7 módja a motorháztető tisztításának

A konyhai páraelszívó működése során a páraelszívó felületén lassan felhalmozódik egy zsírréteg, és a szűrők eltömődnek a zsíros anyagtól. Nemcsak a megjelenést rontja, hanem csökkenti a készülék teljesítményét is, és meghibásodásokat okozhat. Szakértőink megmutatják, hogyan tisztíthatja meg könnyedén a páraelszívót a kereskedelemben kapható termékekkel.

kivonat

A motorháztető általános tisztítási szabályai

Ahhoz, hogy a konyhai légtisztító a lehető leghosszabb ideig működjön, és hatékonyan elszívja a tűzhelyről származó égési gázokat, a főzési füstöt és a zsírt, rendszeresen tisztítani kell.

Szakértői testületünk tanácsokat ad a páraelszívó gondozásához:

 1. A készülék tisztításának gyakorisága attól függ, hogy milyen gyakran használja a készüléket. Ezt átlagosan legalább 3 havonta meg kell tennie.

 2. A konyhában történő intenzív főzéshez 2-3 hetente egyszer meg kell tisztítani a rácsokat és a páraelszívó burkolatát. Minél gyakrabban tisztítják a készüléket, annál könnyebb és gyorsabb a tisztítása.

 3. Értékelje az alkatrészek szennyeződését és válassza ki a legjobb tisztítási módszert. A makacs zsír vastag rétegének eltávolításához agresszív szereket kell használni.

 4. Mielőtt megtisztítja a motorháztetőt a zsírfelhalmozódástól, áramtalanítsa és szerelje szét.

A szűrő tisztítási módszerei

A tisztítási módszer a beépített szűrő típusától függ. A következő szűrőelemeket használják általában a páraelszívókban.

Csapdaszűrő. Fémkeretbe zárt, finomszemcsés alumíniumrácsok. A zsírt a keretben lévő több rács finom hálója fogja fel. Az ilyen típusú szűrővel felszerelt páraelszívókat mechanikusan, zsíroldó tisztítószerrel kell tisztítani.

Fémháló (alumínium vagy rozsdamentes acél) gyapjú vagy szintetikus szűrőszőnyeggel. Ezek a szűrők legfeljebb 3-4 hónapig tarthatnak ki. Csak a fémhálót kell tisztítani, miután először eltávolították a szűrőanyagot a belső térből. Tisztítás után ki kell cserélni egy újjal. Az eltömődött egyszer használatos szűrő mosásának kísérlete nem fog működni – a felszívódott zsírt nem lehet teljesen eltávolítani a szövet szálaiból.

Szénszűrők.Ezek aktív szénszemcséket tartalmazó patronok. Ha szennyezettek, nem szabad őket vízzel leöblíteni vagy más módon tisztítani. A használt faszénszűrőt ki kell cserélni. Cserélje ki a szűrőt 3-6 havonta egyszer, amikor a páraelszívó huzatának teljesítménye észrevehetően csökken. A szénszénszűrőket a legkönnyebb tisztítani. A régi kazetta teljesen kicserélhető egy új kazettára, és nem kell semmit sem mosni. Csak a készülék testét kell tisztítani.

Az általános elszívó tisztítást nem szabad “hosszú időre előre” halasztani. A makacs zsír eltávolítása az elemeiből nehéz és időigényes folyamat.

Hogyan tisztítsuk meg a zsíros fémhálót

Hogyan tisztítsuk meg a zsíros fémhálót

Ha ismeri a motorháztetőbe szerelt szűrő típusát, megtalálhatja a legmegfelelőbb tisztítási módszert. A csak kis mennyiségű zsírt tartalmazó alumínium-oxid hálók könnyen tisztíthatók könnyen hozzáférhető lúgos alapú termékekkel.

Mosogatószer

Nedvesítse be a rácsokat forró vízzel, és szivaccsal szappanozza be az egész felületüket. A terméket 15-20 percig lehet rajta hagyni, hogy hatásos legyen. Dörzsölje át újra a szűrőket egy szivaccsal, és öblítse le a habot folyó víz alatt.

Mosószappan

Szappanozza be a szűrőszivacsot mosószappannal, és dörzsölje be vele a szűrőszűrő mindkét oldalát. Fél óra elteltével öblítse le a habot, és mossa le zuhanyzóval.

Szóda

Nedvesítse meg a rácsokat forró vízzel, és egyenletesen öntsön rájuk egy réteg szódabikarbónát (először az egyik, majd a másik oldalra). Egy fogkefével dörzsölje át a szódabikarbónát a szűrő teljes felületén. 20 perc elteltével kefélje újra, és öblítse le erős forró vízsugárral.

Ha a rácsokat rendszeresen tisztítják, a szódabikarbónával, szappannal vagy mosogatószerrel történő kezelés 7-10 naponta egyszer elegendő a szűrő jó működésének és tisztaságának megőrzéséhez.

Tisztítás a mosogatógépben

A mosogatógépet használók számára a zsiradék eltávolítása a rácsokról még egyszerűbb. A szennyezett szűrőt könnyen kimoshatja az “Intenzív mosás” üzemmódban 70 °C-os hőmérsékleten.

Ha a tányérokkal és bögrékkel együtt 2-3 hetente mosogatógépbe teszi a szűrőket, akkor mindig tökéletes állapotban lesznek, és hosszú ideig tartanak.

7 módszer a vastag zsírréteg tisztítására a páraelszívó szűrőkből

7 módja a motorháztető tisztításának

Ha a motorháztetőt nem mossák rendszeresen, vastag zsírréteg halmozódik fel rajta, amely mosószerrel vagy mosogatógéppel nem távolítható el.

De ne essen kétségbe – van 7 módja annak, hogy a készüléket visszaadja jelenlegi megjelenését és korábbi használhatóságát. A módszerek a növekvő hatékonyság sorrendjében helyezkednek el.

1. módszer. Citromos tisztítás

A citromban található sav jó a zsírbontásra. A citrommal ellátott szűrő tisztításához a következőket kell tennie

 1. vágjunk félbe 1-2 citromot;

 2. A gyümölcs egyik felét az egyik, a másik felét a másik oldalára dörzsöljük, és a lehető legtöbb levet kinyomkodjuk belőle;

 3. hagyja a szűrőket 30 percig állni, hogy a sav hatni tudjon;

 4. Súrolja le a cellákat kefével és mosogatószerrel vagy mosószerrel;

 5. vízzel öblítsük le.

Citrom helyett citromsavport is használhat. Hígítson fel egy 20 g-os tasak port egy liter forró vízben, és öntse a szűrőkre 2-3 órán keresztül, vagy jobb, ha egy éjszakán át.

Módszer № 2. Mosószappanos oldatban való áztatás

A szappan egy erős lúgos anyag, amely kiválóan oldja a zsírokat. Az elszívóelemek tisztításához a következőkre van szükség

 1. reszeljünk le egy fél darab szappant, és oldjuk fel 5 liter forró vízben;

 2. helyezze a szűrőket egy széles tálcába, amelybe szappanos oldatot tesz (helyezheti őket egy mosogatóba, medencébe vagy egy nagy lábasba);

 3. hagyjuk áztatni 2-3 órán át, többször forró vizet adva hozzá;

 4. Vegye ki a rácsokat az oldatból, és kefével vagy szivaccsal mindkét oldalukat alaposan súrolja át;

 5. folyó víz alatt öblítse le.

A jobb hatás érdekében, akkor tegyen egy tálcát áztatott szappanos oldat és szűrők a sütőben felmelegített 100. 40-60 perc elteltével eltávolíthatja a képernyőket, és egy kefével megtisztíthatja őket.

3. lépés. Tisztítás univerzális kővel

Az All-stone egy egyedülálló német tisztítószer a különböző eredetű szennyeződések és szennyeződések nyomainak eltávolítására minden felületről. Ez egy agyagból, kókuszpehelyből, zöld szappanból és glicerinből álló paszta. Az összetevők felpuhítják a zsírlerakódásokat és nyomok nélkül feloldják azokat. A zsír és a korom eltávolításához a szűrőkről mindössze annyit kell tennie, hogy 10-20 percig alkalmazza a szert a szennyezett szűrőkön, majd egy kicsit dörzsölje meg egy szivaccsal, és folyó víz alatt öblítse le.

Tisztítsa meg a grillt

4. módszer. Forralás szódaoldatban

Eljárás:

 1. Öntsön vizet egy nagy fazékba vagy egy széles fémtálba, majd adjon hozzá szódabikarbónát (5 liter vízre kétszeres mennyiséget);

 2. Melegítse fel az oldatot a tűzhelyen;

 3. Vegye ki a szűrőrácsokat, és helyezze őket az oldatba (lehetőleg olyan vízzel, amely teljesen ellepi őket, különben a rácsokat rendszeresen meg kell fordítani);

 4. A szűrőket 10-15 percig alacsony hőfokon forraljuk;

 5. óvatosan emelje ki a rácsokat a vízből a speciális fogó segítségével;

 6. Dörzsölje át a rácsokat egy kemény műanyag kefével;

 7. Folyó víz alatt öblítse le és szárítsa meg.

A tűzhelyen lévő edényben való forralás helyettesíthető forró vízben való áztatással egy mosogatóban vagy széles tálcán. Minél forróbb a víz, annál hatékonyabb a tisztítási folyamat. Javasoljuk, hogy 5 percenként forró vizet adjunk hozzá egy vízforralóból.

Módszer #5. Tisztító paszta

A makacs zsírlerakódások ellen házi készítésű tisztítópasztát készíthet. Ehhez össze kell keverni:

 1. 20 gramm reszelt mosószappan;

 2. 1 evőkanál.. konyhasóval;

 3. 1 evőkanál.. ecet;

 4. 1 evőkanál.. meleg víz.

Dörzsölje a pasztát szivaccsal vagy kefével a szennyezett hálóba, várjon 15-20 percet, majd öblítse le tiszta vízzel.

Módszer #6. Tisztítsa meg az elszívót ammóniával

Ammónia (10%-os ammónia) használható a friss és makacs zsírlerakódások eltávolítására a motorháztetőből és a szűrőkből.

Eljárás:

 1. melegítsünk fel 3 liter vizet egy lábasban 70-80 fokosra;

 2. Adjunk hozzá 1 csésze ammóniát;

 3. Helyezze a hálós csuklyákat egy tálcába, és öntse rájuk az oldatot;

 4. tegyük félre 3-4 órára;

 5. A megpuhult zsiradékot ecsettel lekeféljük;

 6. alaposan öblítse le vízzel és szárítsa meg (lehetőleg a szabadban).

Ez a tisztítási módszer veszélyes az egészségre, mivel az ammónia gőze rendkívül maró hatású, és égési sérüléseket okozhat a nyálkahártyán, valamint szédülést okozhat. Ha ammóniával dolgoznak, a helyiségben az ablakokat nyitva kell tartani, és korlátozni kell a gyermekek és állatok hozzáférését. Maszk és kesztyű kötelező.

Tisztítsa meg az elszívót

7. módszer. Kezelés ecetsavval

Ha gyorsan meg akarja szabadítani a motorháztetőt a felgyülemlett zsírtól, kezelje azt 70%-os ecetsavval. A közönséges 9%-os asztali ecet nem fogja elvégezni a munkát.

Az alkalmazás módja:

 1. Nedvesítsen meg egy szivacsot vagy ruhát ecetsavval;

 2. áztassa be a szűrőket mindkét oldalról (alternatívaként öntsön savat a tálcában lévő rácsokra);

 3. hagyja állni 5-10 percig (a 15 percnél hosszabb kezelés károsíthatja a szűrőket);

 4. A felpuhult zsírt súrolja le kemény szivaccsal vagy kefével;

 5. Bő vízzel mossa ki;

 6. Szárazság a szabadban.

Figyelmeztetés! Ez a módszer nagyon agresszív és káros az egészségre. Az ecetsav égési sérüléseket okozhat a bőrön és a légutakon, ezért a füstgázszekrény elemeinek kezelésénél csak vastag gumikesztyűt, arcmaszkot és nyitott ablakot használjon.

Módszer #8. Áztatás csőtisztítóban

Ezt a módszert csak a legbonyolultabb esetekben szabad alkalmazni, ha a fentiek egyike sem segít, vagy ha a motorháztetőt több éve nem mosták ki.

A szűrő tisztításához használhat 1 csésze folyékony tisztítószert (pl. Mole) vagy 2 tasak port.

Használati utasítás:

 1. helyezzen egy széles tálcába egy állványt;

 2. öntsön rá forró vizet, hogy a víz teljesen ellepje;

 3. Öntse egyenletesen a vízbe a duguláselhárító szert;

 4. Várjon 10 percet;

 5. Öblítse ki jól a szűrőket folyó víz alatt.

A lefolyótisztítót évente legfeljebb egyszer használja, és a szűrőket ne tartsa az oldatban 15 percnél tovább. Az ammónia nátronlúgot tartalmaz, amely megtámadhatja az alumíniumhálót, és lyukakat üthet rajta.

9. módszer. Konyhai tisztítószerrel való kezelés

A boltokban kapható egy speciális termék a főzőlapok, mikrohullámú sütők és sütők makacs szennyeződésének eltávolítására. Hatóanyagként maró lúgot tartalmaznak, amely minden felületen könnyen semlegesíti a zsírmolekulákat.

Az elszívó szűrők tisztításához vigye fel a terméket egy szivacsra, és dörzsölje a szűrőkre. A zsíroldó gélek és spray-k is használhatók:

 1. “Milam;

 2. A “Shumanit”;

 3. Üstökös (a zsír ellen);

 4. Sanita Anti-Grease;

 5. Szinergikus a zsír és a korom ellen;

 6. Amway sütőtisztító.

A nátronlúgot hatóanyagként tartalmazó termékek 5-15 percen belül lebontják a rácson lévő vastag zsírrétegeket. Súlyos esetekben a gél alkalmazását 2-3 alkalommal meg kell ismételni.

A tisztítást mindig gumikesztyűben és arcmaszkban kell végezni, és védeni kell a szemet. Csak nyitott szellőzőablak (vagy ablak) mellett dolgozzon.

Hogyan tisztítsuk meg a páraelszívókat és a páraelszívókat a zsírtól és a szennyeződésektől?

Hogyan tisztítsuk meg a zsírt a páraelszívóból?

A motorháztetőkre idővel zsír, por és korom rakódhat. Ezt is rendszeresen tisztítani kell.

A páraelszívók gyártói nem ajánlják az alkohol- vagy oldószeralapú tisztítószereket – ezek a termékek beszennyezik a rozsdamentes acélt és a lakkozott felületeket, foltokat vagy csíkokat okozva.

Ne használjon durva tisztítószereket (eldugult csövek, zsíros oldószerek vagy savak). Ne használjon kemény szivacsokat vagy keféket, illetve súrolószereket.

A fém páraelszívó tisztítására a következő termékek használhatók:

 1. mosószappan;

 2. mosogatószer;

 3. szódaoldat.

Tisztítás előtt javasoljuk, hogy a vastag zsírrétegeket mechanikusan távolítsa el egy vékony, éles szélű tárgy segítségével (eldobott műanyag kártya, érme, kés tompa oldala).

Tisztítsa meg a motorháztető felületét puha szivaccsal és a következő termékek egyikével. Bizonyos területeken fogkefét is lehet használni.

A motorháztető habos és vizes tisztításakor fontos, hogy a motorháztető belsejébe ne kerüljön nedvesség.

A szakértők következtetése

A konyhai motorháztető tisztításának számos módja van. A legmegfelelőbb megoldást az alkatrészek szennyezettségi fokának megfelelően kell kiválasztani. A motorháztető zsírtalanítása nem jelenthet problémát, ha szokásává teszi, hogy kéthetente megtisztítja a motorháztető alkatrészeit és a szekrényt. A makacs zsírnyomokat kissé trükkös eltávolítani. De tippjeink segítségével gyorsan megszabadulhat a zsírlerakódásoktól, és növelheti készüléke teljesítményét.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: