15 módja a szőnyegtisztításnak otthon

A szőnyeg felszívja a szennyeződéseket otthonából, és gyakrabban kell tisztítani, mint a laminált padlót vagy a parkettát. Az atkák, a foltok és a por elterjedhetnek, allergiás reakciókat okozva, ha nem figyelünk a szőnyegre. A rendszeres tisztítás hosszabb élettartamot biztosít a szőnyegnek, és biztosítja a család és a háziállatok biztonságát.

Összeállítottunk egy listát a szőnyeg otthoni tisztításának leggyakoribb módjairól.

Hogyan kell tisztítani egy szőnyeget

Egy háztartási porszívó

Rendszeres (heti 1-2 alkalommal) portalanításra alkalmas.

A fúvóka kiválasztása a foszlány hosszától függ:

 1. A természetes szőnyegek esetében a hosszú sörtéjű kefe a legjobb, mivel segít felhúzni a bolyhokat;

 2. Rövid sörtéjű kefe 0,5-1,5 cm-es szőnyegekhez és szőnyegekhez;

 3. Sörtelen kefefúvóka 2-5 cm-es bolyhos szőnyegekhez.

Robot porszívózza a szőnyeget

A robotporszívók alkalmasak a haj és egyéb finom törmelék eltávolítására. Vásároljon szilikonhengereket vagy turbókefét ehhez a technikához.

Minél magasabb a szőnyeg bolyhosodása, annál nagyobb teljesítményű porszívónak kell lennie. De ha 4-5 cm-es kupacod van, a robotporszívó tehetetlen.

Ne használjon nedves felmosási ciklust – ebben az esetben csak a száraz felmosás alkalmas.

A hó hatékony természetes módja a szőnyegtisztításnak, de győződjön meg róla, hogy jégmentes, friss, tiszta és bolyhos. A területnek, ahol a szőnyeget tisztítani fogja, elegendő helynek kell lennie ahhoz, hogy akár 4 szőnyeget is tárolhasson, mivel tisztítás közben mozgatni fogja őket.

Eljárás:

 1. Helyezze a szőnyeget a hóra úgy, hogy a szőnyeg alatt legyen a bolyhos rész;

 2. Szórjon havat az aljára;

 3. Knock a szőnyeg le keményen.

Néhányan futnak vagy sétálnak a szőnyegen, hogy fokozzák a hatást.

Ezután fordítsa meg a szőnyeget, és ismételje meg a folyamatot a hátoldalon. A teljes felverési folyamatot addig ismételheti, amíg a szőnyeg alatti hó fehér nem lesz.

Mielőtt hazavinné a szőnyeget, először távolítsa el a havat a szőnyeg felületéről. A keresztrúd jó ötlet.

Jég

Ha rágógumi ragadt a szőnyeg felületére, a jég segít. Tegye egy műanyag zacskóba, ragassza a rágógumira, és várja meg, amíg megkeményedik. Ezután könnyen leválaszthatja magát. Lehet, hogy mechanikusan kell eltávolítani.

Ugyanez a módszer használható a viasz vagy viaszfoltok eltávolítására a szőnyegről.

Gőz

A gőz nemcsak felpuhítja és felfrissíti a szőnyeget, hanem fertőtleníti is azt. Gőzölős felmosók, gőzmopok és porszívók is lehetségesek. Néhány porszívó is rendelkezik ezzel az opcióval.

Gőzölés előtt porszívózza ki a szőnyeget.

Figyelem!Ha a szőnyeg foltos, nem használhat gőzt, mert az csak a szálakat fogja megtámadni.

Depositphotos_246082200_s-2019.jpg

Szódabikarbóna

A szódabikarbóna száraz és nedves tisztításhoz egyaránt használható.

A száraz tisztításhoz szórjon szódabikarbónát az egész szőnyegre, és dörzsölje be, ahol nyilvánvaló szennyeződések vannak. Ezután várjon 20 percet, és porszívózza ki a szőnyeget.

Nedves tisztításhoz keverjen 100 g szódabikarbónát 5 liter vízbe. Tegye az oldatot egy szórópisztolyba, és terítse a szőnyegre. Várjon 30 percet, majd porszívózza ki a szőnyeget mindkét oldalon.

Ásványvíz és oldószer

Az erősen szénsavas ásványvíz jó a paradicsomlé- vagy borfoltok eltávolítására. Csak akkor használja, ha a szőnyeg ellenáll a nedvességnek.

Vigyen fel ásványi szeszt a foltra, majd használjon oldószert.

Ecet

Az ecet megfelelő megoldás a szennyeződések és a tompaság eltávolítására.

Eljárás:

 1. Porszívózza ki a szőnyeget;

 2. Keverjen 1 evőkanál (1 evőkanál) szobahőmérsékletű vizet 1 liter csapvízbe, hogy tiszta szőnyeget kapjon. . 9%-os ecet;

 3. Nedvesítsen meg egy kefét az oldattal, és tisztítsa meg a szőnyeget.

Közepesen kemény kefét lehet használni, és a hajszálak irányába kell futtatni. Ne járjon a szőnyegen, amíg az meg nem szárad.

Ammónia

Javasoljuk, hogy évente kétszer használjon ammóniát a szőnyeg színének felfrissítésére.

Eljárás:

 1. Oldjunk fel 2 evőkanál vizet 1 liter csapvízben. . ammónia;

 2. Áztasson egy ecsetet az oldatba;

 3. Söpörje a szőnyeget élesen a szösz irányába;

 4. Törölje át a szőnyeget száraz ruhával.

A tisztítási folyamat alatt hagyja huzatban a helyiséget. Tisztítás után 50-60 percig szellőztesse a helyiséget.

Mann gríz

Használja búzadara gyorsan megtisztítani a szőnyeget a portól. Szórja búzadarát a szőnyegre, majd porszívózza fel a szőnyeget.

Ugyanez az eljárás a sóval is alkalmazható. Miután rászórta, egy kefével masszírozza be a samponba, majd egy hagyományos seprűvel fújja el. Ismételje meg a folyamatot 2-3 alkalommal, majd porszívózza ki a szőnyeget.

Tea főzet

Sötétebb szőnyegekhez alkalmas módszer. Terítsük el a búzadarát a termék felületén, söpörjük fel egy ecsettel, és ismételjük meg az eljárást, amíg el nem érjük a kívánt eredményt. Ezután porszívózza ki a szőnyeget.

Eltűnik

A Vanish ideális a szintetikus szőnyegekhez, mivel nagyon jól habzik, és még a legkeményebb foltokra is hatásos. Egy csomag akár 3 alkalommal is elegendő.

Tiszta szőnyeg otthon

Szőnyegpor

Száraz szőnyegtisztításhoz olyan szőnyegtisztító porok állnak rendelkezésre, mint a Flash, Extra Profi vagy Mitex. Szórja el a port a szőnyegen, dörzsölje be az erősen foltos és piszkos területeket, majd porszívózza ki. Ennek a módszernek az az előnye, hogy a szőnyegen azonnal járhatsz.

Sampon

Nemcsak porokat, hanem samponokat is kifejlesztettek a szőnyegek számára – Magic Carpet, Carpet Shampoo. De csak előzetes tesztelés után használja szintetikus szőnyegeken. Vigye fel az oldatot a szőnyeg egy kis pontjára, és győződjön meg róla, hogy az elem nem fakul ki.

Az eljárás a szokásos: samponozza be a szőnyeget, várja meg, amíg megszárad, majd porszívózza ki a szőnyeget.

Hab

Az olyan termékek, mint a Tuba vagy a Luxus Carpet Cleaner hatékonyan távolítják el a szennyeződéseket és a koszt. Ez egy jó lehetőség a hosszú szövésű szövetek esetében.

Súrolja a szőnyeget kefével, porszívózás előtt várja meg, amíg megszárad.

Óvintézkedések

Sok függ a szőnyeg típusától is. Például a drága gyapjúszőnyegek ellenállnak a szennyeződésnek és a pornak, és gyorsan helyreállnak a deformációból (pl. a nehéz bútorok súlya által okozott deformációból). Hátrányuk a penészre és a molyokra való fogékonyságuk. Ezeket a szőnyegeket soha nem szabad hajszárítóval szárítani vagy párásítani.

A szappanos hab jó a hosszú szőrű szőnyegekhez. Tisztítsa meg őket gőztisztítóval, amely nemcsak a szennyeződéseket oldja meg, hanem felfrissíti a szőnyegeket is.

A rövid bolyhos szőnyegek mindenféle tisztításnak ellenállnak. Ne használjon színezőanyagot világos színű szőnyegeken, például teafiltereket. Vízből és mosószappanból álló oldat is elfogadható.

A természetes selyemszőnyegeket csak porszívózni szabad. A szintetikus szövetek igénytelenül tisztíthatók – akár nedves ruhával is.

Olvasson tovább  16 módja annak, hogy megszabaduljon a gépolajfoltoktól
Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: