Zheleznovodszk 20 legjobb látnivalója

*A legjobbak áttekintése a szerkesztők szerint. Kiválasztási kritériumok. Ez az anyag szubjektív, nem reklám és nem vásárlási útmutató. A vásárlás előtt konzultálni kell szakemberrel.

Zheleznovodszk egy sokat látogatott város az Észak-Kaukázusban. Viszonylag kis mérete ellenére a régió gyorsan növekvő üdülőhelye. Az emberek gyakran jönnek ide pihenni és gyógyulni. És a fő vonzereje az ásványvíz. Legtöbbjük a Vashegy térségében koncentrálódik. Szakértőink rangsorolták Zheleznovodsk legjobb építészeti, kulturális, természeti és vallási látnivalóit.

Zheleznovodsk legjobb látnivalói

Jelölés hely Cím Értékelés
Zheleznovodszk legjobb építészeti látnivalói 1 Cascade lépcső 5.0
2 A buharai emír palotája 4.9
3 Forrás, Lermontovnak szentelve 4.8
4 Slavyanovský források 4.7
5 Szmirnov tavasz 4.6
6 Ostrovsky fürdők 4.5
7 Postai postakocsi állomás 4.4
8 Vasútállomás 4.3
Zheleznovodsk legjobb természeti látnivalói 1 Iron Mountain 5.0
2 A három hegység 4.9
3 Permafroszt barlang 4.8
4 Üdülőhelyi tó 4.7
Zheleznovodszk legjobb vallási látnivalói 1 A közbenjárás temploma 4.6
2 Olga hercegnő templom 4.5
3 Keresztelő Szent János templom 4.4
Zheleznovodszk legjobb kulturális látnivalói 1 Puskin Galéria 5.0
2 Sas” szobor 4.9
3 “Az állatöv jelei” szobor 4.8
4 Emlékmű az M. K. Hakamoto parkban Pärnuban. . Lermontov 4.7
5 Helytörténeti Múzeum 4.6

Zheleznovodsk legjobb építészeti látnivalók

Cascade lépcső

Értékelés: 5.0

Cascade lépcső

Ez az építészeti műemlék megérdemelten szerezte meg az első helyet Zheleznovodsk örökségi rangsorában. Rendkívül érdekes, mert a gyógyító vizek forrásánál lévő, gyönyörű szökőkúttal ellátott, megvilágítással ellátott emelvényről a kis díszes tó felé halad lefelé. A lépcsők mentén és mellettük több vízcsatornát is építettek. Az eredmény egyedi benyomást kelt.

A díszítőelemek között békák és nimfák szobrai, a város szimbóluma – egy ragadozó madár, amely egy kígyót kínoz – szerepelnek. A kaszkád lépcső a sztálini időkből, 1931-36-ból származik, amikor Zheleznovodszk üdülőhelyen nagy felújítás folyt. A főépítész N.. Papkov.

A buharai emír palotája

Értékelés: 4.9

A buharai emír palotája

A második helyet a bukarai emirátus uralkodójának rezidenciája foglalja el, amely Zheleznovodsk számos látnivalója közül az egyik. Ez az épület egy helyi hegy lábához közel található. Ez a palota egy nagyon híres személy – a buharai emír – nyári rezidenciájaként épült, aki gyakran jött Zheleznovodszkba orvosi kezelésre. Ezért úgy döntött, hogy létrehozza saját otthonát.

Miután meglátogatta a várost, az uralkodót annyira meghatotta a gyönyörű panoráma, hogy úgy döntött, itt építi fel rezidenciáját. A projektet a területen dolgozó Semenov építész tervezte. Hagyományos közép-ázsiai díszítőelemeket használtak díszítésként. Az eredmény az egyik legszebb látnivaló Zheleznovodskban.

Lermontovnak szentelt forrás

Értékelés: 4.8

Egy Lermontovnak szentelt forrás

A Lermontovnak szentelt hagyma az első a Zseleznovodszkban megnyitott gyógyforrások között. Ez a látnivaló rendkívül fontosnak és érdekesnek tekinthető, és a Vashegy domboldalán található az írónak szentelt utcában. Megnyitotta Haas F.. 1810-ben. A moszkvai orvosnak Ismael herceg segített.

A forrás, amit találtunk, egyszerűen csak az elsőnek hívták. Eredetileg Nagy Konstantinról, az egyik bizánci császárról nevezték el, aki áttért a kereszténységre. Egy nagy ivókutat építettek 1916-ban. Az építkezésért Kuznyecov mérnök volt a felelős. A forrást a híres íróról nevezték el, és a mellette lévő épületet is róla nevezték el a jubileum alkalmából.

Szlavjanovszkij tavasz

Értékelés: 4.7

Slavyanovský-forrás

A következő szivattyúház a Vashegy keleti lejtőjén található. Ez a város egyik fő látványossága. Az építkezés 1914-ig tartott. Felfedezése óta pedig az egyik legjobb ásványvizet termelték ki, és kínálják ivásra. Gyakran látogatják a környékbeli turisták. Az innen származó vizet a felfedezőjéről, Nyikolaj Nyikolajevics Szlavjanovról nevezték el. Ez a geológus régóta foglalkozik a környező hegyek tanulmányozásával.

Olvasson tovább  11 legdrágább szálloda Moszkvában

1912 és 1955 között a Zheleznaja feltárása során úgy döntöttek, hogy egy új forrás fúrásával felszínre hozzák az ásványvizet. Erre a célra a 4. számú telket választották ki, amelyet korábban Jules Francois mérnök fejlesztett ki. A mintegy 120 méter mélyre történő fúrás során 56 Celsius-fokos forró ásványvizet nyertek ki. Később helyi építészek segítségével épült meg a szivattyúház hagyományos, császári orosz épület.

Szmirnov tavasz

Értékelés: 4.6

Szmirnov forrás

A negyedik helyet a Zseleznovodszk területén található egyik legrégebbi szivattyúház épülete foglalja el. A tizenkilencedik század közepén Dr. Szmirnov felfedezte, hogy a város és a környező falvak lakói a griaznuška forrásból származó forró folyadékot használták. A forrás kémiai összetételének vizsgálata után elrendelték a forrás kitisztítását. Ennek eredményeként közel 15 tiszta vizű és gőzzel teli forrást fedeztek fel.

További ásatások után egy fából készült fürdőkádat találtak, amelyet a felvidékiek használtak. Épült egy szivattyúház, amelyet a felfedező Szmirnovról neveztek el. Az ásványvíz ugyanezt a nevet viseli. Ha úgy dönt, hogy megissza, készüljön fel a furcsa szagra. A vizet azonban azonnal meg kell inni, amint kiöntik. Ellenkező esetben úgy gondolják, hogy a víz gyógyító tulajdonságai elpárolognak.

Ostrovsky fürdők

Értékelés: 4.5

Ostrovszkij fürdő

Az Ostrovszkij fürdő, a legnagyobb történelmi balneológiai építmény Zseleznogorszkban, az ötödik helyet foglalja el a régió látnivalóinak rangsorában. Ez a létesítmény 1893-ban épült. Az építkezést a hagyományos keleti építészeti stílusok vezérelték. Az így kialakult terep nagyon emlékeztet egy sejk palotájára. A főépítész P.. Suzor.

Az Osztrovszkij család pénzeszközeit is felemelték. A híres drámaíró öccse személyesen is érintett volt, valamint az Orosz Birodalom egyik minisztere. Ezért úgy döntöttek, hogy róla nevezik el a forrást. A hely rendkívül érdekes, mert a kor számos híres művészét kezelték itt. Nem romlott le, és jelenleg hűségesen gyógyítja még a régi betegségeket is.

Postai postakocsi állomás

Értékelés: 4.4

Postai postakocsi állomás

Ez egy másik olyan hely, amelyet szabadon történelmi emlékműnek nevezhetünk. Az állomás 1875-ben épült a város keleti bejáratánál. Még a vasút megjelenése előtt a lovas postakocsik gyakran hoztak ide különféle élelmiszereket és szükségleti cikkeket. Ez egy hatalmas, többszemélyes kocsi volt, amelyet hat ló húzott.

Sőt, a postakocsis postaállomás az egyetlen fennmaradt hasonló intézmény a Kaukázusi Ásványvíz területén. Az udvarral együtt a helytörténeti múzeum részét képezi. A közelmúltban helyreállították kecses eredeti megjelenését. 2016 óta pedig a terület ad otthont a híres orosz írónak, Leó Tolsztojnak szentelt kiállításnak.

Vasútállomás

Értékelés: 4.3

Vasútállomás

A vasútállomás épülete fontos történelmi nevezetesség. A XIX. században épült. A vasútállomás jelenleg védett építészeti műemlék. Az ősi és régimódi peronon pedig padok és egyéb látnivalók sorakoznak.

A fő vasútvonal elkerüli a várost, és csak egy vágányon lehet megközelíteni. Pontosan ezen a vasútvonalon ment az Észak-Kaukázus más városainak területére, gyakorlatilag nem érintve Zheleznovodskot. A területet azóta teljesen lezárták. Az egyik legérdekesebb épület, a vasútállomás azonban megmaradt.

Zheleznovodsk legjobb természeti látnivalói

Mount Iron

Értékelés: 5.0

Mount Iron

A régió természeti látványosságai közül a Zheleznaja hegy, az egyik legérdekesebb hegy az egész Észak-Kaukázusban. Beshtautól északra, Zheleznovodsk üdülőhely külterületén található. Magassága eléri a 850 métert, területe pedig több mint 190 hektár. Szokatlanul kúp alakú.

A nevezetesség nevét az ásványvízben található hatalmas mennyiségű szulfát- és nitritlerakódásról kapta, amely így a vas színével színeződik. A lejtőn egy nagy fürdőpark is található, amelyet 1825-ben alapítottak. A hegy jellegzetes látványt nyújt a környező tájban, és a város mindkét végéből látható.

A három hegység

Értékelés: 4.9

A három hegység

Az észak-kaukázusi látnivalók közül a hegyek a legfontosabbak. Zheleznovodsk közelében számos különböző magasságú település található, de szakértőink szeretnék kiemelni a Triadot, amely nem messze a várostól található. Ezek a Kabanka, a Medovaja és a Razvalka hegyek. Ezek magasságban különböznek egymástól, így az elsőnek 760 méteres a magassága.

Olvasson tovább  A bolygó 22 legszebb helye

A második, Medovaya, valamivel alacsonyabb. Csak 720 méter magas. Nevét arról a különös, aranyszínű szikláról kapta, amelyen számos lyuk található. A Razvalka a triász legnagyobbja, 926 méteres magasságával 1,5 kilométerre található Zheleznovodsk-tól. Minden lejtője olyan, mint egy halom törmelék. A hegyek ráadásul természeti emlékek, mivel területükön régészeti leleteket találtak.

Permafrost Grotto

Értékelés: 4.8

A

Ez a nevezetesség az előző, a Razvalki-hegy helyén található. A várostól mintegy 1,5 km távolságra lévő vulkán, amely nem tört ki, egy laccolit. 1961 óta parkosított természeti örökségi terület. Ha felmászik rá, egy rendkívül érdekes barlangot talál, amely sok turista érdeklődésére tarthat számot. Különlegessége, hogy a tó hőmérséklete állandóan alacsony, 0 Celsius-fok körül van.

Ez egy egyedülálló nevezetessége Zheleznovodsk, így ez lesz a nagy érdeklődés, hogy sok turista, hogy látogassa meg, nem csak a városnézés és a túra, hanem hogy lehűtse a helyi hőségtől. A barlangot a 20. század elején fedezték fel, és a benne lévő hőmérséklet azóta gyakorlatilag változatlan maradt. Volt azonban egy kis, körülbelül 400 méter hosszú tárna, amely jelenleg el van zárva.

Üdülőhelyi tó

Értékelés: 4.7

Üdülőhelyi tó

A rangsor ezen szakaszának utolsó helyét egy nagy tó, az úgynevezett gyógytó foglalta el. Ez egy mesterséges tó, amelyet 1954-ben hoztak létre a helyi lakosok segítségével, akik önkéntesen kezdték el a park fejlesztését. Ennek eredményeként egy gödröt ástak ki, amelyet a patakból származó vízzel töltöttek fel egy csatornarendszeren keresztül. 1980-ban. a partjait további megerősítésekkel látták el.

Ekkor kapta a tó a második “Díszes” nevet. Gyakorlatilag a Vashegy lábánál található, közel a város főutcájához. Jelenleg gyönyörűen parkosított, és a partot többszínű kőlapokkal szegélyezik. A központban van egy mesterséges sziget, amely egy hídon keresztül könnyen megközelíthető. A tó körül hajókirándulást tehet.

A legjobb vallási látnivalók Zheleznovodsk

A közbenjárás temploma

Értékelés: 5.0

A közbenjárás temploma

Zheleznovodszk fő vallási nevezetessége a Védőfátyol-templom néven ismert. A Mineralovodszkij kerület plébániatemploma 1917-ben épült, és 1930-ban nyitották meg a templomot. lebontották, a kupolákat és a harangokat előzetesen eltávolították. Ezt megelőzően az épületet egy ideig mozinak használták. 1988-ban a kis templomot felújították és istentiszteleteket tartottak benne.

Az ortodox parókia 1993-ban alakult, 1996-ban pedig templommá alakították át. A templomot 1912-ben építette Kuznyecov építész. Korábban ezt a területet olyan emberek foglalták el, akik Zseleznovodszkba jöttek kezelésre. 2002-ben a templom új kupolát kapott, 2006-ban pedig átadták az épületet. felszentelték. 2008 óta. Megkezdődik az egyházi eszközök kereskedelme.

Olga hercegnő templom

Értékelés: 4.9

Olga hercegnő templom

A második helyen a Szent Olga-templom áll, amely Zheleznovodszk nyugati szélén, a Karl Marx utcában található. Egy kis tér veszi körül, és könnyen felismerhető a környezetéről. Főleg a kupolák sora és a magas fekvés miatt rendkívül vonzó. 1900-ban egy kis imaház állt itt, amelyet 1940-ben építettek újjá.

Tervezték, hogy a jövőben lebontják és korszerűsítik az épületet, mivel az amúgy sem fért el az összes hívő számára. 1989-ben készült el a helyi plébánia adományaiból. Az építési folyamat számos nehézséggel járt. A templomot szinte közvetlenül az elkészülte után felszentelték Olga hercegnő tiszteletére. A templom 2006-ban csatlakozott az orosz ortodox egyházhoz. Jelenleg ez a város egyik legérdekesebb intézménye.

Keresztelő Szent János templom

Értékelés: 4.8

Keresztelő Szent János templom

A hely teljes neve “Keresztelő János lefejezésének temploma Inozemtsevóban”. Ez a környék egyik leghíresebb temploma, de a várostól kissé távolabb található. .. Inozemtsev rendkívül fontos személy ebben a régióban. Hatalmas kastélyt épített a Karras állomáson, amely ma a tanárképző főiskolának ad otthont.

Olvasson tovább  A 18 legjobb strand Phuketben

1908-ban költözött oda családjával Rosztovból. Ezt követően pedig betegségben meghalt egy moszkvai kórházban. Ugyanazon az állomáson lévő kápolnában temették újra. Ennek eredményeképpen átnevezték Inozemtsevóra. Ezt követően az épületet templommá alakították át, amely Zheleznogorsk egyik fő látványossága.

Zheleznovodszk legjobb kulturális látnivalói

Puskin Galéria

Értékelés: 5.0

Puskin Galéria

A helyszín méltó a kulturális és építészeti címre is. A kis áttört szerkezet, amely szinte teljes egészében fémből és üvegből készült, a régió fontos nevezetessége. 1902-ben avatták fel a fürdőpark egyik területén.

Megnyitása óta ez a galéria a város egyik legfontosabb névjegyévé vált. Az épület egyik részét gyakran használják előadások színpadaként, a másik részét pedig helyi és nemzetközi művészek kiállítótereként. A központi részen található egy másik nevezetesség – Alekszandr Szergejevics Puskin emlékműve. Ez a galéria az emlékművel együtt a város fontos örökségi helyszíne, amelyet gyakran látogatnak a turisták.

Sas” szobor

Értékelés: 4.9

Sas

A sas az üdülőhely fő szimbóluma, és ezeket a madarakat a hegyvidéki terület gazdáinak is tekintik, ahol Zheleznovodsk található. Így nem meglepő, hogy az ég büszke királyainak emlékműveit könnyű megtalálni ebben a régióban. A legfontosabb közülük a nyitott szárnyú sas, amely a már említett Szmirnov-forrás közelében található. A sas karmaival fojtogatja a kígyót, amely a terület jelképe.

Hasonló szobor a régió szinte minden városában megtalálható. Zheleznovodskban a sas bronzból készült, és erősen kiemelkedik. Van egy majdnem ugyanilyen talapzat is, ami az üdülőhelyi tó közelében épült… Ez az egyik legfontosabb műemlék ezen a vidéken, amelyet minden turistának meg kell látogatnia. A turistákat gyakran idegenvezetők hozzák ide.

“A zodiákus jelei” szobor

Értékelés: 4.8

Szobor

A második fontos szobor a 2000-ben készült, a zodiákus jegyeit ábrázoló emlékmű. Maga az emlékmű egy téglalap alakú keret, amelynek kerületén masszív állatövi jelek és néhány, a kínai naptárhoz kapcsolódó állatszimbólum található. Ez egy kiváló példa egy modern mérföldkőre Zheleznovodskban. Viszonylag új, és máris a lakosok és a turisták kedvenc helyévé vált.

Belül egy hatalmas tojás alakú építmény van, amelyet félmeztelen lányok tartanak. A hely második neve a Kívánságok Tojása. És valójában ez egy modern napóra. Ezt a mérföldkövet Kuregyan szobrászművész készítette 2000-ben. A helyiek legendája szerint, ha kívánsz valamit és megforgatsz egy tojást, az álom biztosan valóra válik. Azonban rendkívül nehéz forgatni, ezért sok erőfeszítést kell tennie.

Emlékmű M. . Lermontov

Értékelés: 4.7

M. Lermontov emlékműve

Zheleznovodszkban van egy nagy tér, amelyet Lermontovnak szenteltek, egy azonos nevű gyógyvízforrással és egy szivattyúházzal. Pontosan itt található Mihail Lermontov hatalmas emlékműve. A hatalmas bronzszobrot 1988-ban állították fel, 150 évvel a prózaíró és az orosz irodalom klasszikusának születése után.

A költő szobra egy nagy gránittáblán áll, és a Kaukázus-hegység mentén halad, amelyet már életében is szeretett. Van egy kis park a közelben, és virágágyások keretezik a területet. Emellett ősi fenyők és rengeteg pad várja a látogatókat, hogy megpihenjenek. Az eredmény egy gyönyörű környezet a városi életből való kikapcsolódáshoz.

Helytörténeti múzeum

Értékelés: 4.6

Helytörténeti Múzeum

Az utolsó látnivaló ebben a minősítésben egy nagy forrás közelében található, amelyet Mihail Lermontovnak szenteltek. Ez a múzeum 1988 óta fogadja a turistákat és a helyi lakosokat. Több teremre van osztva, amelyeket különböző témáknak szenteltek. A múzeum területén számos gyűjtemény látható, amelyek az Észak-Kaukázus fejlődésének történelmi mérföldköveiről szólnak.

Például könnyen megtalálhatja a város környéki ásatásokon talált régészeti leletek gyűjteményét. Van egy numizmatikai részleg is, amely az Orosz Birodalom előtti időkből származó különféle érméket tartalmaz. Van egy szoba az első zseleznovodszki polgárok mindennapi életének dolgaival, valamint számos politikai és közéleti személyiség fotójával. A fő kiállítást pedig a háborús időknek szentelték.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: