Meddig tartható el a savanyú káposzta?

A savanyú káposzta megfelelő körülményeinek biztosítása nem könnyű feladat. Összeállítottunk néhány ajánlást, amelyek betartása segít abban, hogy a savanyú káposzta a lehető legtovább eltartható legyen, és hogy mindig kéznél legyenek a levesekhez, első és második fogásokhoz, pitékhez, lepényekhez és hamburgerekhez szükséges hozzávalók.

Meddig tartható el a savanyú káposzta?

Mennyi ideig ehető a savanyú káposzta

A termék eltarthatósági idejét a tárolási körülmények befolyásolják:

 1. Ha a hűtőszekrényben, jól záródó üvegben tároljuk, akár 2 hónapig is eltartható.
 2. A terméket nyitott edényben, hűtőszekrényben 10 napon belül kell elfogyasztani.
 3. A csírák a fagyasztóban, műanyag zacskóban akár 7-8 hónapig is eltarthatók. A terméket előre feloszthatja kis műanyag zacskókba, így minden egyes felolvasztáskor csak a főzéshez valóban szükséges mennyiséget használja fel.
 4. A pincében, tölgyfahordókban, optimális hőmérsékleten és páratartalom mellett a termék eltarthatósági ideje eléri a 8 hónapot.

Ne tartsa a káposztát melegen – különben gyorsan megsavanyodik és nem fogyasztható. A termékhez azonban hőre van szükség az első szakaszokban, az erjedés során – ha a hőmérséklet +10°C alatt van, akkor a folyamat leáll.

A termékek tárolásához optimális páratartalom 85-95%.

Tippek a savanyú káposzta tartósításához

Használja a káposzta tárolási tippjeinket a lehető leghosszabb eltarthatóság érdekében:

 1. A téli hosszú távú tároláshoz javasoljukaz első fagy után készletezze be a késői és késői érésű káposztafejeket. A savanyú káposztában elég cukor és keményítő van ahhoz, hogy ropogós és ízletes legyen.
 2. Ha a káposzta kicsiés/vagy rothadó foltok jelennek meg a felületén, nem szabad savanyú káposztának használni.
 3. A legjobb, ha a zöldséget hűvös helyen tartjuk, Ahol nem lehet kitenni a napnak. Ne hagyja a terméket közvetlen napfényben – a káposzta sötétedik tőle.
 4. +1 és +5 °C közötti hőmérsékletű helyiségben tartják, a felaprított káposzta fölé sós páclét kell tenni, különben a felső réteget ki kell dobni, mert megromlik.
 5. A káposzta tárolására szolgáló összetevőknek teljesen sterilnek kell lenniük. Ezenkívül megmoshatja az edényt, beletehet egy kis kaprot vagy loncot, majd forró vizet önthet rá. A zöldek elpusztítják a kórokozókat, megakadályozva a penész terjedését a belső térben.

Figyelmeztetés!Ha a szokásos finom szalma helyett nagy, legfeljebb 5 cm-es négyzetekre vágja a linóleumfoltot, akkor a lehető legtöbb vitamint és ásványi anyagot megőrizheti.

Ha a káposztát zománcozott edényekben tárolják, a zománc repedései és repedései csökkentik az élelmiszer minőségét és eltarthatóságát. Az alumíniumedényeket nem szabad kovászolásra használni, mivel hajlamosak az oxidációra: a bennük lévő élelmiszer nem biztonságos az egészségre.

A savval érintkező műanyag edények gyakran bocsátanak ki szennyeződéseket, amelyek károsak lehetnek az egészségre.

A káposztát lehetőleg kis edényekbe csomagolja. A savanyú káposzta alig tűri a hőmérsékletváltozást. Ha folyamatosan nagy tartályokat mozgatunk a hidegből a meleg helyre, hogy egy kis terméket kapjunk a következő ételhez, fennáll a veszélye, hogy a termék teljesen megromlik, mert az egész készítmény erjedni fog.

Ha rájön, hogy nem tartotta be a téli befőttek elkészítésére vonatkozó összes szabályt, akkor ki kell dobni őket, különben ételmérgezést kaphat.

Hogyan lehet meghosszabbítani a termékek eltarthatósági idejét?

Meddig tartható el a savanyú káposzta?

Ha áfonyát vagy áfonyát adsz a recepthez, a bogyók savassága miatt tovább tart. Ugyanez vonatkozik az ecetsavra is. Adjunk egy kis savat a tartályba: ez meghosszabbítja a savanyú káposzta eltarthatóságát, és nem rontja el az ízét.

Használjon normál növényi olajat. Öntse az olajat a savanyú káposztára úgy, hogy vékony filmréteget képezzen a tetején. A fólia megakadályozza az oxigén bejutását, és megállítja az erjedési folyamatot.

A savanyú káposztához több sót adhat, de salátákhoz már nem alkalmas.

A káposztához időnként kristálycukrot is adhat. A mikroorganizmusok fokozatosan ecetté alakítják. A cukor helyettesíthető mézzel.

5 kg villához a következő összetevőkre van szükség:

 1. Sárgarépa (3 db).);
 2. só (90g);
 3. cukor (80g);
 4. babérlevél (5 db.).

A sorrend a következő

 1. Távolítsa el a zöld leveleket és a káposzta magját, a sárgarépát pedig mossa meg és hámozza meg.
 2. A káposztát julienne csíkokra vágjuk, a sárgarépát pedig durva reszelőn lereszeljük.
 3. Tegye a zöldségeket egy nagy kancsóba, adja hozzá a fűszereket, és alaposan keverje össze az összes hozzávalót.
 4. Tegyünk egy nagy tányért és egy műanyag vödröt/üveg vizet a tetejére.
 5. Hagyja a ragut 4 napig meleg szobában, legfeljebb 25 °C-os hőmérsékleten.
 6. Az ötödik napon mossa ki az egyliteres üvegeket forró vízzel és mosogatószerrel vagy szódabikarbónával. Gőzöljük be az üvegedényeket, és tegyük bele a káposztát. A palack nyakától a zöldségekig a legkisebb távolság 3 cm.
 7. Vegyünk egy nagy serpenyőt, és fedjük le az alját egy törülközővel. Tegye az üvegeket egy edénybe, öntse rájuk a meleg vizet – a vállukig, de ne a tetejéig.
 8. Tegye a fazekat közepes lángra, és amikor felforr, csökkentse a hőmérsékletet. A káposzta főzési ideje 40 perc.
 9. Vegye ki az üvegeket, és zárja le őket fémfedővel.

Ezek a káposzták a téli hónapokban sötét szekrényben tárolhatók.

A káposzta megromlásának jelei

Ezekből a jelekből tudhatja meg, mikor kell kidobni a savanyú káposztát:

 1. A romlott termékek áporodott, bűzös szaga;
 2. A penész, a hab és a buborékok megjelenése a tartály tetején azt jelzi, hogy a kovászolási folyamat megszakadt;
 3. zavarosság.

A normál sóoldatnak tisztának kell lennie, függetlenül attól, hogy mennyi ideig tárolták. A felhős oldat azt jelzi, hogy a káposzta megromlott, és nem szabad megenni.

Megkockáztathatja, hogy megkóstol egy kis darab káposztát – azonnal észre fogja venni, ha rossz íze van.

Ugyanakkor, ha csak egy kis penészesedést észlel, van esélye arra, hogy tegyen valamit ellene. Távolítsa el a lepedéket, dobja ki a romlott termékeket, majd adjon mustárport a sós léhez, és keverje össze az összes hozzávalót. A por fertőtlenítőszerként hat, ami megakadályozza a későbbi penészesedés kialakulását.

A cikkben megadott ajánlások nem működnek, ha a savanyú káposztát nem szabványos módon készíti el – például néhány alma hozzáadásával. Javasoljuk, hogy kövesse az alapvető szabályokat – így a termékek eltarthatósága maximális lesz.

Értékelje a cikket
( Még nincsenek értékelések )
Megjegyzések hozzáadása

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: