Hogyan kell gondoskodni a laminátumról | Expert anyag

A laminált padló tökéletesen utánozza a követ, a természetes fát, a csempét és így tovább. Tartós, robusztus anyag, kiváló esztétikával. De bizonyos mértékű karbantartást igényel, hogy az elkövetkező években is “életben” maradjon. Íme néhány hasznos tipp szakértőinktől a laminált padló ápolásával kapcsolatban.

A bevonat jellemzői

Bevonat jellemzői

A laminált padló egy másfajta padlóburkolat, mint a legtöbb hasonló anyag, ezért különleges megközelítést igényel a használata. Ennek az anyagnak a típusa és ápolása elsősorban a típusától és minőségi jellemzőitől függ.

Többféle laminált anyag létezik, és nem mindegyik bírja a teljes nedves tisztítást. Például egy közvetlen laminálással vagy egy gyorsítótárazással létrehozott anyag nem érintkezhet vízzel, mivel ez visszafordíthatatlan következményekkel járhat.

A laminált padlónak is számos fajtája létezik, amelyek könnyen megbirkóznak a vízhatással, és nedves ruhával tisztíthatók. Ezek közül néhány a következő:

 1. DPR – a közvetlen nyomtatási módszerrel készült termékek könnyen megváltoznak a nedvesség hatására – csak kézzel (nedves ruhával) tisztíthatók, de minden tisztítás után szárazra kell törölni őket.

 2. CPL – folyamatos nyomású termékek, nem félnek a nedvességtől. Az ezzel a jelöléssel ellátott anyagot biztonságosan lehet porszívóval tisztítani, sőt nedves felmosásra is használható.

 3. HPL – a nagynyomású technológiával készült termékek nem különösebben érzékenyek a nedvességre, de ajánlatos a felületet hetente legfeljebb kétszer vízzel “stresszelni”.

FONTOS.Ha a gyártó már kijelentette, hogy a laminált padló nedvességálló, ez nem jelenti azt, hogy nem kell figyelembe venni a beépítési módot. Mivel bizonyos esetekben nagy a valószínűsége annak, hogy a víz bejut az elemek közötti kötésekbe – a bevonat “megduzzad”. A kulcsos beépítésnek viszont nincs problémája az általános, nedves tisztítással.

A gondozás finomságai

A laminált padlót szárazon és nedvesen is lehet tisztítani. Az első lehetőség előnyösebb a hazai termékek esetében (21-23. osztály). Érzékenyek a víz hatására, ezért a legjobb, ha felporszívózzuk vagy egyszerűen felsöpörjük őket.

Olvasson tovább  Hogyan mossuk ki a tollat egy fehér ingből

A második tisztítási módszer a 32. vagy magasabb osztályba tartozó termékek esetében a legalkalmasabb. A kissé gyengébb fokozatokat nedves ruhával vagy speciális porszívóval is lehet tisztítani, de legfeljebb hetente kétszer.

Mivel a száraz tisztítás a legegyszerűbb és legegyszerűbb megoldás, nézzük meg, hogyan lehet a laminált padlót nedves tisztítással karbantartani. Ezért figyelembe kell vennie néhány kérdést:

 1. Megfelelő eszközöket kell használni, például nedves felmosót, gőztisztítót, porszívót (puha felmosófelszereléssel) stb.

 2. A laminált padló ápolására a legjobb módszer a meleg, tiszta víz (csak abban az esetben, ha a szennyeződés nem állékony és könnyen eltávolítható). És ha egyszer már zavarossá vált, a vizet azonnal ki kell cserélni: csak így fogja a burkolat megtartani eredeti megjelenését.

 3. Makacs foltok esetén a legjobb tisztítószer az aceton: hagyja rajta a szennyeződésen néhány percig, majd egyszerűen távolítsa el egy puha szivaccsal vagy száraz ruhával.

Hasznos tippek

Kezelje óvatosan a felületet, hogy a lehető leghosszabb ideig tartson:

 1. Használjon speciális bútorbetéteket;

 2. Viseljen speciális, puha anyagból készült háztartási cipőt (ez segít megelőzni a laminált padló karcolását);

 3. A laminált padló ápolására csak speciális tisztítószereket, puha keféket és folteltávolítókat használjon.

 4. A matt padló ápolásához használjon speciálisan a laminált padló szennyeződésének eltávolítására kifejlesztett spray-ket.

 5. A fényes felületek esetében a legjobbak azok a termékek, amelyek visszaállítják a természetes fényüket.

 6. Ha foltok jelennek meg a padlón, azokat azonnal el kell távolítani, mivel behatolhatnak az anyagba, és megnehezíthetik a tisztítást.

 7. Ha a laminált padló a folyosón van telepítve, győződjön meg róla, hogy egy anyagszőnyeget (gumi, vastag szövet) a küszöbön, amely megvédi a padlót a deformációtól.

A megfelelő termékek kiválasztása

A különböző típusú padlóburkolatokhoz és a laminált padlóhoz is számos tisztítószer kapható a piacon. De ha ezeket használja, akkor el kell kerülnie azt a tényt, hogy sok ilyen termék megtámadhatja a felületet, és csak a kemény foltoknál érdemes használni.

Olvasson tovább  Hogyan távolítsuk el a zselés tollat a különböző felületekről

A rendszeres ápoláshoz a háztartási szerek a legjobb megoldás:

 1. A babasampon olcsó, hatékony és biztonságos módja a laminált padló tisztításának. Évente 4-5 alkalom elegendő ahhoz, hogy a laminált padló ne deformálódjon. Egy evőkanálnyi terméket hígítson fel egy vödör vízben egy nagy laminált padlóval rendelkező helyiség tisztításához.

 2. Ecet – keverjen ecetet vízzel 1:4 arányban, és tisztítsa meg a különösen szennyezett területet. Alkalmi használatra alkalmas.

 3. A citromlé + ecet fontos módja a laminált padló fényének visszaállításának. Keverje össze az ecetet citromlével és meleg vízzel 1,5:1:2 arányban, majd adjon hozzá néhány csepp mosogatószert. Híg, habos oldat keletkezik. Nyugodtan használhatja a laminált padló viaszolására.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: