Hogyan kell vasalni egy rugalmas lapot: 6 legjobb gyakorlat

A Jacqueline Jacqueline lepedők feltalálásával a háziasszonyok élete már csak előtte és utána van. Az ágyak olyan tökéletesek lesznek, mint egy feszített dob. És íme, mi rejlik e szépség mögött, és hogyan érhetjük el a tökéletes simaságot a lepedőkben.

Ha ezt olvasod, akkor te is ugyanúgy aggódsz, mint a legtöbb ember a gumilapok vasalása miatt.

A rugalmas szalaggal ellátott lap jellemzői

Hogyan kell vasalni egy lapot egy rugalmas szalagra

Ha megnézzük ezt a textiltípust, akkor egy széles szövetet látunk, amely a szélein feszes. Néha egy gumiszalagot varrnak körbe a kerületén, máskor csak a sarkokban.

Ez a probléma. A gyűrött széleket a legnehezebb kivasalni. Legalább még egy kézre szükséged lesz a munka elvégzéséhez.

Az anyag típusa és a vasalási hőmérséklet

A sztreccs ágyneműk másik fontos jellemzője a szövet összetétele. Különleges megjelenésük ellenére a sztreccslemezek, mint bármelyik másik, ismerős anyagokból készülnek. Lehetséges:

 1. pamut (természetes vagy szintetikus szálakkal);

 2. Vászon (természetes és mesterséges szálakkal keverve);

 3. Selyem (természetes és szintetikus);

 4. Polipamut (műszálas szövet);

 5. Viszkóz (mesterségesen előállított szálakból készült természetes szövet);

 6. Mikroszálas (szintetikus szövet);

 7. Bambusz (bambuszszárból készült szintetikus szál).

A szövet összetétele határozza meg a textíliák megengedett abszorpciós paramétereit. A megfelelő mosási ciklusok mellett a megfelelő vasalási hőmérsékletre is szükség van. Ha nincs az ápolási utasításokat tartalmazó címke, olvassa el az alábbi táblázatot.

Szövet összetétele

Vasalási hőmérséklet, Celsius fok

pamut

140-200

vászon

200-230

selyem

30-50

Polycotton

50

viszkóz

80-100

mikroszálas

60

bambusz

110

A hőmérséklet-szabályozás fenntartása mellett ne feledje, hogy egyes szöveteket csak az alján szabad vasalni. Ez vonatkozik a selyemre és a szintetikus anyagokra. A természetes szövetek mindkét oldalukon vasalhatók.

Miért kell vasalni az ágyneműt

A vasalás hívei egyrészt azzal érvelnek, hogy a hőkezelés elpusztítja a baktériumokat és az atkákat. Sajnos a tények azt bizonyítják, hogy ezek a mikroorganizmusok nem csak a vászonban, hanem az egész pasztellben laknak.

Olvasson tovább  Hogyan kell mosni egy anti-stressz párnát

De sokkal meggyőzőbb az az érv, hogy vasalt lepedőn jobb aludni, és könnyebb elpakolni a szekrényben.

A vasaló hőmérséklete és nyomása ellapítja a szálakat, és a szövet mikropántok laposra fekszenek, ami a puhaság és a simaság érzetét kelti. Ez azt is eredményezi, hogy a szövet kevésbé merev és terjedelmesebb lesz, így kompaktabban lehet egymásra helyezni.

Megfelelő szárítás a tiszta lapokért

Hogyan kell vasalni egy rugalmas lapot

Vannak olyan családok, akik nem vasalják a ruháikat, de nagyon óvatosak a szárítással kapcsolatban. Az ötlet az, hogy az összes ráncot kiegyenesítsük, amíg az anyag még nedves. Ehhez alaposan rázza fel az anyagot, a sarkokat 2 oldalról megfogva, majd függőlegesen felakasztva. Vegye ki a kissé szárítatlan lapokat, és óvatosan hajtsa össze őket, tenyerével simítsa ki a ráncokat.

Javasoljuk, hogy ne tárolja a nedves szennyest, ha még nem sajátította el a maradék nedvességtartalom felismerését, amely nem okoz dohos szagot vagy penészesedést.

De ha úgy dönt, hogy ezt a tárolási módszert követi, a biztonság kedvéért futtasson forró vasalót a hajtogatott téglalapok felületén, mielőtt a szekrénybe küldi őket.

A vasalás stílusai

Tegyünk egy titkot abból, hogy a gumiszalagok általában a matrac alatt vannak elrejtve. Tehát ne menjen a végletekig, hogy megpróbálja tökéletesen kivasalni a hajtogatott lapot.

De azokban az esetekben, amikor a szárítási folyamat gyűrődéseket okoz, vagy az anyag hajlamos gyűrődni, próbálja ki praktikus tanácsainkat.

Vasaló és párnatekercs

Ez a módszer ideális azok számára, akiknek nincs vasalódeszkájuk. A párnahuzatnak pamut párnahuzattal kell rendelkeznie. A henger helyett egy nagy, feltekert törülköző is használható.

A lépések sorrendje:

 1. Vasaljuk ki a lap közepét a szokásos módon.

 2. Vegyünk egy hengert, és húzzuk át rajta a sarok lehúzott részét, először az egyik, majd a másik oldalon. Dolgozzuk meg a lap felületét gőzölős vasalóval.

 3. Ha minden szélét rugalmasan összefűzzük, vasaljuk ki a lap teljes kerületét a leírtak szerint.

Olvasson tovább  Hogyan lehet eltávolítani a festéket a fémből otthon

Könnyű vasalás a vasalódeszkán

Úgy tűnik, hogy a vasalódeszka lekerekített végét a rugalmas sarkokhoz tervezték. A legegyszerűbb egy négyszeres lapot hajtogatni. Kövesse az utasításokat a helyes hajtogatáshoz:

 1. Fordítsuk az anyagot a hosszú oldalával felfelé.

 2. Tegye a tenyerét a sarkokba.

 3. Most kössük össze mindkét kezünk ujjainak végét, és fordítsuk az egyik sarkot a másikra.

 4. Hajtsuk be az alsó sarkokat ugyanígy, egyiket a másikba. Az anyagot most félbehajtjuk.

 5. Ezután fordítsa meg a lapot a hajtogatott oldallal lefelé, helyezze a tenyerét a kialakított zsebekbe, és igazítsa őket ismét az előzőekhez hasonlóan.

 6. Az anyag összehúzása egy sarokgyűrűt eredményez, amelynek mindkét oldalán hajtókák vannak.

 7. Egyenesítsük ki az anyagot a ráncok lefektetésével, és kezdjük el a vasalást.

Hogyan kell vasalni:

 1. Fektesse a lepedőt a vasalódeszkára úgy, hogy a lapok felfelé nézzenek.

 2. Az összehajtogatott téglalap 2 panelből áll. Először hajtsa vissza a tetejét, és vasalja meg az alsó réteget anélkül, hogy megérintené a gyűjtőfelületet. Ezután adja vissza a felső szövetréteget, és vasalja ki.

 3. Fordítsa a ruhát a hajtókával lefelé, és feszítse ki a csomózott zsebeket a vasalódeszka lekerekített szélén. Vasalja ki a ruhát.

 4. Tartsa a kezében az összehajtogatott lapot, és egyszerre fordítsa kifelé az összes sarkát.

 5. Húzza vissza a lepedőt a vasalódeszkára, és ismételje meg a vasalási folyamatot.

Ebből a pozícióból nagyon könnyű összehajtani az ágyneműt a szekrényben való tároláshoz. Csak hajtsa félbe, a hosszú oldalakat egymás mellé igazítva. Ezután még 3-szor behajtjuk vagy feltekerjük.

Hogyan kell gőzzel vasalni a lepedőket

Gőzzel való vasalás

Általában a lapok nagyon ellenállnak a gőznek. A ráncok kisimulnak a szeme előtt. Használja a sarokráncok kiegyenesítésére. A lapokat 4-szer lehet összehajtani, a sarkokat egymáshoz igazítva és egymásba hajtogatva.

Eljárás gőzöléskor:

 1. Vasalja ki az anyagot a hajtás közepén.

 2. Az így kapott húzott sarkok zsebét a vasalódeszka szélére akasztjuk, egyik kezünkkel feszítsük meg a gumiszalagot, a másikkal pedig gőzöljük be a szélét. Csomagolja ki a sarokzsebet, és kezelje a lapot a másik oldalon.

 3. Hajtsa össze a lepedőket tárolás céljából, vagy tegye őket a matracra.

Vasalja a matracát

Ez a módszer ideális az elfoglalt emberek számára. Használhat gőzfejlesztőt vagy gőzölős vasalót. Ez a módszer lehetővé teszi a nem szárított lapok használatát.

Olvasson tovább  Hogyan kell mosni a kitömött állatokat

Mit kell tenni:

 1. Húzza a lepedőt a matracra a szokásos módon.

 2. Gőzölje be a lap teljes felületét, beleértve a végszéleket is.

 3. Legyen óvatos az ágyalap díszítőanyagával. A magas hőmérséklet miatt elveszítheti fényét.

Nedves vasalás

És ez lehet a kedvenced. Nem kell a szokásos módon vasalni, csak egy permetezőre van szüksége vízzel vagy egy speciális szerrel, amelyet maga készít.

Tehát, ha van egy nagyon gyűrött lapunk egy gumiszalagon, tegyük a következőket:

 1. Húzza a lepedőt a matracra a szokásos módon.

 2. Nedvesítse be a teljes felületet egy szórópisztollyal.

 3. Várjon 1-5 percet.

 4. Simítsuk ki a maradék ráncokat a tenyerünkkel.

 5. Vigye fel újra a vizet a ráncokra.

A kiszáradt textíliákhoz való lágyító készítéséhez keverje össze a lágyítót és a vizet 1:4 arányban. Keverje össze az összetevőket, és öntse az oldatot egy szórófejes flakonba. Az oldat alkalmazása után a ráncok fellazulnak, és a felület olyan illatos és kellemes tapintású lesz, mint vasalás után.

Nedves lepedő vasalása

Ez a módszer megzavarja az elmét és összezavarja az átlagos háziasszonyt. De ennek a módszernek is megvan a helye, és jól működik. Jöjjön jól, legalábbis az agglegényeknek.

Mit kell tennie:

 1. Tegye a lepedőket a mosógépbe, és alaposan átcsavarva mossa ki őket.

 2. Ha a gép maximális fordulatszáma 800 fordulat/perc, hagyja bent a lapokat, és kapcsoljon be még 1 további centrifugálási ciklust.

 3. Húzza ki az ágyneműt, és azonnal húzza a lepedőt a matracra. Természetesen jobb, ha ezt nem közvetlenül lefekvés előtt tesszük. A legjobb időpont a reggeli vagy az ebédidő.

 4. Egyszerűen simítsa ki a ráncokat a tenyerével, és hagyja megszáradni.

 5. Ahogy a lap szárad, még feszesebb lesz, és tökéletesen egyenes lapokat készít.

Az állandó időhiány miatt kipróbáltuk és felajánlottuk Önnek a leggyorsabb és leggazdaságosabb módszert a vasalt lepedő vasalására. Senki sem fog szemrehányást tenni neked, hogy hanyag vagy, és a vasalt vászon szépsége

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: