Tuapse 20 legjobb látnivalója

Tuapse az egyik legszebb város a Krasznodar Területen. Tele van látnivalókkal, amelyek ugyanolyan jók, mint Szocsiban és Anapában, sőt, még népszerűbbek is. Viszonylag triviális építészete ellenére a környék számos természetjáró ösvénnyel büszkélkedhet. És néhány strandot Oroszország legjobbjai közé sorolnak. Szakértőink összeállítottak egy top 20-as listát a város legjobb látnivalóiról, a fókuszuk alapján.

Tuapse legjobb látnivalóinak értékelése

Jelölés webhely Név Értékelés
Tuapse legjobb építészeti látványosságai 1 Tengerparti körút 5.0
2 Platanava Alley 4.9
3 Psynako komplexum 4.8
4 A “Sail” napóra 4.7
5 Októberi Forradalom tér 4.6
6 Tuapse tengeri kikötő 4.5
7 Vodnik Stadion 4.4
8 A nikopsziai erőd romjai 4.3
Tuapse legjobb természeti látnivalói 1 Tuapse városi park 5.0
2 Kiselev szikla 4.9
3 Perun vízesés 4.8
4 Guam-szurdok 4.7
5 Központi strand Tuapse-ban 4.6
6 Tó higiénia 4.5
7 Pókhegy 4.4
Tuapse legjobb kulturális látnivalói 1 Tuapse Védelmi Múzeum 5.0
2 Hősök dombja 4.9
3 Khutor Altubinal 4.8
4 Ifjú Néző Színház 4.7
5 Tengerészek Kultúrpalotája 4.6

Tuapse legjobb építészeti látványosságai

Tengerparti körút

Értékelés: 5.0

Tengerparti körút

Tuapse fő építészeti látványossága a rakpartja. Ez egy nagyon népszerű hely a polgárok és a turisták körében. A gátvonal teljes hossza közel 400 méter a várost körülvevő 10 km hosszú fekete-tengeri partvonalból. 2017-ben felújították, amikor a csempéket aszfaltra cserélték, és öntöttvas kerítést építettek.

A vízparttól karnyújtásnyira számos történelmi látnivaló és egyéb érdekesség található, amelyeket a sétányon sétálva fedezhet fel. A közelben található az Októberi Forradalom tér, a Kővirág szökőkút és a Védelmi Múzeum. Személygépkocsival is megközelíthető, a kikötőbe rengeteg busz jár.

Sycamore Alley

Értékelés: 4.9

Platanava Alley

A platán sikátor Tuapse egyik legjelentősebb látnivalója. Ez egy tér, amely a város főutcája – a Karl Marx sugárút – mentén fut. A Kiselev festő háza-múzeuma közelében kezdődik. A Gagarina Boulevard kereszteződésénél ér véget. Ez a sugárút könnyű hozzáférést biztosít a város többi részéhez.

Ezt a mérföldkövet 1913-ban helyezték el a Romanov-dinasztia megalapításának háromszázadik évfordulója alkalmából. Ebben az időben számos ünnepélyes eseményt szerveztek az államban. És néhány városban olyan sikátorokat fektettek le, amelyek még ma is megmaradtak. A város bármely pontjáról megközelíthető a platánpark zónája.

Psynako komplexum

Értékelés: 4.8

Tuapse-tól mintegy 10 kilométerre található egy másik látnivaló – a Psynako komplexum. Ez egy igazi rejtély a történészek számára. A középső részből lefelé haladva összetett alakzat, amely mentén több, nagy kövekből épített lánc fut végig. A mérföldkövet 1972-ben fedezte fel az egyik expedíció. És a komplex építmény tartalmaz egy dolmen, több réteg agyag és kavicsok.

A komplexumot 1985-ben mérték fel. A “Psynako” pedig egyedülálló a Kaukázusban. A Kr. e. 3. századból származik.. Nem világos, hogy a helyiek mire építették a dolmeneket, de a teljes terület csaknem 2 hektár. Nyilvánvaló rituális jelentősége ellenére itt nem találtak sírokat. Ide egy túra részeként juthat el.

Napóra “Sail

Értékelés: 4.7

A napóra vitorla

A Napóra vitorla Tuapse tengerparti sugárútján található, és a régió fontos turisztikai látványossága. És érdekes története van. Eredetileg a Balti-tenger melletti Vyborg városába tervezték, de nem sikerült megvalósítani. És a projekt maga érdekelt Krasznodarban.

Olvasson tovább  Egyiptom 17 legjobb 5 csillagos szállodája

Ennek eredményeképpen megjelent a “Parus” napóra, amely Tuapse nevezetességévé vált. Egy elavult projekt alapján a tervezők újraalkottak egy vitorlás órát, amellyel, ha akarjuk, a csillagászatilag pontos idő meghatározható.

Októberi Forradalom tér

Értékelés: 4.6

Októberi Forradalom tér

A Fekete-tenger partjától nem messze található az Októberi Forradalom tere, amely Tuapse egyik legjobb látnivalója. Tartalmazza a már említett tengerészek kultúrpalotájának teljes értékű együttesét, a szovjet hatalomért folytatott harc tiszteletére állított sztélét és több szökőkutat. A forradalom ötvenedik évfordulóján felállított obeliszk körül szuronyháromszöget alakítottak ki.

A téren van egy másik “csúcspont” is, amelyet 2012-ben hoztak létre. Az obeliszket LED-ek világították meg. Magáról a térről pedig jól látható a kikötői vezérlőterem. Ez egy beton torony, több üveglapokkal. Az októberi forradalom eme nevezetessége 2010-ben vált városi parkterületté.

Tuapse tengeri kikötő

Értékelés: 4.5

Tuapse tengeri kikötő

A Fekete-tenger partvidékének kikötői közül a Tuapse. Rendszeresen szállít szárazárut és olajat. Ezenkívül gyakran a gabonaszállítás kezdete. A tengeri kikötőt 1898-ban alapították, amikor az első hajó belépett a kikötőbe.

Évente közel 20 millió tonna rakomány hagyja el innen az országot. A kikötő hatalmas hajókat szolgál ki. A fő építészeti látványosság pedig éppen az irányítótorony – egy hatalmas hi-tech épület, amelyből a hajóműveletek irányítása történik. A város szinte minden pontjáról látható, és üvegből és betonból készült.

Vodnik stadion

Értékelés: 4.4

Vodnik Stadion

A következő nevezetesség a “Vodnik” stadion, amely a Tuapse Seaside Boulevard-on található. 1956-ban nyitották meg, amikor a város számos sportlétesítménye még csak tervezés alatt állt. 800 férőhelyesre épült. 2010-ben átépítették, és az ülőhelyek száma 2370-re nőtt.

Néhány üres helyiségben zuhanyzókat alakítottak ki a gyermek- és ifjúsági iskola három részlege számára. És az összes munka időben elkészült a város napjára. A stadion mellett több szálloda is található. A stadion látogatása egy kis kihívás, mivel csak ifjúsági bajnokságokban játszanak. De maga az épület a szovjet építészet egyik példája.

A Nikopsia erőd romjai

Értékelés: 4.3

A nikopsziai erőd romjai

Az V-VII. században a Fekete-tenger partján volt egy város, Nikopszia, amely a Zyhia állam része volt. A történelem viszontagságai miatt azonban teljesen elpusztult, de a főerőd maradványai megmaradtak. A Necsupszukho folyó mellett, Novomikhailovsky falu közelében található.

Az ókori város kialakulása a görög telepesek Fekete-tengerre való érkezésével függ össze. Magát az erődöt pedig azért hozták létre, hogy megvédje a város tengeri és szárazföldi határait. Jelenleg csak az alapzat és a falak egy része maradt meg. Itt rendszeresen végeznek régészeti ásatásokat, amelyek során a templom alapját találták meg.

Tuapse legjobb természeti látnivalói

Tuapse városi park

Értékelés: 5.0

Tuapse Városi Park

Tuapse vezető természeti látványossága a városi park, amely az egyik legérdekesebb hely a turisták sétáihoz. A tengerpart és a város más örökségi komplexumai mellett található. A park területe kb. 1 hektár, teljesen beültetett fákkal, virágágyásokkal és tipikus üdülőhelyi dekorációval díszített.

A belépés ingyenes, de reggel 6 és este 10 óra között vehető igénybe. A helyi hatóságok vigyáznak erre a látványosságra, így ez egy nagyon tiszta park. A huszadik században épült, ha hihetünk a történelmi dokumentumoknak. Tuapse egyik szállodatulajdonosa egy arborétumot hozott létre ösvényekkel, ahonnan nagyon kényelmes volt felfedezni a tengerre néző kilátást. Néhány évvel később az önkormányzat visszavásárolta, hogy városi kertet hozzon létre.

Olvasson tovább  12 legjobb hotelek Phuket a gyermekek számára

Kiseleva Rock

Értékelés: 4.9

Kiselev szikla

A második helyet a Tuapse természeti látnivalók kategóriájában a Kiseleva szikla foglalja el. 46 méterrel a város fölé emelkedik, úgy néz ki, mint egy meredek sziklafal. Ez egy csodálatos természeti nevezetesség. A szikláról egy kis legenda kering: egykor egy Guach nevű lány lakta, egy gazdag ember lánya, aki beleszeretett egy vőlegénybe. A sok fordulat eredményeként egy pár leugrott a szikláról.

A szikla második neve Kiselev festőművészről származik, aki megfestette a nevezetességet. És az egyik köpenyen megtalálod a lakhelyét. A sziklához a legkönnyebben a “Pók” strandról lehet feljutni. A sziklás ösvényt nehéz végigjárni, és akár 40 percig is eltarthat. A legtöbbször kevés a turista, és a kilátás a szikla tetejéről lenyűgöző.

Perun vízesés

Értékelés: 4.8

A következő látványosság Tuapse-ban egy 33 méter magas természetes vízesés. A legnagyobbnak számít a Kubánban. A Kazennoye-patak partján található, amely nem messze van Tuapse központjától. És mivel idegenvezetővel lehet megközelíteni, és messze van a többi látnivalótól, nincs sok turista.

A vízeséshez vezető útvonal több kirándulásban is szerepel. Az Adygea fővárosába, Maikopba vezető úton érhető el. És nem messze tőle vannak a Tuapse dolmenek. Kora tavasszal az algák a vízesés közelében nőnek, így nagyon érdekes képeket lehet készíteni.

Guamsky-szurdok

Értékelés: 4.7

Guam-szurdok

A negyedik helyet egy kis kanyon foglalja el, amely a nyugat-kaukázusi Felső-Kurdzsi-szurdokban található. Ezt a folyót számos, akár 400 m magas szikla szegélyezi. A szurdokot egyik oldalról a Guamszki, a másik oldalról a Lagonakszki gerinc határolja. Majdnem 5 km hosszan húzódik, és a legszűkebb helyen mindössze 2 m széles. A szurdok egyedülálló az ősi természet megőrzése szempontjából, és külsőleg erősen hasonlít Svájcra.

Vannak reliktum fajok, köztük tiszafa és vörösfenyő. A hely a közeli Guamka faluról kapta a nevét. 1930-ban. vasútvonalat fektettek le ezen a területen. 2011-ben azonban egy földcsuszamlás elpusztította a szurdok alján lévő ösvényt. A sziklamászók is gyakran látogatják, akik számára 2009-ben állították fel az első biztosítóberendezési útvonalakat.

Központi strand Tuapse-ban

Értékelés: 4.6

Tuapse központi strandja

Az üdülőváros összes strandja közül a központi a legnagyobb. A látványosság mintegy 1300 méter hosszan húzódik, szélessége pedig nem több, mint 50 méter. A strand a kikötő közelében, a torkolat alsó részén kezdődik. Ide nagyon könnyű eljutni busszal vagy más tömegközlekedési eszközzel.

A partot szinte teljes egészében kavicsok borítják, míg a délkeleti végét homok foglalja el. A tengerfenék nagyon gyengéd, így még a gyerekek is biztonságosan úszhatnak. A strandon számos napozóágy és napernyő található, amelyeket könnyen ki lehet bérelni. Ezen kívül van egy lehetőség, hogy egy kört a elhelyezett látnivalókon.

Khyzhi-tó

Értékelés: 4.5

Khyzhi-tó

A rangsorban a következő helyen a Tuapszétól mintegy 16 km-re fekvő Khyzhi-tó áll. Ez a legnagyobb víztest a környéken, és az állam védi, mivel természeti műemlékké nyilvánították.

A mindössze 17 méteres mélység ellenére a fürdőzés kellemes. A hűvös víz és az iszapos, algákkal teli fenék miatt színe szinte mindig zöld. Az árnyalat azonban rendszeresen kékre változhat. A nagyon tiszta víznek köszönhetően a tó maga is hemzseg az élővilágtól. A tó körüli terület parkosított, több asztallal és paddal. Tehát ez egy nagyszerű hely egy piknikhez.

Pókhegy

Értékelés: 4.4

A Pók-hegy Tuapse városának közelében, a Krasznodari régióban található. Mindössze 125 méter magas, és a városrész hatalmas erdőparkja felé sétálva érhető el. Teljesen zölddel borított, és nagyon érdekes látványt nyújt a turistáknak. Nem messze tőle van egy ugyanilyen nevű strand.

Olvasson tovább  Brunei 15 legjobb látnivalója

Ezt a helyet elsősorban az aktív turistáknak szánják, de csendesebb sétákra is alkalmas. A tetejéről könnyen felfedezhetjük a Tuapesi Erdőpark gyönyörű panorámáját. Az egész hegységben kis ösvények vannak, amelyek a turisták számára érdekes sétákat tesznek lehetővé.

Tuapse legjobb kulturális látnivalói

Tuapse Védelmi Múzeum

Értékelés: 5.0

Tuapse Védelmi Múzeuma

Tuapse a Katonai Dicsőség Városa címet viseli, és a Honvédelmi Múzeumban megismerheti a nácik elleni védekezés idejét. A látványosság alapítója Eduard Pjatigorszkij volt, akinek köszönhetően ez a komplexum létrejött. Itt 2 kiállítóterem van, az elsőben a védelmi műveletekről szóló adatok láthatók. A legtöbb tárgy 2000 óta elérhető.

2 egyedi objektum van: egy hipszometrikus térkép és egy dioráma a városról a lerombolt könyvtárból. A második csarnokot teljes egészében a Tuapszét védő katonák emlékének szentelték. Bemutatjuk a védelemben használt fegyvereket. Díjaik és számos más kiállítási tárgy is látható. A múzeum a város főutcáján található.

Hill of “Hősök

Értékelés: 4.9

Hősök

Tuapse másik kulturális nevezetessége a “Hősök” dombja, amely Tuapse központi részén található, nem messze a kikötő partjától. A Nagy Honvédő Háború előtt állt itt egy templom, messziről jól láthatóan. De a háború alatt végül elpusztult, és légvédelmi ágyúkat telepítettek a dombra.

A katonai emlékmű létrehozásáról 1965-ben döntöttek, amikor a területet átnevezték Hősök dombjára. Itt van az Ismeretlen Katona emlékműve és számos más látnivaló is. Nagyon könnyen el lehet jutni szinte minden busszal, amely a tenger irányába megy. Például az 1., 15., 20., 22., 32., 33. és mások.

Khutor Altubinal

Értékelés: 4.8

A Tuapszi járás területén található egy másik fontos természeti és történelmi látnivaló is – az Altubinal tanya. A név örményül “hat tisztás”. 1877 óta ismert, és ez egy ősi település, ahol mindössze 33 ember él. Rendkívül nehéz megközelíteni ezt a helyet, mivel csak tapasztalt sofőr által vezetett terepjáróval lehet átjutni a bonyolult tájon.

A tanya azonban a környék számos látnivalójának ad otthont. Az itt található műemlékek többsége természetes hely: hegyek és kis területek. És csak egy tapasztalt hegymászó tudja megmászni őket, mivel szinte nincsenek utak. A Chassie tetején pedig nagyszerű panoráma nyílik a hegyvonulatokra. Szinte egészen Szocsiig láthatók.

Ifjú Néző színház

Értékelés: 4.7

Ifjú Néző Színház

A toplista következő attrakciója a Fiatal Spectator Színház. Repertoárjában a hagyományos gyermekegyüttesek mellett felnőtt produkciók is szerepelnek. Ezért a turisták minden kategóriája számára érdekes ezt a helyet felkeresni. A színházépületnek nincsenek jellegzetes építészeti jegyei, de a színészcsapat tapasztalt művészekből áll, akik szinte bármilyen előadásra készen állnak.

A színház hétvégén is működik. Általában napi 3 előadást mutat be, és az utolsó, 18 órakor kezdődő előadás szinte mindig felnőtteknek szól. A színház a Tamanskaya utcában található, és a legegyszerűbben taxival lehet ide eljutni. A jegyárak általában nem túl magasak.

Tengerészek Kultúrpalotája

Értékelés: 4.6

Tengerészek Kultúrpalotája

A Tengerészek Kultúrpalotája 1937-ben épült, az Olajtömörítő Flotta Igazgatótanácsa finanszírozta, mint Sovtanker. A Nagy Honvédő Háború előtt az egyik legszebb látnivaló volt, de a tüzérségi és légi támadások elpusztították.

Az 1960-as években végzett rekonstrukció. Az épületben található egy 400 fő befogadására alkalmas kis előadóterem, egy kis terem, egy könyvraktár és egy interetnikus klub. 1998 óta Tyumen város önkormányzata vette át a műemlék irányítását. Jelenleg a legjobb Tuapse Auditorium belül található.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: