Hogyan távolítsuk el a címkét egy palackról

Mire való? – kérdezheti. Ennek különböző okai vannak. Valaki szokatlan lámpát akar készíteni, valaki azt tervezi, hogy egy palackot félbevág, és stílusos poharakat készít, de néhányan csak olajat vagy ecetet öntenek gyönyörű palackokba.

Hogy ne kelljen az idejét a legjobb megoldás keresésére pazarolnia, teszteltük a praktikus házi készítésű megállapításainkat, és elhoztuk őket Önnek.

Hogyan távolítsuk el a címkét egy palackról

Címkék eltávolítása üvegpalackokról

Az üveg inert a kémiai oldószerekkel szemben és ellenáll a mechanikai sérüléseknek.

Nehéz ránézésre megállapítani, hogy milyen ragasztót használnak egy palackon. Tehát az első dolog, amit teszel, hogy eltávolítod a dekoratív hátlapot… A vízben oldódó ragasztóval nincs probléma a papírcímkéken. Vízbe kell helyezni őket, és maguktól leesnek.

A papírbevonat felületének az akrilragasztóról való letörléséhez 2 lehetőség van.

Száraz címke eltávolítása

Sok ragasztó hő hatására megpuhul. Használjon forró vizet vagy hajszárítót.Ha forró vizet használ, a következőket kell tennie:

 1. Tegye a palackot egy tartályba vagy a mosogatóba. Ez csak arra az esetre van, ha a palack a hőmérséklet csökkenésétől kipukkadna.

 2. Forraljunk vizet, és kis adagokban öntsük a palackba.

 3. Amikor az üveg felülete meleg, felkaphatja a címke szélét, és kihúzhatja. Néha a ragasztó annyira olvadékony, hogy a címke szó szerint leválik.

 4. Húzza le a papírréteg minél nagyobb részét.

Másképp dolgozzon hajszárítóval:

 1. Tekerjen egy törülközőt a palack nyaka vagy alja köré. Attól függ, hogyan akarja tartani, és a matrica melyik részét akarja eltávolítani. Ez egyben biztonsági óvintézkedés is, hogy megvédje a kezét a vágásoktól vagy égési sérülésektől.

 2. Hajszárítóval kezdje el melegíteni a címkét. Építési vagy háztartási készüléket lehet használni. Ne tegye a hőmérsékletet 100 fok fölé, hogy az üveg ne repedjen meg.

 3. Kezdje el áthúzni a címkét a szélén. Ha darabokban jön le, akkor melegítse fel és fokozatosan húzza le a papírt.

Olvasson tovább  11 módszer a pehelyfoltok eltüntetésére

A papír eltávolítása vízzel

Bármi legyen is a ragasztó, először el kell távolítani a papírt. Ez segít a ragasztó feloldásában és eltávolításában.

Az eljárás egyszerű:

 1. Helyezze a palackot vízbe úgy, hogy a címke a víz alá kerüljön. Ha nincs nagy edénye, helyezze a palackot egy sekély tálba vízszintesen, a címkével lefelé.

 2. Hagyja az üvegedényeket a vízben legalább 1 órán át. A papír ez idő alatt átázik, még akkor is, ha védőbevonattal van ellátva.

 3. Távolítsa el a címkét a szélén húzva. Ha azt látja, hogy a papír még mindig száraz a közepén, tegye vissza a palackot a vízbe.

 4. Ha az átázott címkét nehéz eltávolítani, egy csiszolószálas szivacsot vagy egy késpenge tompa oldalát lehet használni.

Címke eltávolítása a PET-palackról

Használhatsz hajszárítót alacsony hőfokon, vagy áztathatod a címkét (ha papírcímke). Ne használjon forró vizet, mert az elvetemedik a műanyagon. A műanyag matrica áztatása egyszerűen nem hatékony. De könnyen eltávolítható előkészítés nélkül, ha egyszerűen lehúzzuk a palackról, és egy vagy több ragasztócsíkot hagyunk rajta.

Hogyan távolítsuk el a címkét egy palackról

Címkék eltávolítása kerámia palackokról

Ez egy kényes kérdés. Különösen, ha a felület nem festett vagy lakkozott. Az agyagfelület porózus. A ragasztó és a karcolások nagyon láthatóak. Ezért a lehető legkíméletesebb módon kell eljárni.

Címke eltávolítása melegítéssel

Melegítse fel a felületet hajszárítóval, és óvatosan húzza meg a címke végét. Ha szerencsés vagy, egyszerre tudod eltávolítani a matricát és a ragasztót is.

Távolítsa el vízzel és szódabikarbónával

Ez a módszer a következőképpen működik:

 1. Készítsen mozsarat. Használjon 1 evőkanál szódabikarbónát 1 csésze forró vízhez.

 2. A palackot a címkével lefelé fordítva legalább 15 percig áztassuk be.

 3. Húzza ki a ragasztócímke sarkát. Könnyen le kell jönnie a ragasztóval.

Ez a módszer hasznos lehet azok számára, akik borcímkéket gyűjtenek, és akiknek fontos, hogy a teljes címkét eltávolítsák.

Fehér szesz

Ennek az oldószernek az a különlegessége, hogy maradék nélkül elpárolog.

A címkét nem szabad dörzsölni.Ezt így kell tennünk:

 1. Helyezzen egy oldószerrel átitatott ruhadarabot a címkére.

 2. Hagyja ázni 15 percig.

 3. Távolítsa el a címkét egy késsel a széle körül.

 4. Hagyja megszáradni a felületet.

A ragasztómaradványok eltávolításának módjai

A munka felét elvégeztük – a papírt eltávolítottuk. Csak meg kell szabadulni a ragasztótól. Műveleteinket is 3 típusra osztjuk: üveg, műanyag és kerámia.

Olvasson tovább  Hogyan lehet eltávolítani a szöszöket egy pulóverből otthon

A ragasztó eltávolítása egy üvegpalackból

A legbiztosabb és legjobban működő módszer a fémszivacs. Könnyen eltávolítja a ragasztót az üvegről anélkül, hogy károsítaná azt. Még jobb, ha a szivacsra mosogatószert kenünk.

Ennyi, mára befejezhetjük. De talán nincs ilyen szivacsod, vagy talán félted az értékes évjáratod felszínét. Ebben az esetben a következő módszerek javasoltak.

Lakklemosó

Egy jó módszer, ami működik, a szupermarketben kapható eltávolítóval. A ragasztó nyomainak eltávolításához a következő lépések szükségesek:

 1. Vigye fel a folyadékot egy ruhára vagy vattakorongra.

 2. Amikor a ragasztófolt megszáradt, nyomja rá a ruhát körülbelül 20 másodpercig.

 3. Ezután kezdje el fokozatos vagy körkörös mozdulatokkal letörölni a maradékot.

 4. Ha szükséges, nedvesítse meg újra a lemezt az oldattal, és dörzsölje le a ragasztónyomokat.

Napraforgóolaj

Az egyik leghatékonyabb módszer. Az olajalapú címke eltávolításának eljárása megegyezik a hagyományos törlési módszerrel:

 1. Itasson át egy vattakorongot olajjal.

 2. Kenje be a ragasztósávot olajpárnával.

 3. Kezdje el lesúrolni a szennyeződést.

Az olaj hatására a ragasztó jól lepereg. Ha nem szereted a foltot vattakoronggal dörzsölni, akkor egy műanyag kártyával lekaparhatod.

Hogyan távolítsuk el a címkét egy palackról

Fehér szesz és paraffin

Ezek hasonló hatású kémiai oldószerek. Ez használható a ragasztó és a matricák eltávolítására. Ehhez a következőkre van szükséged:

 1. Vágjuk csíkokra a palackon lévő címkék méretét.

 2. Nedvesítse meg a hulladékokat oldószerrel, és tömörítve vigye fel a címkére.

 3. 10-15 perc elteltével szedje le a címkét a széléről, és vegye le a palackról.

 4. Ha ragasztómaradványok maradnak hátra, ugyanezzel a törlőkendővel törölje le őket.

WD-40

Minden célra használható kenőanyag, amely víztaszító, rozsda ellenes és kiválóan alkalmazható az üvegre ragadt címkékre. Tudod, hogy miért? Mivel olajat és ásványi szeszt tartalmaz, amely percek alatt lemossa a ragasztót. Használata egyszerű: csak dörzsölje a foltot egy WD-40-be mártott ruhadarabhoz. A ragacsos maradék eltűnik a szeme elől.

A ragasztó mechanikus eltávolítása

A következő jogorvoslatok hatékonyan működnek:

 1. Csiszoló és melamin szivacs.Jól letörli a ragasztómaradványokat a fűtött felületről. Kétszer olyan jól működik mosogatószerrel.

 2. Fém szivacs. A papír eltávolításának ez a módszere tökéletesen működik minden palackon. A lényeg az, hogy a matricát jól nedvesítsük meg. Ez egy puha fémforgácsból készült szivacs. Hétköznapi dörzsöléssel nem karcolja meg az üveget. Meg fog lepődni, milyen könnyen és könnyedén jön le a papír és a ragasztó.

 3. Fűtés hajszárítóval, sütővel, meleg vízzel. A forró forró ragasztót egy ruhával letörölheti. Két-három alkalommal az eljárás elegendő a ragasztómaradványok teljes eltávolításához.

 4. Hűtés (fagyasztás). Az üveget néhány percre a fagyasztóba teheti. Gyakran előfordul, hogy a matt ragasztóréteg a címkével együtt leválik.

Olvasson tovább  Hogyan tegye a törölközőket puhává és bolyhosra?

A ragasztó tisztítása egy műanyag palackból

A műanyag nagyfokú “sérülékenysége” miatt a legártalmatlanabb és legjobban kivitelezhető módszereket választottuk:

 1. A makacs foltok eltávolításának legjobb módja a napraforgóolaj vagy bármely más olaj használata. Illóolaj is használható. Egyszerűen kenje be az üveget olajjal, és néhány másodperc múlva gézkendővel kezdje el letörölni a ragasztót.

 2. A mechanikus módszer hajszárítóval történő könnyű melegítés vagy fagyasztóban történő hűtés formájában szintén jól eltávolítja a címkéket a műanyagról.

 3. A ragasztó leöblítése szivaccsal és szappannal meleg vízben szintén jól működik.

Mit ne tegyen a műanyag palack tisztításakor:

 1. Forró víz használata. 60 fok feletti hőmérsékleten a PET-palack elkezd vetemedni.

 2. A súrolószerekkel és fémtárgyakkal való súrolás egyáltalán nem ajánlott, ha meg akarja őrizni a műanyag megjelenését.

 3. Sok oldószer a műanyag felületet zavarossá teszi. Ezért óvatosan kell használni őket.

A ragasztó eltávolítása a kerámia (agyag) felületről

Az agyagfelületen lévő foltok és karcolások elkerülése érdekében a következő technikákat alkalmazhatja:

 1. Egy darab ragasztószalagot, tekerje az ujjaik köré, ragadós oldallal kifelé. Ezután ismétlődő mozdulatokkal helyezze a szalagot a szennyezett területre, és élesen tépje le. Ismételje meg ezeket a lépéseket, amíg az üvegből az összes ragasztó át nem kerül a szalagra. Néha a folyamat jobban megy, ha a ragasztófelületet megnedvesítjük vagy felmelegítjük.

 2. Vigyen fel lakkbenzint. Finoman és könnyedén tisztítja meg a szennyeződéseket.

 3. Tisztítsa meg a foltot szivaccsal és mosószerrel folyó meleg víz alatt. Ha nem végez durva dörzsölő mozdulatokat, akkor óvatosan használhatja a mosogatószivacshoz ragasztott merev szálakat.

Az általunk leírt módszerek a címkék, címkék és címkék tisztítására a palackokon egyszerűek és megfizethetőek. Nem kell drága tisztítószereket vásárolnia, ha használhat étolajat, forró vizet és szappant.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Cybulya Guculka

Helló mindenkinek! Én vagyok Cybulya Guculka, és nagy lelkesedéssel osztom meg szenvedélyemet a háztartási gépek javításával és telepítésével kapcsolatban. Ennek az oldalnak az írójaként engem a technológia iránti szeretetem és a vágy hajt, hogy segítsek másoknak megérteni és megoldani a gépeikkel kapcsolatos problémákat.

Comments: 1
 1. Bence

  Van egy fontos kérdésem: hogyan lehet könnyen és gyorsan eltávolítani egy címkét a palackról anélkül, hogy maradék lenne rajta? Van rá valamilyen hatékony módszer vagy tipp, amit ajánlasz? Köszönöm a segítségedet!

  Válasz
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: