga a fennsík felszíne is fekete. Ez a mikroszkopikus algák tevékenységének köszönhető. Ahol azonban a víz éri, ott a fennsík színe természetes – élénk rózsaszínű. És itt rengeteg víz van: tőzeglápok, kristálytiszta tavak és vad folyók, amelyeket hegyikristály kristályok szegélyeznek az út mentén.

Márványbarlangok, Argentína/Chile

Látványosság értékelése: 4.9

Márványbarlangok, Argentína/Chile

A chilei Chile Chico kisvárostól nem messze fekszik a világ egyik legmélyebb tava, a Lago General Carrera vagy Lago Buenos Aires (a név chilei, illetve argentin). A Patagóniai Alpokban található gleccser tó területe 1 850 km2, Maximális mélysége 560 méter.

A víztározó világhírűvé vált az egyedülálló Márványbarlangról, egy igazi geológiai labirintusról, a Márványbarlangokról. Gyakorlatilag a tó közepén van (a chilei oldalon). A tudósok az oszlopszerű boltozatok szokatlan alakját a több ezer éves hullámmozgásnak tulajdonítják. A földalatti képződmény falai természetesen nem márványból készültek: mészkőből, de a felszín szokatlan kékes árnyalata, amely a hideg türkizkék vízben tükröződik, igazán mesés benyomást kelt.

Három barlang a leghíresebb és legnépszerűbb az utazók körében: a Márvány-katedrális, a Márvány-kápolna és a Márvány-barlang. Az összes barlang egykor a víz alatt volt elrejtve… A gleccser azonban, amely egykor a tavat töltötte, idővel olvadni kezdett, és feltárta a márványlabirintusok csodálatos körvonalait.

Az utóbbi időben a tó közelében több gát építése egyre nagyobb veszélyt jelent a barlangokra. Egyszerűen eláraszthatták a mészkő labirintust…

White Harbour strandjai, Ausztrália

A látnivaló értékelése: 4.9

White Harbour strandjai, Ausztrália

Az ausztráliai Trinity Archipelago fehér strandjai több mint egy fehér homokréteggel borított strand. Ez egy hihetetlen hely, amelyen a természet úgy dolgozott, mint egy profi tervező. Tökéletesen fehér, majdnem olyan, mint a szűzhó, a White Harbour strandjain a homok sosem melegszik fel, és ugyanúgy ropog, mint a hó.

Ezeken a strandokon még a legnagyobb hőségben is mezítláb sétálhatsz anélkül, hogy megégetnéd a lábad. A tó állandó hűvösségének oka egyszerű: a partvonal 98%-a apró szilícium-dioxid-részecskékből áll, amelyeket a víz kimosott a haldokló zátonyokról. White Harbour a szigetcsoportot alkotó 74 sziget közül a legnagyobbon található. Hét kilométeres partszakasz nemzeti parkká nyilvánítása. Itt nincsenek kávézók, bárok vagy vízi tevékenységek: csak egy hófehér sivatag, amelyet tiszta türkizkék víz szegélyez. Mesésen szép hely, lenyűgöző a maga vad tisztaságával.

A látogatók, akik a világ minden tájáról érkeznek, hogy megismerjék ezt a természeti csodát, a közeli Hamilton-szigeten szállnak meg, amely minden szükséges infrastruktúrával rendelkezik a kényelmes tartózkodáshoz. És ha eljön az ideje, utazzon el White Harbourba, hogy megcsodálhassa a strandjait.

Jégkanyon, Grönland

Látványosság értékelése: 4.8

Jégkanyon, Grönland

Ice Canyon, egy hideg, megközelíthetetlen, de nem kevésbé csábító természeti látványosság. Egy hideg folyó az ősi gleccserek meglepően tiszta vizét közvetlenül az óceánba szállítja, csodálatos formájú jégkanyonokat formálva útközben, és tiszta nedvességgel töltve meg azokat.

Grönland a világ legnagyobb szigete, és az egyik legtávolabbi: nagy része az Északi-sarkkör felett van. Ez a természeti csoda Dániában található. Felszínének több mint 80%-át mindig jég és hó borítja. A sziget “takarója” azonban az utóbbi években a bolygó felmelegedése miatt olvadni kezdett. Így keletkeztek elképesztően szép kanyonok a grönlandi jégben.

A legszokatlanabb mind közül a Jég-tó. A Jégkanyon néhol akár 40 méter mély is lehet. A bolygó egyik legcsodálatosabb, emberi kéz által érintetlen helye. De nem csak a “vad” gleccserek miatt jó hely Grönland. Itt aktívan pihenhet és szórakozhat: kutyaszánhúzást tanulhat, kajakozhat, horgászhat az Atlanti-óceán vizein, felpörgetheti az adrenalinszintjét, gyakorolhatja a jégmászást és még sok mást is.

Olvasson tovább  Harbin 20 legjobb látnivalója

Uyuni sós mocsár, Bolívia

A látnivaló értékelése: 4.8

Uyuni sókanyon, Bolívia

Uyuni Solonchak – a legnagyobb és leghíresebb a világon. Ez egy hatalmas sóbánya, amely egy 12106 km-es kolosszális területet fed le2. A több mint 25000 évvel ezelőtt kiszáradt ősi Minchin hegyi tó “leszármazottjának” tekintik. Mindössze néhány szerény medence és két hatalmas sós mocsár maradt, amelyek közül az egyik az Uyuni.

Az utazók, akik ezt a rendkívüli természeti látványosságot keresik fel, szürreális látványban lesz részük, amely egy hatalmas, vakítóan fehér sivatagnak tűnik. Így néz ki egy sós mocsár szárazság idején. Néhány turista a sós mocsár másik oldalát nézi: egy végtelen tükör, amelyben ugyanaz a hatalmas kék ég tükröződik. Így néz ki Uyuni az esős évszakban (január-február).

Ez a hatalmas sós mocsár azonban nemcsak látványos tájáról ismert: értékes só- és lúgos anyagforrás is. Évente körülbelül 20 tonnát bányásznak itt. Teljes tartalékát pedig több mint 10 milliárd tonnára becsülik. Van itt egy értékes ásvány is, a lítium. A sós mocsarak a világ tartalékainak mintegy 70%-át teszik ki. Elég ahhoz, hogy 100 évre elegendő telefonakkumulátort építsünk.

Plitvicei-tavak, Horvátország

A látnivaló értékelése: 4.7

Plitvicei-tavak, Horvátország

Az ország legjelentősebb természeti látványossága és a bolygó egyik legkiemelkedőbb természeti látványossága. Hatalmas nemzeti park az UNESCO világörökségi listáján. 1949-ben úgy döntöttek, hogy megőrizzük a természetnek ezt az ősi szegletét utódaink számára. Így született meg az ország első nemzeti parkja. Egyedülálló természeti emlék, amely megragadja a képzeletet, és eláll a lélegzete: a helyi táj olyan, mintha festményen lenne megfestve.

Számos vízesés, a sárga, vörös és zöld különböző árnyalataiban pompázó zöld növényzet (beleértve a tűlevelű növényzetet, amely fűszeres illattal árasztja el a levegőt), karszttavak tiszta türkizkék vízzel, amelyeket fehér mészkősziklák kereteznek, rejtett ösvények a békés túrákhoz, különféle barlangok és gazdag állatvilág várja a látogatókat.

Az egyedülálló tájakat nem csak gyalogosan, ösvényeken és fapadokon lehet felfedezni; az utazók kompra, hajóra vagy buszra szállhatnak. Körülbelül 8 órát vesz igénybe, hogy felfedezze ennek a természeti látványosságnak az összes szépségét.

Chocolate Hills, Fülöp-szigetek

A látnivaló értékelése: 4.7

Chocolate Hills, Fülöp-szigetek

Egy különös, ha nem is több, természetes (a szakértők szerint) nevezetessége a Fülöp-szigeteknek. Csokoládéhegyek – Bohol névjegye, az egyik leghíresebb és leglátogatottabb turisztikai célpont. A völgy nem a völgyben növő kakaófákról kapta a nevét. Ez egyáltalán nem igaz. A terület egy fennsík, amelyet tökéletesen lekerekített, 30 és 100 méter közötti magasságú mészkőformációk borítanak. Pontos számuk bizonytalan, és 1268 és 1776 között mozog.

De miért a csokoládé hegyek? Mivel a száraz évszakban a dombokat sűrűn borító fű keménnyé válik, és a felszín a csokoládéforgácsok szokatlan megjelenését veszi fel. Formájuk miatt úgy néznek ki, mint egy csokoládé trüffel, mint egy édes csemege. A szakértők még mindig nem tudnak ésszerű magyarázatot találni egy ilyen természetes képződményre – amely ilyen jól kialakult és ilyen szokatlan.

Grand Canyon, USA

A látnivaló értékelése: 4.7

A Grand Canyon

Az Egyesült Államok egyik legfontosabb és leglátogatottabb védett területe. A Colorado fennsíkon 5000 méteres területen húzódó gigantikus szakadék2 – Nemcsak a látogatók, hanem a helyiek körében is népszerű turisztikai célpont. A kanyon alján folyik a Colorado folyó, amely évmilliókkal ezelőtt keletkezett.

A kanyon 450 kilométer hosszú és helyenként akár 29 kilométer széles is lehet. A sárga és barna ragyogó árnyalataiban pompázó sziklaalakzatok, valamint barlangok, kanyonok, vízesések és kisebb vízfelületek sokasága. A növény- és állatvilág hihetetlenül változatos, akárcsak az éghajlat. A kanyon alján a levegő akár +40 °C-os is lehet 0C, a fennsíkon a hőmérséklet ritkán haladja meg a 15 Celsius-fokot 0.

Ezért szokatlanul éles zónaváltást találunk a tűlevelűektől a sivatagokig. A fennsíkon túrázhatsz, vagy kajakozhatsz, SUP-deszkázhatsz stb. Aki egy kimért, elmélkedő nyaralásra vágyik, a kanyon látványát a kilátóteraszról, öszvéren vagy akár helikopterről is megtekintheti.

Fingalow-barlang, Skócia

Látványosság értékelése: 4.6

Fingalow-barlang, Skócia

A világ egyik leghíresebb és legszokatlanabb barlangja Staffa vadregényes szigetén található (a Hebridák része). A mintegy 66 millió évvel ezelőtt keletkezett bazaltmélyedés évezredek óta a tenger hullámai által formált. Ma ez egy nem túl nagy barlang (pontos méreteit nem állapították meg), körülbelül 20-23 méter magas és 66-85 méter mély.

A bejárat egy hatalmas boltív alakú, a falak pedig hatszögletű bazaltoszlopok, amelyek szöges ellentétben állnak a barlang padlóját kitöltő nyugodt vízzel. A 19. században a Fingal-barlangot számos történelmi személyiség látogatta meg: Jules Verne, John Keats, William Wordsworth, Walter Scott és még Viktória brit királynő is megcsodálta a kilátást. Mendelssohnt annyira lenyűgözte a sziklaalakzat szépsége és szokatlan megjelenése, hogy komponált egy nyitányt A Hebridák vagy a Fingal-barlang címmel.

A barlang akusztikája egyedülálló, köszönhetően a kupolás mennyezetnek: a hullámok csobogása varázslatosan hangzik. Kifejezetten a turisták számára egy kis ösvényt alakítottak ki a víz felett, amelyen keresztül be lehet jutni a vízbe. A Fingal-barlangból egyébként a szent Aion-szigetre, Skócia ősi királyainak temetkezési helyére is ráláthatunk.

Petra, Jordánia

Látványosság értékelése: 4.6

Petra, Jordánia

A sziklában elveszett egy ősi város, amely az ókorban a nabateus királyság fővárosa volt. A szűk Siq-szurdokban található, majdnem egy kilométerrel a tengerszint felett. Ez a világ egyik új csodája és az UNESCO világörökség része. A város története a Kr. e. 18. századig nyúlik vissza.. (!). Itt uralkodtak az idumeusok, majd a nabateusok, a rómaiak, a bizánciak, az arabok és még a keresztesek is.

A nagy kőből épült város egykor nagyon befolyásos volt, mivel fontos kereskedelmi útvonalak kereszteződésében feküdt, és hatalmas hasznot húzott a fűszerek eladásából. De miután a rómaiak felfedezték a keletre vezető kereskedelmi útvonalat, a város elvesztette korábbi befolyását, és fokozatosan eltűnt a sivatag homokjában. Valószínűleg ismeretlen maradt volna a modern világ számára, ha egy svájci utazó nem fedezi fel 1812-ben.

A városban több mint 800 ókori műemlék található, köztük fürdők, oszlopcsarnokok, templomok, sírok, sőt a Nabataeus Királyság királyának sírboltja is. El Khazneh palota. Egyenesen egy hatalmas sziklafalba vájt. A szakértők és az átlagpolgárok is csodálkoznak, hogy az ókori építők hogyan tudtak ilyen kolosszális épületet létrehozni állványzat (egyszerűen nincsenek fák azon a területen) és speciális felszerelés nélkül.

Olvasson tovább  30 legjobb látnivalók Vietnamban

Egy sziklafal mögött számos ház, boltív, lépcsőház és még egy 4000 férőhelyes római amfiteátrum is található. A város egyik legfontosabb nevezetessége a 45 méter magas El Deir kolostor, amely fenségesen áll a szikla tetején. Több kilométert kell gyalogolnia a sivatagban, hogy láthassa a kőbe fagyott várost, de a látványos Petra mindenképpen megéri.

Zhangye Dangxia színes sziklák, Kína

Mérföldkő minősítés: 4.5

A Zhanggye Dangxia színes sziklái, Kína

Kína híres, sokszínű hegyei különös hely, a vörös, a sárga és a barna minden lehetséges árnyalatában pompáznak. A világ minden tájáról érkeznek ide turisták, hogy megnézzék ezt a színpompát. A sziklák olyan benyomást keltenek, mintha egy óriási ecsettel festette volna őket egy óriási festő.

A tudósok úgy vélik, hogy több mint 100 millió évvel ezelőtt ezen a területen egy nagy mennyiségű iszapot tartalmazó tó volt. Idővel a hatalmas víztócsa kiszáradt, felfedve az alját. Minden, ami az évezredek során ott felhalmozódott, a levegő hatására oxidálódott, és szokatlan színt öltött.

Amikor a Színes Hegyek híre Kínán kívülre is eljutott, a világ minden tájáról érkeztek utazók a közeli Zhangye városába. És egy álmos, az idő múlásával elnyűtt település helyett gyorsan aktív turisztikai célponttá vált. Itt kezdődik a Zhanggye Dangxia felé vezető túra.

A Batu-barlangok, Malajzia

A látnivaló értékelése: 4.5

Batu-barlangok, Malajzia

Egyedülálló mérföldkő – a természet és az emberi kéz keveréke. A fővárostól, Kuala Lumpurtól mindössze 13 kilométerre található végső turisztikai látványosság. A Batu-barlangkomplexum a Föld egyik legrégebbi barlangja, becslések szerint mintegy 400 millió éves.

Batu sok éven át a helyi vadászok menedékéül szolgált, amíg 1878-ban egy amerikai természettudós fel nem fedezte. A vízesés 10 termet foglal magában – 3 nagy és 7 kisebb termet. A “Sötét barlang” a legimpozánsabb méretű. 122 méter magas és akár 2 kilométer hosszú is lehet. Csupa cseppkő “tájkép” – kissé komor és fenséges.

Batu nemcsak természeti látványosság, hanem a leghíresebb Indián kívüli hindu templom is, ahová évente mintegy 1,5 millió zarándok érkezik a Taipusam fesztiválra. A rituálék ilyenkor meglehetősen szokatlanok, és sok európai turista legalábbis kissé furcsának, sőt, némelyiküknek kellemetlennek találja őket.

A zarándokok a dobok ütemére vonulnak a barlangokhoz. Néhányan transzba esnek, és átfúrják a nyelvüket vagy az arcukat, néha a meztelen testüket is. Azok számára, akik úgy szeretnék meglátogatni a barlangkomplexumot, hogy nem találkoznak indiai zarándokokkal, érdemes tudni, hogy mikor van a fesztivál (január/február).

Pearl Falls, Kína

A látnivaló értékelése: 4.5

Pearl Falls, Kína

A természetvédelmi terület része és egyik fő látványossága, a vízesés több ezer utazót vonz, akik szívesen élvezik a kristálytiszta víz varázslatos látványát. A vízesés azért kapta a nevét, mert a lezúduló víz apró gyöngyökre emlékeztető cseppekre törik a sziklán. A vízesés tavasszal a leglenyűgözőbb, amikor heves esőzések és hóolvadás van a hegyekben.

A vízesés az Utrish hegységben kezdődik, ahonnan a Nagy-Kaukázus gerince ered. Több száz kilométeres körzetben reliktum erdők borítják, és az embernek semmi nyoma sincs rajta. A természet itt hihetetlenül gyönyörű, de csak gyalogosan lehet megközelíteni, mivel nincsenek utak a közelben.

A lejtőn lezúduló víz 5 méteres magasságból közvetlenül a partra zuhan, majd néhány méterrel később összefolyik a tengerrel. Nyáron a vízesés lejtőjét csavarodó növényzet borítja, amely egy trópusi menekülésre emlékeztet. Még a forró napokon is hűvös a víz: azok, akik egy frissítő fürdőzésre vágynak a patak tiszta patakjaiban. Egyébként a víz itt kristálytiszta és finom – akár meg is ihatod.

A Nagy Kék Lyuk, Belize

Látványosság értékelése: 4.5

A Nagy Kék Lyuk, Belize

A bolygónk legnagyobb víznyelője. A teljes amerikai Szabadság-szobor elfér benne, és körülbelül 30 métert tudunk még megtenni. A Nagy Kék Lyuk azonban nem mindig volt víznyelő, mivel a nagy felfedező, Jacques-Yves Cousteau cseppköveket fedezett fel benne. Ami azt jelenti, hogy a képződmény eredetileg egy föld feletti barlang volt, mivel a cseppkövek nem alakulnak ki a víz alatt. Ezer évvel ezelőtt ez a tölcsér földi volt, és valószínűleg lakott.

Az óceán fenekén található 302 méter átmérőjű és 102 méter mély kör alakú gödör a világ tíz legjobb búvárhelye közé tartozik. De a merüléshez a Blue Hole néhány órás hajóútra van (majdnem 100 km-re a szárazföldtől). Merüljön le a hatalmas kráterbe, és bóklászhat a cseppkövekkel teli, elárasztott barlangrendszerben. De vigyázzon: könnyen elveszhet a rendszerben. Nem véletlen a hely második (nem hivatalos) neve, a búvárok temetője.

Azoknak, akiknek nincs elég tapasztalatuk a búvárkodásban, ajánlott 30 méteres mélységig megállni. Itt láthatsz teknősöket, sügéreket, egy bébi dajkacápát és még sok mást. A Big Blue Hole-t nagy magasságból is élvezheti, ha helikopterrel repül át rajta. A lelkes ejtőernyősöknek pedig véres ejtőernyős ugrást kínálnak a tölcsér felett.

Kappadókia, Törökország

A látvány értékelése: 4.4

Kappadókia, Törökország

A modern Törökország szíve és az ország sok utazó számára váratlan oldala. Sokak számára Törökországnak ez a régiója idegenszerűnek tűnik, annyira szokatlan és lenyűgözőek a tájai: vannak itt hófödte vulkánok, hatalmas sziklamasszívumok, békés, nyugodt, békés völgyek stb.

Ez a világ egyik legnépszerűbb búvárhelye. Naponta több száz léggömb emelkedik az égbe a színes vidék fölé, tele turistákkal, akik szívesen megtapasztalnák a kappadókiai táj varázslatos szépségét. Kappadókia egész évben gyönyörű. Csak a megfelelő évszakot kell kiválasztani.

Földalatti városok, sziklakilátók, olcsó, ízletes húsok és aromás borok (egyébként az egyik legjobb Törökországban, mivel Kappadókia borvidék) mindig nyitva állnak az utazók előtt. Egyébként itt hidegebb van, mint Törökország többi részén, és még inkább a földalatti városokban, így nem lehet meleg ruházat nélkülözni.

Feröer-szigetek, Dánia

Látványosság értékelése: 4.4

Feröer-szigetek, Dánia

Az észak-atlanti szigetek a nyílt óceánon helyezkednek el. Bár valójában Dániához tartoznak, az ottani élet a saját törvényeinek – a természet törvényeinek – engedelmeskedik. Itt nincsenek azúrkék vizek vagy hangulatos szállodák, de azok számára, akik a teljesen vad természet látványát szeretnék élvezni, a Feröer szigetek földi paradicsomot jelentenek.

A National Geographic magazin egyszer a Feröer-szigeteket nevezte a világ legjobbjának, és ezzel nehéz vitatkozni. A 18 szigetből álló Feröer-szigetek nemcsak természeti értelemben egyedülállóak. Gazdaságuk főleg heringre és juhokra épül, az időjárás gyakran zord és hideg, a mindennapi szükségleteket 1500 kilométerre kell “levadászni”, mégis az itteni életszínvonal az egyik legmagasabb a világon.

Az utazók azonban nem azért jönnek ide, hogy megismerkedjenek a helyi lakosok egyszerű, ha nem is földhözragadt, de kényelmes életével. A természet csodái miatt jönnek, amelyek miatt úgy érzi az ember, mintha a világ végén járna.

Olvasson tovább  20 legjobb látnivalók Elets városban

Shondong-barlang, Vietnam

A látnivaló értékelése: 4.3

Songdong-barlang, Vietnam

A világ legnagyobb barlangja, a világ egyik legbizarrabb és legszebb barlangja. A Shongdong-barlang nem csak puszta mérete miatt figyelemre méltó, hanem saját ökoszisztémával rendelkező barlangkomplexum is. A természeti parkban található lelőhelyet csak nemrég fedezték fel.

1991-ben egy helyi gazda az erdőben sétálva vízzúgást és szélsípoló hangokat hallott. Talált egy hasadékot a sziklában, de a morajlás túl hangos volt, a lejtő pedig túl meredek, ezért a gazda félt bemenni. Csak 18 évvel később fedezte fel a barlangot egy brit barlangkutató csapat.

A Shondong méretei hihetetlenek: a barlang térfogata 38,5 millió m2. Egy 40 emeletes épület könnyen elfér itt. A barlangrendszer mintegy tizenöt száz teremből áll, némelyik akár 200 m magas és 150 m széles is lehet. A barlangászok eddig csak 6,5 kilométernyi barlangot tudtak feltárni, de enélkül is világos, hogy ez a földalatti rendszer a világ legnagyobb barlangrendszere.

Óriási mérete mellett Shondong ökoszisztémája miatt is figyelemre méltó: mivel évezredekig megközelíthetetlen volt, saját mikroklímát alakított ki. Egyes helyeken a napfény bejut, és a föld alatti víz táplálékul szolgál a helyi növényzet (egyes fák több méter magasak) és az állatok (majmok és repülő rókák lakják a területet) számára.

Bár Vietnám azon részén, ahol a barlang található, forró, száraz éghajlat uralkodik, a földalatti képződmény mindig hűvös és párás. És amikor meleg légtömegek jutnak be, egyedülálló jelenséget hoznak létre – földalatti felhőket.

Weddell-tenger, Antarktisz

A látnivaló értékelése: 4.3

Weddell-tenger, Antarktisz

A Weddell-tengerről úgy tartják, hogy a Föld legtisztább víztömege. Egy 1986-os vizsgálat szerint a vizek átlagos látótávolsága 79 méteres mélységben volt. Ez a desztillált víz indexe. A Weddell-tenger nem kicsi, 2,9 millió kilométert tesz ki2, és maximális mélysége 6800 méter.

A tenger gyönyörű égszínkék árnyalatú, és egész évben rengeteg jég lebeg körülötte. Megjelenése és kristálytisztasága ellenére a víztározó nem kedvelt látványosság az utazók körében – csak a legbátrabbak és a legtapasztaltabbak merészkednek bele ebbe a víztengerbe. Messze nem minden expedíció merészkedik oda: a sodródó jégtáblák hatalmas veszélyt jelentenek a hajókra. A Weddell-tenger mégis csodálatos hely, kristálytiszta vízzel, amely soha nem fagy meg, még -25 Celsius-fokon sem 0C) és a leggazdagabb tengeri állatvilág.

Nike barlang, Mexikó

Látványosság értékelése: 4.2

Nike barlang, Mexikó

A mexikói sivatag, mint kiderült, meglepetést okozhat: 2000-ben bányász testvérek, egy új bányaalagút ásói egy szokatlan földalatti képződményre bukkantak: egy több mint 300 m mélységben lévő földalatti üregre, amelyben hatalmas gerenda alakú kristályok voltak, amelyek akár 11 m-re is elérhettek. A labirintusszerű, útvesztőszerű barlang a tudósok szerint évszázadok óta ásványvízzel van tele. Idővel nagyméretű gipszkristályok (szelenit) alakultak ki.

Nem sokkal a felfedezés után a barlangot lecsapolták, és 5 évvel később úgy döntöttek, hogy a külvilágtól elzárják ezt az egyedülálló természeti képződményt, hogy megőrizzék a barlangot. Nem lesz azonban újabb turisztikai látványosság, mivel egyszerűen veszélyes az emberekre: a kristályok túl törékenyek, a belsejében lévő levegő pedig forró, párás és hidrogén-szulfiddal telített. A barlangban a levegő hőmérséklete elérheti a +50 °C-ot 0C és több mint 90 %-os páratartalom. Ilyen körülmények között nem lehet 10 percnél tovább tartózkodni. Csak a speciális testhűtő ruhák és az oxigénmaszk teszi lehetővé, hogy egy kicsit tovább maradjon.

Pamukkale, Törökország

A látnivaló értékelése: 4.2

Pamukkale, Törökország

A világhírű “Pamutvár” (így fordítják a terület nevét törökből) jelentős turisztikai látványosság és gyógyfürdő. Valóban, ha felülről nézzük Pamukkale-t, úgy néz ki, mint egy csomó bolyhos pamutdoboz, ami egy kirakósba van gyúrva.

A Pamukkale panorámaképeit látva sok turista tévesen azt hiszi, hogy közvetlenül ezekben a “gyapotteraszokban” fürödve gyógyulhat. De nem az. A különleges ásványi összetétel miatt a bennük lévő víz fürdőzésre alkalmatlan. Az üdülőhely különleges medencékkel rendelkezik, amelyek szintén természetes eredetűek.

Ezt a helyet gyakran (és joggal) Kleopátra medencéjének nevezik. Ezekben a medencékben való áztatás olyan érzés, mintha pezsgőben áztatnánk magunkat. Ennek oka egyedülálló összetétele: kalcium-szulfáttal és bikarbonáttal telített, szén-dioxiddal (ugyanazt használják a szénsavas vízben) és magas ionizációs szinttel rendelkezik. Csak fél óra egy ilyen ásványi “koktélban” elég ahhoz, hogy az idegrendszer, a gyomor-bélrendszer, a mozgásszervek, a szív és a bőr “köszönetet” mondjon (és szívből).

Sajnos az évek során Pamukkale természetes medencéi “vattából” hóvá változtak, és nem a jó értelemben. De a török hatóságok UNESCO-hoz intézett fellebbezését követően (az üdülőhely egyébként a világörökség része), sok teraszt helyreállították korábbi fehérre meszelt szépségét.

Iguazu-vízesés, Argentína/Brazília

A látnivaló értékelése: 4.2

Iguazu-vízesés, Argentína/Brazília

Iguazu-vízesés – a világ 7 hivatalos csodájának egyike. A folyóvizek utat törtek maguknak a szikla puha felszínébe, de nem tudtak megbirkózni a bazalt lerakódásokkal. Számos szigetecske alakult ki így, és több száz zuhatag, patak, hatalmas vízesés és kanyon 3 km hosszúságú hálózatát hozta létre.

A két ország, amely osztozik a vízesések rendszerén, ezeket a vadonban fekvő területeket természetvédelmi parknak tekinti. A vízesés leglátványosabb kilátása a brazil oldalon nyílik, bár a vízesés nagy része az argentin oldalon található. A leglátványosabb azonban kétségtelenül az Ördögtorkolat: egy hatalmas függőleges szikla, ahol a víz 82 méter magasból egy patkó alakú vályúba zuhan, amely felett szivárvány alakul ki.

Számos hidat és kilátót építettek, hogy a turisták könnyedén szemlélhessék a szépséget. A bátrabbak gumicsónakon utazhatnak egészen a vízesés lábáig, a panoráma rajongói pedig egy helikopter-leszállóhelyről élvezhetik a vízesés szépségét.

Glacial Lake Moraine, Kanada

A látnivaló értékelése: 4.2

Glacial Lake Moraine, Kanada

A Banff Nemzeti Parkban található egyedülállóan szép, gleccser “múltú” víztest. Ez a fő vonzereje és a kanadaiak büszkesége. A tó vize gleccser eredetű, kristálytiszta és tükörsima. A víz hőmérséklete meglehetősen hűvös, ami nem meglepő, mivel a jég csak júniusban szakad fel.

A tó nem túl nagy – területe nem nagyobb 0,5 km-nél2, A maximális mélység mindössze 14 méter. Ez azonban semmiképpen sem csökkenti a 10 hófödte hegység által körülvett víztározó érintetlen szépségét.

A tavat viszonylag nemrég, a 19-20. század fordulóján fedezte fel Walter Wilcox természettudós. 1969-től kezdődően 10 éven át a tó látványa szerepelt a 20 dolláros bankjegyen. A festői terület bővelkedik különböző nehézségű túraútvonalakban. Néhányukban azonban bizonyos időszakokban nem szabad gázolni a grizzlymedvék támadásának lehetősége miatt.

Nyáron különösen népszerű időtöltés az utazók körében a kristálytiszta kék vízen való kenuzás. A völgy különösen ősszel válik varázslatossá, aranyszínű őszi levelekkel borítva. Télen a nyugodt, jéggel borított tó és a hóba burkolt hegycsúcsok békés és nyugodt hangulatot teremtenek.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: