9 a legszebb helyek Grúziában

Grúzia egy csodálatos ország, nagylelkű természettel, hatalmas kulturális és történelmi örökséggel, csodálatos ételekkel és természetesen barátságos emberekkel, akik otthonos légkört teremtenek. Ha egyszer ellátogatsz ebbe az országba, akkor a lelked egy darabját hagyod itt, és egy felejthetetlen élményt viszel magaddal. Milyen Grúzia? Íme egy válogatás a legszebb, igazán varázslatos helyekből.

A felejthetetlen Grúzia varázsa: a top 9 legszebb hely

Jelölés Helyszín Cím értékelés
A felejthetetlen Grúzia varázsa: top 9 legszebb hely 9 Racha tartomány 4.2
8 Svaneti 4.3
7 David Gareji 4.4
6 Mtskheta 4.5
5 Adjara 4.6
4 Kutaisi 4.7
3 Akhaltsikhe 4.8
2 Megrelia 4.9
1 Kakheti 5.0

Racha tartomány

Értékelés: 4.2

Racha tartomány

Ez a régió nem más, mint Grúzia Svájca. Néha valóban így nevezik. Ahhoz, hogy eljussunk erre a helyre, több hegyvonulatot kell leküzdenünk, amelyek úgy tűnik, hogy körülveszik ezt a valóban varázslatos helyet. A Racine hegyei, amelyek néma őrszemként őrzik a tartományt, szintén megérnek egy látogatást. Egyébként nagyon népszerűek Grúziában, bár valamiért a külföldi turisták nem látják őket. Itt főleg grúzok élnek – rachinok (Grúziától különálló néprajzi csoport), akik szinte egyáltalán nem beszélnek oroszul.

Aki legalább egyszer járt már a Raca tartományban, az soha nem fogja elfelejteni. Ez egy igazán gyönyörű hely. Bár az idegenforgalom itt még mindig nem nagyon fejlett, de ugyanolyan bőséges vadvilágot és jól megőrzött kőfaragványokkal díszített műemlékeket nehéz találni bármely más régióban.

És bár egyesek szerint a látnivalók száma itt nem olyan nagy, amúgy sem könnyű feladat mindent saját szemmel látni. A leglenyűgözőbbek közé tartozik a lélegzetelállítóan szép Shaori víztározó, az egyedülálló Nikortsminda ortodox templom, amelyet a 10. században alapítottak – az egyik egyetlen olyan műemlék, amely ilyen finom és magas színvonalú kőfaragással rendelkezik.

Racha az egyetlen tartomány Nyugat-Grúziában, ahol csodálatos bortúrákat szerveznek. Végül is itt van egy pincészet, amely a világhírű Khvanchkara – egy eredeti és elképesztően finom bort állít elő.

Svaneti

Értékelés: 4.3

Svaneti

A régiót az ország egyik legtávolabbi régiójának tartják. Magasan fekszik a hegyekben, és csak a meleg évszakban érhető el, amikor az utakat nem borítja hó. A szvaneti települések mindegyike völgyekben fekszik, és gyakran nevezik őket toronyvárosoknak: az ókorban szinte minden család saját tornyot épített, amelyet a területek védelmére és az élelmiszerek tárolására használtak.

A helyiek, a szvánok, meglehetősen harciasak. Még ma is látható különbség van a síkságon és a hegyekben élő grúzok között; úgy tűnik, hogy még mindig készek ellenállni az ellenség bármilyen támadásának. Kár lenne Grúziába látogatni anélkül, hogy saját szemével látná Szvanetit, mivel ez Grúzia egyik legszebb régiója.

Íme a Kaukázus legmagasabb és hihetetlenül festői hegyei – az extrém hegymászók paradicsoma. Nyáron sok turista teszi meg a Kaukázus legnehezebb hegymászását a Kaukázus hegységben, Ushba. A régió legfontosabb és legfényesebb helyei közé tartozik Mestia, Grúzia központja. A zord hegyvonulatok által körülvett, sűrű tűlevelű erdők és buja alpesi rétek között helyezkedik el. Modern épületek és történelmi régiségek egymás mellett állnak, és egyes utak még mindig macskakövesek.

Olvasson tovább  11 legszebb pillangó a bolygón

Mestiától mindössze néhány tucat kilométerre található az úgynevezett “medvebarlang” – a legtávolabbi és hihetetlenül szép hely – Ushguli község. A települést Európa legmagasabb településének tartják, és ez hiteles. Az emberek egész évben itt élnek, teljesen elzárkózva a külvilágtól: még télen sem megy le senki a völgybe. A közösségbe tett kirándulás egyedülálló lehetőség arra, hogy saját szemével láthassa a helyi falvak mindennapi életét és sajátosságait, valamint megcsodálhassa az UNESCO világörökségi listájára felvett építészeti együtteseket.

David-Gareji

Értékelés: 4.4

David Gareji

Bár név szerint kolostorként ismert, David Gareji egy hatalmas komplexum, amely 20 kilométer hosszan húzódik a grúz-azerbajdzsáni határ mentén. Ennek a gyönyörű komplexumnak egy része Azerbajdzsán területén található. Építése a 6. századra nyúlik vissza, és ma Grúzia első számú turisztikai látványossága.

A komplexumot a régió legfontosabb kulturális műemlékének és az egyik legtiszteletreméltóbb keresztény kegyhelynek tartják. Egy időben a gareji zarándoklatot a jeruzsálemi utazással azonosították. Ma már inkább turisztikai látványosság, mint vallási hely.

2019 áprilisában az azerbajdzsáni határőrség ismét lezárta a két ország között található barlangok és templomok egy részének megközelítését. Ez a grúz aktivisták tiltakozásainak sorozatát váltotta ki, és majdnem konfliktushoz vezetett az országok között, bár már ezt megelőzően is meglehetősen feszült volt a helyzet a határ körül ezen a területen. Tbiliszi és Baku közel 25 éve nem tudott megegyezni arról, hogy hol húzódjon a határ és kihez tartozzon a komplexum.

Mtskheta

Értékelés: 4.5

Mtskheta

Grúzia első fővárosa, és kétségtelenül a grúz civilizáció szíve. De nem szabad összehasonlítani a jelenlegi fővárossal – a modern Tbiliszi (amely 20 km-re van). Mtskheta ezzel szemben egyediségével és hihetetlen hitelességével lélegzik. A grúzok a várost egy nagy falunak tekintik, és bár 2010-ben átfogó felújításon esett át, a mély provincia érzése nem tűnt el. Ez a tény azonban nem von le semmit az ősi város varázsából.

Mtskheta a grúz zarándokok szent helye, az UNESCO világörökség része és az ország egyik legfontosabb turisztikai célpontja. A városnak ősi és nagyon gazdag történelme van. Az i. e. 5. században alapították.. Meshkinami (feltehetően török származású). A kereszténység előtti időkben Mtskheta a pogány kultusz központjának számított.

A város 700 éven át volt Kelet-Grúzia fővárosa, amíg az akkori Dacia király be nem jelentette a főváros megváltoztatását, amikor Tbiliszi mellett döntött. Ma Mtskheta színes külvárosának számít, exkluzív úti célként, lélegzetelállító tájjal, számos történelmi és vallási helyszínnel, valamint kellemes, enyhe éghajlattal, amelyet egész évben élvezhetünk.

Adjara

Értékelés: 4.6

Adjara

A modern Adzsarát a legtöbb Grúziába látogató turista kizárólag tengerparti nyaralással hozza összefüggésbe, és hiába. Igen, a helyi strandokon heverészni és a semmittevésnek hódolni minden bizonnyal öröm. De van egy hátulütője is. Ez az ősi, zöldbe temetett föld természetes szépségével és egyediségével kápráztat el.

Olvasson tovább  10 leghosszabb utca Oroszországban

A csodálatos strandok mellett számos kristálytiszta vízesés, buja bársonyos erdők, zord hegyvonulatok, sziklaszurdokok, kristálytiszta tavak – amit csak akar. Van itt néhány tengerparti üdülőhely, amelyek fekete homokos strandjaikról híresek. A városi szépség kedvelői számára Batumi egy ultramodern város, amely lenyűgöző építészettel, sztálinista épületekkel, éneklő szökőkutakkal és híres “élő” szobrokkal büszkélkedhet – ez az ország védjegye.

Érdekes tény. Úgy tartják, hogy Grúzia tömeges kereszténysé válása Adzsarában kezdődött, miután Szent András apostol Grúziába érkezett. De mindez megváltozott, miután Törökország, amely 300 évig uralta az országot, aktívan terjesztette az iszlámot. Ennek eredményeként a muszlimok a mai Adzsara lakosságának mintegy 30%-át teszik ki. Gyakorlatilag a teljes vidéki lakosság az, aki ma is újjáépíti a mecseteket. Adzsarában még egy aktív barlang is van.

Kutaisi

Értékelés: 4.7

Kutaisi

Grúzia második fővárosa és egyik legfestőibb városa. A város nevét régi grúz nyelven “sziklásnak” fordítják, ami logikus, mivel Kutaiszi sziklás és meredek terepen fekszik. Nagyon kellemes, nyugodt, történelmi műtárgyakkal és gyönyörű természeti tájjal teli üdülőhelynek számít.

Kutaiszi a világ egyik legrégebbi városa. Az első emlékek, amelyek a létezéséről tanúskodnak, a Kr. e. 6. században jelentek meg.. Az ókorban a város legnagyobb részét sűrű, festői erdők borították. És bár ma már kevesebb van belőlük, a helyi táj egyszerűen elbűvölő: a város szó szerint bővelkedik színes zöldterületekben, amelyek zökkenőmentesen illeszkednek a helyi építészetbe, a számos térbe, a csendes sugárutakba és a hangulatos utcákba.

A helyi Rioni folyó gyakorlatilag két részre osztja Kutaiszit. A szakadék azonban nem csak szimbolikus. A város jobbparti történelmi része az építészeti remekművek igazi kincsesbányája, köztük a híres Csardakhi Ochros (az imereti királyok egykori rezidenciája – pontosabban egyetlen épület).

A várost körülvevő fal maradványai még a 19. századból maradtak fenn. A városnak ebben a részében található a grúz parlament, ezért az ország nem hivatalos fővárosának is tekintik. Az épület egy egyedülálló építészeti objektum, amely félgömb alakú üvegből készült.

Kutaiszi bal partja a modern, forgalmas életstílusú város, sok magasépülettel. A jobb és bal partot számos híd köti össze a folyón. Bármelyikükön állva teljes mértékben élvezheti Kutaiszi pompáját.

A várostól 10 km-re található a Sataplia természetvédelmi terület, amely híres a karsztbarlangjairól és a dinoszauruszok nyomait őrző fennsíkról.

Akhaltsikhe

Értékelés: 4.8

Akhaltsikhe

A Rabat ősi erődítményének lábánál fekvő várost mindig is Grúzia egyik kulturálisan legfejlettebb városának tartották, és a 2012-es hatalmas felújítás után felismerhetetlenné vált. Nemcsak gyönyörű és lenyűgöző hely, hanem fontos csomópont az utazók számára is. Két főútvonal van itt – az egyik Batumi-Tbiliszi irányába vezet, a másik pedig Törökország felé.

A város környéke tele van látnivalókkal, és innen indul az út Grúzia turisztikai Mekkájába – Vardzia, a híres barlangváros, az ősi grúz építészet kiemelkedő emléke. Bár Akhaltsikhe maga is büszkélkedhet valamivel: a város történelmi gyöngyszeme, a Rabat török erődítménye 7 hektáros területen fekszik. Ez egy élő visszhangja a török hódítók idejének, amikor a város Akhaltsikhe Pashalik (az Oszmán Birodalom közigazgatási egysége) központja volt.

Olvasson tovább  A Föld 12 legnagyobb gyíkja

2012-ben az erőd, akárcsak maga a város, felújításon esett át, és védjegyévé vált. Van itt múzeum, borbolt, szálloda és még egy esküvői ház is. Érdemes megjegyezni, hogy a történelmi helyszín helyreállítását részben Törökország finanszírozta, amely érdekelt volt az oszmánok kulturális örökségének megőrzésében.

Megrelia

Értékelés: 4.9

Megrelia

A késő középkorban a mingreliaiak függetlenek voltak: a 16-19. század közötti időszakban a mai tartomány területén létezett Mingrelia uralkodó fejedelemség, saját Dadiani fejedelmi dinasztiával. 1803-ban Megrelia uralkodója csatlakozott az Orosz Birodalomhoz, és 54 évvel később bevezették az orosz közigazgatást. További 10 év múlva a fejedelemség megszűnt, és Kutaiszi tartományként a birodalom részévé vált. Érdemes megjegyezni, hogy később a család hercegei az orosz nemesség részévé váltak.

A modern Megrelia jelentősen különbözik a többi grúziai tartománytól, nem utolsósorban a nagy népsűrűség és a fejlett infrastruktúra miatt. Érdekes, hogy Megrelia mélyen fekvő tartománynak számít, annak ellenére, hogy az életszínvonal itt sokkal magasabb, mint Grúzia legtöbb más régiójában.

A tartomány büszkélkedhet a legszebb és lélegzetelállító természeti emlékekkel: a Martvili-kanyon a kristálytiszta vízeséssel, a Dadiani Hercegek Parkja, a helyi fennsík, az Okatse-kanyon a szokatlan hidakkal és lépcsőkkel, és még sok minden mással. De nem csak a buja táj teszi gyönyörűvé Mingreliát: még a tapasztalt utazóknak is érdemes megnézniük a helyi történelmi épületeket, és saját szemükkel látni az ókori Kolkhisz Királyság maradványait, ahová a legenda szerint az argonauták az Aranygyapjú keresésére mentek.

Kakheti

Értékelés: 5.0

Kakheti

Az ókorban önálló királyság volt, ma azonban Grúzia egyik leghíresebb üdülőhelye. A régió turisztikai központja Sighnaghi városa – erődje, amely az Alazani-völgy számos dombjának egyikén épült. A helyiek a szerelem városának nevezik. Miért? Sokféle verzió létezik, és mindenki azt választja, amelyik a legjobban megfelel neki. Egyikük szerint a Sighnaghi nem hivatalos nevét a helyi esküvői palota miatt kapta, ahol minden előzetes dokumentum nélkül, a nap bármely szakában meg lehet házasodni.

A második változat azonban romantikusabb: egy grúz festő, Niko Pirosmani hihetetlen tettéről szól, aki egy francia színésznő, Margarita de Sèvres iránti viszonzatlan szerelemtől szenvedett, és virágokkal kövezte ki az utat. Ezt a jelenetet tükrözi Alla Pugacseva egyik leghíresebb dala, az “Egymillió skarlátvörös rózsa”. Ennek a ténynek a hitelessége kétséges.

Nem kerülhetjük meg, hogy megemlítsük azt a tényt, hogy Kakheti a grúziai borturizmus vitathatatlan központja. A borok számtalanok, és egy dolog biztos – a magas minőségük. A leghíresebb turistalátványosságok közé tartozik a Csinandali birtok a lenyűgöző borospincéivel és a Kindzmarauli gyárral, ahol minden látogatónak részletesen elmesélik a kakhéti borok rejtelmeit és előállításuk technológiáját.

Számos más látnivaló is található, mint például a Telavi erőd, a Nidikvari park és Irakli II. király kastélya, ahonnan az Alazani-völgy lélegzetelállító tájaiban gyönyörködhetünk. És mi az a Tushino hegység! Igaz, hogy csak egy nagyon kitartó utazó lesz képes elérni őket, mivel az utak itt nem a legjobbak. De megéri a fáradságot: a hegytetőkről nyíló kilátás valóban csodálatos.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: