Oroszország 10 legnagyobb vulkánja

A vulkánok olyan természetes geológiai képződmények, amelyek a földkéreg repedéseiben keletkeztek. Ezek lehetnek aktívak vagy kialudtak, bár az utóbbiak néha gázokat, lávát, hamut és laza vulkáni kőzeteket törnek ki. Jelenleg mintegy ezer vulkán van bolygónkon, és ezek nagy része víz alatt van. A világ legnagyobb vulkánjai közül a legtöbb Dél-Amerikában található, de Oroszországban is sok ilyen élettelen természeti csoda található. Itt van Oroszország tíz legnagyobb vulkánja.

Oroszország legnagyobb vulkánjainak értékelése

Jelölés hely: Vulkán Vulkán magassága
A legnagyobb oroszországi vulkánok rangsora 1 Karymskaya Sopka 1468 MÉTER
2 Sarycheva vulkán 1496 méter
3 Shishel vulkán 2,525 méter
4 Avacha Sopka 2,741 méter
5 Shiveluch vulkán 3307 méter
6 Koryakskaya Sopka 3456 méter magas
7 Kronotskaya Sopka 3,482 méter magas
8 Icsinszkaja Sopka 3621 méter
9 Tolbachik vulkán 3,682 méter
10 Kliucsevszkaja Sopka 4,900 méter

Karymskaya Sopka

Értékelés: 4.1

Karymskaya Sopka

CC BY-SA 3.0 creativecommons.org/

 • censesy-sa/3.0gt;, via Wikimedia Commons

  A Karymskaya Sopka sztratovulkán Kamcsatkán található, 30 km-re a Csendes-óceán partjaitól, a Keleti-hegységben. A tengerszint feletti magassága 1468 méter. A Karymszkaja folyó a vulkán tövében folyik, jobb partján vulkanológiai állomással. Nagyjából 100 évnyi megfigyelés során a tudósok több mint húsz különböző intenzitású kitörést regisztráltak.

  A Karymskaya Sopka vulkán 6300 évvel ezelőtt alakult ki, és erős kitörések és szeizmikus aktivitás kísérte. Ezután 2800 évig szunnyadó fázisba került. Ma a vulkán aktív, és a régió egyik leginstabilabb vulkánjának számít. Csak az elmúlt tíz évben négy kitörés történt, az egyik 2009-ben, amikor a Karymskaya Sopka fölött 3 kilométer magasra emelkedtek a hamuoszlopok. Az utolsó aktivitást 2016 közepén jegyezték fel.

  Szarcsev vulkán

  Értékelés: 4.2

  Sarychev vulkán

  A Kuril-szigetek részét képező Matua-szigeten található 1496 m magas vulkán a híres orosz navigátor és felfedező Gavriil Szarycsevről kapta a nevét. A vulkán különböző kőzettípusokból áll, a bazaltok és andezitek dominálnak. Erős fumarolikus aktivitás (ma is megfigyelhető) és gyakori, bár rövid ideig tartó kitörések jellemzik.

  A Sarycheva vulkán 2009-ben érte el modernkori aktivitásának csúcspontját, amikor a füstfelhő 16 kilométer magasra gomolygott, és a lávafolyamok száz méter széles és több mint két kilométer hosszú lávafolyamokkal elérték a tengert. Ennek eredményeképpen a partvonal egyes helyeken 400 méterrel visszahúzódott, és a sziget teljes területe másfél kilométerrel nőtt.

  Olvasson tovább  10 legnagyobb skorpió a bolygón

  Shishel vulkán

  Értékelés: 4.3

  Pajzsos sztratovulkán a Kamcsatkai-félszigeten, a Midnight Range-ben, 2525 méter magasan. A Glubokoje és Mezsopocsnoje tavak közelében található. A Shishel egy kialudt vulkán, az utolsó kitörés ideje ismeretlen, de úgy tűnik, hogy az őskorig nyúlik vissza. A holocén korszakban keletkezett vulkán nagy része szinte teljes egészében láva.

  Lapos kúp alakú, a felső része nyugat felé ferde. Fagyott lávafolyamok, amelyeket piroklasztikus anyagrétegek választanak el egymástól, egyfajta köpenyhez hasonlóan borítják a csúcs nyugati lejtőit. A csúcsnak két krátere van, amelyek közül a délnyugati kiemelkedik; 80 méter mély és 250 méter átmérőjű. A Shishul vulkán által elfoglalt teljes terület körülbelül 43 négyzetkilométer.

  Avacha Sopka

  Értékelés: 4.4

  Avacha Sopka

  Kamcsatkán az egyik legnagyobb folyamatosan aktív vulkán, 2741 méterrel a tengerszint fölé emelkedik. A híres Vezúvhoz hasonlóan az Avacha Sopka is egy kettős vulkán, amelynek egyik krátere a másik kráter kúpjának belsejében található. Az Avacha név az itelmen nyelvből “tűz”-nek fordítható, ami a vulkán aktivitását tekintve helyénvaló. A 18. század közepe óta több mint 15 kitörést jegyeztek fel. 1827-ben és 1926-ban vulkáni iszapömlések érték el az óceán partját, 1991-ben pedig két nagy erejű robbanással kísért kitörés történt. Két hétig tartott, és a kráter üregét szinte teljesen kitöltötte lávával. A vulkán a szüntelen aktivitás és a lávafolyamok rétegződése miatt még mindig növekszik.

  Az Avacha Sopka lábánál, Sukhoy Rechka közelében található egy turistatábor és egy síközpont. Kényelmes elhelyezkedésének köszönhetően a vulkán nagyon népszerű a turisták körében.

  Shiveluch vulkán

  Értékelés: 4.5

  Shiveluch vulkán

  A Shiveluch a Kamcsatkai-félsziget legészakibb aktív vulkánja. 3307 méter magas. A Shiveluch név a “Suelich” szóból származik, ami a helyi nyelven “füstölgő hegyet” jelent. A vulkán kialakulása körülbelül 70 000 évvel ezelőtt kezdődött, majd egy gigantikus kitörés következtében egy 9 kilométer átmérőjű kaldera alakult ki. A Shiveluch csúcsán gleccserek vannak, amelyek nem olvadnak el egész évben; kicsit lejjebb szintén nagy jégtömegek táplálnak több kisebb-nagyobb folyót, amelyek a hegységből ágaznak ki.

  Olvasson tovább  A világ 10 leggyorsabb vonata

  A modern történelem során mintegy 60 nagyobb kitörés történt. Az egyik leghíresebb 1964-ben történt, amikor 15 km magasra szórta ki a hamut. 2019-ben, három év szünet után a Shiveluch vulkán ismét aktívvá vált, és egy nagy hamu kitörés történt, amelynek oszlopának magassága meghaladta a 10 kilométert a tengerszint felett. A vulkánra vörös riasztási fokozatot rendeltek el.

  Koryakskaya Sopka

  Értékelés: 4.6

  Koryakskaya Sopka

  A Koryakskaya Sopka egy 3456 méter magas aktív sztratovulkán. Ez egy szabályos kúp, lejtőit többnyire bazalt és andezit kőzet alkotja, de alján hatalmas lávamezők formájában aktivitás nyomai láthatók. Az északi lejtőt teljes egészében gleccserek és hómezők borítják, amelyek majdnem négy kilométer hosszan húzódnak a lábához. A kráter átmérője eléri a két kilométert, de csak 30 méter mély.

  Tudományos kutatások kimutatták, hogy a vulkán történetének legerősebb kitörései Krisztus előtt történtek. A legnagyobb modernkori vulkánokat 1895-ben és 1956-ban regisztrálták. A legutóbbi eseményt egy földrengés kísérte, amely 15 méteres hasadékot okozott a vulkánban, amelyet később törmelék borított be. 2008-ban is jelentős gáz- és hamufelhőszakadás történt több tucat kilométeres körzetben. A Korjakszkaja Sopka helyi nevezetesség, és népszerű a hegymászók körében, de a nem szakemberek számára a csúcsra vezető út le van zárva, mivel a vulkán meredek lejtőinek megmászása meglehetősen veszélyesnek számít.

  Kronotsky csúcs

  Értékelés: 4.7

  Kronotskaya Sopka

  A Kronotskaya Sopka Oroszország egyik legfestőibb vulkánja. 3 482 méterrel emelkedik a tengerszint fölé, és ennek köszönhetően még a Csendes-óceán partjainál lévő hajókról is látható. A vulkán csúcsát olvadó hó és gleccserek borítják, a lejtőkön pedig buja erdei növényzet virágzik. A Kronotsky-tó a csúcs nyugati oldalán fekszik, átmérője 16 km. A közelben található a híres Gejzír-völgy, a világ egyik legnagyobb gejzírmezője.

  A Kronotsky vulkán viszonylag nyugodtnak tekinthető, utolsó kitörése 1923-ban történt, és egy 1,5 km átmérőjű lávadugót eredményezett. A lejtőkön azonban még mindig látható a fumarol-tevékenység, amely forró gázokat bocsát ki.

  Icsinszkaja Sopka

  Értékelés: 4.8

  Icsinszkaja Sopka

  A Kamcsatka-félsziget középső részén, a Középhegység nyugati lejtőjén található 3621 méter magas vulkán. Megszilárdult lávafolyamokon alapul, némi klasztikus anyaggal. Az Icha vulkán keletkezése körülbelül 10-15 ezer évvel ezelőtt kezdődött, és élete során 450 köbkilométernyi lávát lövellt ki.

  Olvasson tovább  A 8 legnagyobb rákféle

  Utoljára 1740-ben tört ki, és azóta csak kisebb fumarolikus aktivitást mutat, amely az előrejelzések szerint fokozatosan csökken. A 90 fok körüli hőmérsékletű gőz és gázok a lejtők fölé emelkedtek, akár 250 méter magasra is. A Középhegység legszebb csúcsának tartják.

  Tolbachik vulkán

  Értékelés: 4.9

  Tolbachik vulkán

  A Tolbachik egy vulkáni masszívum, amely két összeolvadt vulkánból áll. Ezek közül az első, az Éles Tolbachik 3682 méter magas, csúcsát jégréteg borítja, déli lejtőin pedig a Schmidt-gleccser húzódik. Az utolsó kitörés az őskorban történt, de a tudományos kutatók nehezen tudják meghatározni, hogy pontosan mikor is történt. A Plosky Tolbachok egy aktív sztratovulkán, a 18. század közepe óta 12 kitörést jegyeztek fel, a legutóbbi 2012-ben történt. Az 1975-ös kitörést tartják a vulkán legújabb kori történetének legerősebb kitörésének, amely hatalmas lávamezőket hozott létre.

  A Tobachik fő jellemzője a hasadékos láva kitörései, amelyek nem dobnak fel hatalmas füst- és hamufelhőket a csúcsról. Ehelyett nagy mennyiségű folyékony lávát lövellnek ki… A vulkáni tevékenység sok turistát vonz, mivel helikopterrel könnyen megközelíthető az epicentrum.

  Kliuchevskoi Sopka

  Értékelés: 5.0

  Kliuchevskoy Sopka

  A Kliucsevszkoj vulkán Oroszország legrégebbi vulkánja, és a legmagasabb aktív vulkán Európában és Ázsiában. Körülbelül hétezer évvel ezelőtt alakult ki. A vulkán 4900 méterrel a tengerszint felett van. Gyakori, de viszonylag csendes kitörések jellemzik, amelyek általában három-öt évenként jelentkeznek és több hónapig tartanak. Attól kezdve, hogy a tudósok először dokumentálták a Kliucsevszkoj Sopka kitöréseit (ami 1737-ben történt), napjainkig több mint ötvenen voltak. Az 1984-ben kezdődött hároméves kitörést a leghevesebbnek tartják a világon. A gejzírek egy új csúcs kialakulásáért voltak felelősek, a hamu akár 15 km magasra is felszállt, és izzó láva hullott a lejtőkről akár 100 km/órás sebességgel.

  Kliuchevskaja Sopka nemcsak a turizmus, hanem a tudomány szempontjából is nagy jelentőséggel bír. Ezért 1935 óta van egy vulkanológiai állomás a közelében, az egyik első Oroszországban. Az állomáson a tudományos termek mellett egy múzeum is helyet kapott, amelyben geológiai kiállítások találhatók.

 • Értékelje a cikket
  ( Még nincsenek értékelések )
  Megjegyzések hozzáadása

  ;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: