A 9 legnagyobb medve

*A legjobbak értékelése a szerkesztők szerint. A kiválasztási kritériumokról. Ez az anyag szubjektív, nem reklámnak szánják, és nem szolgál vásárlási útmutatóként. Vásárlás előtt kérjen szakértői tanácsot.

A medvék a bolygó legnagyobb emlősei közé tartoznak. Egyébként ők sem túl okosak (gondolkodásmódjuk nagyon hasonlít az emberéhez). A puffinok számos fajtája jelentős elterjedési területet foglal el, és a legtöbb kontinensen megtalálható. Melyikük nevezhető joggal szörnyetegnek a méretét tekintve?? A világ legnagyobb szellemmedvéi.

Bolygónk legnagyobb medvéi: A világ 7 legvadabb medvéje

Jelölés hely termék neve SÚLY Magasság
Top 7 legnagyobb medve a bolygón 7 Szíriai barnamedve 250kg. 150CM.
6 Kermode (szellemmedve) 300 KG. 180CM.
5 Baribal 350KG. 200CM.
4 Grizzly 450KG. 220CM.
3 Barna (szibériai) medve 500KG. 260CM.
2 Kodiak 800 KG. 280CM.
1 Jegesmedve 1 000CM. 300CM.
Bónusz: a valaha született legnagyobb medvék 2 Óriási jegesmedve 1 200KG. 400CM.
1 Egy óriási rövidszárnyú medve 1 400KG. 450 cm.

Szíriai barnamedve

Értékelés: 4.4

Szíriai barnamedve
 1. Súly: 250kg
 2. Magasság: 1.5m

Egy jellegzetes barnamedve faj, amely kizárólag a Közel-Kelet (Szíria, Törökország, Irán, Libanon, Irak) hegyvidéki területein él. A barnamedvék közül a legkisebbnek és világos szőrűnek számít. Nagyon szép állat, hosszú, sűrű, kávétej színű szőrrel. Sajnos a medve veszélyeztetett faj: a tudósok szerint ma már nem több mint 150 állat él a bolygónkon ebből a fajból. A szíriai barnamedvét utoljára 1995-ben látták.

Vicces tény. A leghíresebb szíriai medvét Voyteknek hívják. “Katona medvét” találtak Irán területén, és lengyel katonák vitték el. A legenda szerint az olaszországi harcok során a tüzéreknek segített a lőszer kirakodásában és a lövedékek szállításában. Miután leszerelték, az Edinburgh-i Állatkertbe került, ahol élete hátralévő részében a közönség kedvence maradt. Wojtek 250 kg-os volt, és 1,8 m magas.

Kermode (szellemmedve)

Értékelés: 4.5

Kermode (
 1. Súly: 300 kg
 2. Magasság: 1.8m

Az amerikai fekete medvének ez az alfaja Brit Columbia erdeiben élő alfaja nem széles körben ismert, de nem tudtuk megtagadni, hogy felvegyük a rangsorunkba. A lakosság körülbelül 10%-a fehér köpenyben él. De nem albínók, ahogyan azt néhányan tévesen hiszik: sötét orruk van, és ez azt jelzi, hogy a Kermodes nem genetikailag abnormális. A fehér fekete medve (bármilyen paradoxnak is hangzik) a helyi indiánok ritka és tisztelt faja, amelyet “szellemmedvének” neveznek.

Olvasson tovább  A világ 10 legmagasabb kosárlabdázója

Figyelemre méltó, hogy fekete medvékből fehér példányok születnek – ez a fehér színeződésért felelős gén recesszív alléljai miatt lehetséges. Egy klasszikus fekete amerikai medve esetében a jegesmedve születésének valószínűsége 1:4. A brit kontinensen minden 100. állat fehér.

Vicces tény. A 18. század végén az európai szőrmekereskedők hatalmas kampányt indítottak a fekete medvebőrökért, és a helyi vadászok buzgón elkezdték ellátni a feketemedvét. De a fehér kermode már akkor is tabu volt: a “szellemvadászat” tabuja generációkon keresztül öröklődött. Ez az ősi védőintézkedés nagyon hatékonynak bizonyult. Talán éppen ezért sikerült a helyi törzseknek sokáig titokban tartaniuk a fenevad létezését.

Baribal

Értékelés: 4.6

Baribal
 1. Súly: 350 kg-ig
 2. Magasság: 1,4-2 m

Ez a medvebocs a harmadik legnagyobb a maga nemében Észak-Amerikában. A faj földrajzi elterjedése Alaszka területétől egészen Kanadáig terjed. A kifejlett állatok hossza elérheti a 2 métert, vastag, fekete, kátrányos szőrzetük és enyhén hegyes orruk van. Baribal étrendje túlnyomórészt növényi alapú; a rovarokat is szereti, és a lazacok ívási időszakában halra vált. De a háziállatokat is megtámadhatja. Mivel a baribal táplálékukban kevés a zsír és a fehérje, gyakran látogatják a szeméttelepeket, hogy ételmaradékot keressenek.

A baribál és a barnamedve közötti fő különbség a mérete (kisebb) és a bundája, amely fekete és sima. A baribald egyik legritkább baribald-faja a kermode mellett a kék vagy úgynevezett “gleccsermedve”, amely Alaszka délkeleti részén található.

Érdekes tény. A baribál egy medve, amely nem alszik téli álmot.

Félelmetes mérete és nagy karmai ellenére a baribal ártalmatlan (sokkal inkább, mint barna rokona). Még sebesülés esetén is inkább menekül. Bár a medve meglehetősen esetlennek tűnik, mozgékony, erős és nagyon szívós: a baribal nagyon jól fut, úszik és fára mászik. Hátborzongató karmait egyébként fára mászásra tervezték.

Grizzly

Rangsor: 4.7

Grizzly
 1. Súly: 400-450 kg
 2. Magasság: 2-2,2 m

Ez a barnamedvefaj világszerte ismert, elsősorban azért, mert nem a legártalmatlanabb teremtmények közé tartozik: nem ritkák az emberre irányuló támadások, de itt elsősorban a kíváncsi turistákról van szó. Az alfaj gyakran megtalálható kisebb víztestek, például folyók, tavak vagy akár patakok partján. A grizzlymedve ugyanis nagy rajongója a halaknak, amelyek táplálékának alapját képezik.

Hagyományosan a grizzly 2 csoportra osztható: parti és erdei medvékre. A barnamedvét erősebb és robusztusabb test jellemzi (átlagsúlya meghaladja a 450 kg-ot), és a medve táplálkozásának fő alapját a lazacfélék képezik. Ez utóbbi egy elegánsabb faj (maximális regisztrált súlya 408 kg), főleg növényi táplálékkal és hullákkal táplálkozik. A tengerparti medvék távol tartják magukat az emberektől, az erdei medvék viszont egészen közel engedik őket.

Olvasson tovább  10 ország a legolcsóbb benzinnel

Érdekes tény. A grizzly medvék veszélyesnek és agresszívnek számítanak. Ez a tévhit már régen kialakult, és sajnos széles körben elterjedt a lakosság, sőt a hatóságok körében is. Sok éven át az emberek lemészárolták az állatot, hogy megvédjék magukat és jószágaikat. Ma a grizzly medve szövetségi védelem alatt álló faj, amely az Egyesült Államok nemzeti parkjaiban található.

Barna (szibériai) medve

Értékelés: 4.8

Barna (szibériai) medve
 1. Tömeg: 400-500 kg (néhány példány 700 kg feletti)
 2. Magasság: 2,6 m-ig

A medvevilág e félelmetes képviselője Oroszországban él, Karéliától Csukotkáig, és Kínában is megtalálható. A mamut rendkívül nagy és erős: hihetetlen fizikai ereje és erős karmai (akár 10 cm hosszúak) lehetővé teszik számára, hogy nagy erőfeszítés nélkül kitépje a fák tuskóit és letépje a fakérget, sőt néha még a vadászházak bejáratát is eléri, feltépve azok ajtaját.

A szibériai medve hosszú életű állat – a legtöbb medvefaj akár 30 évig is élhet. Ehhez nagyban hozzájárulnak az állat élőhelyének természetes adottságai – rövid, nem túl kemény telek és a medvék számára megfelelő táplálék bősége. Ez utóbbiról szólva a barnamedve a tajga bogyóit, húsát és halat fogyasztja, és gyakran tör be méhkaptárakat, amelyeket 8 km-es távolságból is sikeresen megtalál, köszönhetően éles szaglásának. Éhínség idején gyakran találkozhatunk lakott területekkel, ahol az emberek által eldobott élelem után kutatva vándorol.

Vicces tény. A barnamedvék nagyon okos és óvatos állatoknak számítanak. A vadászcsapdákból gyakran veszik el a csalit, és botokkal, kövekkel hatástalanítják azokat.

Kodiak

Értékelés: 4.9

Rudyak
 1. Súly: 800 kg-ig
 2. Magasság: 2,8 m-ig

A kadiak a barnamedve legnagyobb alfaja. A medve veszélyeztetettnek számít. Csak Alaszka partvidékén, a Kodiak-szigetvilágban található. Mint minden más barnamedve, a Kodiak is a fajra jellemző, robusztus testfelépítéssel rendelkezik, és normális viselkedést mutat. A fiatal medvék a téli hibernációs időszak alatt születnek. A kölykök 3 éves korukig az anyjukkal maradnak, amikor is abbahagyja a szoptatást, és azonnal hormonális változásokon megy keresztül. Ezek a hormonális változások megváltoztatják a nőstény jellemét is: harapdálni és morogni kezd a kölykökre, elkergeti őket.

Érdekes tény. A kodiak szokatlan sajátossága az emberektől való félelem. Hihetetlen mérete ellenére ez a hatalmas állat reszketésig fél az emberektől, és a velük való találkozás után akár depresszióba is eshet. Emiatt az állat nem szed fel elegendő súlyt a sikeres téli téli álomhoz, és egyszerűen nem éli túl. Emiatt a medve képviselője szövetségi védelem alatt áll (nem utolsósorban egyébként a vadászok játszottak, akik jelentősen csökkentették a kodiak populációt).

Olvasson tovább  Dél-Amerika 15 legmagasabb vulkánja

Jegesmedve

Értékelés: 5.0

jegesmedve
 1. Súly: 1000 kg-ig
 2. Magasság: legfeljebb 3 m

A medvefélék családjának legnagyobb ragadozója a világon. A jegesmedve az orosz sarkvidéki szélességeken él, de Kanadában és Norvégiában is megtalálható. Kíváncsi hajlam, szívósság, jó természetűség jellemzi. A jegesmedvék kiváló vadászok – nemcsak a tengerből, hanem más szárazföldi állatokból, például a sarki rókákból is kiválóan szereznek táplálékot. A jegesmedvék nem agresszívek az emberrel szemben. Ha ez megtörténik, az gyakran az ember hibája. Az állat rendkívül kíváncsi, és nagyon közel tud jönni.

Az Oroszországban élő jegesmedvék száma rohamosan csökken: jelenleg a populáció kevesebb mint 8000 egyedet számlál. Az ok az aktív orvvadászat. Bár a jegesmedvevadászat hivatalosan tilos, ez nem állítja meg az orvvadászokat, és a hatalmas és ritkán lakott északi területeken nehéz szabályozni a helyzetet.

Bónusz: az emberiség történetének legnagyobb medvéi

Az óriás jegesmedve

Értékelés: 4.9

Óriás jegesmedve
 1. Tömeg: legfeljebb 1 200 kg
 2. Magasság: legfeljebb 4 m

A jegesmedve kihalt alfaja. A tudósok úgy vélik, hogy az óriás emlős a mai kaukázusi és a barna állat között állt. Kizárólag nagytestű emlősökkel táplálkozott. A jégkorszak vége felé kihalt a megfelelő táplálék erőteljes csökkenése miatt. A jegesmedve könyökcsontjának egyetlen példányát a mai Nagy-Britannia területén végzett régészeti ásatások során találták meg.

Óriás rövidszárnyú medve

Értékelés: 5.0

Óriás rövidszárnyú medve
 1. Tömeg: legfeljebb 1 400 kg
 2. Magasság: legfeljebb 4,5 m

Néhány évvel ezelőttig az óriás jegesmedvét tartották a bolygó történetének legfélelmetesebb medvéjének. De mindez megváltozott, miután kelet-tenessee-i paleontológusok figyelmüket a medvecsontokra irányították, amelyek szó szerint porosodtak egy argentin múzeumban.

Az óriás rövid ormányán kívül számos anatómiai jellemzője volt, amelyek megkülönböztették korabeli testvéreitől. Például az agyarait szabálytalan szerkezet jellemezte (mint a tigrisekét). A rendkívül fejlett állkapocsizmokkal kombinálva a jegesmedvék harapása könnyen nevezhető véresen erősnek. Egyébként a koponya arányai alapján ez az állat inkább hasonlít macskafélékre, mint nagytestű medvefélékre. Magas, mint a medvék, a végtagok azt sugallják, hogy a vadállat gyorsabb volt, mint a mai medvék.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: