A Föld 10 legkülönlegesebb színe, amit mindenkinek érdemes megnéznie

*A szerkesztők szerint a legjobbakról van szó. A kiválasztási kritériumokról. Ez az anyag szubjektív, és nem minősül reklámnak, és nem is vásárlási útmutatónak szánták. Vásárlás előtt feltétlenül szükséges a szakértői tanácsadás.

A virágok a növények hatalmas birodalmának egyik legcsodálatosabb és legszebb tagjai. Az ókortól napjainkig fontos szerepet játszottak az emberi kultúrában. A tehetséges botanikusok sok egyedi fajtát fejlesztettek ki, de egyik sem ér fel a választékunkban található rendkívüli és bizarr virágok eredetiségével. Ezek a növények egyértelműen kiemelkednek alakjuk, méretük vagy illatuk miatt.

A Föld legszembetűnőbb virágai, amelyeket érdemes megnézni

Jelölés hely Név értékelés
A Föld legszokatlanabb virágai 1 Titan Arum 5.0
2 Rafflesia arnold 4.9
3 Nepenthes Attenborough 4.8
4 A Lotus Nucifera 4.7
5 Hooker ajkai 4.6
6 Jáde szőlő 4.5
7 Jatropha monkeybug 4.4
8 Méh orchidea 4.3
9 Oroszlán ásítás mag 4.2
10 Tacca Chantrier 4.1

Titan Arum

Értékelés: 5.0

Titan Arum

A Titan Arum vagy Amorphophallus titanicus a világ egyik legnagyobb virága, virágzata általában eléri a két és fél, ritkán a három méteres magasságot is. A növény súlya a cserepével együtt akár 75 kg is lehet. Az óriás lenyűgöző mérete mellett illatáról is ismert, amiért hazájában ékesszólóan “hullavirágnak” nevezték el. A rothadó hús szaga az emberi szaglás számára elviselhetetlen, de bizonyos legyeket és bogarakat vonz, amelyek a hullákkal táplálkoznak. Ezek a rovarok felelősek a virág természetes beporzásáért. A Titan Arum Jáva és Szumátra trópusi dzsungeleiben honos, bár ma már ritkán látni a vadonban. Azonban megcsodálhatja az egyik nagy botanikus kertben is. A Rafflesia körülbelül tízévente virágzik, és csak néhány napig marad teljesen nyitva. Életciklusa nagy részét egyfajta hibernációban tölti.

Arnold Rafflesia

Értékelés: 4.9

Rafflesia Arnold

A Rafflesia faj nevét Joseph Arnold brit természettudósról kapta, aki egy kutatási expedíció részese volt az indonéziai Szumátra szigetén. A virágot a helyi lakosság korábban “bunga patma” néven ismerte. Élőhelye nagyon kicsi: Szumátrán kívül Kalimantan szigetén (Borneó) fordul elő. A növény csak néhány napig virágzik, ilyenkor hatalmas, akár egy méter átmérőjű, vörösesbarna virágai nyílnak, így a Rafflesia Arnold a Föld legelterjedtebb virága. Minden virágnak öt húsos, kerekded szirma van, mindegyik körülbelül három centiméter vastag. A Rafflesia akár 11 kilogrammot is nyomhat egy példányonként. Az előző növényhez hasonlóan bűzös “hullaszagával” vonzza a beporzó rovarokat, az érett magokat pedig általában a termésre lépő állatok terjesztik el. A virágnak nincsenek levelei vagy szára, mivel parazita, és a Tetrastigma liánokon él, anélkül, hogy fotoszintézist alkalmazna.

Olvasson tovább  A 10 legmagasabb épület Moszkvában

Nepenthes Attenborough

Értékelés: 4.8

Nepenthes Attenborough

A Nepenthes Attenborough a Fülöp-szigeteki Palawan szigetén honos, és a Mount Victoria lejtőin nő. A növényt csak nemrég, 2000-ben fedezték fel keresztény misszionáriusok egy hegymászási kísérlet során. A szokatlan, kancsószerű virágokról szóló meséik azonnal felkeltették a biológusok érdeklődését, de csak hét évvel később szerveztek expedíciót a faj részletes tanulmányozására. Ez a növény eléri a másfél méteres magasságot, a korsója körülbelül 25 centiméter hosszú és 12 centiméter széles, és csapdaként működik. A Nepetnes Attenborough a legnagyobb húsevő virág, nemcsak rovarokat, hanem még rágcsálókat, például egereket is képes elkapni és megemészteni. A korsó csúszós belső falai miatt az áldozat nem tud kijutni, és ennek következtében lassan emésztőfolyadékban emésztődik meg. A növény az Attenborough nevet kapta David Attenborough természettudós és természetfilmes televíziós műsorvezető után.

Lótusz mogyoró

Értékelés: 4.7

Lótusz mogyoró

A lótusz virágai Ázsia számos trópusi és szubtrópusi régiójában, az ausztrál kontinens északkeleti részén és Oroszország egyes területein találhatók. Ez az egyik legősibb növény a Földön, a régészek a lótusz fosszilis maradványait találták meg a késő kréta kori üledékekben. A fajt napjainkig sikeresen megőrizték, nem utolsósorban egyedülálló hosszú távú csírázóképessége miatt – magjai a begyűjtés után több száz évvel is csíráznak. Állóvizekben és lassú áramlású folyókban található évelő vízinövény. A mogyorós lótusz levelei lebegő, pajzs alakúak, akár 70 cm hosszúak is lehetnek. Élénk rózsaszínű virágai 25-30 centiméter átmérőjűek a vízfelszín fölött. A lótusz legérdekesebb része azonban a termés, amely egy fordított kúp alakú doboz, benne mogyoró alakú magvakkal. Mindegyik a saját dobozában van, és a doboz összesen legfeljebb húsz magot tartalmaz.

Hooker ajkai

Értékelés: 4.6

Hooker ajkai

A Psychotria elata tudományos nevű növény Costa Rica erdeiben nő, és alkalmanként más dél-amerikai országokban is előfordul: Panamában, Ecuadorban és Kolumbiában. Ezt a csodálatos virágot a bokros levelek alakja különbözteti meg, amelyek egy csókra kinyújtott élénkpiros ajkakra emlékeztetnek. Ez a morfológiai szerkezet annak köszönhető, hogy a potenciális beporzók, például a pillangók és a kolibrik figyelmét fel kell hívni. Ma ezt a növényt a kihalás fenyegeti az ellenőrizetlen erdőirtás miatt Latin-Amerikában.

Olvasson tovább  A 10 legkisebb macskafajta

Jáde szőlő

Értékelés: 4.5

Jáde szőlő

A Strongylodon macrobotrys faj a hüvelyesek családjába tartozik, a Fülöp-szigetek, Délkelet-Ázsia, Afrika és Madagaszkár trópusi erdeiben található. Először európai tudósok fedezték fel egy 1936-os Fülöp-szigeteki kutatóexpedíció során. A jáde szőlő egy 20 méter hosszúra is megnövő szárra nő, amely nagy lombozatot és buja, 100 centiméter hosszú virágzatú fürtöket hordoz. Minden egyes virágzat körülbelül száz apró virágot tartalmaz, amelyek színe elképesztő kékeszöld. Nevét a tenger hullámaira vagy a jáde nevű drágakőre emlékeztető színe adja. A szőlőnek van egy másik szokatlan tulajdonsága is: szürkületkor gyengéden világít, ami vonzza a denevéreket, a szőlő fő beporzóját. Gyakran termesztik dísznövényként, de a trópusokon kívül csak a londoni botanikus kertek honosították meg.

Monkey’s Thistle

Értékelés: 4.4

Jatropha monkeybush

A majom orchidea az orchideafélék családjába tartozó évelő lágyszárú virág. Észak-Afrika és Nyugat-Európa egyes részeitől Iránig és a Kaukázusig széles körben megtalálható. Oroszországban ez a faj a Krím-félszigeten is előfordul. Fénykedvelő növény, az erdei tisztásokat és bozótosokat kedveli, és jól fejlődik a hegyvidéki régiókban, akár 1500 m tengerszint feletti magasságban is. Az orchidea körülbelül 50 centiméter magas, és nagy virágzata nagy virágfürtökből áll. A középső szirmok egy miniatűr majom testére emlékeztetnek, hosszú végtagokkal és kis farokkal, innen a neve. Virágzáskor a majom orchidea édes, narancsra emlékeztető illatot áraszt.

A méh orchidea

Értékelés: 4.3

A méh orchidea

A beporzó rovarok figyelmének felkeltésére szolgáló összes módszer közül ez a növényfaj használja a legeredetibbet. Az Ophris nemzetségbe tartozó orchidea virága nektár nélküli, de alakja és színezete pontosan utánozza a méhlepke nőstényét. Továbbá, a megjelenés hasonlósága mellett a méhek női nemi hormonjaihoz hasonló illatot áraszt. Ennek eredményeképpen az elhaladó drónok teljesen megtévesztődnek, és a szaporodási ösztöntől vezérelve a “nőstény” felé rohannak. És mire az illúzió lelepleződik, már beborítja a virágpor, amelyet hamarosan ugyanarra a virágra visz, ismét anélkül, hogy az ember észrevenné a trükköt, így keresztbeporozva az orchideát. Megtalálható Örményországban, Nyugat-Európában, a Földközi-tenger és a Fekete-tenger melletti területeken.

Olvasson tovább  9 a legszebb helyek Grúziában

Oroszlán zebra mag

Értékelés: 4.2

Oroszlántorok mag

Az antirrium, más néven oroszlánméh, a platánfélék családjába tartozó növény. Főleg Észak-Amerikában található, de Oroszországba is behurcolták, ahol széles körben használják díszítésre. A neve valószínűleg a görög mitológiából származik. A legenda szerint, miután Héraklész legyőzte az óriás nemeai oroszlánt, Flora istennő adta neki az antirriumot. Fajtától függően 15 centiméter és 1 méter közötti magasságra nőhet. Élénk, gyönyörű virágait a kertépítésben, virágágyások, kertek, erkélyek és teraszok díszítésére használják. És amikor az oroszlán kígyóvirág elhal, egy hátborzongató sajátosságot fedez fel: amikor megszárad, körvonalai rendkívül hasonlítanak egy emberi koponyához.

Tacca Chantrier

Értékelés: 4.1

Tacca chantrieri

A Chantrier virága úgy néz ki, mint egy denevér, és kiérdemelte a kínai egérfogó becenevet. Ez a fantasztikus növény főként Délkelet-Ázsiában található. Trópusi erdőkben, a tengerpartok közelében és hasonló, gazdag talajjal és magas légköri páratartalommal rendelkező helyeken nő. Az akár 30 centiméter átmérőjű, gótikus fekete virágok bizarr és kissé hátborzongató formáját hosszú, lefelé lógó indák egészítik ki. A vadonban a Chantrier-taccát legyek porozzák be, amelyek a romlott hús szinte észrevehetetlen illatára repülnek be.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: